Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 370 din 26 noiembrie 2009  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 370 din 26 noiembrie 2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 831 din 3 decembrie 2009
LEGE nr. 370 din 26 noiembrie 2009
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 831 din 3 decembrie 2009


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Medierea reprezintã o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilã, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţãmânt al pãrţilor."
2. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autoritãţi cu atribuţii jurisdicţionale informeazã pãrţile asupra posibilitãţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumã sã recurgã la aceastã cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele."
3. La articolul 7, partea introductivã şi literele c) şi f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Poate deveni mediator persoana care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
.......................................................................
c) are o vechime în muncã de cel puţin 3 ani;
.......................................................................
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;".
4. La articolul 8, dupã alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (7), (8) şi (9), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Cetãţenii altor state ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, posesori ai unui document de calificare ca mediator, obţinut în unul dintre aceste state sau în România, dobândesc calitatea de mediator în România, în condiţiile prevãzute la alin. (2)-(6).
(8) Cetãţenii prevãzuţi la alin. (7), care au dobândit calitatea de mediator în România, pot desfãşura activitatea de mediere cu caracter permanent în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, dacã în aceste state dobândirea acestei calitãţi nu este reglementatã, în baza documentului care atestã cã exercitã legal aceastã profesie în România.
(9) Pentru mediatorii autorizaţi în condiţiile art. 7 şi 72 alin. (2), documentul de calificare prin care se atestã dobândirea competenţelor profesionale ca mediator este eliberat de cãtre Consiliul de mediere în condiţiile stabilite de standardele de formare în domeniul medierii."
5. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Formarea profesionalã a mediatorilor se asigurã prin cursuri de formare profesionalã organizate de cãtre furnizorii de formare şi de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior acreditate.
(2) Cursurile şi programele de formare profesionalã a mediatorilor vor fi autorizate de cãtre Consiliul de mediere cu respectarea standardelor de formare profesionalã în domeniu, elaborate de cãtre acesta.
(3) Structura cursului de formare profesionalã va fi întocmitã conform prevederilor privind formarea adulţilor.
(4) Consiliul de mediere va emite documentele care atestã competenţa profesionalã a mediatorilor."
6. La articolul 11, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Consiliul de mediere are dreptul sã verifice modul de organizare şi desfãşurare a cursurilor şi de aplicare a standardelor de formare iniţialã şi continuã şi poate solicita, dacã este cazul, retragerea autorizaţiei, potrivit standardelor de formare în domeniul medierii şi procedurilor elaborate de cãtre Consiliul de mediere."
7. La articolul 12, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Profesia de mediator se exercitã numai de cãtre persoana care a dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi.
(5) Exercitarea profesiei de mediator de cãtre persoane care nu au dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi, constituie infracţiune şi se sancţioneazã potrivit legii penale."
8. La articolul 17, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Consiliul de mediere este format din 9 membri titulari şi 3 membri supleanţi, aleşi prin vot direct sau prin reprezentare de mediatorii autorizaţi, în condiţiile prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de mediere.
(4) Mandatul membrilor Consiliului de mediere este de 2 ani."
9. La articolul 17, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Revocarea Consiliului de mediere sau a oricãruia dintre membrii acestuia se poate face la iniţiativa unei pãtrimi din numãrul mediatorilor autorizaţi, decizia fiind adoptatã cu o majoritate de jumãtate plus unu din numãrul mediatorilor autorizaţi."
10. La articolul 17, alineatele (6) şi (7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(6) Pot face parte din Consiliul de mediere numai mediatorii autorizaţi care îndeplinesc condiţiile stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de mediere.
(7) Consiliul de mediere îşi exercitã mandatul pânã la preluarea mandatului de cãtre noul consiliu de mediere."
11. La articolul 18, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În structura Consiliului de mediere funcţioneazã un secretariat tehnic, alcãtuit dintr-un numãr de persoane stabilit prin organigramã şi aprobat de Consiliul de mediere."
12. La articolul 19, alineatul (3) se abrogã.
13. La articolul 19, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În exercitarea atribuţiilor sale, Consiliul de mediere adoptã hotãrâri cu votul majoritãţii membrilor care îl compun."
14. La articolul 20, literele a), c), d), e) şi i) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) promoveazã activitatea de mediere şi reprezintã interesele mediatorilor autorizaţi în scopul asigurãrii calitãţii serviciilor din domeniul medierii, conform prevederilor prezentei legi;
.......................................................................
c) autorizeazã programele de formare profesionalã iniţialã şi continuã, precum şi pe cele de specializare a mediatorilor;
d) întocmeşte şi actualizeazã lista furnizorilor de formare profesionalã care au obţinut autorizarea;
e) autorizeazã mediatorii, în condiţiile prevãzute de prezenta lege şi de procedura stabilitã prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de mediere;
........................................................................
i) elibereazã documentele care atestã calificarea profesionalã a mediatorilor;".
15. La articolul 20, dupã litera m) se introduce o nouã literã, litera m^1), cu urmãtorul cuprins:
"m^1) organizeazã alegerea urmãtorului consiliu de mediere, în condiţiile prevãzute de lege;".
16. La articolul 20, litera n) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"n) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege."
17. La articolul 22, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În exercitarea profesiei, mediatorii autorizaţi pot fi angajaţi cu contract individual de muncã numai în cadrul formelor prevãzute la art. 22 alin. (1)."
18. Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Mediatorii se constituie în asociaţii profesionale locale şi naţionale, având drept scop reprezentarea intereselor profesionale şi protejarea statutului lor, şi pot adera la asociaţii profesionale internaţionale în condiţiile legii."
19. La articolul 27 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Mediatorul are dreptul de a refuza preluarea unui caz, având obligaţia de a îndruma pãrţile în vederea alegerii unui alt mediator."
20. La articolul 43, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - (1) Pãrţile aflate în conflict se pot prezenta împreunã la mediator. În cazul în care se prezintã numai una dintre pãrţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte pãrţi invitaţia scrisã, în vederea informãrii şi acceptãrii medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigurã confirmarea primirii textului. Partea solicitantã va furniza mediatorului datele necesare contactãrii celeilalte pãrţi.
(2) În cazul imposibilitãţii de prezentare a vreuneia dintre pãrţile convocate, mediatorul poate stabili, la cererea acesteia, o nouã datã în vederea informãrii şi acceptãrii medierii. În cazul acceptãrii medierii, pãrţile în disputã şi mediatorul vor semna contractul de mediere."
21. La articolul 43, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În procesele şi cererile în materie civilã şi comercialã, înainte de introducerea cererii de chemare în judecatã, pãrţile pot încerca soluţionarea litigiului prin mediere."
22. La articolul 43, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dacã una dintre pãrţi refuzã, în scris, în mod explicit, medierea ori nu rãspunde invitaţiei menţionate la alin. (1) ori nu se prezintã de douã ori la rând la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considerã neacceptatã."
23. La articolul 44, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contractul de mediere se încheie între mediator, pe de o parte, şi pãrţile aflate în conflict, pe de altã parte."
24. La articolul 45, partea introductivã şi literele b), c) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Contractul de mediere trebuie sã cuprindã, sub sancţiunea anulãrii, urmãtoarele clauze:
.......................................................................
b) menţionarea tipului sau a obiectului conflictului;
c) declaraţia pãrţilor cã au fost informate de cãtre mediator cu privire la mediere, efectele acesteia şi regulile aplicabile;
d) obligaţia mediatorului de a pãstra confidenţialitatea şi decizia pãrţilor privind pãstrarea confidenţialitãţii, dupã caz;".
25. La articolul 45, dupã litera g) se introduc douã noi litere, literele h) şi i), cu urmãtorul cuprins:
"h) numãrul de exemplare în care va fi redactat acordul în cazul în care acesta va fi în forma scrisã, corespunzãtor numãrului pãrţilor semnatare ale contractului de mediere;
i) obligaţia pãrţilor de a semna procesul-verbal întocmit de cãtre mediator, indiferent de modul în care se va încheia medierea."
26. La articolul 54, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Mediatorul are dreptul sã închidã procedura de mediere, procedând potrivit dispoziţiilor art. 56, care se aplicã în mod corespunzãtor. În aceastã situaţie mediatorul este obligat sã restituie onorariul, în parte, în condiţiile stabilite prin contractul de mediere."
27. La articolul 58, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Când pãrţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere, se poate redacta un acord scris, care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea şi care are valoarea unui înscris sub semnãturã privatã. De regulã, acordul este redactat de cãtre mediator, cu excepţia situaţiilor în care pãrţile şi mediatorul convin altfel."
28. La articolul 58, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4), (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul în care conflictul mediat vizeazã transferul dreptului de proprietate privatã privind bunurile imobile, pãrţile vor prezenta acordul redactat de cãtre mediator notarului public sau instanţei de judecatã pentru îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formã impuse de lege, sub sancţiunea nulitãţii absolute.
(5) Obligaţia prevãzutã la alin. (4) se aplicã în toate situaţiile în care legea impune, sub sancţiunea nulitãţii, îndeplinirea unor condiţii de fond şi de formã.
(6) În cazul în care legea impune îndeplinirea condiţiilor de publicitate, notarul public sau instanţa de judecatã va solicita înscrierea contractului autentificat, respectiv a hotãrârii judecãtoreşti în Cartea Funciarã."
29. Articolul 59 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - Înţelegerea pãrţilor poate fi supusã autentificãrii notarului public ori, dupã caz, încuviinţãrii instanţei de judecatã, în condiţiile prevãzute la art. 63."
30. La articolul 63, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Odatã cu pronunţarea hotãrârii, instanţa va dispune, la cererea pãrţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plãtitã pentru învestirea acesteia."
31. La articolul 63, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Hotãrârea de expedient pronunţatã conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu."
32. La articolul 70, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Pentru soluţionarea cauzelor penale în baza acordului încheiat ca rezultat al medierii, pãrţile sunt obligate sã depunã la organul judiciar forma autenticã a acordului sau sã se prezinte în faţa organului judiciar pentru a se lua act de voinţa acestora.
(6) Dispoziţiile art. 61 alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor în cazul în care medierea este recomandatã de cãtre organele judiciare."
33. La articolul 73, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziţiile prezentei legi se aplicã şi în medierea conflictelor de drepturi de care pãrţile pot dispune din cadrul conflictelor de muncã."
34. Articolul 75 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - Avocaţii, notarii publici şi consilierii juridici care dobândesc calitatea de mediator potrivit prevederilor prezentei legi pot desfãşura activitatea de mediere în cadrul formelor de exercitare a profesiei lor la sediul unde îşi exercitã activitatea."
ART. II
Dispoziţiile <>art. 6 din Legea nr. 192/2006 , astfel cum au fost modificate prin prezenta lege, intrã în vigoare la 3 luni de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
În termen de o lunã de la intrarea în vigoare a prezentei legi vor avea loc alegeri pentru Consiliul de mediere. Orice mediator autorizat care se regãseşte pe Tabloul mediatorilor va putea candida, cu respectarea dispoziţiilor <>art. 17 alin. (6) din Legea nr. 192/2006 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege.
ART. IV
<>Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã .


p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DANIELA POPA

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ


Bucureşti, 26 noiembrie 2009.
Nr. 370.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016