Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 37 din 24 iunie 1993  pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 37 din 24 iunie 1993 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea in domeniile instruirii, tehnicii si stiintei militare

EMITENT: PARLAMENT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 137 DIN 28/06/93
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se ratifica Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare, semnat la Bucureşti la 20 februarie 1992.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 2 martie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 10 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. OLIVIU GHERMAN

ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare

Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia,
reafirmind atasamentul lor fata de scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite,
reamintind ca scopurile şi principiile Cartei de la Paris pentru o noua Europa, Declaraţia comuna a celor 22 de state privind îmbunãtãţirea relaţiilor dintre ele, precum şi semnarea de cãtre ele a Tratatului asupra forţelor armate convenţionale în Europa dau o noua dimensiune relaţiilor dintre ele,
luind nota de angajamentele asumate la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa de a promova o mai mare deschidere şi transparenta în activitãţile lor militare şi de a întãri securitatea prin mãsuri de creştere a încrederii şi securitãţii,
dorind sa punã în aplicare în relaţiile lor bilaterale şi alte mãsuri de creştere a încrederii şi securitãţii, în plus fata de prevederile Documentului de la Viena al negocierilor privind mãsurile de creştere a încrederii şi securitãţii, adoptat în 1990,
subliniind dorinta de a promova relaţiile existente între ele pe baza prieteniei şi colaborãrii, inclusiv în domeniul militar,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scopul acordului
Scopul prezentului acord în constituie punerea în aplicare a cooperãrii dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia (numite în continuare pãrţi), în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare.
ART. 2
Definiţii
În sensul prezentului acord şi al anexei sale:
1. termenul cooperare în domeniul instruirii militare înseamnã convenirea unor activitãţi şi schimb de personal, experienta şi informaţii în domeniul instruirii militare, executate în prezent de forţele armate ale ambelor pãrţi şi care vor fi specificate în acordul suplimentar ce va fi încheiat în baza prezentului acord;
2. termenul cooperare în domeniul tehnicii şi ştiinţei militare înseamnã convenirea unor activitãţi şi schimb de personal, experienta şi informaţii, în scopul cooperãrii în domeniile tehnicii şi ştiinţei militare, şi care vor fi specificate în acordul suplimentar ce va fi încheiat în baza prezentului acord.
ART. 3
Domeniile cooperãrii militare
Cooperarea militarã între cele doua pãrţi cuprinde:
1. În domeniul instruirii militare:
a) perfecţionarea instruirii profesionale, pe baza de reciprocitate, a cadrelor militare active şi elevilor de la diferite niveluri, instituţii militare de învãţãmînt şi arme;
b) schimb de vizite între cadre militare active din instituţii militare de învãţãmînt şi, respectiv, din unitãţi militare;
c) participarea cu observatori la aplicaţii militare naţionale în armatele celor doua tari, pe baza de acord reciproc, cînd aceste aplicaţii se desfãşoarã cu efective şi armamente care nu implica obligaţia de notificare şi invitare de observatori, specificatã în Documentul de la Viena al negocierilor privind mãsurile de creştere a încrederii şi securitãţii, adoptat în anul 1990;
d) participarea la instruire şi aplicaţii militare, care se va limita la programe de instruire / învãţãmînt şi aplicaţii militare care nu includ date ce necesita a fi pãstrate secrete, dreptul de a decide aceasta aparţinînd statului care primeşte;
e) schimburi de vizite sau turnee ale grupurilor artistice militare sau echipelor sportive militare, pe baza de reciprocitate;
f) cooperarea între studiourile cinematografice şi fotomilitare.
2. În domeniul tehnicii şi ştiinţei militare:
a) Pãrţile vor organiza, prin stabilirea unui mecanism de informare şi consultare reciprocã, comitete tehnice, pentru a purta negocieri în sectoarele:
- cooperãrii în cercetare / dezvoltare şi ştiinţific;
- dezvoltãrii tehnologice şi inventiilor;
- cooperãrii în tehnologia militarã, şi vor face tot posibilul pentru a executa activitãţile privind cooperarea în sectoarele menţionate mai sus, în cadrul unor acorduri suplimentare sau al altor aranjamente ce se vor încheia între pãrţi.
b) Pãrţile pot face schimb de informaţii tehnice şi de experienta, obţinute de la terţe tari, fãrã a prejudicia prevederile acordurilor bi/multilaterale pe care le-au încheiat cu aceste tari.
c) Pãrţile convin sa participe la expoziţii ale industriei de apãrare ce vor fi organizate de armatele celor doua pãrţi.
3. Schimb reciproc de informaţii cu privire la relaţiile între cele doua armate, autoritãţile administraţiei publice şi mass-media, în conformitate cu reglementãrile legale naţionale ale fiecãrei pãrţi.
ART. 4
Obligaţiile pãrţilor privind securitatea informaţiilor militare
1. Personalul militar se va conformã reglementãrilor statului gazda privind securitatea şi asigurarea securitãţii informaţiilor secrete pe care le-a obţinut, referitoare la armata acestui stat.
2. Toate informaţiile militare secrete comunicate direct între pãrţi şi informaţiile obţinute pe alta cale de fiecare guvern vor fi protejate în conformitate cu urmãtoarele principii:
a) Guvernul care primeşte informaţiile nu le va difuza unui guvern, firme sau cetãţean al unei terţe tari fãrã aprobarea guvernului care a furnizat informaţiile.
b) Guvernul care primeşte informaţiile va asigura acestora un grad de protecţie echivalent cu cel asigurat de guvernul care le-a difuzat şi, ca urmare, va lua mãsurile de securitate necesare.
c) Informaţiile nu vor fi folosite în alt scop decît cel pentru care au fost furnizate sau obţinute.
d) Vor fi respectate drepturile privind brevetele, drepturile de autor sau secretele comerciale din domeniul militar.
3. Aceste informaţii vor fi transmise prin canale guvernamentale, accesul la ele fiind permis doar personalului autorizat, care la va folosi în scopuri oficiale.
ART. 5
Comisia mixtã / Comitete tehnice
1. Pentru a îndeplini obiectivele şi a aplica în practica prevederile acestui acord, pãrţile înfiinţeazã Comisia mixtã romano-turca (denumita în continuare comisia).
2. Comitetele tehnice pot fi organizate în cadrul comisiei prin acordul reciproc al pãrţilor, în scopul punerii în practica, respectãrii şi dezvoltãrii acordurilor suplimentare, protocoalelor de aplicare şi aranjamentelor tehnice în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare, ce vor fi încheiate potrivit acestui acord.
3. Comisia şi comitetele tehnice vor fi conduse de generali / amirali, ofiţeri sau funcţionari superiori ai celor doua pãrţi, specializaţi în domeniile de activitate menţionate. Pãrţile pot insarcina sau invita la sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice orice delegaţie pe care o considera necesarã.
4. Comisia / comitetele tehnice se vor întruni, de regula o data pe an, alternativ în România şi în Turcia. Sesiunile comisiei sau comitetelor tehnice vor fi conduse de şeful delegaţiei tarii gazda.
5. Pãrţile convin ca domeniile de activitate care urmeazã a fi înscrise pe agenda sesiunilor comisiei sa fie specificate în anexa, care constituie parte integrantã a prezentului acord.
Acele domenii de activitate care urmeazã sa fie incluse pe agenda comisiei vor fi stabilite, prin acord reciproc, cu cel puţin 3 luni înaintea datei sesiunilor comisiei. Domeniile de activitate prevãzute în anexa pot fi reduse sau extinse, prin acord reciproc.
6. Şefii delegatiilor se vor informa reciproc, în scris, cu privire la problemele şi programele de pe agenda comisiei.
7. În calitate de membri ai comisiei, atasatii militari vor fi angajaţi în pregãtirea şi desfãşurarea activitãţilor ce urmeazã a fi executate în conformitate cu prevederile prezentului acord.
8. Pe baza de reciprocitate, statul gazda va suporta cheltuielile legate de organizarea şi desfãşurarea fiecãrei sesiuni a comisiei sau comitetelor tehnice, cu excepţia transportului internaţional şi diurnei.
ART. 6
Responsabilitate
Fiecare parte, în conformitate cu dreptul şi reglementãrile internaţionale, are obligaţia sa compenseze orice pierdere sau paguba relevanta produsã de cetãţenii sãi sau persoanele sale juridice, proprietãţii şi persoanelor celeilalte pãrţi, în cursul aplicãrii acestui acord.
ART. 7
Soluţionarea diferendelor
1. Dacã apare un diferend cu privire la interpretarea sau aplicarea acestui acord, pãrţile vor cauta sa-l soluţioneze cît mai curînd posibil, prin consultãri în cadrul comisiei sau prin recurgerea la orice procedura corespunzãtoare, acceptabilã ambelor pãrţi.
2. Dacã diferendul nu s-a soluţionat în conformitate cu prevederile paragrafului sus-menţionat, va fi analizat de cãtre cele doua pãrţi.
ART. 8
Obligaţii ale pãrţilor în conformitate cu alte acorduri internaţionale
Prezentul acord nu va afecta obligaţiile ce rezulta pentru fiecare parte din alte acorduri internaţionale semnate de aceasta şi nu este îndreptat impotriva intereselor, securitãţii şi integritãţii teritoriale ale altor state.
ART. 9
Ratificarea şi intrarea în vigoare
Prezentul acord este supus ratificãrii, în conformitate cu procedurile constituţionale ale fiecãrei pãrţi, şi va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
ART. 10
Amendamente şi modificãri
Fiecare parte poate propune oricind amendamente sau modificãri la prezentul acord.
În acest caz, pãrţile vor începe consultãri pentru a conveni în legatura cu aceste amendamente sau modificãri. Amendamentele sau modificãrile convenite vor intra în vigoare în conformitate cu procedura stabilitã în art. IX, referitoare la intrarea în vigoare a prezentului acord.
ART. 11
Durata şi expirarea acordului
1. Prezentul acord este în vigoare pe o durata de 5 ani. Prezentul acord va fi prelungit în mod automat de fiecare data pentru o noua perioada de cîte un an, în afarã cazului cînd una dintre pãrţi notifica celeilalte pãrţi, cu 90 de zile înaintea expirãrii valabilitãţii acordului, hotãrîrea sa de a-l denunta.
2. Ori de cîte ori una dintre pãrţi nu are posibilitatea sa îndeplineascã sau considera ca cealaltã parte nu îndeplineşte unele prevederi ale prezentului acord, pãrţile vor începe, cît mai curînd posibil, consultãri pentru a rezolva problema în cadrul comisiei.
ART. 12
Textul şi semnatura
Semnat la Bucureşti în ziua de 20.02.1992. Acest acord este întocmit în doua exemplare, în limbile romana, turca şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În cazul unei deosebiri de fond între textele în aceste limbi, versiunea engleza va prevala.


ANEXA 1

DOMENIILE DE ACTIVITATE
în cooperarea militarã dintre forţele armate romane şi turce

1. Vizite reciproce
a) Şefii statelor majore generale
b) Loctiitori ai sefilor statelor majore generale
c) Comandanti de arme
d) Comandanti de armate
e) Comandanti de colegii militare
f) Comandanti de academii
g) Comandanti de academii medicale
h) Comandanti de institute militare de învãţãmînt
i) Comandanti de unitãţi de toate nivelurile, aprobaţi de şefii Marelui
Stat Major şi ai Statului Major General.

2. Cooperarea în instruirea militarã
a) Schimb de experienta cu privire la academiile militare, colegiile militare, academiile medicale militare, institutele militare de învãţãmînt şi centrele de perfecţionare a pregãtirii cadrelor, precum şi schimb de personal cu efectuarea de stagii de instruire
b) Participarea reciprocã a delegatiilor militare şi observatorilor la aplicaţii naţionale
c) Sprijinirea reciprocã a cursurilor de limbi strãine
d) Cooperarea între centrele de producţie pentru filme de instrucţie şi foto ale forţelor armate respective
e) Organizarea de turnee şi spectacole ale instituţiilor artistice militare
f) Invitarea unor delegaţii militare la sarbatorirea zilelor forţelor armate
g) Organizarea de vizite reciproce de nave şi aeronave militare şi schimb de experienta pe probleme comune
h) Cooperarea privind metodele şi tehnicile de pregãtire a instructorilor militari în instituţii militare de învãţãmînt / instrucţie
i) Promovarea intilnirilor sportive reciproce
j) Schimburi de informaţii şi experienta privind tehnologiile de fabricaţie şi construire a podurilor cu întrebuinţare militarã
k) Coordonarea posibilitãţilor de cooperare în domeniile administrativ, social şi ştiinţific
l) Cooperarea în stabilirea statutului juridic aplicat personalului militar care se afla în cealaltã ţara în baza acestui acord
m) Schimb reciproc de informaţii pe teme privind efectuarea de activitãţi în relaţii cu publicul şi presa, politica de presa şi studii privind formarea opiniei publice.

3. Cooperarea tehnica şi ştiinţificã
a) Coordonarea posibilitãţilor de cooperare în domeniile cercetãrii tehnice, proiectãrii şi producţiei militare
b) Participarea la expoziţii ale industriei de apãrare
c) Cooperarea între instituţii pentru producţia şi repararea tehnicii militare
d) Invitarea de experţi la întruniri ştiinţifice ce se organizeazã în diferite domenii, inclusiv istoria şi medicina militarã, în cadrul structurilor respective ale forţelor armate e) Organizarea de activitãţi ştiinţifice în domenii de interes comun
f) Schimb de tehnologie între tipografiile militare
g) Schimb reciproc de documente tehnice şi ştiinţifice militare
h) Schimb de informaţii referitoare la evolutiile militare în regiuni vecine sau adiacente.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016