Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 364 din 21 septembrie 2006  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 25/2006 privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 364 din 21 septembrie 2006 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 25/2006 privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 800 din 22 septembrie 2006

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 25 din 26 ianuarie 2006 privind întãrirea capacitãţii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. VII.11 din Legea nr. 404/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 30 ianuarie 2006, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 2, literele b), c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) distribuire - vânzarea originalului sau a copiilor, în forma tangibila, ale unei fonograme, videograme ori a unui program pentru calculator, destinate a fi vândute prin intermediul spaţiilor comerciale cãtre alţi operatori economici care au ca obiect de activitate comercializarea de astfel de produse, pe baza unui contract de distribuire;
c) comercializare - vânzarea originalului sau a copiilor, în forma tangibila, ale unei fonograme, videograme ori a unui program pentru calculator cãtre utilizatorul final;
d) multiplicare autorizata - realizarea de copii, în forma tangibila, ale unei fonograme, videograme sau program pentru calculator a unei înregistrãri-matrita de cãtre multiplicatorii autorizaţi potrivit prevederilor prezentei ordonanţe;".
2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Informaţiile de interes public cuprinse în registrele naţionale administrate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor se stabilesc, în condiţiile legii, prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, dupã consultarea structurilor asociative ale persoanelor înregistrate şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public."
3. La articolul 9 alineatul (3), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) copia fata-verso a copertei, pe care Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor o va marca cu inscripţia «MOSTRA ORDA»."
4. La articolul 9, litera b) a alineatului (4) şi litera b) a alineatului (5) se abroga.
5. La articolul 10, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 9 alin. (2)-(6), Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor elibereazã solicitanţilor o adeverinta de înscriere a fonogramelor în Registrul naţional al fonogramelor, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii."
6. La articolul 12, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La preţul de cost al marcajelor holografice se va adauga un procent de 10% din valoarea acestora, care se face venit la Fondul cultural naţional."
7. La articolul 12, litera b) a alineatului (3) va avea urmãtorul cuprins:
"b) au comunicat, cu intenţia de a eluda prevederile prezentei ordonanţe, date incorecte sau incomplete prin rapoartele lunare privind aplicarea marcajelor holografice pe fonograme;".
8. La articolul 14, alineatele (4), (6) şi (8) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Toate marcajele deteriorate vor fi lipite la sfârşitul fiecãrei zile pe un formular special.
.....................................................................................................
(6) Marcajele holografice aplicate pe fonogramele care nu s-au vândut şi care se retrag din circuitul comercial se evidenţiazã numeric într-un formular special şi se returneazã Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, în condiţiile prevãzute la alin. (3).
.....................................................................................................
(8) Costul marcajelor holografice neutilizate, dacã acestea sunt pe role întregi, se restituie, cu excepţia sumelor aferente Fondului cultural naţional şi a comisionului prevãzut la <>art. 138 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
9. La articolul 14, dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmãtorul cuprins:
"(9) Costul marcajelor holografice deteriorate şi al marcajelor neutilizate, care nu sunt pe role întregi, nu se restituie."
10. La articolul 15, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Raportul prevãzut la alin. (1) se depune în primele 25 de zile lucrãtoare ale lunii în curs, pentru luna anterioarã."
11. La articolul 23, litera b) a alineatului (3) va avea urmãtorul cuprins:
"b) copia certificatului de clasificare a filmului cinematografic, eliberat de Registrul cinematografiei."
12. La articolul 23, litera a) a alineatului (4) se abroga.
13. La articolul 23, literele b) şi d) ale alineatului (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
...................................................................................................
d) un exemplar al videogramei, în forma în care aceasta va fi comercializata."
14. La articolul 23, litera a) a alineatului (5) se abroga.
15. La articolul 23, literele b) şi e) ale alineatului (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
....................................................................................................
e) copia fata-verso a copertei, pe care Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor o va marca cu inscripţia «MOSTRA ORDA»."
16. La articolul 23, litera a) a alineatului (6) se abroga.
17. La articolul 23, litera d) a alineatului (6) va avea urmãtorul cuprins:
"d) un exemplar al videogramei, în forma în care aceasta va fi comercializata."
18. La articolul 23, alineatul (9) se abroga.
19. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor elibereazã solicitanţilor, dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 23 alin. (2)-(7), o adeverinta de înscriere a videogramelor în Registrul naţional al videogramelor în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii."
20. La articolul 26, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La preţul de cost al marcajelor holografice se va adauga un procent de 10% din valoarea acestora, care se face venit la Fondul cultural naţional."
21. La articolul 26, litera b) a alineatului (2) şi alineatul (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) au comunicat date incorecte sau incomplete, prin rapoartele lunare privind aplicarea marcajelor holografice pe videograme, cu intenţia de a eluda prevederile prezentei ordonanţe.
...................................................................................................
(3) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (2) lit. a) şi b) Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice pana la data depunerii raportului lunar sau a exemplarului videogramei, iar în situaţiile prevãzute la alin. (2) lit. c) Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice pentru o perioada de 6 luni de la data constatãrii existenţei situaţiei respective."
22. La articolul 30, dupã alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor este obligatorie pentru operatorii economici care:
a) multiplica fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio ori casete video, dupã caz, destinate distribuirii cãtre public;
b) intermediaza, în afarã României, servicii de multiplicare de fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio ori casete video, dupã caz, destinate distribuirii cãtre public.
(4) Operatorii economici care multiplica propriile fonograme, videograme şi programe pentru calculator, exceptate potrivit prevederilor art. 30^1 , nu au obligaţia sa se înregistreze în Registrul naţional al multiplicatorilor."
23. Dupã articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 30^1. - (1) Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanţe urmãtoarele:
a) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator ce conţin prezentãri ale unor organizaţii ori instituţii;
b) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator destinate comunicãrii comerciale, ce nu fac obiectul comercializãrii directe ori indirecte, precum: prezentãri de operatori economici, de produse sau servicii;
c) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator produse de cãtre instituţiile de cult şi cele de învãţãmânt, comercializate prin mijloace proprii ale fiecãrei instituţii sau cu prilejul unor manifestãri cultural-artistice organizate de acestea ori la care acestea participa;
d) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator realizate în scopul prezentãrii patrimoniului cultural deţinut de muzee, centre de cultura, teatre sau alte instituţii similare acestora ori cele cu caracter promotional specifice activitãţii instituţiilor culturale şi comercializate prin mijloace proprii ale fiecãrei instituţii culturale sau cu prilejul unor manifestãri cultural-artistice organizate de acestea ori la care acestea participa;
e) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator oferite cu titlu gratuit vizitatorilor, în cadrul targurilor, saloanelor şi al altor manifestãri expozitionale, cu condiţia ca acestea sa facã obiectul manifestãrilor respective;
f) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator conţinând instrucţiuni de utilizare, documentaţii, conferinţe, seminarii şi altele asemenea, cu condiţia ca acestea sa nu facã obiectul comercializãrii prin magazine;
g) programe pentru calculator destinate utilizãrii interne de cãtre instituţii, organizaţii sau operatori economici şi actualizarile acestor programe cu condiţia de a nu fi distribuite prin magazine;
h) programele pentru calculator realizate la comanda, ce urmeazã a fi utilizate de beneficiarul comenzii;
i) programele pentru calculator destinate instalãrii sau functionarii unor echipamente, precum şi documentaţiile aferente ce se comercializeazã împreunã cu echipamentele respective;
j) copiile de lucru ale fonogramelor prevãzute la art. 16, precum şi copiile autorizate de titularii de drepturi în vederea radiodifuzarii;
k) copiile videogramelor transmise de titularii de drepturi operatorilor economici care realizeazã activitãţi de comunicare publica sau radiodifuzare.
(2) Înscrierea în registrele naţionale administrate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor a fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator prevãzute la alin. (1), precum şi înregistrarea operatorilor economici care distribuie sau comercializeazã astfel de produse sunt facultative."
24. La articolul 31, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Condiţiile de autorizare se stabilesc prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, dupã consultarea structurilor asociative ale producãtorilor şi multiplicatorilor."
25. La articolul 32, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Fonogramele şi videogramele fixate pe casete audio şi, respectiv, casete video trebuie sa conţinã pe suprafata acestora urmãtoarele informaţii:
a) denumirea, marca sau codul multiplicatorului înregistrat la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor;
b) titlul fonogramei sau videogramei;
c) simbolul (P)*) şi/sau (C)*) însoţit de numele/denumirea ori marca titularului de drepturi, anul şi ţara în care a fost adusã prima data la cunostinta publica.
--------
Nota CTCE
*) Simbolurile (P) şi (C) se afla în interiorul unui cerc

(2) Fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator fixate pe discuri optice trebuie sa conţinã informaţii pe ambele fete, atât pe cea imprimata grafic, cat şi pe banda circulara de identificare de pe fata activa, dupã cum urmeazã:
A. pe fata imprimata:
a) titlul fonogramei sau videogramei;
b) simbolul (P) şi/sau (C) însoţit de numele/denumirea sau marca titularului de drepturi, anul şi ţara în care a fost adusã prima data la cunostinta publica;
B. pe banda circulara de identificare:
a) titlul sau o parte identificabila a acestuia;
b) denumirea, marca sau codul multiplicatorului înregistrat la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor."
26. La articolul 38, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Operatorii economici care tiparesc coperte ale fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator au obligaţia sa organizeze şi sa pãstreze evidenta, pe titluri şi pe beneficiari de comenzi, a copertelor tipãrite, timp de 3 ani."
27. La articolul 38, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pot fi comercializate în spaţii publice deschise fonograme, videograme sau programe pentru calculator în cadrul concertelor, festivalurilor, lansarilor, saloanelor, targurilor ocazionale şi al altor manifestãri expozitionale, în spaţii special destinate."
28. La articolul 39, litera b) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"b) solicitanţilor care au fost sancţionaţi contraventional de cel puţin doua ori în ultimul an pentru sãvârşirea uneia dintre contravenţiile prevãzute la art. 42 alin. (1) lit. c), d), g), i), j), l), m) şi o), pentru o perioada de 1-3 ani;".
29. La articolul 42, litera p) a alineatului (1) se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 21 septembrie 2006.
Nr. 364.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016