Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 356 din 21 iulie 2006  pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 356 din 21 iulie 2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 677 din 7 august 2006


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Codul de procedurã penalã, republicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 10, litera g) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"g) a intervenit amnistia, prescripţia ori decesul fãptuitorului sau, dupã caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de fãptuitor;".
2. La articolul 11, litera c) a punctului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"c) încetarea urmãririi penale, în cazurile prevãzute în art. 10 lit. f)-h), i^1) şi j), când existã învinuit sau inculpat în cauzã."
3. La articolul 13, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã nu se constatã vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 10 alin. 1 lit. a)-e), procurorul dispune încetarea urmãririi penale, cu excepţia cazului prevãzut în art. 10 alin. 1 lit. i), iar instanţa de judecatã pronunţã încetarea procesului penal."
4. La articolul 21, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã una dintre pãrţi este o persoanã juridicã, în caz de reorganizare a acesteia se introduc în cauzã succesorii în drepturi, iar în caz de desfiinţare sau de dizolvare se introduc în cauzã lichidatorii."
5. La articolul 26, litera b) a punctului 1 se abrogã.
6. La articolul 27, literele a) şi b) ale punctului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) infracţiunile prevãzute de Codul penal în art. 174-177, art. 179, art. 189 alin. 3-5, art. 197 alin. 3, art. 211 alin. 3, art. 212 alin. 3, art. 215 alin. 5, art. 254, art. 255, art. 257, art. 266-270, art. 279^1, art. 312 şi art. 317, precum şi infracţiunea de contrabandã, dacã a avut ca obiect arme, muniţii sau materii explozive ori radioactive;
b) infracţiunile sãvârşite cu intenţie, care au avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei;".
7. La articolul 27, litera c) a punctului 1 se abrogã.
8. La articolul 27, punctele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. ca instanţã de apel, judecã apelurile împotriva hotãrârilor penale pronunţate de judecãtorii în primã instanţã;
3. ca instanţã de recurs, judecã recursurile împotriva hotãrârilor penale pronunţate de judecãtorii în cazurile anume prevãzute de lege;".
9. La articolul 28, litera a) a punctului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) infracţiunile menţionate în art. 27 pct. 1 lit. a)-e^1), sãvârşite în legãturã cu îndatoririle de serviciu, de militari pânã la gradul de colonel inclusiv;".
10. La articolul 28, punctele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. ca instanţã de apel, judecã apelurile împotriva hotãrârilor pronunţate în primã instanţã de tribunalele militare, cu excepţia infracţiunilor contra ordinii şi disciplinei militare, sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani;
3. ca instanţã de recurs, judecã recursurile împotriva hotãrârilor pronunţate de tribunalele militare în cazul infracţiunilor contra ordinii şi disciplinei militare, sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani, precum şi în alte cazuri anume prevãzute de lege;".
11. La articolul 28^1, litera a) a punctului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) infracţiunile prevãzute de Codul penal în art. 155-173 şi infracţiunile privind siguranţa naţionalã a României prevãzute în legi speciale;".
12. La articolul 28^1, dupã litera a) a punctului 1 se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) infracţiunile prevãzute de Codul penal în art. 253^1, art. 273-276 când s-a produs o catastrofã de cale feratã şi art. 356-361;".
13. La articolul 28^1, litera b) a punctului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"b) infracţiunile sãvârşite de judecãtorii de la judecãtorii şi tribunale şi de procurorii de la parchetele care funcţioneazã pe lângã aceste instanţe, precum şi de controlorii financiari ai Curţii de Conturi;".
14. La articolul 28^1, litera c) a punctului 1 se abrogã.
15. La articolul 29, litera c) a punctului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"c) infracţiunile sãvârşite de judecãtorii Curţii Constituţionale, de membrii Curţii de Conturi, de preşedintele Consiliului Legislativ şi de Avocatul Poporului;".
16. La articolul 29 punctul 1, dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera e^1), cu urmãtorul cuprins:
"e^1) infracţiunile sãvârşite de cãtre membrii Consiliului Superior al Magistraturii;".
17. La articolul 35, alineatele 2, 3, 4 şi 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"Dacã dintre instanţe una este civilã, iar alta militarã, competenţa revine instanţei civile.
Dacã instanţa militarã este superioarã în grad, competenţa revine instanţei civile echivalente în grad cu instanţa militarã.
Competenţa de a judeca cauzele reunite rãmâne dobânditã instanţei, chiar dacã pentru fapta sau pentru fãptuitorul care a determinat competenţa acestei instanţe s-a dispus disjungerea sau încetarea procesului penal ori s-a pronunţat achitarea.
Tãinuirea, favorizarea infractorului şi nedenunţarea unor infracţiuni sunt de competenţa instanţei care judecã infracţiunea la care acestea se referã, iar dacã competenţa dupã calitatea persoanelor aparţine unor instanţe de grad diferit, competenţa de a judeca toate cauzele reunite revine instanţei superioare în grad."
18. La articolul 36, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul prevãzut în art. 35 alin. 3, reunirea cauzelor se hotãrãşte de instanţa militarã, care trimite dosarul instanţei civile cãreia îi revine competenţa."
19. La articolul 45, alineatul 1^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Prevederile art. 35 alin. 4 nu se aplicã în faza de urmãrire penalã."
20. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Rudenia între judecãtori
Judecãtorii care sunt soţi, rude sau afini între ei, pânã la gradul al patrulea inclusiv, nu pot face parte din acelaşi complet de judecatã."
21. La articolul 47, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47
Judecãtorul care a luat parte la soluţionarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiaşi cauze într-o cale de atac sau la judecarea cauzei dupã desfiinţarea hotãrârii cu trimitere în apel sau dupã casarea cu trimitere în recurs."
22. La articolul 48, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) a pus în mişcare acţiunea penalã sau a dispus trimiterea în judecatã ori a pus concluzii în calitate de procuror la instanţa de judecatã, a soluţionat propunerea de arestare preventivã ori de prelungire a arestãrii preventive în cursul urmãririi penale;".
23. La articolul 48, dupã litera d) se introduc cinci noi litere, literele e)-i), cu urmãtorul cuprins:
"e) soţul, ruda sau afinul sãu, pânã la gradul al patrulea inclusiv, a efectuat acte de urmãrire penalã, a supravegheat urmãrirea penalã, a soluţionat propunerea de arestare preventivã ori de prelungire a arestãrii preventive, în cursul urmãririi penale;
f) este soţ, rudã sau afin, pânã la gradul al patrulea inclusiv, cu una dintre pãrţi sau cu avocatul ori mandatarul acesteia;
g) existã duşmãnie între el, soţul sau una dintre rudele sale pânã la gradul al patrulea inclusiv şi una dintre pãrţi, soţul sau rudele acesteia pânã la gradul al treilea inclusiv;
h) este tutore sau curator al uneia dintre pãrţi;
i) a primit liberalitãţi de la una dintre pãrţi, avocatul sau mandatarul acesteia."
24. La articolul 48, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"Judecãtorul este incompatibil de a participa la judecarea unei cauze în cãile de atac, atunci când soţul, ruda ori afinul sãu pânã la gradul al patrulea inclusiv a participat, ca judecãtor sau procuror, la judecarea aceleiaşi cauze."
25. La articolul 49, alineatele 2 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile privind cazurile de incompatibilitate prevãzute în art. 48 alin. 1 lit. b)-i) şi alin. 2 se aplicã procurorului, persoanei care efectueazã cercetarea penalã, magistratului-asistent şi grefierului de şedinţã.
..........................................................................
Persoana care a efectuat urmãrirea penalã este incompatibilã sã procedeze la refacerea acesteia, când refacerea este dispusã de instanţã."
26. La articolul 51, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Recuzarea se formuleazã oral sau în scris, cu arãtarea pentru fiecare persoanã în parte a cazului de incompatibilitate invocat şi a tuturor temeiurilor de fapt cunoscute la momentul recuzãrii. Cererea de recuzare poate privi numai pe acei judecãtori care compun completul de judecatã."
27. La articolul 51, dupã alineatul 2 se introduc douã noi alineate, alineatele 3 şi 4, cu urmãtorul cuprins:
"Nerespectarea condiţiilor prevãzute în alin. 2 sau recuzarea aceleiaşi persoane pentru acelaşi caz de incompatibilitate şi pentru temeiuri de fapt cunoscute la data formulãrii unei cereri anterioare de recuzare care a fost respinsã atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare, care se constatã de completul în faţa cãruia s-a formulat recuzarea, cu participarea judecãtorului recuzat.
Completul în faţa cãruia s-a formulat recuzarea, cu participarea judecãtorului recuzat, se pronunţã asupra mãsurilor preventive."
28. La articolul 52, alineatele 5 şi 5^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Când pentru soluţionarea abţinerii sau a recuzãrii nu se poate alcãtui completul potrivit alin. 1, abţinerea sau recuzarea se soluţioneazã de instanţa ierarhic superioarã. În cazul în care gãseşte întemeiatã abţinerea sau recuzarea şi, din cauza abţinerii sau recuzãrii, nu se poate alcãtui completul de judecatã la instanţa competentã sã soluţioneze cauza, instanţa ierarhic superioarã desemneazã pentru judecarea cauzei o instanţã egalã în grad cu instanţa în faţa cãreia s-a formulat abţinerea sau recuzarea.
Este inadmisibilã recuzarea judecãtorului chemat sã decidã asupra recuzãrii."
29. La articolul 55, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strãmutã judecarea unei cauze de la instanţa competentã la o altã instanţã egalã în grad, în cazul în care imparţialitatea judecãtorilor ar putea fi ştirbitã datoritã împrejurãrilor cauzei, duşmãniilor locale sau calitãţii pãrţilor, când existã pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una dintre pãrţi are o rudã sau un afin pânã la gradul al patrulea inclusiv printre judecãtori sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei.
În cursul judecãţii strãmutarea poate fi cerutã de partea interesatã, de procuror sau de ministrul justiţiei."
30. La articolul 56, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Suspendarea judecãrii cauzei poate fi dispusã numai de cãtre completul de judecatã învestit cu judecarea cererii de strãmutare."
31. La articolul 56, alineatul 4 se abrogã.
32. La articolul 59, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59
Examinarea cererii de strãmutare se face în şedinţã publicã."
33. La articolul 60, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune, prin încheiere motivatã, admiterea sau respingerea cererii."
34. La articolul 60, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Încheierea prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune asupra strãmutãrii nu este supusã niciunei cãi de atac."
35. Dupã articolul 61 se introduce un nou articol, articolul 61^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 61^1. - Desemnarea altei instanţe pentru judecarea cauzei
Procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã poate cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sã desemneze o instanţã egalã în grad cu cea cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în primã instanţã, care sã fie sesizatã în cazul în care se va emite rechizitoriul.
Dispoziţiile art. 55 alin. 1, art. 56 alin. 1 şi 2 şi art. 61 se aplicã în mod corespunzãtor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţioneazã cererea în camera de consiliu, în termen de 15 zile.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispune, prin încheiere motivatã, fie respingerea cererii, fie admiterea cererii şi desemnarea unei instanţe egale în grad cu cea cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în primã instanţã, care sã fie sesizatã în cazul în care se va emite rechizitoriul.
Încheierea prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţioneazã cererea nu este supusã niciunei cãi de atac."
36. La articolul 68 se introduce un nou articol, articolul 68^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 68^1. - Indicii temeinice
Sunt indicii temeinice atunci când din datele existente în cauzã rezultã presupunerea rezonabilã cã persoana faţã de care se efectueazã acte premergãtoare sau acte de urmãrire penalã a sãvârşit fapta."
37. La articolul 70, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70
Învinuitul sau inculpatul, înainte de a fi ascultat, este întrebat cu privire la nume, prenume, poreclã, data şi locul naşterii, numele şi prenumele pãrinţilor, cetãţenie, studii, situaţia militarã, loc de muncã, ocupaţie, adresa la care locuieşte efectiv, antecedente penale şi alte date pentru stabilirea situaţiei sale personale.
Învinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunoştinţã fapta care formeazã obiectul cauzei, încadrarea juridicã a acesteia, dreptul de a avea un apãrãtor, precum şi dreptul de a nu face nicio declaraţie, atrãgându-i-se totodatã atenţia cã ceea ce declarã poate fi folosit şi împotriva sa. Dacã învinuitul sau inculpatul dã o declaraţie, i se pune în vedere sã declare tot ce ştie cu privire la faptã şi la învinuirea ce i se aduce în legãturã cu aceasta."
38. La articolul 70, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"Învinuitului sau inculpatului i se aduce la cunoştinţã şi obligaţia sã anunţe în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a locuinţei pe parcursul procesului penal."
39. La articolul 71 se introduce un nou articol, articolul 71^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 71^1. - Condiţii ale ascultãrii învinuitului sau inculpatului
Dacã, în timpul ascultãrii învinuitului sau inclupatului, acesta acuzã simptomele unei boli care i-ar putea pune viaţa în pericol, ascultarea se întrerupe, iar organul judiciar ia mãsuri pentru ca acesta sã fie consultat de un medic. Ascultarea se reia imediat ce medicul decide cã viaţa învinuitului sau inculpatului nu este în pericol."
40. La articolul 72, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"În cursul judecãţii dispoziţiile art. 323 alin. 2 şi 3 se aplicã în mod corespunzãtor."
41. Dupã articolul 77 se introduce un nou articol, articolul 77^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 77^1. - Modalitãţi speciale de ascultare a pãrţii vãtãmate şi a pãrţii civile
În cazul în care poate fi periclitatã viaţa, integritatea corporalã sau libertatea pãrţii vãtãmate ori a pãrţii civile sau a rudelor apropiate ale acesteia, procurorul ori, dupã caz, instanţa de judecatã poate încuviinţa ca aceasta sã fie ascultatã fãrã a fi prezentã fizic la locul unde se aflã organul care efectueazã urmãrirea penalã sau, dupã caz, în locul în care se desfãşoarã şedinţa de judecatã, prin intermediul mijloacelor tehnice prevãzute în alineatele urmãtoare.
La solicitarea organului judiciar sau a pãrţii vãtãmate ori a pãrţii civile ascultate în condiţiile prevãzute în alin. 1, la luarea declaraţiei poate participa un consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor, care are obligaţia de a pãstra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunoştinţã în timpul audierii. Organul judiciar are obligaţia sã aducã la cunoştinţa pãrţii vãtãmate sau a pãrţii civile dreptul de a solicita audierea în prezenţa unui consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor.
Partea vãtãmatã sau partea civilã poate fi ascultatã prin intermediul unei reţele video şi audio.
În cursul judecãţii, pãrţile şi apãrãtorii acestora pot adresa întrebãri, în mod nemijlocit, pãrţii vãtãmate sau pãrţii civile ascultate în condiţiile alin. 1-3. Întrebãrile se pun în ordinea prevãzutã în art. 323 alin. 2. Preşedintele completului respinge întrebãrile care nu sunt utile şi concludente judecãrii cauzei.
Declaraţia pãrţii vãtãmate sau a pãrţii civile, ascultatã în condiţiile arãtate în alin. 1-3, se înregistreazã prin mijloace tehnice video şi audio şi se redã integral în formã scrisã, fiind semnatã de organul judiciar, de partea vãtãmatã sau partea civilã ascultatã, precum şi de consilierul de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor prezent la ascultarea acesteia, depunându-se la dosarul cauzei.
Suportul pe care a fost înregistratã declaraţia pãrţii vãtãmate sau a pãrţii civile, în original, sigilat cu sigiliul parchetului ori, dupã caz, al instanţei de judecatã, se pãstreazã la sediul acestora.
Dispoziţiile art. 75-77 şi ale art. 86^5 se aplicã în mod corespunzãtor."
42. La articolul 86^2, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86^2
În situaţiile prevãzute în art. 86^1, procurorul sau, dupã caz, instanţa de judecatã poate încuviinţa ca martorul sã fie ascultat fãrã a fi prezent fizic la locul unde se aflã organul de urmãrire penalã ori în sala în care se desfãşoarã şedinţa de judecatã, prin intermediul mijloacelor tehnice prevãzute în alineatele urmãtoare.
La solicitarea organului judiciar sau a martorului ascultat în condiţiile alin. 1, la luarea declaraţiei poate participa un consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor, care are obligaţia de a pãstra secretul profesional cu privire la datele de care a luat cunoştinţã în timpul audierii. Organul judiciar are obligaţia sã aducã la cunoştinţa martorului dreptul de a solicita audierea în prezenţa unui consilier de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor."
43. La articolul 86^2, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul judecãţii, pãrţile şi apãrãtorii acestora pot adresa întrebãri, în mod nemijlocit, martorului ascultat în condiţiile alin. 1-3. Întrebãrile se pun în ordinea prevãzutã în art. 323 alin. 2. Preşedintele completului respinge întrebãrile care nu sunt utile şi concludente judecãrii cauzei sau pot conduce la identificarea martorului."
44. La articolul 86^2, alineatele 4 şi 7 vor avea urmãtorul cuprins:
"Declaraţia martorului ascultat, în condiţiile arãtate în alin. 1-3^1, se înregistreazã prin mijloace tehnice video şi audio şi se redã integral în formã scrisã.
..........................................................................
Suportul pe care a fost înregistratã declaraţia martorului, în original, sigilat cu sigiliul parchetului sau, dupã caz, al instanţei de judecatã în faţa cãreia s-a fãcut declaraţia, se pãstreazã în condiţiile prevãzute în alin. 5. Suportul care conţine înregistrãrile efectuate în cursul urmãririi penale va fi înaintat la terminarea urmãririi penale instanţei competente, împreunã cu dosarul cauzei, şi va fi pãstrat în aceleaşi condiţii."
45. Articolul 86^3 se abrogã.
46. La articolul 91, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) data şi locul unde este încheiat, ora la care a început şi ora la care s-a terminat încheierea procesului-verbal;".
47. Articolul 91^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91^1. - Condiţiile şi cazurile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor sau comunicãrilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare
Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicãrilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeazã cu autorizarea motivatã a judecãtorului, la cererea procurorului care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã, în condiţiile prevãzute de lege, dacã sunt date ori indicii temeinice privind pregãtirea sau sãvârşirea unei infracţiuni pentru care urmãrirea penalã se efectueazã din oficiu, iar interceptarea şi înregistrarea se impun pentru stabilirea situaţiei de fapt ori pentru cã identificarea sau localizarea participanţilor nu poate fi fãcutã prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziatã.
Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicãrilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate în cazul infracţiunilor contra siguranţei naţionale prevãzute de Codul penal şi de alte legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spãlare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, în cazul infracţiunilor prevãzute de <>Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul unor alte infracţiuni grave ori al infracţiunilor care se sãvârşesc prin mijloace de comunicare electronicã. Dispoziţiile alin. 1 se aplicã în mod corespunzãtor.
Autorizaţia se dã pentru durata necesarã interceptãrii şi înregistrãrii, dar nu pentru mai mult de 30 de zile, în camera de consiliu, de un judecãtor de la instanţa cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în primã instanţã sau de la instanţa corespunzãtoare în grad acesteia în a cãrei circumscripţie se aflã sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã.
Autorizaţia poate fi reînnoitã, înainte sau dupã expirarea celei anterioare, în aceleaşi condiţii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputând depãşi 30 de zile.
Durata totalã a interceptãrilor şi înregistrãrilor autorizate, cu privire la aceeaşi persoanã şi aceeaşi faptã, nu poate depãşi 120 de zile.
Înregistrarea convorbirilor dintre avocat şi partea pe care o reprezintã sau o asistã în proces nu poate fi folositã ca mijloc de probã decât dacã din cuprinsul acesteia rezultã date sau informaţii concludente şi utile privitoare la pregãtirea sau sãvârşirea de cãtre avocat a unei infracţiuni dintre cele prevãzute la alin. 1 şi 2.
Procurorul dispune încetarea imediatã a interceptãrilor şi înregistrãrilor înainte de expirarea duratei autorizaţiei dacã nu mai existã motivele care le-au justificat, informând despre aceasta instanţa care a emis autorizaţia.
La cererea motivatã a persoanei vãtãmate, procurorul poate solicita judecãtorului autorizarea interceptãrii şi înregistrãrii convorbirilor ori comunicãrilor efectuate de aceasta prin telefon sau orice mijloc electronic de comunicare, indiferent de natura infracţiunii ce formeazã obiectul cercetãrii.
Autorizarea interceptãrii şi a înregistrãrii convorbirilor sau comunicãrilor se face prin încheiere motivatã, care va cuprinde: indiciile concrete şi faptele care justificã mãsura; motivele pentru care stabilirea situaţiei de fapt sau identificarea ori localizarea participanţilor nu poate fi fãcutã prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziatã; persoana, mijlocul de comunicare sau locul supus supravegherii; perioada pentru care sunt autorizate interceptarea şi înregistrarea."
48. La articolul 91^2, alineatele 2-4 se modificã şi se introduce un nou alineat, alineatul 5, care vor avea urmãtorul cuprins:
"În caz de urgenţã, când întârzierea obţinerii autorizãrii prevãzute în art. 91^1 alin. 1, 2 şi 8 ar aduce grave prejudicii activitãţii de urmãrire penalã, procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanţã motivatã, înscrisã în registrul special prevãzut în art. 228 alin. 1^1, interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicãrilor, pe o duratã de cel mult 48 de ore.
În termen de 48 de ore de la expirarea termenului prevãzut în alin. 2, procurorul prezintã ordonanţa, împreunã cu suportul pe care sunt fixate interceptãrile şi înregistrãrile efectuate şi un proces-verbal de redare rezumativã a convorbirilor, judecãtorului de la instanţa cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în primã instanţã sau de la instanţa corespunzãtoare în grad acesteia în a cãrei circumscripţie se aflã sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã, în vederea confirmãrii. Judecãtorul se pronunţã asupra legalitãţii şi temeiniciei ordonanţei în cel mult 24 de ore, prin încheiere motivatã datã în camera de consiliu. În cazul în care ordonanţa este confirmatã, iar procurorul a solicitat prelungirea autorizãrii, judecãtorul va dispune autorizarea pe mai departe a interceptãrii şi înregistrãrii, în condiţiile art. 91^1 alin. 1-3 şi 8. Dacã judecãtorul nu confirmã ordonanţa procurorului, va dispune încetarea de îndatã a interceptãrilor şi înregistrãrilor, iar cele efectuate vor fi şterse sau, dupã caz, distruse de cãtre procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal care se comunicã în copie instanţei.
Convorbirile sau comunicãrile interceptate şi înregistrate care nu privesc fapta ce formeazã obiectul cercetãrii sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participanţilor se arhiveazã la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialitãţii, şi pot fi transmise judecãtorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei, la solicitarea acestuia. La soluţionarea definitivã a cauzei, acestea vor fi şterse sau, dupã caz, distruse de cãtre procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
Convorbirile sau comunicãrile interceptate şi înregistrate pot fi folosite şi în altã cauzã penalã dacã din cuprinsul acestora rezultã date sau informaţii concludente şi utile privitoare la pregãtirea sau sãvârşirea unei alte infracţiuni dintre cele prevãzute la art. 91^1 alin. 1 şi 2."
49. Articolul 91^3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91^3. - Certificarea înregistrãrilor
Convorbirile sau comunicãrile interceptate şi înregistrate care privesc fapta ce formeazã obiectul cercetãrii sau contribuie la identificarea ori localizarea participanţilor sunt redate integral într-un proces-verbal de procuror sau de lucrãtorul din cadrul poliţiei judiciare delegat de procuror, în care se menţioneazã autorizaţia datã pentru efectuarea acestora, numãrul ori numerele posturilor telefonice sau alte date de identificare a legãturilor între care s-au purtat convorbirile ori comunicãrile, numele persoanelor care le-au purtat, dacã sunt cunoscute, data şi ora fiecãrei convorbiri ori comunicãri în parte şi numãrul de ordine al suportului pe care se face imprimarea.
Procesul-verbal este certificat pentru autenticitate de cãtre procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã în cauzã. Dacã sãvârşirea unor infracţiuni are loc prin convorbiri sau comunicãri care conţin secrete de stat, consemnarea se face în procese-verbale separate, iar dispoziţiile art. 97 alin. 3 se aplicã în mod corespunzãtor. Corespondenţele în altã limbã decât cea românã sunt transcrise în limba românã, prin intermediul unui interpret.
La procesul-verbal se ataşeazã, în plic sigilat, o copie a suportului care conţine înregistrarea convorbirii. Suportul original se pãstreazã la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, şi va fi pus la dispoziţia instanţei, la solicitarea acesteia. Dupã sesizarea instanţei, copia suportului care conţine înregistrarea convorbirii şi copii de pe procesele-verbale se pãstreazã la grefa instanţei, în locuri speciale, în plic sigilat, la dispoziţia exclusivã a judecãtorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei.
La prezentarea materialului de urmãrire penalã, procurorul este obligat sã prezinte învinuitului sau inculpatului procesele-verbale în care sunt redate convorbirile înregistrate şi sã asigure, la cerere, ascultarea acestora.
Dacã în cauzã s-a dispus o soluţie de netrimitere în judecatã, procurorul este obligat sã înştiinţeze despre aceasta persoana ale cãrei convorbiri sau comunicãri au fost interceptate şi înregistrate. Suportul pe care sunt imprimate convorbirile înregistrate se arhiveazã la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialitãţii, şi se pãstreazã pânã la împlinirea termenului de prescripţie a rãspunderii penale pentru fapta ce a format obiectul cauzei, când se distrug, încheindu-se proces-verbal în acest sens.
Dupã arhivare, suportul pe care sunt imprimate convorbirile înregistrate poate fi consultat sau copiat în cazul reluãrii cercetãrilor sau în condiţiile prevãzute în art. 91^2 alin. 5 şi numai de cãtre procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã, iar în alte cazuri numai cu autorizarea judecãtorului.
Dacã în cauzã instanţa a pronunţat o hotãrâre de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, rãmasã definitivã, suportul original şi copia acestuia se arhiveazã odatã cu dosarul cauzei la sediul instanţei, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialitãţii. Dupã arhivare, suportul pe care sunt imprimate convorbirile înregistrate poate fi consultat sau copiat numai în condiţiile prevãzute în art. 91^2 alin. 5, cu încuviinţarea prealabilã a preşedintelui instanţei."
50. Articolul 91^4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91^4. - Alte înregistrãri
Dispoziţiile art. 91^1-91^3 se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul înregistrãrilor în mediul ambiental, localizãrii sau urmãririi prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere."
51. Articolul 91^6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91^6. - Verificarea mijloacelor de probã
Mijloacele de probã prevãzute în prezenta secţiune pot fi supuse expertizei tehnice la cererea procurorului, a pãrţilor sau din oficiu.
Înregistrãrile prevãzute în prezenta secţiune, efectuate de pãrţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probã când privesc propriile convorbiri sau comunicãri pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrãri pot constitui mijloace de probã dacã nu sunt interzise de lege."
52. La articolul 100, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Percheziţia domiciliarã poate fi dispusã numai de judecãtor, prin încheiere motivatã, în cursul urmãririi penale, la cererea procurorului, sau în cursul judecãţii. În cursul urmãririi penale, percheziţia domiciliarã se dispune de judecãtorul de la instanţa cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în primã instanţã sau de la instanţa corespunzãtoare în grad acesteia în a cãrei circumscripţie se aflã sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã."
53. La articolul 100, dupã alineatul 4 se introduc douã noi alineate, alineatele 4^1 şi 4^2, cu urmãtorul cuprins:
"În baza încheierii, judecãtorul emite de îndatã autorizaţia de percheziţie, care trebuie sã cuprindã:
a) denumirea instanţei;
b) data, ora şi locul emiterii;
c) numele, prenumele şi calitatea persoanei care a emis autorizaţia de percheziţie;
d) perioada pentru care s-a emis autorizaţia;
e) locul unde urmeazã a se efectua percheziţia;
f) numele persoanei la domiciliul sau reşedinţa cãreia se efectueazã percheziţia;
g) numele învinuitului sau inculpatului.
Autorizaţia poate fi folositã o singurã datã."
54. La articolul 100, alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Percheziţia corporalã sau asupra vehiculelor poate fi dispusã, dupã caz, de organul de cercetare penalã, de procuror sau de judecãtor."
55. La articolul 104, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Este interzisã efectuarea în acelaşi timp cu percheziţia a oricãror acte procedurale în aceeaşi cauzã, care prin natura lor împiedicã persoana la care se face percheziţia sã participe la percheziţie."
56. La articolul 136, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Mãsurile prevãzute în alin. 1 lit. b) şi c) se pot lua de procuror sau de judecãtor, în cursul urmãririi penale, şi de instanţa de judecatã, în cursul judecãţii."
57. Articolul 137 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 137. - Cuprinsul actului prin care se ia mãsura preventivã
Actul prin care se ia mãsura preventivã trebuie sã arate fapta care face obiectul învinuirii sau inculpãrii, textul de lege în care aceasta se încadreazã şi pedeapsa prevãzutã de lege pentru infracţiunea sãvârşitã.
În cazul reţinerii şi arestãrii preventive, actul prin care se iau aceste mãsuri trebuie sã indice cazul prevãzut în art. 148, precum şi temeiurile concrete din care rezultã existenţa acestuia.
În cazul obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sau ţara, actul prin care se ia aceastã mãsurã trebuie sã indice temeiurile concrete care au determinat luarea mãsurii."
58. La articolul 137^1, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 137^1
Persoanei reţinute sau arestate i se aduc de îndatã la cunoştinţã, în limba pe care o înţelege, motivele reţinerii sau ale arestãrii, iar învinuirea, în cel mai scurt termen. Învinuirea se aduce la cunoştinţã numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu."
59. La articolul 139, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Când mãsura preventivã a fost luatã cu încãlcarea prevederilor legale sau nu mai existã vreun temei care sã justifice menţinerea mãsurii preventive, aceasta trebuie revocatã din oficiu sau la cerere, dispunându-se, în cazul reţinerii şi arestãrii preventive, punerea în libertate a învinuitului sau inculpatului, dacã acesta nu este arestat în altã cauzã."
60. La articolul 139, alineatul 3^3 se abrogã.
61. La articolul 140, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) la expirarea termenelor prevãzute de lege sau stabilite de organele judiciare ori la expirarea termenului prevãzut în art. 160 b alin. 1, dacã instanţa nu a procedat la verificarea legalitãţii şi temeiniciei arestãrii preventive în acest termen;".
62. La articolul 140^3, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Calea de atac împotriva încheierii pronunţate de judecãtor în cursul urmãririi penale privind mãsurile preventive"
63. La articolul 140^3, alineatele 1, 3, 7, 8 şi 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 140^3
Împotriva încheierii prin care judecãtorul dispune, în timpul urmãririi penale, luarea unei mãsuri preventive, revocarea, înlocuirea, încetarea de drept sau prelungirea mãsurii preventive, precum şi împotriva încheierii de respingere a propunerii de arestare preventivã, învinuitul sau inculpatul şi procurorul pot face recurs la instanţa superioarã în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã. Încheierea prin care judecãtorul respinge, în timpul urmãririi penale, revocarea, înlocuirea sau încetarea de drept a mãsurii preventive nu este supusã niciunei cãi de atac.
.........................................................................
Învinuitul sau inculpatul arestat va fi adus în faţa instanţei de recurs şi va fi ascultat în prezenţa apãrãtorului sãu. În cazul în care învinuitul sau inculpatul se aflã internat în spital şi, din cauza stãrii sãnãtãţii, nu poate fi adus în faţa judecãtorului sau când, din cauzã de forţã majorã sau stare de necesitate, deplasarea sa nu este posibilã, recursul va fi examinat în lipsa acestuia, dar numai în prezenţa apãrãtorului sãu, cãruia i se dã cuvântul pentru a pune concluzii.
.........................................................................
Când apreciazã cã mãsura preventivã este nelegalã sau nu este justificatã, instanţa de recurs o revocã, dispunând, în cazul arestãrii preventive, punerea de îndatã în libertate a învinuitului sau inculpatului, dacã acesta nu este arestat în altã cauzã.
Recursul declarat împotriva încheierii prin care s-a dispus luarea mãsurii preventive sau prin care s-a constatat încetarea de drept a acestei mãsuri nu este suspensiv de executare.
Dosarul cauzei se restituie organului de urmãrire penalã în termen de 24 de ore de la soluţionarea recursului."
64. La articolul 141, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 141
Încheierea datã în primã instanţã şi în apel, prin care se dispune luarea unei mãsuri preventive, revocarea, înlocuirea sau încetarea de drept a mãsurii preventive, precum şi împotriva încheierii prin care se dispune menţinerea arestãrii preventive, poate fi atacatã separat, cu recurs, de procuror sau de inculpat, în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã. Încheierea prin care prima instanţã sau instanţa de apel respinge cererea de revocare, înlocuire sau încetare de drept a mãsurii preventive nu este supusã niciunei cãi de atac."
65. Articolul 143 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 143. - Condiţiile reţinerii
Mãsura reţinerii poate fi luatã de procuror ori de organul de cercetare penalã faţã de învinuit sau inculpat, numai dupã ascultarea acestuia în prezenţa apãrãtorului, dacã sunt probe sau indicii temeinice cã a sãvârşit o faptã prevãzutã de legea penalã.
Organul de cercetare penalã este obligat sã îl încunoştinţeze, de îndatã, pe procuror cu privire la luarea mãsurii reţinerii.
Procurorul sau organul de cercetare penalã va aduce la cunoştinţã învinuitului sau inculpatului cã are dreptul sã-şi angajeze apãrãtor. De asemenea, i se aduce la cunoştinţã cã are dreptul de a nu face nicio declaraţie, atrãgându-i-se atenţia cã ceea ce declarã poate fi folosit împotriva sa.
Mãsura reţinerii se ia în cazurile prevãzute în art. 148, precum şi în caz de infracţiune flagrantã, oricare ar fi limitele de pedeapsã prevãzute de lege."
66. La articolul 144, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"În situaţia în care reţinerea se dispune dupã audierea învinuitului citat de cãtre organul de urmãrire penalã, termenul de 24 de ore se calculeazã de la ora emiterii ordonanţei."
67. La articolul 145, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 145
Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea constã în îndatorirea impusã învinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecãtor, în cursul urmãririi penale, ori de instanţa de judecatã, în cursul judecãţii, de a nu pãrãsi localitatea în care locuieşte, fãrã încuviinţarea organului care a dispus aceastã mãsurã. Mãsura poate fi luatã numai dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute în art. 143 alin. 1."
68. La articolul 145, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Organul judiciar care a dispus mãsura impune învinuitului sau inculpatului ca pe durata mãsurii obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sã respecte una sau mai multe dintre urmãtoarele obligaţii:
a) sã se prezinte la organul judiciar ori de câte ori este chemat;
b) sã nu îşi schimbe locuinţa fãrã încunoştinţarea organului judiciar;
c) sã nu se deplaseze la anumite spectacole sportive ori culturale sau în orice alte locuri stabilite de organul judiciar;
d) sã nu se apropie de persoana vãtãmatã, membrii familiei acesteia, persoana împreunã cu care a comis fapta, martori, experţi ori alte persoane stabilite de organul judiciar şi sã nu comunice cu acestea, direct sau indirect;
e) sã nu conducã niciun vehicul sau anumite vehicule stabilite de organul judiciar;
f) sã nu deţinã, sã nu foloseascã şi sã nu poarte nicio categorie de arme;
g) sã nu se afle în locuinţa persoanei vãtãmate;
h) sã nu exercite profesia, meseria sau sã nu desfãşoare activitatea în exercitarea cãreia a sãvârşit fapta."
69. La articolul 145, alineatele 2 şi 2^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"În cursul urmãririi penale, durata mãsurii prevãzute în alin. 1 nu poate depãşi 30 de zile, afarã de cazul când ea este prelungitã în condiţiile legii. Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea poate fi prelungitã în cursul urmãririi penale, în caz de necesitate şi numai motivat. Prelungirea se dispune de procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã, fiecare prelungire neputând sã depãşeascã 30 de zile. Dispoziţiile art. 140^2 se aplicã în mod corespunzãtor. Durata maximã a mãsurii prevãzute în alin. 1 în cursul urmãririi penale este de un an. În mod excepţional, când pedeapsa prevãzutã de lege este detenţiunea pe viaţã sau închisoarea de 10 ani ori mai mare, durata maximã a obligãrii de a nu pãrãsi localitatea este de 2 ani.
Copia ordonanţei procurorului sau, dupã caz, a încheierii judecãtorului ori a instanţei de judecatã se comunicã, în aceeaşi zi, învinuitului sau inculpatului, secţiei de poliţie în a cãrei razã teritorialã locuieşte acesta, jandarmeriei, poliţiei comunitare, organelor competente sã elibereze paşaportul, organelor de frontierã, precum şi altor instituţii, în vederea asigurãrii respectãrii obligaţiilor impuse de organul judiciar. Organele în drept refuzã eliberarea paşaportului sau, dupã caz, ridicã provizoriu paşaportul pe durata mãsurii."
70. La articolul 145, dupã alineatul 2^1 se introduc douã noi alineate, alineatele 2^2 şi 2^3, cu urmãtorul cuprins:
"În cuprinsul ordonanţei sau încheierii se atrage atenţia învinuitului sau inculpatului cã, în caz de încãlcare cu rea-credinţã a mãsurii sau a obligaţiilor impuse de organul judiciar, se poate lua faţã de acesta mãsura arestãrii preventive.
Dacã pe durata obligãrii de a nu pãrãsi localitatea au intervenit motive care justificã fie impunerea unor noi obligaţii, fie înlocuirea sau încetarea celor existente, procurorul sau instanţa dispune aceasta prin ordonanţã sau încheiere motivatã. Dispoziţiile alin. 2^1 şi alin. 2^2 se aplicã în mod corespunzãtor."
71. La articolul 145, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"În caz de încãlcare cu rea-credinţã a mãsurii aplicate sau a obligaţiilor impuse de organul judiciar, împotriva învinuitului sau inculpatului se poate dispune mãsura arestãrii preventive, în condiţiile prevãzute de lege."
72. Articolul 145^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 145^1. - Obligarea de a nu pãrãsi ţara
Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi ţara constã în îndatorirea impusã învinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecãtor, în cursul urmãririi penale, ori de instanţa de judecatã, în cursul judecãţii, de a nu pãrãsi ţara fãrã încuviinţarea organului care a dispus aceastã mãsurã.
Dispoziţiile art. 145 se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul obligãrii de a nu pãrãsi ţara."
73. La articolul 146, alineatele 1, 2 şi 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 146
Dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute în art. 143 şi existã vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 148, procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penalã, când considerã cã arestarea învinuitului este necesarã în interesul urmãririi penale, numai dupã ascultarea acestuia în prezenţa apãrãtorului, întocmeşte propunerea motivatã de luare a mãsurii arestãrii preventive a învinuitului.
Dosarul, împreunã cu propunerea de luare a mãsurii arestãrii preventive, întocmitã de procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã, se prezintã preşedintelui ori judecãtorului delegat de acesta de la instanţa cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în fond sau de la instanţa corespunzãtoare în grad acesteia în a cãrei circumscripţie se aflã locul de deţinere, locul unde s-a constatat sãvârşirea faptei prevãzute de legea penalã ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã.
...........................................................................
Dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute în alin. 1, judecãtorul dispune, prin încheiere motivatã, arestarea preventivã a învinuitului pe o duratã ce nu poate depãşi 10 zile."
74. La articolul 146, dupã alineatul 11 se introduce un nou alineat, alineatul 11^1, cu urmãtorul cuprins:
"În caz de respingere a propunerii de arestare preventivã, dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute de lege, judecãtorul poate dispune mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sau aceea de a nu pãrãsi ţara."
75. Articolul 148 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 148. - Condiţiile şi cazurile în care se dispune arestarea inculpatului
Mãsura arestãrii preventive a inculpatului poate fi luatã dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute în art. 143 şi existã vreunul dintre urmãtoarele cazuri:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmãrire sau de la judecatã, ori existã date cã va încerca sã fugã sau sã se sustragã în orice mod de la urmãrirea penalã, de la judecatã ori de la executarea pedepsei;
b) existã date cã inculpatul încearcã sã zãdãrniceascã în mod direct sau indirect aflarea adevãrului prin influenţarea unei pãrţi, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probã;
c) existã date cã inculpatul pregãteşte sãvârşirea unei noi infracţiuni;
d) inculpatul a sãvârşit cu intenţie o nouã infracţiune;
e) existã date cã inculpatul exercitã presiuni asupra persoanei vãtãmate sau cã încearcã o înţelegere frauduloasã cu aceasta;
f) inculpatul a sãvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţã sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi existã probe cã lãsarea sa în libertate prezintã un pericol concret pentru ordinea publicã.
În cazurile prevãzute în alin. 1 lit. a)-e), mãsura arestãrii preventive a inculpatului poate fi luatã numai dacã pedeapsa prevãzutã de lege este detenţiunea pe viaţã sau închisoarea mai mare de 4 ani."
76. La articolul 149^1, alineatele 1, 2, 10 şi 12 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 149^1
Procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penalã, dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute în art. 143 şi existã vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 148, când considerã cã în interesul urmãririi penale este necesarã arestarea inculpatului, numai dupã ascultarea acestuia în prezenţa apãrãtorului, întocmeşte propunerea motivatã de luare a mãsurii arestãrii preventive a inculpatului.
Dosarul, împreunã cu propunerea de luare a mãsurii arestãrii preventive, întocmitã de procurorul care supravegheazã sau efectueazã urmãrirea penalã, se prezintã preşedintelui ori judecãtorului delegat de acesta de la instanţa cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în fond sau de la instanţa corespunzãtoare în grad acesteia în a cãrei circumscripţie se aflã locul de deţinere, locul unde s-a constatat sãvârşirea faptei prevãzute de legea penalã ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã.
...........................................................................
Dacã sunt întrunite condiţiile prevãzute în alin. 1, judecãtorul dispune, prin încheiere motivatã, arestarea preventivã a inculpatului pe o duratã care nu poate depãşi 30 de zile.
...........................................................................
Dispoziţiile art. 146 alin. 10 şi 11^1 şi ale art. 152 alin. 1 se aplicã în mod corespunzãtor."
77. La articolul 151, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 151
Dupã întocmirea hotãrârii prin care s-a dispus arestarea preventivã a inculpatului, judecãtorul de la prima instanţã sau, dupã caz, preşedintele completului de la instanţa de recurs emite de îndatã mandatul de arestare preventivã."
78. La articolul 152, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"În vederea executãrii mandatului de arestare preventivã, organul de poliţie poate pãtrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fãrã învoirea acesteia, precum şi în sediul unei persoane juridice fãrã învoirea reprezentantului legal al acesteia."
79. Articolul 154 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 154. - Negãsirea persoanei menţionate în mandat
Când persoana menţionatã în mandat nu a fost gãsitã, organul însãrcinat cu executarea încheie un proces-verbal prin care constatã aceasta şi înştiinţeazã organul judiciar care a emis mandatul, precum şi organele competente pentru darea în urmãrire şi în consemn la punctele de trecere a frontierei."
80. La articolul 155, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul prevãzut în alin. 1, prelungirea duratei arestãrii preventive a inculpatului poate fi dispusã de instanţa cãreia i-ar reveni competenţa sã judece cauza în fond sau de instanţa corespunzãtoare în grad acesteia în a cãrei circumscripţie se aflã locul de deţinere, locul unde s-a constatat sãvârşirea faptei prevãzute de legea penalã ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã."
81. La articolul 156, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 156
Prelungirea duratei arestãrii preventive prevãzute în art. 155 se dispune pe baza propunerii motivate a procurorului care, dupã caz, efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã.
În cazul în care procurorul supravegheazã urmãrirea penalã, acesta va fi sesizat motivat de cãtre organul de cercetare penalã, în vederea formulãrii propunerii de prelungire, cu cel puţin 8 zile înainte de expirarea duratei arestãrii preventive."
82. La articolul 156, alineatul 4 se abrogã.
83. La articolul 159, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Procedura prelungirii arestãrii preventive dispuse în cursul urmãririi penale"
84. La articolul 159, alineatele 1, 3, 4 şi 6-12 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 159
Dosarul cauzei va fi depus la instanţã, împreunã cu propunerea de prelungire a arestãrii preventive, întocmitã de procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã, cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestãrii preventive, şi va putea fi consultat de apãrãtor.
..........................................................................
Inculpatul este adus în faţa judecãtorului şi va fi asistat de apãrãtor.
În cazul în care inculpatul arestat se aflã internat în spital şi din cauza stãrii sãnãtãţii nu poate fi adus în faţa judecãtorului sau când, din cauzã de forţã majorã sau stare de necesitate, deplasarea sa nu este posibilã, propunerea va fi examinatã în lipsa inculpatului, dar numai în prezenţa apãrãtorului, cãruia i se dã cuvântul pentru a pune concluzii.
.........................................................................
În cazul în care judecãtorul acordã prelungirea, aceasta nu va putea depãşi 30 de zile.
Judecãtorul soluţioneazã propunerea şi se pronunţã asupra prelungirii arestãrii preventive, în termen de 24 de ore de la primirea dosarului, şi comunicã încheierea celor lipsã de la judecatã în acelaşi termen.
Încheierea prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii poate fi atacatã cu recurs de procuror sau de inculpat în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, sau de la comunicare, pentru cei lipsã. Recursul se soluţioneazã înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispuse anterior încheierii atacate.
Recursul, declarat împotriva încheierii prin care s-a dispus prelungirea arestãrii preventive, nu este suspensiv de executare.
Dispoziţiile art. 140^3 alin. 3-7 şi 9 se aplicã în mod corespunzãtor la judecarea recursului.
Mãsura dispusã de judecãtor se comunicã administraţiei locului de deţinere, care este obligatã sã o aducã la cunoştinţã inculpatului.
Dacã încheierea judecãtorului de la prima instanţã nu este atacatã cu recurs, instanţa este obligatã sã restituie dosarul organului de urmãrire penalã în termen de 24 de ore de la expirarea termenului de recurs."
85. La articolul 160^b, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã instanţa constatã cã arestarea preventivã este nelegalã sau cã temeiurile care au determinat arestarea preventivã au încetat sau nu existã temeiuri noi care sã justifice privarea de libertate, dispune, prin încheiere motivatã, revocarea arestãrii preventive şi punerea de îndatã în libertate a inculpatului."
86. La articolul 160^e, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"La stabilirea dispoziţiilor aplicabile cu privire la mãsura reţinerii şi arestãrii preventive se are în vedere vârsta învinuitului sau inculpatului de la data la care se dispune asupra luãrii, prelungirii sau menţinerii mãsurii preventive."
87. La articolul 160^2, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 160^2
Liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda în cazul infracţiunilor sãvârşite din culpã, precum şi în cazul infracţiunilor intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depãşeşte 18 ani.
Liberarea provizorie sub control judiciar nu se acordã în cazul în care existã date din care rezultã necesitatea de a-l împiedica pe învinuit sau inculpat sã sãvârşeascã alte infracţiuni sau cã acesta va încerca sã zãdãrniceascã aflarea adevãrului prin influenţarea unor pãrţi, martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probã sau prin alte asemenea fapte."
88. La articolul 160^2, litera b) a alineatului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã comunice organului judiciar orice schimbare a locuinţei;".
89. La articolul 160^2, dupã litera g) a alineatului 3 se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) sã nu pãrãseascã ţara fãrã încuviinţarea instanţei."
90. La articolul 160^2, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile art. 145 alin. 2^1 se aplicã în mod corespunzãtor."
91. La articolul 160^4, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Pe timpul liberãrii provizorii, învinuitul sau inculpatul este obligat sã se prezinte, la chemarea instanţei, sã comunice orice schimbare a locuinţei şi sã respecte obligaţiile prevãzute în art. 160^2 alin. 3 pe care instanţa le dispune."
92. La articolul 160^4, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile art. 160^2 alin. 4 se aplicã în mod corespunzãtor."
93. La articolul 160^5, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 160^5
Cauţiunea garanteazã respectarea de cãtre învinuit sau inculpat a obligaţiilor care îi revin în timpul liberãrii provizorii.
Cuantumul cauţiunii este de cel puţin 1.000 lei şi consemnarea sa se poate face fie prin depunerea sumei de bani stabilitã de cãtre instanţã, fie prin constituirea unei garanţii reale imobiliare la dispoziţia instanţei care a stabilit cauţiunea."
94. La articolul 160^7, teza finalã a alineatului 1 se abrogã.
95. La articolul 160^9, alineatul 5 se abrogã.
96. La articolul 162, alineatele 1 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 162
Dacã procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã constatã, în cursul urmãririi penale, cã învinuitul sau inculpatul se aflã în vreuna dintre situaţiile arãtate în art. 113 sau 114 din Codul penal, sesizeazã instanţa care, dacã este cazul, dispune luarea, în mod provizoriu, a mãsurii de siguranţã corespunzãtoare. În cursul urmãririi penale, mãsura de siguranţã poate fi dispusã pe o duratã ce nu poate depãşi 180 de zile. În cursul judecãţii, mãsura de siguranţã corespunzãtoare este dispusã, de asemenea, în mod provizoriu de instanţa de judecatã.
...........................................................................
Confirmarea se face pe baza avizului comisiei medicale, care trebuie comunicat instanţei în termen de 45 de zile de la sesizarea comisiei. Nerespectarea acestui termen constituie abatere judiciarã şi se sancţioneazã conform art. 198 alin. 3."
97. La articolul 163, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 163
Mãsurile asigurãtorii se iau în cursul procesului penal de procuror sau de instanţa de judecatã şi constau în indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile şi imobile, în vederea confiscãrii speciale, a reparãrii pagubei produse prin infracţiune, precum şi pentru garantarea executãrii pedepsei amenzii."
98. La articolul 171, alineatele 2 şi 4^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Asistenţa juridicã este obligatorie când învinuitul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical educativ, când este reţinut sau arestat chiar în altã cauzã, când faţã de acesta a fost dispusã mãsura de siguranţã a internãrii medicale sau obligarea la tratament medical chiar în altã cauzã ori când organul de urmãrire penalã sau instanţa apreciazã cã învinuitul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apãrarea, precum şi în alte cazuri prevãzute de lege.
...........................................................................
Când asistenţa juridicã este obligatorie, dacã apãrãtorul ales nu se prezintã nejustificat la data stabilitã pentru efectuarea unui act de urmãrire penalã sau la termenul de judecatã fixat şi nici nu asigurã substituirea, pleacã sau refuzã sã efectueze apãrarea, organul judiciar ia mãsuri pentru desemnarea unui apãrãtor din oficiu care sã-l înlocuiascã, acordându-i timpul necesar pentru pregãtirea apãrãrii. În cursul judecãţii, dupã începerea dezbaterilor, când asistenţa juridicã este obligatorie, dacã apãrãtorul ales lipseşte, nejustificat, la termenul de judecatã şi nu asigurã substituirea, instanţa ia mãsuri pentru desemnarea unui apãrãtor din oficiu care sã-l înlocuiascã, acordând un termen de minimum 3 zile pentru pregãtirea apãrãrii."
99. La articolul 172, alineatele 1, 2 şi 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 172
În cursul urmãririi penale, apãrãtorul învinuitului sau inculpatului are dreptul sã asiste la efectuarea oricãrui act de urmãrire penalã care implicã audierea sau prezenţa învinuitului sau inculpatului cãruia îi asigurã apãrarea şi poate formula cereri şi depune memorii. Lipsa apãrãtorului nu împiedicã efectuarea actului de urmãrire penalã, dacã existã dovada cã apãrãtorul a fost încunoştinţat de data şi ora efectuãrii actului. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonicã, fax, internet sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.
Când asistenţa juridicã este obligatorie, organul de urmãrire penalã va asigura prezenţa apãrãtorului la ascultarea învinuitului sau inculpatului.
...........................................................................
Apãrãtorul are dreptul de a se plânge, potrivit art. 275, dacã cererile sale nu au fost acceptate; în situaţiile prevãzute în alin. 2 şi 4, procurorul este obligat sã rezolve plângerea în cel mult 48 de ore."
100. La articolul 172, alineatul 5 se abrogã.
101. La articolul 173, alineatele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 173
Apãrãtorul pãrţii vãtãmate, al pãrţii civile şi al pãrţii responsabile civilmente are dreptul sã asiste la efectuarea oricãrui act de urmãrire penalã care implicã audierea sau prezenţa pãrţii cãreia îi asigurã apãrarea şi poate formula cereri şi depune memorii.
............................................................................
Când organul judiciar apreciazã cã din anumite motive partea vãtãmatã, partea civilã sau partea responsabilã civilmente nu şi-ar putea face singurã apãrarea, dispune din oficiu sau la cerere luarea mãsurilor pentru desemnarea unui apãrãtor."
102. La articolul 176 alineatul 1, dupã litera d) se introduc trei noi litere, literele e), f) şi g), cu urmãtorul cuprins:
"e) cã partea citatã are dreptul la un apãrãtor cu care sã se prezinte la termenul fixat;
f) cã potrivit art. 171 alin. 2 şi 3 apãrarea este obligatorie, iar în cazul în care partea nu îşi alege un apãrãtor, cu care sã se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un apãrãtor din oficiu;
g) cã partea citatã poate, în vederea exercitãrii dreptului la apãrare, sã consulte dosarul aflat la arhiva instanţei."
103. La articolul 177, alineatele 7 şi 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Militarii se citeazã la unitatea din care fac parte, prin comandantul acesteia.
Dacã învinuitul sau inculpatul locuieşte în strãinãtate, citarea se face potrivit normelor de drept internaţional penal aplicabile în relaţia cu statul solicitat, în condiţiile legii. În absenţa unei asemenea norme sau în cazul în care instrumentul juridic internaţional aplicabil o permite, citarea se face prin scrisoare recomandatã. În acest caz, avizul de primire a scrisorii recomandate, semnat de destinatar, sau refuzul de primire a acesteia ţine loc de dovadã a îndeplinirii procedurii de citare."
104. La articolul 177, dupã alineatul 8 se introduce un nou alineat, alineatul 8^1, cu urmãtorul cuprins:
"La stabilirea termenului pentru înfãţişarea învinuitului sau inculpatului aflat în strãinãtate, se ţine seama de normele internaţionale aplicabile în relaţia cu statul pe teritoriul cãruia se aflã învinuitul sau inculpatul, iar în lipsa unor asemenea norme, de necesitatea ca citaţia în vederea înfãţişãrii sã fie primitã cel mai târziu cu 40 de zile înainte de ziua stabilitã pentru înfãţişare."
105. La articolul 184, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 184
Mandatul de aducere se executã prin organele poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei comunitare."
106. La articolul 189, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Cheltuielile judiciare prevãzute în alin. 1, avansate de stat, sunt cuprinse distinct, dupã caz, în bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Ministerului Administraţiei şi Internelor."
107. La articolul 192 alineatul 1, dupã litera c) a punctului 1 se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) inculpat, în cazul când a fost achitat în temeiul art. 10 alin. 1 lit. b^1)."
108. La articolul 192 alineatul 1, litera c) a punctului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"c) partea vãtãmatã, în caz de retragere a plângerii sau în cazul în care plângerea a fost tardiv introdusã."
109. La articolul 192, alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile prevãzute în alin. 1 pct. 1 lit. a) şi d), precum şi la pct. 2 şi 3, se aplicã în mod corespunzãtor şi în caz de clasare, de scoatere de sub urmãrire sau de încetare a urmãririi penale."
110. La articolul 197, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile relative la competenţa dupã materie sau dupã calitatea persoanei, la sesizarea instanţei, la compunerea acesteia şi la publicitatea şedinţei de judecatã sunt prevãzute sub sancţiunea nulitãţii. De asemenea, sunt prevãzute sub sancţiunea nulitãţii şi dispoziţiile relative la participarea procurorului, prezenţa învinuitului sau a inculpatului şi asistarea acestora de cãtre apãrãtor, când sunt obligatorii, potrivit legii, precum şi la efectuarea referatului de evaluare în cauzele cu infractori minori."
111. La articolul 197, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"În situaţiile prevãzute în alin. 1 şi 4, în cazul în care refacerea actului anulabil se poate face în faţa instanţei care a constatat, prin încheiere, încãlcarea dispoziţiilor legale, aceasta acordã un termen scurt pentru refacerea imediatã a actului."
112. Articolul 198 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 198. - Abateri judiciare
Urmãtoarele abateri sãvârşite în cursul procesului penal se sancţioneazã cu amendã judiciarã de la 100 lei la 1.000 lei:
a) neîndeplinirea sau îndeplinirea greşitã ori cu întârziere a lucrãrilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricãror alte lucrãri, dacã prin acestea s-au provocat întârzieri în desfãşurarea procesului penal;
b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greşitã a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citaţiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum şi neexecutarea mandatelor de aducere.
Lipsa nejustificatã a martorului se sancţioneazã cu amendã judiciarã de la 250 lei la 5.000 lei.
Lipsa nejustificatã a apãrãtorului ales sau desemnat din oficiu fãrã a asigura substituirea, în condiţiile legii, ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apãrarea se sancţioneazã cu amendã judiciarã de la 500 lei la 5.000 lei.
Urmãtoarele abateri sãvârşite în cursul procesului penal se sancţioneazã cu amendã judiciarã de la 500 lei la 5.000 lei:
a) împiedicarea în orice mod a exercitãrii, în legãturã cu procesul, a atribuţiilor ce revin organelor judiciare, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor, experţilor desemnaţi de organul judiciar în condiţiile legii, agenţilor procedurali, precum şi altor salariaţi ai instanţelor şi parchetelor;
b) lipsa nejustificatã a expertului sau interpretului legal citat;
c) tergiversarea de cãtre expert sau interpret a îndeplinirii însãrcinãrilor primite;
d) neîndeplinirea de cãtre orice persoanã a obligaţiei de prezentare, la cererea organului de urmãrire penalã sau a instanţei de judecatã, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum şi neîndeplinirea aceleiaşi obligaţii de cãtre reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însãrcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaţii;
e) nerespectarea obligaţiei de pãstrare, prevãzutã în art. 109 alin. 5;
f) neluarea de cãtre reprezentantul legal al persoanei juridice în cadrul cãreia urmeazã a se efectua o expertizã a mãsurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei, precum şi împiedicarea de cãtre orice persoanã a efectuãrii expertizei în condiţiile legii;
g) nerespectarea de cãtre pãrţi, apãrãtorii acestora, martori, experţi, interpreţi sau orice alte persoane a mãsurilor luate de cãtre preşedintele completului de judecatã potrivit art. 298;
h) manifestãrile ireverenţioase ale pãrţilor, apãrãtorilor acestora, martorilor, experţilor, interpreţilor sau ale oricãror alte persoane, faţã de judecãtor sau procuror;
i) nerespectarea de cãtre învinuit sau inculpat a obligaţiei de a încunoştinţa în scris, în termen de 3 zile, organele judiciare despre orice schimbare a locuinţei pe parcursul procesului penal;
j) neîndeplinirea de cãtre organul de cercetare penalã a dispoziţiilor scrise ale procurorului, în termenul stabilit de acesta.
Amenzile judiciare aplicate constituie venituri la bugetul de stat, cuprinzându-se distinct în bugetul Ministerului Public sau Ministerului Justiţiei, dupã caz, potrivit legii.
Aplicarea amenzii judiciare nu înlãturã rãspunderea penalã, în cazul în care fapta constituie infracţiune."
113. La articolul 201, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţioneazã lucrãtori specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, desemnaţi nominal de ministrul administraţiei şi internelor, cu avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îşi desfãşoarã activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Retragerea avizului conform al procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conduce la încetarea calitãţii de lucrãtor în cadrul poliţiei judiciare."
114. Dupã articolul 203 se introduce un nou articol, articolul 203^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 203^1. - Adresele şi actele de procedurã emise de organul de urmãrire penalã
Adresele şi actele de procedurã întocmite în cauza penalã se semneazã de procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã ori, dupã caz, de organul de poliţie judiciarã care le-a emis."
115. La articolul 205, dupã alineatul 1 se introduc douã noi alineate, alineatele 2 şi 3, cu urmãtorul cuprins:
"În cazurile în care procurorul înainteazã dosarul cauzei instanţei în vederea soluţionãrii propunerilor ori cererilor formulate în cursul urmãririi penale, acesta sau organul de cercetare penalã pãstreazã copii de pe toate actele dosarului, în vederea continuãrii urmãririi penale.
În cazurile în care, în cursul urmãririi penale, dosarul cauzei este solicitat în acelaşi timp de instanţe diferite, procurorul înainteazã originalul dosarului instanţei mai întâi sesizate, iar celorlalte instanţe copii de pe actele dosarului, semnate de procuror şi purtând ştampila parchetului."
116. La articolul 209, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Urmãrirea penalã se efectueazã, în mod obligatoriu, de cãtre procuror, în cazul infracţiunilor prevãzute în art. 155-173, art. 174-177, art. 179, art. 189 alin. 3-6, art. 190, art. 191, art. 211 alin. 3, art. 212, art. 236, art. 236^1, art. 239, art. 239^1, art. 250, art. 252, art. 253^1-255, art. 257, art. 265-268, art. 273-276, art. 279^1, art. 280, art. 280^1, art. 302^2, art. 317, art. 323 şi art. 356-361 din Codul penal, în cazurile arãtate în art. 27 pct. 1 lit. b)-e), art. 28^1 pct. 1 lit. b) şi pct. 5, art. 28^2 pct. 1 lit. b) şi art. 29 pct. 1 din prezentul cod, în cazul infracţiunilor împotriva protecţiei muncii, precum şi în cazul altor infracţiuni date prin lege în competenţa sa."
117. La articolul 209, alineatele 5 şi 6 se abrogã.
118. La articolul 217, alineatul 3 se abrogã.
119. La articolul 217, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"În cauzele în care urmãrirea penalã se efectueazã de cãtre procuror, acesta poate dispune prin ordonanţã ca anumite acte de cercetare penalã sã fie efectuate de cãtre organele poliţiei judiciare."
120. La articolul 219, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile date de procuror sunt obligatorii pentru organul de cercetare penalã, precum şi pentru alte organe ce au atribuţii prevãzute de lege în constatarea infracţiunilor."
121. Articolul 220 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 220. - Infirmarea actelor sau mãsurilor procesuale nelegale
Când procurorul constatã cã un act sau o mãsurã procesualã a organului de urmãrire penalã nu este datã cu respectarea dispoziţiilor legale, o infirmã prin ordonanţã.
Procurorul este obligat sã prezinte, de îndatã, procurorului ierarhic superior dosarul cauzei cu mãsurile preventive dispuse sau propuse, precum şi soluţiile adoptate în cauzã."
122. La articolul 221, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 221
Organul de urmãrire penalã este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizeazã din oficiu când aflã pe orice altã cale cã s-a sãvârşit o infracţiune. În cazul în care organul de urmãrire penalã se sesizeazã din oficiu, încheie un proces-verbal în acest sens."
123. La articolul 222, dupã alineatul 6 se introduce un nou alineat, alineatul 7, cu urmãtorul cuprins:
"Plângerea greşit îndreptatã la organul de urmãrire penalã sau la instanţa de judecatã se trimite organului competent."
124. La articolul 224^1, alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Investigatorii sub acoperire sunt lucrãtori operativi din cadrul poliţiei judiciare şi pot fi folosiţi numai pe o perioadã determinatã, în condiţiile prevãzute în art. 224^2 şi 224^3.
Investigatorul sub acoperire culege date şi informaţii în baza autorizaţiei emise potrivit dispoziţiilor prevãzute în art. 224^2, pe care le pune, în totalitate, la dispoziţia procurorului."
125. La articolul 224^2, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 224^2
Persoanele prevãzute în art. 224^1 pot efectua investigaţii numai cu autorizarea motivatã a procurorului care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã."
126. La articolul 226, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 226
Pentru infracţiunile prevãzute de Codul penal în art. 331-334, 348, 353 şi 354, urmãrirea penalã poate începe numai la sesizarea comandantului."
127. La articolul 228, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Rezoluţia de începere a urmãririi penale va cuprinde data şi ora la care s-a dispus începerea urmãririi penale şi va fi înregistratã într-un registru special."
128. La articolul 228, alineatul 3 se abrogã.
129. La articolul 228, alineatele 3^1 şi 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Rezoluţia de începere a urmãririi penale, emisã de organul de cercetare penalã, se supune confirmãrii motivate a procurorului care exercitã supravegherea activitãţii de cercetare penalã, în termen de cel mult 48 de ore de la data începerii urmãririi penale, organele de cercetare penalã fiind obligate sã prezinte totodatã şi dosarul cauzei.
............................................................................
În cazul în care procurorul este de acord cu propunerea, o confirmã prin rezoluţie motivatã. Copie de pe rezoluţie se comunicã persoanei care a fãcut sesizarea, precum şi, dupã caz, persoanei faţã de care s-au efectuat acte premergãtoare. Dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) se aplicã în mod corespunzãtor."
130. La articolul 242, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 242
Încetarea urmãririi penale are loc când se constatã existenţa vreunuia dintre cazurile prevãzute în art. 10 alin. 1 lit. f)-h), i^1) şi j) şi existã învinuit sau inculpat în cauzã."
131. La articolul 243, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 243
Organul de cercetare penalã, când constatã existenţa vreunuia dintre cazurile prevãzute în art. 10 alin. 1 lit. f)-h), i^1) şi j), înainteazã procurorului dosarul împreunã cu propuneri de încetare a urmãririi penale."
132. La articolul 245, dupã litera c) a alineatului 1 se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) sesizãrii instanţei civile competente cu privire la desfiinţarea totalã sau parţialã a unui înscris."
133. La articolul 264, alineatul 2 se abrogã.
134. La articolul 264, alineatele 3 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Sesizarea instanţei de judecatã se face de cãtre procurorul care a dat rechizitoriul.
Procurorul înainteazã, de îndatã, rechizitoriul împreunã cu dosarul cauzei conducãtorului parchetului care, în termen de 48 de ore în cauzele cu arestaţi preventiv sau în termen de 20 de zile în celelalte cauze, verificã legalitatea şi temeinicia soluţiei adoptate. Dacã pânã la expirarea acestor termene rechizitoriul nu a fost infirmat, acesta se înainteazã instanţei competente, împreunã cu dosarul cauzei şi cu un numãr necesar de copii de pe rechizitoriu pentru a fi comunicate inculpaţilor aflaţi în stare de deţinere."
135. La articolul 264, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care rechizitoriul este întocmit de cãtre conducãtorul parchetului, acesta, împreunã cu dosarul cauzei, se înainteazã procurorului ierarhic superior. Dispoziţiile alin. 4 se aplicã în mod corespunzãtor."
136. La articolul 270, litera b) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"b) restituire a cauzei de cãtre instanţa de judecatã în vederea refacerii urmãririi penale;".
137. Articolul 272 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 272. - Reluarea în caz de restituire
Când instanţa de judecatã a dispus restituirea cauzei în vederea refacerii urmãririi penale, urmãrirea se reia pe baza hotãrârii prin care instanţa a dispus restituirea."
138. La articolul 273, alineatul 1^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Redeschiderea urmãririi penale are loc, de asemenea, când judecãtorul, potrivit art. 278^1, a admis plângerea împotriva ordonanţei sau, dupã caz, a rezoluţiei procurorului de scoatere de sub urmãrire penalã sau de încetare a urmãririi penale ori de clasare şi a trimis cauza procurorului în vederea redeschiderii urmãririi penale. În cazul în care instanţa, potrivit art. 278^1, a admis plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmãririi penale şi a trimis cauza procurorului în vederea începerii urmãririi penale, acesta dispune începerea urmãririi în condiţiile prevãzute de lege. Dispoziţiile instanţei sunt obligatorii pentru organul de urmãrire penalã, sub aspectul faptelor şi împrejurãrilor ce urmeazã a fi constatate şi a mijloacelor de probã indicate."
139. Articolul 278^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 278^1. - Plângerea în faţa judecãtorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecatã
Dupã respingerea plângerii fãcute conform art. 275-278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmãririi penale sau a ordonanţei ori, dupã caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmãrire penalã sau de încetare a urmãririi penale, date de procuror, persoana vãtãmatã, precum şi orice alte persoane ale cãror interese legitime sunt vãtãmate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicãrii de cãtre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecãtorul de la instanţa cãreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa sã judece cauza în primã instanţã. Plângerea poate fi fãcutã şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecatã cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, dupã caz, procurorul general al parchetului de pe lângã curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevãzut în art. 277, termenul prevãzut în alin. 1 curge de la data expirãrii termenului iniţial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecãtorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana faţã de care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire penalã sau încetarea urmãririi penale, precum şi persoana care a fãcut plângerea se citeazã. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedicã soluţionarea cauzei. Când judecãtorul considerã cã este absolut necesarã prezenţa persoanei lipsã, poate lua mãsuri pentru prezentarea acesteia.
La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.
La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecãtorul dã cuvântul persoanei care a fãcut plângerea, persoanei faţã de care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire penalã sau încetarea urmãririi penale şi apoi procurorului.
Judecãtorul, soluţionând plângerea, verificã rezoluţia sau ordonanţa atacatã, pe baza lucrãrilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricãror înscrisuri noi prezentate.
Judecãtorul pronunţã una dintre urmãtoarele soluţii:
a) respinge plângerea, prin sentinţã, ca tardivã sau inadmisibilã ori, dupã caz, ca nefondatã, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacatã;
b) admite plângerea, prin sentinţã, desfiinţeazã rezoluţia sau ordonanţa atacatã şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmãririi penale, dupã caz. Judecãtorul este obligat sã arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodatã faptele şi împrejurãrile ce urmeazã a fi constatate şi prin care anume mijloace de probã;
c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţeazã rezoluţia sau ordonanţa atacatã şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primã instanţã şi cãile de atac aplicându-se în mod corespunzãtor.
În cazul prevãzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referã alin. 1.
Hotãrârea judecãtorului pronunţatã potrivit alin. 8 lit. a) şi b) poate fi atacatã cu recurs de procuror, de persoana care a fãcut plângerea, de persoana faţã de care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire penalã sau încetarea urmãririi penale, precum şi de orice altã persoanã ale cãrei interese legitime sunt vãtãmate.
În situaţia prevãzutã în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa cãreia judecãtorul, prin hotãrâre definitivã, a decis cã nu este cazul sã se înceapã ori sã se redeschidã urmãrirea penalã nu mai poate fi urmãritã pentru aceeaşi faptã, afarã de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurãri noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmãrire penalã şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevãzute în art. 10.
Judecãtorul este obligat sã rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
Plângerea greşit îndreptatã se trimite organului judiciar competent."
140. La articolul 279, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Plângerea prealabilã se adreseazã organului de cercetare penalã sau procurorului, potrivit legii."
141. La articolul 280, alineatul 2 se abrogã.
142. La articolul 280, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dupã constatarea infracţiunii flagrante, organul de urmãrire penalã cheamã persoana vãtãmatã şi, dacã aceasta declarã cã face plângere prealabilã, continuã urmãrirea penalã. În caz contrar, procurorul dispune încetarea urmãririi penale."
143. Articolul 281 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 281. - Procedura în caz de conexitate sau de indivizibilitate
În caz de conexitate sau de indivizibilitate între o infracţiune pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilã şi o altã infracţiune pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale nu se face la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate, dacã disjungerea nu este posibilã, se aplicã procedura prevãzutã în art. 35."
144. Articolul 284^1 se abrogã.
145. Articolul 286 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 286. - Schimbarea încadrãrii faptei
Dacã într-o cauzã în care s-au fãcut acte de cercetare penalã se considerã ulterior cã fapta urmeazã a primi o încadrare juridicã pentru care este necesarã plângerea prealabilã, organul de cercetare penalã cheamã partea vãtãmatã şi o întreabã dacã înţelege sã facã plângere. În caz afirmativ, organul de cercetare penalã continuã cercetarea. În caz contrar, transmite actele procurorului în vederea încetãrii urmãririi penale."
146. La articolul 294, alineatele 1 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 294
În cauzele în care desemnarea unui apãrãtor din oficiu este obligatorie, judecãtorul cauzei, odatã cu fixarea termenului de judecatã, ia mãsuri pentru desemnarea apãrãtorului.
............................................................................
Când inculpatul se aflã în stare de deţinere, judecãtorul cauzei ia mãsuri ca acesta sã-şi poatã exercita dreptul prevãzut în alineatul precedent şi sã poatã lua contact cu apãrãtorul sãu."
147. La articolul 296, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În cursul judecãţii, preşedintele poate respinge întrebãrile formulate de pãrţi şi de procuror, dacã acestea nu sunt concludente şi utile judecãrii cauzei."
148. La articolul 300^1, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Când instanţa constatã cã temeiurile care au determinat arestarea impun în continuare privarea de libertate sau cã existã temeiuri noi care justificã privarea de libertate, instanţa menţine, prin încheiere motivatã, arestarea preventivã. Dispoziţiile art. 159 alin. 3, 4, 5 şi 11 se aplicã în mod corespunzãtor."
149. La articolul 303, alineatele 3 şi 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Încheierea datã în primã instanţã prin care s-a dispus suspendarea cauzei poate fi atacatã separat cu recurs la instanţa superioarã în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã. Recursul nu suspendã executarea şi se judecã în termen de 3 zile.
...........................................................................
Instanţa suspendã judecata, prin încheiere motivatã, şi în cazul în care a fost ridicatã o excepţie de neconstituţionalitate, pânã la soluţionarea de cãtre Curtea Constituţionalã a excepţiei. Dacã inculpatul este arestat, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 300^2, iar dacã faţã de acesta s-a dispus mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sau mãsura obligãrii de a nu pãrãsi ţara, se aplicã, în mod corespunzãtor, art. 145 şi 145^1. Încheierea este supusã recursului în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã. Recursul se judecã în termen de 3 zile."
150. Dupã articolul 303 se introduce un nou articol, articolul 303^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 303^1. - Suspendarea judecãţii în caz de extrãdare activã
În cazul în care, potrivit legii, se cere extrãdarea unei persoane în vederea judecãrii într-o cauzã penalã, instanţa pe rolul cãreia se aflã cauza poate dispune, prin încheiere motivatã, suspendarea judecãţii pânã la data la care statul solicitat va comunica hotãrârea sa asupra cererii de extrãdare. Încheierea instanţei este supusã recursului în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã. Recursul se judecã în termen de 3 zile.
Dacã se solicitã extrãdarea unui inculpat judecat într-o cauzã cu mai mulţi inculpaţi, instanţa poate dispune, în interesul unei bune judecãţi, disjungerea cauzei."
151. La articolul 309, dupã alineatul 1 se introduc douã noi alineate, alineatele 2 şi 3, cu urmãtorul cuprins:
"Întocmirea minutei este obligatorie şi în cazurile în care judecãtorul sau instanţa dispune asupra mãsurilor preventive.
Minuta se întocmeşte în douã exemplare originale, din care unul se ataşeazã la dosarul cauzei, iar celãlalt se depune, spre conservare, la dosarul de minute al instanţei."
152. Articolul 313 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 313. - Mãsuri premergãtoare
În vederea repartizãrii pe complete şi a stabilirii primului termen de judecatã, dosarele nou formate vor fi transmise, dupã înregistrare în registratura instanţei, persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor.
Dosarele repartizate pe complete în mod aleatoriu vor fi preluate de preşedintele sau de unul dintre judecãtorii completului de judecatã, care va lua mãsurile necesare în scopul pregãtirii judecãţii, astfel încât sã se asigure soluţionarea cu celeritate a cauzei.
Citaţia trebuie sã fie înmânatã inculpatului cu cel puţin 5 zile înaintea termenului fixat. În cazul în care inculpatul nu locuieşte în ţarã, se aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile art. 237 alin. 2.
În cauzele în care inculpatul este trimis în judecatã în stare de arest, judecãtorul prevãzut în alin. 2, la primirea dosarului fixeazã un termen care, potrivit art. 300^1, nu poate fi mai mare de 48 de ore, înãuntrul cãruia se comunicã citaţia împreunã cu o copie a actului de sesizare a instanţei."
153. La articolul 316, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Când cercetarea judecãtoreascã nu confirmã învinuirea sau când a intervenit vreuna din cauzele de încetare a procesului penal prevãzute în art. 10, procurorul pune, dupã caz, concluzii de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal."
154. Articolul 322 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 322. - Începerea cercetãrii judecãtoreşti
Preşedintele dispune ca grefierul sã dea citire sau sã facã o prezentare succintã a actului de sesizare a instanţei, dupã care explicã inculpatului în ce constã învinuirea ce i se aduce. Totodatã, înştiinţeazã pe inculpat cu privire la dreptul de a nu face nici o declaraţie, atrãgându-i atenţia cã ceea ce declarã poate fi folosit şi împotriva sa, precum şi cu privire la dreptul de a pune întrebãri coinculpaţilor, celorlalte pãrţi, martorilor, experţilor şi de a da explicaţii în tot cursul cercetãrii judecãtoreşti, când socoteşte cã este necesar."
155. La articolul 323, alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Inculpatul este lãsat sã arate tot ce ştie despre fapta pentru care a fost trimis în judecatã, apoi i se pot pune întrebãri de cãtre preşedinte şi în mod nemijlocit de ceilalţi membri ai completului, de cãtre procuror, de partea vãtãmatã, de partea civilã, de partea responsabilã civilmente, de ceilalţi inculpaţi şi de apãrãtorul inculpatului a cãrui ascultare se face.
Instanţa poate respinge întrebãrile care nu sunt concludente şi utile cauzei."
156. Articolul 331 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 331. - Amânarea pentru probe noi
Dacã din cercetarea judecãtoreascã rezultã cã pentru lãmurirea faptelor sau împrejurãrilor cauzei este necesarã administrarea unor probe noi, instanţa dispune fie judecarea cauzei în continuare, fie amânarea ei."
157. Articolul 332 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 332. - Restituirea pentru refacerea urmãririi penale
Când se constatã, înainte de terminarea cercetãrii judecãtoreşti, cã în cauza supusã judecãţii s-a efectuat cercetare penalã de un alt organ decât cel competent, instanţa se desesizeazã şi restituie cauza procurorului, care procedeazã potrivit art. 268 alin. 1. Cauza nu se restituie atunci când constatarea are loc dupã începerea dezbaterilor sau când instanţa, în urma cercetãrii judecãtoreşti, schimbã încadrarea juridicã a faptei într-o altã infracţiune pentru care cercetarea penalã ar fi revenit altui organ de cercetare.
Instanţa se desesizeazã şi restituie cauza procurorului pentru refacerea urmãririi penale în cazul nerespectãrii dispoziţiilor privitoare la competenţa dupã materie sau dupã calitatea persoanei, sesizarea instanţei, prezenţa învinuitului sau a inculpatului şi asistarea acestuia de cãtre apãrãtor.
În cazurile în care dispune restituirea, instanţa se pronunţã şi asupra mãsurilor preventive, asupra mãsurilor de siguranţã prevãzute în art. 113 şi 114 din Codul penal, precum şi asupra mãsurilor asigurãtorii.
Împotriva hotãrârii de desesizare se poate face recurs de cãtre procuror şi de orice persoanã ale cãrei interese au fost vãtãmate prin hotãrâre, în 3 zile de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã.
Dosarul este trimis procurorului imediat dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii la prima instanţã sau în cel mult 3 zile de la pronunţarea hotãrârii de cãtre instanţa de recurs. În cazul în care inculpatul este arestat preventiv, procurorul procedeazã potrivit dispoziţiilor art. 156 şi 159."
158. Articolul 333 se abrogã.
159. Articolul 335 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 335. - Extinderea acţiunii penale pentru alte acte materiale
Dacã în cursul judecãţii se descoperã în sarcina inculpatului date cu privire şi la alte acte materiale care intrã în conţinutul infracţiunii pentru care a fost trimis în judecatã, instanţa dispune, prin încheiere, extinderea acţiunii penale cu privire şi la aceste acte şi procedeazã la judecarea infracţiunii în întregul ei.
Dacã cu privire la unele din actele care intrã în conţinutul aceleiaşi infracţiuni s-a pronunţat anterior o hotãrâre definitivã, instanţa reuneşte cauza cu aceea în care s-a dat hotãrârea definitivã, pronunţând o nouã hotãrâre în raport cu toate actele care intrã în conţinutul infracţiunii, şi desfiinţeazã hotãrârea anterioarã.
Instanţa este obligatã sã punã în discuţie actele cu privire la care s-a dispus extinderea, fãcând aplicaţie în ce priveşte încadrarea juridicã şi a dispoziţiilor art. 334."
160. Articolul 336 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 336. - Extinderea procesului penal pentru alte fapte
Când în cursul judecãţii se descoperã în sarcina inculpatului date cu privire la sãvârşirea unei alte fapte prevãzute de legea penalã, având legãturã cu infracţiunea pentru care este trimis în judecatã, procurorul poate cere extinderea procesului penal şi în ce priveşte aceastã faptã, iar instanţa, dupã caz:
a) dacã procurorul declarã cã pune în mişcare acţiunea penalã, instanţa, atunci când gãseşte cererea întemeiatã, procedeazã la extinderea procesului penal şi la judecarea cauzei şi cu privire la fapta descoperitã;
b) dacã procurorul declarã cã nu pune în mişcare acţiunea penalã, instanţa sesizeazã, prin încheiere, organul de urmãrire penalã competent pentru efectuarea de cercetãri cu privire la fapta descoperitã.
Dacã procurorul nu participã la judecatã şi sunt întrunite condiţiile prevãzute în alin. 1, instanţa extinde din oficiu procesul penal şi procedeazã la judecarea cauzei în întregul ei sau, dupã caz, sesizeazã, prin încheiere, organul de urmãrire penalã competent pentru efectuarea de cercetãri cu privire la fapta descoperitã.
Dispoziţiile art. 335 alin. 3 se aplicã în mod corespunzãtor."
161. La articolul 337, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile art. 336 se aplicã în mod corespunzãtor."
162. Articolul 338 se abrogã.
163. La articolul 346, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Instanţa penalã nu soluţioneazã acţiunea civilã când pronunţã achitarea pentru cazul prevãzut în art. 10 alin. 1 lit. b) ori când pronunţã încetarea procesului penal pentru vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 10 alin. 1 lit. f) şi j), precum şi în caz de retragere a plângerii prealabile."
164. La articolul 350, alineatele 1 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 350
Instanţa are obligaţia ca, prin hotãrâre, sã se pronunţe asupra luãrii, menţinerii sau revocãrii mãsurii arestãrii preventive a inculpatului şi asupra luãrii sau revocãrii mãsurii obligãrii acestuia de a nu pãrãsi localitatea ori ţara, motivând soluţia pronunţatã.
...........................................................................
Hotãrârea pronunţatã în cazul alineatelor precedente cu privire la arestarea preventivã a inculpatului sau la obligarea acestuia de a nu pãrãsi localitatea ori ţara este executorie."
165. Articolul 351 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 351. - Executarea într-o închisoare militarã
În cazurile prevãzute în art. 62 din Codul penal, instanţa, prin hotãrârea de condamnare, se pronunţã şi asupra executãrii pedepsei închisorii într-o închisoare militarã."
166. La articolul 360, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care instanţa a dispus suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere, o copie de pe dispozitivul hotãrârii se comunicã serviciului de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor."
167. La articolul 361, literele a) şi b) ale alineatului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sentinţele privind infracţiunile pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate;
b) sentinţele pronunţate de tribunalele militare privind infracţiunile contra ordinii şi disciplinei militare, sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani;".
168. La articolul 361, dupã litera e) a alineatului 1 se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) sentinţele pronunţate în materia executãrii hotãrârilor penale, precum şi cele privind reabilitarea."
169. La articolul 362, literele a), c), d) şi e) ale alineatului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) procurorul, în ce priveşte latura penalã şi latura civilã. Apelul procurorului în ce priveşte latura civilã este inadmisibil în lipsa apelului formulat de partea civilã, cu excepţia cazurilor în care acţiunea civilã se exercitã din oficiu;
...........................................................................
c) partea vãtãmatã, în ce priveşte latura penalã;
d) partea civilã şi partea responsabilã civilmente, în ce priveşte latura penalã şi latura civilã;
e) martorul, expertul, interpretul şi apãrãtorul, în ce priveşte cheltuielile judiciare cuvenite acestora;".
170. La articolul 365, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 365
Partea care a lipsit atât la toate termenele de judecatã, cât şi la pronunţare poate declara apel şi peste termen, dar nu mai târziu decât 10 zile de la data, dupã caz, a începerii executãrii pedepsei sau a începerii executãrii dispoziţiilor privind despãgubirile civile."
171. La articolul 377, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care procurorul sau pãrţile invocã necesitatea administrãrii de noi probe, trebuie sã indice probele şi mijloacele de probã cu ajutorul cãrora pot fi obţinute. Dispoziţiile art. 67 se aplicã în mod corespunzãtor."
172. La articolul 378, alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 378
Instanţa verificã hotãrârea atacatã pe baza lucrãrilor şi a materialului din dosarul cauzei, precum şi a oricãror probe noi, administrate în faţa instanţei de apel.
În vederea soluţionãrii apelului, instanţa poate da o nouã apreciere probelor administrate în faţa primei instanţe."
173. La articolul 378, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Cu ocazia judecãrii apelului, instanţa este obligatã sã procedeze la ascultarea inculpatului prezent, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Partea specialã, titlul II, capitolul II, atunci când acesta nu a fost ascultat la instanţa de fond, precum şi atunci când instanţa de fond nu a pronunţat împotriva inculpatului o hotãrâre de condamnare."
174. La articolul 379, litera b) a punctului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"b) desfiinţeazã sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea de cãtre instanţa a cãrei hotãrâre a fost desfiinţatã, pentru motivul cã judecarea cauzei la acea instanţã a avut loc în lipsa unei pãrţi nelegal citate sau care, legal citatã, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre aceastã imposibilitate. Rejudecarea de cãtre instanţa a cãrei hotãrâre a fost desfiinţatã se dispune şi atunci când existã vreunul dintre cazurile de nulitate prevãzute în art. 197 alin. 2, cu excepţia cazului de necompetenţã, când se dispune rejudecarea de cãtre instanţa competentã."
175. Articolul 380 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 380. - Soluţii complementare
Dacã hotãrârea este desfiinţatã pentru cã s-a constatat existenţa vreunuia dintre cazurile prevãzute în art. 332 alin. 2, se dispune restituirea cauzei la procuror pentru a lua mãsuri în vederea refacerii urmãririi penale."
176. La articolul 381, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Chestiuni complementare"
177. La articolul 383, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile art. 350 se aplicã în mod corespunzãtor."
178. La articolul 383, alineatul 4 se abrogã.
179. La articolul 385, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã hotãrârea a fost desfiinţatã în apelul procurorului, declarat în defavoarea inculpatului sau în apelul pãrţii vãtãmate, instanţa care rejudecã poate pronunţa şi o pedeapsã mai grea decât cea arãtatã în art. 372 alin. 2 şi art. 373."
180. La articolul 385^1, literele a) şi b) ale alineatului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sentinţele pronunţate de judecãtorii în cazurile prevãzute de lege;
b) sentinţele pronunţate de tribunalele militare în cazul infracţiunilor contra ordinii şi disciplinei militare, sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani;".
181. La articolul 385^1, dupã litera d) a alineatului 1 se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) sentinţele privind infracţiunile pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate;".
182. La articolul 385^1, litera e) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"e) deciziile pronunţate, ca instanţe de apel, de tribunale, tribunale militare teritoriale, curţi de apel şi Curtea Militarã de Apel."
183. La articolul 385^1, dupã litera e) a alineatului 1 se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) sentinţele pronunţate în materia executãrii hotãrârilor penale, afarã de cazul când legea prevede altfel, precum şi cele privind reabilitarea."
184. La articolul 385^9, punctele 7 şi 12 ale alineatului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"7. judecata s-a fãcut fãrã întocmirea referatului de evaluare în cauzele cu infractori minori;
..........................................................................
12. când instanţa a pronunţat o hotãrâre de condamnare pentru o altã faptã decât cea pentru care condamnatul a fost trimis în judecatã, cu excepţia cazurilor prevãzute în art. 334-337;".
185. La articolul 385^9, punctul 17^1 al alineatului 1 se abrogã.
186. La articolul 385^9, punctul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"18. când s-a comis o eroare gravã de fapt, având drept consecinţã pronunţarea unei hotãrâri greşite de achitare sau de condamnare;".
187. La articolul 385^9, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Cazurile prevãzute în alin. 1 pct. 1-7, 10, 13, 14, 19 şi 20 se iau în considerare întotdeauna din oficiu, iar cele de la pct. 11, 12, 15, 17 şi 18 se iau în considerare din oficiu numai când au influenţat asupra hotãrârii în defavoarea inculpatului."
188. Articolul 385^12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 385^12. - Raportul scris
Preşedintele instanţei de recurs, primind dosarul, fixeazã termen pentru judecarea recursului şi poate delega, totodatã, unul din judecãtorii care compun completul de judecatã sã facã un raport scris asupra recursului. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie raportul poate fi întocmit de un judecãtor sau de un magistrat-asistent.
Raportul trebuie sã cuprindã, pe scurt, obiectul procesului, soluţiile pronunţate de instanţe şi faptele reţinute de ultima instanţã, în mãsura în care sunt necesare soluţionãrii recursului.
Raportul trebuie sã mai conţinã observaţii cu referiri, dacã este cazul, la jurisprudenţa internã, precum şi la jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, fãrã a se arãta opinia raportorului.
În raport se semnaleazã din oficiu şi cazurile de casare arãtate în art. 385^9 alin. 2.
Raportul se depune la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înaintea primului termen de judecatã."
189. La articolul 385^14, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 385^14
Instanţa verificã hotãrârea atacatã pe baza lucrãrilor şi materialului din dosarul cauzei şi a oricãror înscrisuri noi, prezentate la instanţa de recurs."
190. La articolul 385^14, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Cu ocazia judecãrii recursului, instanţa este obligatã sã procedeze la ascultarea inculpatului prezent, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Partea specialã, titlul II, capitolul II, atunci când acesta nu a fost ascultat la instanţele de fond şi apel, precum şi atunci când aceste instanţe nu au pronunţat împotriva inculpatului o hotãrâre de condamnare."
191. La articolul 385^15, literele c) şi d) ale punctului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"c) dispune rejudecarea de cãtre instanţa a cãrei hotãrâre a fost casatã, în cazurile prevãzute în art. 385^9 alin. 1 pct. 3-5, pct. 6 teza a doua, pct. 7-10 şi pct. 21, şi rejudecarea de cãtre instanţa competentã, în cazul prevãzut în art. 385^9 alin. 1 pct. 1.
Când recursul priveşte atât hotãrârea primei instanţe, cât şi hotãrârea instanţei de apel, în caz de admitere şi dispunerea rejudecãrii de cãtre instanţa a cãrei hotãrâre a fost casatã, cauza se trimite la prima instanţã, dacã ambele hotãrâri au fost casate, şi la instanţa de apel, când numai hotãrârea acesteia a fost casatã.
În cazul în care admite recursul declarat împotriva deciziei pronunţate în apel, instanţa de recurs desfiinţeazã şi hotãrârea primei instanţe, dacã se constatã aceleaşi încãlcãri de lege ca în decizia recuratã.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacã admite recursul, când este necesarã administrarea de probe, dispune rejudecarea de cãtre instanţa a cãrei hotãrâre a fost casatã;
d) dispune rejudecarea de cãtre instanţa de recurs în cazurile prevãzute în art. 385^9 alin. 1 pct. 11-20, precum şi în cazul prevãzut în art. 385^16 alin. 1."
192. Articolul 385^16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 385^16. - Soluţii şi chestiuni complementare
Când instanţa de recurs caseazã hotãrârea şi reţine cauza spre rejudecare potrivit art. 385^15 pct. 2 lit. d), se pronunţã prin decizie şi asupra probelor ce urmeazã a fi administrate, fixând termen pentru rejudecare. La termenul fixat pentru rejudecare, instanţa este obligatã sã procedeze la ascultarea inculpatului prezent, potrivit dispoziţiilor cuprinse în Partea specialã, titlul II, capitolul II, atunci când acesta nu a fost ascultat la instanţele de fond şi apel, precum şi atunci când aceste instanţe nu au pronunţat împotriva inculpatului o hotãrâre de condamnare.
Dispoziţiile art. 380 şi art. 381 se aplicã în mod corespunzãtor."
193. La articolul 385^17, dupã alineatul 5 se introduce un nou alineat, alineatul 6, cu urmãtorul cuprins:
"6. Partea din hotãrâre care nu a fost casatã rãmâne definitivã şi devine executorie la data pronunţãrii hotãrârii instanţei de recurs."
194. La articolul 386, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) când, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de cãtre instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385^14 alin. 1^1 ori art. 385^16 alin. 1."
195. La articolul 387, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În cererea de contestaţie în anulare pentru motivele prevãzute în art. 386 lit. a)-c) şi e) trebuie sã se arate toate cazurile de contestaţie pe care le poate invoca contestatorul şi toate motivele aduse în sprijinul acestora."
196. La articolul 388, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 388
Contestaţia în anulare pentru motivele arãtate în art. 386 lit. a)-c) şi e) poate fi introdusã de cãtre persoana împotriva cãreia se face executarea, cel mai târziu în 10 zile de la începerea executãrii, iar de cãtre celelalte pãrţi, în termen de 30 de zile de la data pronunţãrii hotãrârii a cãrei anulare se cere."
197. La articolul 389, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 389
Contestaţia în anulare pentru cazurile prevãzute în art. 386 lit. a)-c) şi e) se introduce la instanţa de recurs care a pronunţat hotãrârea a cãrei anulare se cere."
198. La articolul 391, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 391
Instanţa examineazã admisibilitatea în principiu a cererii de contestaţie prevãzute în art. 386 lit. a)-c) şi e), fãrã citarea pãrţilor."
199. Articolul 408^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 408^1. - Revizuirea în cazul hotãrârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului
Hotãrârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a constatat o încãlcare a unui drept prevãzut de Convenţia europeanã pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, dacã consecinţele grave ale acestei încãlcãri continuã sã se producã şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotãrârii pronunţate.
Pot cere revizuirea:
a) persoana al cãrei drept a fost încãlcat;
b) soţul şi rudele apropiate ale condamnatului, chiar şi dupã moartea acestuia;
c) procurorul.
Cererea de revizuire se introduce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecã cererea în complet de 9 judecãtori.
Cererea de revizuire se poate face în termen de un an de la data rãmânerii definitive a hotãrârii Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Dupã sesizare, instanţa poate dispune, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea pãrţii, suspendarea executãrii hotãrârii atacate.
Participarea procurorului este obligatorie.
La judecarea cererii de revizuire, pãrţile se citeazã. Partea arestatã este adusã la judecatã.
Când pãrţile sunt prezente la judecarea cererii de revizuire, se ascultã şi concluziile acestora.
Instanţa examineazã cererea în baza actelor dosarului şi se pronunţã prin decizie.
Când instanţa constatã cã cererea este tardivã, inadmisibilã sau nefondatã, o respinge.
Când instanţa constatã cã cererea este fondatã:
a) desfiinţeazã, în parte, hotãrârea atacatã sub aspectul dreptului încãlcat şi, rejudecând cauza, cu aplicarea dispoziţiilor din capitolul III, secţiunea II, înlãturã consecinţele încãlcãrii dreptului;
b) desfiinţeazã hotãrârea şi, când este necesarã administrarea de probe, dispune rejudecarea de cãtre instanţa în faţa cãreia s-a produs încãlcarea dreptului, aplicându-se dispoziţiile din capitolul III, secţiunea II.
Decizia pronunţatã de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este supusã nici unei cãi de atac."
200. Articolul 414^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 414^2. - Recursul în interesul legii
Procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, direct, sau ministrul justiţiei, prin intermediul procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi colegiile de conducere ale curţilor de apel şi ale parchetelor de pe lângã acestea au obligaţia, pentru a asigura interpretarea şi aplicarea unitarã a legilor penale şi de procedurã penalã pe întreg teritoriul ţãrii, sã cearã Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sã se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au primit o soluţionare diferitã din partea instanţelor judecãtoreşti.
Cererile de recurs în interesul legii se soluţioneazã de secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care se pronunţã prin decizie. Deciziile se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, precum şi pe pagina de internet a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acestea se aduc la cunoştinţã instanţelor şi de Ministerul Justiţiei.
Soluţiile se pronunţã numai în interesul legii, nu au efect asupra hotãrârilor judecãtoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia pãrţilor din acele procese. Dezlegarea datã problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe."
201. La articolul 418, alineatele 3 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Când hotãrârea rãmâne definitivã în faţa instanţei ierarhic superioare, aceasta trimite instanţei de executare un extras din acea hotãrâre, cu datele necesare punerii în executare, în ziua pronunţãrii hotãrârii de cãtre instanţa ierarhic superioarã.
Dispoziţiile alineatelor precedente sunt aplicabile şi în cazul hotãrârilor nedefinitive, dar executorii, cu excepţia celor privind mãsurile preventive care se pun în executare de instanţa care le-a dispus."
202. Articolul 420 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 420. - Punerea în executare a pedepsei închisorii sau detenţiunii pe viaţã
Pedeapsa închisorii şi pedeapsa detenţiunii pe viaţã se pun în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul de executare se emite de judecãtorul delegat al instanţei de executare în ziua rãmânerii definitive a hotãrârii la instanţa de fond sau, dupã caz, în ziua primirii extrasului prevãzut în art. 418 alin. 3, se întocmeşte în trei exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului prevãzute în art. 70, numãrul şi data hotãrârii care se executã şi denumirea instanţei care a pronunţat-o, pedeapsa pronunţatã şi textul de lege aplicat, timpul reţinerii şi arestãrii preventive care s-a dedus din durata pedepsei, menţiunea dacã cel condamnat este recidivist, ordinul de arestare şi de deţinere, semnãtura judecãtorului delegat, precum şi ştampila instanţei de executare.
În cazul în care cel condamnat se aflã în stare de libertate, odatã cu emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii sau a pedepsei detenţiunii pe viaţã, judecãtorul delegat emite şi un ordin prin care interzice condamnatului sã pãrãseascã ţara. Ordinul se întocmeşte în trei exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei de executare, data emiterii, datele privitoare la persoana condamnatului prevãzute în art. 70, pedeapsa pronunţatã împotriva acestuia, numãrul şi data hotãrârii de condamnare, denumirea instanţei care a pronunţat-o, numãrul mandatului de executare a pedepsei emis pe numele condamnatului, dispoziţia de interzicere a pãrãsirii ţãrii, semnãtura judecãtorului delegat, precum şi ştampila instanţei de executare."
203. Articolul 421 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 421. - Trimiterea spre executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a pãrãsirii ţãrii
Pentru aducerea la îndeplinire a mandatului de executare, se trimit douã exemplare, dupã caz, organului de poliţie, când condamnatul este liber, comandantului locului de deţinere, când condamnatul este arestat, sau comandantului unitãţii militare unde condamnatul face serviciul militar.
Pentru aducerea la îndeplinire a ordinului de interzicere a pãrãsirii ţãrii, se trimite de îndatã câte un exemplar organului competent sã elibereze paşaportul şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã.
În cazul în care cel condamnat se aflã în stare de libertate, organele de executare prevãzute în alin. 1 şi 2 au obligaţia de a lua mãsurile prevãzute de lege în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a pãrãsirii ţãrii, în ziua primirii acestora."
204. La articolul 422, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Executarea mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a pãrãsirii ţãrii"
205. La articolul 422, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"În vederea punerii în executare a mandatului emis în executarea unei hotãrâri definitive de condamnare, organul de poliţie poate pãtrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fãrã învoirea acesteia, precum şi în sediul unei persoane juridice fãrã învoirea reprezentantului legal al acesteia."
206. La articolul 422, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã persoana împotriva cãreia s-a emis mandatul nu este gãsitã, organul de poliţie constatã aceasta printr-un proces-verbal şi ia mãsuri pentru darea în urmãrire, precum şi pentru darea în consemn la punctele de trecere a frontierei. Un exemplar de pe procesul-verbal împreunã cu un exemplar al mandatului de executare se trimit instanţei care a emis mandatul."
207. La articolul 422, dupã alineatul 7 se introduce un nou alineat, alineatul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"Pe baza ordinului de interzicere a pãrãsirii ţãrii, organele în drept refuzã celui condamnat eliberarea paşaportului sau, dupã caz, procedeazã la ridicarea acestuia şi iau mãsuri pentru darea condamnatului în consemn la punctele de trecere a frontierei."
208. La articolul 425, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"În caz de neîndeplinire a obligaţiei în termenul arãtat în alin. 1 sau de neplatã a unei rate, instanţa de executare comunicã un extras de pe acea parte din dispozitiv care priveşte aplicarea amenzii organelor competente, în vederea executãrii amenzii potrivit dispoziţiilor legale privind executarea silitã a creanţelor fiscale şi cu procedura prevãzutã de aceste dispoziţii."
209. La articolul 425, alineatele 4 şi 5 se abrogã.
210. La articolul 429, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"La luarea mãsurii obligãrii la tratament medical, persoana la care se referã mãsura are dreptul de a cere sã fie examinatã şi de un medic specialist desemnat de aceasta, ale cãrui concluzii sunt înaintate instanţei de judecatã, iar la data rãmânerii definitive a hotãrârii, şi direcţiei sanitare prevãzute în alin. 1."
211. La articolul 431, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 431
Primind comunicarea, instanţa de executare sau instanţa prevãzutã în art. 430 alin. 2 dispune efectuarea unui raport medico-legal cu privire la starea de sãnãtate a persoanei faţã de care este luatã mãsura de siguranţã."
212. La articolul 431, dupã alineatul 1 se introduc trei noi alineate, alineatele 1^1-1^3, cu urmãtorul cuprins:
"Persoana obligatã la tratament medical are dreptul de a cere sã fie examinatã şi de un medic specialist desemnat de aceasta, ale cãrui concluzii sunt înaintate instanţei prevãzute în alin. 1.
Dupã primirea raportului medico-legal şi a concluziilor medicului specialist prevãzut în alin. 1^1, instanţa ascultã concluziile procurorului, ale persoanei faţã de care este luatã mãsura de siguranţã şi apãrãtorului acesteia, precum şi ale expertului şi medicului specialist, atunci când considerã necesar, dispunând fie înlocuirea tratamentului, fie internarea medicalã.
Dacã persoana faţã de care s-a luat mãsura de siguranţã nu are apãrãtor, i se asigurã un avocat din oficiu."
213. La articolul 432, dupã alineatul 1 se introduc trei noi alineate, alineatele 2-4, cu urmãtorul cuprins:
"La luarea mãsurii internãrii medicale, persoana la care se referã mãsura are dreptul de a cere sã fie examinatã şi de un medic specialist desemnat de aceasta, ale cãrui concluzii sunt înaintate instanţei de judecatã, iar la data rãmânerii definitive a hotãrârii, şi direcţiei sanitare prevãzute în alin. 1.
Judecãtorul delegat al instanţei de executare comunicã judecãtoriei în a cãrei circumscripţie se aflã unitatea sanitarã la care s-a fãcut internarea data la care s-a efectuat internarea, în vederea luãrii în supraveghere.
Dupã primirea comunicãrii, judecãtorul delegat al judecãtoriei în a cãrei circumscripţie se aflã unitatea sanitarã verificã periodic, dar nu mai târziu de 6 luni, dacã internarea medicalã mai este necesarã. În acest scop, judecãtorul delegat dispune efectuarea unui raport medico-legal cu privire la starea de sãnãtate a persoanei faţã de care s-a luat mãsura internãrii medicale şi, dupã primirea acestuia, sesizeazã judecãtoria în a cãrei circumscripţie se aflã unitatea sanitarã pentru a dispune asupra menţinerii, înlocuirii sau încetãrii mãsurii."
214. Articolul 434 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 434. - Menţinerea, înlocuirea sau încetarea mãsurii internãrii medicale
Judecãtoria, dupã primirea sesizãrii judecãtorului delegat sau a încunoştinţãrii prevãzute în art. 433 alin. 2, ascultând concluziile procurorului, ale persoanei faţã de care este luatã mãsura internãrii, atunci când aducerea acesteia în faţa instanţei este posibilã, şi ale apãrãtorului sãu, precum şi ale expertului care a întocmit raportul medico-legal, atunci când considerã necesar, dispune, dupã caz, menţinerea internãrii medicale, încetarea acesteia sau înlocuirea cu mãsura obligãrii la tratament medical.
Încetarea sau înlocuirea mãsurii internãrii poate fi cerutã şi de persoana internatã sau de procuror. În acest caz, judecãtoria dispune efectuarea raportului medico-legal. Dispoziţiile art. 431 alin. 1^1 se aplicã în mod corespunzãtor.
Dacã persoana internatã nu are apãrãtor, i se asigurã un avocat din oficiu.
O copie de pe hotãrârea definitivã prin care s-a dispus menţinerea, înlocuirea sau încetarea internãrii medicale se comunicã instanţei de executare."
215. Articolul 437 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 437. - Revocarea mãsurilor de siguranţã
Persoana cu privire la care s-a luat una dintre mãsurile prevãzute în art. 115 şi 116 din Codul penal poate cere instanţei corespunzãtoare în grad instanţei de executare în a cãrei circumscripţie locuieşte, revocarea mãsurii, când temeiurile care au impus luarea acesteia au încetat.
Revocarea poate fi cerutã şi de procuror.
Soluţionarea cererii se face cu citarea persoanei faţã de care este luatã mãsura, dupã ascultarea concluziilor apãrãtorului acesteia şi ale procurorului."
216. La articolul 450, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Când instanţa constatã cã nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea liberãrii condiţionate, prin hotãrârea de respingere fixeazã termenul dupã expirarea cãruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoitã. Termenul nu poate fi mai mare de un an şi curge de la rãmânerea definitivã a hotãrârii."
217. La articolul 453, dupã alineatul 2 se introduc douã noi alineate, alineatele 2^1 şi 2^2, cu urmãtorul cuprins:
"Cererea poate fi retrasã de cel care a formulat-o.
În cazurile prevãzute în alin. 1 lit. a) şi b), hotãrârile prin care se dispune amânarea executãrii pedepsei sunt executorii de la data pronunţãrii."
218. La articolul 454, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Instanţa de executare ţine evidenţa amânãrilor acordate şi, la expirarea termenului, ia mãsuri pentru emiterea mandatului de executare, iar dacã mandatul a fost emis, ia mãsuri pentru aducerea lui la îndeplinire. Dacã nu s-a stabilit un termen, judecãtorul delegat al instanţei de executare este obligat sã verifice periodic dacã mai subzistã cauza care a determinat amânarea executãrii pedepsei, iar când constatã cã aceasta a încetat, sã ia mãsuri pentru emiterea mandatului de executare sau, dupã caz, pentru aducerea lui la îndeplinire."
219. La articolul 457, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile art. 454 alin. 2 teza a doua se aplicã în mod corespunzãtor."
220. La articolul 470, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Când procurorul dispune trimiterea în judecatã, întocmeşte rechizitoriu şi înainteazã de îndatã instanţei de judecatã dosarul cauzei."
221. La articolul 479, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate, dacã acestea sunt flagrante şi sãvârşite în condiţiile prevãzute în art. 466, constatarea sãvârşirii lor este obligatorie şi se face potrivit art. 467. Procedura de urmãrire şi judecare prevãzutã în acest capitol se aplicã numai dacã persoana vãtãmatã a introdus în termen de 24 de ore de la sãvârşirea infracţiunii flagrante plângerea prealabilã la organul de urmãrire penalã. În acest scop, persoana vãtãmatã este chematã şi întrebatã de organul de urmãrire penalã dacã înţelege sã facã plângere în termenul mai sus arãtat."
222. În cadrul titlului IV al Pãrţii speciale, dupã capitolul I se introduce un nou capitol, capitolul I^1, respectiv articolele 479^1-479^15, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL I^1
Procedura privind tragerea la rãspundere penalã a persoanei juridice
Art. 479^1. - Dispoziţii generale
Dispoziţiile Codului de procedurã penalã se aplicã şi în cazul infracţiunilor sãvârşite de persoanele juridice, cu completãrile şi derogãrile prevãzute în prezentul capitol.
Art. 479^2. - Obiectul şi exercitarea acţiunii penale
Acţiunea penalã are ca obiect tragerea la rãspundere penalã a persoanelor juridice care au sãvârşit infracţiuni.
Persoana juridicã este reprezentatã la îndeplinirea actelor procesuale şi procedurale de reprezentantul sãu legal.
Dacã pentru aceeaşi faptã sau pentru fapte conexe s-a început urmãrirea penalã şi împotriva reprezentantului legal al persoanei juridice, aceasta îşi numeşte un mandatar pentru a o reprezenta.
În cazul prevãzut în alin. 3, dacã persoana juridicã nu îşi numeşte un mandatar, acesta este desemnat de organul de urmãrire penalã sau de instanţa de judecatã din rândul practicienilor în insolvenţã, autorizaţi potrivit legii.
Practicienilor în insolvenţã desemnaţi potrivit alin. 4 li se aplicã, în mod corespunzãtor, dispoziţiile art. 190 alin. 1, 2 şi 4-6.
Art. 479^3. - Competenţa teritorialã
Competenţa teritorialã este determinatã de:
a) locul unde a fost sãvârşitã infracţiunea;
b) locul unde se aflã sediul persoanei juridice;
c) locul unde locuieşte persoana vãtãmatã sau unde aceasta îşi are sediul.
Art. 479^4. - Citarea
Persoana juridicã se citeazã prin reprezentantul ei legal, la sediul persoanei juridice sau, dupã caz, prin mandatar la domiciliul acestuia ori prin practicianul în insolvenţã desemnat în calitate de mandatar la sediul acestuia.
Art. 479^5. - Mãsuri preventive
Judecãtorul, în cursul urmãririi penale, la propunerea procurorului, sau instanţa, în cursul judecãţii, poate dispune, dacã existã motive temeinice care justificã presupunerea rezonabilã cã persoana juridicã a sãvârşit o faptã prevãzutã de legea penalã şi numai pentru a se asigura buna desfãşurare a procesului penal, una sau mai multe dintre urmãtoarele mãsuri preventive:
a) suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice;
b) suspendarea fuziunii, a divizãrii sau a reducerii capitalului social al persoanei juridice;
c) interzicerea unor operaţiuni patrimoniale specifice, susceptibile de a antrena diminuarea semnificativã a activului patrimonial sau insolvenţa persoanei juridice;
d) interzicerea de a încheia anumite acte juridice, stabilite de organul judiciar;
e) interzicerea de a desfãşura activitãţi de natura celor în exerciţiu sau cu ocazia cãrora a fost comisã infracţiunea.
În vederea asigurãrii respectãrii mãsurilor prevãzute în alin. 1 lit. a)-e), instanţa poate obliga persoana juridicã la depunerea unei cauţiuni constând într-o sumã de bani sau alte valori fixate de organul judiciar. Cuantumul cauţiunii nu poate fi mai mic de 5.000 lei. Cauţiunea se restituie la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare pronunţatã în cauzã, dacã persoana juridicã a respectat mãsurile preventive, precum şi în cazul în care, prin hotãrâre definitivã, s-a dispus achitarea persoanei juridice sau încetarea procesului penal faţã de aceasta. În cazul în care s-a dispus faţã de persoana juridicã o soluţie de netrimitere în judecatã, restituirea cauţiunii se dispune de cãtre procuror. Cauţiunea nu se restituie în cazul nerespectãrii de cãtre persoana juridicã a mãsurilor preventive, fãcându-se venit la bugetul statului la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare.
Mãsurile preventive prevãzute în alin. 1 pot fi dispuse pe o perioadã de cel mult 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii, dacã se menţin temeiurile care au determinat luarea acestora, fiecare prelungire neputând depãşi 60 de zile.
În cursul urmãririi penale, mãsurile preventive se dispun de judecãtor, prin încheiere motivatã datã în camera de consiliu, cu citarea persoanei juridice.
Participarea procurorului este obligatorie.
Încheierea poate fi atacatã cu recurs în 3 zile de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsã.
Mãsurile preventive se revocã, din oficiu sau la cerere, când nu mai existã temeiuri care sã justifice menţinerea acestora. Dispoziţiile alin. 4-6 se aplicã în mod corespunzãtor.
Împotriva reprezentantului persoanei juridice sau a mandatarului acesteia pot fi luate mãsurile prevãzute în art. 183 şi art. 198 alin. 2, iar faţã de practicianul în insolvenţã, mãsura prevãzutã în art. 198 alin. 2.
Art. 479^6. - Mãsurile asiguratorii
Faţã de persoana juridicã se pot lua mãsuri asigurãtorii, în vederea asigurãrii confiscãrii speciale, reparãrii pagubei produse prin infracţiune, precum şi pentru garantarea executãrii pedepsei amenzii.
Art. 479^7. - Procedura de informare
Organul judiciar comunicã organului care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organului care a înregistrat persoana juridicã începerea urmãririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecatã a persoanei juridice, la data dispunerii acestor mãsuri, în vederea efectuãrii menţiunilor corespunzãtoare.
Organele prevãzute în alin. 1 sunt obligate sã comunice organului judiciar, în termen de 24 de ore de la data înregistrãrii, în copie certificatã, orice menţiune înregistratã de acestea cu privire la persoana juridicã.
Persoana juridicã este obligatã sã comunice organului judiciar, în termen de 24 de ore, intenţia de fuziune, divizare, dizolvare, reorganizare, lichidare sau reducere a capitalului social.
Neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor prevãzute în alin. 2 şi 3 constituie abatere judiciarã şi se sancţioneazã cu amendã judiciarã de la 500 lei la 5.000 lei.
Art. 479^8. - Interzicerea fuziunii, a divizãrii, a reducerii capitalului social, a dizolvãrii sau lichidãrii
Dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare şi pânã la executarea pedepselor aplicate persoanei juridice, nu se poate iniţia fuziunea, divizarea, dizolvarea sau lichidarea acesteia.
Art. 479^9. - Punerea în executare a pedepsei amenzii
Persoana juridicã condamnatã la pedeapsa amenzii este obligatã sã depunã recipisa de platã integralã a amenzii la instanţa de executare, în termen de 3 luni de la rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare.
Când persoana juridicã condamnatã se gãseşte în imposibilitatea de a achita integral amenda în termenul prevãzut în alin. 1, instanţa de executare, la cererea acesteia, poate dispune eşalonarea plãţii amenzii pe cel mult 2 ani, în rate lunare.
În caz de neîndeplinire a obligaţiei de platã a amenzii în termenul arãtat în alin. 1 sau de neplatã a unei rate, instanţa de executare comunicã un extras de pe acea parte din dispozitiv care priveşte aplicarea amenzii organelor competente, în vederea executãrii acesteia, potrivit dispoziţiilor legale privind executarea silitã a creanţelor fiscale şi cu procedura prevãzutã de aceste dispoziţii.
Art. 479^10. - Punerea în executare a pedepsei complementare a dizolvãrii persoanei juridice
O copie de pe dispozitivul hotãrârii de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa dizolvãrii persoanei juridice se comunicã, la data rãmânerii definitive, instanţei civile competente, care deschide procedura de lichidare şi desemneazã lichidatorul din rândul practicienilor în insolvenţã autorizaţi potrivit legii. Remunerarea lichidatorului se face din averea persoanei juridice sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit potrivit legii.
O copie de pe dispozitivul hotãrârii de condamnare se comunicã, la data rãmânerii definitive, organului care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art. 479^11. - Punerea în executare a pedepsei complementare a suspendãrii activitãţii sau a uneia dintre activitãţile persoanei juridice
O copie de pe dispozitivul hotãrârii de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa suspendãrii activitãţii sau a uneia dintre activitãţile persoanei juridice se comunicã, la data rãmânerii definitive, organului care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art. 479^12. - Punerea în executare a pedepsei complementare a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice
O copie de pe dispozitivul hotãrârii de condamnare prin care s-a aplicat persoanei juridice pedeapsa interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice se comunicã, la data rãmânerii definitive:
a) Oficiului registrului comerţului, în vederea efectuãrii formalitãţilor de publicitate în registrul comerţului;
b) Ministerului Justiţiei, în vederea efectuãrii formalitãţilor de publicitate în registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial;
c) altor autoritãţi care ţin evidenţa persoanelor juridice, în vederea efectuãrii formalitãţilor de publicitate.
O copie de pe dispozitivul hotãrârii de condamnare prin care s-a aplicat persoanei juridice pedeapsa interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice se comunicã, la data rãmânerii definitive, organului care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art. 479^13. - Punerea în executare a pedepsei complementare a închiderii unor puncte de lucru
O copie de pe dispozitivul hotãrârii de condamnare prin care s-a aplicat persoanei juridice pedeapsa închiderii unor puncte de lucru se comunicã, la data rãmânerii definitive, organului care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art. 479^14. - Punerea în executare a pedepsei complementare a afişãrii sau a difuzãrii hotãrârii de condamnare
Un extras al hotãrârii de condamnare se comunicã, la data rãmânerii definitive, persoanei juridice condamnate, pentru a-l afişa în forma, locul şi pentru perioada stabilite de instanţa de judecatã.
Un extras al hotãrârii de condamnare se comunicã, la data rãmânerii definitive, persoanei juridice condamnate, pentru a asigura difuzarea hotãrârii în forma stabilitã de instanţã, prin intermediul presei scrise sau audiovizuale ori prin alte mijloace de comunicare audiovizualã, desemnate de instanţã.
Persoana condamnatã înainteazã instanţei de executare dovada începerii executãrii afişãrii sau, dupã caz, dovada executãrii publicãrii hotãrârii de condamnare, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotãrârii, dar nu mai târziu de 10 zile de la începerea executãrii ori, dupã caz, de la executare.
O copie de pe hotãrârea de condamnare, în întregime, sau un extras al acesteia se comunicã, la data rãmânerii definitive, organului care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art. 479^15. - Supravegherea executãrii pedepselor complementare aplicate persoanei juridice
În caz de neexecutare cu rea-credinţã a pedepselor complementare aplicate persoanei juridice, instanţa de executare aplicã dispoziţiile art. 71^2 alin. 2 sau, dupã caz, art. 71^3 alin. 2 ori 3 din Codul penal.
Sesizarea instanţei se face din oficiu, de cãtre judecãtorul delegat al instanţei de executare ori de cãtre organele cãrora li s-a comunicat hotãrârea definitivã de condamnare a persoanei juridice, potrivit art. 479^11-479^14.
Persoana juridicã este citatã la judecatã.
Participarea procurorului este obligatorie.
Dupã concluziile procurorului şi ascultarea persoanei juridice condamnate, instanţa se pronunţã prin sentinţã."
223. La articolul 481, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 481
Când învinuitul sau inculpatul este un minor care nu a împlinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, dacã organul de urmãrire penalã considerã necesar, citeazã Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor de la domiciliul minorului, precum şi pe pãrinţi, iar când este cazul, pe tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea cãreia se aflã minorul."
224. Articolul 482 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 482. - Obligativitatea referatului de evaluare
În cauzele cu infractori minori, organul de urmãrire penalã sau instanţa de judecatã are obligaţia sã dispunã efectuarea referatului de evaluare de cãtre Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor de la domiciliul minorului, potrivit legii.
Referatul de evaluare are rolul de a furniza organului judiciar date privind persoana minorului şi perspectivele de reintegrare socialã a acestuia.
Datele privind persoana minorului se referã la:
a) starea fizicã şi profilul psihologic ale minorului;
b) dezvoltarea intelectualã şi moralã a minorului;
c) mediul familial şi social în care a trãit şi s-a dezvoltat minorul;
d) factorii care influenţeazã conduita minorului şi care au favorizat comportamentul infracţional al acestuia;
e) trecutul infracţional al minorului;
f) comportamentul minorului înainte şi dupã comiterea faptei.
La întocmirea referatului de evaluare, Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor poate consulta medicul de familie al minorului, profesorii acestuia, precum şi orice alte persoane care pot furniza date despre persoana minorului."
225. La articolul 483, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Inculpatul care a sãvârşit infracţiunea în timpul când era minor este judecat potrivit dispoziţiilor procedurale speciale privitoare la minori."
226. La articolul 484, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"La judecarea cauzei se citeazã, în afarã de pãrţi, Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor de la domiciliul minorului, pãrinţii acestuia sau, dupã caz, tutorele, curatorul, persoana în îngrijirea ori supravegherea cãreia se aflã minorul, precum şi alte persoane a cãror prezenţã este consideratã necesarã de cãtre instanţã."
227. Articolul 486 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 486. - Inculpaţi minori cu majori
Când în aceeaşi cauzã sunt mai mulţi inculpaţi, dintre care unii minori şi alţii majori, instanţa judecã în compunerea prevãzutã în art. 483 şi dupã procedura obişnuitã, aplicând însã cu privire la inculpaţii minori dispoziţiile cuprinse în acest capitol."
228. Articolul 507 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 507. - Acţiunea în regres
În cazul în care repararea pagubei a fost acordatã potrivit art. 506, cât şi în situaţia în care statul român a fost condamnat de cãtre o instanţã internaţionalã, acţiunea în regres împotriva aceluia care, cu rea-credinţã sau din gravã neglijenţã, a provocat situaţia generatoare de daune, este obligatorie."
ART. II
(1) Articolul 22^1 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţionalã Anticorupţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 503/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.
(2) Alineatele (1), (2) şi (3) ale articolului 20 din <>Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.089 din 23 noiembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.
(3) Litera h) a articolului 99 din <>Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, va avea urmãtorul cuprins:
"h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedurã, cu rea-credinţã sau din gravã neglijenţã, dacã fapta nu constituie infracţiune;".
ART. III
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar prevederile privind persoana juridicã, la data intrãrii în vigoare a normelor corespunzãtoare din Codul penal.
(2) Cauzele aflate în curs de urmãrire penalã sau de judecatã la parchetele ori instanţele militare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, date în competenţa parchetelor sau instanţelor civile, vor continua sã fie urmãrite ori judecate de parchetele sau instanţele militare.
(3) Cauzele aflate în curs de judecatã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi vor continua sã fie judecate de instanţele competente, potrivit dispoziţiilor aplicabile anterior acestei date. În caz de admitere a apelului sau a recursului, dacã se dispune desfiinţarea sau, dupã caz, casarea hotãrârii şi rejudecarea cauzei, aceasta se va judeca de instanţa competentã, potrivit prezentei legi.
(4) Cauzele aflate în curs de urmãrire penalã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi vor fi urmãrite de organele de urmãrire penalã competente potrivit acestei legi. Actele şi lucrãrile efectuate potrivit legii anterioare, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, rãmân valabile.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 21 iulie 2006.
Nr. 356.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016