Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 354 din 3 decembrie 2007  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 354 din 3 decembrie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 839 din 7 decembrie 2007
LEGE nr. 354 din 3 decembrie 2007
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 839 din 7 decembrie 2007


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 14 noiembrie 2002, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, literele b)-d) se abrogã.
2. La articolul 1, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) cont corespondent în valutã - cont curent deschis de Ministerul Economiei şi Finanţelor la o instituţie de credit, cu scopul efectuãrii de operaţiuni de încasãri, plãţi şi/sau alte operaţiuni în valutã."
3. La articolul 2, literele d) şi e) ale alineatului (1) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"d) rãscumpãrarea certificatelor de trezorerie pentru populaţie, transformate în certificate de depozit;
e) datoria publicã în lei şi valutã, inclusiv serviciul datoriei publice;".
4. La articolul 2, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Prin trezoreria operativã centralã se efectueazã operaţiuni de încasãri şi plãţi în lei şi valutã. Operaţiunile de încasãri şi plãţi în valutã prin trezoreria statului la nivel central se efectueazã începând cu anul 2008."
5. La articolul 3, alineatul (3) se abrogã.
6. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Operaţiunile de încasãri şi plãţi dispuse de Ministerul Economiei şi Finanţelor în contul şi în numele statului se efectueazã prin trezoreria operativã centralã.
(1^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1^1), prin trezoreria operativã centralã pot fi efectuate şi alte operaţiuni de încasãri şi plãţi stabilite prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor."
7. La articolul 5, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Veniturile bugetelor prevãzute la art. 2 alin. (1) pot fi încasate în numerar şi prin instituţii de credit, pe bazã de convenţii încheiate cu persoanele abilitate, cu condiţia asigurãrii fondurilor necesare achitãrii comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operaţiuni."
8. La articolul 5, dupã alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
"(11) La trezoreria statului se deschide contul în lei în numele Comisiei Europene, denumit "Contul de resurse proprii în numele Comisiei Europene", prevãzut la art. 9 din Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 1.150/2000 pentru implementarea Deciziei 94/728/CE , Euratom asupra sistemului de resurse proprii ale Comunitãţilor, modificat prin Regulamentul Consiliului (CE, Euratom) nr. 2.028/2004."
9. La articolul 7, litera c) a alineatului (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) efectuarea de plasamente prin operaţiuni specifice la instituţii de credit şi alte instituţii financiare autorizate sã efectueze astfel de operaţiuni, garantate de acestea cu active eligibile, fãrã a fi afectate obiectivele politicii monetare adoptate de Banca Naţionalã a României;".
10. La articolul 7, litera e) a alineatului (2) se abrogã.
11. La articolul 7, alineatele (3) şi (7) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nivelul ratei dobânzii aferente împrumuturilor prevãzute la alin. (2) lit. b) se stabileşte prin convenţii. Pentru plasamentele prevãzute la alin. (2) lit. c), nivelul ratei dobânzii se stabileşte în condiţiile cererii şi ofertei pieţei monetare.
........................................................................................
(7) Pentru disponibilitãţile rãmase în contul curent general al trezoreriei statului, Banca Naţionalã a României acordã o dobândã al cãrei nivel este stabilit prin convenţie. Dobânda încasatã reprezintã venit la bugetul trezoreriei statului."
12. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Asigurarea permanentã a echilibrului dintre resursele contului curent general al trezoreriei statului şi necesitãţile de finanţare se poate realiza prin utilizarea instrumentelor de administrare a lichiditãţilor şi fluxului de numerar.
(2) Instrumentele prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin normele emise în aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã."
13. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Operaţiunile de încasãri şi plãţi în valutã ale Ministerului Economiei şi Finanţelor pot fi efectuate prin contul curent în valutã deschis la Banca Naţionalã a României sau prin conturi corespondente în valutã deschise la instituţii de credit, pe bazã de convenţii încheiate între pãrţi. Selectarea instituţiilor de credit se efectueazã prin licitaţie, în baza legislaţiei în vigoare.
(2) Prin conturile prevãzute la alin. (1) se efectueazã, fãrã a se limita la acestea, operaţiuni privind datoria publicã guvernamentalã şi fonduri externe nerambursabile.
(3) Disponibilitãţile în valutã pot fi fructificate în mod direct de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor prin plasamente la instituţii de credit sau la instituţii financiare, în condiţiile şi utilizând instrumentele stabilite prin normele emise în aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Disponibilitãţile în valutã, altele decât cele prevãzute la alin. (1), care, potrivit reglementãrilor în vigoare, privesc fonduri publice gestionate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, se pãstreazã în conturi distincte, deschise la instituţiile de credit nominalizate în actul normativ de aprobare a creditelor sau a împrumuturilor nerambursabile ori desemnate conform procedurilor de licitaţie specifice instituţiei creditoare internaţionale.
(5) Instituţiile publice efectueazã operaţiunile de încasãri şi plãţi în valutã prin conturi deschise la instituţii de credit selectate de cãtre acestea prin licitaţie, în baza legislaţiei în vigoare.
(6) Disponibilitãţile în valutã administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, pãstrate la Banca Naţionalã a României, sunt purtãtoare de dobândã. Rata dobânzii este stabilitã prin convenţie.
(7) Disponibilitãţile în valutã administrate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, pãstrate la bãnci corespondente, sunt purtãtoare de dobândã. Rata dobânzii se stabileşte prin convenţiile încheiate.
(8) Dobânzile încasate din fructificarea disponibilitãţilor prevãzute la alin. (6) şi (7) au urmãtoarele destinaţii:
a) dobânzile aferente sumelor provenite din împrumuturi contractate de stat şi din alte surse destinate rambursãrii datoriei publice constituie venituri ale bugetului trezoreriei statului şi se utilizeazã ca sursã pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice contractate în valutã;
b) dobânzile aferente celorlalte sume se cuvin bugetului de stat, dacã nu au alte destinaţii stabilite prin acte normative.
(9) Dobânzile încasate pentru disponibilitãţile provenite din împrumuturi contractate de stat, destinate finanţãrii deficitului bugetului de stat şi refinanţãrii datoriei publice, se utilizeazã pentru destinaţiile prevãzute la alin. (8) lit. a), în limita creditelor bugetare aprobate în bugetul trezoreriei statului cu aceastã destinaţie.
(10) Începând cu anul 2008, prevederile alin. (8) şi (9) îşi înceteazã aplicabilitatea. Dobânzile încasate de Ministerul Economiei şi Finanţelor la conturile de valutã reprezintã venituri ale bugetului de stat, dacã legea nu prevede altfel. Dobânzile aflate în sold la sfârşitul anului 2007 se vireazã, în termen de 3 zile lucrãtoare de la închiderea anului, la bugetul trezoreriei statului, fiind înregistrate ca încasãri ale anului 2008.
(11) Pentru toate operaţiunile derulate prin conturile de valutã prevãzute la alin. (1) se plãtesc comisioane din bugetul trezoreriei statului."
14. La articolul 10, alineatele (1), (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Trezoreria statului acordã dobânzi la disponibilitãţile pãstrate în contul curent general al trezoreriei statului care, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, sunt purtãtoare de dobânzi, cu excepţia sumelor provenite din alocaţii bugetare sau subvenţii.
........................................................................................
(4) Din disponibilitãţile pãstrate în conturile deschise la trezoreria statului pentru care se acordã dobândã se pot constitui depozite la termen la solicitarea scrisã a titularilor acestora, în afara celor provenite din împrumuturi din disponibilitãţile contului curent general al trezoreriei statului, alocaţii bugetare sau subvenţii.
(5) Nivelul ratelor dobânzilor acordate la disponibilitãţile prevãzute la alin. (1)-(4) se stabileşte prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor."
15. La articolul 10, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Pentru operaţiunile efectuate în contul deschis pe numele Comisiei Europene prevãzut la art. 5 alin. (11), trezoreria statului nu percepe comisioane."
16. La articolul 11, litera a) a alineatului (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) dobânzi pentru: depozitele şi plasamentele financiare constituite din împrumuturi externe guvernamentale; disponibilitãţile contului curent general al trezoreriei statului; disponibilitãţile în valutã provenite din împrumuturi externe pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice, pãstrate în conturile deschise la Banca Naţionalã a României şi instituţii de credit pe bazã de convenţii; împrumuturi acordate din contul curent general al trezoreriei statului;".
17. La articolul 11, dupã litera c^1) a alineatului (2) se introduce o nouã literã, litera c^2), cu urmãtorul cuprins:
"c^2) dobânda acumulatã aferentã titlurilor de stat de tip benchmark;".
18. La articolul 11, litera c) a alineatului (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) comisioane cuvenite instituţiilor de credit pentru încasarea unor venituri ale bugetului de stat şi pentru alte servicii prestate pentru trezoreria statului;".
19. La articolul 11, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Bugetul trezoreriei statului se prezintã spre aprobare Guvernului pânã la data de 15 noiembrie a fiecãrui an pentru anul urmãtor, în structura clasificaţiei bugetare aprobate de Ministerul Economiei şi Finanţelor."
ART. II
În termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va modifica în mod corespunzãtor.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 824 din 14 noiembrie 2002, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VÃCÃROIU

Bucureşti, 3 decembrie 2007.
Nr. 354.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016