Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 35 din 6 aprilie 1992  pentru ratificarea Tratatului de prietenie, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Elena    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 35 din 6 aprilie 1992 pentru ratificarea Tratatului de prietenie, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Elena

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 65 DIN 13/04/92
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se ratifica Tratatul de prietenie, cooperare şi buna vecinãtate dintre România şi Republica Elena, încheiat la Bucureşti la 28 noiembrie 1991.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 5 martie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 2 aprilie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN
TRATAT
de prietenie, cooperare şi buna vecinãtate între România şi Republica Elena

România şi Republica Elena,
ţinînd seama de tradiţiile de prietenie, apropiere spiritualã şi de valorile culturale comune ale popoarelor lor, precum şi de convergenta intereselor lor fundamentale,
convinse de necesitatea construirii relaţiilor dintre state pe valorile general-umane ale libertãţii, democraţiei, pluralismului, solidaritãţii şi pe respectarea drepturilor omului,
reafirmind atasamentul lor fata de scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi fata de angajamentele asumate în cadrul Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa,
hotãrîte sa-şi aducã contribuţia la finalizarea iniţiativelor vizind depãşirea divizãrii Europei,
dorind sa dezvolte şi sa consolideze relaţiile dintre România şi Comunitatile Europene,
hotãrîte sa aseze pe o baza noua relaţiile de prietenie, cooperare şi buna vecinãtate dintre ele,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
România şi Republica Elena îşi vor dezvolta relaţiile lor pe baza de încredere, colaborare şi respect reciproc, în conformitate cu principiile suveranitãţii, integritãţii teritoriale, egalitãţii în drepturi, solidaritãţii şi demnitãţii umane şi respectãrii libertãţilor şi drepturilor fundamentale ale omului.
ART. 2
Cele doua pãrţi vor acţiona în mod concertat pentru transformarea Europei într-o comunitate de state, care sa constituie un spaţiu al convieţuirii paşnice şi al colaborãrii între popoarele europene şi, în acest scop, vor conlucra pentru crearea unor mecanisme eficiente de securitate şi colaborare pe continent.
Ele sînt ferm hotãrîte sa sprijine, în cadrul procedurilor stabilite de Conferinţa pentru securitate şi cooperare în Europa, evolutiile politice paşnice avînd ca obiective consolidarea statului de drept şi a democraţiei, înfãptuirea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului, dezvoltarea relaţiilor de prietenie între popoare, a colaborãrii economice, tehnico-ştiinţifice, culturale şi ecologice între statele europene.
ART. 3
Cele doua pãrţi contractante reafirma inadmisibilitatea folosirii forţei şi a ameninţãrii cu forta în relaţiile internaţionale şi necesitatea soluţionãrii problemelor internaţionale prin mijloace paşnice.
Ele vor acţiona pentru folosirea mijloacelor paşnice prevãzute de dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite pentru reglementarea paşnicã a diferendelor, precum şi a mecanismelor corespunzãtoare.
În contextul european, ele sînt ferm hotãrîte sa-şi aducã contribuţia la crearea şi funcţionarea eficienta a unor instituţii şi metode general-acceptabile de soluţionare paşnicã a diferendelor şi de prevenire a conflictelor.
ART. 4
Cele doua pãrţi contractante vor sprijini înfãptuirea mãsurilor de securitate colectivã, prevãzute în cap. VII din Carta Naţiunilor Unite.
Dacã una dintre pãrţi va considera ca o situaţie aparuta este de natura sa aducã atingere intereselor sale superioare de securitate, ea se poate adresa celeilalte pãrţi, astfel încît ele sa procedeze neîntîrziat la consultãri în aceasta problema.
În cazul în care una dintre pãrţi va deveni obiectul unei agresiuni, cealaltã parte nu va acorda agresorului nici un fel de ajutor militar sau de alt fel.
ART. 5
Cele doua pãrţi vor acţiona, în cadrul Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa, pentru promovarea procesului de reducere echilibrata a forţelor armate şi armamentelor, de intarire a încrederii şi stabilitatii pe continent.
Pãrţile au convenit sa coopereze, inclusiv la negocierile internaţionale la care participa amindoua, pentru înfãptuirea dezarmarii, sub un control internaţional riguros şi eficient.
Cele doua pãrţi vor promova schimburilor în domeniul militar, precum şi contactele şi consultarile periodice între instituţiile militare, la nivelurile care vor fi convenite.
ART. 6
Pãrţile contractante, inspirindu-se din tradiţiile de colaborare şi comunicare culturalã între popoarele celor doua tari şi dorind sa contribuie la crearea unui spaţiu cultural european, deschis tuturor popoarelor continentului, vor favoriza dezvoltarea schimburilor între instituţii, persoane din cele doua tari, în domeniile culturii şi informaţiilor.
Pãrţile vor incuraja contactele între universitãţi şi alte instituţii de învãţãmînt superior, centre de cercetare şi de difuzare a informatiei şi, îndeosebi, ele vor stimula initiativele privind colaborarea şi schimburile în domeniile mijloacelor audiovizuale, cinematografiei, teatrului, muzicii şi artelor plastice.
ART. 7
Pãrţile vor favoriza dezvoltarea, pe multiple planuri, a legãturilor şi schimburilor între instituţii, sindicate, asociaţii şi persoane din cele doua tari.
ART. 8
Pãrţile se obliga sa lãrgeascã şi sa adinceasca colaborarea economicã, industriala, tehnologicã, ştiinţificã şi ecologica. Ele sînt de acord cu faptul ca exista toate condiţiile pentru ridicarea colaborãrii economice la un nivel calitativ nou.
Ele recunosc importanta unei asemenea colaborãri, atît din punct de vedere al infaptuirii programului de reforme economice în România, cît şi al contribuţiei pe care cele doua pãrţi o vor putea aduce la o cooperare mai strinsa între ţãrile europene. Ele subliniaza rolul fundamental pe care Comunitatile Europene îl pot juca în acest domeniu la nivelul continentului european, precum şi insemnatatea organizaţiilor economice şi financiare internaţionale pentru dezvoltarea echilibrata a economiei mondiale.
ART. 9
Pãrţile vor sprijini dezvoltarea şi adincirea relaţiilor dintre România şi Comunitatile Europene.
ART. 10
Pãrţile se obliga sa intensifice înfãptuirea acordurilor încheiate de ele în domeniile enumerate în art. 8 al prezentului tratat, precum şi a tuturor celorlalte convenţii economice în vigoare.
Comisiile mixte interguvernamentale pentru colaborare economicã, tehnologicã şi ştiinţificã dintre România şi Republica Elena şi organele lor de lucru sînt chemate sa sprijine întãrirea unei asemenea colaborãri în cadrul competentelor lor. În caz de necesitate, cu acordul reciproc al pãrţilor, pot fi create şi alte organe permanente sau ad-hoc.
ART. 11
Pãrţile vor incuraja investiţiile de capital directe, crearea de societãţi comerciale mixte, inclusiv cu participarea partenerilor din terţe tari, armonizarea normelor juridice în domeniul economic, în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre pãrţile contractante, pregãtirea în comun a cadrelor, inclusiv a managerilor.
ART. 12
Pãrţile vor acorda o importanta prioritara colaborãrii în domeniul energeticii, transporturilor şi telecomunicatiilor. Ele vor sprijini acţiunile de cooperare vizind soluţionarea aspectelor tehnice ale activitãţii industriale în aceste domenii, avînd drept scop, în primul rind, economisirea de energie şi modernizarea infrastructurilor. Pãrţile vor depune eforturi pentru formarea unei colaborãri organice în aceste domenii la nivel european şi vor stimula conlucrarea reciprocã dintre organizaţii şi întreprinderi ale celor doua tari.
ART. 13
Pãrţile vor favoriza colaborarea în domeniul ştiinţei şi tehnologiilor de virf, inclusiv utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice, pe baza programelor deja convenite şi a unor programe adiţionale în care sa fie stabilite noi direcţii prioritare în domeniul cercetãrilor ştiinţifice şi modernizãrii tehnologice.
Recunoscind rolul crescind al ştiinţei şi tehnologiei în societatea viitorului, pãrţile au convenit sa întreprindã eforturile corespunzãtoare pentru a ajuta organizaţiile competente din cele doua tari sa se racordeze mai activ la programele multilaterale de colaborare ştiinţificã şi tehnologicã, la crearea de parcuri ştiinţifice şi tehnologice.
ART. 14
Ţinînd seama de semnificatia globalã a problemelor protecţiei mediului înconjurãtor, pãrţile intenţioneazã sa promoveze colaborarea lor în acest domeniu în cadrul unui program de perspectiva, care va fi stabilit printr-o convenţie bilaterala corespunzãtoare. Ele vor acorda o deosebita atentie protecţiei mediului înconjurãtor în Marea Neagra şi Marea Mediterana.
Utilizînd experienta pozitiva acumulatã în acest domeniu, pãrţile vor dezvolta colaborarea în domeniul prognozarii şi prevenirii catastrofelor naturale şi pentru înlãturarea efectelor acestora.
ART. 15
Pãrţile vor dezvolta colaborarea în domeniul juridic şi consular, inclusiv prin încheierea unor acorduri speciale, pentru facilitarea cãlãtorilor şi vizitelor cetãţenilor lor şi soluţionarea problemelor umanitare şi sociale care decurg din acestea, precum şi pentru prevenirea şi combaterea traficului ilegal de stupefiante, de arme şi de opere de arta, ca şi a contrabandei şi terorismului.
ART. 16
Pãrţile contractante au convenit sa extindã şi sa adinceasca consultarile între ele, la nivelurile corespunzãtoare, cu privire la probleme importante ale vieţii internaţionale, ale securitãţii şi cooperãrii în Europa, dezvoltãrii relaţiilor bilaterale, precum şi orice alte probleme de interes reciproc.
În acest scop, cele doua pãrţi vor intensifica contactele între parlamentele şi guvernele lor.
ART. 17
Cele doua pãrţi vor perfectiona cadrul juridic al relaţiilor lor bilaterale în concordanta cu dezvoltarile din structurile economice, sociale şi juridice din ţãrile lor, ţinînd seama de necesitãţile de cooperare dintre ele, cît şi de evolutiile de ansamblu din Europa.
ART. 18
Subliniind rolul deosebit al ortodoxiei în ce priveşte dezvoltarea spiritualã a celor doua popoare, pãrţile contractante vor facilita contactele şi colaborarea dintre cele doua biserici, în mãsura în care acestea îşi vor exprima dorinta în acest sens.
ART. 19
Prezentul tratat nu aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acordurile şi convenţiile în vigoare, încheiate de România şi Republica Elena cu alte state.
România şi Republica Elena declara ca prezentul tratat nu este îndreptat impotriva nici unei terţe pãrţi.
Pãrţile contractante considera ca prezentul tratat constituie un element de sinteza şi de dinamism al cooperãrii dintre ele şi o contribuţie la dezvoltarea ulterioara a procesului Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa.
ART. 20
Prezentul tratat este încheiat pe termen de 20 de ani.
El va fi supus ratificãrii în conformitate cu procedurile constituţionale ale fiecãreia dintre pãrţi şi va intra în vigoare în a 30-a zi de la data schimbului instrumentelor de ratificare.
Valabilitatea sa se va prelungi automat de fiecare data pe noi perioade de 5 ani, afarã de cazul cînd una dintre pãrţi va notifica, în scris, celeilalte pãrţi hotãrîrea sa de a denunta tratatul, cu cel puţin un an înaintea expirãrii perioadei respective.
Încheiat la Bucureşti la 28 noiembrie 1991, în doua exemplare, fiecare în limbile romana şi greaca, ambele texte avînd aceeaşi valoare.

Pentru România,
THEODOR STOLOJAN
PRIM-MINISTRU

Pentru Republica Elena
KONSTANTINOS MITSOTAKIS
PRIM-MINISTRU

------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016