Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 343 din 31 mai 2002  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 109/2000 privind statiunile balneare, climatice si balneoclimatice si asistenta medicala balneara si de recuperare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 343 din 31 mai 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 109/2000 privind statiunile balneare, climatice si balneoclimatice si asistenta medicala balneara si de recuperare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 424 din 18 iunie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 109 din 31 august 2000 privind staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice şi asistenta medicalã balneara şi de recuperare, adoptatã în temeiul <>art. 1 lit. P pct. 4 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 426 din 2 septembrie 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 2, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autorizaţia de funcţionare, din punct de vedere medico-balnear şi al valorificãrii terapeutice a factorilor sanogeni naturali, a unitãţilor medico-balneare şi de recuperare din localitãţile cu statut de staţiune balneara, climatica sau balneoclimatica este obligatorie şi se elibereazã la cerere, pe o durata de 5 ani, de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, la propunerea Institutului Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie."
2. La capitolul II, articolele 4-10 se abroga.
3. La articolul 12, partea introductivã şi litera c) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Coordonarea şi controlarea activitãţii de asistenta medicalã în staţiunile balneare, climatice sau balneoclimatice se fac de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei. Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei colaboreazã la utilizarea raţionalã a factorilor naturali de mediu cu Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Industriei şi Resurselor, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi cu consiliile locale ale localitãţilor care funcţioneazã ca staţiuni balneare, climatice sau balneoclimatice, prin:
.....................................................................
c) elaborarea de norme tehnice unitare de sistematizare funcţionalã, de organizare a activitãţii specifice staţiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice, de utilizare a bazelor de tratament medico-balnear şi recuperator şi a unitãţilor de cazare şi alimentaţie aferente, cu excepţia celor care nu au specific medical şi sunt autorizate de cãtre Ministerul Turismului prin Direcţia generalã de autorizare şi control în turism, de protecţie sanitarã a factorilor naturali, de protecţie fonica şi, respectiv, a aerului, apei, solului şi vegetatiei şi de eliminare a deşeurilor sanitare, care pot fi un vector de transmitere a bolilor;"
4. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Activitatea de utilizare a factorilor naturali în scop terapeutic, inclusiv funcţionarea din acest punct de vedere a unitãţilor medico-balneare şi de recuperare, indiferent de statutul lor juridic şi de subordonarea acestora, utilizarea în consumul alimentar a apelor minerale şi instituirea perimetrelor de protecţie sanitarã se desfãşoarã pe baza autorizaţiei emise de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei pe baza documentaţiei întocmite de cãtre Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie.
(2) Unitãţile medico-balneare de tratament şi de recuperare, aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, se pot privatiza sau concesiona, cu avizul prealabil al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, în condiţiile <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor.
(3) Unitãţile medico-balneare şi de recuperare, care se privatizeazã, funcţioneazã pe baza autorizaţiei prevãzute la alin. (1), eliberata cu respectarea urmãtoarelor obligaţii prevãzute în contractul de privatizare, şi anume:
a) menţinerea destinaţiei spaţiului ocupat de unitatea de asistenta medico-balneara şi de recuperare. În cazul unitãţilor de tratament balnear care în momentul privatizãrii sunt într-o stare de degradare avansatã şi nefunctionale, proprietarul poate opta pentru dezafectare sau reabilitare, cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, pe baza avizului tehnic emis de Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie, în condiţiile legii;
b) menţinerea personalului medico-sanitar de specialitate corespunzãtor, acreditat în condiţiile legii.
(4) Documentaţiile complexe de specialitate, cu avizele sau autorizaţiile necesare, se efectueazã contra cost, la solicitarea staţiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi/sau a unitãţilor care exploateazã factori naturali. Tarifele pentru executarea documentaţiilor complexe şi pentru emiterea de avize sau/şi autorizaţii de funcţionare solicitate, se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(5) Actualizarea documentaţiilor complexe, a avizelor şi/sau a autorizaţiilor de funcţionare, prevãzute la art. 2 alin. (2) şi la alin. (1) din prezentul articol, se face în mod obligatoriu la fiecare 10 ani sau ori de câte ori este nevoie, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(6) Staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice sau unitãţile de profil, care nu au întocmit documentaţia complexa privind activitatea cu factori naturali şi funcţionarea acestora, vor îndeplini condiţiile prevãzute de prezentul articol în termen de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe."
5. La articolul 14, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Asistenta de recuperare, medicina fizica şi balneoclimatologie se desfãşoarã numai prin:
a) Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie;
b) unitãţi sanitare cu personalitate juridicã în subordinea direcţiilor de sãnãtate publica, precum spitale de recuperare, sanatorii balneare şi de recuperare, secţii de profil din spitale, centre medicale balneare şi de recuperare, unitãţi ambulatorii de recuperare-reabilitare din staţiunile balneoclimatice;
c) cabinete medicale de specialitate, în condiţiile legii;
d) unitãţi sanitare de profil din subordinea altor ministere sau instituţii, autorizate şi acreditate, conform legii."
6. Dupã articolul 14 se introduce articolul 14^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1. - (1) Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie este unitate sanitarã cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, şi are în structura unitãţi sanitare, cu paturi sau ambulatorii, fãrã personalitate juridicã.
(2) Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie are urmãtoarele atribuţii:
a) îndrumarea tehnico-metodologicã a activitãţii de recuperare, medicina fizica şi balneoclimatologie din unitãţile de profil ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei sau alte structuri private, ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Ministerului Turismului şi sindicate;
b) îndrumarea tehnico-metodologicã a activitãţii de cercetare medico-balneara, protecţie sanitarã şi valorificare terapeuticã, profilactica şi recuperatorie a surselor de factori naturali din intreaga ţara, precum şi de dezvoltare în domeniul medico-balnear şi de recuperare;
c) participarea la activitãţi de învãţãmânt în domeniul medico-balnear şi de recuperare;
d) îndrumarea tehnico-metodologicã şi, dupã caz, desfãşurarea activitãţii promotionale din domeniul medicobalnear şi de recuperare;
e) îndrumarea metodologicã din punct de vedere al protecţiei sanitare la nivelul staţiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi asigurarea respectãrii acestora.
(3) Cabinetele de asistenta medico-balneara şi de recuperare din localitãţile în care exista spitale fac parte din ambulatoriul de specialitate al spitalului respectiv.
(4) În localitãţile în care nu exista spitale cabinetele de asistenta medico-balneara şi de recuperare se organizeazã, conform legii, în cabinete de libera practica medicalã. Casele de asigurãri de sãnãtate sunt obligate sa încheie contracte de furnizare de servicii medicale cu aceste cabinete."
7. La articolul 16, alineatele (2)-(4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Durata diferitelor tipuri de cura prevãzute la alin. (1) se stabileşte de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, cu avizul comisiei de specialitate a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi a Institutului Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie.
(3) Comisia de specialitate a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu consultarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie, stabileşte, pentru fiecare staţiune balneara, climatica sau balneoclimatica, în funcţie de proprietãţile terapeutice ale factorilor naturali din arealul respectiv, profilul de tratament, tipurile de cura, categoriile de afecţiuni indicate, afectiunile contraindicate, precum şi condiţiile minimale de dotare a bazelor de tratament balneofizical şi recuperator.
(4) Modificarea categoriilor de afecţiuni asistate şi a tipurilor de cura se face de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, cu consultarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie, la propunerea unitãţilor medico-balneare şi de recuperare din staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice."
8. Dupã articolul 17 se introduce articolul 17^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - (1) Veniturile realizate din serviciile medicale prestate, contribuţii, donaţii, sponsorizãri se încaseazã şi se reţin de cãtre unitãţile medico-balneare cu personalitate juridicã din subordinea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi se cuprind în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, fiind utilizate la acoperirea cheltuielilor de funcţionare a unitãţilor respective.
(2) Veniturile realizate din contractele încheiate între societãţile comerciale de turism şi unitãţile medico-balneare, pentru furnizarea de servicii medicale balneare şi de recuperare, se vireazã în contul unitãţilor medico-balneare şi se constituie în venituri extrabugetare la dispoziţia acestora şi sunt utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor materiale curente. Contractele se încheie pe baza estimarii corespunzãtoare a actului medical.
(3) Veniturile în valuta obţinute din furnizarea de servicii medicale balneare şi de recuperare, pentru cetãţenii strãini, se constituie în venituri extrabugetare la dispoziţia unitãţilor medico-balneare care le-au realizat.
(4) Cota prevãzutã pentru serviciile medicale, în cazul biletelor de odihna şi tratament, se vireazã de cãtre Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale în contul unitãţilor medico-balneare care le-au realizat şi se constituie în venituri extrabugetare.
(5) Pentru asiguraţii care beneficiazã de tratament balnear sau de recuperare şi care sunt înscrişi la alta casa de asigurãri de sãnãtate decât cea cu care are contract unitatea sanitarã se efectueazã decontãri între casele de asigurãri de sãnãtate, conform legii."
9. La articolul 18, alineatele (1), (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 2 alin. (2) şi (3), ale art. 13 alin. (1), (5) şi (6), ale art. 14 alin. (2), ale art. 15 şi ale art. 20 alin. (2), referitoare la obţinerea, prelungirea, respectiv actualizarea autorizaţiilor de funcţionare, a avizelor sau a documentaţiilor complexe de specialitate, la cadrul general de acordare a asistenţei medico-balneare şi de recuperare, constituie contravenţie, dacã fapta nu a fost sãvârşitã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune.
.....................................................................
(4) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoane împuternicite din cadrul structurilor de inspecţie sanitarã de stat, precum şi din cadrul autoritãţilor publice prevãzute la art. 12.
(5) Prevederile prezentei ordonanţe se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
10. La articolul 19, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) În cazul în care dupã aplicarea sancţiunii staţiunea balneara, climatica sau balneoclimatica ori unitatea medico-balneara şi de recuperare, publica sau privatã, nu respecta obligaţiile prevãzute în prezenta ordonanta, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei retrage temporar sau definitiv autorizaţia de funcţionare şi de valorificare terapeuticã a factorilor naturali."
11. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) În termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, împreunã cu Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Industriei şi Resurselor şi Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, elaboreazã şi propune Guvernului spre adoptare normele tehnice unitare pentru realizarea documentaţiilor complexe de atestare a functionarii staţiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi de organizare a întregii activitãţi de utilizare a factorilor naturali, potrivit art. 12 lit. c).
(2) Toate unitãţile medico-balneare şi de recuperare din staţiuni balneare, climatice şi balneoclimatice, indiferent de forma de organizare, de statutul lor juridic şi de subordonare, sunt obligate sa obţinã:
a) autorizaţia sanitarã de funcţionare, eliberata de direcţiile de sãnãtate publica judeţene sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti, în termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe;
b) autorizaţia de utilizare terapeuticã de factori naturali, inclusiv de funcţionare a unitãţilor medico-balneare şi de recuperare, în termen de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe."
12. La articolul 21, alineatul (2) se abroga.
13. În tot cuprinsul ordonanţei denumirea Ministerul Sãnãtãţii se înlocuieşte cu denumirea Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei; sintagma ministrul sãnãtãţii se înlocuieşte cu sintagma ministrul sãnãtãţii şi familiei; denumirea Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului se înlocuieşte cu denumirile Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor; denumirea Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului se înlocuieşte cu denumirea Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei; denumirea Ministerul Industriei şi Comerţului se înlocuieşte cu denumirea Ministerul Industriei şi Resurselor.
ART. 2
(1) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei procedeazã la inventarierea patrimoniului unitãţilor medico-balneare şi de recuperare, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Proprietãţile sunt delimitate juridic în baza analizei actelor de proprietate existente. Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei ia mãsuri pentru protejarea patrimoniului propriu, inclusiv de revendicare, acolo unde este cazul, în condiţiile legii.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 7 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 7 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016