Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 34 din 29 martie 1991  privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 34 din 29 martie 1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 3 aprilie 1991
Parlamentul României adopta urmãtoarea lege.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Banca Nationala a României stabileşte şi conduce politica monetara şi de credit, în cadrul politicii economice şi financiare a statului, cu scopul de a menţine stabilitatea monedei naţionale. Banca Nationala a României este organ al statului şi are personalitate juridicã.
Banca Nationala a României are sediul în Bucureşti. Ea poate avea sucursale în toate oraşele resedinta de judeţ şi poate crea filiale şi agenţii şi în alte localitãţi.
ART. 2
Banca Nationala a României participa, în numele statului, la tratative şi negocieri externe în probleme financiare, monetare şi de plati; Banca Nationala a României poate negocia şi încheia acorduri privind împrumuturi pe termen scurt şi efectuarea de operaţiuni de swap cu bãncile centrale, bãncile comerciale şi instituţiile monetare internaţionale, cu condiţia rambursarii lor în termen de un an şi a înregistrãrii lor în raportul anual al Bãncii Naţionale a României.
Banca Nationala a României poate, cu împuternicirea Parlamentului, sa participe la organizaţii internaţionale cu caracter financiar, bancar şi monetar şi sa devinã membru al acestora.
ART. 3
Banca Nationala a României este în drept sa ceara tuturor instituţiilor de credit şi financiare sa-i furnizeze documentele şi informaţiile necesare pentru exercitarea funcţiilor sale.
Pentru necesitãţile proprii şi ale autoritãţilor publice, Banca Nationala a României elaboreazã studii şi analize privind moneda, creditul şi operaţiunile sistemului bancar.
CAP. 2
Resursele Bãncii Naţionale a României
ART. 4
Capitalul propriu al Bãncii Naţionale a României este de 5.000 milioane lei şi aparţine în întregime statului.
ART. 5
Fondul de rezerva al Bãncii Naţionale a României se constituie din profitul evidenţiat în bilanţul anual, dupã acoperirea integrala a cheltuielilor.
ART. 6
Din profitul brut înregistrat în bilanţul bãncii, 20% se utilizeazã pentru constituirea fondului de rezerva al bãncii, destinat acoperirii eventualelor pierderi. Aceasta cota va fi redusã la 10% atunci cînd activele din fondul de rezerva ajung sa fie egale cu capitalul bãncii şi la 5% cînd astfel de active ajung la dublul capitalului.
ART. 7
Profitul rãmas dupã repartizarea pentru fondul de rezerva şi celelalte fonduri prevãzute de lege va fi utilizat confom hotãrîrii Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
ART. 8
În cazul în care în bilanţul Bãncii Naţionale a României valoarea activelor scade sub suma angajamentelor şi a capitalului sau, Ministerul Finanţelor va transfera Bãncii Naţionale a României, la cererea acesteia, titluri de credit guvernamentale negociabile la dobinda pieţei, în suma necesarã acoperirii acestui deficit. În termen de cinci ani aceste titluri de credit vor fi rãscumpãrate prin utilizarea profiturilor realizate de banca sau renegociate.
CAP. 3
Operaţiunile Bãncii Naţionale a României
SECŢIUNEA I
Emisiunea monetara
ART. 9
Banca Nationala a României este unica instituţie autorizata sa emita bancnote şi monede metalice pe tot cuprinsul tarii.
ART. 10
Unitatea monetara a României este leul, cu subdiviziunea banul.
ART. 11
Banca Nationala a României administreazã direct rezerva de bancnote şi monede metalice, elaboreazã programul de emisiune a acestora şi asigura emisiunea regulatã de bancnote şi monede metalice, în vederea satisfacerii nevoilor de numerar ale tarii.
ART. 12
Bancnotele şi monedele metalice emise şi neretrase din circulaţie de cãtre Banca Nationala a României reprezintã mijloace monetare care trebuie acceptate la valoarea nominalã pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private.
ART. 13
Banca Nationala a României este singura în drept sa stabileascã valoarea nominalã, dimensiunile, greutatea, desenul şi alte caracteristici tehnice ale bancnotelor şi monedelor metalice. Bancnotele vor fi semnate de guvernator şi casierul central.
ART. 14
Banca Nationala a României asigura tipãrirea bancnotelor şi baterea monedelor metalice şi ia mãsuri pentru pãstrarea în siguranta a celor ce nu sînt puse în circulaţie, precum şi pentru custodia şi distrugerea, cînd aceasta este necesarã, a matritelor, cernelurilor şi a bancnotelor şi a monedelor metalice retrase din circulaţie.
ART. 15
Banca Nationala a României schimba, la cerere, fãrã taxe şi comisioane, bancnotele şi monedele metalice emise de ea.
Banca Nationala a României poate refuza sa schimbe bancnote şi monede metalice, dacã acestea prezintã deformari, sînt ilizibile, sînt perforate sau dacã lipseşte mai mult de 40 la suta din suprafata lor. Aceste bancnote şi monede vor fi retrase şi distruse fãrã acordarea de compensaţii proprietarilor, exceptind cazurile specificate prin regulamentele Bãncii Naţionale a României.
Banca Nationala a României nu poate fi obligatã sa acorde vreo compensaţie pentru bancnotele sau monedele metalice ce au fost pierdute, furate sau distruse.
ART. 16
Bancnotele şi monedele metalice uzate sau necorespunzãtoare vor fi retrase şi distruse de Banca Nationala a României şi înlocuite cu bancnote şi monede metalice noi.
ART. 17
Banca Nationala a României poate hotãrî sa anuleze sau sa retragã din circulaţie orice bancnote sau monede metalice care au fost emise de ea şi sa punã în circulaţie în locul lor alte tipuri de bancnote sau monede metalice; reglementãrile vor trebui sa specifice perioada şi modalitatea în care bancnotele şi monedele metalice vor fi prezentate la preschimbare; o asemenea perioada de preschimbare nu va putea depãşi 180 zile.
La expirarea perioadei de preschimbare:
a) bancnotele şi monedele metalice retrase din circulaţie, fãrã a intra în contradictie cu prevederile art. 12, nu mai pot fi utilizate pentru plata obligaţiilor publice şi private;
b) suma totalã a bancnotelor şi monedelor metalice retrase din circulaţie, dar nepreschimbate la termen, se va scãdea din totalul numerarului în circulaţie în evidentele Bãncii Naţionale a României şi va fi tratata ca venit al Bãncii Naţionale a României.
ART. 18
Suma totalã a bancnotelor şi monedelor metalice în circulaţie va fi evidenţiatã în contabilitatea Bãncii Naţionale a României ca pasiv şi nu va include bancnotele şi monedele metalice aflate în rezerva de numerar.
Transa de numerar emisã de Banca Nationala a României peste nivelul rezervelor internaţionale stabilite şi menţinute conform art. 35 va trebui sa fie acoperitã integral de urmãtoarele active:
a) avansuri acordate de Banca Nationala a României statului şi împrumuturi garantate de acesta conform prezentului statut;
b) titluri deţinute în portofoliul de investiţii al Bãncii Naţionale a României;
c) active rezultate din credite acordate societãţilor bancare şi altor instituţii de credit în condiţiile prezentului statut;
d) cecuri, cambii şi instrumente de credit pe care Banca Nationala a României le-a scontat sau le deţine în portofoliu.
SECŢIUNEA a II-a
Operaţiuni cu societãţile bancare şi alte instituţii de credit
ART. 19
În cadrul politicii sale monetare şi de credit, Banca Nationala a României poate:
a) sa sconteze şi sa resconteze efecte de comerţ şi bonuri de casa prezentate de societãţile bancare şi alte instituţii de credit;
b) sa acorde credit societãţilor bancare şi altor instituţii de credit.
ART. 20
Banca Nationala a României deschide conturi curente societãţilor bancare şi celorlalte instituţii de credit şi efectueazã operaţiunile de încasãri şi plati între acestea.
ART. 21
Banca Nationala a României poate asigura, prin intermediul conturilor deschise în evidentele sale, servicii de compensare şi decontare între societãţile bancare.
ART. 22
Banca Nationala a României poate sconta, dobîndi, lua în gaj sau vinde creanţe asupra statului, asupra societãţilor bancare şi asupra altor societãţi, în condiţiile pe care le considera necesare pentru a realiza obiectivele politicii monetare, ţinînd seama de situaţia specifica a pieţei.
ART. 23
Banca Nationala a României stabileşte taxa oficialã a scontului, condiţiile de efectuare a operaţiunilor de scont, precum şi rata de refinantare a societãţilor bancare.
Pentru operaţiunile efectuate, banca poate incasa dobinzi şi comisioane.
ART. 24
Banca Nationala a României poate cumpara, vinde sau accepta în gaj titluri şi alte valori, a cãror lista este stabilitã de consiliul de administraţie.
ART. 25
Banca Nationala a României stabileşte regimul rezervelor obligatorii pe care societãţile bancare sînt obligate sa le menţinã în conturile special deschise în evidentele Bãncii Naţionale a României.
ART. 26
Banca Nationala a României rãspunde în exclusivitate pentru autorizarea şi supravegherea tuturor entitatilor care opereazã ca societãţi bancare în România. În acest scop, Banca Nationala a României este imputernicita:
a) sa emita reglementãri şi sa ia mãsuri, în conformitate cu prevederile legii, pentru a asigura viabilitatea sistemului bancar;
b) sa controleze la fata locului şi sa verifice registrele, conturile şi orice alte documente ale societãţilor bancare şi ale altor persoane juridice, pentru a obţine actele pe care Banca Nationala a României le considera necesare pentru îndeplinirea adecvatã a atribuţiilor de supraveghere.
ART. 27
Banca Nationala a României va acţiona ca împrumutãtor de ultima instanta pentru societãţile bancare aflate în dificultate de plata, în condiţiile stabilite de aceasta.
SECŢIUNEA a III-a
Operaţiuni cu Trezoreria statului
ART. 28
Banca Nationala a României tine în evidentele sale contul curent al Trezoreriei statului. Metodele de înregistrare a operaţiunilor în acest cont sînt stabilite prin convenţii între Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României.
ART. 29
Pentru toate operaţiunile efectuate pentru Trezoreria statului, Banca Nationala a României nu va percepe comisioane şi, în acelaşi timp, nu va plati dobinzi pentru disponibilitati. Fondul de tezaur al statului este purtãtor de dobinda în condiţiile legii.
ART. 30
Banca Nationala a României va acţiona, direct sau prin alte bãnci, ca agent al statului în ceea ce priveşte emisiunea obligaţiunilor şi altor înscrisuri de stat, vînzarea şi rãscumpãrarea acestora, precum şi plata dobinzilor şi altor speze aferente.
ART. 31
Banca Nationala a României poate acorda bugetului administraţiei centrale de stat împrumuturi pentru acoperirea decalajului temporar dintre venituri şi cheltuieli.
Suma totalã a acestor împrumuturi nu poate depãşi în nici un an fiscal echivalentul pînã la 10% din totalul bugetului aprobat. Împrumuturile acordate statului de Banca Nationala a României nu pot depãşi dublul capitalului Bãncii Naţionale a României şi fondul de rezerva constituit potrivit prevederilor art. 5 şi 6.
SECŢIUNEA a IV-a
Operaţiuni cu aur şi valuta
ART. 32
Banca Nationala a României stabileşte şi conduce politica valutarã a statului, cooperind cu alte organisme ale acestuia. Banca Nationala a României va acţiona ca agent al statului în aplicarea prevederilor oricãrei legi vizind controlul valutar.
Declaraţiile de venit, datele contabile şi informaţiile necesare pentru aplicarea oricãror prevederi legale privind controlul valutar trebuie transmise Bãncii Naţionale a României, la cererea acesteia.
ART. 33
Banca Nationala a României rãspunde de:
a) emiterea reglementãrilor cu privire la operaţiunile cu aur şi valuta, în vederea protejãrii monedei naţionale;
b) elaborarea balanţei de plati externe şi a balanţei creanţelor şi angajamentelor externe;
c) stabilirea şi publicarea cursurilor de schimb la care Banca Nationala a României şi alte persoane juridice autorizate efectueazã operaţiunile lor cu aur şi valuta;
d) autorizarea şi retragerea autorizaţiei, precum şi reglementarea şi supravegherea persoanelor juridice care au obţinut autorizaţia de a efectua tranzacţii valutare;
e) stabilirea plafoanelor activelor în aur şi valuta pe care persoanele juridice autorizate le pot tine în depozit;
f) pãstrarea şi administrarea rezervelor internaţionale ale statului;
g) stabilirea unor limite la poziţiile valutare nete ale societãţilor bancare, precum şi a condiţiilor şi plafonului indatorarii externe a numitelor societãţi.
ART. 34
Banca Nationala a României poate sa încheie, în nume propriu sau în numele statului, în contul şi din dispoziţia acestuia, acorduri de clearing şi de plati sau poate încheia orice alte contracte, avînd acelaşi scop, cu instituţiile centrale de clearing, publice şi private, care îşi au sediul în strãinãtate.
ART. 35
Banca Nationala a României, respectînd prevederile privind lichiditatea şi riscul specific unor astfel de active, va stabili şi menţine, în astfel de condiţii încît sa poatã determina periodic mãrimea lor exactã, rezerve internaţionale constind din toate sau numai din unele din urmãtoarele elemente:
a) aur;
b) active externe, sub forma bancnotelor şi monedelor metalice sau a soldurilor conturilor la bãnci în strãinãtate, exprimate în acele valute şi deţinute în acele tari pe care Banca Nationala a României le aproba pentru îndeplinirea scopului prezentului articol;
c) orice alte active de rezerva recunoscute pe plan internaţional, inclusiv dreptul de a efectua cumpãrãri de la Fondul Monetar Internaţional în cadrul transei de rezerva, precum şi detinerile statului de drepturi speciale de tragere;
d) cambii, cecuri şi bilete la ordin exprimate şi plãtibile în valuta şi în locurile aprobate de Banca Nationala a României pentru realizarea scopului prezentului articol;
e) bonuri de tezaur şi alte titluri emise sau garantate de acele guverne strãine sau instituţii financiare interguvernamentale, exprimate şi plãtibile în valuta şi în locurile aprobate de Banca Nationala a României pentru îndeplinirea scopului prezentului articol;
f) alte asemenea active pe care Banca Nationala a României le aproba pentru îndeplinirea scopului prezentului articol.
ART. 36
Banca Nationala a României va urmãri menţinerea rezervelor internaţionale prevãzute în art. 35 la un nivel pe care ea îl apreciazã ca fiind adecvat tranzacţiilor externe ale statului.
În cazul scaderii rezervelor internaţionale sau dacã, potrivit aprecierilor Bãncii Naţionale a României, exista pericolul diminuãrii rezervelor pînã la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, Banca Nationala a României va prezenta Guvernului şi Parlamentului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine şi recomandãrile Bãncii Naţionale a României necesare pentru preintimpinarea sau remedierea situaţiei.
ART. 37
Banca Nationala a României este autorizata, în condiţii pe care le va stabili şi le va putea modifica periodic, sa efectueze urmãtoarele operaţiuni:
a) sa cumpere, sa vinda şi sa facã alte tranzacţii cu monede şi lingouri de aur şi alte metale preţioase;
b) sa cumpere, sa vinda şi sa facã alte tranzacţii cu valute;
c) sa cumpere, sa vinda şi sa facã alte tranzacţii cu bonuri de tezaur şi alte titluri emise sau garantate de cãtre guverne strãine ori instituţii financiare interguvernamentale;
d) sa deschidã şi sa menţinã conturi la instituţii financiare interguvernamentale, bãnci centrale, autoritãţi monetare şi organizaţii financiare din strãinãtate;
e) sa deschidã, sa menţinã conturi şi sa acţioneze ca agent sau corespondent pentru instituţii financiare interguvernamentale, bãnci centrale, autoritãţi monetare şi organizaţii financiare din strãinãtate, guverne strãine şi agenţiile lor.
ART. 38
Diferenţele înregistrate în bilanţul anual de Banca Nationala a României din modificarea evaluãrii activelor sau pasivelor ei exprimate în aur, drepturi speciale de tragere şi monede strãine, rezultate ca urmare a modificãrii valorii sau cursului în lei al acestora, vor fi regularizate cu bugetul administraţiei centrale de stat.
SECŢIUNEA a V-a
Controlul valutar
ART. 39
Banca Nationala a României emite reglementãri privind controlul tranzacţiilor valutare pe teritoriul tarii. Reglementãrile se pot referi la emiterea de ordine şi circulare cu privire la: efectuarea şi controlul tranzacţiilor valutare; emiterea autorizaţiilor pentru transferuri în strãinãtate; tranzacţiile pe pieţele valutare şi alte operaţiuni specifice.
ART. 40
Persoanele juridice autorizate sa desfãşoare operaţiuni valutare vor raporta Bãncii Naţionale a României asupra tranzacţiilor valutare efectuate. Banca Nationala a României va stabili forma şi conţinutul documentelor prin care sa aibã loc o raportare corespunzãtoare.
CAP. 4
Conducerea şi administrarea Bãncii Naţionale a României
ART. 41
Banca Nationala a României este condusã de un consiliu de administraţie. Gestiunea zilnica este încredinţatã guvernatorului.
Activitatea consiliului de administraţie este reglementatã de prevederile prezentei legi şi de regulamentele Bãncii Naţionale a României.
ART. 42
Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României hotãrãşte asupra mãsurilor în domeniul politicii monetare, valutare, de credit şi de plati. El stabileşte direcţiile principale în conducerea operaţiunilor şi rãspunderile ce revin aparatului Bãncii Naţionale a României. Totodatã, Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României hotãrãşte asupra organizãrii interne şi asupra salariilor personalului acesteia.
ART. 43
Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României este compus din:
- guvernatorul Bãncii Naţionale a României - preşedinte
- primul-viceguvernator al Bãncii Naţionale
a României - vicepreşedinte
- doi viceguvernatori ai Bãncii Naţionale a
României
- alţi cinci membri.
ART. 44
Membrii Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României sînt numiţi de Parlament, la propunerea primului-ministru. Numirile se fac pe o perioada de 8 ani. Mandatul poate fi reînnoit.
ART. 45
În cazul descompletarii consiliului de administraţie, completarea locurilor vacante se face pe funcţia şi numai pentru perioada rãmasã pînã la expirarea mandatului celor înlocuiţi, cu respectarea prevederilor de la art. 44.
ART. 46
Revocãrile din funcţie ale membrilor consiliului de administraţie se fac de cãtre Parlament, la propunerea primului-ministru.
ART. 47
Numirile, retragerile şi revocãrile din funcţie se publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 48
Membrii consiliului de administraţie nu pot fi membri ai Parlamentului şi nu pot face parte din justiţie sau din administraţia de stat. De asemenea, ei nu pot face parte din administraţia unei firme, fãrã a fi delegaţi de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
ART. 49
Guvernatorul dispune mãsuri pentru executarea dispoziţiilor legale şi a reglementãrilor privind Banca Nationala a României, precum şi pentru executarea deciziilor consiliului de administraţie.
Guvernatorul numeşte în funcţie personalul din aparatul central al bãncii şi directorii sucursalelor, filialelor şi agentiilor.
Guvernatorul reprezintã Banca Nationala a României în relaţiile cu terţii, semnind, direct sau prin persoane împuternicite de el, toate tratatele sau convenţiile încheiate de aceasta.
În numele consiliului de administraţie, guvernatorul prezintã anual Parlamentului României darea de seama cu privire la situaţia monetara şi a creditului.
În cazul absentei sau imposibilitãţii de a acţiona a guvernatorului, acesta va fi suplinit de primul-viceguvernator.
ART. 50
Consiliul de administraţie numeşte o comisie de cenzori, formatã din 5 membri, dintre care unul este preşedinte.
Comisia de cenzori verifica respectarea normelor legale privind evaluarea patrimoniului bãncii, existenta valorilor în casa, precum şi a titlurilor de proprietate sau primite în gaj, cauţiune sau custodie.
Anual, comisia de cenzori întocmeşte raportul sau asupra bilanţului şi contului de profit şi pierderi.
CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 51
Operaţiunile Bãncii Naţionale a României sînt supuse legislaţiei comerciale, în mãsura în care legea privind activitatea bancarã şi prezenta lege nu dispun altfel.
ART. 52
Actele de împrumut încheiate de Banca Nationala a României constituie titluri executorii în caz de neplata pentru întreg soldul creanţei de plãtit.
Organele de stat financiare sau judecãtoreşti sînt obligate sa execute creanta Bãncii Naţionale a României numai pe baza unei notificãri din partea acesteia.
ART. 53
În cazul în care debitorul nu îşi onoreazã angajamentele asumate, Banca Nationala a României are dreptul sa procedeze la vînzarea totalã sau parţialã a titlurilor şi efectelor ce i-au fost date în garanţie, în termen de 3 zile, dupã o simpla somaţie printr-un act extrajudiciar.
Banca Nationala a României îşi recupereazã avansurile de capital, dobinzile şi cheltuielile din venitul net rezultat din vînzare. Eventualul surplus este remis împrumutatului.
ART. 54
Banca Nationala a României va putea efectua unele operaţiuni în favoarea terţilor, numai în condiţiile prezentãrii documentelor pe care Banca Nationala a României le considera necesare. Ea poate, ori de cîte ori considera necesar, sa ceara constituirea de garanţii reale sau personale.
ART. 55
Capitalul Bãncii Naţionale a României, fondul de rezerva, lingourile şi monedele de metal pretios, pietrele preţioase şi semipretioase, precum şi instalaţiile tehnologice şi materiile prime deţinute sau importate de Monetaria statului şi Imprimeria Bãncii Naţionale a României sînt scutite de taxe şi impozite.
Banca Nationala a României este scutitã de orice taxe pentru operaţiunile pe care le face, inclusiv de taxa de timbru.
ART. 56
Operaţiunile Bãncii Naţionale a României sînt contabilizate potrivit planului de conturi, pe exercitii anuale începînd cu 1 ianuarie şi terminind cu 31 decembrie.
Pentru eventualele erori la plati sau înregistrãri în conturile titularilor, Banca Nationala a României rãspunde numai pînã la limita sumei eronat plãtite sau înregistrate în cont, inclusiv de penalitãţile aferente ce se vãrsa la bugetul administraţiei centrale de stat, suportate de titularii de cont în cazuri prevãzute de lege, dacã nu se dovedeşte ca erorile respective s-au produs din culpa titularilor. Rãspunderea Bãncii Naţionale a României înceteazã dacã nu este sesizatã ca reclamaţie scrisã pînã la expirarea termenului stabilit şi comunicat titularilor de cont.
ART. 57
Membrii Consiliului de administraţie şi angajaţii Bãncii Naţionale a României sînt obligaţi sa pãstreze secretul asupra oricãrei informaţii nedestinate publicãrii, de care au luat cunostinta în cursul exercitãrii funcţiunilor lor şi nu vor folosi aceasta informaţie pentru obţinerea de avantaje personale, orice abatere fiind pedepsita conform legii.
ART. 58
Membrii Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României şi cenzorii primesc indemnizaţie.
ART. 59
Banca Nationala a României nu poate participa, direct sau indirect, cu capital, la nici o societate comercialã sau regie autonomã, cu excepţia propriilor sale întreprinderi de imprimare a biletelor de banca şi de batere a monedei metalice şi alte societãţi care pot contribui la realizarea atribuţiilor sale.
ART. 60
Banca Nationala a României nu poate cumpara alte proprietãţi imobiliare decît acelea care îi sînt necesare pentru funcţionarea sa şi nevoile personalului.
ART. 61
Bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi ale Bãncii Naţionale a României se vor publica de îndatã ce vor fi confirmate de comisia de cenzori şi adoptate de cãtre consiliul de administraţie.
ART. 62
Toate reglementãrile emise de Banca Nationala a României se publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 63
Banca Nationala a României publica periodic un buletin privind evoluţia monedei şi creditului.
ART. 64
Dispoziţiile legale privitoare la titlurile la purtãtor pierdute sau furate nu sînt aplicabile bancnotelor emise de Banca Nationala a României. Contrafacerea monedelor şi bancnotelor este pedepsita de lege.
ART. 65
Prezenta lege intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.
ART. 66
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga Decretul nr. 124 din 17 martie 1970 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii Naţionale a Republicii Socialiste România, publicat în Buletinul Oficial nr. 23 din 18 martie 1970, <>Decretul nr. 504 din 16 decembrie 1970 privind aprobarea Statutului Bãncii Naţionale a Republicii Socialiste România, publicat în Buletinul Oficial nr. 143 din 16 decembrie 1970, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 25 martie 1991.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU
Aceasta lege a fost adoptatã de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 25 martie 1991.

PREŞEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN
În temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României,
promulgãm Legea privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
ION ILIESCU
------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016