Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. I
<>Legea voluntariatului nr. 195/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 24 aprilie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 1. - Prezenta lege reglementeazã participarea persoanelor fizice la acţiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public şi de drept privat, fãrã scop lucrativ, în România."
2. La articolul 2, literele a), b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) voluntariatul este activitatea de interes public desfãşuratã din proprie iniţiativã de orice persoanã fizicã, în folosul altora, fãrã a primi o contraprestaţie materialã;
b) activitatea de interes public este activitatea desfãşuratã în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învãţãmânt, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social şi comunitar şi altele asemenea;
c) organizaţia gazdã este persoana juridicã de drept public sau persoana juridicã de drept privat, fãrã scop patrimonial, care administreazã activitatea de voluntariat. În raport cu natura activitãţii desfãşurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implicã, impactul produs, respectiv rãspunderea pe care o implicã, între pãrţi se poate încheia un contract de voluntariat;".
3. La articolul 2, litera f) se abrogã.
4. La articolul 3, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) participarea persoanelor la activitãţile de voluntariat se face pe baza egalitãţii de şanse, fãrã niciun fel de discriminare."
5. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Organizaţia gazdã este obligatã sã pãstreze un registru de evidenţã a voluntarilor, a duratei şi a tipului activitãţii desfãşurate de aceştia."
6. La articolul 6, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã pãrţile convin cã este oportun un contract de voluntariat, acesta se încheie în douã exemplare, dintre care unul se pãstreazã în mod obligatoriu în evidenţa persoanei juridice."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 7. - În contractul de voluntariat trebuie sã fie stipulate cel puţin urmãtoarele drepturi ale voluntarului:
a) desfãşurarea activitãţii în concordanţã cu capacitatea şi disponibilitatea sa;
b) asigurarea de cãtre organizaţia gazdã a desfãşurãrii activitãţilor în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura şi de caracteristicile activitãţii respective;
c) asigurarea de cãtre organizaţia gazdã, în condiţiile prevãzute de lege, împotriva riscurilor de accident şi de boalã sau a altor riscuri care decurg din natura activitãţii; în lipsa asigurãrii, orice daune suferite de voluntar în decursul desfãşurãrii activitãţii de voluntariat se suportã integral de organizaţia-gazdã, dacã acestea nu au fost determinate de culpa voluntarului. Voluntarul poate renunţa la acest drept. Renunţarea trebuie sã fie expresã şi se exprimã în scris;
d) eliberarea de cãtre organizaţia gazdã, la terminarea perioadei de voluntariat, a unui certificat nominal care sã recunoascã prestarea activitãţii de voluntar, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite;
e) în funcţie de înţelegerea dintre organizaţia gazdã şi voluntar, se poate stabili rambursarea de cãtre organizaţia gazdã, în condiţiile convenite în contract, a cheltuielilor efectuate pentru realizarea activitãţii. Renunţarea de cãtre voluntar la acest drept echivaleazã cu un act de liberalitate."
8. La articolul 8, literele c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) sã participe la cursurile de instruire organizate, iniţiate sau propuse de organizaţia gazdã pentru o mai bunã desfãşurare a activitãţii voluntarului;
d) voluntarul este rãspunzãtor pentru daunele morale sau materiale aduse organizaţiei gazdã în cadrul activitãţii de voluntariat din propria culpã."
9. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 13. - Renegocierea contractului de voluntariat se face la cererea scrisã a uneia dintre pãrţi, în condiţiile stabilite prin contract."
10. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 14. - Denunţarea unilaterialã a contractului de voluntariat are loc din iniţiativa oricãreia dintre pãrţi şi se face în formã scrisã, cu arãtarea motivelor. Condiţiile denunţãrii se stabiliesc prin contract, termenul stabilit pentru prezentarea preavizului fiind de 30 de zile."
11. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 17. - La concursurile organizate pentru ocuparea de posturi, dacã doi sau mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi cele private pot sã acorde punctaj suplimentar persoanelor care prezintã unul sau mai multe certificate nominale de voluntariat prin care se recunoaşte prestarea activitãţii de voluntariat, precum şi experienţa dobândite, în condiţiile în care acestea constituie criterii de selecţie."
ART. II
<>Legea voluntariatului nr. 195/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 206 din 24 aprilie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Bucureşti, 17 iulie 2006.
Nr. 339.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: