Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 336 din 3 decembrie 2007  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 336 din 3 decembrie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 839 din 7 decembrie 2007

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 189 din 12 decembrie 2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 354/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) creşterea aportului de valutã prin vânzarea pe piaţa externã de produse ale industriei de apãrare şi a altor produse şi servicii ale economiei româneşti şi/sau prin investiţii de capital strãin;".
2. La articolul 4 litera b), liniuţele a doua şi a opta vor avea urmãtorul cuprins:
"- subcontractarea - acea formã de compensare prin care un operator economic român produce o parte sau o componentã a echipamentului, produsului sau serviciului care face obiectul contractului de achiziţie şi/sau presteazã servicii care contribuie la implementarea şi/sau exploatarea în bune condiţii a echipamentelor, produselor sau serviciilor achiziţionate;
....................................................................................
- donarea de utilaje, echipamente, standuri de probã, piese şi subansambluri de schimb pentru realizarea sau întreţinerea produselor contractate în România sau care sã permitã întreţinerea, exploatarea şi/sau dezvoltarea obiectului contractului de achiziţie;".
3. La articolul 4, literele c), d), e) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) operaţiuni compensatorii indirecte - compensaţiile economice care nu sunt legate de echipamentele, tehnica, tehnologia, materialele, produsele sau serviciile care fac obiectul contractului de achiziţie. Operaţiunile compensatorii indirecte se pot realiza în urmãtoarele forme:
- vânzarea pe piaţa externã de produse şi servicii ale economiei româneşti care nu sunt legate de obiectul contractului de achiziţii;
- asistenţã în marketing - activitãţi de sprijinire a operatorilor economici români în pãtrunderea pe pieţele externe;
- asistenţã financiarã - activitãţi legate de furnizarea sau sprijinirea obţinerii de fonduri pentru un operator economic român, în vederea efectuãrii de vânzãri pe piaţa externã;
- alte activitãţi în domenii care nu sunt legate de produsul, serviciul sau lucrarea achiziţionatã, precum: transferul de tehnologie şi know-how, cooperare în cercetare şi dezvoltare, noi investiţii, înfiinţarea de companii mixte, asistenţã pentru crearea de noi locuri de muncã, asistenţã pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
- investiţii - participarea la constituirea sau la majorarea capitalului social al unei societãţi comerciale, persoanã juridicã românã, dobândirea, inclusiv în cadrul procesului de privatizare, de la o persoanã fizicã sau juridicã românã, de acţiuni la o societate comercialã, persoanã juridicã românã, cu condiţia ca nivelul participãrii sã nu fie inferior cotei care asigurã cel puţin poziţia de acţionar semnificativ, potrivit legii şi eventualelor cerinţe ale Agenţiei;
d) contract de achiziţie - contractul de achiziţie de produse şi/sau servicii în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale, semnat între o autoritate contractantã şi un contractant şi care depãşeşte pragul valoric prevãzut la art. 5;
e) contractant - orice ofertant care poate fi persoanã juridicã strãinã, reprezentant al unei persoane juridice strãine în România sau un intermediar pentru produse, servicii sau lucrãri, provenind de pe piaţa externã, cãruia i se atribuie contractul de achiziţie în urma aplicãrii uneia dintre procedurile prevãzute de legislaţia românã în vigoare;
......................................................................................
l) valoarea efectivã a unei tranzacţii prin compensare valoarea adãugatã local a tranzacţiei prin compensare, respectiv valoarea nominalã probatã de cãtre contractant, confirmatã de operatorul economic sau de instituţia publicã din România cu care s-a derulat operaţiunea compensatorie şi acceptatã de Agenţie, din care se scad, dacã este cazul:
- valoarea acceptatã a materiilor prime, materialelor, produselor, subansamblelor sau serviciilor achiziţionate de pe piaţa externã şi încorporate în produsul finit;
- profitul corespunzãtor realizat de contractant, beneficiarul român şi/sau de entitatea eligibilã, transferat în afara ţãrii dupã plata impozitelor şi taxelor legale;
- alte plãţi aferente tranzacţiei, de tipul redevenţelor sau licenţelor, transferate în afara ţãrii, dupã plata impozitelor şi taxelor legale;".
4. La articolul 4, dupã litera d) se introduce o literã nouã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) acord-cadru - înţelegerea scrisã intervenitã între una sau mai multe autoritãţi contractante şi unul sau mai mulţi operatori economici, al cãrei scop este stabilirea elementelor/condiţiilor esenţiale care vor guverna contractele de achiziţie publicã ce urmeazã a fi atribuite într-o perioadã datã, în mod special în ceea ce priveşte preţul şi, dupã caz, cantitãţile avute în vedere;".
5. La articolul 4, dupã litera r) se introduc douã noi litere, literele s) şi t), cu urmãtorul cuprins:
"s) cumpãrare de pe piaţa externã - totalitatea operaţiunilor comerciale de import şi/sau achiziţiile intracomunitare de bunuri şi servicii dintr-un stat membru în România;
t) vânzare pe piaţa externã - totalitatea operaţiunilor comerciale de export şi/sau livrãrile intracomunitare de bunuri şi servicii din România cãtre un stat membru."
6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã pentru îndeplinirea obligaţiei de compensare rezultate din atribuirea unui contract de achiziţie de pe piaţa externã de produse, servicii sau lucrãri necesare domeniului apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a cãrui valoare depãşeşte, individual sau cumulat, 3 milioane de euro.
(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã şi în cazul în care un operator economic român, pentru realizarea obiectului unui contract de achiziţie în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cumpãrã de pe piaţa externã produse, servicii sau lucrãri a cãror valoare depãşeşte, individual sau cumulat, 3 milioane de euro.
(3) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã pentru îndeplinirea obligaţiei de compensare rezultate din încheierea unui acord-cadru privind achiziţia de pe piaţa externã de produse, servicii sau lucrãri necesare domeniului apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale a cãror valoare depãşeşte, individual sau cumulat, 3 milioane de euro.
(4) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã şi în cazul în care un operator economic român, pentru realizarea obiectului unui acord-cadru în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cumpãrã de pe piaţa externã produse, servicii sau lucrãri a cãror valoare depãşeşte, individual sau cumulat, 3 milioane de euro."
7. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Valoarea obligaţiei de compensare în cazul contractului de achiziţie semnat cu un operator economic român se calculeazã la valoarea fãrã taxa pe valoarea adãugatã (TVA) a contractului de achiziţie.
(1^2) Valoarea obligaţiei de compensare în cazul acordului-cadru trebuie sã fie cel puţin 80% din valoarea cumulatã a contractelor de achiziţie atribuite în baza acordului-cadru."
8. La articolul 31, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În momentul în care creditul acumulat este egal cu valoarea obligaţiei de compensare, contractantul şi-a îndeplinit în totalitate obligaţia, în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
9. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Îndeplinirea obligaţiilor contractantului se urmãreşte separat pe categorii de operaţiuni compensatorii.
(2) În cazul în care valoarea totalã obţinutã în final în cadrul uneia dintre cele douã categorii de operaţiuni compensatorii depãşeşte valoarea totalã a angajamentului prevãzutã în acord pentru respectiva categorie, valoarea excedentarã poate fi creditatã în contul contractantului, la cererea acestuia, cu scopul îndeplinirii angajamentelor sale pentru cealaltã categorie de operaţiuni compensatorii.
(3) Depãşirile obligaţiilor de compensare se menţin în contul contractantului pe o perioadã de maximum 2 ani de la încetarea acordului de compensare."
10. La articolul 44, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) efectuarea unei achiziţii de produse, servicii sau lucrãri în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a cãror valoare depãşeşte 3 milioane de euro, cu eludarea sau încãlcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţã."
11. Dupã articolul 49 se introduce un nou articol, articolul 49^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 49^1. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã şi în cazul încheierii de cãtre autoritatea contractantã de acorduri-cadru în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale cu unul sau mai mulţi contractanţi.
(2) Condiţiile de semnare, derulare, creditare, stabilirea duratei, constituirea garanţiei de bunã execuţie, restricţiile şi limitãrile aplicabile în cazul acordurilor de compensare aferente acordurilor-cadru se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
ART. II
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnicã Specialã va elabora şi supune spre adoptare Guvernului propunerile de modificare a normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 189/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 354/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 189/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 354/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 3 decembrie 2007.
Nr. 336.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016