Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 33 din 15 noiembrie 1968  privind pregatirea tineretului pentru apararea patriei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 33 din 15 noiembrie 1968 privind pregatirea tineretului pentru apararea patriei

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 149 din 15 noiembrie 1968
Apãrarea patriei, a cuceririlor revoluţionare ale poporului muncitor, este îndatorirea suprema a tuturor cetãţenilor Republicii Socialiste România.
În condiţiile existenţei imperialismului - pericol permanent pentru pacea şi securitatea popoarelor - întãrirea capacitãţii de apãrare a tarii, adoptarea tuturor mãsurilor necesare pentru a putea da riposta cuvenitã uneltirilor agresive ale reactiunii internaţionale, reprezintã o sarcina primordialã a statului nostru socialist.
Ţinînd seama de durata redusã a stagiului militar obligatoriu în scopul asigurãrii unor forme organizate de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei, pentru însuşirea unor cunoştinţe şi deprinderi militare, tehnice şi sanitare, pentru educarea lui în spiritul disciplinei şi ordinii, al patriotismului socialist şi internationalismului proletar, al abnegatiei în apãrarea independentei şi suveranitãţii naţionale, a cauzei socialismului şi pãcii,

Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale
În Republica Socialistã România se organizeazã activitatea de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei, la care au datoria patriotica sa participe tineri - bãieţi şi fete - cetãţeni ai Republicii Socialiste România.
ART. 2
Activitatea de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei cuprinde instruirea militarã generalã, cunoaşterea armelor de nimicire în masa şi protecţia impotriva lor, apãrarea localã antiaeriana, pregãtirea sanitarã şi de prim ajutor, precum şi pregãtirea de specialitate în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative.
ART. 3
Conducerea activitãţii de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei se exercita de Uniunea Tineretului Comunist cu sprijinul Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului Securitãţii Statului, Ministerului Învãţãmîntului, Ministerului Sãnãtãţii, Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizica şi Sport, Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, Comitetului pentru Problemele Administraţiei Locale şi al comitetelor executive ale consiliilor populare.

CAP. 2
Organizarea activitãţii de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei
ART. 4
Activitatea de pregãtire a tineretului pentru apãrarea patriei are o durata de 2 ani şi cuprinde ţinerii - bãieţi şi fete - în virsta de la 18 la 20 de ani. Organizarea şi desfãşurarea acestei activitãţi sînt reglementate prin instrucţiuni ale Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist şi Ministerului Forţelor Armate.
Programul de pregãtire a elevilor şi studenţilor se va include în orariul activitãţii şcolare; pregãtirea tineretului salariat se desfãşoarã în afarã orelor de producţie.
ART. 5
Ţinerii care au îndeplinit serviciul militar pot sa-şi continuie pregãtirea în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative.
Studenţii şi elevii şcolilor de specializare postliceala pot participa la activitatea de pregãtire în cadrul unor forme adecvate pentru însuşirea de cunoştinţe tehnico-aplicative.
ART. 6
Pregãtirea tineretului pentru apãrarea patriei se desfãşoarã în centre de pregãtire organizate pe lîngã întreprinderi, instituţii, organizaţii economice, unitãţi de învãţãmînt, comune sau pe grupe de întreprinderi, instituţii sau organizaţii economice. În cadrul centrelor, ţinerii sînt organizati pe detasamente şi grupe.
Numãrul centrelor de pregãtire şi al detasamentelor se stabileşte de organele teritoriale ale Uniunii Tineretului Comunist şi Ministerului Forţelor Armate, împreunã cu comitetele executive ale consiliilor populare, iar în licee, împreunã cu inspectoratele şcolare judeţene şi ale municipiului Bucureşti.
De asemenea, pregãtirea tineretului se desfãşoarã şi în cercuri tehnico-aplicative organizate pe lîngã unitãţi militare. În mãsura asigurãrii bazei materiale corespunzãtoare, asemenea cercuri se pot organiza şi pe lîngã întreprinderi şi unitãţi de învãţãmînt.
ART. 7
Centrele de pregãtire, detasamentele şi grupele sînt comandate de ofiţeri, subofiteri şi gradati din rezerva selecţionaţi din rindul salariaţilor organizaţiei socialiste pe lîngã care funcţioneazã centrul de pregãtire;
- la comune comandantii sînt selecţionaţi din rindul persoanelor didactice sau al altor salariaţi;
- comandantii de grupe pot fi selecţionaţi din rindul tinerilor care au obţinut rezultate bune în pregãtirea pentru apãrarea patriei.
Comandantii centrelor de pregãtire, ai detasamentelor şi grupelor sînt numiţi de centrele militare judeţene şi organizaţiile Uniunii Tineretului Comunist. Activitatea comandantilor se va desfasura în afarã obligaţiilor de serviciu, fãrã plata, în cadrul îndatoririlor lor de ofiţeri, subofiteri şi gradati din rezerva.
Comandantii centrelor de pregãtire executa anual convocãri de scurta durata pentru instruire metodica. Instruirea se organizeazã de Ministerul Forţelor Armate.
ART. 8
Cercurile tehnico-aplicative organizate pe lîngã unitãţile militare sînt conduse de ofiţeri, subofiteri şi gradati activi. Celelalte cercuri sînt conduse de ofiţeri şi subofiteri din rezerva.
ART. 9
Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist în colaborare cu Ministerul Forţelor Armate şi Ministerul Învãţãmîntului organizeazã în timpul vacantei de vara, tabere speciale pentru elevii din licee selecţionaţi pentru a fi comandanti de grupe. Pentru organizarea acestor tabere se folosesc gratuit internatele şi cãminele unor instituţii de învãţãmînt.
Aceste tabere se organizeazã şi funcţioneazã potrivit normelor legale cu privire la taberele de pregãtire sportiva. Cheltuielile pentru organizarea şi funcţionarea acestor tabere vor fi incluse şi suportate din bugetul Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. Elevii sînt scutiţi de plata oricãror contribuţii.
ART. 10
Pentru participarea la activitãţile practice de pregãtire pentru apãrarea patriei, care cer eforturi fizice, ţinerii se vor prezenta, în prealabil, la vizita medicalã în cadrul cabinetelor medicale din întreprinderi, instituţii, organizaţii economice, unitãţi de învãţãmînt sau circumscripţii sanitare. Vizita medicalã va consta din examenul clinic general, din care sa rezulte ca tinarul este apt pentru a participa la aceste activitãţi.

CAP. 3
Drepturi şi îndatoriri
ART. 11
Ţinerii care obţin rezultate bune la pregãtirea pentru apãrarea patriei primesc diplome, insigne şi alte stimulente. Cei care au frecventat cercurile tehnico-aplicative de parasutism sau de zbor cu şi fãrã motor, primesc şi brevete sau certificate. Ţinerii (bãieţi) evidentiati în pregãtire au prioritate la selecţionarea în şcolile de ofiţeri, de maiştri militari şi subofiteri activi, precum şi la alegerea armei la încorporare, în raport cu nevoile şi posibilitãţile Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne şi Consiliului Securitãţii Statului.
ART. 12
Ţinerii au îndatorirea de a participa cu regularitate la desfãşurarea programului de pregãtire pentru apãrarea patriei, de a-şi însuşi cunoştinţe şi deprinderi militare, tehnice şi sanitare, de a respecta disciplina şi ordinea, de a îngriji cu rãspundere armamentul şi materialele încredinţate.
În timpul programului de pregãtire, comandantii şi ţinerii vor purta basca şi, facultativ, bluza sau uniforma.
ART. 13
Pe timpul instruirii metodice, comandantii centrelor de pregãtire vor primi pentru aceasta perioada salariu, diurna şi delegare, cheltuieli de transport şi cheltuieli de cazare de la instituţiile şi întreprinderile din care fac parte, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare privitoare la drepturile angajaţilor aflaţi în delegare în interes de serviciu.
ART. 14
Ofiţerii şi subofiterii din rezerva care activeazã în centrele de pregãtire au prioritate la înaintarea în grad, iar cei cu merite deosebite vor putea fi inaintati în grad, fãrã efectuarea concentrarilor prevãzute de Statutul corpului ofiţerilor sau de Statutul corpului subofiţerilor.

CAP. 4
Atribuţiile organelor de stat cu privire la activitatea de pregãtire a
tineretului pentru apãrarea patriei
ART. 15
Ministerul Forţelor Armate asigura armamentul, munitia, precum şi materialele de întreţinere necesare pregãtirii tineretului pentru apãrarea patriei.
ART. 16
Armele destinate pregãtirii tineretului pentru apãrarea patriei, materialele de întreţinere, precum şi munitia pentru armele de calibru redus, se predau spre pãstrare de organele Ministerului Forţelor Armate şi ale Ministerului Afacerilor Interne, organizaţiilor socialiste pe lîngã care funcţioneazã centrele de pregãtire, iar în comune, organelor de militie.
Organele primitoare asigura pãstrarea armamentului în încãperi amenajate în acest scop, precum şi paza necesarã. Comitetele executive ale consiliilor populare comunale vor sprijini asigurarea şi amenajarea spaţiilor corespunzãtoare.
ART. 17
Comitetele executive ale consiliilor populare, la solicitarea organizaţiilor Uniunii Tineretului Comunist, stabilesc terenuri ce pot fi folosite de centrele de pregãtire pentru instruirea practica a tineretului. Aceste terenuri se folosesc fãrã plata.
ART. 18
Amenajarea terenurilor de instruire, a poligoanelor şi a pistei cu obstacole, confecţionarea aparaturii necesare instrucţiei focului, materialele pentru pregãtirea sanitarã şi de prim ajutor şi alte materiale se asigura de cãtre organizaţiile socialiste pe lîngã care funcţioneazã centrele de pregãtire, de acord cu comitetele executive ale consiliilor populare. În comune, materialele pentru pregãtirea sanitarã şi de prim ajutor se asigura de direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 19
Comitetele executive ale consiliilor populare comunale, organele de militie, organizaţiile socialiste şi unitãţile de învãţãmînt vor sprijini organele Uniunii Tineretului Comunist şi cele militare la întocmirea evidentei nominale a tinerilor care urmeazã sa participe la pregãtirea pentru apãrarea patriei.
ART. 20
Inzestrarea centrelor de pregãtire cu manuale, broşuri, harti şi altele asemenea se asigura de Ministerul Forţelor Armate.
ART. 21
Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini va organiza, cu începere din anul 1969, fabricarea armelor de calibru redus, a busolelor şi a altor materiale, în condiţiile stabilite de comun acord cu Ministerul Forţelor Armate.
ART. 22
Ministerul Industriei Uşoare va organiza producţia de basti şi uniforme. Desfacerea acestora se face prin reţeaua comercialã cu amãnuntul.
ART. 23
Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor vor suplimenta, pentru anul 1968, planurile de aprovizionare tehnico-materialã şi de cheltuieli ale Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Învãţãmîntului şi Ministerului Sãnãtãţii, corespunzãtor sarcinilor ce rezulta din prezenta lege.

CAP. 5
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 24
Organizarea centrelor de pregãtire, a cercurilor tehnico-aplicative şi a taberelor, conţinutul programelor, miscarea armamentului şi muniţiei, asistenta medicalã, luarea în evidenta a tinerilor, precum şi alte probleme legate de aplicarea prevederilor prezentei legi, se stabilesc prin instrucţiuni şi regulamente emise de organele centrale interesate.
Aceasta lege a fost votatã de Marea Adunare Nationala la 13 noiembrie 1968, cu unanimitatea voturilor celor 431 deputaţi prezenţi la şedinţa.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016