Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 327 din 14 iulie 2006  privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din serviciile de probatiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 327 din 14 iulie 2006 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din serviciile de probatiune

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 624 din 19 iulie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
(1) Prezenta lege reglementeazã salarizarea şi alte drepturi ale personalului din serviciile de probaţiune.
(2) Salarizarea personalului din serviciile de probaţiune se face ţinându-se seama de rolul, rãspunderea, complexitatea activitãţii, pregãtirea şi competenţa profesionalã.
(3) Personalul din serviciile de probaţiune se compune din consilieri de probaţiune, şefi ai serviciilor de probaţiune, inspectori de probaţiune şi directorul Direcţiei de probaţiune.
ART. 2
(1) Dupã criteriul vechimii în specialitate, funcţia de consilier de probaţiune are patru grade, dupã cum urmeazã:
a) consilier de probaţiune debutant - vechime în specialitate de pânã la un an;
b) consilier de probaţiune grad III - vechime în specialitate de la un an la 4 ani;
c) consilier de probaţiune grad II - vechime în specialitate de la 4 la 6 ani;
d) consilier de probaţiune grad I - vechime în specialitate peste 6 ani.
(2) Dupã criteriul vechimii în specialitate, funcţia de inspector de probaţiune are douã grade, dupã cum urmeazã:
a) inspector de probaţiune grad II - vechime în specialitate de la 4 ani la 6 ani;
b) inspector de probaţiune grad I - vechime în specialitate peste 6 ani.
(3) Fiecare grad corespunde unui nivel al salariului de bazã din grila de salarizare, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 3
(1) Pentru activitatea depusã, personalul din serviciile de probaţiune are dreptul la salariu, care se compune din salariul de bazã, sporuri, precum şi din premii sau prime, ale cãror cuantumuri se stabilesc prin lege.
(2) Salariul de bazã pentru personalul din serviciile de probaţiune se stabileşte pe baza valorii de referinţã sectorialã din cadrul autoritãţii judecãtoreşti şi a coeficienţilor de multiplicare prevãzuţi în anexã, pe grade profesionale, în funcţie de competenţa profesionalã şi de vechimea în specialitate.
ART. 4
(1) Directorul Direcţiei de probaţiune beneficiazã de o indemnizaţie de conducere de maximum 50% din salariul de bazã.
(2) Şefii serviciilor de probaţiune primesc o indemnizaţie de conducere de maximum 30% din salariul de bazã.
(3) Indemnizaţia de conducere face parte din salariul de bazã.
(4) Indemnizaţia de conducere se stabileşte la data numirii în funcţie prin ordin al ministrului justiţiei.
(5) Indemnizaţia de conducere poate fi reevaluatã anual, în raport cu rezultatele obţinute în realizarea atribuţiilor, obiectivelor, programelor şi proiectelor, dupã aprobarea bugetului anual.
(6) Persoanele numite temporar într-o funcţie de conducere, în cazul în care titularul acesteia lipseşte din instituţie o perioadã mai mare de 30 de zile calendaristice şi nu beneficiazã de salariu pe perioada respectivã, primesc, pe lângã salariul de bazã al funcţiei şi gradului în care sunt încadrate, indemnizaţia corespunzãtoare funcţiei de conducere pe care o preiau.
ART. 5
(1) Pentru rezultate deosebite în activitatea desfãşuratã în anul precedent, personalul din serviciile de probaţiune poate beneficia de salariu de merit, care face parte din salariul de bazã brut. Salariul de merit poate fi de pânã la 20%, aplicat la salariul de bazã brut, şi se acordã anual.
(2) Pentru personalul din serviciile de probaţiune, salariul de merit se poate acorda pentru cel mult 25% din numãrul de posturi prevãzute în statul de funcţii pentru aceastã categorie de personal. Pentru funcţiile de conducere salariile de merit astfel stabilite se pot acorda în limita a cel mult o treime din numãrul total.
(3) Pentru personalul nou-angajat, salariul de merit se poate acorda dupã o perioadã de cel puţin 6 luni de la angajare.
(4) Persoanele care beneficiazã de salariu de merit şi cuantumul acestuia se stabilesc de ministrul justiţiei, la propunerea Direcţiei de probaţiune. Salariile de merit se stabilesc şi se acordã de Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator.
ART. 6
(1) Pentru activitatea desfãşuratã, personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã, la sfârşitul anului calendaristic, de un premiu anual egal cu salariul de bazã din ultima lunã a anului pentru care se face premierea.
(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului, premiul se acordã proporţional cu perioada în care au lucrat, luându-se în calcul salariul de bazã din ultima lunã de activitate.
(3) Premiile anuale pot fi reduse sau nu se acordã în cazul persoanelor care în cursul anului au desfãşurat activitãţi profesionale nesatisfãcãtoare ori au sãvârşit abateri pentru care au fost sancţionate disciplinar. Aceste drepturi nu se acordã în cazul persoanelor care au fost suspendate sau înlãturate din funcţie pentru fapte imputabile lor.
ART. 7
(1) Personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã de un spor de fidelitate, în raport cu vechimea efectivã în funcţia de specialitate, calculat la salariul de bazã, dupã cum urmeazã:
a) de la 5 la 10 ani 5%;
b) de la 10 la 15 ani 10%;
c) de la 15 la 20 de ani 15%;
d) peste 20 de ani 20%.
(2) Sporul prevãzut la alin. (1) se plãteşte de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a împlinit vechimea efectivã în funcţia de specialitate.
(3) Sporul de fidelitate se ia în calcul la stabilirea pensiilor şi a celorlalte drepturi, potrivit legii.
ART. 8
(1) Pentru vechimea în muncã, personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã de un spor de vechime de pânã la 25%, calculat la salariul de bazã lunar corespunzãtor timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, dupã cum urmeazã:
a) de la 3 la 5 ani 5%;
b) de la 5 la 10 ani 10%;
c) de la 10 la 15 ani 15%;
d) de la 15 la 20 de ani 20%;
e) peste 20 de ani 25%.
(2) Sporul de vechime se plãteşte cu începere de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncã.
ART. 9
Personalul care posedã titlul ştiinţific de doctor în una dintre specialitãţile prevãzute la <>art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2000 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de reintegrare socialã a infractorilor şi de supraveghere a executãrii sancţiunilor neprivative de libertate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 129/2002 , cu modificãrile ulterioare, beneficiazã, la cerere, de un spor de 15% din salariul de bazã lunar, care se acordã de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a solicitat.
ART. 10
(1) Personalului din serviciile de probaţiune trebuie sã i se asigure condiţii normale de muncã şi igienã, de naturã sã îi asigure sãnãtatea şi integritatea fizicã şi psihicã.
(2) Personalul din serviciile de probaţiune care îşi desfãşoarã activitatea în condiţii deosebite, grele sau vãtãmãtoare beneficiazã de un spor de 15% din salariul de bazã, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
(3) Locurile de muncã şi personalul care beneficiazã de sporul prevãzut la alin. (2) se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 11
Personalul din serviciile de probaţiune care, potrivit fişei postului, desfãşoarã activitãţi în penitenciar beneficiazã de un spor pentru lucrãri în legãturã cu activitatea în penitenciar de 30% din salariul de bazã brut.
ART. 12
(1) Personalul din serviciile de probaţiune delegat sau detaşat, în condiţiile legii, îşi pãstreazã salariul de bazã şi celelalte drepturi prevãzute de lege pentru personalul delegat sau detaşat din cadrul instituţiilor publice din sectorul bugetar.
(2) Când salariul şi celelalte drepturi bãneşti prevãzute pentru funcţia în care este detaşatã persoana sunt inferioare celor de care beneficia anterior, aceasta îşi pãstreazã salariul şi celelalte drepturi avute anterior.
(3) Personalul din serviciile de probaţiune trimis în strãinãtate, invitat pe contul organizaţiilor sau al altor parteneri strãini, pentru acţiuni în interesul serviciului, beneficiazã în ţarã de drepturile stabilite în condiţiile legii.
(4) Pentru deplasãrile în strãinãtate dispuse de ministrul justiţiei, cheltuielile necesare, inclusiv indemnizaţia de cazare şi diurna în valutã, se aprobã de cel care a dispus deplasarea, în limitele reglementãrilor aplicabile personalului instituţiilor publice din sectorul bugetar.
ART. 13
Personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã gratuit de asistenţã medicalã, proteze şi medicamente, cu respectarea dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei lunare pentru asigurãri sociale de sãnãtate, în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 14
Personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã de pensie în condiţiile <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
(1) Personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã de concediu de odihnã plãtit.
(2) Durata concediului de odihnã este de 30 de zile lucrãtoare şi corespunde activitãţii desfãşurate timp de un an calendaristic.
(3) Concediul anual de odihnã se efectueazã de cãtre personalul din serviciile de probaţiune, de regulã, în perioada vacanţei judecãtoreşti.
(4) Cererile de concediu de odihnã ale consilierilor de probaţiune se aprobã de şeful serviciului de probaţiune.
(5) Cererile de concediu de odihnã ale inspectorilor de probaţiune şi ale şefilor serviciilor de probaţiune se aprobã de directorul Direcţiei de probaţiune.
(6) Conducerile Direcţiei de probaţiune şi ale serviciilor de probaţiune au obligaţia sã asigure efectuarea concediului de odihnã de cãtre personal în cursul anului calendaristic în care s-a nãscut acest drept, zilele de concediu neefectuate putând fi reportate în primul trimestru al anului urmãtor.
ART. 16
Personalul din serviciile de probaţiune are dreptul la concedii medicale şi la alte concedii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 17
(1) Personalul din serviciile de probaţiune are dreptul la concedii fãrã platã, a cãror duratã, însumatã, nu poate depãşi 60 de zile calendaristice într-un an, pentru rezolvarea unor situaţii personale.
(2) Pe durata concediilor fãrã platã, persoanele respective îşi pãstreazã calitatea de salariat.
(3) Concediile fãrã platã acordate în condiţiile alin. (1) şi (2) nu constituie vechime în muncã.
ART. 18
(1) Personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã, la cerere, de concedii pentru formare profesionalã.
(2) Concediile pentru formare profesionalã se pot acorda cu sau fãrã platã.
ART. 19
(1) Concediile fãrã platã pentru formare profesionalã se acordã la solicitarea persoanei, în cazul formãrii profesionale pe care persoana o urmeazã din iniţiativa sa, pe o perioadã de maximum 30 de zile calendaristice.
(2) Şeful serviciului de probaţiune şi, respectiv, directorul direcţiei de specialitate pot respinge solicitarea persoanei dacã absenţa acesteia ar impieta asupra desfãşurãrii normale a activitãţii.
ART. 20
(1) În cazul în care, în cursul a 2 ani calendaristici consecutivi, nu a fost asiguratã participarea la o formare profesionalã pe cheltuiala angajatorului, persoana în cauzã are dreptul la un concediu pentru formare profesionalã plãtit, de pânã la 10 zile.
(2) Durata concediului pentru formare profesionalã plãtit nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de muncã efectivã în ceea ce priveşte drepturile cuvenite persoanei, altele decât salariul.
ART. 21
(1) În afara concediului de odihnã, angajaţii din serviciile de probaţiune au dreptul la zile libere plãtite, care nu se includ în durata concediului de odihnã, în cazul unor evenimente familiale deosebite:
a) cãsãtoria angajatului - 5 zile;
b) naşterea sau cãsãtoria unui copil al angajatului - 5 zile;
c) decesul soţului sau al unei rude a angajatului pânã la gradul al II-lea inclusiv - 3 zile.
(2) Zilele libere plãtite, prevãzute la alin. (1), se acordã la cererea solicitantului, potrivit art. 15 alin. (4) şi (5).
ART. 22
(1) Pe lângã drepturile prevãzute de prezenta lege, personalul din serviciile de probaţiune beneficiazã şi de alte drepturi prevãzute de legislaţia din domeniul muncii şi asigurãrilor sociale.
(2) Personalul angajat la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se reîncadreazã în funcţie potrivit vechimii în specialitate şi coeficienţilor de multiplicare prevãzuţi în anexã.
ART. 23
Prevederile <>Legii nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autoritãţii judecãtoreşti, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu se mai aplicã personalului din serviciile de probaţiune la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 24
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 14 iulie 2006.
Nr. 327.

ANEXA


GRILA DE SALARIZARE
a personalului din serviciile de probaţiune

Valoarea de referinţã sectorialã = 268 lei



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Nivelul Vechimea Coeficientul
crt. studiilor în specialitate de multiplicare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Funcţii de execuţie

1. Inspector de probaţiune
gradul I S Peste 6 ani 8,500
2. Consilier de probaţiune
gradul I S Peste 6 ani 6,500
3. Inspector de probaţiune
gradul II S 4-6 ani 7,500
4. Consilier de probaţiune
gradul II S 4-6 ani 5,500
5. Consilier de probaţiune
gradul III S 1-4 ani 5,000
6. Consilier de probaţiune
debutant S 0-1 an 3,500
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Indemnizaţia de conducere limita
maximã
1. Directorul Direcţiei
de probaţiune 50%
2. Şef serviciu
de probaţiune 30%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016