Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 321 din 14 iulie 2006  privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, precum si a modului de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru aceasta activitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 321 din 14 iulie 2006 privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, precum si a modului de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru aceasta activitate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 626 din 20 iulie 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni se realizeazã prin acordarea de finanţãri nerambursabile şi alte mijloace de sprijin financiar, în limita bugetului alocat, asociaţiilor, fundaţiilor, organizaţiilor, instituţiilor şi altor persoane fizice şi juridice reprezentative aparţinând comunitãţilor româneşti de pretutindeni din afara graniţelor, în condiţiile prezentei legi.
ART. 2
Pot fi beneficiare ale finanţãrilor nerambursabile asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile, instituţiile, persoanele fizice sau juridice româneşti din strãinãtate şi din România, legal constituite, în condiţiile în care dezvoltã programe, proiecte sau acţiuni în sprijinul românilor de pretutindeni.
ART. 3
(1) Este interzis ca finanţãrile nerambursabile acordate pentru sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora sã fie utilizate pentru activitãţi generatoare de profit.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) publicaţiile, posturile de televiziune, posturile de radio, editurile, studiourile de producţie, care desfãşoarã programe, proiecte sau acţiuni pentru sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, doar dacã finanţarea este utilizatã pentru realizarea unor astfel de programe, proiecte sau acţiuni.
ART. 4
(1) Acordarea de finanţãri nerambursabile se face pe baza evaluãrii programelor, proiectelor sau acţiunilor de cãtre o comisie de evaluare din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe.
(2) Procedura de elaborare a documentaţiilor, de evaluare, selectare şi aprobare a programelor, proiectelor sau acţiunilor, precum şi derularea şi utilizarea fondurilor alocate se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, eficacitãţii utilizãrii fondurilor publice, transparenţei şi tratamentului egal, definite potrivit <>art. 4 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţãrilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitãţi nonprofit de interes general, având în vedere criteriile generale prevãzute la art. 6 din prezenta lege.
ART. 5
Finanţãrile nerambursabile ale programelor, proiectelor sau acţiunilor selectate se aprobã pentru întreaga perioadã de derulare a acestora şi se asigurã anual, potrivit contractului de finanţare.
ART. 6
(1) Finanţãrile nerambursabile se aprobã ţinându-se seama de urmãtoarele criterii generale:
a) satisfacerea nevoii legitime a persoanelor care aparţin comunitãţilor româneşti de pretutindeni de a-şi pãstra, dezvolta şi exprima identitatea lor etnicã, culturalã, lingvisticã şi religioasã;
b) anvergura internaţionalã, naţionalã, regionalã ori localã a programelor, proiectelor sau acţiunilor;
c) oportunitatea programelor, proiectelor sau acţiunilor în raport cu nevoile comunitãţilor româneşti de pretutindeni;
d) numãrul, diversitatea şi distribuţia geograficã a comunitãţilor româneşti de pretutindeni;
e) existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului;
f) capacitatea organizatoricã şi funcţionalã de realizare a programelor, proiectelor sau acţiunilor;
g) efectele multiplicatoare ale programelor, proiectelor sau acţiunilor, în scopul îmbunãtãţirii imaginii comunitãţilor româneşti din ţara de reşedinţã şi a coagulãrii organizaţiilor acestora.
(2) Criteriul prevãzut la alin. (1) lit. f) se dovedeşte prin:
a) experienţã în derularea programelor, proiectelor sau acţiunilor;
b) calitatea activitãţilor organizate;
c) calificarea membrilor echipei care deruleazã programele, proiectele sau acţiunile;
d) colaborãrile şi parteneriatele cu alţi finanţatori, autoritãţi publice, organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale;
e) asigurarea continuitãţii programelor, proiectelor sau acţiunilor.
ART. 7
Finanţãrile nerambursabile se acordã pe bazã de contracte încheiate cu beneficiarii de finanţãri, în condiţiile legii.
ART. 8
(1) Finanţãrile anuale nerambursabile se acordã în tranşe, conform contractelor încheiate. Se pot acorda avansuri de pânã la 30% din sumele ce urmeazã a fi alocate, fãrã solicitarea unei scrisori de garanţie bancarã. Pentru avansul primit, beneficiarii vor prezenta documente justificative cu privire la utilizarea acestora, odatã cu prezentarea decontului final sau a deconturilor parţiale, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie a anului în care se acordã finanţarea.
(2) Ultima tranşã a finanţãrii este de cel puţin 15% şi se acordã numai dupã încheierea activitãţii şi prezentarea documentelor justificative şi a raportului de evaluare a programului, proiectului sau acţiunii.
(3) Decontarea sumelor finanţate se realizeazã în conformitate cu prevederile de drept comun în materie, cu respectarea clauzelor cuprinse în contractele încheiate de beneficiarul finanţãrii nerambursabile pentru realizarea programelor, proiectelor sau acţiunilor.
ART. 9
Sumele atribuite sub forma finanţãrilor nerambursabile vor fi folosite de cãtre beneficiari numai pentru acoperirea cheltuielilor aferente desfãşurãrii programelor, proiectelor sau acţiunilor pentru care au fost acordate.
ART. 10
(1) Ordonatorul de credite rãspunde de operaţiunile financiare privind fondurile destinate realizãrii programelor, proiectelor sau acţiunilor pentru sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora. Eliberarea fondurilor cãtre destinatarul acestor programe, proiecte sau acţiuni se face de ordonatorul de credite pe baza fundamentãrilor privind legalitatea, oportunitatea, necesitatea şi economicitatea acestora, elaborate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Justificarea sumelor alocate pe baza fundamentãrilor prevãzute la alin. (1) se face de cãtre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, prin prezentarea de documente legale din care sã rezulte utilizarea sumelor pe destinaţiile prevãzute în notele de fundamentare.
(3) Rãspunderea privind utilizarea şi justificarea sumelor pe destinaţiile prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta lege revine Ministerului Afacerilor Externe, respectiv Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
ART. 11
(1) Modul de utilizare a sumelor acordate sub forma finanţãrilor nerambursabile este supus controlului reprezentanţilor finanţatorului, precum şi organelor cu atribuţii în materie.
(2) Nerespectarea de cãtre beneficiari a obligaţiilor asumate prin contractele de acordare a finanţãrilor nerambursabile se sancţioneazã cu obligarea acestora la restituirea sumelor primite, la care se adaugã penalitãţile calculate la sumele deja acordate, în conformitate cu prevederile contractuale.
ART. 12
(1) Finanţarea programelor, proiectelor sau acţiunilor pentru sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Repartizarea sumei alocate conform prevederilor alin. (1) se realizeazã cu respectarea destinaţiilor prevãzute în anexã.
ART. 13
Regimul acordãrii finanţãrilor nerambursabile programelor, proiectelor sau acţiunilor pentru sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, stabilit prin prezenta lege, reprezintã o procedurã specialã care derogã de la cea prevãzutã de <>Legea nr. 350/2005 .
ART. 14
Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 14 iulie 2006.
Nr. 321.


ANEXĂ
REPARTIZAREA
sumei prevãzute în bugetul Ministerului Afacerilor
Externe pentru sprijinirea activitãţii românilor de pretutindeni
şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora prin
finanţarea urmãtoarelor programe, proiecte sau acţiuni coordonate
ori sprijinite de secretarul de stat pentru românii de pretutindeni

I. Programe, proiecte sau acţiuni pentru sprijinirea românilor de pretutindeni:

a) editarea, publicarea, distribuirea şi difuzarea publicaţiilor destinate românilor de pretutindeni;
b) realizarea, difuzarea şi retransmisia de emisiuni şi programe prin mass-media audiovizuale şi prin cablu, destinate românilor de pretutindeni, în colaborare cu instituţii sau organizaţii specializate, inclusiv Societatea Românã de Televiziune şi Societatea Românã de Radiodifuziune;
c) sprijinirea redacţiilor de radio şi televiziune în limba românã care realizeazã programe şi emisiuni destinate românilor de pretutindeni;
d) înfiinţarea, dotarea şi modernizarea unor posturi locale de radio şi televiziune destinate românilor de pretutindeni;
e) dotarea şi întreţinerea editurilor organizaţiilor românilor de pretutindeni;
f) achiziţia, construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea facultãţilor, şcolilor, grãdiniţelor şi cluburilor sportive ale românilor de pretutindeni;
g) achiziţia, construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea bisericilor românilor de pretutindeni;
h) achiziţia, construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea sediilor centrelor culturale ale românilor de pretutindeni, inclusiv casele limbii şi culturii române;
i) achiziţia, construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea bibliotecilor românilor de pretutindeni;
j) achiziţia, construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea sediilor organizaţiilor românilor de pretutindeni;
k) proiecte educaţionale pentru românii de pretutindeni;
l) organizarea manifestãrilor culturale, în ţarã şi în strãinãtate, destinate românilor de pretutindeni;
m) organizarea şi participarea la seminarii, colocvii, simpozioane, conferinţe, mese rotunde, congrese, reuniuni şi altele asemenea, în ţarã şi în strãinãtate;
n) organizarea şi participarea, în ţarã şi în strãinãtate, la cursuri, schimburi de experienţã, vizite de documentare, programe de pregãtire profesionalã, perfecţionare, specializare, acordarea de burse, vizite de studiu;
o) înfiinţarea, recuperarea, restaurarea şi întreţinerea de: muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de artã, monumente funerare, plãci comemorative, cimitire şi altele asemenea, protejarea şi revitalizarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti;
p) efectuarea de studii şi cercetãri de sociologie, istorie, arheologie, etnografie şi folclor, dialectologie şi altele asemenea, precum şi publicarea acestora;
q) colaborarea cu alte instituţii şi organizaţii, din ţarã şi din strãinãtate, pentru realizarea de proiecte în beneficiul românilor de pretutindeni;
r) înfiinţarea şi dotarea centrelor educaţionale interdisciplinare ale românilor de pretutindeni;
s) finanţarea serviciilor de internet şi de realizare a paginilor şi website-urilor asociaţiilor, fundaţiilor, organizaţiilor, instituţiilor, persoanelor fizice sau juridice româneşti din strãinãtate şi din România, legal constituite, în condiţiile în care dezvoltã programe, proiecte sau acţiuni în sprijinul românilor de pretutindeni;
t) transmiterea fluxurilor de ştiri, difuzate de agenţiile de presã româneşti, cãtre organizaţiile comunitãţilor româneşti de pretutindeni;
u) asistenţã pentru înfiinţarea organizaţiilor şi asociaţiilor românilor de pretutindeni;
v) promovarea şi susţinerea oportunitãţilor de afaceri, în ţarã şi în strãinãtate, în beneficiul românilor de pretutindeni;
w) promovarea şi susţinerea programelor de consolidare a statului de drept, a cunoaşterii şi respectãrii drepturilor persoanelor aparţinând minoritãţilor naţionale;
x) acoperirea, în cazuri excepţionale, temeinic argumentate, a costurilor financiare privind tratamentul medical şi spitalizarea, pe teritoriul României, pentru etnicii români de pretutindeni;
y) donarea de bunuri şi materiale diverse românilor de pretutindeni.

II. Pentru finanţarea programelor, proiectelor sau acţiunilor prevãzute la pct. I se pot acoperi cheltuielile ocazionate de:

a) editarea, achiziţia şi distribuirea de cãrţi, manuale, ziare, reviste şi alte publicaţii, dicţionare, albume, enciclopedii, hãrţi, casete video, casete audio, compact-discuri, broşuri, pliante, postere şi alte tipãrituri pentru documentare şi pentru activitãţi culturale;
b) redactarea, tehnoredactarea, tipãrirea, distribuirea şi difuzarea de ziare, reviste, publicaţii şi altele asemenea;
c) realizarea şi distribuirea de filme, fotografii, imagini şi altele asemenea;
d) achiziţia şi distribuirea de diapozitive, steaguri, fanioane, cocarde, insigne, ecusoane şi altele asemenea;
e) achiziţia şi distribuirea de costume populare, obiecte de artizanat, instrumente muzicale şi altele asemenea;
f) achiziţia, construcţia, reparaţia, întreţinerea şi dotarea facultãţilor, şcolilor, bisericilor, bibliotecilor, centrelor culturale, caselor limbii şi culturii române şi sediilor organizaţiilor românilor de pretutindeni;
g) chirie, energie electricã, telefon, fax, internet, realizarea paginilor şi website-urilor şi alte asemenea cheltuieli privind funcţionarea şcolilor, bibliotecilor, centrelor culturale, caselor limbii şi culturii române, posturilor de radio şi televiziune şi sediilor organizaţiilor românilor de pretutindeni;
h) servicii de contabilitate, traduceri, asistenţã juridicã, servicii şi asistenţã în domeniul tehnologiei informaţiei;
i) achiziţie de software;
j) publicitatea în mijloacele de informare în masã a programelor, proiectelor sau acţiunilor prevãzute la pct. I;
k) realizarea de sondaje, studii, statistici, cercetãri interdisciplinare şi altele asemenea;
l) achiziţia de material didactic, mobilier şcolar, echipament sportiv, aparaturã diversã, aparaturã de multiplicat şi tipãrit, de înregistrare audio şi video, de emisie radio şi de televiziune, aparate telefonice, maşini de scris, aparate foto, reportofoane, calculatoare, imprimante, scanere şi alte echipamente de tehnicã de calcul, inclusiv periferice, copiatoare, faxuri, mobilier bisericesc, obiecte de cult, veşminte preoţeşti, autovehicule şi alte bunuri, din ţarã şi din strãinãtate, pentru dotarea claselor de studiu, şcolilor, grãdiniţelor, bisericilor, bibliotecilor, centrelor culturale, caselor limbii şi culturii române, posturilor de radio şi de televiziune, centrelor educaţionale şi sediilor organizaţiilor românilor de pretutindeni;
m) achiziţia de hârtie, rechizite, cerneluri şi alte materiale tipografice;
n) construcţia, întreţinerea şi amenajarea de monumente, busturi, plãci comemorative, cimitire, troiţe şi altele asemenea;
o) realizarea şi transmisia emisiunilor de radio şi de televiziune, în ţarã şi în strãinãtate, pentru românii de pretutindeni;
p) sãpãturi arheologice, studii, cercetãri şi altele asemenea;
q) organizarea şi participarea la simpozioane, festivaluri, conferinţe, expoziţii, colocvii, târguri, lansãri de carte şi alte asemenea manifestãri, desfãşurate în ţarã şi în strãinãtate, pentru românii de pretutindeni;
r) realizarea de scenarii pentru manifestãri culturale;
s) organizarea de vizite de documentare, tabere, cãlãtorii, întâlniri zonale şi alte asemenea manifestãri pentru românii de pretutindeni;
t) abonamente la publicaţii româneşti (ziare, reviste) şi abonamente la fluxurile de ştiri, pentru românii de pretutindeni;
u) vizite ale reprezentanţilor organizaţiilor românilor de pretutindeni în România (transport, cazare, masã sau diurnã);
v) trataţii, reprezentare, deplasãri interne şi externe (transport, cazare, masã sau diurnã), taxe de participare şi de vizitare, taxe consulare, taxe de înregistrare, taxe vamale, asigurãri, combustibil auto şi alte cheltuieli de transport şi difuzare;
w) acordarea de cadouri cu ocazia sãrbãtorilor, donaţii şi altele asemenea;
x) onorarii, indemnizaţii, premii, burse, burse de studiu, burse de merit şi alte asemenea cheltuieli.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016