Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 32 din 6 aprilie 1992  pentru ratificarea Tratatului de intelegere amicala si cooperare dintre Romania si Republica Franceza    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 32 din 6 aprilie 1992 pentru ratificarea Tratatului de intelegere amicala si cooperare dintre Romania si Republica Franceza

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 65 DIN 13/04/92
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se ratifica Tratatul de înţelegere amicala şi cooperare dintre România şi Republica Franceza, încheiat la Paris la 20 noiembrie 1991.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 5 martie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 2 aprilie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

TRATAT
de înţelegere amicala şi cooperare între România şi Republica Franceza România şi Republica Franceza:

- bazindu-se pe relaţiile traditionale de prietenie şi pe afinitatile de cultura şi civilizatie existente între popoarele celor doua state,
- ţinînd seama de vointa României de a crea o societate noua şi democratica, obiectiv pe care Franta îl sprijinã şi pe care îl priveşte cu o deosebita simpatie,
- dorind sa dezvolte cooperarea între cele doua state în domeniile politic, economic şi cultural,
- convinse de necesitatea de a întãri solidaritatea europeanã, pe baza respectãrii valorilor universale de libertate, democratie şi dreptate,
- reafirmind fidelitatea statelor lor fata de obligaţiile care decurg din dreptul internaţional şi din Carta Naţiunilor Unite,
- confirmind angajamentele pe care şi le-au asumat în cadrul Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa şi constiente de importanta hotãrîrilor adoptate cu prilejul reuniunii de la Paris a sefilor de stat şi de guvern ai ţãrilor membre ale Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa,
- hotãrîte sa-şi aducã contribuţia la depãşirea definitiva a divizãrii Europei,
- ţinînd seama de competentele Comunitãţilor Europene şi de perspectivele evoluţiei acestora cãtre o uniune politica şi considerind ca întãrirea lor este de prima importanta pentru edificarea unei Europe unite şi solidare, au hotãrît sa întãreascã relaţiile lor de înţelegere şi prietenie şi, în acest scop, au convenit cele ce urmeazã:
ART. 1
1. România şi Republica Franceza se angajeazã sa stabileascã între ele o cooperare exemplara în toate domeniile, pe baza respectului, înţelegerii şi încrederii reciproce, conform principiilor enunţate în Actul final de la Helsinki şi în Carta de la Paris.
2. Pãrţile vor încheia, atunci cînd va fi necesar, alte acorduri şi aranjamente pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentului tratat.
ART. 2
1. România şi Republica Franceza vor acţiona pentru crearea unei Europe paşnice şi solidare.
În aceasta perspectiva, ele vor dezvolta cooperarea lor politica, economicã şi culturalã, atît pe plan bilateral, cît şi multilateral; ele vor acţiona pentru ca Europa sa evolueze spre o comunitate de drept şi democratie, putind lua forma unei confederatii.
2. Republica Franceza se angajeazã sa favorizeze dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor dintre România şi Comunitatile Europene.
În acest scop, ea va sprijini încheierea unui acord de asociere între România şi Comunitatile Europene.
3. Angajamentele la care subscrie Republica Franceza în acordurile bilaterale romano-franceze respecta competentele Comunitãţilor Europene şi dispoziţiile hotãrîte de cãtre instituţiile acestora.
ART. 3
România şi Republica Franceza vor colabora la menţinerea pãcii şi întãrirea securitãţii în Europa, pentru a stabili în aceasta zona un spaţiu de pace, de securitate şi de cooperare.
În cadrul Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa, ele vor acţiona pentru întãrirea stabilitatii şi încrederii pe continentul nostru şi pentru continuarea unui proces echilibrat de dezarmare conventionala.
Ele îşi aduc contribuţia la crearea şi buna funcţionare a unor structuri şi mecanisme de natura sa întãreascã procesul Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa, îndeosebi în ce priveşte reglementarea paşnicã a diferendelor şi prevenirea conflictelor.
ART. 4
1. România şi Republica Franceza vor organiza consultãri regulate, la niveluri corespunzãtoare, asupra relaţiilor lor bilaterale şi asupra problemelor internaţionale de interes reciproc, în special asupra problemelor fundamentale privind securitatea şi cooperarea în Europa.
Intilniri la nivelul cel mai înalt vor fi organizate pe baza acordului dintre pãrţi.
Miniştrii afacerilor externe, care urmãresc punerea în aplicare, în ansamblu, a prezentului tratat, se vor intilni cel puţin o data pe an. Reuniuni de lucru între reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe se vor tine cel puţin o data pe an.
2. România şi Republica Franceza hotãrãsc sa-şi acorde ajutor reciproc pentru soluţionarea problemelor cu care se confrunta. În mod deosebit, Franta va acorda sprijinul României în eforturile urmãrind edificarea unei societãţi democratice.
ART. 5
Ţinînd seama de schimbãrile fundamentale intervenite în Europa în materie de securitate şi, în mod deosebit, de încetarea situaţiei de confruntare, România şi Republica Franceza vor dezvolta şi adinci relaţiile lor pe plan militar şi vor proceda în mod regulat la schimburi de vederi asupra conceptiilor lor în domeniul politic şi militar.
Ele vor favoriza în acest scop contactele şi cooperarea între ministere şi instituţii competente.
ART. 6
În cazul în care va aparea, îndeosebi în Europa, o situaţie care, dupã pãrerea uneia dintre pãrţi, ar crea o ameninţare impotriva pãcii, o încãlcare a pãcii, sau ar pune în pericol interesele sale majore de securitate, aceasta parte poate cere celeilalte pãrţi sa aibã loc, fãrã intirziere, consultãri între ele în problema respectiva. Pãrţile se vor strãdui sa armonizeze, pe cît posibil, punctele lor de vedere şi sa gãseascã o poziţie comuna asupra mijloacelor de a depãşi aceasta situaţie.
ART. 7
Conform dreptului internaţional şi dispoziţiilor Cartei Naţiunilor Unite, pãrţile reafirma atasamentul lor fata de menţinerea pãcii şi securitãţii şi se angajeazã sa acţioneze pentru reglementarea paşnicã a diferendelor.
ART. 8
1. România şi Republica Franceza se angajeazã sa aprofundeze cooperarea lor economicã şi sa creeze, în acest scop, un climat favorabil.
Pãrţile recunosc importanta unui astfel de cooperãri, în special pentru punerea în practica a reformelor economice în România şi în perspectiva creãrii unui ansamblu european.
Fiecare parte se va strãdui sa amelioreze condiţiile de activitate a întreprinderilor celeilalte pãrţi pe teritoriul sau. Pãrţile vor incuraja investiţiile directe, precum şi crearea de întreprinderi mixte.
3. Comisia mixtã interguvernamentalã de cooperare economicã, ştiinţificã şi tehnica va contribui la întãrirea cooperãrii în domeniile aflate în competenta sa, în special în domeniile industrial şi tehnologic.
4. Pãrţile vor depune eforturi sa coopereze pe plan bilateral şi în cadrul european, pentru dezvoltarea şi modernizarea ansamblului infrastructurilor, în special în domeniile comunicaţiilor, transporturilor, telecomunicatiilor şi energiei.
5. Pãrţile vor dezvolta cooperarea lor în domeniile urbanismului şi amenajãrii teritoriului.
6. Pãrţile vor coopera, ţinînd seama de interesele lor reciproce şi în legatura cu alte state, în cadrul instituţiilor economice şi financiare multilaterale, în special Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondialã şi Fondul Monetar Internaţional.
ART. 9
1. România şi Republica Franceza, dorind sa contribuie la crearea unui spaţiu cultural european deschis tuturor popoarelor continentului, vor dezvolta cooperarea lor în domeniile ştiinţei, tehnicii, educaţiei şi culturii, acordind o importanta deosebita acţiunilor de formare a cadrelor, cu precãdere în domeniul gestiunii economice.
2. Pãrţile vor incuraja dezvoltarea studierii limbii romane în Franta şi limbii franceze în România.
3. Pãrţile vor contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre instituţiile de învãţãmînt superior, incurajind schimburile şi contactele directe între profesori, cercetãtori şi studenţi, precum şi elaborarea de proiecte ştiinţifice comune coerente cu programele europene corespunzãtoare.
4. Pãrţile vor favoriza cooperarea pedagogica şi relaţiile între instituţiile şcolare.
5. Pentru a asigura o mai buna cunoaştere între popoarele roman şi francez, pãrţile vor sprijini dezvoltarea schimburilor culturale şi artistice. Ele vor favoriza cooperarea în domeniul mijloacelor de informare, precum şi difuzarea cãrţilor şi presei din ţara partenera.
6. România şi Republica Franceza vor incuraja contactele între cetãţenii celor doua state, în special schimburile între romani şi francezi.
7. Fiecare parte va acorda sprijinul sau activitãţilor institutelor sau centrelor culturale ale celeilalte pãrţi.
ART. 10
România şi Republica Franceza vor depune eforturi pentru a extinde cooperarea lor în domeniul esenţial al protecţiei mediului înconjurãtor.
Pãrţile vor dezvolta cooperarea lor pentru prevenirea catastrofelor naturale şi a riscurilor tehnologice şi pentru eliminarea consecinţelor lor.
ART. 11
România şi Republica Franceza vor favoriza cooperarea între parlamentele şi parlamentarii celor doua state.
ART. 12
1. România şi Republica Franceza vor incuraja cooperarea descentralizata, cu respectarea obiectivelor definite prin prezentul tratat.
2. În acelaşi spirit, pãrţile vor facilita cooperarea între organizaţiile politice, sociale şi sindicale din cele doua tari.
ART. 13
România şi Republica Franceza vor intensifica cooperarea lor în domeniul juridic şi administrativ.
ART. 14
1. România şi Republica Franceza vor largi cooperarea lor în domeniul consular.
2. Pãrţile vor crea condiţiile corespunzãtoare pentru îmbunãtãţirea circulaţiei cetãţenilor lor între cele doua state.
ART. 15
România şi Republica Franceza vor coopera în lupta impotriva terorismului, a traficului de stupefiante, precum şi a exportului ilegal de bunuri culturale şi, în general, impotriva criminalitatii organizate.
ART. 16
Dispoziţiile prezentului tratat nu afecteazã cu nimic angajamentele pãrţilor fata de state terţe şi nu sînt îndreptate impotriva nici uneia dintre ele.
ART. 17
1. Prezentul tratat va fi supus ratificãrii şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data primirii ultimului instrument de ratificare.
2. Prezentul tratat se încheie pe un termen de 10 ani. Valabilitatea lui va fi prelungitã prin tacitã reconducţiune, din 5 în 5 ani, cu excepţia cazului cînd una dintre pãrţi notifica celeilalte pãrţi, în scris, cu un preaviz de un an înainte de expirarea termenului de valabilitate în curs, hotãrîrea sa de a denunta tratatul.
Încheiat la Paris la 20 noiembrie 1991, în doua exemplare, fiecare în limba romana şi limba franceza, ambele texte avînd aceeaşi valoare.

Pentru România
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI,
ION ILIESCU

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE,
ADRIAN NASTASE

Pentru Republica Franceza
PREŞEDINTELE REPUBLICII FRANCEZE,
FRANCOIS MITTERRAND

PRIM-MINISTRU
EDITH CRESSON

MINISTRU DE STAT,
MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE,
ROLAND DUMAS


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016