Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 313 din 10 noiembrie 2005 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.010 din 15 noiembrie 2005
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50 din 9 iunie 2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 15 iunie 2005, cu urmãtoarele modificãri:
1. La articolul 3, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bãnci şi cele de muncã şi protecţie socialã ale Senatului şi Camerei Deputaţilor întocmesc şi supun spre aprobare Parlamentului lista cu cei 5 candidaţi, nominalizând totodatã candidatul pentru funcţia de preşedinte şi pentru cea de vicepreşedinte."
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Membrii Consiliului Comisiei şi directorul general trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie cetãţeni români cu domiciliul în România, cu o bunã reputaţie şi pregãtire profesionalã şi cu o experienţã de cel puţin 5 ani în activitatea financiar-bancarã de asigurãri şi reasigurãri, investiţii, juridicã, legislativã sau executivã din domeniul pensiilor;
b) sã aibã onorabilitatea necesarã pentru a ocupa aceste funcţii;
c) sã nu fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitãrii mandatului;
d) sã nu fie membri, atât ei, cât şi membrii familiilor lor, în nici un consiliu de administraţie şi nici acţionari semnificativi ai societãţilor comerciale care au vreo legãturã comercialã şi/sau juridicã cu persoanele juridice, subiecte ale supravegherii Comisiei;
e) sã nu fi fãcut parte din conducerea unei societãţi comerciale care, sub orice formã, şi-a încetat activitatea şi nu şi-a respectat obligaţiile faţã de terţi sau care a fost declaratã în stare de faliment;
f) sã nu aibã menţiuni în cazierul judiciar şi în cel fiscal;
g) sã nu fi fost condamnaţi penal printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
h) sã nu fie soţ şi nici rudã pânã la gradul al treilea cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, guvernatorul Bãncii Naţionale a României, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare."
3. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Durata mandatului de membru al Consiliului Comisiei este de 5 ani, cu excepţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui, ale cãror mandate vor fi de 6 ani, fiecare membru putând fi reînvestit o singurã datã."
4. La articolul 8, alineatul (2) se abrogã.
5. Articolul 9 se abrogã.
6. La articolul 10, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Conducerea executivã a Comisiei este asiguratã de un director general numit, în condiţiile legii, prin hotãrâre a Consiliului Comisiei, fiind subordonat direct Consiliului."
7. La articolul 10, alineatul (4) se abrogã.
8. La articolul 12 alineatul (1), litera a) se abrogã.
9. La articolul 17, dupã alineatul (4) se introduce un alineat nou, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Excedentul bugetului Comisiei se reporteazã în anul urmãtor."
10. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Cel târziu pânã la data de 31 mai a fiecãrui an Comisia trimite Parlamentului, respectiv comisiilor pentru buget, finanţe şi bãnci şi celor de muncã şi protecţie socialã ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, raportul sãu anual de activitate, raportul anual de audit financiar şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul precedent, care vor fi dezbãtute în şedinţã comunã a Camerelor."
11. La articolul 30, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Membrii Consiliului Comisiei, cu excepţia preşedintelui şi a vicepreşedintelui, primesc o indemnizaţie pentru fiecare şedinţã la care sunt prezenţi."
12. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Salarizarea preşedintelui, a vicepreşedintelui, a directorului general şi a personalului de specialitate al Comisiei se stabileşte prin hotãrâre a Consiliului Comisiei."
13. La articolul 34, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amendã de la 10.000 lei la 50.000 lei."
14. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Sumele provenite din amenzi se fac venituri la bugetul Comisiei."
15. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, primul-ministru numeşte, cu avizul Consiliului Economic şi Social, directorul general interimar, responsabil cu organizarea şi dezvoltarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, pânã la data la care Consiliul va numi, conform legii, directorul general al Comisiei.
(2) Directorul general interimar se subordoneazã secretarului de stat din Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, şi are autoritatea necesarã pentru gestionarea fondurilor provenite din împrumutul Bãncii Mondiale 4616 RO destinat finanţãrii Proiectului privind dezvoltarea sectorului social, subcomponenta privind înfiinţarea unei Comisii de supraveghere a sistemului de pensii private."
16. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - În termenul prevãzut la art. 38 Comisia aprobã structura organizatoricã şi regulamentul de organizare şi funcţionare."
17. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 42. - (1) În Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat denumirea Comisiei de Supraveghere a Fondurilor de Pensii devine Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii Private.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, cap. III "Autorizarea schemelor facultative de pensii ocupaţionale", cap. VII "Înfiinţarea şi autorizarea fondurilor de pensii ocupaţionale", cap. IX "Constituirea, autorizarea şi funcţionarea administratorilor" şi <>cap. XIX "Dispoziţii tranzitorii şi finale" din Legea nr. 249/2004 privind pensiile ocupaţionale, cap. XIX "Supraveghere şi control" şi <>art. 174 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abrogã."
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NĂSTASE
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Bucureşti, 10 noiembrie 2005.
Nr. 313.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: