Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 312 din 8 iulie 2003  privind producerea si valorificarea legumelor de camp    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 312 din 8 iulie 2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 537 din 25 iulie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã politica agricolã în domeniul legumiculturii, privind producerea şi valorificarea legumelor de camp în condiţiile organizãrii comune de piata.
ART. 2
Dezvoltarea durabila a legumiculturii în România are în vedere funcţiile economice, ecologice şi de sprijinire a activitãţilor din zonele rurale.
ART. 3
Organul de specialitate al administraţiei publice centrale care asigura reglementarea şi implementarea strategiilor şi politicilor în domeniul legumiculturii este Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 4
Politica agricolã în domeniul producerii şi valorificãrii legumelor, pepenilor şi ciupercilor cultivate are în vedere urmãtoarele obiective:
a) dezvoltarea durabila a exploataţiilor agricole de profil, prin ameliorarea sistemelor de producere şi profit ale producãtorilor agricoli;
b) diversificarea producţiei din punct de vedere cantitativ şi calitativ, pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor;
c) întãrirea organizatoricã a pieţei produselor, în sensul repartizãrii echitabile a veniturilor între producãtori, procesatori şi comercianţi;
d) elaborarea strategiilor consolidate şi a politicilor structurale, în colaborare cu organizaţiile profesionale şi interprofesionale şi cu autoritãţile administraţiei publice locale şi centrale;
e) construcţii instituţionale pentru aplicarea mecanismelor de reglementare a pieţei;
f) antrenarea cercetãrii şi a învãţãmântului în sprijinirea fermierilor legumicultori.
ART. 5
(1) În sensul prezentei legi, legumele de camp au urmãtoarele sisteme de cultura:
a) producerea legumelor în camp, în spaţii protejate cu mase plastice şi în rasadnite;
b) producerea pepenilor;
c) producerea rasadurilor;
d) producerea seminţelor de legume;
e) producerea ciupercilor.
(2) Dupã direcţiile de valorificare, producţia de legume de camp are urmãtoarele destinaţii:
a) consum în stare proaspãta;
b) prelucrare industriala.
(3) Criteriile de clasificare a legumelor de camp se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

CAP. II
Producerea legumelor de camp

ART. 6
(1) În România, cadrul ecologic oferã condiţii climatice naturale favorabile, care necesita zonarea speciilor legumicole.
(2) Zonarea speciilor legumicole reprezintã aprecierea de ansamblu a factorilor climatici, edafici, economici, sociali şi de protecţie a mediului, care sa permitã delimitarea teritorialã şi amplasarea speciilor, a soiurilor şi hibrizilor în zonele cele mai favorabile.
(3) Delimitarea zonelor şi actualizarea lucrãrilor de zonare şi microzonare a speciilor de legume se efectueazã de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, împreunã cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" şi institutele de specialitate din domeniu.
(4) Colectivele de specialişti pentru delimitarea zonelor legumicole se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(5) Zonele favorabile pentru cultura legumelor de camp se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 7
(1) Terenul cultivat cu legume de camp are categoria de folosinta "teren arabil".
(2) Fac parte din categoria de folosinta "teren arabil" şi suprafeţele ocupate cu rasadnite, tunele provizorii, solariitunel, solarii cu acoperis în panta, individuale sau bloc, acoperite cu materiale plastice.
ART. 8
(1) În exploatatiile agricole se admit la plantare genurile, speciile şi soiurile legumicole stabilite de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Categoriile biologice de seminţe şi material sãditor folosite în cultura legumelor de camp sunt urmãtoarele:
a) samanta de prebaza;
b) samanta de baza;
c) samanta certificatã;
d) samanta hibrida.
(3) Producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi a materialului de plantare se realizeazã de agenţi economici, persoane fizice sau juridice, autorizaţi în condiţiile legii.

CAP. III
Condiţiile de securitate şi calitate a legumelor de camp, pepenilor şi ciupercilor cultivate

ART. 9
Legumele de camp, pepenii şi ciupercile cultivate, destinate comercializãrii în vederea consumului uman în stare proaspãta, se supun standardelor de calitate, care dobândesc caracter de obligativitate.
ART. 10
(1) Standardele de calitate se aplica în toate etapele comercializãrii pe filiera de produs, din momentul pãrãsirii zonei de producţie.
(2) Legumele de camp, pepenii şi ciupercile cultivate, destinate consumului uman în stare proaspãta, circula însoţite de certificat de conformitate cu standardele de calitate pe filiera de produs, eliberat de organizaţia producãtoare sau de statia de ambalare.
(3) Legumele de camp circula fãrã certificat de conformitate în urmãtoarele situaţii:
a) produsele oferite de cãtre producãtori spre livrare sau comercializare, la centrele de sortare şi condiţionare;
b) produsele livrate cãtre fabricile de prelucrare industriala;
c) produsele destinate consumului propriu.
ART. 11
Legumele de camp destinate prelucrãrii industriale vor fi însoţite de certificat de destinaţie industriala.
ART. 12
(1) Formularele-tip şi modul de utilizare pentru certificatul de conformitate şi certificatul de destinaţie industriala se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(2) Legumele, pepenii şi ciupercile cultivate, comercializate în stare proaspãta sau procesata, destinate consumului uman, se supun controlului de conformitate cu normele de calitate.
(3) Controlul se face prin sondaj, prin prelevarea de probe, în toate etapele de comercializare pe filiera de produs, de cãtre Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor.
ART. 13
(1) Analiza produselor privind conţinutul în reziduuri de pesticide, arseniu, metale grele, azotati şi alte substanţe utilizate pentru protecţia plantelor, fertilizatori este obligatorie pentru producãtorii de legume de camp, pepeni şi ciuperci cultivate.
(2) Procedurile şi responsabilitãţile esantionarii pentru determinarea de reziduuri de pesticide şi contaminanti la legumele de camp, pepeni şi ciuperci cultivate se efectueazã de laboratoarele acreditate, în condiţiile legii.
(3) Agenţii economici, persoane fizice sau juridice, pot infiinta laboratoare pentru analiza conţinutului în contaminanti la legume, pepeni şi ciuperci cultivate, cu condiţia acreditãrii acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 14
Se interzice comercializarea legumelor, pepenilor şi a ciupercilor cultivate în stare proaspãta sau procesata, destinate consumului uman, care conţin reziduuri de pesticide, arseniu şi metale grele, azotati sau alte produse, care depãşesc nivelurile maxime admise prin actele normative în vigoare.
ART. 15
Deţinãtorii terenurilor agricole cultivate cu legume, pepeni şi ciuperci sunt obligaţi sa ţinã evidenta tratamentelor utilizate pentru protecţia plantelor, fertilizare, tratarea solului sau a depozitelor şi a mijloacelor de transport.
ART. 16
Stabilirea conformitatii calitãţii legumelor, a pepenilor şi ciupercilor cultivate în stare proaspãta, destinate consumului uman, pe filiera de produs, se realizeazã de cãtre Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, denumita în continuare I.S.C.T.P.V.L.F., organizatã ca direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, cu structuri în cadrul direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, cu încadrare în cheltuielile de personal şi în numãrul maxim de posturi aprobate.
ART. 17
Atribuţiile principale ale I.S.C.T.P.V.L.F. sunt urmãtoarele:
a) verifica aplicarea tehnologiilor de cultura;
b) efectueazã la producãtorii agricoli şi în pieţele angro controlul privind sortarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea legumelor, pepenilor şi a ciupercilor cultivate, potrivit standardelor de calitate în vigoare;
c) verifica conformitatea legumelor, pepenilor şi a ciupercilor cultivate cu standardele de calitate pe filiera de produs;
d) controleazã loturile de legume, pepeni şi ciuperci cultivate, în stare proaspãta sau procesata, destinate exportului sau provenite din import, privind condiţiile de securitate şi calitate a acestora;
e) verifica certificatul de conformitate şi certificatul de destinaţie industriala;
f) constata sãvârşirea contravenţiilor şi aplica sancţiunile prevãzute de prezenta lege.
ART. 18
Sumele încasate de I.S.C.T.P.V.L.F. din amenzi şi prestãri de servicii se vãrsa la bugetul de stat.
ART. 19
(1) Prelucrarea industriala a legumelor şi a ciupercilor cultivate în scop comercial se face în unitãţi de producţie, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) În sensul prezentei legi, unitãţi de producţie sunt unitãţile care prelucreaza, depoziteaza, conditioneaza şi transporta legumele, ciupercile cultivate şi produsele rezultate prin prelucrarea industriala a acestora, destinate consumului uman.
ART. 20
(1) Prin prelucrarea industriala a legumelor şi ciupercilor de cultura se obţin urmãtoarele produse:
a) conserve de legume în apa;
b) conserve de legume în bulion;
c) conserve de legume în oţet (acidifiate);
d) conserve de legume în ulei;
e) sucuri condimentate;
f) conserve de legume concentrate;
g) legume deshidratate, fulgi, fainuri;
h) produse concentrate deshidratate;
i) conserve dietetice de legume;
j) legume conservate prin lactofermentatie;
k) legume conservate prin sarare;
l) sucuri şi nectaruri de legume;
m) produse expandate din legume;
n) bulion;
o) pasta de tomate.
(2) Definirea şi caracteristicile produselor prevãzute la alin. (1) se reglementeazã prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 21
Producãtorii şi comercianţii de produse industrializate din legume şi ciuperci cultivate sunt obligaţi sa ţinã evidenta acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 22
Etichetarea pentru comercializare a legumelor, pepenilor şi ciupercilor cultivate, în stare proaspãta, ambalate, precum şi a produselor industrializate din legume şi ciuperci cultivate se face conform legislaţiei în vigoare.
ART. 23
(1) Produsele industrializate din legume şi ciuperci cultivate se supun controlului de conformitate cu standardele de calitate care dobândesc caracter de obligativitate pe filiera de produs, precum şi controlului de identitate.
(2) Definirea controlului de conformitate şi a controlului de identitate se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

CAP. IV
Sancţiuni

ART. 24
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage rãspunderea civilã sau contravenţionalã, dupã caz.
ART. 25
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 9, cu amenda contravenţionalã de la 15.000.000 lei la 20.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 21, cu amenda contravenţionalã de la 20.000.000 lei la 40.000.000 lei şi retragerea produselor de pe piata;
c) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1) şi (2), art. 22 şi ale art. 23 alin. (1), cu amenda contravenţionalã de la 40.000.000 lei la 60.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1), cu amenda contravenţionalã de la 80.000.000 lei la 100.000.000 lei şi confiscarea produselor de pe piata;
e) nerespectarea prevederilor art. 15, cu amenda contravenţionalã de la 130.000.000 lei la 150.000.000 lei.
ART. 26
Sancţiunile prevãzute la art. 25 se aplica atât persoanelor fizice, cat şi persoanelor juridice.
ART. 27
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de prezenta lege se fac prin procesverbal încheiat de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, potrivit atribuţiilor ce le revin prin lege.
ART. 28
Prevederile prezentei legi, referitoare la contravenţii, se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 29
Condiţiile de producere şi valorificare a legumelor, pepenilor şi ciupercilor cultivate, în stare proaspãta sau industrializata, normele de comercializare, precum şi alte mãsuri se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, aprobate prin hotãrâre a Guvernului, la initiativa Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, cu avizul Ministerului Sãnãtãţii, al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Integrãrii Europene, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 30
Prezenta lege intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 8 iulie 2003.
Nr. 312.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016