Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 31 din 5 martie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 31 din 5 martie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 15 martie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfãşurarea adunãrilor publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192 din 25 septembrie 1991, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul 2 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Adunãrile publice - mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea -, ce urmeazã sã se desfãşoare în pieţe, pe cãile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai dupã declararea prealabilã prevãzutã de prezenta lege."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2 - Adunãrile publice trebuie sã se desfãşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fãrã sã stânjeneascã folosirea normalã a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învãţãmânt, culturã şi sãnãtate, a unitãţilor economice ori sã degenereze în acţiuni turbulente de naturã a pune în primejdie ordinea şi liniştea publicã, siguranţa persoanelor, integritatea corporalã, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate dupã ora 23,00, caz în care intrã sub incidenţa dispoziţiilor <>Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încãlcare a unor norme de convieţuire socialã, a ordinii şi liniştii publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3 - Nu trebuie declarate în prealabil adunãrile publice al cãror scop îl constituie manifestãrile culturalartistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfãşoarã în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunãrilor publice nesupuse declarãrii prealabile deţin indicii sau date cã desfãşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori cã ar putea sã ducã la manifestãri violente, au obligaţia sã solicite din timp primarilor, unitãţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4 - Primarul municipiului, oraşului sau comunei, unitãţile de jandarmi competente teritorial şi poliţia localã sunt obligate sã asigure condiţiile necesare în vederea desfãşurãrii normale a adunãrilor publice, iar organizatorii au obligaţia sã întreprindã acţiunile ce se impun pentru ca acestea sã se desfãşoare în conformitate cu prevederile art. 2."
5. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6 - Pentru organizarea adunãrilor publice solicitanţii se vor adresa, în scris, primarului unitãţii administrativteritoriale pe a cãrei razã urmeazã sã se desfãşoare adunarea."
6. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7 - Organizatorii adunãrilor publice vor depune declaraţia scrisã la primãriile municipale, orãşeneşti sau comunale pe al cãror teritoriu acestea urmeazã sã se desfãşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfãşurãrii acestora, în care trebuie sã menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de afluire şi defluire, numãrul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite sã asigure şi sã rãspundã de mãsurile de organizare, serviciile pe care le solicitã din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei, potrivit modelului prezentat în anexã."
7. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8 - Se înfiinţeazã comisia de avizare a cererilor de organizare a adunãrilor publice la nivelul tuturor consiliilor locale, formatã din primar, secretarul comunei sau al oraşului, dupã caz, reprezentanţi ai poliţiei şi ai jandarmeriei.
În cazuri justificate, cu acordul organizatorilor, comisiile de avizare pot sã modifice unele elemente cuprinse în declaraţia prealabilã a acestora."
8. Litera a) a articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"a) propagarea ideilor totalitare de naturã fascistã, comunistã, rasistã, şovinã sau ale oricãror organizaţii teroristdiversioniste, defãimarea ţãrii şi a naţiunii, îndemnul la urã naţionalã sau religioasã, incitarea la discriminare, la violenţã publicã şi la manifestãri obscene, contrare bunelor moravuri;"
9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10 - Primarul localitãţii, la propunerea comisiei de avizare, poate interzice organizarea adunãrilor publice atunci când:
a) deţine date de la organele specializate, din care rezultã cã desfãşurarea acestora ar duce la încãlcarea prevederilor art. 2;
b) în perioada, locul şi pe traseele unde acestea ar urma sã se desfãşoare se executã lucrãri edilitargospodãreşti de amploare.
În termen de douã zile, primarul este obligat sã comunice organizatorilor decizia de interzicere, care poate fi contestatã în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificãrile ulterioare."
10. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12 - Organizatorii adunãrilor publice sunt obligaţi:
a) sã înregistreze declaraţiile de desfãşurare a adunãrilor publice la unitãţile de jandarmi competente teritorial, cu cel puţin 48 de ore înainte;
b) sã stabileascã persoanele responsabile pentru conducerea adunãrilor publice;
c) sã asigure un dispozitiv propriu de ordine format din personal purtând însemne distinctive, stabilite împreunã cu comandantul unitãţii de jandarmi care asigurã mãsurile de ordine publicã;
d) sã delimiteze spaţiul de desfãşurare a adunãrilor publice prin semne distinctive şi vizibile, iar când acestea se desfãşoarã în deplasare, sã ia mãsuri pentru limitarea spaţiului de circulaţie ocupat;
e) sã achite anticipat, pe bazã de deviz şi facturã, contravaloarea serviciilor şi a amenajãrilor solicitate consiliilor locale pentru desfãşurarea normalã a adunãrilor publice;
f) sã stabileascã traseele de afluire şi defluire a participanţilor şi sã ia mãsuri ca ocuparea spaţiilor destinate desfãşurãrii adunãrilor publice sã aibã loc cu puţin timp înainte de ora începerii activitãţilor, iar pãrãsirea lor sã se facã imediat dupã ora limitã stabilitã;
g) sã ia mãsuri pentru interzicerea participãrii la adunãrile publice a persoanelor care au asupra lor bãuturi alcoolice sau care se aflã sub influenţa acestora;
h) sã ia mãsuri pentru îndepãrtarea participanţilor care, prin modul de manifestare, tulburã ordinea şi liniştea publicã, iar când aceştia nu se supun, sã îi semnaleze organelor de poliţie;
i) sã întrerupã imediat adunarea publicã atunci când constatã cã au intervenit fapte de natura celor prevãzute la art. 2; dupã restabilirea ordinii adunarea publicã poate continua în limita timpului iniţial aprobat;
j) sã interzicã participarea la adunãrile publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfãşurãrii normale a acestora.
În cazul în care participanţii la adunãri publice au formulat petiţii sau memorii, acestea pot fi prezentate autoritãţilor publice destinatare de un grup de maximum 10 persoane."
11. Litera c) a articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"c) sã nu introducã sau sã aibã, în timpul adunãrilor publice, obiecte de natura celor prevãzute la art. 12 alin. 1 lit. g) şi j);"
12. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19 - Intervenţia în forţã va fi aprobatã de prefect sau de înlocuitorul acestuia, la solicitarea comandantului forţelor de jandarmi care asigurã mãsurile de ordine publicã la locul adunãrii publice.
Aprobarea intervenţiei în forţã nu este necesarã în cazul în care asupra forţelor de ordine se exercitã violenţe care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporalã sau sãnãtatea acestora ori a altor persoane sau când existã indicii temeinice cã participanţii pregãtesc sau au comis o faptã ilegalã."
13. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20 - Folosirea forţei se va face numai dupã avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa, de cãtre ofiţerul de jandarmi desemnat ca şef al dispozitivului de ordine. Pentru executarea dispersãrii se lasã la dispoziţie participanţilor un timp corespunzãtor, determinat în raport cu numãrul acestora şi cu cãile de afluire.
Avertizarea şi somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra organelor de ordine se exercitã violenţe ori acestea se aflã într-un pericol iminent."
14. La articolul 26 alineatul 1, literele e) şi g) se abrogã.
15. Alineatul 2 al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Contravenţiile prevãzute la alin. 1 lit. a)-c) se sancţioneazã cu amendã de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei, iar cele prevãzute la lit. d), f), h), i), j) şi k), cu amendã de la 5.000.000 lei la 50.000.000 lei."
16. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27 - Contravenţiile prevãzute la art. 26 se constatã de poliţişti, ofiţerii şi subofiţerii de jandarmi, precum şi de primari sau de împuterniciţii acestora, anume desemnaţi."
17. Dupã articolul 28 se introduce articolul 28^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 28^1 - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani introducerea sau portul, de cãtre persoanele participante în locurile destinate desfãşurãrii adunãrilor publice, al armelor de orice fel, materialelor explozive sau incendiare, substanţelor iritantlacrimogene sau cu efect paralizant ori al altor asemenea materiale, substanţe sau obiecte.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã, dacã fapta nu constituie o infracţiune mai gravã, opunerea cu violenţã faţã de organizatori, împuterniciţii acestora sau faţã de forţele de ordine ori împiedicarea lor de a-şi exercita atribuţiile legale privind asigurarea ordinii în desfãşurarea adunãrilor publice."
ART. II
<>Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfãşurarea adunãrilor publice, cu modificãrile ulterioare şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 5 martie 2004.
Nr. 31.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016