Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 31 din 22 martie 1991  privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 31 din 22 martie 1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 27 martie 1991
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Salariaţii care desfãşoarã efectiv şi permanent activitatea în locuri de munca cu condiţii deosebite - vãtãmãtoare, grele sau periculoase - beneficiazã de reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi, în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Reducerea duratei timpului de munca în condiţiile prezentei legi nu afecteazã salariul şi vechimea în munca.
(3) În sectoarele de activitate în care munca este organizatã în tura, tura continua sau alta forma de organizare a timpului de lucru, durata schimburilor va fi astfel stabilitã încît sa se asigure pentru salariaţii care lucreazã în condiţii deosebite - vãtãmãtoare, grele sau periculoase - condiţii de menţinere a stãrii de sãnãtate şi de refacere a capacitãţii de munca.
ART. 2
(1) Stabilirea categoriilor de personal, a activitãţilor şi locurilor de munca pentru care durata timpului de munca se reduce sub 8 ore pe zi se face pe baza urmãtoarelor criterii:
a) natura factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici - şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
d) existenta unor condiţii de munca ce implica un efort fizic mare, în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii;
e) existenta unor condiţii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie foarte incordata şi multilaterala sau concentrarea intensa şi ritm de lucru intens;
f) existenta unor condiţii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire;
g) structura şi nivelul morbiditatii în raport cu specificul locului de munca;
h) alte condiţii de munca vãtãmãtoare, grele sau periculoase, care pot duce la uzura prematura a organismului.
(2) Durata timpului de munca se va reduce tinindu-se seama de acţiunea factorilor prevãzuţi la lit. a) - h) de mai sus asupra stãrii de sãnãtate şi capacitãţii de munca şi de mãsura în care consecinţele acţiunilor acestor factori pot fi diminuate sau eliminate prin micşorarea timpului de expunere.
ART. 3
(1) Existenta condiţiilor deosebite - vãtãmãtoare, grele sau periculoase - la locurile de munca se stabileşte, pentru fiecare unitate, de inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii, pe baza determinarilor efectuate de cãtre personalul încadrat în unitãţile specializate ale Ministerului Sãnãtãţii din care rezulta depãşirea limitelor prevãzute de normele naţionale de protecţie a muncii. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii au obligaţia de a verifica dacã la data efectuãrii determinarilor s-au aplicat toate mãsurile pentru normalizarea condiţiilor de munca şi dacã instalaţiile de protecţie a muncii funcţioneazã normal.
(2) Durata reducerii timpului de munca şi normalizarea personalului care beneficiazã de program de munca sub 8 ore pe zi se stabilesc prin negocieri între patroni şi sindicate sau, dupã caz, reprezentanţii salariaţilor.
(3) În unitãţile Ministerului Apãrãrii Naţionale şi ale Ministerului de Interne determinarile şi confirmãrile se fac de organele competente cu atribuţii de protecţie a muncii din aceste ministere.
ART. 4
Personalul de întreţinere, reparaţii şi construcţii, precum şi celelalte categorii de salariaţi care lucreazã întregul program de lucru în aceleaşi condiţii cu beneficiarii duratei reduse a timpului de munca, au acelaşi program de munca, stabilit în condiţiile prevãzute la art. 3 din prezenta lege.
ART. 5
În sensul prezentei legi, prin unitate se înţeleg regiile autonome, societãţile comerciale, alte organizaţii cu scop lucrativ, instituţiile publice, asociaţiile de orice fel şi organele de stat.
ART. 6
(1) Prevederile prezentei legi intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial.
(2) Pe aceeaşi data se abroga dispoziţiile referitoare la stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucreazã în condiţii deosebite, din actele normative menţionate în anexa la prezenta lege, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 martie 1991.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 18 martie 1991.

PREŞEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

În temeiul <>art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României, promulgãm Legea privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucreazã în condiţii deosebite - vãtãmãtoare, grele sau periculoase - şi dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
ION ILIESCU

ANEXA 1

LISTA
actelor normative ale cãror dispoziţii referitoare la stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucreazã în condiţii deosebite se abroga
1. <>H.C.M. nr. 907/18.V.1956 privind stabilirea duratei timpului de lucru sub 8 ore pe zi pentru anumite categorii profesionale, cu completãrile ulterioare.
2. H.C.M. nr. 348/29.III.1950 privind durata muncii în Întreprinderea de stat "Acumulatorul".
3. <>H.C.M. nr. 2596/14.XII.1956 privind stabilirea duratei timpului de lucru pentru unele activitãţi din cinematografie.
4. <>H.C.M. nr. 1365/27.VIII.1957 privind stabilirea duratei timpului de lucru pentru personalul medical din serviciile de radiologie.
5. <>H.C.M. nr. 208/1959 privind stabilirea duratei timpului de lucru a unor categorii de muncitori de la Fabrica "Nivea".
6. <>H.C.M. nr. 741/15.XI.1961 privind regimul de lucru cu surse de radiatii nucleare.
7. H.C.M. nr. 204/1965 privind stabilirea duratei timpului de lucru pentru unele categorii de personal din cadrul întreprinderilor regionale de electricitate.
8. H.C.M. nr. 2558/1965 privind stabilirea duratei timpului de lucru a muncitorilor de la fabricarea furfurolului şi a altor produse, precum şi pentru operatorii care lucreazã la maşini analitice de calcul cu cartele perforate.
9. H.C.M. nr. 905/1957 privind stabilirea duratei timpului de lucru la unele categorii de muncitori din întreprinderile economice tutelate de Ministerul Forţelor Armate.
10. <>H.C.M. nr. 475/1960 privind stabilirea duratei timpului de munca pentru unele categorii de personal din sectorul de minereuri radioactive.
11. H.C.M. nr. 2486/1968 privind stabilirea duratei timpului de munca la unele categorii de salariaţi de la Combinatul chimic Craiova şi Combinatul de fibre artificiale Brãila.
12. H.C.M. nr. 25/1971 privind stabilirea duratei timpului de munca la instalatia clorura cianuril la Combinatul petrochimic Pitesti.
13. H.C.M. nr. 789/1971 privind stabilirea duratei timpului de munca la unele categorii de salariaţi de la Grupul industrial de chimie Rimnicu Vilcea.
14. H.C.M. nr. 1438/1971 privind stabilirea duratei timpului de munca la unele categorii de salariaţi ai Fabricii de antibiotice Iaşi.
15. H.C.M. nr. 695/1972 privind stabilirea duratei timpului de munca la unele categorii de salariaţi de la Secţia distileria de gudron din cadrul Combinatului siderurgic Hunedoara.
16. H.C.M. nr. 1061/1972 privind stabilirea duratei timpului de munca la anumite categorii profesionale.
17. H.C.M. nr. 1214/1972 privind stabilirea duratei timpului de munca la anumite categorii profesionale.
18. H.C.M. nr. 1417/1972 privind stabilirea duratei timpului de munca la unele categorii de salariaţi de la Centrala industriala de fibre chimice Savinesti.
19. <>Decretul nr. 416/9.X.1953 privind durata timpului de lucru a personalului navigant profesionist din aeronautica civilã a R.P.R.
20. <>Decretul nr. 112/1965 privind durata timpului de lucru a angajaţilor trimişi sa lucreze în tari cu clima greu de suportat.
21. Decretul nr. 326/13.IX.1977 privind aprobarea în continuare a duratei de lucru la 6 ore pe zi pentru personalul încadrat la unele instalaţii ale Centralei industriale de produse anorganice Rimnicu Vilcea.
22. Decretul nr. 282/1.VIII.1978 pentru stabilirea unor mãsuri privind activitatea de exploatare a Metroului Bucureşti.
23. Decretul nr. 344/30.XII.1978 privind aprobarea documentaţiilor tehnico - economice şi a mãsurilor de realizare a unor obiective de investiţii.
24. Decretul nr. 315/28.VIII.1979 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru personalul muncitor care lucreazã în condiţii deosebite de munca la unele instalaţii din industria chimica.
25. Decretul nr. 52/23.II.1980 privind aprobarea în continuare a duratei timpului de lucru de 6 ore pe zi pentru personalul muncitor încadrat la unele instalaţii ale Centralei de produse anorganice Rimnicu Vilcea.
26. Decretul nr. 410/29.XII.1980 privind stabilirea timpului de lucru pentru personalul care lucreazã la instalatia de fabricare a Gamacidului B a Combinatului petrochimic Borzesti.
27. Decretul nr. 378/15.XII.1981 privind stabilirea duratei timpului de lucru sub 8 ore pe zi pentru personalul din secţia de prelucrare a gudronului din cadrul Uzinei cocso-chimice a Combinatului siderurgic Galaţi.
28. Decretul nr. 295/17.VIII.1982 privind unele drepturi ce se acorda personalului muncitor de la Întreprinderea de produse carbunoase Slatina.
29. Decretul nr. 12/17.I.1984 privind aprobarea Notelor de comanda şi a mãsurilor pentru realizarea unor obiective de investiţii.
30. Decretul nr. 88/5.IV.1989 privind aprobarea Notelor de comanda şi a mãsurilor pentru realizarea unor obiective de investiţii.
31. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 178/1990 privind acordarea unor drepturi personalului de la Întreprinderea chimica "Carbosin" Copsa Mica şi celui de la fabricarea şi ambalarea negrului de fum din cadrul Combinatului petrochimic Pitesti.
32. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 236/1990 privind programul de lucru al personalului din unitãţile miniere.
33. Hotãrîrea Guvernului României nr. 266/1990 privind programul de lucru al personalului din industria extractiva de petrol şi gaze.
34. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 267/1990 privind timpul de lucru al personalului care lucreazã în subteran.
35. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 314/1990 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii geologice şi acordarea unor drepturi personalului din activitatea geologica.
36. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 407/1990 privind reglementarea unor drepturi ce se acorda salariaţilor din unitãţile de cercetare, explorare şi prelucrare a materiilor prime nucleare.
37. Hotãrîrea Guvernului României nr. 453/1990 pentru stabilirea duratei timpului de munca la 6 ore pe zi pentru personalul muncitor care lucreazã în condiţii deosebite la unele locuri de munca din cadrul Întreprinderii metalurgice neferoase Baia Mare, subordonata Ministerului Industriei Chimice şi Petrochimice.
38. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 459/1990 privind programul de lucru al întregului personal al Întreprinderii de produse refractare "9 Mai" Turda.
39. <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 513/1990 privind timpul de lucru al personalului din cadrul combinatelor şi întreprinderilor din metalurgia neferoasa.
40. Hotãrîrea Guvernului României nr. 582/1990 privind acordarea unor drepturi personalului care lucreazã la construcţia Metroului Bucureşti şi a tunelelor executate de unitãţile din subordinea Ministerului Transporturilor.
41. Hotãrîrea Guvernului României nr. 674/9.VI.1990 privind reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucreazã în condiţii deosebite - vãtãmãtoare, grele sau periculoase.

------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016