Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 309 din 12 iulie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 634 din 24 iulie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ARTICOL UNIC
<>Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 5 iulie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3 se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Cu ocazia întocmirii procesului-verbal, agentul constatator va afişa o somaţie pe caroseria autovehiculului, prin care solicitã ridicarea acestuia de pe terenul aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile.
(3) La împlinirea termenului prevãzut la alin. (2), primarul va dispune, la propunerea organului constatator, inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea şi depozitarea autovehiculului şi a bunurilor aflate în interiorul acestuia, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale."
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În termen de 10 zile de la încunoştinţarea organelor de poliţie de cãtre agentul constatator privind datele de identificare a autovehiculului abandonat (serie caroserie, serie motor, marcã, model, culoare), acestea efectueazã cercetãri pentru identificarea proprietarului sau, dupã caz, a deţinãtorului legal al autovehiculului respectiv.
(2) La împlinirea termenului prevãzut la alin. (1), pe baza rezultatului cercetãrilor efectuate de agentul constatator, primarul emite, la propunerea organului constatator care a încheiat procesul-verbal de constatare, potrivit art. 3, o dispoziţie prin care declarã vehiculul ca fiind fãrã stãpân sau abandonat."
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Cheltuielile ocazionate de efectuarea operaţiunilor prevãzute la art. 3 alin. (3) se suportã de proprietarul sau de deţinãtorul legal al vehiculului ori, în lipsa acestuia, din sumele obţinute în urma valorificãrii vehiculului şi a bunurilor gãsite în interiorul acestuia."
4. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Dacã în termen de 10 zile de la data anunţului proprietarul sau deţinãtorul sãu legal nu se prezintã în vederea ridicãrii vehiculului, acesta trece de drept în proprietatea unitãţii administrativ-teritoriale din raza cãreia a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului, şi urmeazã sã fie valorificat prin vânzare, în condiţiile legii, sau predat unei unitãţi de colectare şi valorificare a deşeurilor, în funcţie de starea vehiculului."
5. La articolul 10, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Dacã proprietarul sau deţinãtorul legal al vehiculului abandonat nu rãspunde somaţiei primite, devin aplicabile prevederile art. 4 alin. (2). Dupã expirarea unui termen de 5 zile de la data somaţiei adresate proprietarului sau deţinãtorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea unitãţii administrativ-teritoriale pe a cãrei razã teritorialã se aflã şi va fi predat unei unitãţi de colectare şi valorificare a deşeurilor."
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Bucureşti, 12 iulie 2006.
Nr. 309.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: