Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 305 din 28 iunie 2004  privind exercitarea profesiei de farmacist, precum si organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 305 din 28 iunie 2004 privind exercitarea profesiei de farmacist, precum si organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 578 din 30 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Exercitarea profesiei de farmacist

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Profesia de farmacist se exercitã pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de cãtre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în farmacie, dupã cum urmeazã:
a) cetãţeni ai statului român;
b) cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene;
c) soţul şi descendenţii de gradul I aflaţi în întreţinerea unui cetãţean al unuia dintre statele prevãzute la lit. b), care desfãşoarã legal activitãţi salariate sau nesalariate pe teritoriul României, indiferent de cetãţenia acestora;
d) beneficiarii statutului de rezident pe termen lung acordat conform normelor Uniunii Europene de cãtre unul dintre statele prevãzute la lit. b).
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, expresiile folosite au urmãtoarea semnificaţie:
a) farmacişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene - persoane prevãzute la art. 1 lit. b) şi, prin asimilare, şi farmaciştii aflaţi în situaţiile prevãzute la art. 1 lit. c) şi d);
b) stat membru de origine sau de provenienţã - un stat membru al Uniunii Europene, un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţianã;
c) stat membru gazdã - un stat membru al Uniunii Europene, un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţianã.
(2) Prin titlu oficial de calificare în farmacie se înţelege:
a) diploma de farmacist, eliberatã de cãtre o instituţie de învãţãmânt superior medico-farmaceutic acreditatã din România;
b) certificatul de farmacist specialist eliberat de Ministerul Sãnãtãţii;
c) certificatul de farmacist primar eliberat de Ministerul Sãnãtãţii;
d) diploma, certificatul sau un alt titlu de farmacist, eliberate conform normelor Uniunii Europene de cãtre statele membre ale Uniunii Europene, statele aparţinând Spaţiului Economic European sau de cãtre Confederaţia Elveţianã;
e) diploma, certificatul sau un alt titlu de farmacist, dobândite într-un stat terţ şi recunoscute de unul dintre statele membre prevãzute la lit. d) ori echivalate în România.
ART. 3
(1) Titlurile oficiale de calificare în profesia de farmacist, obţinute în afara României, a statelor membre ale Uniunii Europene, a statelor aparţinând Spaţiului Economic European sau a Confederaţiei Elveţiene, se echivaleazã potrivit legii.
(2) Excepţie de la prevederile alin. (1) fac titlurile oficiale de calificare în profesia de farmacist, care au fost recunoscute de unul dintre aceste state.
ART. 4
Controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de farmacist se realizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi de cãtre Colegiul Farmaciştilor din România, denumite în continuare autoritãţi competente române.
ART. 5
(1) Profesia de farmacist este profesie independentã şi se exercitã în regim salarial şi/sau independent, cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(2) În timpul exercitãrii profesiei, farmacistul nu este funcţionar public.
(3) Apãrarea principiilor prevãzute la alin. (1) este asiguratã de cãtre Colegiul Farmaciştilor din România.
ART. 6
(1) Exercitarea profesiei de farmacist se realizeazã prin urmãtoarele activitãţi:
a) prepararea formelor farmaceutice ale medicamentelor;
b) fabricarea şi controlul medicamentelor;
c) controlul medicamentelor într-un laborator pentru controlul medicamentelor;
d) depozitarea, conservarea şi distribuirea medicamentelor en gros;
e) prepararea, controlul, depozitarea şi distribuţia medicamentelor în farmacii deschise publicului;
f) prepararea, controlul, depozitarea şi eliberarea medicamentelor din farmaciile de spital;
g) acordarea de informaţii şi consultanţã privind medicamentele.
(2) Farmacistul, în conformitate cu pregãtirea sa universitarã, este competent sã exercite şi alte activitãţi profesionale, precum:
a) colaborare cu medicul pentru stabilirea şi urmãrirea terapiei pacientului;
b) farmacovigilenţã;
c) fabricarea, controlul, depozitarea, conservarea şi distribuţia produselor din plante, suplimentelor nutritive, produselor igieno-cosmetice, dispozitivelor medicale, medicamentelor de uz veterinar, substanţelor farmaceutice active şi auxiliare;
d) analize în laboratoare de biochimie, toxicologie şi igienã a mediului şi alimentelor;
e) marketing şi management farmaceutic;
f) activitãţi didactice sau administraţie sanitarã.
(3) În toate activitãţile prevãzute la alin. (1) farmacistul are deplinã rãspundere şi drept de decizie.
ART. 7
(1) În exercitarea profesiei farmacistul trebuie sã dovedeascã profesionalism, devotament, corectitudine, disponibilitate şi respect faţã de persoana care i se adreseazã pentru obţinerea serviciilor farmaceutice necesare.
(2) La absolvirea instituţiei de învãţãmânt din România farmacistul va depune urmãtorul jurãmânt:
"În întreaga mea activitate de farmacist voi da dovadã de o atitudine profund umanã faţã de om şi colectivitate.
Voi respecta demnitatea şi personalitatea bolnavului, exercitând profesiunea cu conştiinciozitate, respectând normele de eticã şi de deontologie farmaceuticã.
Voi fi corect cu mine însumi şi cu confraţii mei, cãrora le voi cere colaborarea, şi nu voi refuza sã le acord sprijinul, când mi se va cere, în interesul bolnavului.
Voi pãstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi dupã decesul acestora.
Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist sã fie utilizatã împotriva sãnãtãţii şi vieţii omului.
Voi fi rãbdãtor şi înţelegãtor faţã de cel care, datoritã bolii, nu-mi acordã respectul cuvenit.
Jur, pe onoare, în mod solemn şi liber!"
ART. 8
(1) Profesia de farmacist poate fi exercitatã pe teritoriul României de persoanele prevãzute la art. 1, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) deţin un titlu oficial de calificare în farmacie, conform legii;
b) nu se gãsesc în vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevãzute de prezenta lege;
c) sunt membri ai Colegiului Farmaciştilor din România;
d) sunt apte din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de farmacist.
(2) Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, au, în exercitarea profesiei, aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi farmaciştii cetãţeni români, membri ai Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 9
(1) Profesia de farmacist se exercitã în România cu titlul profesional corespunzãtor calificãrii profesionale însuşite, dupã cum urmeazã:
a) farmacist;
b) farmacist, specialist în una dintre specialitãţile farmaceutice prevãzute de Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã;
c) farmacist primar în una dintre specialitãţile farmaceutice prevãzute de Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi cetãţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care deţin un titlu oficial de calificare în farmacie, precum şi experienţa profesionalã complementarã prevãzutã la art. 16, atunci când este cazul, şi care exercitã profesia în România.

SECŢIUNEA a 2-a
Nedemnitãţi şi incompatibilitãţi

ART. 10
Este nedemn sã exercite profesia de farmacist:
a) farmacistul care a fost condamnat definitiv prin hotãrâre judecãtoreascã pentru sãvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra umanitãţii sau vieţii, în împrejurãri legate de exercitarea profesiei de farmacist, şi pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b) farmacistul cãruia i s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilitã prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã sau disciplinarã.
ART. 11
(1) Exercitarea profesiei de farmacist este incompatibilã cu:
a) profesia de medic;
b) oricare ocupaţie de naturã a aduce atingere demnitãţii profesiei de farmacist sau bunelor moravuri, conform Codului deontologic al farmacistului;
c) starea de sãnãtate fizicã sau psihicã necorespunzãtoare pentru exercitarea profesiei de farmacist.
(2) În termen de 10 zile de la naşterea situaţiei de incompatibilitate, farmacistul este obligat sã anunţe colegiul al cãrui membru este.
(3) Preşedintele colegiului din care face parte farmacistul poate desemna o comisie special constituitã pentru fiecare caz în parte, alcãtuitã din 3 farmacişti primari, pentru a confirma sau a infirma situaţia de incompatibilitate prevãzutã la alin. (1) lit. a) şi b). În cazurile prevãzute la alin. (1) lit. c), acesta poate solicita organelor în drept confirmarea sau infirmarea stãrii de incompatibilitate.
(4) Pe timpul stãrii de incompatibilitate se suspendã de drept calitatea de membru al Colegiului Farmaciştilor din România şi dreptul de exerciţiu al profesiei.

SECŢIUNEA a 3-a
Autorizarea exercitãrii profesiei de farmacist

ART. 12
(1) Exercitarea profesiei de farmacist se face pe baza certificatului de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, care se acordã de cãtre acesta.
(2) Certificatul de membru al Colegiului Farmaciştilor din România se acordã pe baza urmãtoarelor acte:
a) titlurile oficiale de calificare în profesia de farmacist, prevãzute de lege;
b) certificatul de cazier judiciar;
c) certificatul de sãnãtate;
d) declaraţie pe propria rãspundere privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 10 şi 11.
(3) Exercitarea profesiei în cazul farmaciştilor cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, se face în baza documentelor eliberate conform prevederilor art. 19 şi în condiţiile prevãzute la art. 29.
ART. 13
Farmaciştii care au dreptul la pensie pentru limitã de vârstã, potrivit legii, pot fi menţinuţi, la cerere, în activitatea profesionalã, pe baza autorizãrii anuale a Colegiului Farmaciştilor din România şi a aprobãrii angajatorului.
ART. 14
În farmaciile de spital, farmacistul este autorizat sã elibereze medicamente numai pentru secţiile spitalului.

CAP. II
Dispoziţii privind exercitarea profesiei de farmacist pe teritoriul României de cãtre farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii privind dreptul utilizãrii titlului de formare

ART. 15
(1) Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care exercitã profesia de farmacist în România, au dreptul de a ataşa, la titlul profesional prevãzut la art. 9, titlul licit de formare obţinut în statul membru de origine sau de provenienţã în limba acelui stat şi, eventual, abrevierea lui. Titlul licit de formare va fi însoţit de numele şi locul instituţiei sau al organului emitent.
(2) Dacã titlul respectiv de formare desemneazã în România o pregãtire complementarã neînsuşitã de beneficiar, acesta va utiliza, în exerciţiul profesiei, forma corespunzãtoare a titlului, indicatã de autoritãţile competente române.
ART. 16
În cazul în care accesul la una dintre activitãţile prevãzute la art. 6 sau exercitarea acesteia necesitã, în afara titlului oficial de calificare de farmacist prevãzut de lege, şi o experienţã profesionalã complementarã, autoritãţile competente române recunosc certificatul emis de statul membru de origine sau de provenienţã a posesorului, prin care se atestã cã acesta a desfãşurat activitatea în cauzã în acel stat pentru o perioadã de timp echivalentã cu cea prevãzutã de legislaţia românã pentru activitatea în cauzã.

SECŢIUNEA a 2-a
Dispoziţii privind facilitarea exercitãrii dreptului de stabilire

ART. 17
În vederea primului acces la una dintre activitãţile profesionale, farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, vor prezenta autoritãţilor competente române certificatul de cazier judiciar emis de statul membru de origine sau de provenienţã sau, în lipsa acestuia, un document echivalent emis de acel stat.
ART. 18
(1) Pentru accesul la una dintre activitãţile prevãzute la art. 6 sau pentru exerciţiul acesteia, farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, vor prezenta autoritãţilor competente române certificatul de sãnãtate fizicã şi psihicã eliberat de statul membru de origine sau de provenienţã.
(2) În situaţia în care, pentru accesul şi exerciţiul activitãţii prevãzute la alin. (1), statul membru de origine sau de provenienţã nu impune o astfel de cerinţã şi, în consecinţã, nu emite cetãţenilor sãi un astfel de document, autoritãţile competente române acceptã din partea acestuia un atestat echivalent certificatului de sãnãtate.
ART. 19
(1) Solicitãrile farmaciştilor cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene cu privire la accesul în România la una dintre activitãţile farmaceutice se soluţioneazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din România, în termen de 3 luni de la data depunerii dosarului complet de cãtre cel interesat.
(2) Dosarul prevãzut la alin. (1) trebuie sã cuprindã urmãtoarele documente:
a) documentul de identitate;
b) diploma de farmacist obţinutã în România, diploma de farmacist obţinutã sau, dupã caz, recunoscutã într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţianã, respectiv atestatul de echivalare emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii în cazul diplomelor de farmacist obţinute într-un stat terţ şi care nu au fost recunoscute de unul dintre statele membre enumerate;
c) certificatul de sãnãtate emis de statul membru de origine sau de provenienţã, iar în lipsa acestuia, atestatul echivalent certificatului de sãnãtate emis de statul respectiv;
d) certificatul de cazier judiciar emis de statul membru de origine sau de provenienţã, în cazul în care intrarea în profesie se face în România, iar în lipsa acestuia, documentul echivalent emis de statul respectiv.
(3) Deciziile autoritãţilor competente române în aceste cazuri pot fi atacate la instanţa de contencios administrativ.
(4) În situaţia prevãzutã la art. 21, cererea de reexaminare suspendã termenul legal de soluţionare. Autoritãţile competente române vor continua procedura prevãzutã la alin. (1) dupã primirea rãspunsului din partea statului membru consultat sau dupã expirarea termenului de 3 luni prevãzut de normele Uniunii Europene pentru formularea rãspunsului de cãtre statele membre consultate, în aceste situaţii.
ART. 20
Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România şi care, în timpul exercitãrii profesiei, încalcã dispoziţiile, legile şi regulamentele profesiei, rãspund potrivit legii.
ART. 21
(1) Atunci când autoritãţile competente române au cunoştinţã de fapte grave şi precise care pot avea repercusiuni asupra începerii activitãţii profesionale sau asupra exercitãrii profesiei de farmacist în România, comise de farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, anterior stabilirii în România şi în afara teritoriului sãu, acestea informeazã statul de origine sau de provenienţã a celor în cauzã.
(2) Autoritãţile competente române comunicã statului membru gazdã informaţiile solicitate cu privire la sancţiunile disciplinare de naturã profesionalã sau administrativã, precum şi cu privire la sancţiunile penale interesând exerciţiul profesiei de farmacist, aplicate farmaciştilor pe durata exercitãrii profesiei în România.
(3) Autoritãţile competente române analizeazã informaţiile transmise de statul membru gazdã cu privire la faptele grave şi precise comise de farmaciştii cetãţeni români sau care provin din România, anterior stabilirii acestora în statul membru gazdã şi în afara teritoriului sãu, fapte care pot avea repercusiuni asupra începerii activitãţii profesionale sau asupra exercitãrii profesiei de farmacist în acel stat. Autoritãţile competente române decid asupra naturii şi amplorii investigaţiilor pe care le întreprind în situaţiile pentru care au fost sesizate şi comunicã statului membru gazdã, în termen de 3 luni de la primirea solicitãrii acestuia, consecinţele care rezultã cu privire la atestatele şi documentele pe care le-au emis în cazurile respective.
(4) Autoritãţile competente române asigurã confidenţialitatea informaţiilor transmise.
ART. 22
Documentele prevãzute la art. 17, 18 şi 21 sunt valabile 3 luni de la data emiterii.
ART. 23
(1) Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care exercitã profesia de farmacist în România, au obligaţia de a se informa la autoritãţile competente cu privire la legislaţia care reglementeazã sectorul de sãnãtate, domeniul securitãţii sociale, precum şi cu privire la Codul deontologic al farmacistului.
(2) În vederea furnizãrii informaţiilor prevãzute la alin. (1), autoritãţile competente române vor organiza la nivelul structurilor teritoriale şi centrale birouri de informare legislativã.

CAP. III
Organizarea şi funcţionarea Colegiului Farmaciştilor din România

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 24
(1) Colegiul Farmaciştilor din România se organizeazã şi funcţioneazã ca organizaţie profesionalã, de interes public, apoliticã şi fãrã scop patrimonial, având ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de farmacist împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii.
(2) Colegiul Farmaciştilor din România are autonomie instituţionalã şi îşi exercitã atribuţiile fãrã posibilitatea vreunei imixtiuni.
ART. 25
(1) Colegiul Farmaciştilor din România se organizeazã şi funcţioneazã pe criterii teritoriale, la nivel naţional şi judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti.
(2) Între Colegiul Farmaciştilor din România şi colegiile teritoriale existã raporturi de autonomie funcţionalã, organizatoricã şi financiarã.
(3) Sediul Colegiului Farmaciştilor din România este în municipiul Bucureşti.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile Colegiului Farmaciştilor din România

ART. 26
Colegiul Farmaciştilor din România are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã aplicarea legilor, regulamentelor şi normelor care organizeazã şi reglementeazã exercitarea profesiei de farmacist;
b) apãrã demnitatea şi promoveazã drepturile şi interesele membrilor sãi în toate sferele de activitate; apãrã onoarea, libertatea şi independenţa profesionalã a farmacistului, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului profesional; asigurã respectarea de cãtre farmacişti a obligaţiilor ce le revin;
c) elaboreazã şi adoptã Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Farmaciştilor din România şi Codul deontologic al farmacistului;
d) controleazã şi supravegheazã modul de exercitare a profesiei de farmacist, indiferent de forma de exercitare şi de unitatea la care se desfãşoarã, asigurând aplicarea legilor şi regulamentelor specifice;
e) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii şi cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii la formarea, specializarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a farmaciştilor;
f) avizeazã, conform regulamentelor de organizare şi funcţionare a unitãţilor farmaceutice, fişa de atribuţii a postului de farmacist, întocmitã obligatoriu la nivelul fiecãrei farmacii;
g) acţioneazã, atât singur, cât şi împreunã cu instituţiile publice, în vederea asigurãrii calitãţii actului profesional în unitãţile farmaceutice;
h) stabileşte capacitatea de contractare a farmaciilor aflate în raporturi contractuale cu sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, în funcţie de criteriile elaborate de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România şi Ministerul Sãnãtãţii;
i) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii şi îl sprijinã, prin reprezentanţii sãi, în activitatea de inspecţie farmaceuticã organizatã de Ministerul Sãnãtãţii;
j) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea metodologiei de acordare a gradului profesional şi a tematicii de concurs;
k) împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii organizeazã forme de educaţie continuã şi de ridicare a gradului de competenţã profesionalã a membrilor sãi;
l) controleazã modul în care sunt respectate de cãtre angajatori independenţa profesionalã şi dreptul de decizie profesionalã ale farmacistului;
m) reprezintã şi apãrã interesele membrilor, la solicitarea acestora, în faţa angajatorilor;
n) promoveazã şi stabileşte relaţii pe plan extern cu instituţii şi organizaţii similare;
o) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea reglementãrilor profesiei de farmacist;
p) organizeazã judecarea cazurilor de încãlcare a normelor de deontologie profesionalã ori a celor care reglementeazã exercitarea profesiei sau a actului profesional;
q) stabileşte, în funcţie de gradul riscului profesional, valoarea riscului asigurat în cadrul asigurãrilor de rãspundere civilã profesionalã pentru membrii sãi;
r) organizeazã centre de pregãtire lingvisticã, necesare pentru exercitarea activitãţii profesionale de cãtre farmaciştii cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene;
s) avizeazã, conform legii, structura reţelei farmaceutice la nivel naţional.
ART. 27
În exercitarea atribuţiilor prevãzute de prezenta lege, Colegiul Farmaciştilor din România, prin structurile naţionale sau teritoriale, are dreptul de a formula acţiune în justiţie în nume propriu sau în numele membrilor sãi.
ART. 28
(1) Colegiul Farmaciştilor din România participã, alãturi de celelalte instituţii implicate, la elaborarea contractului-cadru privind furnizarea serviciilor farmaceutice în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate şi, împreunã cu casele de asigurãri de sãnãtate teritoriale, stabileşte necesarul estimativ de servicii farmaceutice şi îl prezintã Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(2) În cadrul Colegiului Farmaciştilor din România se va înfiinţa o comisie care va urmãri îndeplinirea de cãtre farmaciile aflate în raporturi contractuale cu sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate a obligaţiilor contractuale. În acest sens, comisia va colabora cu toate instituţiile implicate şi va acţiona prin toate mijloacele legale pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale de cãtre toate pãrţile implicate.
(3) Trimestrial, comisia va prezenta, în baza datelor furnizate de partenerii contractuali, consiliului judeţean al Colegiului Farmaciştilor din România şi, respectiv, celui al municipiului Bucureşti un raport privind modul în care farmaciile respectã obligaţiile contractuale şi drepturile asiguraţilor, problemele apãrute în urma derulãrii raporturilor contractuale şi propune mãsurile ce trebuie luate în vederea îmbunãtãţirii activitãţii farmaciilor.

SECŢIUNEA a 3-a
Membrii Colegiului Farmaciştilor din România

ART. 29
(1) În vederea exercitãrii profesiei de farmacist, farmaciştii cetãţeni români şi farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, au obligaţia sã se înscrie în Colegiul Farmaciştilor din România.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi au de drept calitatea de membru al Colegiului Farmaciştilor din România toţi farmaciştii înscrişi pânã la acea datã.
(3) Calitatea de membru al Colegiului Farmaciştilor din România o pot pãstra, la cerere, şi farmaciştii pensionari care au practicat profesia de farmacist.
(4) Membrii Colegiului Farmaciştilor din România sunt înscrişi în Registrul farmaciştilor din România, care se publicã periodic.
ART. 30
(1) La cerere, membrii Colegiului Farmaciştilor din România care, din motive obiective, întrerup pe o duratã de pânã la 5 ani exercitarea profesiei de farmacist pot solicita suspendarea calitãţii de membru pe acea duratã.
(2) Pe durata suspendãrii la cerere a calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, se suspendã obligaţiile şi drepturile ce decurg din prezenta lege.
(3) Întreruperea exercitãrii profesiei de farmacist pe o duratã mai mare de 5 ani atrage, de drept, pierderea calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România.
(4) O nouã înscriere se poate face numai în condiţiile prezentei legi şi cu avizul favorabil al Consiliului naţional al Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 31
Farmaciştii care doresc sã exercite profesia se înscriu ca membri ai Colegiului Farmaciştilor din România la colegiul teritorial în raza cãruia se aflã unitatea la care îşi desfãşoarã activitatea sau la colegiul teritorial în raza cãruia îşi au domiciliul sau reşedinţa, dacã nu au încã un loc de muncã.

SECŢIUNEA a 4-a
Drepturile şi obligaţiile membrilor Colegiului Farmaciştilor din România

ART. 32
Membrii Colegiului Farmaciştilor din România au urmãtoarele drepturi:
a) sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere de la nivelul structurilor teritoriale sau naţionale ale Colegiului Farmaciştilor din România;
b) sã se adreseze organelor abilitate ale Colegiului Farmaciştilor din România şi sã primeascã informaţiile solicitate;
c) sã participe la orice acţiune a Colegiului Farmaciştilor din România şi sã fie informaţi în timp util despre aceasta;
d) sã foloseascã, împreunã cu membrii sãi de familie, toate dotãrile sociale, profesionale, culturale şi sportive ale Colegiului Farmaciştilor din România şi ale colegiilor locale;
e) sã poarte însemnele Colegiului Farmaciştilor din România;
f) sã conteste sancţiunile primite;
g) sã solicite ajutoare materiale pentru situaţii deosebite, atât personal, cât şi prin membrii lor de familie.
ART. 33
Obligaţiile membrilor Colegiului Farmaciştilor din România sunt urmãtoarele:
a) sã facã dovada cunoaşterii normelor de deontologie profesionalã şi a celor care reglementeazã organizarea şi funcţionarea corpului profesional; modalitatea de testare a cunoştinţelor de deontologie şi a legislaţiei profesionale se stabileşte de cãtre Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România;
b) sã respecte dispoziţiile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Colegiului Farmaciştilor din România, Codul deontologic al farmacistului, hotãrârile organelor de conducere ale Colegiului Farmaciştilor din România şi regulamentele profesiei;
c) sã rezolve sarcinile ce le-au fost încredinţate în calitate de membri sau reprezentanţi ai corpului profesional;
d) sã participe la manifestãrile iniţiate de organele de conducere, la activitãţile profesionale ori de pregãtire profesionalã iniţiate ori organizate de cãtre organele de conducere naţionale sau locale;
e) sã participe la şedinţele ori adunãrile la care au fost convocaţi;
f) sã execute cu bunã-credinţã sarcinile ce decurg din hotãrârile organelor de conducere ale corpului profesional;
g) sã se abţinã de la deliberãrile organelor de conducere în care sunt aleşi, în cazul în care, în îndeplinirea unor atribuţii ale acestor organe, au un interes propriu;
h) sã pãstreze secretul profesional;
i) sã pãstreze, în cadrul profesiei, confidenţialitatea asupra dezbaterilor, opiniilor şi voturilor exprimate în organele de conducere;
j) sã respecte normele, principiile şi îndatoririle deontologiei profesionale şi sã aibã un comportament demn în exercitarea profesiei ori a calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România;
k) sã achite, în termenul stabilit, cotizaţia datoratã în calitate de membru al Colegiului Farmaciştilor din România;
l) sã rezolve litigiile cu alţi membri, în primul rând prin intermediul medierii de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Farmaciştilor din România;
m) sã execute cu bunã-credinţã atribuţiile ce le revin în calitate de reprezentant sau membru în organele de conducere ale Colegiului Farmaciştilor din România, ale colegiilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 34
Obligaţiile membrilor Colegiului Farmaciştilor din România, ce decurg din calitatea lor specialã de farmacişti, sunt urmãtoarele:
a) sã respecte şi sã aplice în orice împrejurare normele de deontologie farmaceuticã;
b) sã nu aducã prejudicii reputaţiei corpului profesional sau a altor membri, respectând statutul de corp profesional al Colegiului Farmaciştilor din România;
c) sã acţioneze, pe toatã durata exercitãrii profesiei, în vederea creşterii gradului de pregãtire profesionalã şi cunoaşterii noutãţilor profesionale;
d) sã respecte drepturile legale ale pacienţilor;
e) sã acorde, cu promptitudine, asistenţã farmaceuticã de urgenţã, ca o îndatorire fundamentalã, profesionalã şi civicã.
ART. 35
(1) În vederea creşterii gradului de pregãtire profesionalã şi asigurãrii unui nivel ridicat al cunoştinţelor profesionale, farmaciştii sunt obligaţi sã urmeze un numãr de cursuri de pregãtire şi alte forme de educaţie continuã şi informare în domeniul ştiinţelor profesionale, pentru cumularea numãrului de credite stabilit în acest sens de cãtre Colegiul Farmaciştilor din România. Sunt creditate programele, precum şi celelalte forme de educaţie farmaceuticã continuã avizate de cãtre Colegiul Farmaciştilor din România.
(2) Farmaciştilor care nu realizeazã pe parcursul a 3 ani numãrul minim de credite de educaţie profesionalã continuã stabilit de Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România li se suspendã dreptul de practicã, pânã la realizarea numãrului de credite respectiv.

SECŢIUNEA a 5-a
Organizarea şi funcţionarea

A. Organizarea la nivel teritorial
ART. 36
(1) La nivelul fiecãrui judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti, se organizeazã câte un colegiu al farmaciştilor, format din toţi farmaciştii cu drept de liberã practicã din unitatea administrativ-teritorialã respectivã.
(2) Colegiile farmaciştilor au personalitate juridicã, patrimoniu şi buget propriu.
(3) Personalitatea juridicã se dobândeşte de la data constituirii şi înregistrãrii la administraţia financiarã în raza cãreia se aflã sediul instituţiei.
(4) Sediul colegiului este în oraşul de reşedinţã a judeţului, respectiv în municipiul Bucureşti, pentru Colegiul Farmaciştilor Bucureşti.
(5) Nici un colegiu teritorial nu poate funcţiona în afara Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 37
Organele de conducere ale colegiului teritorial sunt:
a) adunarea generalã a farmaciştilor;
b) consiliul;
c) biroul consiliului;
d) preşedintele.
ART. 38
(1) Adunarea generalã este formatã din toţi farmaciştii cu drept de practicã, înscrişi în colegiul respectiv.
(2) Adunarea generalã se întruneşte anual, în primul trimestru, la convocarea consiliului, şi adoptã hotãrâri cu majoritate simplã, în prezenţa a 2/3 din membrii sãi. Dacã la prima convocare nu s-a realizat majoritatea de 2/3, dupã 10 zile se organizeazã o nouã şedinţã, cu aceeaşi ordine de zi, care va adopta hotãrâri, indiferent de numãrul membrilor prezenţi, dar nu mai puţin de jumãtate plus unu din totalul membrilor.
(3) Adunarea generalã are urmãtoarele atribuţii: a) aprobã proiectul de buget al colegiului şi, în baza raportului cenzorilor, descarcã de gestiune consiliul pentru anul fiscal încheiat;
b) alege, dintre membrii sãi, consiliul colegiului şi reprezentanţii în Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Farmaciştilor din România;
c) stabileşte indemnizaţia de şedinţã a membrilor comisiei de disciplinã;
d) alege comisia de cenzori a colegiului.
ART. 39
(1) Membrii consiliului structurilor teritoriale şi reprezentanţii în Adunarea generalã naţionalã se aleg pe o perioadã de 4 ani de cãtre adunãrile generale teritoriale prin vot secret şi în condiţiile participãrii a minimum 2/3 din membrii adunãrii generale.
(2) Dacã la adunarea de alegeri nu se realizeazã condiţia de participare, dupã douã sãptãmâni se va organiza un nou scrutin care va alege reprezentanţii, indiferent de numãrul participanţilor.
ART. 40
(1) Consiliul colegiului are un numãr de membri proporţional cu numãrul farmaciştilor înscrişi în evidenţa colegiului la data organizãrii alegerilor, dupã cum urmeazã:
a) 7 membri, pentru un numãr de pânã la 100 de farmacişti înscrişi;
b) 11 membri, pentru un numãr de 101 pânã la 500 de farmacişti înscrişi;
c) 13 membri, pentru un numãr de 501 pânã la 1.000 de farmacişti înscrişi;
d) 19 membri, pentru un numãr de peste 1.000 de farmacişti înscrişi.
(2) Consiliul judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, are un numãr de 3-11 membri supleanţi, aleşi de adunarea generalã.
ART. 41
Consiliul colegiului teritorial exercitã atribuţiile prevãzute de lege şi date în competenţa sa prin Statutul Colegiului Farmaciştilor din România sau prin hotãrârea Consiliului naţional.
ART. 42
(1) Consiliul colegiului teritorial, în prima şedinţã organizatã în termen de maximum 5 zile de la alegere, alege biroul consiliului.
(2) Biroul consiliului este format dintr-un preşedinte, 3 vicepreşedinţi şi un secretar.

B. Organizarea la nivel naţional
ART. 43
(1) Colegiul Farmaciştilor din România este format din toţi farmaciştii înscrişi în colegiile teritoriale.
(2) Colegiul Farmaciştilor din România are personalitate juridicã, patrimoniu şi buget propriu. Bugetul se formeazã din contribuţia colegiilor teritoriale în cote stabilite de Consiliul naţional. Patrimoniul poate fi folosit şi în activitãţi producãtoare de venituri, în condiţiile legii.
ART. 44
Organele de conducere, la nivel naţional, ale Colegiului Farmaciştilor din România, sunt:
a) Adunarea generalã naţionalã;
b) Consiliul naţional;
c) Biroul executiv;
d) preşedintele.
ART. 45
(1) Adunarea generalã naţionalã este alcãtuitã din preşedinţii colegiilor teritoriale şi reprezentanţi aleşi de adunãrile generale locale prin vot direct şi secret.
(2) Norma de reprezentare în adunarea generalã este de 1/50 de membri.
(3) Reprezentanţii în adunarea generalã sunt aleşi pe o duratã de 4 ani.
(4) Proporţional cu numãrul de farmacişti înscrişi în evidenţa colegiului teritorial se vor alege 3-11 membri supleanţi.
ART. 46
Adunarea generalã naţionalã are urmãtoarele atribuţii:
a) adoptã Statutul Colegiului Farmaciştilor din România, precum şi Codul deontologic al farmacistului;
b) aprobã modificarea acestora;
c) aprobã bugetul de venituri şi cheltuieli şi execuţia celui pentru exerciţiul financiar expirat;
d) alege, dintre membrii sãi, comisia de cenzori;
e) adoptã declaraţii care sã reflecte poziţia Colegiului Farmaciştilor din România cu privire la aspecte de interes general în ceea ce priveşte profesia de farmacist ori statutul farmacistului în societate.
ART. 47
(1) Adunarea generalã naţionalã adoptã hotãrâri în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul membrilor sãi, cu majoritate simplã de voturi.
(2) Dacã la prima convocare nu se realizeazã condiţia de cvorum, dupã douã sãptãmâni se va organiza o altã şedinţã, cu aceeaşi ordine de zi, care va putea adopta hotãrâri, indiferent de numãrul membrilor prezenţi, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 46 lit. a) şi b), pentru care este necesarã condiţia de cvorum prevãzutã de lege.
(3) Adunarea generalã naţionalã se întruneşte în şedinţã ordinarã în primul trimestru al anului în curs.
ART. 48
Adunarea generalã naţionalã este condusã de cãtre Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 49
(1) Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România este alcãtuit din preşedinţii colegiilor teritoriale, 3 reprezentanţi ai Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, respectiv preşedintele şi 2 vicepreşedinţi şi câte un reprezentant al farmaciştilor din fiecare minister ori instituţie centralã cu reţea sanitarã proprie. Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România poate fi asistat, cu rol consultativ, de cãtre un reprezentant al Academiei de Ştiinţe Medicale, Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerului Justiţiei.
(2) Reprezentanţii în Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România sunt aleşi pe o duratã de 4 ani.
(3) Cheltuielile cu deplasarea şi diurna reprezentanţilor în Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România vor fi suportate de cãtre colegiile ai cãror reprezentanţi sunt.
(4) Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România se întruneşte legal în prezenţa a cel puţin 2/3 din numãrul reprezentanţilor stabiliţi la alin. (1).
ART. 50
Consiliul naţional lucreazã în prezenţa a 2/3 din numãrul membrilor cu drept de vot şi decide cu o majoritate absolutã de voturi, cu excepţia deciziilor referitoare la cotizaţie, pentru care sunt necesare voturile favorabile a 2/3 din numãrul total al membrilor.
ART. 51
Deciziile Consiliului naţional al Colegiului Farmaciştilor din România sunt obligatorii pentru colegiile locale şi pentru toţi farmaciştii care practicã profesia de farmacist în România.
ART. 52
Atribuţiile Consiliului naţional sunt urmãtoarele:
a) elaboreazã Statutul Colegiului Farmaciştilor din România, precum şi proiectele de modificare a acestuia;
b) elaboreazã Codul deontologic al farmacistului, precum şi proiectele de modificare a acestuia;
c) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã;
d) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea tematicilor, metodologiilor, concursurilor şi examenelor pentru farmacişti;
e) stabileşte sistemul de credite de educaţie continuã, pe baza cãruia se evalueazã activitatea de perfecţionare profesionalã a farmaciştilor;
f) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea normelor privind exercitarea profesiei de farmacist pe teritoriul României;
g) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii la elaborarea strategiei şi programelor privind dezvoltarea învãţãmântului farmaceutic;
h) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii la elaborarea principiilor şi criteriilor privind teritorializarea şi înfiinţarea de noi farmacii, laboratoare şi depozite farmaceutice;
i) fixeazã cotizaţia care trebuie plãtitã obligatoriu de cãtre fiecare farmacist consiliului judeţean sau al municipiului Bucureşti, stabilind partea din aceastã cotizaţie care trebuie viratã cãtre Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România;
j) gestioneazã bunurile Colegiului Farmaciştilor din România şi poate sã creeze şi sã subvenţioneze acţiuni interesând profesiunea, acţiuni de întrajutorare sau de sponsorizare;
k) soluţioneazã, prin comisiile de specialitate ale Colegiului Farmaciştilor din România, în termen de 30 de zile de la înregistrare, contestaţiile formulate împotriva deciziilor date de consiliile judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, în conformitate cu regulamentele proprii;
l) alege, dintre membrii sãi, Biroul executiv al Colegiului Farmaciştilor din România;
m) propune Adunãrii generale naţionale proiectul privind bugetul de venituri şi cheltuieli al Colegiului Farmaciştilor din România;
n) alege, dintre membrii sãi, pe cei care vor forma comisiile de lucru;
o) stabileşte indemnizaţiile membrilor biroului executiv şi indemnizaţia de şedinţã a membrilor Comisiei superioare de disciplinã;
p) avizeazã reînscrierea farmaciştilor care au pierdut calitatea de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform Codului deontologic al farmacistului.
ART. 53
Consiliul naţional stabileşte strategia şi planul anual de control şi supraveghere a modului de exercitare a profesiei de farmacist, precum şi a condiţiilor în care se desfãşoarã aceasta.
ART. 54
Biroul executiv al Colegiului Farmaciştilor din România este format dintr-un preşedinte, 3 vicepreşedinţi şi un secretar general, aleşi în mod individual de cãtre Consiliul naţional dintre membrii sãi.
ART. 55
Atribuţiile Biroului executiv:
a) asigurã activitatea permanentã a Colegiului Farmaciştilor din România între şedinţele Consiliului naţional;
b) aprobã angajarea de personal şi asigurã execuţia bugetului Colegiului Farmaciştilor din România;
c) întocmeşte raportul anual de activitate şi gestiune, pe care îl supune aprobãrii Consiliului naţional;
d) acceptã donaţiile, legatele şi sponsorizãrile fãcute Colegiului Farmaciştilor din România;
e) executã hotãrârile Adunãrii generale naţionale şi ale Consiliului naţional;
f) elaboreazã şi supune spre avizare Consiliului naţional proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli, pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli ale colegiilor teritoriale;
g) informeazã Consiliul naţional cu privire la deciziile emise între şedinţele Consiliului;
h) îndeplineşte orice alte sarcini stabilite de cãtre Consiliul naţional.
ART. 56
Biroul executiv coordoneazã activitatea comisiilor de lucru ale Consiliului naţional al Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 57
În exercitarea mandatului, membrii Biroului executiv, precum şi membrii birourilor consiliilor colegiilor teritoriale vor primi o indemnizaţie lunarã, al cãrei cuantum va fi aprobat, dupã caz, de Consiliul naţional, respectiv consiliile colegiilor teritoriale.
ART. 58
Preşedintele Biroului executiv al Consiliului naţional este preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 59
Atribuţiile Preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din România sunt:
a) reprezintã Colegiul Farmaciştilor din România în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţarã şi din strãinãtate;
b) încheie contracte şi convenţii în numele Colegiului Farmaciştilor din România, cu aprobarea Biroului executiv;
c) convoacã şi conduce şedinţele Adunãrii generale, ale Consiliului naţional;
d) aduce la îndeplinire deciziile Biroului executiv, hotãrârile Consiliului naţional date în sarcina sa şi rezolvã problemele şi lucrãrile curente;
e) angajeazã personalul de specialitate şi administrativ;
f) îndeplineşte orice alte sarcini încredinţate de Consiliul naţional ori de Biroul executiv.
ART. 60
(1) Nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale Colegiului Farmaciştilor din România, atât la nivel naţional, cât şi teritorial, farmaciştii care deţin funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sãnãtãţii, în cadrul structurilor descentralizate ale acestuia ori în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Farmaciştii pentru care, pe timpul exercitãrii mandatului de membru al organelor de conducere, a survenit situaţia de incompatibilitate, pierd de drept mandatul încredinţat, urmând ca locul rãmas vacant sã fie ocupat, dupã caz, de primul membru aflat pe lista supleanţilor sau prin organizarea unei noi alegeri.

SECŢIUNEA a 6-a
Rãspunderea disciplinarã

ART. 61
Farmacistul rãspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesionale, a Codului deontologic al farmacistului şi a regulilor de bunã practicã profesionalã, a Statutului Colegiului Farmaciştilor din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului Farmaciştilor din România, precum şi pentru orice fapte sãvârşite în legãturã cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de naturã sã prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 62
(1) În cazurile prevãzute la art. 61, plângerea împotriva unui farmacist se depune la colegiul al cãrui membru este.
(2) Biroul consiliului, în baza anchetei disciplinare efectuate de cãtre departamentul de jurisdicţie profesionalã, poate decide:
a) respinge plângerea ca vãdit nefondatã;
b) solicitã completarea anchetei disciplinare;
c) dispune trimiterea dosarului disciplinar la comisia de disciplinã.
(3) Împotriva deciziei de respingere a plângerii, persoana care a fãcut plângerea poate depune contestaţie la colegiul a cãrui decizie se contestã. Aceasta se soluţioneazã de cãtre Biroul executiv al Consiliul naţional.
ART. 63
(1) În cadrul fiecãrui colegiu teritorial se organizeazã şi funcţioneazã o comisie de disciplinã, constituitã din 3 membri, independentã de conducerea colegiului, care judecã abaterile disciplinare sãvârşite de farmaciştii cuprinşi în acel colegiu.
(2) În cadrul Colegiului Farmaciştilor din România se organizeazã şi funcţioneazã Comisia superioarã de disciplinã, formatã din 5 membri. Unul dintre membrii Comisiei superioare de disciplinã este desemnat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
(3) Procedura judecãrii abaterilor este prevãzutã în Statutul Colegiului Farmaciştilor din România, cu respectarea principiului egalitãţii, a dreptului de apãrare, precum şi a principiului contradictorialitãţii.
ART. 64
(1) Membrii comisiilor de disciplinã de la nivelul colegiului teritorial sunt aleşi de cãtre adunarea generalã judeţeanã, respectiv cea a municipiului Bucureşti, iar membrii Comisiei superioare de disciplinã vor fi aleşi de cãtre Adunarea generalã naţionalã.
(2) Membrii comisiilor de disciplinã vor fi aleşi din rândul farmaciştilor cu o vechime de peste 7 ani în profesie şi care nu au avut abateri disciplinare în ultimii 5 ani.
(3) Funcţia de membru al comisiei de disciplinã este incompatibilã cu orice altã funcţie în cadrul Colegiului Farmaciştilor din România.
(4) Durata mandatului membrilor comisiilor de disciplinã este de 4 ani.
(5) Calitatea de membru al comisiilor de disciplinã înceteazã în urmãtoarele situaţii: pierderea calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, prin numirea unui alt reprezentant, în cazul membrilor desemnaţi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, ori prin deces.
ART. 65
(1) Membrii comisiilor de disciplinã se aleg prin vot secret şi pe baza candidaturilor depuse.
(2) La nivel teritorial se va alege un numãr de 5 membri, iar la nivel naţional 7 membri.
(3) Membrii comisiilor de disciplinã îşi vor alege un preşedinte, care conduce activitatea administrativã a comisiilor de disciplinã.
(4) Preşedintele comisiei de disciplinã prezintã adunãrii generale raportul anual al activitãţii comisiei de disciplinã.
ART. 66
(1) Sancţiunile disciplinare sunt:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) vot de blam;
d) suspendarea calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România pe o perioadã determinatã, de la o lunã la un an;
e) retragerea calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România.
(2) Retragerea calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România opereazã de drept pe durata stabilitã de instanţa de judecatã prin hotãrâre definitivã a instanţei judecãtoreşti, cu privire la interzicerea exercitãrii profesiei.
(3) La sancţiunile prevãzute la alin. (1) se poate prevedea, dupã caz, obligarea celui sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie farmaceuticã ori alte forme de pregãtire profesionalã.
ART. 67
(1) Decizia Comisiei de disciplinã se comunicã farmacistului cercetat disciplinar, persoanei care a fãcut sesizarea, Ministerului Sãnãtãţii, Biroului executiv al Colegiului Farmaciştilor din România şi persoanei cu care farmacistul sancţionat are încheiat contractul de muncã.
(2) În termen de 15 zile de la comunicare, persoanele şi autoritãţile prevãzute la alin. (1) pot contesta la Comisia superioarã de disciplinã decizia pronunţatã.
ART. 68
(1) Acţiunea disciplinarã poate fi pornitã în termen de cel mult 3 luni de la data sãvârşirii faptei sau data luãrii la cunoştinţã.
(2) Sancţiunile prevãzute la art. 66 alin. (1) lit. a)-c) se radiazã în termen de 6 luni de la data executãrii lor, iar cea prevãzutã la art. 66 alin. (1) lit. d), în termen de un an de la data expirãrii perioadei de suspendare.
(3) În cazul aplicãrii sancţiunii prevãzute la art. 66 alin. (1) lit. e), farmacistul poate face o nouã cerere de redobândire a calitãţii de membru al colegiului dupã expirarea perioadei stabilite de instanţa judecãtoreascã prin hotãrâre penalã definitivã, prin care s-a dispus interdicţia exercitãrii profesiei, sau dupã 2 ani de la data aplicãrii sancţiunii de cãtre comisia de disciplinã. Redobândirea calitãţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România se face în condiţiile legii.
(4) În situaţia în care, prin decizia comisiei de disciplinã, au fost dispuse şi mãsurile prevãzute la art. 66 alin. (3), radierea sancţiunii se va face numai dupã prezentarea dovezii aducerii la îndeplinire a mãsurii dispuse de comisia de disciplinã.
(5) Repetarea unei abateri disciplinare pânã la radierea sancţiunii aplicate constituie circumstanţã agravantã care va fi avutã în vedere la aplicarea unei noi sancţiuni.
ART. 69
(1) Ancheta disciplinarã se exercitã prin persoane desemnate de cãtre biroul consiliului teritorial sau, dupã caz, de cãtre Biroul executiv al Colegiului Farmaciştilor din România.
(2) Unitãţile sanitare sau farmaceutice au obligaţia de a pune la dispoziţie comisiilor de disciplinã sau persoanelor desemnate cu investigarea abaterii disciplinare documentele profesionale solicitate, precum şi orice alte date şi informaţii necesare soluţionãrii cauzei.
ART. 70
Decizia pronunţatã de Comisia superioarã de disciplinã, precum şi cea pronunţatã de Consiliul naţional pot fi contestate la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cãrui circumscripţie îşi desfãşoarã activitatea farmacistul sancţionat, în termen de 30 de zile de la comunicare.

SECŢIUNEA a 7-a
Venituri şi cheltuieli

ART. 71
Veniturile Colegiului Farmaciştilor din România se constituie din:
a) taxa de înscriere;
b) cotizaţii lunare ale membrilor;
c) contravaloarea serviciilor prestate membrilor sau persoanelor fizice şi juridice;
d) donaţii şi sponsorizãri de la persoane fizice şi juridice;
e) legate;
f) drepturi editoriale;
g) încasãri din vânzarea publicaţiilor proprii;
h) fonduri rezultate din manifestãrile culturale şi ştiinţifice;
i) organizarea de cursuri de educaţie profesionalã continuã;
j) alte surse.
ART. 72
(1) Cotizaţiile datorate şi neplãtite în termenul fixat de cãtre consiliul teritorial de cãtre membrii Colegiului Farmaciştilor din România determinã plata unor penalitãţi de întârziere în cuantumul prevãzut de dispoziţiile legale aplicabile instituţiilor publice.
(2) Aceeaşi penalitate se va aplica şi colegiilor teritoriale care nu varsã partea de cotizaţie stabilitã de cãtre Consiliul naţional.
ART. 73
(1) Neplata cotizaţiei datorate de membrii Colegiului Farmaciştilor din România pe o perioadã de 6 luni şi dupã atenţionarea scrisã a consiliului local se sancţioneazã cu suspendarea calitãţii de membru al Colegiului, pânã la plata cotizaţiei datorate.
(2) Sancţiunea se aplicã de cãtre comisia localã de disciplinã, la sesizarea comisiei administrative şi financiar-contabile a colegiului teritorial.
ART. 74
Pentru serviciile prestate persoanelor care nu sunt membre ale Colegiului Farmaciştilor din România, tarifele se stabilesc, dupã caz, de cãtre Consiliul naţional, respectiv consiliul colegiului teritorial.
ART. 75
(1) Cuantumul cotizaţiei de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, precum şi partea din aceasta care trebuie vãrsatã cãtre forurile naţionale se stabilesc de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România.
(2) Partea din cotizaţie aferentã funcţionãrii structurii naţionale va fi viratã pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii urmãtoare aceleia pentru care a fost perceputã cotizaţia.
ART. 76
(1) Partea de cotizaţie datoratã Colegiului Farmaciştilor din România de cãtre consiliile colegiilor teritoriale se va vira cãtre acesta înaintea altor plãţi.
(2) Obligaţia urmãririi şi efectuãrii vãrsãrii cotei aferente Colegiului Farmaciştilor din România revine preşedintelui consiliului colegiului teritorial.
ART. 77
Veniturile pot fi utilizate pentru cheltuieli cu organizarea şi funcţionarea, cheltuieli de personal, cheltuieli materiale şi servicii, cheltuieli de capital, perfecţionarea pregãtirii profesionale, acordarea de burse prin concurs farmaciştilor, întrajutorarea farmaciştilor cu venituri mici, crearea de instituţii cu scop filantropic şi ştiinţific, alte cheltuieli aprobate, dupã caz, de consiliul colegiului teritorial, respectiv de Consiliul naţional.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 78
Practicarea profesiei de farmacist de o persoanã care nu are aceastã calitate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.
ART. 79
(1) În vederea facilitãrii accesului la exercitarea profesiei de farmacist pe teritoriul României, Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din România, recunoaşte calificãrile de farmacist, dobândite în conformitate cu normele Uniunii Europene într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţianã, de cãtre cetãţenii acestor state, iar încadrarea în muncã se face conform legii.
(2) Normele privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de farmacist eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European şi de Confederaţia Elveţianã cetãţenilor acestora se elaboreazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din România, şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã se elaboreazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
ART. 80
Atribuţiile Colegiului Farmaciştilor din România nu pot fi exercitate de nici o altã asociaţie profesionalã. Membrii Colegiului Farmaciştilor din România pot face parte şi din alte asociaţii profesionale.
ART. 81
Codul deontologic al farmacistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi deciziile Consiliului naţional care privesc organizarea şi funcţionarea Colegiului Farmaciştilor din România se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 82
Administraţia publicã localã, prin consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, va sprijini colegiile judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi Consiliul naţional al Colegiului Farmaciştilor din România în vederea asigurãrii, în condiţiile legii, de spaţii corespunzãtoare pentru desfãşurarea activitãţii, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 83
Actualele organe de conducere ale Colegiului Farmaciştilor din România de la nivel naţional şi teritorial vor rãmâne în funcţie şi îşi vor exercita mandatul pânã la împlinirea duratei pentru care au fost alese.
ART. 84
Colegiul Farmaciştilor din România, înfiinţat şi organizat potrivit prezentei legi, este continuatorul de drept al Colegiului Farmaciştilor din România, înfiinţat potrivit legilor anterioare. Patrimoniul şi, respectiv, drepturile şi obligaţiile anterior nãscute vor fi preluate de noua organizaţie profesionalã, constituitã potrivit prezentei legi.
ART. 85
Farmacistul este obligat sã încheie o asigurare de rãspundere civilã pentru greşeli în activitatea profesionalã.
ART. 86
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi, se abrogã <>Legea nr. 81/1997 privind exercitarea profesiunii de farmacist, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Farmaciştilor din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 89 din 14 mai 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2) şi cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 28 iunie 2004.
Nr. 305.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016