Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 300 din 24 octombrie 2005  privind instituirea sistemului de certificate de import si de export pentru produse agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 300 din 24 octombrie 2005 privind instituirea sistemului de certificate de import si de export pentru produse agricole

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 27 octombrie 2005
LEGE nr. 300 din 24 octombrie 2005
privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 955 din 27 octombrie 2005

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Obiective

ART. 1
(1) Prezenta lege reglementeazã instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, care constituie autorizare şi dã naştere unei obligaţii, respectiv de a importa sau de a exporta sub certificat, cu excepţia cazurilor de forţã majorã, cantitatea specificatã de produse sau de mãrfuri menţionate.
(2) Prezenta lege modificã <>art. 3 din Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Operaţiunile de import şi de export cu produse agricole se efectueazã în baza certificatului de import sau a certificatului de export.
(4) Produsele agricole pentru care se elibereazã certificate de import şi de export se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu avizul Ministerului Economiei şi Comerţului şi al Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 2
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:
a) autoritate competentã - Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã;
b) extras - documentul emis în baza unui certificat de import sau de export existent, având aceeaşi forţã juridicã ca şi certificatul dupã care a fost emis şi fiind eliberat pentru cantitãţi mai mici decât cele prevãzute pe certificat;
c) operaţiuni de naturã necomercialã - introducerea sau scoaterea în/din teritoriul vamal al României de bunuri fie de cãtre persoane fizice, fie de cãtre persoane juridice, în afara activitãţii de comerţ exterior, în condiţiile prevãzute de reglementãrile vamale.

CAP. II
Domeniul de aplicare a certificatelor

ART. 3
(1) Produsele agricole care sunt supuse prelucrãrii în cadrul operaţiunilor de perfecţionare activã, astfel cum este definitã la <>art. 111 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac obiectul emiterii de certificate de import.
(2) La exportul produselor compensatoare, aşa cum sunt definite la <>art. 111 din Legea nr. 141/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulteioare, rezultate în urma unei operaţiuni de perfecţionare activã prevãzute la alin. (1), este necesar certificat de export, cu excepţia cazului în care produsul compensator rezultat nu este supus regimului de emitere a certificatelor la export.
ART. 4
(1) Nu se elibereazã certificat pentru operaţiuni de naturã necomercialã sau când cantitãţile specificate nu depãşesc o cantitate maximã prestabilitã.
(2) Lista produselor şi cantitãţilor maxime din acestea, care pot fi importate sau exportate fãrã a fi necesarã eliberarea unui certificat, va fi aprobatã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu avizul Ministerului Economiei şi Comerţului şi al Ministerului Finanţelor Publice.
(3) Nu se elibereazã certificat de export pentru produsele agricole expediate de persoanele fizice autorizate în condiţiile legii, în scopul distribuirii acestora ca ajutor umanitar, când sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) nu se solicitã plata unei prime de export în cazul în care produsele respective beneficiazã de o asemenea facilitate; menţiunea "fãrã primã" se va înscrie în declaraţia vamalã de export;
b) expedierile sunt ocazionale şi includ produse variate care nu depãşesc cantitatea de 30 tone/mijloc de transport;
c) autoritatea competentã are dovezi suficiente asupra destinaţiei şi/sau folosinţei produselor şi asupra desfãşurãrii corespunzãtoare a operaţiunii.
ART. 5
Nu se elibereazã certificate pentru produsele importate care au statut de bunuri returnate.
ART. 6
(1) Certificatul de export nu este necesar în cazul reexportului dacã, la momentul acceptãrii declaraţiei de reexport pentru un produs, exportatorul prezintã dovada cã pentru marfa în cauzã existã o decizie favorabilã privind returnarea contravalorii taxelor vamale de import, pentru produsul respectiv.
(2) Certificatul de export este necesar în cazul reexportului, dacã produsul în cauzã este supus sistemului de certificate de export şi dacã declaraţia de reexport este acceptatã de autoritãţile competente înainte de adoptarea unei decizii privind returnarea taxelor vamale de import; în acest caz, primele de export nu sunt permise.

CAP. III
Aria de aplicare a certificatelor şi extraselor

ART. 7
(1) Certificatul de import sau de export reprezintã documentul care autorizeazã efectuarea operaţiunii de import sau de export. Certificatul dã naştere obligaţiei deţinãtorului de a importa sau de a exporta în perioada de valabilitate cantitatea specificatã pe certificat din produsele respective, cu excepţia cazurilor de forţã majorã.
(2) În cazul în care produsul pentru care s-a emis certificatul beneficiazã şi de o primã de export, atunci certificatul de export determinã şi dreptul posesorului de a primi prima de export.
ART. 8
(1) Eliberarea certificatului de import sau de export dã naştere obligaţiei de a importa sau de a exporta produsul care face obiectul certificatului în ţara sau în grupul de ţãri specificat în certificat, în cantitãţile aprobate.
(2) În cazul în care obligaţia de a importa sau de a exporta nu a fost îndeplinitã, garanţia se reţine în conformitate cu prevederile legii privind instituirea sistemului de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole.
ART. 9
(1) În cazul în care cantitatea efectiv importatã sau exportatã este mai mare cu nu mai mult de 5% faţã de cantitatea înscrisã în certificat, cantitatea respectivã se considerã a fi importatã sau exportatã în cadrul certificatului.
(2) În cazul în care cantitatea efectiv importatã sau exportatã este mai micã cu nu mai mult de 5% faţã de cantitatea înscrisã în certificat, obligaţia de a importa sau de a exporta se considerã îndeplinitã.
ART. 10
În cazul în care cantitatea înscrisã în certificat este un numãr cu zecimale, rezultatul calculului pragului de 5% va fi rotunjit în plus la primul numãr întreg, iar în cazul animalelor, la numãrul întreg de capete.
ART. 11
În cazul în care un certificat de import sau de export se utilizeazã în prima zi lucrãtoare care urmeazã ultimei zile a termenului de valabilitate, se considerã cã certificatul a fost utilizat în ultima zi a termenului de valabilitate înscris pe certificat.
ART. 12
(1) Obligaţiile care derivã dintr-un certificat nu sunt transferabile.
(2) Drepturile care derivã dintr-un certificat pot fi transferate de cãtre titularul certificatului în cadrul termenului de valabilitate; transferul poate fi fãcut în favoarea unui singur beneficiar pentru fiecare certificat sau extras al acestuia.
(3) Pot face obiectul transferului numai drepturile aferente cantitãţilor care nu au fost importate sau exportate.
(4) Beneficiarul unui transfer menţionat la alin. (2) nu poate transfera drepturile sale cãtre terţe persoane, ci numai cãtre titularul iniţial, iar în aceste cazuri autoritatea competentã înscrie pe certificatul de import sau de export urmãtoarea menţiune: "drepturi transferate titularului iniţial la data de ...".
(5) Transferul drepturilor se face numai cu aprobarea autoritãţii competente, care înscrie pe certificat sau pe extras, dupã caz, numele şi adresa beneficiarului transferului sau formula menţionatã la alin. (4), precum şi data la care s-a fãcut menţiunea, certificatã prin ştampilã.
(6) Transferul drepturilor este valabil de la data înscrierii pe certificat a menţiunilor prevãzute la alin. (4) şi (5).
ART. 13
Certificatele eliberate de autoritatea competentã sunt valabile numai pe teritoriul României.

CAP. IV
Cererea pentru eliberarea certificatelor

ART. 14
Cererile pentru eliberarea sau retragerea certificatelor se prezintã de cãtre operatorul economic la autoritatea competentã şi sunt acceptate de aceasta dacã sunt respectate condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 15
(1) Cererile pentru eliberarea certificatelor, care conţin alte condiţii decât cele stipulate în prezenta lege se resping.
(2) Cererile pentru eliberarea certificatelor sunt acceptate numai în cazul în care se face dovada constituirii unei garanţii în favoarea autoritãţii competente, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(3) Garanţiile aferente importului şi exportului de produse agricole sunt reglementate prin lege.
ART. 16
(1) Cererile pentru eliberarea certificatelor de import sau de export, care sunt transmise în vederea derulãrii unei operaţiuni de ajutor umanitar, aşa cum este aceasta definitã la art. 10 alin. (4) din Acordul privind agricultura, încheiat în cadrul Rundei Uruguay, ale cãrei rezultate au fost aprobate prin <>Legea nr. 133/1994 pentru ratificarea Acordului de la Marrakech privind constituirea Organizaţiei Mondiale de Comerţ, a Acordului internaţional privind carnea de bovinã şi a Acordului internaţional privind produsele lactate, încheiate la Marrakech la 15 aprilie 1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 27 decembrie 1994, conţin menţiunea "Certificat GATT - ajutor alimentar".
(2) Certificatul obţinut se utilizeazã numai pentru operaţiunea umanitarã pentru care a fost emis.
ART. 17
(1) Formularele-tip privind cererea pentru eliberarea certificatelor, precum certificatele şi extrasele din acestea se stabilesc în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(2) Formularele se completeazã conform instrucţiunilor prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 18
Certificatele se întocmesc în douã exemplare, din care primul, denumit exemplarul titularului şi marcat nr. 1, se elibereazã solicitantului, iar al doilea, denumit exemplarul autoritãţii competente şi marcat nr. 2, se reţine de cãtre autoritatea competentã.
ART. 19
(1) Extrasele aferente unui certificat se emit de cãtre autoritatea competentã, la solicitarea titularului certificatului sau a beneficiarului transferului de drepturi. În vederea eliberãrii unui extras, solicitantul trebuie sã prezinte autoritãţii competente exemplarul nr. 1 al certificatului.
(2) Extrasele se elibereazã în douã exemplare: primul, denumit exemplarul titularului, inscripţionat cu nr. 1, se predã solicitantului, iar cel de-al doilea, denumit exemplarul autoritãţii competente, se inscripţioneazã cu nr. 2 şi se reţine de cãtre autoritatea competentã.
(3) Autoritatea competentã menţioneazã pe exemplarul nr. 1 al certificatului cantitatea aferentã extrasului, la care se adaugã toleranţa acceptatã; cuvântul extras va fi menţionat lângã cantitatea înscrisã pe exemplarul nr. 1 al certificatului.
(4) Nu mai pot fi emise noi extrase din extrasul unui certificat.
(5) Exemplarul nr. 1 al extrasului, care a fost utilizat sau care a expirat, se returneazã autoritãţii competente, împreunã cu exemplarul nr. 1 al certificatului aferent, astfel încât autoritatea competentã sã poatã face modificarea necesarã a cantitãţilor înscrise în certificat.
ART. 20
(1) În scopul calculãrii termenului de valabilitate, certificatele se considerã eliberate în ziua depunerii cererii pentru eliberarea certificatului, ziua respectivã fiind inclusã în calculul termenului de valabilitate. Certificatele nu pot fi utilizate decât dupã emiterea lor efectivã.
(2) În condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, autoritatea competentã poate decide ca termenul de valabilitate al certificatelor sã înceapã în ziua în care acestea au fost emise efectiv, caz în care ziua emiterii se ia în considerare la calculul termenului de valabilitate.

CAP. V
Utilizarea certificatelor

ART. 21
Exemplarul nr. 1 al certificatului se remite în scopul efectuãrii menţiunilor necesare biroului vamal care a acceptat, în cazul certificatului de import, declaraţia vamalã de import, iar în cazul certificatului de export, declaraţia vamalã de export.
ART. 22
Biroul vamal competent înscrie pe exemplarul nr. 1 al certificatului cantitatea netã a mãrfurilor, înscrisã în declaraţia vamalã, pentru care s-a acordat liberul de vamã, şi îl înapoiazã operatorului economic.
ART. 23
(1) Informaţiile înscrise pe certificat sau pe extras nu pot fi modificate dupã eliberarea acestora decât de cãtre autoritatea competentã.
(2) În cazul în care este pusã la îndoialã acurateţea informaţiilor de pe certificat sau de pe extras, acesta trebuie returnat autoritãţii competente de cãtre titular sau de cãtre biroul vamal.
(3) Dacã autoritatea competentã considerã necesarã efectuarea unei rectificãri, atunci certificatul respectiv împreunã cu toate extrasele emise în baza acestuia se retrag, se anulezã şi se emit altele noi în aceeaşi zi; noile certificate sau extrase poartã menţiunea "certificat corectat la data de...", respectiv "extras corectat la data de...", şi se înscriu pe acestea toate menţiunile existente pe documentele iniţiale.
(4) În cazul în care nu este necesarã efectuarea de rectificãri, în conformitate cu prevederile alin. (2) şi (3), autoritatea competentã înscrie pe certificat sau pe extras menţiunea "verificat la data de...", conform prevederilor art. 22, şi aplicã ştampila.
ART. 24
(1) La cererea autoritãţii competente, titularul este obligat sã returneze certificatul şi extrasele aferente.
(2) În cazul în care un document care face obiectul prevederilor art. 22 este reţinut de autoritatea competentã, aceasta elibereazã, la cererea expresã a titularului de certificat, un document care sã dovedeascã acest fapt.

CAP. VI
Pierderea certificatelor

ART. 25
(1) La cererea titularului certificatului sau a beneficiarului transferului de drepturi, autoritatea competentã elibereazã un certificat sau extras înlocuitor al certificatului ori al extrasului care a fost pierdut, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(2) Autoritatea competentã poate refuza eliberarea certificatului sau a extrasului înlocuitor, dacã solicitantul nu a fãcut dovada cã a luat toate mãsurile necesare astfel încât sã împiedice pierderea certificatului sau extrasului original.
(3) Certificatul sau extrasul înlocuitor conţine aceleaşi informaţii şi menţiuni ca şi documentul pe care îl înlocuieşte şi se elibereazã pentru o cantitate de produse egalã cu cantitatea neexportatã prevãzutã în certificat.
(4) Solicitanţii trebuie sã menţioneze aceastã cantitate în scris. În cazul în care cantitatea menţionatã de solicitant este mai mare decât cea care reiese din informaţiile autoritãţii competente, cantitatea care se înscrie în certificatul sau în extrasul înlocuitor va fi cea confirmatã de autoritatea competentã.
(5) În cazul în care certificatul sau extrasul înlocuitor al unui certificat ori extras original este pierdut, nu se elibereazã un nou document înlocuitor al certificatului sau extrasului respectiv.
(6) Eliberarea unui certificat sau extras înlocuitor se face cu condiţia constituirii unei garanţii în favoarea autoritãţii competente. Modalitãţile specifice de stabilire a garanţiei se definesc în normele metodologice de aplicare a legii privind instituirea sistemului de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole.
ART. 26
(1) Cu excepţia cazurilor prevãzute la alin. (2), autoritatea competentã nu elibereazã certificat sau extras înlocuitor pentru produsele pentru care eliberarea de certificate este suspendatã.
(2) În cazul în care titularul certificatului sau al extrasului demonstreazã autoritãţii competente cã certificatul ori extrasul a fost utilizat parţial sau cã fost neutilizat şi cã acesta nu mai poate fi utilizat, în special datoritã distrugerii totale ori parţiale, autoritatea competentã care a eliberat certificatul înlocuitor ori extrasul iniţial elibereazã un certificat înlocuitor ori extras înlocuitor pentru cantitatea de produse rãmasã disponibilã din certificatul sau extrasul original.
ART. 27
(1) În cazul în care certificatul sau un extras din acesta este pierdut, iar documentul pierdut a fost utilizat în totalitate ori parţial, în mod excepţional, autoritatea competentã poate furniza pãrţii interesate un duplicat al documentului original, care conţine aceleaşi informaţii şi menţiuni ca şi documentul original; acest document va fi inscripţionat cu menţiunea "duplicat."
(2) Duplicatele nu pot fi utilizate pentru efectuarea de operaţiuni de import şi de export.
(3) Duplicatele vor fi prezentate birourilor vamale unde declaraţia prevãzutã la art. 21 a fost acceptatã în baza certificatului sau extrasului pierdut, care înscriu în duplicat menţiunile ce au fost fãcute pe original.
(4) Duplicatul astfel completat înlocuieşte exemplarul nr. 1 al certificatului sau extrasului pierdut şi reprezintã dovada pentru eliberarea garanţiei.

CAP. VII
Forţa majorã

ART. 28
(1) În cazul în care, ca rezultat al unui eveniment pe care operatorul economic îl considerã caz de forţã majorã, exportul sau importul nu poate fi efectuat în termenul de valabilitate al certificatului, titularul poate solicita autoritãţii competente prelungirea termenului de valabilitate al certificatului sau anularea acestuia.
(2) Se considerã forţã majorã evenimentul imprevizibil, inevitabil şi insurmontabil, care genereazã imposibilitatea temporarã sau definitivã de îndeplinire, parţialã ori totalã, a obligaţiilor asumate de operatorul economic.
(3) Operatorii economici trebuie sã furnizeze în termen autoritãţii competente dovezi privind evenimentul considerat caz de forţã majorã, care în cazuri justificate poate fi de maximum 6 luni de la expirarea termenului de valabilitate al certificatului.
(4) În cazul în care operatorii economici nu pot face dovada producerii cazului de forţã majorã în termenul prevãzut la alin. (3), deşi au depus toate eforturile în acest sens, autoritatea competentã poate decide prelungirea termenului pentru furnizarea dovezilor.
(5) Nu se primesc cereri de prelungire a termenului de valabilitate al unui certificat dupã 30 de zile de la data expirãrii acestuia.
(6) În cazul în care circumstanţele reprezentând forţa majorã ţin de ţara de origine a produsului, ţara din care provine importul sau de cea de destinaţie a exportului, circumstanţele respective pot fi acceptate numai în cazul în care autoritatea competentã primeşte în scris o notificare oficialã din partea ţãrii în cauzã.
(7) Autoritatea competentã decide dacã circumstanţele invocate constituie caz de forţã majorã.
ART. 29
(1) Decizia de a anula sau de a prelungi termenul de valabilitate al certificatului se referã numai la cantitatea de produse care nu a putut fi importatã sau exportatã ca rezultat al apariţiei cazului de forţã majorã.
(2) Prelungirea termenului de valabilitate al certificatului se menţioneazã pe certificat.
(3) În cazul în care se prelungeşte termenul de valabilitate al unui certificat de export pentru produse care beneficiazã de primã de export, drepturile aferente acestuia nu pot fi transferate.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 30
La articolul 3 din <>Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 25 februarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, litera k) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"k) elibereazã certificate de import şi de export pentru produse agricole începând cu data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole;".
ART. 31
Pentru acoperirea cheltuielilor de implementare a sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, bugetul Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã se va majora cu sumele necesare.
ART. 32
În termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, va adopta prin hotãrâre a Guvernului normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 33
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Menţiune:


─────────
Prezenta lege transpune simplificat Regulamentul (CE) nr. 1.291/2000 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de certificate de import şi export şi de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. 152/2000.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DAN RADU RUŞANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VÃCÃROIU

Bucureşti, 24 octombrie 2005
Nr. 300.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016