Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 30 din 6 mai 1996  pentru modificarea si completarea Legii nr.42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, celor care au fost retinuti in perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participarii la actiunile revolutiei, precum si celor care au participat direct, in perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 30 din 6 mai 1996 pentru modificarea si completarea Legii nr.42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, celor care au fost retinuti in perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participarii la actiunile revolutiei, precum si celor care au participat direct, in perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 96 din 13 mai 1996
ARTICOL UNIC
<>Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participãrii la acţiunile revoluţiei, precum şi celor care au participat direct, în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, astfel cum a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 21 august 1992, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul legii se modifica astfel:
"Lege pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989"
2. Articolul 2 alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 se conferã şi celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participãrii la acţiunile pentru victoria revoluţiei, precum şi celor care în perioada 16-25 decembrie 1989, s-au remarcat prin fapte deosebite în lupta pentru victoria revoluţiei.
Persoanele prevãzute în alin. 2 trebuie sa facã dovada faptelor deosebite în luptele pentru victoria revoluţiei şi sa fie recomandate de o asociaţie, un club, o fundaţie sau o liga a luptãtorilor, legal constituite pînã la data de 30 decembrie 1992."
3. La articolul 2, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, care va avea urmãtorul cuprins:
"În vederea recunoaşterii calitãţii prevãzute de prezenta lege, eliberãrii certificatelor doveditoare şi propunerii distincţiilor prevãzute la art. 1, 2, 2^1 şi 3 din prezenta lege se instituie Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Componenta comisiei, ai carei membri sînt numiţi prin hotãrîre a Guvernului, este urmãtoarea:
- un reprezentant al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale;
- un reprezentant al Ministerului Sãnãtãţii;
- un reprezentant al Ministerului Finanţelor;
- un reprezentant al Ministerului Apãrãrii Naţionale;
- un reprezentant al Ministerului de Interne;
- un reprezentant al Ministerului Justiţiei;
- un reprezentant al Ministerului Public;
- un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului;
- un reprezentant al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989;
- 8 reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari, legal constituite pînã la data de 30 aprilie 1991, prin rotaţie, în condiţiile prevãzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei. Preşedintele comisiei este numit la propunerea asociaţiilor de revoluţionari, legal constituite pînã la data de 30 aprilie 1991, de cãtre Guvern, şi va fi angajat al Guvernului. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 asigura aplicarea prevederilor prezentei legi şi executarea lucrãrilor de secretariat şi arhiva ale comisiei. Secretariatul General al Guvernului va asigura spaţiul şi fondurile necesare desfãşurãrii lucrãrilor comisiei."
4. Articolul 2 alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Termenul pentru depunerea dosarelor în vederea recunoaşterii calitãţii de luptãtor pentru victoria Revoluţiei rãmâne din decembrie 1989 sau de participant
la victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 este de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi."
5. La articolul 2, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, care va avea urmãtorul cuprins:
"Eliberarea certificatelor doveditoare se va face potrivit metodologiei stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, aprobat prin hotãrîre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoarea a prezentei legi."
6. Dupã articolul 2 se introduce articolul 2^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - Se instituie titlul de Participant la Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 pentru cei care au participat la acţiunile desfãşurate în Revoluţia din decembrie 1989, alţii decît cei prevãzuţi la art. 2 alin. 2.
Persoanele prevãzute la alin. 1 trebuie sa facã dovada participãrii la acţiunile revoluţiei şi sa fie recomandate de o asociaţie sau liga a luptãtorilor din revoluţie, legal constituitã pînã la data de 30 decembrie 1992.
Titlul de Participant la Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 este onorific. Beneficiarii acestui titlu vor primi brevet distinct, în condiţiile art. 5 din prezenta lege."
7. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - În semn de preţuire fata de participanţii la acţiunile pentru victoria revoluţiei se instituie medalia Revoluţia Romana din Decembrie 1989, în
condiţiile prezentei legi."
8. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art.4. - Titlurile prevãzute la art. 1, 2 şi 2^1, precum şi medaliile prevãzute pentru fiecare titlu se conferã de cãtre Preşedintele României, la propunerea comisiei prevãzute la art. 2 alin. 4; competenta comisiei, precum şi criteriile de atribuire a titlurilor sînt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta lege.
Titlurile care nu au fost conferite în condiţiile alin. 1 sau al cãror beneficiar nu a avut merite deosebite sînt nule.
Nulitatea titlurilor poate fi constatatã, din oficiu sau la cererea oricãrei persoane interesate, de cãtre Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, prevãzutã de prezenta lege, prin decizie de constatare a nulitãţii. Deciziile de constatare a nulitãţii certificatelor vor putea fi constatate, în termen de 30 de zile, la comisia parlamentarã specialã prevãzutã la art 5^1.
Verificarea dosarelor celor care au dobîndit titlurile prevãzute la alin. 1 se va face din oficiu sau la cererea oricãrei persoane interesate, în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de cãtre Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989."
9. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Descrierea, modul de atribuire şi purtarea însemnelor se stabilesc printr-un regulament, aprobat prin hotãrîre a Parlamentului României.
Descrierea conţinutului certificatelor eliberate de Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 se stabileşte printr-un regulament aprobat prin hotãrîre a Guvernului.
Certificatele se elibereazã de cãtre Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 persoanelor prevãzute la art. 1 şi 2 şi numai în baza actelor justificative prevãzute la art. 2.
În certificat se vor înscrie expres drepturile de care beneficiazã titularul; certificatele vor fi semnate de preşedintele şi de secretarul Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.
Preschimbarea certificatelor existente se va face dupã verificarea dosarelor, în termen de 60 de zile.
Prin acelaşi regulament se va institui, pentru pãrinţii eroilor-martiri, un însemn omagial distinctiv, cu dreptul de a-l purta.
Conferirea distincţiilor prevãzute în prezenta lege se atesta prin brevet."
10. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Se instituie Comisia parlamentarã pentru control aplicãrii prezentei legi, prin hotãrîre a Parlamentului României.
Comisia va fi formatã din 5 senatori şi 6 deputaţi, conform configuraţiei politice a Parlamentului."
11. Articolul 8 alineatul 1 literele d), h), 0), p), s) şi s) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) acordarea de credite bancare sau facilitãţi pentru cumpãrarea sau constituirea unei singure locuinţe în condiţiile cele mai favorabile prevãzute de lege;"
"h) acordarea gratuita de proteze pentru rãniţi care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de munca;"
"0) acordarea gratuita a unui mijloc de transport autonom corespunzãtor standardelor internaţionale şi scutirea de taxe vamale în vederea achiziţionãrii din import a acestuia pentru rãniţii în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legatura cu evenimentele din decembrie 1989, care se încadreazã în criteriile medicale în vigoare;"
"p) asistenta juridicã gratuita acordatã prin barourile de avocaţi în cauze ce ţin de obiectul prezentei legi;"
"s) burse pentru elevi şi studenţi în instituţiile de învãţãmînt de stat, în condiţiile legii, indiferent de venituri, pentru soţul supravieţuitor şi urmaşii eroului-martir, invalizilor sau rãniţilor revoluţiei;"
"s) obţinerea de credite bancare de maximum 50 de milioane lei pentru investiţii cu caracter productiv contractate între bãnci şi beneficiari şi subvenţionarea de cãtre stat a dobinzilor la aceste credite în proporţie de 50%, în limitele prevederilor bugetului anual aprobate în acest scop.
Guvernul va aproba periodic actualizarea limitei creditului menţionat, în raport cu evoluţia preţurilor;"
12. Articolul 8 alineatele 3 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Drepturile prevãzute la alin. 1 lit. f)-i) se acorda numai pe perioada în care beneficiarii îşi pãstreazã calitatea de urmaş, de rãnit sau de pensionar de invaliditate.
De drepturile prevãzute la alin. 1 lit. a)-f), i)-n) şi p)-t) beneficiazã şi persoanele prevãzute la art. 2 alin. 2."
13. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Soţul supravieţuitor al eroului-martir, care are în întreţinere unul sau mai mulţi copii ai acestuia, va primi, pe lîngã drepturile prevãzute la art. 7 şi la art. 8 alin. 1, şi o indemnizaţie lunarã egala cu salariul de baza minim pe ţara, pînã la definitivarea studiilor în instituţiile de învãţãmînt acreditate, dar nu mai tirziu de împlinirea virstei de 25 de ani a copiilor.
În caz de deces al soţului supravieţuitor, drepturile prevãzute în prezentul articol se acorda reprezentanţilor legali ai copiilor minori ai eroilor-martiri."
14. Dupã articolul 15 se introduc articolele 15^1 şi art. 15^2, care vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15^1. - Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, administrativã, civilã sau penalã a celor vinovaţi."
"Art. 15^2. - Tinerilor cãrora li s-a conferit titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 şi care la data de 1 ianuarie 1990 aveau sub 21 de ani, prin grija Guvernului vor fi selecţionaţi, în funcţie de calitãţile morale, de aptitudini şi de pregãtire şi recomandaţi a fi încadraţi în instituţii centrale şi locale şi în alte unitãţi bugetare, în funcţie de competenta lor şi cu respectarea prevederilor legale."
15. Litera A din anexa (care devine anexa nr.1) se elimina.
16. La litera B din anexa nr.1, dupã alineatul 1 se introduc doua noi alineate, care vor avea urmãtorul cuprins:
"Competenta Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor revoluţiei din decembrie 1989 este cea prevãzutã de prezenta lege şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei, aprobat prin hotãrîre a Guvernului.
Documentele necesare stabilirii calitãţii în vederea eliberãrii certificatelor se constituie în arhiva a Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989."
17. Dupã anexa nr.1 se introduce anexa nr. 2, care va avea urmãtorul cuprins:

ANEXA 2

GRILA
privind încadrarea solicitanţilor în prevederile art. 1, 2 şi 2^1 di prezenta lege

Titlul de Erou-Martir al Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 se conferã celor care şi-au pierdut vita pentru libertatea poporului roman în perioada 16-25 decembrie 1989, precum şi celor care au decedat ca urmare a rãnilor grave cauzate în aceeaşi perioada.
Titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 se acorda:
- rãniţilor cu sau fãrã grad de invaliditate, dacã au participat activ la victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989;
- celor reţinuţi în perioada 16-21 decembrie 1989, dacã rezulta ca au fost reţinuţi în demonstraţiile în demonstraţiile de strada în legatura cu activitãţile revoluţionare şi nu pentru comiterea unor fapte penale, de drept comun;
- persoanelor care au participat efectiv la activitãţile revoluţionare în perioada 16-25 decembrie 1989 şi s-au remarcat prin fapte deosebite.
Dovada activitãţii luptãtorilor şi a meritelor lor se atesta prin urmãtoarele documente obligatorii:
- procesele-verbale încheiate de organizaţiile constituite:
- adeverinta sau alte înscrisuri;
- declaraţii ale persoanelor participante la Revoluţia din decembrie 1989, recunoscute de luptãtori, dar coroborate şi cu alte probe concludente.
Titlul de Participant la Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 se conferã acelor persoane care, prin aportul direct sau indirect, au contribuit la victoria Revoluţiei din decembrie 1989."

Aceasta lege a fost adoptatã în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 17 aprilie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

p.PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU

----------------------------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016