Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
__________
*) Republicatã în temeiul prevederilor <>art. V lit. i) din titlul III din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementãrilor cu legislaţia europeanã privind protecţia consumatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 30/2006 privind regulile de sãnãtate publicã la folosirea ciupercilor din flora spontanã a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 208 din 7 martie 2006 şi a mai fost modificatã prin <>Legea nr. 5/2007 pentru modificarea alin. (2) al <>art. 8 din Legea nr. 30/2006 privind regulile de sãnãtate publicã la folosirea ciupercilor din flora spontanã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 28 din 16 ianuarie 2007.
ART. 1
Prezenta lege stabileşte reguli privind recoltarea, transportul, comercializarea, prelucrarea şi folosirea ciupercilor din flora spontanã în alimentaţie, precum şi achiziţionarea acestora.
ART. 2
(1) Comercializarea, prelucrarea, precum şi utilizarea în alimentaţie a ciupercilor din flora spontanã sunt permise numai dupã ce au fost controlate şi stabilite ca fiind comestibile de cãtre un inspector specializat în domeniul sãnãtãţii publice şi epidemii, denumit în continuare inspector de specialitate, care elibereazã un certificat de calitate.
(2) Aprecierea calitãţii ciupercilor din flora spontanã, culese în scopul uscãrii, se face în stare proaspãtã.
(3) Sortarea şi ambalarea ciupercilor uscate pot fi fãcute numai sub supravegherea inspectorilor de specialitate.
ART. 3
(1) Ciupercile pot fi comercializate:
a) în pieţele de desfacere angro, pieţele şi halele desemnate în acest scop de cãtre autoritãţile locale, denumite în continuare pieţe;
b) în acele unitãţi comerciale a cãror autorizaţie de funcţionare cuprinde şi desfacerea ciupercilor;
c) în alte locuri desemnate în acest scop de cãtre autoritãţile locale.
(2) Ciupercile vor fi comercializate pe specii şi numai separat de alte mãrfuri sau produse.
(3) Ciupercile proaspete din flora spontanã se comercializeazã numai vrac, iar cele uscate numai ambalate.
(4) În cazul comercializãrii anumitor ciuperci, care sunt comestibile condiţionat, stocul respectiv va trebui sã poarte la loc vizibil inscripţia referitoare la condiţiile de consum.
ART. 4
(1) Administraţiile pieţelor şi operatorii economici autorizaţi se vor îngriji ca, pe parcursul vânzãrii ciupercilor din flora spontanã, sã asigure prezenţa unui inspector de specialitate care sã supravegheze comercializarea ciupercilor şi sã elibereze autorizaţia de comercializare.
(2) Vânzãtorul este obligat sã prezinte inspectorului de specialitate, înainte de începerea vânzãrii, întregul stoc de ciuperci culese şi destinate vânzãrii, pentru aprecierea calitãţii acestora şi dacã se aflã pe lista ciupercilor admise pentru comercializare.
(3) Dacã se constatã prezenţa ciupercilor necomestibile, acestea vor fi confiscate şi distruse.
(4) Autorizaţia de comercializare va conţine numele şi prenumele comerciantului, domiciliul acestuia, locul de desfacere, numele speciei de ciuperci, greutatea netã, data eliberãrii autorizaţiei, precum şi semnãtura şi ştampila inspectorului de specialitate. Autorizaţia este valabilã numai în piaţa menţionatã în act şi numai în ziua eliberãrii acesteia. Comerciantul este obligat sã afişeze autorizaţia într-un loc cât mai vizibil, în imediata apropiere a stocului de marfã în cauzã.
ART. 5
În cazul în care ciupercile provin de la un depozit angro, transportul trebuie sã fie însoţit de autorizaţia de comercializare.
ART. 6
La cumpãrarea ciupercilor destinate utilizãrii în cadrul activitãţii de alimentaţie, utilizatorul este obligat sã pãstreze certificatul timp de 15 zile de la data achiziţionãrii acestora, iar la cererea organelor abilitate trebuie sã prezinte acest act.
ART. 7
Persoanele care comercializeazã ciuperci, cele care le prelucreazã sau le utilizeazã în alimentaţie, în situaţia în care iau cunoştinţã de îmbolnãviri cauzate de ciupercile respective, trebuie sã procedeze la oprirea imediatã a comercializãrii, a prelucrãrii sau a consumãrii lor, pãstrând cantitatea rãmasã, şi sã anunţe fãrã întârziere autoritatea de sãnãtate publicã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor şi oficiul judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru protecţia consumatorilor.
ART. 8
(1) Administraţia pieţelor sau operatorii economici care comercializeazã ciuperci asigurã condiţiile pentru activitatea de informare a populaţiei cu privire la regulile de folosire în alimentaţie a ciupercilor din flora spontanã, efectuatã de cãtre inspectorul de specialitate.
(2) Organizarea activitãţii de informare a populaţiei la sfârşit de sãptãmânã şi în zilele nelucrãtoare este asiguratã de serviciile fitosanitare din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în colaborare cu autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv Autoritatea de Sãnãtate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(3) Activitatea de informare a populaţiei poate fi efectuatã numai de cãtre inspectori de specialitate.
(4) Inspectorul de specialitate, care îndeplineşte activitatea de informare a populaţiei, este şi cel care reţine ciupercile improprii pentru consumul uman şi asigurã distrugerea lor. Pentru speciile de ciuperci care nu figureazã în lista ciupercilor admise pentru comercializare nu se elibereazã autorizaţie de comercializare.
ART. 9
Modelul autorizaţiei de comercializare a ciupercilor din flora spontanã, precum şi formarea şi modul de lucru al inspectorilor de specialitate vor fi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 10
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 2 şi 5 şi se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 2.000 lei la 4.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor sunt efectuate de cãtre inspectorul de specialitate.
ART. 11
Prevederile prezentei legi referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
Lista ciupercilor comestibile din flora spontanã ale cãror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise este stabilitã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi**).
_________
**) A se vedea <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 246/2006 pentru stabilirea Listei ciupercilor comestibile din flora spontanã a cãror recoltare sau achiziţie şi comercializare sunt permise, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 27 aprilie 2006.
__________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: