Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
EXPUNERE DE MOTIVE
Alãturatã lege are drept obiect aprobarea <>Decretului nr. 452/1969 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, publicat în Buletinul Oficial, Partea l, nr. 59 din 22 mai 1969.
Directivele Comitetului Central al Partidului Comunist Roman cu privire la îmbunãtãţirea asistenţei medicale a populaţiei din Republica Socialistã România prevãd ca Ministerul Sãnãtãţii trebuie sa-şi perfecţioneze structura organizatoricã şi metodele de munca pentru a putea exercita în cat mai bune condiţii - potrivit cerinţelor etapei actuale funcţia de organ coordonator, de conceptie, conducere, îndrumare şi control al tuturor activitãţilor interesind ocrotirea sãnãtãţii.
Pentru aducerea la îndeplinire, în mai bune condiţii a sarcinilor stabilite prin directivele Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, s-a adoptat <>Decretul nr. 452/1969 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii.
În decret, pe lîngã unele din atribuţiile cuprinse în Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 845/1957 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, care au fost menţinute, s-au prevãzut atribuţii noi care contureaza mai precis rolul Ministerului Sãnãtãţii, de conducãtor şi coordonator al întregii activitãţi de ocrotire a sãnãtãţii, singurul organ tehnic investit cu dreptul de a stabili norme interesind sãnãtatea publica, obligatorii pentru toate organizaţiile socialiste şi pentru intreaga populaţie de pe teritoriul tarii.
Tinindu-se seama de noua organizare administrativ-teritorialã a tarii, precum şi de prevederile <>Legii nr. 57/1968 de organizare şi funcţionare a consiliilor populare, au fost reţinute la nivelul Ministerului Sãnãtãţii numai acele atribuţii prin care se asigura desfãşurarea unitarã a acţiunilor de ocrotire a sãnãtãţii în teritoriu. Atribuţiile privind adaptarea liniilor generale ale ocrotirii sãnãtãţii la specificul teritoriului, precum şi organizarea şi conducerea muncii curente pe teritoriu, au fost trecute la consiliile populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi la organele de specialitate ale acestora - direcţiile sanitare.
Aceasta descentralizare a atribuţiilor duce la antrenarea mai larga a organelor locale ale puterii de stat în dezvoltarea acţiunilor de ocrotire a sãnãtãţii şi la o participare mai activa a acestora în rezolvarea problemelor sanitare locale.
Pentru asigurarea principiului conducerii colective, în decret s-a prevãzut ca Ministerul Sãnãtãţii sa fie condus de un colegiu, organ deliberativ, a cãrui componenta se aproba de Consiliul de Miniştri.
Potrivit directivelor Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, în decret s-a prevãzut ca pe lîngã Ministerul Sãnãtãţii funcţioneazã Academia de Ştiinţe Medicale, care are sarcina sa organizeze, sa îndrume şi sa controleze intreaga activitate ştiinţificã medicalã, raspunzind fata de Ministerul Sãnãtãţii pentru intreaga sa activitate.
Modul de organizare şi funcţionare a Academiei de Ştiinţe Medicale se stabileşte prin statutul acestei academii.
Decretul prevede, de asemenea, ca pentru supravegherea respectãrii normelor de etica profesionalã în exercitarea profesiunilor medico-sanitare, Ministerul Sãnãtãţii este ajutat de Colegiul medicilor şi farmacistilor din cadrul Uniunii Societãţilor de Ştiinţe Medicale.
Deoarece normele cuprinse în acest decret au putere de lege, ele au fost supuse spre dezbatere şi adoptare Marii Adunãri Naţionale, în conformitate cu art. 64 pct. 2 din Constituţie.
Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aproba <>Decretul nr. 452/1969 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: