Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 3 din 20 noiembrie 1982 (*republicata*)  privind participarea, cu parti sociale, a oamenilor muncii din unitatile economice de stat la constituirea fondului de dezvoltare economica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 3 din 20 noiembrie 1982 (*republicata*) privind participarea, cu parti sociale, a oamenilor muncii din unitatile economice de stat la constituirea fondului de dezvoltare economica

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 45 din 10 iulie 1986
Dezvoltarea proprietãţii socialiste, a autoconducerii muncitoresti, ridicarea pe o treapta superioarã a calitãţii oamenilor muncii de proprietari ai mijloacelor de producţie, de producãtori şi beneficiari ai întregii avutii naţionale, impun ca aceştia sa-şi asume nemijlocit, într-un grad mai mare, rãspunderea bunei gospodariri a partii din avutia nationala ce le-a fost încredinţatã, sa participe activ la administrarea cat mai eficienta a patrimoniului unitãţii, la conducerea şi dezvoltarea întregii activitãţi economice.
În acest cadru, asigurarea unei legãturi mai strânse a fiecãrui om al muncii cu unitatea în care lucreazã şi a cointeresarii mai accentuate a personalului unitãţilor în obţinerea de rezultate economice superioare face necesarã instituirea dreptului oamenilor muncii de a contribui, în bani, sub forma de pãrţi sociale, la dezvoltarea mijloacelor fixe productive şi de a obţine, în funcţie de aport, un venit suplimentar din beneficii.
Contribuţia oamenilor muncii la constituirea fondului de dezvoltare va conduce la întãrirea rãspunderii acestora, în calitate de proprietari, pentru dezvoltarea şi apãrarea avutului obştesc şi utilizarea cu maxima eficienta a mijloacelor de care dispun, la participarea mai activa a colectivelor de munca la autoconducerea şi autogestiunea unitãţii, creşterea rentabilitatii şi a beneficiilor şi, în mod corespunzãtor, a veniturilor personalului muncitor.
În scopul reglementãrii dreptului de participare a oamenilor muncii la constituirea fondului de dezvoltare al unitãţilor economice de stat,

Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.

CAP. 1
Principii de baza
ART. 1
Toţi oamenii muncii încadraţi cu contract de munca pe durata nedeterminatã în unitãţile economice de stat vor participa, în condiţiile prezentei legi la constituirea fondului de dezvoltare economicã al acestora, având în proprietate o parte din valoarea mijloacelor fixe aflate în administrarea unitãţilor respective, ca parte socialã.
În raport cu valoarea partii sociale deţinute, oamenii muncii beneficiazã, în condiţiile prezentei legi, de venituri suplimentare, în afarã drepturilor de retribuire cuvenite pentru munca depusa.
Dreptul oamenilor muncii asupra partii sociale este garantat prin lege.
ART. 2
Partea socialã aflatã în proprietatea fiecãrui om al muncii se constituie prin depunerea unei sume de bani la fondul de dezvoltare economicã al unitãţii.
Depunerile în bani ale oamenilor muncii la fondul de dezvoltare economicã nu pot depãşi, în total, 30 la suta din valoarea mijloacelor fixe ale unitãţii.
Adunarea generalã a oamenilor muncii stabileşte anual volumul depunerilor pe ansamblul unitãţii.
ART. 3
Partea socialã din proprietatea fiecãrui om al muncii este de cel puţin 10.000 lei şi de cel mult 100.000 lei, pe intreaga perioada de activitate a acestuia. Valoarea unei pãrţi sociale este de 1.000 lei.
Oamenii muncii beneficiazã de drepturile stabilite, potrivit prezentei legi, dupã ce au depus o parte socialã.
ART. 4
Cadrele de conducere, celãlalt personal muncitor din aparatul de stat, al organizaţiilor politice şi obşteşti, din unitãţile de învãţãmânt şi social-culturale, precum şi cadrele militare, vor depune, în condiţiile prezentei legi, sume de bani cu titlu de pãrţi sociale într-o unitate socialã, beneficiind, în raport cu valoarea partii sociale depuse, de venituri suplimentare, în aceleaşi condiţii ca şi oamenii muncii din unitatea economicã respectiva.
Personalul muncitor din aparatul ministerelor şi celorlalte organe centrale şi locale care au în subordine unitãţi economice va participa la constituirea de pãrţi sociale într-o unitate din sectorul în care îşi desfãşoarã activitatea.
Personalul muncitor din celelalte ministere şi organe centrale sau locale, al organizaţiilor politice şi obşteşti şi din unitãţile de învãţãmânt şi social-culturale, precum şi cadrele militare, vor participa la constituirea partii sociale într-o unitate economicã din sectoarele stabilite de Consiliul de Miniştri.
Oamenii muncii care depun sume de bani cu titlu de pãrţi sociale la alte unitãţi decât cele unde sunt încadraţi au dreptul sa participe la adunãrile generale ale oamenilor muncii, sa sprijine activitatea organelor de conducere colectivã şi sa facã propuneri în vederea creşterii eficientei economice a întregii activitãţi.
ART. 5
Participarea oamenilor muncii la fondul de dezvoltare al unitãţii, prin constituirea partii sociale, se face pe baza angajamentului fiecãruia, exprimat în scris. Pentru persoanele nou încadrate angajamentul se ia o data cu încadrarea în munca.
În cazul participãrii oamenilor muncii, potrivit art. 4, la constituirea de pãrţi sociale în alte unitãţi decât cele în care îşi desfãşoarã activitatea este necesarã şi aprobarea adunãrii generale a oamenilor muncii din unitatea economicã respectiva.
ART. 6
Sumele depuse de oamenii muncii, cu titlu de parte socialã, la fondul de dezvoltare economicã, pot fi folosite, pe baza hotãrârii adunãrii generale a oamenilor muncii, pentru efectuarea, în condiţiile legii de investiţii productive cu efecte imediat în producţie şi în creşterea veniturilor şi beneficiilor unitãţii.
În mod excepţional, cu aprobarea adunãrii generale, sumele depuse ca parte socialã, în mãsura în care sunt disponibile la fondul de dezvoltare, pot fi utilizate pentru finanţarea mijloacelor circulante.
În condiţiile prevãzute de lege, sumele depuse ca parte socialã vor putea fi folosite pentru acoperirea pagubelor aduse avutului obştesc prin infracţiuni.

CAP. 2
Constituirea partii sociale
ART. 7
Depunerile fiecãrui om al muncii pentru constituirea partii sociale se stabilesc în funcţie de veniturile depunatorului şi de volumul depunerilor aprobate de adunarea generalã pentru anul de plan.
Sumele reprezentând contribuţii la constituirea partii sociale se pot plati în rate egale sau diferenţiate, lunar sau la alte intervale ori integral, în raport cu opţiunea depunatorului.
ART. 8
Depunerile oamenilor muncii ca parte socialã se fac pe o perioada de cel puţin 5 ani. Dupã aceasta perioada, la cererea depunatorului dacã depunerea totalã este de cel puţin 10.000 lei, partea socialã se restituie integral sau în mod eşalonat, într-o perioada de 2-5 ani, potrivit hotãrârii adunãrii generale a oamenilor muncii, în funcţie de posibilitãţile economice ale unitãţii. Restituirea integrala a depunerilor pentru constituirea partii sociale este garantatã.
În cazul în care depunatorul îşi schimba locul de munca într-o alta unitate, la cererea acestuia sumele reprezentând partea sa socialã se transfera la noul loc de munca sau, dupã caz, la o unitate economicã stabilitã potrivit art. 4.
În cazul în care schimbarea locului de munca s-a fãcut fãrã acordul unitãţii sau contractul de munca al depunatorului a fost desfãcut din vina acestuia, termenul de 5 ani dupã care se poate cere restituire pãrţi sociale, prevãzut la alin. 1, curge de la data încadrãrii la noua unitate.
Pana la transferarea partii sociale, drepturile şi obligaţiile depunatorului legate de participarea sa la fondul de dezvoltare se determina, în condiţiile prezentei legi, la unitatea de la care a plecat.
ART. 9
Adunarea generalã a oamenilor muncii va analiza, o data cu dezbaterea pe baza de bilanţ a rezultatelor economice şi financiare ale unitãţii, modul de utilizare a sumelor depuse ca parte socialã, stabilind mãsuri pentru creşterea eficientei economice şi a beneficiilor unitãţii. În acest scop, consiliul oamenilor muncii este obligat sa prezinte adunãrii generale rapoarte cu privire la depunerile fãcute, sumele utilizate şi rezultatele obţinute.

CAP. 3
Participarea oamenilor muncii la beneficii în raport cu pãrţile sociale depuse
ART. 10
Pentru sumele depuse ca parte socialã, oamenii muncii beneficiazã la finele fiecãrui an, de un venit determinat în funcţie de mãrimea totalã a depunerii existente la acea data, care se plãteşte din beneficiile unitãţii.
Venitul anual cuvenit oamenilor muncii este de 6 la suta calculat la mãrimea totalã a depunerilor, în cazul realizãrii, de cãtre unitate, a beneficiilor planificate.
În cazul depãşirii beneficiilor planificate, venitul anual poate fi de pana la 8 la suta, în funcţie de volumul beneficiilor şi de rentabilitatea obţinutã, potrivit hotãrârii adunãrii generale a oamenilor muncii.
ART. 11
Veniturile cuvenite oamenilor muncii în raport cu partea socialã depusa se asigura din beneficiile obţinute, înaintea oricãror alte repartizari prevãzute de lege.
ART. 12
În situaţia nerealizarii beneficiului planificat al unitãţii, se garanteazã oamenilor muncii un venit anual de 5 la suta, în raport cu sumele depuse ca parte socialã, care se plãteşte, la finele anului, din beneficiile obţinute sau din rezultatele financiare, dupã caz.
ART. 13
Veniturile obţinute de oamenii muncii în raport cu partea socialã depusa nu sunt impozabile şi nu se iau în calculul veniturilor în funcţie de care se determina, potrivit legii, drepturile şi obligaţiile acestora.
Depunatorii pot incasa veniturile anuale cuvenite sau pot sa le depunã ca pãrţi sociale.

CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 14
Sumele depuse de oamenii muncii ca parte socialã nu pot fi cedate altor persoane şi nu pot fi urmãrite decât pentru recuperarea pagubelor aduse avutului obştesc prin infracţiuni.
ART. 15
În cazul pensionãrii, depunatorii pot sa-şi retragã partea socialã sau sa o menţinã în continuare.
Depunatorii care îşi menţin partea socialã şi dupã ieşirea la pensie beneficiazã integral de veniturile cuvenite pentru sumele depuse potrivit prezentei legi.
ART. 16
Depunerile fãcute ca parte socialã se transmit prin moştenire, potrivit legii, în care caz moştenitorii vor putea solicita restituirea sumelor.
ART. 17
Depunerile fãcute ca parte socialã şi veniturile plãtite se înscriu într-un carnet individual de proprietar al partii sociale. Conţinutul carnetului individual se stabileşte de Ministerul Finanţelor împreunã cu Ministerul Muncii şi Uniunea Generalã a Sindicatelor din România.
Unitãţile economice sunt obligate sa ţinã evidenta tuturor elementelor privind operaţiile efectuate în carnetul de proprietar al partii sociale.
Sumele reprezentând contribuţia oamenilor muncii la fondul de dezvoltare, care nu au putut fi utilizate pana la finele anului, se reporteazã pe anul urmãtor, în care scop resursele având aceasta provenienta se evidenţiazã separat.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


paunescu paraschiva
24 August 2016
buna ziua. Bunicul meu care a lucrat la Reg. C.F. Craiova, a depus in perioada aprilie 1983/octombrie 1989 suma de 100 lei la partea sociala,strangand in urma depunerii 5500 lei/ banii pe care nu i a luat niciodata,Va rog sa ne spuneti daca acesti bani mai pot fi recuperat si ce valoare au cei 5500 lei in zilele noastre..mentionez ca bunicul este pensionar din anul 1992. va multumesc!
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016