Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 294 din 7 iulie 2006  pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Spania privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti in Spania, repatrierea lor si lupta impotriva exploatarii minorilor, semnat la Madrid la 15 decembrie 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 294 din 7 iulie 2006 pentru ratificarea Acordului dintre Romania si Spania privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti in Spania, repatrierea lor si lupta impotriva exploatarii minorilor, semnat la Madrid la 15 decembrie 2005

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se ratificã Acordul dintre România şi Spania privind cooperarea în domeniul protecţiei minorilor români neînsoţiţi în Spania, repatrierea lor şi lupta împotriva exploatãrii minorilor, semnat la Madrid la 15 decembrie 2005.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 7 iulie 2006.
Nr. 294.

ACORD
între România şi Spania privind cooperarea în
domeniul protecţiei minorilor români neînsoţiţi în Spania,
repatrierea lor şi lupta împotriva exploatãrii minorilor

România şi Spania, denumite în continuare pãrţi contractante,
aspirând la dezvoltarea continuã a relaţiilor bilaterale,
reafirmând angajamentele asumate prin Acordul dintre România şi Spania privind readmisia persoanelor aflate în situaţie ilegalã, semnat la Bucureşti la 29 aprilie 1996,
convinse de necesitatea cooperãrii bilaterale în domeniul protecţiei copilului, atât pentru soluţionarea problemei minorilor români neînsoţiţi aflaţi pe teritoriul Spaniei, cât şi pentru prevenirea unor situaţii de acest fel pentru minorii români,
ţinând seama de prevederile Convenţiei cu privire la drepturile copilului, adoptatã de Adunarea Generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989,
conformându-se principiilor egalitãţii şi reciprocitãţii,
respectând legislaţiile naţionale ale pãrţilor contractante, normele şi principiile dreptului internaţional şi ţinând seama de prevederile Protocolului facultativ la Convenţia privind drepturile copilului, în ce priveşte vânzarea de copii, prostituţia infantilã şi folosirea copiilor în pornografie, adoptatã la New York la 25 mai 2000,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Obiectivele acordului
În baza prezentului acord şi în conformitate cu propria legislaţie, cu normele şi principiile dreptului internaţional, pãrţile contractante vor colabora pentru:
1. soluţionarea problemei minorilor români neînsoţiţi localizaţi pe teritoriul Spaniei, expuşi riscului de a fi abuzaţi, exploataţi sau puşi în situaţia de a comite acte de delincvenţã, precum şi pentru prevenirea acestui fel de situaţii;
2. facilitarea schimbului de date şi informaţii în vederea soluţionãrii mai eficiente a problemei minorilor români neînsoţiţi de pe teritoriul Spaniei şi pentru a contribui la prevenirea situaţiilor de izolare şi risc pentru aceştia.

ART. 2
Obiective specifice cooperãrii
Pentru atingerea obiectivelor prezentului acord, pãrţile contractante convin sã ducã la îndeplinire urmãtoarele acţiuni:
1. identificã şi protejeazã minorii români neînsoţiţi pe teritoriul Spaniei;
2. pregãtesc mijloacele de protecţie şi reintegrare socialã în România a minorilor români neînsoţiţi pe teritoriul Spaniei;
3. favorizeazã revenirea minorilor români neînsoţiţi în ţara de origine, de preferinţã în familiile lor;
4. adoptã mãsurile de protecţie specialã a minorilor români neînsoţiţi pe teritoriul pãrţilor contractante;
5. acţioneazã pentru a-i convinge pe minorii români şi familiile lor pentru ca aceştia sã nu fie expuşi la situaţii de risc şi izolare, prin intermediul acţiunilor oportune de informare şi sensibilizare;
6. stabilesc acţiunile necesare pentru a combate reţelele şi organizaţiile criminale care se ocupã de traficul şi exploatarea minorilor şi adoptã mãsurile de prevenire pe care ambele pãrţi contractante le vor considera necesare.

ART. 3
Protecţia minorilor români neînsoţiţi aflaţi pe teritoriul Spaniei
1. Protecţia minorilor români neînsoţiţi pe teritoriul Spaniei
1 (1) Autoritãţile competente spaniole vor facilita asistenţa şi protecţia minorilor români neînsoţiţi pe teritoriul Spaniei şi vor realiza monitorizarea numãrului şi evaluarea situaţiei generale a acestor minori.
1 (2) Asistenţa minorilor include primirea, cazarea, asistenţa medicalã, pregãtirea revenirii şi, dupã caz, însoţirea acestora pânã în România.
2. Crearea unui comitet de monitorizare
2 (1) Pentru a facilita relaţiile operative dintre autoritãţile competente române şi spaniole, mai ales în ceea ce priveşte schimbul de informaţii, se va crea un comitet de monitorizare, format din specialişti din ambele pãrţi contractante.
2 (2) Acest comitet de monitorizare se va constitui în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului acord.
2 (3) Comitetul de monitorizare are drept misiune:
a) sã soluţioneze problemele existente pentru identificarea minorilor români neînsoţiţi pe teritoriul Spaniei;
b) sã faciliteze întoarcerea minorilor români neînsoţiţi în ţarã, dupã îndeplinirea procedurilor legale stabilite;
c) sã colaboreze cu autoritãţile judiciare şi de poliţie pentru schimbul de informaţii privind identificarea traficanţilor de minori, atunci când se solicitã şi în mãsura în care legislaţia naţionalã o permite.
3. Identificarea minorilor neînsoţiţi
3 (1) Autoritãţile competente spaniole vor transmite în cel mai scurt timp autoritãţilor competente române toate informaţiile pertinente privind situaţia minorilor care fac obiectul mãsurilor de protecţie.
3 (2) Imediat dupã primirea acestor informaţii, autoritãţile competente române vor realiza o anchetã care sã urmãreascã, în special, identificarea familiei minorului şi cauzele pentru care minorul se gãseşte în evidenţa serviciilor competente din Spania.
3 (3) Autoritãţile competente române comunicã autoritãţilor competente spaniole rezultatul anchetei într-un termen ce nu poate depãşi 30 de zile de la primirea informaţiilor din partea autoritãţilor competente spaniole.
4. Elaborarea unui proiect de reîntoarcere
Proiectul de reîntoarcere a minorului în propria familie sau în cadrul serviciilor române competente urmeazã a fi elaborat de autoritãţile competente române în termen de 30 de zile de la transmiterea anchetei cãtre autoritãţile competente spaniole de cãtre autoritãţile competente române.
5. Organizarea returnãrii
Autoritatea competentã spaniolã, din oficiu sau la propunerea instituţiei publice care exercitã tutela minorului, va rezolva cele necesare în legãturã cu întoarcerea acestuia în ţara sa, în conformitate cu legislaţia spaniolã şi cu convenţiile internaţionale prevãzute în preambulul prezentului acord.
6. Primirea în România
6 (1) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului din România va dispune, imediat dupã întoarcerea minorilor în ţara lor, mãsurile de protecţie pe care le va considera oportune, în conformitate cu legislaţia românã, precum şi acţiunile destinate reintegrãrii sociale efective a minorilor.
6 (2) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Drepturilor Copilului din România va putea selecţiona organizaţiile neguvernamentale care ar putea eventual sã intervinã în procesul de elaborare a proiectului de întoarcere în ţarã şi punerea acestuia în aplicare.

ART. 4
Protecţia minorilor români ai cãror pãrinţi sau reprezentanţi legali se aflã pe teritoriul Spaniei
1. În cazul în care un minor român, ai cãrui pãrinţi sau reprezentanţi legali de cetãţenie românã se aflã în Spania, se gãseşte într-o situaţie de lipsã de protecţie sau este expus riscurilor de abuz, exploatare, cerşetorie ori de a comite acte de delincvenţã, autoritãţile competente spaniole vor realiza demersurile necesare în conformitate cu normele în vigoare în Spania.
2. În cazul adoptãrii unei mãsuri de repatriere în România a pãrinţilor sau a reprezentanţilor legali ai minorului, în cazul în care acesta trebuie sã îi însoţeascã, autoritãţile competente spaniole vor informa autoritãţile competente române pentru ca acestea sã adopte hotãrârile oportune, în conformitate cu normele în vigoare în România, pentru garantarea preluãrii şi protejãrii minorului pe teritoriul României.

ART. 5
Acţiuni de prevenire bilaterale
Se vor stabili de comun acord acţiuni de prevenire bilaterale, care vor consta în formarea de personal din cadrul serviciilor publice române competente în domeniul protecţiei minorilor şi, în acelaşi timp, în desfãşurarea pe teritoriul României de acţiuni de informare şi educare a populaţiei.

ART. 6
Finanţarea acţiunilor
Partea spaniolã va asigura finanţarea acţiunilor pentru evaluarea, identificarea şi protecţia minorilor neînsoţiţi pe teritoriul Spaniei. Costurile financiare ocazionate de aplicarea procedurilor privind returnarea minorilor români sunt acoperite în conformitate cu prevederile Acordului dintre România şi Spania privind readmisia persoanelor aflate în situaţie ilegalã, semnat la Bucureşti la 29 aprilie 1996.

ART. 7
Soluţionarea diferendelor
Eventualele diferende privind interpretarea şi aplicarea prezentului acord se vor soluţiona prin consultãri între autoritãţile competente ale celor douã pãrţi contractante.
În cazul nesoluţionãrii diferendelor prin procedura stabilitã la paragraful anterior, acestea vor fi soluţionate între pãrţile contractante pe cale diplomaticã.

ART. 8
Relaţia cu alte acorduri internaţionale
Prezentul acord nu afecteazã obligaţiile asumate de pãrţile contractante în virtutea altor acorduri internaţionale.

ART. 9
Limba oficialã
În aplicarea prezentului acord, autoritãţile competente din România şi Spania folosesc limbile românã şi spaniolã.

ART. 10
Aplicarea
1. În termen de douã luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului acord, autoritãţile competente ale celor douã pãrţi contractante vor încheia un protocol pentru punerea în aplicare a prezentului acord.
2. La fiecare 6 luni se elaboreazã un raport de etapã, care va prezenta stadiul aplicãrii prezentului acord. Primul raport va fi redactat la 6 luni de la intrarea în vigoare a protocolului prevãzut la paragraful anterior. Modalitatea de redactare a acestor rapoarte se va stabili în conformitate cu prevederile protocolului menţionat.

ART. 11
Dispoziţii finale
1. Prezentul acord va intra în vigoare la 30 de zile de la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante îşi comunicã, pe cale diplomaticã, îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrãrii sale în vigoare.
2. Prezentul acord se încheie pe o perioadã nedeterminatã.
3. Fiecare parte contractantã poate denunţa prezentul acord printr-o notificare scrisã, transmisã pe cale diplomaticã celeilalte pãrţi contractante. Denunţarea îşi produce efecte la 90 de zile de la data acestei notificãri.
Drept care reprezentanţii pãrţilor contractante, împuterniciţi în mod legal, semneazã prezentul acord.
Semnat la Madrid la 15 decembrie 2005, în douã exemplare originale, în limbile românã şi spaniolã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru România,
Bogdan Adrian Panait,
secretar de stat al Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Drepturilor Copilului

Pentru Spania,
Consuelo Rumi Ibanez,
secretar de stat pentru imigrare şi emigrare

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016