Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 293 din 14 noiembrie 2008  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 293 din 14 noiembrie 2008 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 800 din 28 noiembrie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securitãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2008, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Preambulul va avea urmãtorul cuprins:
"În perioada de dictaturã comunistã, cuprinsã între 6 martie 1945-22 decembrie 1989, puterea comunistã a exercitat, în special prin organele securitãţii statului, parte a poliţiei politice, o permanentã teroare împotriva cetãţenilor ţãrii, drepturilor şi libertãţilor lor fundamentale. Aceasta îndreptãţeşte accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securitãţii."
2. La articolul 1, alineatele (2), (5), (10) şi (13) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Accesul vizeazã toate tipurile de informaţii culese sau exploatate de Securitate, prin acţiuni conexe sau prin emiterea de acte, dispoziţii ori alte tipuri de înscrisuri.
................................................................
(5) În rãspunsul comunicat petentului se precizeazã dacã în evidenţele informatizate ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, precum şi în cele ale celorlalte instituţii deţinãtoare ale arhivelor Securitãţii se regãsesc menţiuni referitoare la existenţa/inexistenţa unor documente care se referã la persoana petentului; data şi locul unde pot fi consultate documentele, precum şi date despre existenţa anterioarã a documentelor, în cazul în care acestea nu s-au pãstrat.
................................................................
(10) Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii elibereazã petentului îndreptãţit, la cererea acestuia, copii certificate de pe toate tipurile de informaţii, indiferent de suportul pe care se aflã acestea.
.................................................................
(13) În situaţia în care sunt identificate înscrisuri originale sau obiecte personale reţinute de Securitate în urma unor acţiuni de represiune, acestea se restituie, la cerere, titularului dreptului de acces, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã. În termen de 60 de zile de la înregistrarea cererii, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii procedeazã la restituirea înscrisului original, la dosar pãstrându-se o fotocopie conformã cu originalul. În cazul restituirii, predarea-primirea se consemneazã într-un proces-verbal, întocmit în douã exemplare originale. Procesul-verbal se arhiveazã în locul înscrisului sau obiectului restituit."
3. La articolul 2, literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) lucrãtor al Securitãţii - orice persoanã care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securitãţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfãşurat activitãţi prin care a suprimat sau a îngrãdit drepturi şi libertãţi fundamentale ale omului;
b) colaborator al Securitãţii - persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formã, precum note şi rapoarte scrise, relatãri verbale consemnate de lucrãtorii Securitãţii, prin care se denunţau activitãţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrãdirea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetatã, fie judecatã şi condamnatã, nu este consideratã colaborator al Securitãţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborãrii cu Securitatea, nu împliniserã 16 ani, nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie, în mãsura în care se coroboreazã cu alte probe. Colaborator al Securitãţii este şi persoana care a înlesnit culegerea de informaţii de la alte persoane, prin punerea voluntarã la dispoziţia Securitãţii a locuinţei sau a altui spaţiu pe care îl deţinea, precum şi cei care, având calitatea de rezidenţi ai Securitãţii, coordonau activitatea informatorilor;".
4. La articolul 2, litera c) se abrogã.
5. La articolul 3, partea introductivã şi litera h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public, orice cetãţean român, cu domiciliul în ţarã sau în strãinãtate, precum şi presa scrisã şi audiovizualã, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autoritãţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legãturã cu existenţa sau inexistenţa calitãţii de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, generale, locale şi pentru Parlamentul European, precum şi a persoanelor care ocupã urmãtoarele demnitãţi sau funcţii:
................................................................
h) directorul şi adjuncţii acestuia în cadrul Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pazã şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi şeful şi adjunctul acestuia în cadrul structurilor judeţene ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;".
6. La articolul 3, dupã litera h) se introduce o nouã literã, litera h^1), cu urmãtorul cuprins:
"h^1) candidaţii pentru Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii;".
7. La articolul 3, literele l), o), r), u) şi z) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"l) judecãtorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţionalã, procurorii de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusiv cei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism, judecãtorii, procurorii şi prim-grefierii de la instanţele şi parchetele civile şi militare;
...................................................................
o) preşedintele şi preşedintele de secţie la Consiliul Legislativ, membrii Consiliului Legislativ, ai Consiliului Naţional de Integritate, preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, persoanele cu funcţii de conducere din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi din Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici, preşedinţii şi membrii Consiliului Concurenţei, ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ai Institutului Naţional de Statisticã şi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã;
...................................................................
r) membru, membru corespondent, membru de onoare sau secretar general al Academiei Române ori, dupã caz, secretar al academiilor de ramurã;
...................................................................
u) ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, pânã la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţarã şi din strãinãtate, la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin;
...................................................................
z) persoanele care deţin titlul de luptãtor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989."
8. La articolul 4, alineatele (1), (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Persoanele care candideazã pentru funcţia de preşedinte al României fac o declaraţie pe propria rãspundere, conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã, în sensul cã au avut sau nu calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia. Declaraţiile pe propria rãspundere se depun la Biroul Electoral Central, care, în termen de 24 de ore de la înregistrare, le înainteazã Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii.
(2) Verificarea de cãtre Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii a existenţei documentelor şi informaţiilor privind calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia a candidaţilor se face din oficiu, în termen de 7 zile de la primirea declaraţiei pe propria rãspundere, potrivit procedurii din prezenta ordonanţã de urgenţã.
...................................................................
(4) Acţiunea în constatarea calitãţii de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia ori contestaţia împotriva adeverinţei prevãzute la art. 8 lit. b) şi art. 9 se introduce în cel mult 48 de ore de la aprobarea notei de constatare, respectiv de la publicarea pe internet a adeverinţei, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Aceasta se pronunţã în termen de 48 de ore. Hotãrârea instanţei se atacã cu recurs în termen de 24 de ore, recursul soluţionându-se în termen de 48 de ore. Hotãrârea instanţei, rãmasã irevocabilã, se publicã de îndatã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a."
9. La articolul 5, alineatul (1) şi partea introductivã a alineatului (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Persoanele care candideazã, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnitãţile ori funcţiile prevãzute la art. 3 lit. b)-h^1), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniserã vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria rãspundere, conform modelului prevãzut în anexa la prezenta ordonanţã de urgenţã, în sensul cã au avut sau nu calitatea de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia. Verificarea calitãţii de lucrãtor al Securitãţii ori de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnitãţile ori în funcţiile prevãzute la art. 3 lit. b)-h^1), inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnitãţi ori funcţii la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) se depune la şeful instituţiei care numeşte sau la instituţia care valideazã alegerea ori la alte persoane sau instituţii, dupã cum urmeazã:".
10. La articolul 5, dupã litera d) a alineatului (2) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) persoanele care exercitã demnitãţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autoritãţilor şi instituţiilor aflate sub control parlamentar - la persoana desemnatã de secretarul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, dupã caz;".
11. La articolul 5 alineatul (2), litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) directorul şi adjuncţii acestuia în cadrul Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pazã şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi şeful şi adjunctul acestuia în cadrul structurilor judeţene ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale - la şeful instituţiei din care fac parte aceştia."
12. La articolul 5, partea introductivã a alineatului (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Autoritãţile la care se depun declaraţiile sunt obligate sã trimitã Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, în termen de 30 de zile de la data alegerii sau numirii în funcţie, lista persoanelor care îndeplinesc funcţiile prevãzute la art. 3 lit. b)-h^1), însoţitã de declaraţiile pe propria rãspundere. Lista trebuie sã cuprindã urmãtoarele date:"
13. La articolul 5, alineatul (6) se abrogã.
14. La articolul 7, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În baza verificãrilor prevãzute la art. 6 alin. (1), direcţia de specialitate întocmeşte o notã de constatare cu privire la existenţa sau inexistenţa calitãţii de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a fãcut obiectul verificãrii.
.................................................................
(3) Nota de constatare a calitãţii de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia cuprinde: numele, prenumele, numele conspirativ, acolo unde existã, ale persoanei verificate, perioada activitãţii în cadrul Securitãţii sau a colaborãrii cu aceasta, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, precum şi lista documentelor pe baza cãrora a fost emisã."
15. La articolul 8, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii ia în discuţie nota de constatare şi, dupã caz:".
16. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Adeverinţele prevãzute la art. 8 lit. b) şi art. 9 se publicã de îndatã pe pagina proprie de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii şi pot fi contestate la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti de cãtre orice persoanã interesatã, în termen de 30 de zile de la publicarea lor."
17. La articolul 11, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Acţiunea în constatarea calitãţii de lucrãtor al Securitãţii sau de colaborator al acesteia se introduce la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, fiind scutitã de taxã de timbru.
(2) Hotãrârea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacatã cu recurs, în condiţiile legii."
18. La articolul 14, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) dã publicitãţii informaţiile şi documentele cu privire la activitatea, structura şi componenţa Securitãţii, care atestã implicarea Securitãţii şi a altor structuri politice şi represive ale regimului totalitar comunist în sãvârşirea unor fapte împotriva vieţii, integritãţii fizice sau psihice, a drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului, precum şi a unor acte de trãdare a intereselor naţionale, cu respectarea legislaţiei privind protejarea informaţiilor care privesc siguranţa naţionalã; procedura urmatã, în vederea publicãrii numelor celor implicaţi în sãvârşirea acestor fapte, este aceeaşi ca şi pentru lucrãtorii Securitãţii, identificaţi în urma verificãrilor din oficiu, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã;".
19. La articolul 17, alineatul (13) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(13) Formula religioasã de încheiere a jurãmântului respectã libertatea convingerilor religioase."
20. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) În cazul în care, ulterior alegerii Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, se constatã cã unul dintre membrii acestuia nu îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, mandatul înceteazã de îndatã şi se procedeazã şi la o nouã numire. Verificarea îndeplinirii condiţiilor şi constatarea se realizeazã de Parlament, la cererea oricãrei persoane.
(2) Revocarea se dispune doar pentru cazurile prevãzute la art. 17 alin. (9)."
21. La articolul 25, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii nu pot face parte lucrãtorii Securitãţii sau colaboratorii acesteia, astfel cum sunt definiţi prin prezenta ordonanţã de urgenţã, cei ai altor servicii de informaţii strãine şi ai altor structuri informative interne şi strãine."
22. La articolul 28, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În activitatea de documentare, cercetãtorii acreditaţi au obligaţia sã respecte şi sã ocroteascã viaţa intimã, familialã şi privatã a celor care au fost persecutaţi de organele securitãţii statului."
23. La articolul 30, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Traficarea şi darea spre publicitate, de cãtre personalul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, a unor date sau informaţii din dosare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani."
24. La articolul 30, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmãtorul cuprins:
"(8) Tentativa faptelor prevãzute la alin. (3) şi (5) se pedepseşte."
25. La articolul 31, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pânã la preluarea dosarelor de cadre solicitate în cazul lucrãtorilor Securitãţii, identificaţi cã au desfãşurat activitãţi prin care au fost suprimate sau îngrãdite drepturi şi libertãţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii totalitare comuniste, la cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, instituţiile deţinãtoare ale acestora pun la dispoziţie, în termen de 15 zile, datele de identitate, inclusiv numele conspirative, precum şi funcţiile acestora."
26. La articolul 33, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Verificãrile aflate în curs de desfãşurare la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã continuã potrivit procedurii prevãzute de aceasta."
27. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Cauzele aflate pe rolul secţiilor civile ale curţilor de apel, în calitate de instanţe de control judecãtoresc, ca urmare a exercitãrii cãii de atac prevãzute la <>art. 16 alin. (1) din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, împotriva deciziilor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, se transmit Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, ca instanţã de control judecãtoresc. Aceasta, la primul termen de judecatã, va continua judecarea cauzelor cu luarea în considerare a probelor admise şi a actelor procesuale efectuate de instanţa civilã.
(2) Cauzele aflate pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti se transmit, de îndatã, Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti."
28. Articolul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - Sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii, precum şi sediul propriei sale arhive beneficiazã de pazã permanentã, în condiţiile legii, asiguratã de Comandamentul Trupelor de Jandarmi."
29. La articolul 37, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii funcţioneazã în structura organizatoricã, cu patrimoniul şi bugetul existente la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
30. Referirea la art. 5 alin . (6) din anexã se abrogã.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 14 noiembrie 2008.
Nr. 293.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016