Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 291 din 28 decembrie 2010  pentru ratificarea Protocolului, semnat la Chisinau la 26 august 2010, de amendare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, acordate de institutii de invatamant acreditate in Romania si in Republica Moldova, semnat la Chisinau la 20 iunie 1998    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 291 din 28 decembrie 2010 pentru ratificarea Protocolului, semnat la Chisinau la 26 august 2010, de amendare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice, acordate de institutii de invatamant acreditate in Romania si in Republica Moldova, semnat la Chisinau la 20 iunie 1998

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 19 din 10 ianuarie 2011

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. 1
    Se ratificã Protocolul, semnat la Chişinãu la 26 august 2010, de amendare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocã a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, acordate de instituţii de învãţãmânt acreditate în România şi în Republica Moldova, semnat la Chişinãu la 20 iunie 1998, ratificat prin <>Legea nr. 39/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 18 martie 1999, denumit în continuare Protocol.
    ART. 2
    Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului adoptã mãsurile necesare pentru îndeplinirea dispoziţiilor Protocolului.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

                        PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                             ROBERTA ALMA ANASTASE

                             PREŞEDINTELE SENATULUI
                               MIRCEA-DAN GEOANÃ

    Bucureşti, 28 decembrie 2010.
    Nr. 291.

                                    PROTOCOL
              de amendare a Acordului dintre Guvernul României şi
          Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocã
            a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice,
           acordate de instituţii de învãţãmânt acreditate în România
          şi în Republica Moldova, semnat la Chişinãu la 20 iunie 1998

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi,
    discutând intenţiile ambelor pãrţi de a amenda Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocã a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, acordate de instituţii de învãţãmânt acreditate în România şi în Republica Moldova, semnat la 20 iunie 1998 (denumit în continuare Acordul), în vederea modernizãrii şi actualizãrii sale potrivit reglementãrilor naţionale,
    dorind sã menţinã un cadru juridic care sã permitã cetãţenilor Republicii Moldova şi ai României recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice,
    hotãrând, prin urmare, cã este necesarã introducerea unor amendamente la Acord pentru a evita incompatibilitãţile apãrute,
    au convenit sã încheie urmãtorul protocol de amendare a Acordului:

    ART. 1
    Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Absolvirea unei perioade de studii din învãţãmântul preuniversitar în Republica Moldova şi în România, confirmatã prin documente şcolare, se recunoaşte reciproc, dacã durata studiilor şi curriculumul sunt similare."
    ART. 2
    Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Diplomele sau certificatele de absolvire a unei şcoli profesionale ori a şcolii de meserii din Republica Moldova cu durata de 1-3 ani, dupã absolvirea a cel puţin 9 clase, şi diplomele sau certificatele de absolvire a şcolii profesionale ori a şcolii de arte şi meserii cu durata de 2-4 ani, dupã terminarea şcolii generale de 8 clase, eliberate în România, se recunosc reciproc pentru aceeaşi meserie sau meserii înrudite, conform nomenclatorului de profesii şi meserii."
    ART. 3
    Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Diplomele de bacalaureat din Republica Moldova şi din România, obţinute în urma absolvirii a 12 clase, se recunosc reciproc pentru aceleaşi tipuri, domenii şi profiluri de învãţãmânt sau similare. Aceste diplome permit continuarea studiilor, inclusiv în învãţãmântul superior.
    (2) Diplomele de absolvire a instituţiilor de învãţãmânt secundar cu o duratã de 10-11 ani obţinute pe teritoriul unuia din statele pãrţi se recunosc reciproc cu diplome de bacalaureat de pe teritoriul celeilalte pãrţi, pe baza principiului dreptului câştigat, dacã diploma în cauzã este însoţitã de o diplomã de absolvire a unui program de studii universitare de nivel licenţã, master sau doctorat.
    (3) Diplomele de absolvire a colegiilor medicale (şcoli medicale de bazã), cu o duratã de minimum 3 ani de studii, dupã absolvirea şcolii generale de 9 ani de studii eliberate pe teritoriul Republicii Moldova, se echivaleazã cu diplome de bacalaureat, profil sanitar, din România.
    (4) Diplomele de absolvire eliberate de instituţiile de învãţãmânt mediu de specialitate din Republica Moldova şi diplomele de absolvire a şcolilor postliceale de specialitate din România se recunosc reciproc pentru calificãri similare, conform legislaţiei în vigoare pe teritoriul statului celor douã pãrţi."
    ART. 4
    Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Diplomele de absolvire eliberate de colegiile care au realizat învãţãmânt superior de scurtã duratã din Republica Moldova, dupã absolvirea învãţãmântului liceal şi obţinerea diplomei de bacalaureat sau echivalent, şi diplomele de absolvire a colegiilor universitare de 3 ani din România, obţinute anterior adoptãrii reglementãrilor naţionale care implementeazã Procesul Bologna, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte pãrţi."
    ART. 5
    Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Diplomele de învãţãmânt superior eliberate de instituţiile de învãţãmânt superior din Republica Moldova, recunoscute conform legii, anterior adoptãrii reglementãrilor naţionale care implementeazã Procesul Bologna, şi diplomele de licenţã eliberate de instituţiile acreditate de învãţãmânt superior, anterior adoptãrii reglementãrilor naţionale care implementeazã Procesul Bologna în România, pentru durate de studii identice, domeniu şi profil similare, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte pãrţi.
    (2) Diplomele de licenţã, ciclul I de învãţãmânt superior din Republica Moldova, ulterior adoptãrii reglementãrilor naţionale care implementeazã Procesul Bologna, şi diplomele de licenţã, respectiv ciclul I de studii universitare din România, ulterior adoptãrii reglementãrilor naţionale care implementeazã Procesul Bologna, se recunosc reciproc pentru durate de studii, domeniu şi profil similare, numãr de credite transferabile acumulate şi curriculum naţional similar.
    (3) Calificãrile profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România a cãror curriculã este armonizatã la nivel european se recunosc pe teritoriul statului celeilalte pãrţi, de la caz la caz, în funcţie de legislaţia şi curriculumul naţional al fiecãrei pãrţi."
    ART. 6
    Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Diplomele şi certificatele eliberate de instituţiile de învãţãmânt universitar, pentru specializãri acreditate din România obţinute la absolvirea studiilor de master, a studiilor aprofundate, a studiilor academice postuniversitare, a studiilor de specializare şi a cursurilor de perfecţionare, şi diplomele eliberate de instituţiile recunoscute din Republica Moldova conform legii, pentru studii de acelaşi tip, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte pãrţi pentru durate de studii, domeniu şi profil similare, numãr de credite transferabile acumulate şi curriculum naţional similar.
    (2) Recunoaşterea specializãrilor care conduc la obţinerea titlului de specialist pentru medici, medici dentişti şi farmacişti se face cu respectarea prevederilor art. 10."
    ART. 7
    Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Diplomele de doctor în ramurile de ştiinţã acordate în Republica Moldova şi diplomele de doctor în ramurile de ştiinţã acordate în România se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte pãrţi pe baza îndeplinirii procedurilor naţionale de atestare a titlurilor de doctor, aplicabile propriilor cetãţeni, conform legislaţiei în vigoare pe teritoriul statului fiecãrei pãrţi."
    ART. 8
    Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Perioadele de studii din învãţãmântul superior din Republica Moldova şi din învãţãmântul universitar din România, confirmate prin documente justificative, se recunosc reciproc pe teritoriul statului celeilalte pãrţi, dacã durata studiilor şi curriculumul sunt similare."
    ART. 9
    (1) Prezentul protocol face parte integrantã din Acord.
    (2) Prezentul protocol va intra în vigoare conform procedurii prevãzute la art. 14 alin. (1) din Acord.

    Semnat la Chişinãu la 26 august 2010, în douã exemplare originale.

                           Pentru Guvernul României,
                              Daniel Petru Funeriu

                      Pentru Guvernul Republicii Moldova,
                                  Leonid Bujor

                                      ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016