Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 290 din 27 iunie 2003  privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 290 din 27 iunie 2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 505 din 14 iulie 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Cetãţenii romani, deposedati ca urmare a pãrãsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Tinutului Herta, precum şi ca urmare a Celui de al II-lea Rãzboi Mondial şi a aplicãrii Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, au dreptul la despãgubiri sau compensaţii pentru bunurile imobile avute în proprietatea lor în aceste teritorii, precum şi pentru recoltele neculese din anul 1940, în condiţiile prezentei legi.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiazã foştii proprietari sau moştenitorii legali ai acestora, pana la gradul al IV-lea inclusiv, dacã au la data formularii cererii cetãţenia romana şi domiciliul în România.
(3) Prevederile prezentei legi nu se aplica cu privire la bunurile transmise pe baza de convenţii civile, încheiate prin liber acord de vointa între fostul proprietar sau moştenitorul legal al acestuia şi o terta persoana.
ART. 2
(1) Pentru terenurile rãmase în teritoriile prevãzute la art. 1, foştilor proprietari sau moştenitorilor legali ai acestora li se vor atribui terenuri de acelaşi gen în judeţele în care locuiesc, în condiţiile <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în limita disponibilitãţilor, din domeniul privat al statului, al judeţelor sau din rezerva la dispoziţia comisiilor locale, constituite pentru aplicarea respectivei legi.
(2) În cazul în care prevederile alin. (1) nu pot fi îndeplinite în natura, foştii proprietari beneficiazã de despãgubiri sau compensaţii, calculate pentru fiecare hectar de teren la valoarea de circulaţie a categoriilor respective, comunicatã de primãrii, fãrã ca totalul suprafeţei de teren pentru care se acorda despãgubirile sau compensaţiile sa depãşeascã suprafata de 50 ha teren agricol şi 10 ha teren forestier, de proprietar deposedat.
(3) În cazul în care beneficiarii prezentei legi au primit sau urmeazã sa primeascã în proprietate suprafeţe de teren reconstituite potrivit <>Legii nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Legii nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aceştia au dreptul la atribuiri în natura, despãgubiri sau compensaţii în baza prezentei legi numai pentru diferenţa pana la limita suprafeţelor prevãzute la alin. (2).
(4) În situaţia în care, anterior, cei îndreptãţiţi au fost despãgubiţi parţial, în bani sau în natura, aceştia au dreptul la compensaţie numai pentru diferenţa.
ART. 3
Pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţe, anexe gospodãreşti ori pentru alte utilitãţi, se acorda foştilor proprietari despãgubiri bãneşti, în sume calculate în raport cu suprafata construitã, cu materialele folosite şi cu vechimea construcţiei la data pierderii posesiei. În suma totalã va fi cuprinsã şi contravaloarea terenului de sub construcţie şi a curţii, pe baza evaluãrilor efectuate, dupã caz, de experţi în construcţii sau evaluatori funciari.
ART. 4
Pentru recoltele neculese în anul 1940 în teritoriile prevãzute la art. 1, şi anume: grâu, porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahãr, vita de vie, în, tutun, mac şi fructe, se acorda, pentru 3 dintre acestea, la alegerea foştilor proprietari sau a moştenitorilor legali ai acestora, o suma calculatã în raport cu suprafata cultivatã şi cu producţia medie la hectar în anul 1940, potrivit preţului de achiziţie a produselor menţionate, publicat de Institutul Naţional de Statistica pentru anul anterior celui în care se acorda despãgubirea.
ART. 5
(1) În termen de 9 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, persoanele îndreptãţite vor depune la comisiile constituite în cadrul prefecturilor, în temeiul <>art. 6 din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor romani pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã, cereri proprii, însoţite de acte doveditoare autentice sau de declaraţia autenticã a petentului, însoţitã de declaraţiile a cel puţin 2 martori, de asemenea autentificate.
(2) Dacã pentru bunurile aceluiaşi proprietar sunt mai mulţi moştenitori legali, fiecare dintre aceştia este obligat sa-i menţioneze pe ceilalţi în cererea formulatã, care se trimite la aceeaşi comisie judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, sau la comisia centrala, chiar dacã ei domiciliazã în judeţe diferite.
(3) În judeţele în care nu au fost constituite comisii, potrivit <>Legii nr. 9/1998 , republicatã, acestea se constituie, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, prin ordin al prefectului, iar cele care şi-au încetat activitatea, conform <>art. 12 din Legea nr. 9/1998 , republicatã, îşi reiau activitatea având ca obiect aplicarea prezentei legi.
(4) Arhivele Naţionale şi alte instituţii publice care deţin actele solicitate de cei interesaţi, de natura sa constituie dovezi în sensul alin. (1), sunt obligate sa le elibereze copii conforme, sub sancţiunea legii.
(5) În cererile adresate Arhivelor Naţionale şi altor instituţii publice, solicitantii vor preciza toate informaţiile, datele sau indiciile necesare obţinerii unor acte doveditoare, în mãsura în care le deţin.
(6) Pentru terenurile forestiere este admisã numai proba cu înscrisuri: acte de proprietate, extrase de carte funciarã, cadastru, registre şi alte evidente ale amenajamentelor silvice etc., cu data certa, din perioada respectiva.
ART. 6
Cererile adresate autoritãţilor şi instituţiilor publice, precum şi acţiunile în justiţie având ca obiect obţinerea de despãgubiri sau compensaţii în temeiul prezentei legi, cu excepţia litigiilor dintre moştenitori sau dintre proprietar, moştenitori şi o terta persoana, sunt scutite de taxe de orice fel.
ART. 7
În cazuri excepţionale, în situaţia imposibilitãţii temporare de a procura acte doveditoare, solicitantii vor depune cererea cu acte incomplete sau neinsotita de acte, cu menţiunea procurãrii dovezilor în maximum 6 luni de la împlinirea termenului prevãzut la art. 5 alin. (1).
ART. 8
(1) În vederea soluţionãrii cererilor depuse de persoanele îndreptãţite, comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constituite în temeiul <>art. 6 din Legea nr. 9/1998 , republicatã, se vor completa pentru aceste cazuri, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, cu câte un reprezentant şi al celorlalte ministere cu atribuţii în aplicarea prezentei legi. Reprezentantul Sectiei Cadrilater a Asociaţiei Romane a Victimelor Represiunilor Staliniste (ARVIS) nu participa la soluţionarea cererilor depuse de persoanele îndreptãţite, potrivit prezentei legi.
(2) Comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti primesc, verifica şi rezolva cererile de atribuire în natura ori pentru acordare de despãgubiri sau compensaţii, dupã caz. Hotãrârile privind recunoaşterea drepturilor, acordarea despãgubirilor sau/şi a compensaţiilor se dau în termen de cel mult 6 luni de la înregistrarea cererilor. Hotãrârile se adopta cu majoritatea voturilor membrilor comisiei şi se comunica comisiei centrale constituite în baza <>Legii nr. 9/1998 , republicatã, precum şi solicitantului.
(3) În termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemulţumit de hotãrârea comisiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, poate face contestaţie la comisia centrala.
(4) În termen de cel mult 60 de zile, comisia centrala va analiza contestaţiile şi le va aproba sau respinge. Hotãrârea comisiei centrale se comunica comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, solicitanţilor şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(5) Hotãrârile comisiei centrale sunt supuse controlului judecãtoresc, putând fi atacate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la secţia de contencios administrativ a tribunalului în raza cãruia domiciliazã solicitantul.
(6) Hotãrârile pronunţate de tribunal sunt supuse cãilor de atac prevãzute de lege.
(7) În vederea soluţionãrii cererilor, comisiile prevãzute la art. 5, precum şi instanţele judecãtoreşti pot solicita din oficiu, cu respectarea legii, acte şi informaţii oricãror instituţii publice din ţara sau din strãinãtate, persoanelor fizice sau juridice.
ART. 9
În cazul în care atribuirile în natura, despãgubirile sau compensaţiile, dupã caz, sunt solicitate de mai mulţi moştenitori ai aceleiaşi persoane, precum şi dacã, dupã adoptarea hotãrârii de cãtre comisia competenta şi rãmânerea definitiva a acesteia, apar persoane având vocaţie succesoralã, conform art. 5 alin. (1) şi (2), raporturile dintre succesori privind drepturile lor se soluţioneazã potrivit dreptului comun.
ART. 10
(1) Punerea în posesie la atribuirile în natura, conform prezentei legi, se face, pentru cetãţenii care sunt şi beneficiari ai <>Legii nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ai <>Legii nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ulterior retrocedarilor efectuate potrivit acestora, dar nu mai târziu de 6 luni.
(2) Despãgubirile sau compensaţiile bãneşti vor fi acordate beneficiarilor în termen de un an de la comunicarea hotãrârii comisiei judeţene ori a municipiului Bucureşti, dupã caz, sau a hotãrârii prevãzute la art. 8 alin. (4) sau (6), respectiv la art. 9; plata lor se poate face şi în rate, în maximum 2 ani, în funcţie de disponibilitãţile bãneşti ale direcţiilor prevãzute la art. 11 alin. (1).
ART. 11
(1) Plata despãgubirilor sau a compensaţiilor acordate, în temeiul prezentei legi, persoanelor îndreptãţite se asigura de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în raza cãrora îşi au domiciliul beneficiarii.
(2) Solicitarea plãţii se face pe baza de cerere scrisã, la care se anexeazã hotãrârea comisiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a comisiei centrale, în cazul contestaţiilor, sau hotãrârea judecãtoreascã definitiva, dupã caz.
ART. 12
(1) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, centralizeazã cererile primite şi transmit Ministerului Finanţelor Publice necesarul de credite bugetare, menţionând numãrul şi data hotãrârii comisiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a comisiei centrale, în cazul contestaţiilor, sau ale hotãrârilor judecãtoreşti definitive, numele şi prenumele beneficiarilor, adresa acestora şi suma de plata.
(2) Plata despãgubirilor se va face prin virarea sumelor în conturile bancare, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. sau la trezoreria statului, indicate de beneficiari, pe baza actului prin care s-a dispus acordarea despãgubirii.
(3) Valoarea despãgubirilor stabilite se actualizeazã la data plãţii, luând ca baza rata inflaţiei pe economie din ultima luna a trimestrului expirat, comunicatã de Institutul Naţional de Statistica.
ART. 13
Criteriile de evaluare şi modalitãţile concrete de stabilire a cuantumului despãgubirilor sau de acordare a compensaţiilor pentru terenurile agricole şi intravilane, precum şi pentru construcţii şi recolte, procedurile de lucru ale comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi a comisiei centrale, gestionarea fondurilor destinate despãgubirilor, precum şi modalitãţile de efectuare a plãţilor vor fi stabilite prin norme metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei Publice*) şi aprobate prin hotãrâre a Guvernului.



──────────────
*) Conform <>Ordonanţei de urgenta nr. 64/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 29 iunie 2003, noua denumire este Ministerul Administraţiei şi Internelor.

ART. 14
(1) Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Despãgubirile şi compensaţiile prevãzute de prezenta lege se vor plati în limita sumelor alocate cu aceasta destinaţie, anual, prin legea bugetului de stat.
(3) Pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba normele metodologice prevãzute la art. 13.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 19 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 27 iunie 2003.
Nr. 290.


────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016