Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 290 din 24 iunie 2004  privind cazierul judiciar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 586 din 30 iunie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
În scopul prevenirii şi combaterii faptelor prevãzute şi pedepsite de legea penalã se organizeazã cazierul judiciar, ca mijloc de cunoaştere şi identificare operativã a persoanelor care au comis infracţiuni contra persoanei şi a libertãţii acesteia, a patrimoniului şi, în general, a ordinii de drept.
ART. 2
În cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor condamnate ori împotriva cãrora s-au luat alte mãsuri cu caracter penal sau administrativ.
ART. 3
Comunicarea datelor din cazierul judiciar se face în condiţiile prezentei legi şi cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ale <>Legii nr. 677/2001 privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi ale <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, în cazul datelor de interes operativ.

CAP. II
Organizarea cazierului judiciar
ART. 4
Cazierul judiciar se organizeazã de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi se ţine de unitãţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu.
ART. 5
(1) Cazierul judiciar informatizat se organizeazã şi funcţioneazã în cadrul Poliţiei Române, care asigurã coordonarea activitãţilor desfãşurate în domeniul evidenţei persoanelor aflate în bazele de date automatizate constituite în acest scop.
(2) Activitatea cazierului judiciar va fi condusã, la nivel central, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia cazier judiciar-statisticã şi evidenţe operative.
ART. 6
(1) La Inspectoratul General al Poliţiei Române funcţioneazã cazierul judiciar central în care se ţine evidenţa persoanelor care fac obiectul cazierului judiciar, al evidenţei operative şi al evidenţelor speciale ale Poliţiei şi care au comis infracţiuni pe teritoriul României şi au fost condamnate la pedepse privative de libertate sau la pedepse cu amendã penalã sau administrativã, precum şi a celor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 12 alin. (2).
(2) În cazierul judiciar central se ţine, de asemenea, şi evidenţa persoanelor despre care s-au primit comunicãri de luare în evidenţã din partea organelor competente ale altor state.
ART. 7
(1) La inspectoratele de poliţie judeţene şi la Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti este organizat şi funcţioneazã cazierul judiciar local, în care se ţine evidenţa persoanelor nãscute în raza administrativteritorialã a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) În structura inspectoratelor de poliţie judeţene şi a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti vor funcţiona servicii specializate în domeniu, care vor asigura la nivelul unitãţilor teritorial-administrative activitãţile pe linie de cazier judiciar, evidenţã operativã şi evidenţe speciale ale Poliţiei Române.
ART. 8
(1) Înregistrarea în cazierul judiciar se face nominal, prin înscrierea datelor de stare civilã şi judiciare, şi dactiloscopic, în cazurile prevãzute în prezenta lege, prin luarea impresiunilor digitale, necesare pentru identificarea dactiloscopicã a persoanelor înregistrate şi cunoaşterea exactã a situaţiei lor juridice.
(2) În acest scop, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia cazier judiciar-statisticã şi evidenţã operativã funcţioneazã un serviciu de specialitate pe probleme de dactiloscopie decadactilarã, cu compartimente distincte la nivelul serviciilor judeţene de profil şi al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

CAP. III
Înscrierea datelor în cazierul judiciar şi procedura de scoatere din evidenţã
ART. 9
În cazierul judiciar se înscriu date privind:
a) pedepsele, mãsurile de siguranţã şi educative, pronunţate prin hotãrâri judecãtoreşti definitive;
b) începerea, întreruperea şi încetarea executãrii pedepsei închisorii, a mãsurilor de siguranţã şi educative, liberarea condiţionatã şi revocarea acesteia, achitarea amenzii penale;
c) amnistia, graţierea, prescripţia executãrii pedepsei, reabilitarea;
d) pedepsele şi mãsurile pronunţate prin hotãrâri penale definitive de instanţele judecãtoreşti din strãinãtate, precum şi mãsurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strãinãtate, dacã aceste hotãrâri au fost recunoscute de organele române competente;
e) hotãrârile definitive care impun modificãri în cazierul judiciar;
f) extrãdarea.
ART. 10
În evidenţa unitãţilor de poliţie prevãzute la art. 6 şi 7 se noteazã în mod provizoriu în cazierul judiciar, pânã la soluţionarea definitivã a cauzei, când se şterg din evidenţã, date privind persoanele faţã de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sau arestarea preventivã. Aceste date nu se înscriu în certificatul de cazier judiciar eliberat persoanei fizice.
ART. 11
Înscrierea datelor prevãzute la art. 9 sau notãrile provizorii menţionate la art. 10 se fac în baza:
a) extraselor de pe hotãrârile judecãtoreşti definitive, precum şi de pe încheierile de extindere a procesului penal, trimise de instanţa judecãtoreascã;
b) comunicãrilor de începere, întrerupere ori încetare a executãrii pedepsei închisorii, a mãsurii arestãrii preventive, de executare a mãsurilor de siguranţã şi a celor educative, trimise de unitatea unde acestea se executã sau de unitatea localã de poliţie în cazurile prevãzute la art. 12 alin. (3);
c) comunicãrii privind ducerea la îndeplinire a hotãrârii de extrãdare, trimisã de organul care a pus în executare aceastã mãsurã;
d) comunicãrilor de punere în mişcare a acţiunii penale, a extraselor de pe ordonanţele de scoatere de sub urmãrire penalã sau de încetare a acesteia, trimise de organul de urmãrire penalã care a luat mãsura;
e) comunicãrii privind achitarea amenzii penale.
ART. 12
(1) Extrasele, comunicãrile şi celelalte acte prevãzute la art. 11 se trimit unitãţilor de poliţie competente potrivit art. 6 şi 7, în termen de cel mult 10 zile de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare, a luãrii mãsurii, pronunţãrii soluţiei sau sãvârşirii faptului juridic ce trebuie luat în evidenţã.
(2) În cazurile de începere a executãrii pedepsei într-un loc de detenţie sau la locul de muncã, a arestãrii preventive, a internãrii minorului într-un centru de reeducare sau institut medical-educativ şi a internãrii medicale, comunicãrile vor fi însoţite de fişa dactiloscopicã decadactilarã. Aceste comunicãri se trimit atât cazierului judiciar de la locul de naştere al persoanei în cauzã, cât şi cazierului judiciar central din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
(3) Pentru persoanele internate în centre de reeducare sau în institute medical-educative, fişa dactiloscopicã decadactilarã se întocmeşte de unitatea localã de poliţie, care trimite şi comunicarea.
ART. 13
(1) Persoanele înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au fãcut notãri provizorii se scot din evidenţã dacã se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au sãvârşit nu mai sunt prevãzute de lege ca infracţiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecãtoreascã sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsã privativã de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rãmânerii definitive a condamnãrii;
e) au decedat;
f) au fost scoase de sub urmãrire, s-a dispus faţã de ele încetarea urmãririi penale ori s-a pronunţat o hotãrâre definitivã de achitare sau de încetare a procesului penal;
g) au executat mãsura educativã a libertãţii supravegheate, a internãrii într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ;
h) a trecut un an de la data aplicãrii mãsurii educative a mustrãrii.
(2) În cazul când în cazierul judiciar al persoanelor prevãzute la alin. (1) lit. a)-d) şi f) existã şi alte menţiuni, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea din evidenţã.

CAP. IV
Conţinutul certificatului de cazier judiciar
ART. 14
În certificatul de cazier judiciar se înscriu sancţiunile penale din hotãrârile judecãtoreşti rãmase definitive.
ART. 15
În certificatul de cazier judiciar nu se înscriu:
a) sancţiunile penale pronunţate pentru fapte sãvârşite în timpul minoritãţii;
b) mãsurile de siguranţã luate fãrã aplicarea unei pedepse, cu excepţia internãrii medicale, interzicerii de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o altã ocupaţie, interzicerii de a se afla în anumite localitãţi şi a expulzãrii.
ART. 16
(1) Organul de urmãrire penalã sau instanţa de judecatã poate dispune efectuarea identificãrii dactiloscopice a unei persoane în cazurile în care aceasta nu prezintã un act de identitate sau existã suspiciuni asupra autenticitãţii actului prezentat, uzeazã de nume sau acte de identitate false ori existã indicii temeinice cã a sãvârşit o faptã prevãzutã de legea penalã.
(2) Identificarea dactiloscopicã decadactilarã se face la cazierul judiciar central din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi la cel local organizat la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã se aflã locul de naştere al persoanei în cauzã.

CAP. V
Comunicarea datelor din cazierul judiciar

SECŢIUNEA 1
Modul şi condiţiile cerute pentru obţinerea copiei de pe cazierul judiciar
ART. 17
Organele de urmãrire penalã sau instanţele de judecatã pot solicita, ori de câte ori este necesar, copie de pe cazierul judiciar al persoanei aflate în curs de urmãrire penalã sau de judecatã. De asemenea, instituţiile din sistemul de apãrare, ordine publicã, siguranţã naţionalã şi justiţie pot cere o copie de pe cazierul persoanei supuse obligaţiilor militare ori pentru care se efectueazã verificãri specifice.
ART. 18
În copia de pe cazierul judiciar se trec datele înscrise în cazier şi notãrile provizorii care nu au fost şterse.
ART. 19
(1) Cererea pentru obţinerea copiilor de pe cazierul judiciar trebuie sã fie motivatã şi sã cuprindã datele complete de stare civilã, inclusiv codul numeric personal al persoanei în cauzã.
(2) Cererea se adreseazã unitãţii de poliţie în a cãrei razã administrativ-teritorialã s-a nãscut persoana pentru care se cere copia de pe cazierul judiciar, iar în cazurile prevãzute la art. 6 alin. (2), Inspectoratului General al Poliţiei Române.
(3) Unitãţile de poliţie prevãzute la alin. (2) vor trimite de îndatã copia de pe cazierul judiciar al persoanei faţã de care s-a dispus începerea urmãririi penale pentru infracţiuni flagrante ori mãsura arestãrii preventive; în celelalte cazuri copia se va trimite în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare de la primirea cererii.
ART. 20
(1) Trimiterea în strãinãtate a copiilor de pe cazierul judiciar se face potrivit înţelegerilor internaţionale la care România este parte.
(2) În statele faţã de care România nu are angajamente rezultate din înţelegerile internaţionale la care este parte, comunicarea copiilor de pe cazierul judiciar se face, pe bazã de reciprocitate, de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, la cererea acestor state, transmisã pe cale diplomaticã, ori prin intermediul altor instituţii abilitate.

SECŢIUNEA a 2-a
Modul şi condiţiile cerute pentru obţinerea certificatului de cazier judiciar de cãtre persoanele fizice
ART. 21
(1) Persoanele fizice care au un interes legitim pot obţine propriul certificat de cazier judiciar.
(2) Certificatul de cazier judiciar se elibereazã persoanelor fizice în cel mult 10 zile de la data solicitãrii şi este valabil 30 de zile de la data întocmirii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat.
(3) Cererea-tip, cu datele complete de stare civilã şi motivatã, se depune personal la unitatea de poliţie de la locul de naştere ori de domiciliu sau, dupã caz, la orice unitate ori subunitate de poliţie conectatã la Sistemul Naţional de Evidenţã Informatizatã a Cazierului Judiciar.
(4) Pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice, instituţiile abilitate în acest domeniu vor percepe o taxã extrajudiciarã, prin aplicarea unui timbru fiscal pe cererea respectivã.
(5) Persoanele domiciliate în strãinãtate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
(6) Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora, conform procedurilor legale în vigoare, dupã cum urmeazã:
a) în ţarã, numai pe baza unei procuri autentificate de cãtre un notar public;
b) în strãinãtate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de cãtre un notar, cu respectarea cerinţelor legalizãrii actelor oficiale strãine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient sã fie aplicatã apostila.
(7) Conţinutul procurii trebuie formulat în termeni clari, din care sã rezulte persoana care a fost mandatatã, scopul şi durata mandatului.
(8) Când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunerea la dosarul de graţiere individualã, acesta poate fi solicitat de persoana condamnatã, copii, apãrãtorul ori reprezentantul legal al acestuia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia.
(9) În vederea eliberãrii certificatului de cazier judiciar cãtre persoanele prevãzute la alin. (8), cu excepţia persoanei condamnate, se vor solicita acestora prezentarea în original şi depunerea unei copii a documentelor ce fac dovada calitãţii.

CAP. VI
Rectificarea înscrierilor sau a notãrilor din cazierul judiciar
ART. 22
(1) Persoana care figureazã în evidenţa cazierului judiciar poate cere rectificarea datelor înscrise sau a notãrilor provizorii dacã acestea nu corespund situaţiei reale sau dacã înregistrarea lor nu s-a fãcut cu respectarea dispoziţiilor legale.
(2) Cererea de rectificare trebuie motivatã şi însoţitã de actele doveditoare şi se adreseazã unitãţii de poliţie care a emis certificatul de cazier judiciar, care este obligatã sã verifice susţinerile petiţionarului, iar în cazul în care constatã cã în cazierul judiciar s-a înscris o menţiune greşitã, procedeazã la rectificarea datelor şi comunicã sau elibereazã un nou act în locul celui contestat.
(3) Certificatul de cazier judiciar eliberat în condiţiile alin. (2) este scutit de taxa de timbru şi de cheltuielile efectuate pentru eliberarea documentului.
(4) Unitatea de poliţie va comunica petiţionarului modul de soluţionare a cererii, în termen de cel mult 20 de zile de la depunerea acesteia.
ART. 23
(1) Persoana cãreia i s-a respins cererea de rectificare a cazierului judiciar poate introduce contestaţie, inclusiv pentru situaţia în care eroarea înregistrãrii în cazierul judiciar nu se datoreazã unitãţii de poliţie, în termen de 30 de zile de la comunicare, la judecãtoria în a cãrei razã teritorialã de competenţã domiciliazã.
(2) Contestaţia este scutitã de taxa de timbru, iar hotãrârea pronunţatã este definitivã şi irevocabilã.
(3) În caz de admitere a contestaţiei, instanţa va trimite copie de pe hotãrâre unitãţii de poliţie care a eliberat actul contestat, în vederea rectificãrii cazierului judiciar, atât la nivelul cazierului local, cât şi central.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 24
(1) În scopul creãrii bazelor de date automatizate privind persoanele aflate în evidenţa cazierului judiciar, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se realizeazã Sistemul Naţional de Evidenţã Informatizatã a Cazierului Judiciar.
(2) În vederea utilizãrii acestor evidenţe, la sistemul informatizat vor fi conectate toate unitãţile şi subunitãţile de poliţie, precum şi celelalte structuri şi instituţii din sistemul de ordine publicã, siguranţã naţionalã şi justiţie.
(3) Organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Evidenţã Informatizatã a Cazierului Judiciar se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 25
Pânã la realizarea Sistemului Naţional de Evidenţã Informatizatã a Cazierului Judiciar, structurile de poliţie îşi desfãşoarã activitatea de evidenţã nominalã a cazierului judiciar conform sistemului în vigoare.
ART. 26
(1) Comunicãrile cu privire la datele ce urmeazã a fi înscrise în cazierul judiciar sau notate provizoriu în evidenţa unitãţilor de poliţie, precum şi cererile pentru obţinerea certificatelor şi copiilor de pe cazierul judiciar se vor face pe formulare-tip, conform modelului stabilit prin hotãrâre a Guvernului, în condiţiile prevãzute de art. 24 alin. (3).
(2) Certificatele de cazier judiciar eliberate prin Sistemul Naţional de Evidenţã Informatizatã a Cazierului Judiciar vor cuprinde obligatoriu elemente de securizare a documentului. Modelul certificatului de cazier judiciar se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 27
Prezenta lege intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, datã la care se abrogã <>Legea nr. 7/1972 privind cazierul judiciar, publicatã în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 43 din 29 aprilie 1972.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 24 iunie 2004.
Nr. 290.
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016