Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 289 din 15 mai 2002  privind perdelele forestiere de protectie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 289 din 15 mai 2002 privind perdelele forestiere de protectie

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 338 din 21 mai 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Perdelele forestiere de protecţie sunt formaţiuni cu vegetaţie forestierã, înfiinţate prin plantare, cu lungimi diferite şi lãţimi relativ inguste, amplasate la o anumitã distanta unele fata de altele sau fata de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja impotriva efectelor unor factori daunatori.
ART. 2
Potrivit prezentei legi, perdelele forestiere de protecţie sunt de urmãtoarele tipuri:
a) pentru protecţia terenurilor agricole contra factorilor climatici daunatori şi pentru ameliorarea condiţiilor climaterice din perimetrul aparat;
b) antierozionale, de protejare a solului supus fenomenelor de eroziune;
c) pentru protecţia cãilor de comunicaţie şi de transport, în special impotriva inzapezirilor;
d) pentru protecţia digurilor şi a malurilor contra curentilor, viiturilor, ghetii şi altele;
e) pentru protecţia localitãţilor şi a diverselor obiective economice şi sociale.
ART. 3
(1) Perdelele forestiere de protecţie pot fi, dupã caz, proprietate publica sau privatã şi constituie bun de interes naţional.
(2) Dreptul de proprietate asupra terenurilor cu perdele forestiere de protecţie se exercita în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi.
ART. 4
(1) Înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie în România reprezintã o cauza de utilitate publica.
(2) Reţeaua de perdele forestiere de protecţie formeazã Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie.
ART. 5
Statul, prin autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura şi prin inspectoratele de regim silvic şi cinegetic, exercita controlul asupra modului de gospodãrire a perdelelor forestiere de protecţie.
ART. 6
(1) Dispoziţiile prezentei legi se aplica şi pentru crearea de cordoane forestiere.
(2) Cordoanele forestiere sunt constituite din plantaţii de arbori şi arbuşti forestieri, care unesc trupuri de padure sau reţele de perdele forestiere de protecţie, aflate la distanţe de pana la 10 km unele de altele. Ele pot avea lãţimi de pana la 30 m şi se amplaseaza la marginea tarlalelor cultivate agricol, de-a lungul drumurilor existente, al digurilor şi malurilor sau în jurul localitãţilor. În aceste cazuri cordoanele forestiere constituie ele însele perdele forestiere de protecţie şi preiau funcţiile de protecţie ale acestora.

CAP. 2
Identificarea zonelor în care sunt necesare perdele forestiere de protecţie, amplasarea şi înfiinţarea acestora

ART. 7
(1) Perdelele forestiere de protecţie a terenurilor agricole se înfiinţeazã în zonele din Campia Romana, Campia Tisei, Lunca Dunãrii şi Podisul Dobrogei, afectate frecvent de fenomene de seceta. Amplasarea se face pe baza de documentaţii tehnice, de regula în reţele rectangulare, în mod eşalonat, în ordinea urgentelor, prioritate având terenurile situate în zonele cele mai aride.
(2) Perdelele forestiere antierozionale se realizeazã în toate zonele tarii, pe terenuri aflate în diferite grade de degradare. Procedura de identificare şi de impadurire a terenurilor degradate este prevãzutã în <>Ordonanta Guvernului nr. 81/1998 privind unele mãsuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 107/1999 . În aceasta categorie se încadreazã şi terenurile cu nisipuri mobile, care necesita lucrãri de impadurire pentru fixarea lor.
(3) Perdelele forestiere pentru protecţia cãilor de comunicaţie şi de transport se înfiinţeazã de o parte sau de alta a acestora, pe portiunile afectate frecvent de depuneri masive de zapada.
(4) Perdelele forestiere pentru protecţia digurilor şi a malurilor contra curentilor, viiturilor şi sloiurilor de gheaţa se realizeazã de-a lungul acestora în aliniamente rectangulare, pe lãţimi şi lungimi diferite, în funcţie de orografia terenului, viteza curentului apei, de înãlţimea valurilor şi de forta de impingere a gheturilor.
(5) Perdelele forestiere pentru protecţia localitãţilor şi a diverselor obiective economice şi sociale se realizeazã în jurul comunitãţilor urbane şi rurale, al unitãţilor industriale poluante, al unor obiective economice, sociale, culturale şi strategice.
ART. 8
(1) Înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie se fundamenteazã pe baza de studii întocmite de institute şi staţiuni de cercetare agricolã şi silvicã, sub conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti".
(2) Întocmirea documentaţiilor tehnico-economice pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie se face de Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice, de staţiunile de cercetare din subordinea acestuia, precum şi de alte organe de specialitate.
(3) Documentaţiile pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie vor cuprinde studii tehnico-economice şi de execuţie, precizând:
a) planurile de amplasare a perdelelor forestiere de protecţie;
b) elementele tehnice necesare în vederea instalãrii perdelelor forestiere de protecţie: orientarea, lãţimea şi distanta dintre perdelele forestiere de protecţie, schemele de plantare, speciile indicate pentru împãduriri;
c) metodele de regenerare, refacere, ameliorare şi îngrijire a perdelelor forestiere de protecţie;
d) investiţia specifica pentru fiecare tip de perdea forestierã de protecţie, precum şi alte date necesare.
(4) Avizarea documentaţiilor tehnico-economice se face în comisii mixte, la care participa reprezentanţi ai beneficiarilor, ai proiectantului şi ai executantului, ai ministerelor de resort, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" şi ai unitãţilor administrativteritoriale.
ART. 9
(1) Înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie este obligatorie, atât pentru persoanele fizice, cat şi pentru cele juridice, în cazurile în care, prin studiile întocmite de instituţiile prevãzute la art. 8 alin. (1), se prevede expres necesitatea realizãrii acestora prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Perdelele forestiere de protecţie, înfiinţate cu acceptul proprietarilor de terenuri agricole şi finanţate cu sursele prevãzute la art. 18, rãmân în proprietatea acestora.
(3) În cazurile în care persoanele fizice şi juridice, care deţin terenurile agricole proprietate privatã, nu sunt de acord cu executarea lucrãrilor de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie a cãror necesitate a rezultat din studiile întocmite în acest scop, Guvernul, la propunerea ministerelor interesate, va supune Parlamentului propunerea de expropriere prin lege, în regim de urgenta, pentru utilitate publica, a terenurilor respective, dupã o dreapta şi prealabilã despãgubire, prin hotãrâre judecãtoreascã.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3) perdelele forestiere de protecţie astfel înfiinţate fac parte din domeniul public al statului şi vor fi administrate de structuri silvice.
ART. 10
(1) Terenurile care se impaduresc în scopul realizãrii de perdele forestiere de protecţie îşi schimba folosinta de la categoria actuala la categoria de terenuri cu vegetaţie forestierã situata în afarã fondului forestier naţional.
(2) Schimbarea folosinţei, conform prevedereilor alin. (1), este scutitã de orice taxa.

CAP. 3
Gospodãrirea perdelelor forestiere de protecţie

ART. 11
Perdelele forestiere de protecţie sunt supuse unor norme tehnice silvice, elaborate în condiţiile art. 35, având ca finalitate asigurarea gestionãrii durabile a acestora, în vederea exercitãrii funcţiilor de protecţie pentru care au fost înfiinţate.
ART. 12
(1) Deţinãtorii cu orice titlu de perdele forestiere de protecţie au obligaţia sa asigure paza acestora impotriva furturilor şi pasunatului neautorizat, sa ia mãsuri de prevenire şi stingere a incendiilor, sa respecte dispoziţiile cu privire la protecţia pãdurilor şi la circulaţia materialelor lemnoase, prevãzute în <>Legea nr. 26/1996 Codul silvic şi în alte reglementãri specifice domeniului, şi sa execute lucrãri de îngrijire, conform normelor tehnice.
(2) Organele silvice, prefectii, consiliile judeţene şi locale, unitãţile de poliţie, jandarmerie, unitãţile şi formaţiunile de pompieri, unitãţile Ministerului Apãrãrii Naţionale, potrivit atribuţiilor ce le revin prin lege, îi vor sprijini pe deţinãtorii de perdele forestiere de protecţie în acţiunile de paza a vegetatiei forestiere şi de stingere a incendiilor de padure.
(3) La solicitarea proprietarilor de perdele forestiere de protecţie Regia Nationala a Pãdurilor, prin unitãţile sale teritoriale, va prelua asupra sa paza şi gospodãrirea vegetatiei forestiere respective, pe baza de contracte sau convenţii încheiate cu solicitantii.
(4) Perdelele forestiere de protecţie, înfiinţate pe terenurile care constituie domeniul public sau privat al statului şi ale unitãţilor administrativ-teritoriale, se administreazã de structuri silvice.
ART. 13
Reducerea suprafeţei perdelelor forestiere de protecţie, indiferent de forma de proprietate, este interzisã. Dispoziţiile <>art. 54 alin. 2 din Legea nr. 26/1996 rãmân aplicabile.
ART. 14
Valorificarea materialului lemnos din perdelele forestiere de protecţie se face de cãtre persoanele prevãzute la art. 12 alin. (1).
ART. 15
(1) Recoltarea materialului lemnos din perdelele forestiere de protecţie este permisã numai cu marcarea prealabilã, contra cost, de cãtre ocolul silvic a arborilor de extras.
(2) Materialul lemnos subtire, cu diametrul sub 10 cm, se va extrage sub îndrumarea personalului silvic, fãrã marcarea prealabilã a acestuia.
ART. 16
Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, prin inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic şi ocoalele silvice pe a cãror raza se afla, organizeazã controlul asupra modului în care se aplica regulile silvice şi de paza a vegetatiei forestiere din perdelele forestiere de protecţie, precum şi cele referitoare la circulaţia materialului lemnos rezultat de pe aceste terenuri.
ART. 17
Pasunatul este interzis în perdelele forestiere de protecţie. Dispoziţiile <>art. 37 din Legea nr. 26/1996 rãmân aplicabile.

CAP. 4
Finanţarea lucrãrilor de realizare a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie

ART. 18
Sursele de finanţare necesare impaduririi terenurilor pentru realizarea pe categorii a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie sunt urmãtoarele:
a) fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit potrivit <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în special pentru perdelele forestiere prevãzute la art. 2 lit. a), b) şi e), conform <>art. 94 din Legea nr. 26/1996 ;
b) alocaţii de la bugetul de stat, conform <>art. 88 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>art. 94 din Legea nr. 26/1996 , pentru perdelele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2 lit. a), b) şi e);
c) alocaţii de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru perdelele forestiere prevãzute la art. 2 lit. b), d) şi e);
d) surse financiare externe nerambursabile, în cadrul programului SAPARD sau al altor programe, pentru perdelele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2 lit. a)-c) şi e);
e) credite externe rambursabile pe termen lung, pentru toate categoriile de perdele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2;
f) sponsorizãri de la agenţi economici, fundaţii şi altele, pentru toate categoriile de perdele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2;
g) contribuţia benevolã a persoanelor fizice sau juridice, interesate în executarea lucrãrilor de realizare a perdelelor forestiere de protecţie;
h) despãgubirile legale, datorate de persoane fizice sau juridice, vinovate de degradarea solului, stabilite de instanta competenta la cererea unitãţilor centrale sau locale de specialitate, în domeniul agriculturii şi silviculturii sau al protecţiei mediului, pentru perdelele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2 lit. b);
i) surse provenite din Fondul special al drumurilor publice, constituite conform <>Legii nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru perdelele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2 lit. c);
j) surse financiare provenite de la agenţii economici care produc pagube mediului înconjurãtor prin poluare, pentru perdelele forestiere de protecţie prevãzute la art. 2 lit. b) şi e).
ART. 19
Întocmirea studiilor şi a documentaţiilor tehnico-economice pentru realizarea perdelelor forestiere de protecţie prevãzute la art. 8 se finanţeazã din sursele prevãzute la art. 18.
ART. 20
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împreunã cu celelalte ministere interesate în crearea de perdele forestiere de protecţie, va întocmi pana la data de 30 mai a fiecãrui an situaţia fondurilor existente, conform surselor prevãzute la art. 18, destinate realizãrii Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, pe fiecare tip, pentru anul urmãtor.
(2) Fondurile necesare pentru finanţarea de la bugetul de stat a perdelelor forestiere de protecţie vor fi solicitate anual, pana la data de 30 mai, pentru a fi incluse în bugetul de stat pentru anul urmãtor, cu destinaţia respectiva.
(3) Sumele constituite în condiţiile prevãzute la art. 18 vor fi depuse în conturi bancare purtãtoare de dobanda şi vor fi utilizate în exerciţiul financiar al anului urmãtor, cu excepţia alocaţiilor de la bugetul de stat.
ART. 21
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va aloca în fiecare an fondurile necesare realizãrii perdelelor forestiere de protecţie a terenurilor agricole pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de seceta şi a desertificarii.

CAP. 5
Raspunderi şi sancţiuni

ART. 22
Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã a persoanei vinovate, potrivit legii.
ART. 23
Ocuparea fãrã drept, în întregime sau în parte, a perdelelor forestiere de protecţie, precum şi distrugerea, degradarea sau mutarea semnelor de hotar, a imprejmuirilor ori a reperelor de marcare se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
ART. 24
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare prin incendiere a perdelelor forestiere de protecţie constituie infracţiunea de distrugere calificatã care a avut ca urmare un dezastru şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor prevãzute în Codul penal.
ART. 25
(1) Taierea sau scoaterea din rãdãcini, fãrã drept, de arbori, puieţi sau lastari din perdelele forestiere de protecţie, indiferent de forma de proprietate, de cãtre proprietari, deţinãtori sau de cãtre oricare alta persoana, dacã valoarea pagubei este de peste 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masa lemnoasã pe picior sau dacã valoarea este sub aceasta limita, dar fapta a fost sãvârşitã de cel puţin doua ori în interval de 2 ani, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.
(2) Dacã fapta comisã în condiţiile prevãzute la alin. (1) a avut ca urmare o paguba în valoare de peste 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masa lemnoasã pe picior, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani.
(3) Când fapta a avut ca urmare o paguba în valoare de peste 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masa lemnoasã pe picior, pedeapsa este închisoarea de la 2 ani la 7 ani.
(4) Maximul pedepselor prevãzute la alin. (1)-(3) se majoreazã cu 3 ani în cazul în care faptele au fost sãvârşite în urmãtoarele împrejurãri:
a) de doua sau mai multe persoane împreunã;
b) de o persoana având asupra sa o arma sau substanţe chimice periculoase;
c) în timpul nopţii;
d) în arii forestiere protejate.
(5) Tentativa se pedepseşte.
ART. 26
(1) Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile <>art. 106-115 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 98-100, art. 102 şi ale <>art. 104-107 din Legea nr. 26/1996 , precum şi cu prevederile <>Legii nr. 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
(2) Contravenţiilor prevãzute în <>Legea nr. 31/2000 le sunt aplicabile şi prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Amenzile se fac venit la bugetul de stat.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 27
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor este minister coordonator al Programului de realizare a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie şi colaboreazã cu Ministerul Administraţiei Publice, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", precum şi cu alte instituţii şi agenţi economici interesaţi.
ART. 28
La nivelul judeţelor în care urmeazã sa se creeze reţele de perdele forestiere de protecţie se înfiinţeazã comandamente judeţene sub responsabilitatea directa a prefecţilor, constituite din conducerile direcţiilor generale judeţene pentru agricultura şi industrie alimentara, ale direcţiilor silvice judeţene, ale altor instituţii interesate, precum şi din primãrii localitãţilor, care vor analiza periodic stadiul realizãrii programului anual de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie la nivel de localitate, respectiv la nivel de judeţ.
ART. 29
Componenta, modul de funcţionare şi atribuţiile structurilor prevãzute la art. 27 şi 28 se vor stabili prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 30
Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, va lua mãsuri pentru adaptarea structurii şi activitãţii Regiei Naţionale a Pãdurilor în teritoriu, în vederea realizãrii Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie.
ART. 31
Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura şi agricultura va raporta, anual, Guvernului situaţia identificarii şi impaduririi terenurilor destinate realizãrii Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie.
ART. 32
Pentru terenurile pe care se realizeazã perdele forestiere de protecţie deţinãtorii acestora nu datoreazã taxele şi impozitele prevãzute de lege.
ART. 33
Deţinãtorii de terenuri împãdurite, în condiţiile prezentei legi, vor asigura cu continuitate, dupã închiderea stãrii de masiv, pe cheltuiala proprie, lucrãrile de îngrijire, paza şi protecţie a vegetatiei forestiere, cu respectarea normelor tehnice silvice pentru aceasta categorie.
ART. 34
Perdelele forestiere de protecţie, realizate pe terenuri obţinute prin expropriere pentru utilitate publica, devin parte a vegetatiei forestiere din afarã fondului forestier, domeniu public al statului.
ART. 35
Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura va elabora în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi norme tehnice silvice pentru înfiinţarea, îngrijirea şi conducerea vegetatiei forestiere din perdelele forestiere de protecţie.
ART. 36
Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 15 aprilie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 16 aprilie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016