Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 288 din 5 august 2009  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 80/2000 privind omologarea si certificarea produselor si materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum si conditiile de introducere pe piata a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 288 din 5 august 2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 80/2000 privind omologarea si certificarea produselor si materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum si conditiile de introducere pe piata a acestora

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 559 din 11 august 2009
LEGE nr. 288 din 5 august 2009
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 80/2000 privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţã a acestora
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 559 din 11 august 2009


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 80/2000 privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţã a acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 671/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul ordonanţei se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"ORDONANŢÃ
privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţã şi de comercializare a acestora"
2. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Produsele şi materialele de exploatare noi, destinate utilizãrii la vehicule rutiere, pot fi introduse pe piaţã şi/sau comercializate numai dacã respectã condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã.
(2) Produsele şi materialele de exploatare noi, din categoria celor care privesc siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului, eficienţa energeticã şi protecţia împotriva furturilor vehiculelor rutiere, pot fi introduse pe piaţã şi/sau comercializate numai dacã sunt omologate sau certificate, dupã caz.
(3) Produsele şi materialele de exploatare noi care necesitã omologare sau certificare în vederea introducerii pe piaţã şi/sau a comercializãrii, conform prevederilor alin. (2), se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
(4) Omologarea produselor prevãzute la alin. (2) se efectueazã de Regia Autonomã «Registrul Auto Român», organism tehnic specializat aflat sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, denumit în continuare R.A.R., pe baza rezultatelor încercãrilor efectuate de R.A.R. sau de servicii tehnice evaluate de R.A.R.
(5) Certificarea produselor şi a materialelor de exploatare prevãzute la alin. (2) se efectueazã de R.A.R. pe baza rezultatelor încercãrilor efectuate de R.A.R. sau de servicii tehnice evaluate de R.A.R.
(6) Dacã R.A.R. considerã cã anumite produse şi materiale de exploatare noi care deţin omologare comunitarã (CE) de tip, acordatã de un alt stat membru al Uniunii Europene, prezintã un risc serios pentru siguranţa rutierã sau dãuneazã semnificativ mediului şi/sau sãnãtãţii publice, R.A.R. poate refuza, pe motive temeinice, pentru o perioadã de maximum 6 luni, introducerea pe piaţã, comercializarea sau utilizarea acestora. În acest caz, R.A.R. informeazã de îndatã producãtorul, celelalte state membre şi Comisia Europeanã, specificând motivele refuzului, în special dacã acesta este rezultatul lacunelor din reglementãrile relevante sau al aplicãrii incorecte a cerinţelor relevante.
(7) R.A.R. poate refuza, pe motive temeinice, sã acorde omologarea sau certificarea, în cazul în care constatã cã un tip de produs sau material de exploatare, deşi se conformeazã reglementãrilor aplicabile, prezintã un risc serios pentru siguranţa rutierã sau dãuneazã semnificativ mediului şi/sau sãnãtãţii publice.
(8) Se excepteazã de la prevederile alin. (4) şi (5):
a) produsele omologate de autoritãţile competente ale pãrţilor contractante în baza acordurilor de la Geneva;
b) produsele omologate sau certificate de autoritãţile competente ale statelor membre potrivit directivelor/regulamentelor Uniunii Europene;
c) produsele de origine sau produsele de schimb de origine;
d) produsele şi materialele de exploatare noi fabricate în mod exclusiv pentru a fi utilizate de vehiculele destinate competiţiilor sportive, care nu sunt destinate utilizãrii în circulaţia rutierã. Aceastã excepţie nu se aplicã în cazul în care produsele şi materialele de exploatare respective au dublã utilizare, atât pentru vehiculele destinate competiţiilor sportive, cât şi pentru vehiculele destinate circulaţiei rutiere.
(9) Se supun omologãrii sau certificãrii, potrivit prezentei ordonanţe, şi componentele, piesele de schimb şi entitãţile tehnice neomologate sau necertificate de autoritãţile competente din statele membre ale Uniunii Europene şi care sunt destinate înlocuirii componentelor, pieselor şi entitãţilor tehnice care fac parte dintr-un sistem sau un echipament de origine ori care fac parte dintr-un sistem sau un echipament omologat, potrivit prevederilor directivelor/regulamentelor Uniunii Europene ori regulamentelor CEE-ONU.
(10) Produsele prevãzute la alin. (2), respectiv componentele, piesele şi entitãţile tehnice, care sunt fabricate şi comercializate legal în state membre ale Uniunii Europene, altele decât România, şi care nu fac parte dintr-un sistem sau echipament care este reglementat printr-o directivã/regulament al Uniunii Europene sau printr-un regulament CEE-ONU aplicat de Uniunea Europeanã, sunt exceptate de la obligativitatea omologãrii sau a certificãrii în vederea introducerii pe piaţã şi/sau comercializãrii, dacã acestea asigurã un nivel echivalent de protecţie a siguranţei rutiere sau de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piaţã, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.
(11) Sunt exceptaţi de la obligativitatea certificãrii în vederea introducerii pe piaţã şi/sau a comercializãrii carburanţii auto fabricaţi şi comercializaţi legal în state membre ale Uniunii Europene, altele decât România, dacã aceştia asigurã un nivel echivalent de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piaţã, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.
(12) Produsele şi materialele de exploatare noi, altele decât cele prevãzute la alin. (2), pot fi introduse pe piaţã şi/sau comercializate numai dacã respectã prevederile art. 3 şi 4.
(13) Comercializarea produselor şi a materialelor de exploatare este admisã pe toatã durata termenului de garanţie/valabilitate a produselor şi a materialelor de exploatare certificate/omologate, indiferent de termenul de expirare a certificãrii/omologãrii, cu condiţia ca certificarea/omologarea sã nu fie suspendatã sau sã nu fi fost retrasã.
(14) Producãtorul unui vehicul sau reprezentantul acestuia este obligat sã comunice R.A.R. situaţia abilitãrilor retrase pentru fabricarea de produse de origine, în termen de 7 zile de la data retragerii acestora."
3. Articolul 1^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de autoritate competentã în domeniu, asigurã notificarea R.A.R. ca autoritate şi serviciu tehnic pentru omologarea, certificarea şi supravegherea introducerii pe piaţã a produselor şi a materialelor de exploatare noi, precum şi notificarea celorlalte servicii tehnice evaluate de R.A.R., dupã caz, cãtre Comisia Europeanã şi Secretariatul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, potrivit procedurilor prevãzute de actele comunitare şi de acordurile de la Geneva."
4. La articolul 1^2, punctele 1.1, 3, 4 şi 8 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"1.1. produs de origine - produsul fabricat potrivit specificaţiilor şi standardelor de producţie prevãzute de producãtorul vehiculului pentru fabricarea unor produse utilizate pentru asamblarea vehiculului în cauzã. Aceasta cuprinde produsele fabricate pe aceeaşi linie de producţie cu produsele în cauzã. Se considerã, dacã nu se dovedeşte contrariul, cã produsele sunt de origine în cazul în care producãtorul lor atestã faptul cã produsele corespund nivelului calitativ al produselor utilizate pentru asamblarea vehiculului în cauzã şi cã au fost fabricate potrivit specificaţiilor şi standardelor de producţie ale producãtorului vehiculului;
............................................................
3. omologarea unui produs - procedura prin care R.A.R. certificã faptul cã un produs nou îndeplineşte cerinţele aplicabile, potrivit legislaţiei în vigoare;
4. certificarea unui produs sau a unui material de exploatare-procedura prin care R.A.R. certificã faptul cã un produs sau un material de exploatare nou îndeplineşte condiţiile tehnice esenţiale pentru siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi eficienţa energeticã, precizate prin standardele naţionale sau standardele internaţionale aplicabile ori prin specificaţiile tehnice declarate de producãtor;
.............................................................
8. partiţionare- împãrţirea unei cantitãţi de materiale de exploatare în vrac în cantitãţi mai mici, în vederea ambalãrii pentru introducerea pe piaţã şi/sau pentru comercializare;".
5. La articolul 1^2, punctul 7 se abrogã.
6. La articolul 1^2, dupã punctul 8 se introduc patru noi puncte, punctele 9-12, cu urmãtorul cuprins:
"9. serviciu tehnic - organizaţia sau organismul desemnat în urma evaluãrii de R.A.R. drept laborator de încercãri, în vederea efectuãrii de încercãri, sau drept organism de evaluare a conformitãţii producţiei, în vederea evaluãrii iniţiale şi a altor încercãri sau inspecţii, în numele R.A.R.;
10. introducere pe piaţã- acţiunea de a face disponibile pentru prima datã pe teritoriul României, contra cost sau gratuit, produsele şi/sau materialele de exploatare noi, în vederea distribuirii şi/sau a utilizãrii acestora;
11. comercializare - acţiunea de a face disponibile contra cost, dupã introducerea pe piaţã, produsele şi/sau materialele de exploatare noi, în vederea redistribuirii şi/sau a utilizãrii acestora;
12. produse şi materiale de exploatare noi - produsele şi materialele de exploatare neutilizate şi aflate în termen de garanţie/valabilitate."
7. Articolul 1^3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1^3. - (1) Pentru fiecare tip de produs omologat de tip, R.A.R. elibereazã producãtorului, reprezentantului acestuia sau importatorului, dupã caz:
a) certificatul de omologare naţionalã a unui tip de produs;
b) certificatul de omologare CE a unui tip de produs;
c) certificatul de omologare CEE-ONU a unui tip de produs.
(2) Pentru fiecare produs sau material de exploatare certificat, R.A.R. elibereazã producãtorului, reprezentantului acestuia sau importatorului produsului ori materialului de exploatare un certificat de conformitate."
8. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Omologarea naţionalã de tip/certificarea produselor şi/sau a materialelor de exploatare se acordã de R.A.R. la cererea producãtorului, a reprezentantului acestuia sau a importatorului, persoanã juridicã.
(2) Omologarea comunitarã (CE) de tip a produsului se acordã de R.A.R., la cererea producãtorului sau a reprezentantului acestuia.
(3) Omologarea internaţionalã (CEE-ONU) de tip a produsului se acordã de R.A.R., la cererea producãtorului sau a reprezentantului acestuia.
(4) Operatorii economici care nu dispun de împuterniciri de reprezentare din partea producãtorilor sau a reprezentanţilor producãtorilor pot obţine dreptul de introducere pe piaţã şi/sau de comercializare numai prin certificarea de cãtre R.A.R. a loturilor de produse respective, în condiţiile prezentei ordonanţe.
(5) În cazul în care un material de exploatare în vrac, prevãzut la art. 1 alin. (2), este partiţionat şi/sau ambalat de operatori economici, alţii decât deţinãtorul certificatului de conformitate R.A.R., serviciul de partiţionare şi ambalare a acestuia trebuie sã fie autorizat de R.A.R."
9. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) În vederea introducerii pe piaţã şi/sau a comercializãrii, produsele şi materialele de exploatare trebuie inscripţionate cu toate informaţiile stabilite de reglementãrile în vigoare. În cazul în care dimensiunile sau natura produsului nu permit inscripţionarea direct pe produs, informaţiile se înscriu pe ambalajul individual. Pentru materialele de exploatare livrate în vrac, informaţiile se înscriu în documentele de însoţire stabilite de reglementãrile în vigoare.
(2) În vederea introducerii pe piaţã şi/sau a comercializãrii, produsele şi materialele de exploatare omologate sau certificate, dupã caz, conform prezentei ordonanţe, trebuie sã aibã aplicate, dupã caz, mãrci de certificare a conformitãţii, mãrci/marcaje de omologare sau numãrul certificatului de conformitate/omologare.
(3) Obligaţia aplicãrii mãrcilor/marcajelor sau a numãrului certificatului de conformitate/omologare revine exclusiv titularilor certificatelor de conformitate/omologare sau titularilor de autorizaţie pentru activitatea de partiţionare şi ambalare, prevãzuţi la art. 2 alin. (5), dupã caz."
10. La articolul 4, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În vederea introducerii pe piaţã şi/sau a comercializãrii, produsele şi materialele de exploatare trebuie sã fie însoţite de documentele prevãzute de reglementãrile în vigoare.
(2) Declaraţia de conformitate reprezintã asumarea rãspunderii de cãtre producãtor, de reprezentantul acestuia sau de importator în privinţa conformitãţii produselor ori materialelor de exploatare introduse pe piaţã cu cele omologate sau certificate."
11. La articolul 4 alineatul (3), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dreptul de introducere pe piaţã şi/sau de comercializare înceteazã în urmãtoarele cazuri:".
12. La articolul 4 alineatul (3), dupã litera d) se introduc trei noi litere, literele e)-g), cu urmãtorul cuprins:
"e) omologarea/certificarea/autorizarea, dupã caz, a fost suspendatã sau retrasã;
f) producãtorul, reprezentantul acestuia sau importatorul nu furnizeazã R.A.R., la cererea acestuia, în termen de maximum 30 de zile, documentaţia tehnicã referitoare la produsele declarate ca fiind produse de origine sau documentaţia tehnicã respectivã nu aduce dovada cã produsul respectiv este produs de origine, potrivit definiţiei prevãzute la art. 1^2 pct. 1.1;
g) producãtorul, reprezentantul acestuia sau importatorul nu furnizeazã R.A.R., la cererea acestuia, în termen de maximum 30 de zile, documentele oficiale care atestã cã produsul sau materialul de exploatare introdus pe piaţã asigurã un nivel echivalent de protecţie a siguranţei rutiere sau de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piaţã."
13. La articolul 4, alineatele (5) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Documentele prevãzute la alin. (1), în original sau copie legalizatã, trebuie sã cuprindã toate datele prevãzute de legislaţia în vigoare, scrise lizibil, explicit şi fãrã ambiguitãţi, şi sã fie semnate de persoana care angajeazã juridic emitentul.
(6) Produsele şi materialele de exploatare neconforme cãrora li s-a interzis introducerea pe piaţã şi/sau comercializarea, potrivit alin. (3), sunt fãcute publice de R.A.R."
14. Articolul 5^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Producãtorii de vehicule rutiere persoane juridice române sau, dupã caz, reprezentanţii autorizaţi ai producãtorilor au obligaţia de a asigura echipamentele, piesele de schimb şi materialele de exploatare aferente, precum şi service-ul necesar, atât pe durata comercializãrii vehiculelor noi, cât şi dupã încetarea acesteia, pentru o perioadã de cel puţin 8 ani, calculatã de la data vânzãrii ultimului lot de vehicule, direct sau prin terţi abilitaţi."
15. La articolul 5^2, partea introductivã şi literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^2. - Este interzisã introducerea pe piaţã şi/sau comercializarea urmãtoarelor produse şi materiale de exploatare:
a) produsele sau materialele de exploatare prevãzute la art. 1 alin. (2), necertificate/neomologate sau cu omologarea/ certificarea suspendatã ori retrasã, dupã caz;
b) produsele sau materialele de exploatare care nu sunt marcate corespunzãtor, cu marca producãtorului, marca de certificare a conformitãţii, marca/marcajul de omologare sau numãrul certificatului de conformitate/omologare, dupã caz;".
16. Dupã articolul 5^2 se introduc douã noi articole, articolele 5^3 şi 5^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^3. - Producãtorul, reprezentantul acestuia sau importatorul, dupã caz, are urmãtoarele obligaţii:
a) sã informeze de îndatã R.A.R. asupra oricãrei modificãri a datelor din dosarul de omologare sau certificare;
b) sã nu comunice utilizatorilor date tehnice diferite de datele aprobate de autoritatea de omologare/certificare;
c) sã punã la dispoziţia utilizatorilor toate informaţiile relevante, precum şi instrucţiunile necesare care descriu orice condiţii speciale sau restricţii privind utilizarea produsului, în cazul în care reglementarea aplicabilã conţine astfel de dispoziţii;
d) producãtorul de componente sau entitãţi tehnice, în calitatea sa de deţinãtor al unui certificat de omologare de tip pentru aceste produse, certificat care include restricţii de utilizare, condiţii speciale de montaj sau ambele, trebuie sã furnizeze producãtorului vehiculului rutier toate informaţiile detaliate relevante;
e) sã furnizeze R.A.R., la cererea acestuia, în termen de maximum 30 de zile, documentaţia tehnicã referitoare la produsele declarate ca fiind produse de origine;
f) sã furnizeze R.A.R., la cererea acestuia, în termen de maximum 30 de zile, documentele oficiale care atestã cã produsul sau materialul de exploatare introdus pe piaţã asigurã un nivel echivalent de protecţie a siguranţei rutiere sau de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piaţã.
Art. 5^4. - Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe atrage rãspunderea disciplinarã, contravenţionalã, civilã sau penalã, dupã caz, potrivit legii."
17. La articolul 6 alineatul (1), literele a) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (4) şi (5), art. 4 alin. (3), art. 5^2 lit. a) şi f) şi ale art. 6^2 alin. (4), cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei;
...................................................................
c) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (14) şi ale art. 5^2 lit. g), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei;".
18. La articolul 6 alineatul (1), dupã litera d) se introduc douã noi litere, literele e) şi f), cu urmãtorul cuprins:
"e) nerespectarea de cãtre producãtor, de cãtre reprezentantul acestuia sau de cãtre importator a obligaţiilor prevãzute la art. 5^3, cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei;
f) nefurnizarea datelor sau a specificaţiilor tehnice care ar putea duce la retragerea omologãrii sau a certificãrii, utilizarea dispozitivelor de manipulare a performanţelor sau a funcţionãrii produselor şi refuzul de a acorda acces la informaţiile prevãzute în reglementãrile aplicabile, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei."
19. La articolul 6^2 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) acordã omologarea sau certificarea pentru produsele sau materialele de exploatare prevãzute la art. 1 alin. (2);".
20. La articolul 6^2 alineatul (1), dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) suspendã sau retrage, dupã caz, omologarea sau certificarea produselor şi/sau a materialelor de exploatare;".
21. La articolul 6^2 alineatul (1), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"g) realizeazã funcţia de serviciu tehnic;".
22. La articolul 6^2 alineatul (1), dupã litera l) se introduce o nouã literã, litera m), cu urmãtorul cuprins:
"m) evalueazã serviciile tehnice, în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã."
23. La articolul 6^2, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În situaţia în care R.A.R. constatã cã produsele sau materialele de exploatare noi pe care le-a omologat/certificat nu mai sunt conforme cu tipul care a fost omologat/certificat, acesta ia mãsurile necesare pentru a se asigura cã produsele sau materialele de exploatare respective sunt aduse în conformitate cu tipul omologat/certificat."
24. La articolul 6^2, alineatele (2), (3) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) În funcţie de neconformitãţile constatate, mãsurile prevãzute la alin. (1^1) au în vedere sistarea introducerii pe piaţã sau a comercializãrii şi/sau retragerea lotului de produse şi materiale de exploatare neconforme, cu interdicţia introducerii pe piaţã, a comercializãrii sau a folosirii pânã la remediere, ori, dupã caz, suspendarea sau retragerea omologãrii/certificãrii.
(3) În funcţie de gravitatea faptei, personalul împuternicit în acest scop de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii poate dispune confiscarea şi/sau distrugerea, oprirea definitivã sau temporarã a fabricãrii ori a introducerii pe piaţã şi/sau a comercializãrii de produse sau materiale de exploatare necertificate sau neomologate, a celor neinscripţionate ori care nu sunt marcate corespunzãtor, a celor neînsoţite de certificate de garanţie şi declaraţii de conformitate, a celor falsificate, a celor declarate în mod fals ca produse de origine, precum şi a celor care se dovedesc neconforme, în condiţiile prezentei ordonanţe.
.................................................................
(5) Cheltuielile datorate retragerii din circulaţie, remedierii neconformitãţilor şi repunerii în circulaţie a produselor şi a materialelor de exploatare se suportã de deţinãtorul omologãrii/certificãrii/autorizãrii."
25. Dupã articolul 7 se introduce o menţiune, cu urmãtorul cuprins:
"Prezenta ordonanţã transpune prevederile art. 3 pct. 26 şi 31, art. 4 alin. (3) (parţial) şi alin. (4) (parţial), art. 8 alin. (3) (parţial), art. 13 alin. (1) (parţial), art. 29 alin. (1) (parţial), art. 30 alin. (1) (parţial), art. 31 alin. (1), (3) şi (8) (parţial), art. 37 alin. (1) (parţial) şi alin. (2) (parţial), art. 38 alin. (2), art. 43 alin. (1) (parţial), art. 46 (parţial) din Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi a sistemelor, componentelor şi unitãţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 263/2007."
ART. II
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va actualiza <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003 pentru aprobarea <>Reglementãrilor privind omologarea de tip şi eliberarea cãrţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 275 şi 275 bis din 18 aprilie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. III
Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. IV
<>Ordonanţa Guvernului nr. 80/2000 privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţã a acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 30 august 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 671/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã .

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DAN VOICULESCU

Bucureşti, 5 august 2009.
Nr. 288.
------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016