Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 285 din 28 decembrie 2010  privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 285 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 878 din 28 decembrie 2010

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. 1
    (1) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bazã/soldelor funcţiei de bazã/salariilor funcţiei de bazã/indemnizaţiilor de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plãtit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majoreazã cu 15%.
    (2) Începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunarã brutã/salariul lunar brut, indemnizaţia brutã de încadrare, astfel cum au fost acordate personalului plãtit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majoreazã cu 15%, în mãsura în care personalul îşi desfãşoarã activitatea în aceleaşi condiţii.
    (3) Cuantumul brut al drepturilor prevãzute la alin. (1) şi (2) se va stabili în anul 2011 ţinându-se seama de gradul sau treapta profesionalã, vechimea în muncã, vechimea în funcţie sau, dupã caz, în specialitate, dobândite în condiţiile legii pânã la 31 decembrie 2010.
    (4) Cuantumul soldei de grad/salariului gradului profesional, al soldei de comandã/salariului de comandã, precum şi cuantumul gradaţiilor, astfel cum au fost acordate personalului plãtit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, se majoreazã cu 15%.
    (5) În salariul de bazã, indemnizaţia lunarã de încadrare, respectiv în solda funcţiei de bazã/salariul funcţiei de bazã aferente lunii octombrie 2010 sunt cuprinse sporurile, indemnizaţiile, care potrivit <>Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitarã a personalului plãtit din fonduri publice, cu modificãrile ulterioare, fãceau parte din salariul de bazã, din indemnizaţia de încadrare brutã lunarã, respectiv din solda/salariul funcţiei de bazã, precum şi sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, acordate potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 1/2010 privind unele mãsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte mãsuri în domeniul bugetar, cu modificãrile ulterioare. Sporurile stabilite prin legi sau hotãrâri ale Guvernului necuprinse în <>Legea-cadru nr. 330/2009, cu modificãrile ulterioare, şi care au fost acordate în anul 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu sau, dupã caz, ca sporuri la data reîncadrãrii se introduc în salariul de bazã, în indemnizaţia de încadrare brutã lunarã, respectiv în solda/salariul de funcţie, fãrã ca prin acordarea lor sã conducã la creşteri salariale, altele decât cele prevãzute de prezenta lege.
    ART. 2
    În anul 2011, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publicã pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în platã pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publicã în care acesta este încadrat.
    ART. 3
    Prevederile art. 1 şi 2 se aplicã în mod corespunzãtor şi personalului ale cãrui raporturi de muncã sau serviciu au fost suspendate în condiţiile legii şi şi-a reluat activitatea în anul 2011.
    ART. 4
    (1) Valoarea de referinţã este de 600 lei.
    (2) În anul 2011 nu se aplicã valoarea de referinţã şi coeficienţii de ierarhizare corespunzãtori claselor de salarizare prevãzuţi în anexele la Legea-cadru privind salarizarea unitarã a personalului plãtit din fonduri publice, denumitã în continuare lege-cadru.
    (3) Personalul plãtit din fonduri publice se reîncadreazã, începând cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile funcţii, gradaţii şi grade prevãzute de legea-cadru, în raport cu funcţia, vechimea, gradul şi treapta avute de persoana reîncadratã la 31 decembrie 2010.
    ART. 5
    (1) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majoreazã valoarea soldei lunare/salariului lunar, determinatã potrivit prezentei legi, astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurãri sociale de stat, stabilitã prin legea care reglementeazã sistemul unitar de pensii publice, sã nu conducã la diminuarea sau creşterea venitului net realizat lunar din solde/salarii de aceste categorii de personal.
    (2) În anul 2011, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plãţile compensatorii, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora pentru luna octombrie 2010, majorat cu 15%.
    (3) Valorile soldelor/salariilor de funcţie şi ale soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, stabilite potrivit prezentei legi, se nominalizeazã prin ordin/decizie/dispoziţie al/a ordonatorului principal de credite sau, dupã caz, al/a comandantului/şefului care are în competenţã numirea în funcţie.
    ART. 6
    (1) În anul 2011, avansarea personalului încadrat pe funcţii de execuţie în gradaţia corespunzãtoare tranşei de vechime în muncã se face prin încadrarea în clasele de salarizare corespunzãtoare vechimii în muncã dobândite, prevãzute la art. 11 alin. (3) din legea-cadru, personalul beneficiind de o majorare a salariului de bazã avut, corespunzãtor numãrului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin. (5) din legea-cadru, fãrã acordarea salariului corespunzãtor coeficientului de ierarhizare aferent noii clase de salarizare.
    (2) În anul 2011, pentru personalul de conducere se aplicã în mod corespunzãtor prevederile alin. (1).
    (3) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi la trecerea într-o altã tranşã de vechime în funcţie pentru personalul care ocupã funcţii din cadrul familiei ocupaţionale "Justiţie", respectiv vechime în învãţãmânt pentru personalul didactic de predare universitar şi preuniversitar.
    (4) Personalul care, în cursul anului 2011, desfãşoarã activitãţi noi care presupun, potrivit legii-cadru, acordarea unor clase de salarizare succesive celei deţinute pentru funcţia respectivã beneficiazã de o majorare a salariului de bazã, respectiv a soldei/salariului de funcţie, corespunzãtor numãrului de clase de salarizare suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin. (5) din legea-cadru.
    ART. 7
    (1) Soluţionarea contestaţiilor în legãturã cu stabilirea salariilor de bazã, indemnizaţiilor lunare de încadrare şi a soldelor funcţiilor de bazã/salariilor funcţiilor de bazã care se acordã potrivit prevederilor prezentei legi este de competenţa ordonatorilor de credite.
    (2) Contestaţia poate fi depusã în termen de 5 zile de la data luãrii la cunoştinţã a actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la sediul ordonatorului de credite.
    (3) Ordonatorii de credite vor soluţiona contestaţiile în termen de 10 zile.
    (4) Împotriva mãsurilor dispuse potrivit prevederilor alin. (1) persoana nemulţumitã se poate adresa instanţei de contencios administrativ sau, dupã caz, instanţei judecãtoreşti competente potrivit legii, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii soluţionãrii contestaţiei.
    ART. 8
    Sumele corespunzãtoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordã începând cu luna ianuarie 2011, acestea fiind avute în vedere la stabilirea majorãrilor salariale ce se acordã în anul 2011 personalului din sectorul bugetar, potrivit prevederilor prezentei legi.
    ART. 9
    (1) În anul 2011, munca suplimentarã efectuatã peste durata normalã a timpului de lucru de cãtre personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestatã în zilele de repaus sãptãmânal, de sãrbãtori legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, nu se lucreazã, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzãtor.
    (2) În anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii şi prime de vacanţã.
    ART. 10
    (1) Începând cu luna ianuarie 2011, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b) şi d) şi alin. (4), <>art. 13 şi 14 din Legea nr. 118/2010 privind unele mãsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se majoreazã cu 15% faţã de cuantumul aflat în platã în luna octombrie 2010.
    (2) În anul 2011, pentru personalul încadrat în instituţiile publice de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, pe perioada participãrii la misiunile specificate la <>art. 2 lit. a)-d) din Legea nr. 42/2004 privind participarea forţelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român, cu modificãrile ulterioare, alocaţiile de hranã se acordã în cuantumul prevãzut pentru luna octombrie 2010.
    (3) De cuantumul drepturilor prevãzute la alin. (2) beneficiazã şi poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care desfãşoarã misiuni în strãinãtate în cadrul forţelor de menţinere a pãcii sub egida ONU, NATO sau a altor organizaţii internaţionale.
    ART. 11
    În anul 2011, cuantumul drepturilor prevãzute la <>art. 19 alin. (5) din Legea nr. 16/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, republicatã, se stabilesc la nivelul din luna decembrie 2010.
    ART. 12
    (1) Instituţiile publice centrale şi locale, aşa cum sunt definite prin <>Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prin <>Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activitãţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângã instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu acordã tichete de masã personalului din cadrul acestora.
    (2) În bugetele pe anul 2011 ale instituţiilor publice centrale şi locale, aşa cum sunt definite prin <>Legea nr. 500/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prin <>Legea nr. 273/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activitãţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângã instituţiile publice, nu se prevãd sume pentru acordarea de tichete-cadou şi tichete de vacanţã personalului din cadrul acestora.
    ART. 13
    (1) În anul 2011, dispoziţiile legale privind acordarea ajutoarelor sau, dupã caz, indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervã nu se aplicã.
    (2) În anul 2011, prevederile alin. (1) nu se aplicã în situaţia imposibilitãţii menţinerii în activitate a persoanelor clasate inapt pentru serviciul militar ori încadrate în grad de invaliditate sau decedate.
    ART. 14
    (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, pentru personalul din cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice care beneficiazã de drepturi bãneşti acordate din fondurile constituite în temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Ordonanţei Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor mãsuri financiare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 116/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, salariile de bazã, prevãzute la art. 1 alin. (1), se calculeazã prin includerea în acestea a nivelului mediu a acestor drepturi bãneşti aferente lunii octombrie 2010, pentru fiecare funcţie publicã, pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractualã, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale.
    (2) Valoarea medie prevãzutã la alin. (1) se calculeazã pentru funcţiile identice, echivalente sau asimilate din punctul de vedere al salarizãrii, distinct pe fiecare ordonator principal de credite, respectiv pe ordonator secundar de credite şi cumulat pentru ordonatorii terţiari de credite din subordinea fiecãrui ordonator principal sau, dupã caz, secundar de credite.
    (3) Drepturile bãneşti, care potrivit alin. (1) şi (2) se includ în salariul de bazã, nu se majoreazã cu procentul prevãzut la art. 1.
    (4) Fondurile constituite în temeiul <>art. 227 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 116/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru acordarea drepturilor bãneşti, care potrivit alin. (1) au fost incluse în salariul de bazã, se fac venit la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurãrilor sociale de stat sau, dupã caz, la bugetele fondurilor speciale.
    ART. 15
    Personalul încadrat pe posturile preluate de Ministerul Finanţelor Publice în baza <>art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 11/2004 privind stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 228/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se reîncadreazã pe funcţii publice generale şi beneficiazã de drepturile salariale prevãzute pentru aceste funcţii.
    ART. 16
    (1) Majorarea totalã a salariului brut, soldei brute lunare/salariului lunar brut, a indemnizaţiei lunare brute nu poate fi mai mare de 15% faţã de nivelul acordat personalului plãtit din fonduri publice pentru luna octombrie 2010, în mãsura în care personalul îşi desfãşoarã activitatea în aceleaşi condiţii.
    (2) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, majorarea prevãzutã la alin. (1) poate fi depãşitã numai pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi în mãsura în care personalul îşi desfãşoarã activitatea în aceleaşi condiţii.
    ART. 17
    În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice vor elabora normele metodologice de aplicare a prezentei legi, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului finanţelor publice, care va stabili şi formula concretã de calcul al salariilor, indemnizaţiilor şi soldelor pentru anul 2011.

    Aceastã lege a fost adoptatã în temeiul prevederilor art. 114 alin. (3) din Constituţia României, republicatã, în urma angajãrii rãspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comunã din data de 14 decembrie 2010.

                        PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                             ROBERTA ALMA ANASTASE

                             PREŞEDINTELE SENATULUI
                               MIRCEA-DAN GEOANĂ

    Bucureşti, 28 decembrie 2010.
    Nr. 285.
                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016