Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 285 din 23 iunie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 285 din 23 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 587 din 30 iunie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 60 din 26 martie 1996, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi asupra altor opere de creaţie intelectualã este recunoscut şi garantat în condiţiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului şi comportã atribute de ordin moral şi patrimonial."
2. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) În lipsa unei convenţii contrare, coautorii nu pot utiliza opera decât de comun acord. Refuzul consimţãmântului din partea oricãruia dintre coautori trebuie sã fie temeinic justificat.
(4) În cazul în care contribuţia fiecãrui coautor este distinctã, aceasta poate fi utilizatã separat, cu condiţia sã nu se prejudicieze utilizarea operei comune sau drepturile celorlalţi coautori."
3. Litera g) a articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"g) operele de artã graficã sau plasticã, cum ar fi: operele de sculpturã, picturã, gravurã, litografie, artã monumentalã, scenografie, tapiserie, ceramicã, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artã aplicatã produselor destinate unei utilizãri practice;"
4. Dupã litera i) a articolului 7 se introduce litera j) cu urmãtorul cuprins:
"j) operele de artã digitalã."
5. Litera a) a articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operã, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;"
6. Litera e) a articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"e) dreptul de a retracta opera, despãgubind, dacã este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciaţi prin exercitarea retractãrii."
7. Alineatul (2) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã moartea autorului, exerciţiul drepturilor prevãzute la art. 10 lit. a), b) şi d) se transmite prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe duratã nelimitatã. Dacã nu existã moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivã care a administrat drepturile autorului sau, dupã caz, organismului cu cel mai mare numãr de membri, din domeniul respectiv de creaţie."
8. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacã, în ce mod şi când va fi utilizatã opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de cãtre alţii."
9. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Utilizarea unei opere dã naştere la drepturi patrimoniale, distincte şi exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:
a) reproducerea integralã sau parţialã, directã ori indirectã, temporarã sau permanentã, prin orice mijloace şi sub orice formã a operei;
b) distribuirea operei;
c) importul în vederea comercializãrii pe piaţa internã a copiilor realizate, cu consimţãmântul autorului, dupã operã;
d) închirierea operei;
e) împrumutul operei;
f) comunicarea publicã, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispoziţia publicului, astfel încât sã poatã fi accesatã în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de cãtre public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate."
10. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Prin reproducere, în sensul prezentei legi, se înţelege realizarea uneia ori a mai multor copii ale unei opere, prin orice mijloc şi sub orice formã, inclusiv realizarea oricãrei înregistrãri sonore sau audiovizuale a unei opere."
11. Dupã articolul 14 se introduc articolele 14^1 , 14^2 , 14^3 , 14^4 şi 14^5 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1 . - (1) Prin distribuire, în sensul prezentei legi, se înţelege vânzarea sau orice alt mod de transmitere, cu titlu oneros ori gratuit, a originalului sau a copiilor unei opere, precum şi oferirea publicã a acestora.
(2) Dreptul de distribuire se epuizeazã o datã cu prima vânzare sau cu primul transfer de drept de proprietate asupra originalului ori a copiilor unei opere, pe piaţa internã, de cãtre titularul de drepturi sau cu consimţãmântul acestuia.
Art. 14^2 . - Prin import, în sensul prezentei legi, se înţelege introducerea pe piaţa internã, cu scopul comercializãrii, a originalului sau a copiilor legal realizate ale unei opere fixate pe orice fel de suport.
Art. 14^3 . - Prin închiriere, în sensul prezentei legi, se înţelege punerea la dispoziţie spre utilizare, pentru un timp limitat şi pentru un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere.
Art. 14^4 . - (1) Prin împrumut, în sensul prezentei legi, se înţelege punerea la dispoziţie spre utilizare, pentru un timp limitat şi fãrã un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere prin intermediul unei instituţii care permite accesul publicului în acest scop.
(2) Împrumutul efectuat prin biblioteci nu necesitã autorizarea autorului şi dã dreptul acestuia la o remuneraţie echitabilã. Acest drept nu poate face obiectul unei renunţãri.
(3) Remuneraţia echitabilã prevãzutã la alin. (2) nu se datoreazã, în cazul în care împrumutul este realizat în scop educativ ori cultural, prin biblioteci de drept public.
(4) Împrumutul unor opere fixate în înregistrãri sonore sau audiovizuale nu poate avea loc decât dupã 6 luni de la prima distribuire a operei.
Art. 14^5 . - Nu pot face obiectul închirierii sau împrumutului:
a) proiectele de structuri arhitecturale;
b) originalele sau copiile operelor de design ori de artã aplicatã produselor destinate unei utilizãri practice;
c) originalele sau copiile operelor, în scopul comunicãrii publice ori pentru a cãror utilizare existã un contract;
d) lucrãrile de referinţã pentru consultare imediatã sau pentru împrumut între instituţii;
e) operele create de autor în cadrul contractului individual de muncã, dacã acestea sunt utilizate de cãtre cel care a angajat autorul, în cadrul activitãţii obişnuite."
12. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Se considerã comunicare publicã orice comunicare a unei opere, direct sau prin orice mijloace tehnice, fãcutã într-un loc deschis publicului sau în orice loc în care se adunã un numãr de persoane care depãşeşte cercul normal al membrilor unei familii şi al cunoştinţelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenicã, recitarea sau orice altã modalitate publicã de execuţie sau de prezentare directã a operei, expunerea publicã a operelor de artã plasticã, de artã aplicatã, fotograficã şi de arhitecturã, proiecţia publicã a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, inclusiv a operelor de artã digitalã, prezentarea într-un loc public, prin intermediul înregistrãrilor sonore sau audiovizuale, precum şi prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricãror mijloace, a unei opere radiodifuzate. De asemenea, se considerã publicã orice comunicare a unei opere prin mijloace cu fir sau fãrã fir, inclusiv prin punerea la dispoziţia publicului a operelor, astfel încât orice membru al publicului sã poatã avea acces, din orice loc sau în orice moment ales în mod individual.
(2) Dreptul de a autoriza sau de a interzice comunicarea publicã sau punerea la dispoziţia publicului a operelor nu se considerã epuizat prin nici un act de comunicare publicã sau de punere la dispoziţia publicului."
13. Dupã articolul 15 se introduc articolele 15^1 şi 15^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 15^1 . - În sensul prezentei legi, prin radiodifuzare se înţelege:
a) emiterea unei opere de cãtre un organism de radiodifuziune sau de televiziune, prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fãrã fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, ori a reprezentãrii digitale a acestora, inclusiv prin satelit, în scopul recepţionãrii de cãtre public;
b) transmiterea unei opere sau a reprezentãrii digitale a acesteia, prin fir, prin cablu, prin fibrã opticã sau prin orice alt procedeu similar, în scopul recepţionãrii de cãtre public.
Art. 15^2 . - Prin retransmiterea prin cablu, în sensul prezentei legi, se înţelege retransmiterea simultanã, nealteratã şi integralã, prin mijloacele prevãzute la art. 15^1 lit. b) sau printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de cãtre public a unei transmisii iniţiale, cu sau fãrã fir, inclusiv prin satelit, de servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune, destinate recepţionãrii de cãtre public."
14. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Prin realizarea de opere derivate, în sensul prezentei legi, se înţelege traducerea, publicarea în culegeri, adaptarea, precum şi orice altã transformare a unei opere preexistente, dacã aceasta constituie creaţie intelectualã."
15. Articolele 17, 18, 19 şi 20 se abrogã.
16. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Autorul unei opere originale de artã graficã sau plasticã ori al unei opere fotografice beneficiazã de un drept de suitã reprezentând dreptul de a încasa o cotã din preţul de vânzare obţinut la orice revânzare a operei, ulterioarã primei înstrãinãri de cãtre autor, precum şi dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se aflã opera sa.
(2) Dreptul menţionat la alin. (1) se aplicã tuturor actelor de revânzare a unei opere originale de artã graficã sau plasticã ori a unei opere fotografice care implicã, în calitate de vânzãtori, cumpãrãtori sau intermediari, saloane, galerii de artã, precum şi orice comerciant de opere de artã.
(3) Copiile operelor originale de artã sau fotografice, care au fost fãcute într-un numãr limitat de cãtre însuşi autorul lor sau cu aprobarea acestuia, sunt considerate opere de artã originale, în sensul prezentei legi.
(4) Suma datoratã în temeiul alin. (1) se calculeazã conform urmãtoarelor cote, fãrã a putea depãşi 12.500 euro:
a) de la 300 la 3.000 euro - 5%;
b) de la 3.000,01 la 50.000 euro - 4%;
c) de la 50.000,01 la 200.000 euro - 3%;
d) de la 200.000,01 la 350.000 euro - 1%;
e) de la 350.000,01 la 500.000 euro - 0,5%;
f) peste 500.000 euro - 0,25%.
(5) Vânzãtorul trebuie sã-i comunice autorului informaţiile prevãzute la alin. (1), în termen de douã luni de la data vânzãrii, şi rãspunde de reţinerea din preţul de vânzare, fãrã adãugarea altor taxe, şi de plata cãtre autor a sumei datorate conform prevederilor alin. (4).
(6) Beneficiarii dreptului de suitã sau reprezentanţii acestora pot solicita, timp de 3 ani de la data revânzãrii, persoanelor prevãzute la alin. (2) informaţii necesare pentru a asigura plata sumelor datorate conform prevederilor alin. (4).
(7) Dreptul de suitã nu poate face obiectul vreunei renunţãri sau înstrãinãri."
17. Alineatul (1) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Drepturile patrimoniale prevãzute la art. 13 şi 21 dureazã tot timpul vieţii autorului, iar dupã moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadã de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusã la cunoştinţã publicã în mod legal. Dacã nu existã moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivã mandatat în timpul vieţii de cãtre autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivã cu cel mai mare numãr de membri, din domeniul respectiv de creaţie."
18. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor aduse la cunoştinţã publicã, în mod legal, sub pseudonim sau fãrã indicarea autorului este de 70 de ani de la data aducerii la cunoştinţã publicã a acestora.
(2) În cazul în care identitatea autorului este adusã la cunoştinţã publicã înainte de expirarea termenului prevãzut la alin. (1) sau pseudonimul adoptat de autor nu lasã nici o îndoialã asupra identitãţii autorului, se aplicã dispoziţiile art. 25 alin. (1)."
19. Articolul 29 se abrogã.
20. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator dureazã tot timpul vieţii autorului, iar dupã moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadã de 70 de ani."
21. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Sunt permise, fãrã consimţãmântul autorului şi fãrã plata vreunei remuneraţii, urmãtoarele utilizãri ale unei opere aduse anterior la cunoştinţã publicã, cu condiţia ca acestea sã fie conforme bunelor uzanţe, sã nu contravinã exploatãrii normale a operei şi sã nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare:
a) reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare, parlamentare sau administrative ori pentru scopuri de siguranţã publicã;
b) utilizarea de scurte citate dintr-o operã, în scop de analizã, comentariu sau criticã ori cu titlu de exemplificare, în mãsura în care folosirea lor justificã întinderea citatului;
c) utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere în publicaţii, în emisiuni de radio sau de televiziune ori în înregistrãri sonore sau audiovizuale, destinate exclusiv învãţãmântului, precum şi reproducerea pentru învãţâmânt, în cadrul instituţiilor de învãţãmânt sau de ocrotire socialã, de articole izolate sau de scurte extrase din opere, în mãsura justificatã de scopul urmãrit;
d) reproducerea pentru informare şi cercetare de scurte extrase din opere, în cadrul bibliotecilor, muzeelor, filmotecilor, fonotecilor, arhivelor instituţiilor publice culturale sau ştiinţifice, care funcţioneazã fãrã scop lucrativ; reproducerea integralã a exemplarului unei opere este permisã, pentru înlocuirea acestuia, în cazul distrugerii, al deteriorãrii grave sau al pierderii exemplarului unic din colecţia permanentã a bibliotecii sau a arhivei respective;
e) reproducerile specifice realizate de cãtre biblioteci accesibile publicului, de cãtre instituţii de învãţãmânt sau muzee ori de cãtre arhive, care nu sunt realizate în scopul obţinerii unui avantaj comercial sau economic direct ori indirect;
f) reproducerea, cu excluderea oricãror mijloace care vin în contact direct cu opera, distribuirea sau comunicarea cãtre public a imaginii unei opere de arhitecturã, artã plasticã, fotograficã sau artã aplicatã, amplasatã permanent în locuri publice, în afara cazurilor în care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, distribuiri sau comunicãri şi dacã este utilizatã în scopuri comerciale;
g) reprezentarea şi executarea unei opere în cadrul activitãţilor instituţiilor de învãţãmânt, exclusiv în scopuri specifice şi cu condiţia ca atât reprezentarea sau executarea, cât şi accesul publicului sã fie fãrã platã;
h) utilizarea operelor în timpul celebrãrilor religioase sau al ceremoniilor oficiale organizate de o autoritate publicã;
i) utilizarea, în scopuri publicitare, a imaginilor operelor prezentate în cadrul expoziţiilor cu acces public sau cu vânzare, al târgurilor, licitaţiilor publice de opere de artã, ca mijloc de promovare a evenimentului, excluzând orice utilizare comercialã.
(2) În condiţiile prevãzute la alin. (1), sunt permise reproducerea, distribuirea, radiodifuzarea sau comunicarea cãtre public, fãrã un avantaj direct sau indirect, comercial sau economic:
a) de scurte extrase din articole de presã şi reportaje radiofonice sau televizate, în scopul informãrii asupra problemelor de actualitate, cu excepţia celor pentru care o astfel de utilizare este, în mod expres, rezervatã;
b) de scurte fragmente ale conferinţelor, alocuţiunilor, pledoariilor şi ale altor opere de acelaşi fel, care au fost exprimate oral în public, cu condiţia ca aceste utilizãri sã aibã ca unic scop informarea privind actualitatea;
c) de scurte fragmente ale operelor, în cadrul informaţiilor privind evenimentele de actualitate, dar numai în mãsura justificatã de scopul informãrii;
d) de opere, în cazul utilizãrii exclusiv pentru ilustrare în învãţãmânt sau pentru cercetare ştiinţificã;
e) de opere, în cazul utilizãrii în beneficiul persoanelor cu handicap, care sunt direct legate de acel handicap şi în limita cerutã de handicapul respectiv.
(3) Sunt exceptate de la dreptul de reproducere actele provizorii de reproducere care sunt tranzitorii sau accesorii şi constituie o parte integrantã şi esenţialã a unui proces tehnic şi al cãror scop unic este sã permitã transmiterea, în cadrul unei reţele între terţi, de cãtre un intermediar sau utilizarea licitã a unei opere ori a altui obiect protejat, şi care nu au o semnificaţie economicã de sine stãtãtoare.
(4) În toate cazurile prevãzute la alin. (1) lit. b), c), e), f), i) şi la alin. (2) trebuie sã se menţioneze sursa şi numele autorului, cu excepţia cazului în care acest lucru se dovedeşte a fi imposibil; în cazul operelor de artã plasticã, fotograficã sau de arhitecturã trebuie sã se menţioneze şi locul unde se gãseşte originalul."
22. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Nu constituie o încãlcare a dreptului de autor, în sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fãrã consimţãmântul autorului, pentru uz personal sau pentrul cercul normal al unei familii, cu condiţia ca opera sã fi fost adusã anterior la cunoştinţã publicã, iar reproducerea sã nu contravinã utilizãrii normale a operei şi sã nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.
(2) Pentru suporturile pe care se pot realiza înregistrãri sonore sau audiovizuale ori pe care se pot realiza reproduceri grafice ale operelor, precum şi pentru aparatele de sine stãtãtoare, indiferent de modul de funcţionare, concepute pentru realizarea de copii, ce permit reproducerea acestor opere, în situaţia prevãzutã la alin. (1), se va plãti o remuneraţie compensatorie stabilitã prin negociere, conform prevederilor prezentei legi."
23. Articolul 36 se abrogã.
24. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Cesiunea dreptului de radiodifuzare a unei opere cãtre un organism de radiodifuziune sau de televiziune dã dreptul acestuia sã înregistreze opera pentru nevoile propriilor emisiuni fãrã fir, în scopul realizãrii, o singurã datã, a comunicãrii autorizate cãtre public. În cazul unei noi emiteri a operei astfel înregistrate este necesarã o nouã autorizare. Dacã în termen de 6 luni de la prima emitere nu se solicitã aceastã autorizare, înregistrarea trebuie distrusã.
(2) În cazul înregistrãrilor temporare ale unor opere realizate prin mijloace proprii de organismele de radiodifuziune sau de televiziune pentru propriile emisiuni, conservarea acestor înregistrãri în arhivele oficiale este permisã în cazul în care prezintã o valoare documentarã excepţionalã."
25. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - În cazul cesiunii dreptului la reproducere a unei opere se prezumã cã dreptul la distribuirea copiilor unei astfel de opere a fost, de asemenea, cesionat, cu excepţia dreptului la import, dacã nu se prevede altfel prin contract."
26. Alineatul (1) al articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sã prevadã drepturile patrimoniale transmise, modalitãţile de utilizare, durata şi întinderea cesiunii, precum şi remuneraţia titularului dreptului de autor. Absenţa oricãreia dintre aceste prevederi dã dreptul pãrţii interesate de a cere anularea contractului."
27. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 43 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - (1) Remuneraţia cuvenitã în temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileşte prin acordul pãrţilor. Cuantumul remuneraţiei se calculeazã fie proporţional cu încasãrile provenite din utilizarea operei, fie în sumã fixã sau în orice alt mod.
(2) Când remuneraţia nu a fost stabilitã prin contract, autorul poate solicita organelor jurisdicţionale competente, potrivit legii, stabilirea remuneraţiei. Aceasta se va face avându-se în vedere sumele plãtite uzual pentru aceeaşi categorie de opere, destinaţia şi durata utilizãrii, precum şi alte circumstanţe ale cazului."
28. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncã, drepturile patrimoniale aparţin autorului operei create. În acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de cãtre terţi, numai cu consimţãmântul angajatorului şi cu recompensarea acestuia pentru contribuţia la costurile creaţiei. Utilizarea operei de cãtre angajator, în cadrul obiectului de activitate, nu necesitã autorizarea angajatului autor.
(2) În cazul în care clauza prevãzutã la alin. (1) existã, aceasta urmeazã sã cuprindã termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. În absenţa precizãrii termenului, acesta este de trei ani de la data predãrii operei.
(3) Dupã expirarea termenelor prevãzute la alin. (2), în lipsa unei clauze contrare, angajatorul este îndreptãţit sã îi pretindã autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obţinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de cãtre angajat, în cadrul atribuţiilor de serviciu.
(4) La expirarea termenului menţionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5) Autorul unei opere create în cadrul unui contract individual de muncã îşi pãstreazã dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creaţiei sale."
29. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) În cazul contractului de comandã pentru opere viitoare, în lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale aparţin autorului.
(2) Contractul de comandã a unei opere viitoare trebuie sã cuprindã atât termenul de predare, cât şi termenul de acceptare a operei.
(3) Persoana care comandã opera are dreptul sã denunţe contractul, dacã opera nu îndeplineşte condiţiile stabilite. În caz de denunţare a contractului, sumele încasate de autor rãmân acestuia. Dacã, în vederea creãrii unei opere care a fãcut obiectul unui contract de comandã, s-au executat lucrãri pregãtitoare, autorul are dreptul la restituirea cheltuielilor efectuate."
30. Alineatele (1), (2), (3) şi (6) ale articolului 47 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Autorul poate solicita desfiinţarea contractului de cesiune a dreptului patrimonial în cazul în care cesionarul nu îl utilizeazã sau îl utilizeazã într-o mãsurã insuficientã şi dacã, prin aceasta, interesele justificate ale autorului sunt afectate considerabil.
(2) Autorul nu poate solicita desfiinţarea contractului de cesiune, dacã motivele de neutilizare sau de utilizare insuficientã se datoreazã propriei culpe, faptei unui terţ, unui caz fortuit sau de forţã majorã.
(3) Desfiinţarea contractului de cesiune, menţionatã la alin. (1), nu poate fi solicitatã înainte de expirarea a doi ani de la data cesionãrii dreptului patrimonial asupra unei opere. În cazul operelor cedate pentru publicaţiile cotidiene, acest termen va fi de trei luni, iar în cazul publicaţiilor periodice, de un an.
.......................................................................................
(6) Dobândirea proprietãţii asupra suportului material al operei nu conferã prin ea însãşi un drept de utilizare asupra operei."
31. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 48 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Prin contractul de editare, titularul dreptului de autor cedeazã editorului, în schimbul unei remuneraţii, dreptul de a reproduce şi de a distribui opera.
(2) Nu constituie contract de editare convenţia prin care titularul dreptului de autor îl împuterniceşte, pe cheltuiala sa, pe un editor, pentru a reproduce şi, eventual, a distribui opera."
32. Articolul 50 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - Cesiunea cãtre editor a dreptului de a autoriza alte persoane sã adapteze opera sau sã o utilizeze în orice alt mod trebuie sã facã obiectul unei prevederi contractuale exprese."
33. Alineatele (1) şi (5) ale articolului 56 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - (1) În lipsa unei clauze contrare, contractul de editare va înceta dupã expirarea duratei stabilite sau dupã epuizarea ultimei ediţii convenite.
.......................................................................................
(5) În cazul în care editorul intenţioneazã sã distrugã copiile operei, rãmase în stoc dupã o perioadã de doi ani de la data publicãrii, şi dacã în contract nu se prevede o altã perioadã, acesta este obligat sã le ofere mai întâi autorului la preţul pe care l-ar fi obţinut prin vânzarea pentru distrugere."
34. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Prin contractul de reprezentare teatralã ori de execuţie muzicalã, titularul dreptului de autor cedeazã unei persoane fizice sau juridice dreptul de a reprezenta ori de a executa în public o operã actualã sau viitoare, literarã, dramaticã, muzicalã, dramatico-muzicalã, coregraficã ori o pantomimã, în schimbul unei remuneraţii, iar cesionarul se obligã sã o reprezinte ori sã o execute în condiţiile convenite.
(2) Se pot încheia contracte generale de reprezentare teatralã sau de execuţie muzicalã şi prin intermediul organismelor de gestiune colectivã, în condiţiile prevãzute la art. 130 alin. (1) lit. c)."
35. Alineatele (1), (2) şi (3) ale articolului 59 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Contractul de reprezentare teatralã sau de execuţie muzicalã se încheie în scris, pe o duratã determinatã ori pentru un numãr determinat de comunicãri publice.
(2) Contractul trebuie sã prevadã termenul în care va avea loc premiera sau singura reprezentare ori execuţie a operei, dupã caz, caracterul exclusiv sau neexclusiv al cesiunii, teritoriul, precum şi remuneraţia autorului.
(3) Întreruperea reprezentãrilor sau execuţiilor, timp de dou ani consecutivi, dacã nu s-a prevãzut un alt termen prin contract, dã dreptul autorului de a solicita desfiinţarea contractului şi daune pentru neexecutare, potrivit dreptului comun."
36. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - (1) Prin contractul de închiriere a unei opere, autorul se angajeazã sã permitã utilizarea, pe timp determinat, cel puţin a unui exemplar al operei sale, în original sau în copie, în special programe pentru calculator ori opere fixate în înregistrãri sonore sau audiovizuale. Beneficiarul dreptului de închiriere se angajeazã sã plãteascã o remuneraţie autorului pe perioada cât foloseşte acel exemplar al operei.
(2) Contractul de închiriere a unei opere este supus dispoziţiilor de drept comun privind contractul de locaţiune.
(3) Autorul pãstreazã dreptul de autor asupra operei închiriate, cu excepţia dreptului de distribuire, dacã nu s-a convenit altfel."
37. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - Opera audiovizualã este opera cinematograficã, opera exprimatã printr-un procedeu similar cinematografiei sau orice altã operã constând dintr-o succesiune de imagini în mişcare, însoţite sau nu de sunete."
38. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 67 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - (1) În cazul în care unul dintre autorii prevãzuţi la art. 66 refuzã sã definitiveze contribuţia sa la opera audiovizualã sau se aflã în imposibilitatea de a o face, el nu se va putea opune folosirii acesteia în vederea definitivãrii operei audiovizuale. Acest autor va avea dreptul la remuneraţie pentru contribuţia avutã.
.......................................................................................
(4) Autorii operei audiovizuale, alţii decât autorul principal, nu se pot opune aducerii la cunoştinţã publicã, precum şi utilizãrii specifice a versiunii definitive a operei, integral sau parţial."
39. Articolul 70 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70. - (1) Prin contractele încheiate între autorii operei audiovizuale şi producãtor, în lipsa unei clauze contrare, se prezumã cã aceştia îi cedeazã producãtorului drepturile exclusive privind utilizarea operei în ansamblul sãu, prevãzute la art. 13, precum şi dreptul de a autoriza dublarea şi subtitrarea, în schimbul unei remuneraţii echitabile.
(2) În lipsa unei clauze contrare, autorii operei audiovizuale, precum şi alţi autori ai unor contribuţii la aceasta, îşi pãstreazã toate drepturile de utilizare separatã a propriilor contribuţii, precum şi dreptul de a autoriza şi/sau de a interzice utilizãri în afara celei specifice a operei, integral sau parţial, cum ar fi utilizarea unor fragmente din opera cinematograficã pentru publicitate, alta decât pentru promovarea operei, în condiţiile prezentei legi."
40. Articolul 71 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 71. - (1) În lipsa unei clauze contrare, remuneraţia pentru fiecare mod de utilizare a operei audiovizuale este proporţionalã cu încasãrile brute rezultate din utilizarea operei.
(2) Producãtorul este obligat sã remitã autorilor, periodic, situaţia încasãrilor percepute dupã fiecare mod de utilizare. Autorii primesc remuneraţiile cuvenite fie prin intermediul producãtorului, fie direct de la utilizatori, fie prin organismele de gestiune colectivã a drepturilor de autor, pe baza contractelor generale încheiate de acestea cu utilizatorii. Pentru dreptul de închiriere, autorii primesc remuneraţia conform prevederilor art. 111^1 .
(3) Dacã producãtorul nu finalizeazã opera audiovizualã în timp de cinci ani de la încheierea contractului sau nu difuzeazã opera audiovizualã într-un an de la finalizarea acesteia, coautorii pot cere rezilierea contractului, dacã nu s-a convenit altfel."
41. La articolul 73, partea introductivã şi literele a) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 73. - Titularul dreptului de autor al unui program pentru calculator beneficiazã în mod corespunzãtor de drepturile prevãzute de prezenta lege, în partea I a prezentului titlu, îndeosebi de dreptul exclusiv de a realiza şi de a autoriza:
a) reproducerea permanentã sau temporarã a unui program, integral sau parţial, prin orice mijloc şi sub orice formã, inclusiv în cazul în care reproducerea este determinatã de instalarea, stocarea, rularea sau executarea, afişarea sau transmiterea în reţea;
.......................................................................................
c) distribuirea şi închirierea originalului sau a copiilor unui program pentru calculator sub orice formã."
42. Articolul 74 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - În lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai mulţi angajaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu ori dupã instrucţiunile celui care angajeazã, aparţin acestuia din urmã."
43. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 75 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - (1) În lipsa unei clauze contrare, printr-un contract de utilizare a unui program pentru calculator se prezumã cã:"
44. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - În lipsa unei clauze contrare, nu sunt supuse autorizãrii titularului dreptului de autor actele prevãzute la art. 73 lit. a) şi b), dacã acestea sunt necesare pentru a permite dobânditorului legitim sã utilizeze programul pentru calculator într-un mod corespunzãtor destinaţiei sale, inclusiv pentru corectarea erorilor."
45. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 77 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77. - (1) Utilizatorul autorizat al unui program pentru calculator poate face, fãrã autorizarea titularului dreptului de autor, o copie de arhivã sau de siguranţã, în mãsura în care aceasta este necesarã pentru asigurarea utilizãrii programului.
(2) Utilizatorul autorizat al copiei unui program pentru calculator poate, fãrã autorizarea titularului dreptului de autor, sã analizeze, sã studieze sau sã testeze funcţionarea acestui program, în scopul de a determina ideile şi principiile care stau la baza oricãrui element al acestuia, cu ocazia efectuãrii oricãror operaţiuni de instalare, afişare, rulare sau executare, transmitere ori stocare a programului, operaţiuni pe care este în drept sã le efectueze."
46. Partea introductivã a articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - Autorizarea titularului dreptului de autor nu este obligatorie atunci când reproducerea codului sau traducerea formei acestui cod este indispensabilã pentru obţinerea informaţiilor necesare interoperabilitãţii unui program pentru calculator cu alte programe pentru calculator, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:"
47. Litera c) a articolului 79 va avea urmãtorul cuprins:
"c) nu pot fi utilizate pentru definitivarea, producerea ori comercializarea unui program pentru calculator, a cãrui expresie este fundamental similarã, sau pentru orice alt act ce aduce atingere drepturilor titularului dreptului de autor."
48. Articolul 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - Dispoziţiile art. 78 şi 79 nu se aplicã, dacã se cauzeazã un prejudiciu titularului dreptului de autor sau utilizãrii normale a programului pentru calculator."
49. Alineatul (1) al articolului 86 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - (1) Dreptul autorului unei opere fotografice de a utiliza propria operã nu trebuie sã prejudicieze drepturile autorului operei de artã reproduse în opera fotograficã."
50. Articolul 88 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 88. - (1) Utilizarea unei opere care conţine un portret necesitã consimţãmântul persoanei reprezentate în acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sã o reproducã sau sã o utilizeze fãrã consimţãmântul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani dupã moartea sa.
(2) În lipsa unei clauze contrare, consimţãmântul nu este necesar dacã persoana reprezentatã în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza.
(3) Consimţãmântul prevãzut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care conţine portretul:
a) unei persoane general cunoscute, dacã portretul a fost executat cu ocazia activitãţilor sale publice;
b) unei persoane a cãrei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezintã o adunare, un peisaj sau o manifestare publicã."
51. Articolul 89 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 89. - Utilizarea unei corespondenţe adresate unei persoane necesitã consimţãmântul destinatarului, iar dupã moartea acestuia, timp de 20 de ani, al succesorilor sãi, dacã persoana destinatarã nu şi-a exprimat o altã dorinţã."
52. Articolul 90 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90. - Persoana reprezentatã într-un portret şi persoana destinatarã a unei corespondenţe pot exercita dreptul prevãzut la art. 10 lit. d), în ceea ce priveşte utilizarea operei ce conţine portretul sau a corespondenţei, dupã caz."
53. Denumirea titlului II va avea urmãtorul cuprins:
"TITLUL II
Drepturile conexe dreptului de autor şi drepturi sui-generis"
54. Alineatul (2) al articolului 92 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile patrimoniale recunoscute în prezentul titlu pot fi cesionate, în tot sau în parte, în condiţiile prevãzute la art. 39-43, care se aplicã prin analogie. Aceste drepturi pot sã facã obiectul unei cesiuni exclusive sau neexclusive."
55. Articolul 93 se abrogã.
56. Articolul 94 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 94. - Sunt recunoscuţi şi protejaţi, ca titulari de drepturi conexe dreptului de autor, artiştii interpreţi sau executanţi, pentru propriile interpretãri ori execuţii, producãtorii de înregistrãri sonore şi producãtorii de înregistrãri audiovizuale, pentru propriile înregistrãri, şi organismele de radiodifuziune şi de televiziune, pentru propriile emisiuni şi servicii de programe."
57. Litera d) a articolului 96 se abrogã.
58. Alineatul (2) al articolului 97 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã moartea artistului interpret sau executant, exerciţiul drepturilor prevãzute la art. 96 se transmite prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe duratã nelimitatã. Dacã nu existã moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivã care a administrat drepturile artistului interpret sau executant ori, dupã caz, organismului cu cel mai mare numãr de membri, din domeniul respectiv."
59. Articolul 98 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 98. - (1) Artistul interpret sau executant are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza ori de a interzice urmãtoarele:
a) fixarea interpretãrii sau a execuţiei sale;
b) reproducerea integralã sau parţialã, directã ori indirectã, temporarã sau permanentã, prin orice mijloc şi sub orice formã, a interpretãrii sau a execuţiei fixate:
c) distribuirea interpretãrii sau a execuţiei fixate;
d) închirierea interpretãrii sau a execuţiei fixate;
e) împrumutul interpretãrii sau al execuţiei fixate;
f) importul în vederea comercializãrii pe piaţa internã a interpretãrii sau a execuţiei fixate;
g) radiodifuzarea şi comunicarea publicã a interpretãrii sau a execuţiei sale, în afara cazului în care interpretarea sau execuţia a fost deja fixatã sau radiodifuzatã;
h) punerea la dispoziţia publicului a interpretãrii sau a execuţiei sale fixate, astfel încât sã poatã fi accesatã, în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de cãtre public;
i) retransmiterea prin cablu a interpretãrii sau a execuţiei fixate.
(2) În sensul prezentei legi, se considerã fixare încorporarea, prin orice mijloc, de sunete, imagini ori de sunete şi imagini sau de reprezentãri digitale ale acestora, în orice fel de suport, inclusiv electronic, care permite perceperea, reproducerea ori comunicarea lor cãtre public, într-un mod oarecare.
(3) Definiţiile de la art. 14, 14^1 , 14^2 , 14^3 , 14^4 , 15 alin. (1), art. 15^1 şi 15^2 se aplicã, prin analogie, şi drepturilor prevãzute la alin. (1)."
60. Articolul 99 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 99. - (1) În sensul prezentei legi, execuţia sau interpretarea unei opere este colectivã, în cazul în care interpretãrile ori execuţiile individuale formeazã un tot, fãrã a fi posibil, datã fiind natura interpretãrii sau execuţiei, sã se atribuie un drept distinct vreunuia dintre artiştii participanţi asupra ansamblului interpretãrii sau execuţiei.
(2) În vederea exercitãrii drepturilor exclusive privind autorizarea prevãzutã la art. 98, artiştii interpreţi sau executanţi care participã, în mod colectiv, la aceeaşi interpretare ori execuţie, cum ar fi membrii unui grup muzical, ai unui cor, ai unei orchestre, ai unui corp de balet sau ai unei trupe teatrale, trebuie sã mandateze, în scris, dintre ei, un reprezentant, cu acordul majoritãţii membrilor.
(3) Sunt exceptaţi de la prevederile alin. (2) regizorul, dirijorul şi soliştii."
61. Articolul 100 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 100. - În cazul unei interpretãri sau execuţii efectuate de un artist, în cadrul unui contract individual de muncã, drepturile patrimoniale prevãzute la art. 98, care sunt transmise angajatorului, trebuie sã fie expres prevãzute în contractul individual de muncã."
62. - Articolul 101 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - În lipsa unei clauze contrare, artistul interpret sau executant, care a participat la realizarea unei opere audiovizuale, a unei înregistrãri audiovizuale ori a unei înregistrãri sonore, se prezumã cã cedeazã producãtorului acesteia, în schimbul unei remuneraţii echitabile, dreptul exclusiv de utilizare a prestaţiei sale astfel fixate, prin reproducere, distribuire, import, închiriere şi împrumut."
63. Articolul 103 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 103. - (1) Se considerã înregistrare sonorã sau fonogramã, în sensul prezentei legi, orice fixare, exclusiv sonorã, a sunetelor provenite dintr-o interpretare ori execuţie a unei opere sau a altor sunete ori a reprezentãrilor digitale ale acestor sunete, oricare ar fi metoda şi suportul utilizate pentru aceastã fixare. Nu se considerã înregistrare sonorã o fixare audiovizualã sau partea sonorã a acesteia ori reprezentarea sa digitalã.
(2) Producãtorul de înregistrãri sonore este persoana fizicã sau juridicã ce are iniţiativa şi îşi asumã responsabilitatea organizãrii şi finanţarea realizãrii primei fixãri a sunetelor, fie cã acestea constituie sau nu o operã în sensul prezentei legi."
64. Articolul 104 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 104. - În cazul reproducerii şi distribuirii înregistrãrilor sonore, producãtorul este în drept sã înscrie pe suporturile acestora, inclusiv pe coperte, cutii şi alte suporturi materiale de ambalare, pe lângã menţiunile privind autorul şi artistul interpret sau executant, titlurile operelor, anul primei publicãri, marca de comerţ, precum şi numele ori denumirea producãtorului."
65. Articolul 105 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 105. - (1) În condiţiile prevãzute la art. 92 alin. (1), producãtorul de înregistrãri sonore are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau de a interzice urmãtoarele:
a) reproducerea integralã sau parţialã, directã ori indirectã, temporarã sau permanentã, prin orice mijloc şi sub orice formã, a propriilor înregistrãri sonore;
b) distribuirea propriilor înregistrãri sonore;
c) închirierea propriilor înregistrãri sonore;
d) împrumutul propriilor înregistrãri sonore;
e) importul, în vederea comercializãrii pe piaţa internã, a copiilor legal realizate ale propriilor înregistrãri sonore;
f) radiodifuzarea şi comunicarea publicã a propriilor înregistrãri sonore, cu excepţia celor publicate în scop comercial;
g) punerea la dispoziţia publicului a propriilor înregistrãri sonore, astfel încât sã poatã fi accesate, în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de cãtre public;
h) retransmiterea prin cablu a propriilor înregistrãri sonore.
(2) Definiţiile de la art. 14, 14^1 , 14^2 , 14^3 , 14^4 , art. 15 alin. (1), art. 15^1 şi 15^2 se aplicã, prin analogie, şi drepturilor prevãzute la alin. (1).
(3) Producãtorul de înregistrãri sonore are dreptul de a împiedica importul de copii ale propriilor înregistrãri sonore realizate fãrã autorizarea sa.
(4) Dispoziţiile alin. (1) lit. e) nu se aplicã atunci când importul este fãcut de o persoanã fizicã, fãrã scopuri comerciale, în bagajul personal legal admis."
66. Dupã articolul 106 se introduce capitolul III^1 , cu articolele 106^1 -106^4 , cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III^1
Drepturile producãtorilor de înregistrãri audiovizuale
Art. 106^1 . - (1) Se considerã înregistrare audiovizualã sau videogramã, în sensul prezentei legi, orice fixare a unei opere audiovizuale sau a unor secvenţe de imagini în mişcare, însoţite sau nu de sunet, oricare ar fi metoda şi suportul utilizate pentru aceastã fixare.
(2) Producãtorul unei înregistrãri audiovizuale este persoana fizicã sau juridicã ce are iniţiativa şi îşi asumã responsabilitatea organizãrii şi realizãrii primei fixãri a unei opere audiovizuale sau a unor secvenţe de imagini în mişcare, însoţite ori nu de sunet şi, în aceastã calitate, furnizeazã mijloacele tehnice şi financiare necesare.
Art. 106^2 . - În cazul reproducerii şi distribuirii propriilor înregistrãri audiovizuale, producãtorul este în drept sã înscrie pe suporturile acestora, inclusiv pe coperte, cutii şi alte suporturi materiale de ambalare, numele ori denumirea producãtorului, pe lângã menţiunile privind autorul şi artistul interpret sau executant, titlurile operelor, anul primei publicãri, marca de comerţ, precum şi numele ori denumirea producãtorului.
Art. 106^3 . - (1) Producãtorul unei înregistrãri audiovizuale are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau de a interzice urmãtoarele:
a) reproducerea integralã sau parţialã, directã ori indirectã, temporarã sau permanentã, prin orice mijloc şi sub orice formã, a propriilor înregistrãri audiovizuale;
b) distribuirea originalului sau a copiilor propriilor înregistrãri audiovizuale;
c) închirierea propriilor înregistrãri audiovizuale;
d) împrumutul propriilor înregistrãri audiovizuale;
e) importul, în vederea comercializãrii pe piaţa internã, a propriilor înregistrãri audiovizuale;
f) radiodifuzarea şi comunicarea publicã a propriilor înregistrãri audiovizuale;
g) punerea la dispoziţia publicului a propriilor înregistrãri audiovizuale, astfel încât sã poatã fi accesate, în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de cãtre public;
h) retransmiterea prin cablu a propriilor înregistrãri audiovizuale.
(2) Definiţiile de la art. 14, 14^1 , 14^2 , 14^3 , 14^4 , 15 alin. (1), art. 15^1 şi 15^2 se aplicã, prin analogie, şi drepturilor prevãzute la alin. (1).
Art. 106^4 . - (1) Durata drepturilor patrimoniale ale producãtorilor de înregistrãri audiovizuale este de 50 de ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic imediat urmãtor celui în care a avut loc prima fixare.
(2) În cazul în care înregistrarea audiovizualã este adusã la cunoştinţã publicã în aceastã perioadã, durata drepturilor patrimoniale expirã dupã trecerea a 50 de ani de la data aducerii la cunoştinţã publicã."
67. Dupã titlul capitolului IV al titlului II se introduc articolele 106^5 şi 106^6 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 106^5 . - (1) Pentru utilizarea directã sau indirectã a fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora prin radiodifuzare sau prin orice modalitate de comunicare cãtre public, artiştii interpreţi sau executanţi şi producãtorii de fonograme au dreptul la o remuneraţie unicã echitabilã.
(2) Cuantumul acestei remuneraţii se stabileşte prin metodologii, conform procedurii prevãzute la art. 131, 131^1 şi 131^2 .
(3) Colectarea remuneraţiei unice se efectueazã în condiţiile prevãzute la art. 133.
(4) Organismele de gestiune colectivã beneficiare stabilesc, printr-un protocol, care se depune la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, proporţia repartizãrii remuneraţiei între cele douã categorii de beneficiari. În cazul în care beneficiarii nu depun protocolul la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a metodologiilor, remuneraţia se împarte, în mod egal, între cele douã categorii de beneficiari.
Art. 106^6 . - Dreptul de distribuire se epuizeazã o datã cu prima vânzare sau cu primul transfer de drept de proprietate asupra originalului ori a copiilor unei înregistrãri sonore sau audiovizuale pe piaţa internã, de cãtre titularul de drepturi ori cu consimţãmântul acestuia."
68. Articolul 107 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 107. - (1) Autorii operelor reproduse dupã înregistrãri sonore sau audiovizuale, precum şi cei ai operelor reproduse de pe hârtie, pe orice alt tip de suport, au dreptul, împreunã cu editorii, producãtorii şi cu artiştii interpreţi sau executanţi, dupã caz, la o remuneraţie compensatorie pentru copia privatã, efectuatã în condiţiile prevãzute la art. 34 alin. (2). Dreptul la remuneraţia compensatorie pentru copia privatã nu poate face obiectul unei renunţãri din partea beneficiarilor.
(2) Remuneraţia compensatorie pentru copia privatã se plãteşte de cãtre fabricanţii şi importatorii de suporturi sau aparate, prevãzute la art. 34 alin. (2), indiferent dacã procedeul folosit este unul analog sau digital.
(3) Importatorii şi fabricanţii de suporturi şi aparate, prevãzute la art. 34 alin. (2), sunt obligaţi sã se înscrie la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în Registrul Naţional al Copiei Private, şi pot desfãşura activitãţile respective de import sau de producţie numai dupã obţinerea de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a Certificatului de înregistrare. Acest certificat se elibereazã de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pe baza dovezilor privind obiectul de activitate declarat legal şi a Certificatului unic de înregistrare la registrul comerţului.
(4) Lista suporturilor şi a aparatelor pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã, precum şi cuantumul acestei remuneraţii se negociazã, anual, între organismele de gestiune colectivã care reprezintã fiecare categorie de beneficiari şi asociaţiile importatorilor şi fabricanţilor de suporturi sau aparate.
(5) Negocierea prevãzutã la alin. (4) se desfãşoarã în cadrul unei comisii constituite prin decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, emisã, din oficiu, în prima decadã a lunii ianuarie a anului calendaristic pentru care se negociazã. Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Comisia de negociere este constituitã din:
a) câte un reprezentant al organismelor de gestiune colectivã care funcţioneazã pe un domeniu;
b) câte un reprezentant al principalelor structuri asociative ale fabricanţilor şi importatorilor de aparate sau, în lipsa acestor structuri, câte un reprezentant al primilor trei importatori sau fabricanţi majori din domeniu, stabiliţi pe baza cifrei de afaceri.
(6) În vederea desfãşurãrii negocierilor prevãzute la alin. (5), organismele de gestiune colectivã şi asociaţiile fabricanţilor şi importatorilor, prevãzute la alin. (4), vor depune la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în ultima lunã a anului anterior negocierilor, propuneri privind lista suporturilor şi aparatelor, precum şi cuantumurile remuneraţiilor ce urmeazã a fi negociate.
(7) Remuneraţiile negociate de pãrţi sunt procentuale şi trebuie sã se înscrie între urmãtoarele limite:
A. pentru suporturi:
a) coli de hârtie pentru copiator, format A4: de la 0,5% la 1%;
b) alte suporturi: de la 3% la 7%;
B. pentru aparate: de la 0,5% la 1,5%.
(8) Remuneraţia compensatorie pentru copia privatã se calculeazã la valoarea în vamã, în cazul importurilor şi, respectiv, la valoarea facturatã fãrã T.V.A., cu ocazia punerii în circulaţie a produselor de cãtre producãtori, se menţioneazã distinct pe facturã şi se plãteşte în luna urmãtoare datei de facturare.
(9) Negocierile pentru stabilirea cuantumului remuneraţiei compensatorii se convoacã de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi se desfãşoarã potrivit procedurilor prevãzute la art. 131^1 ."
69. Dupã articolul 107 se introduc articolele 107^1 şi 107^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 107^1 . - (1) Remuneraţia compensatorie pentru copia privatã se colecteazã de cãtre un organism de gestiune colector unic pentru operele reproduse dupã înregistrãri sonore şi audiovizuale şi de cãtre un alt organism de gestiune colector unic pentru operele reproduse de pe hârtie. Cele douã organisme de gestiune colectivã, cu atribuţii de colector unic, sunt desemnate potrivit prevederilor art. 133.
(2) Importatorii şi fabricanţii de suporturi şi aparate pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã au obligaţia sã comunice, lunar, o datã cu plãţile efectuate organismului de gestiune colector unic, o listã privind produsele facturate, importate sau fabricate în România. Pentru verificarea exactitãţii datelor din lista privind produsele importate sau fabricate facturate, pe care se bazeazã plãţile, organismul de gestiune care este colector unic are dreptul sã solicite Oficiului Român pentru Drepturile de Autor informaţii şi documente justificative.
(3) Pentru întârzierile la platã de pânã la şase luni, pãrţile care au negociat remuneraţiile compensatorii pot conveni penalitãţi. Pentru neplata, mai mult de şase luni, a remuneraţiilor compensatorii, organismul de gestiune colector unic poate depune reclamaţie la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, solicitând efectuarea unor controale şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale.
Art. 107^2 . - (1) Remuneraţia compensatorie pentru copia privatã încasatã de organismele de gestiune colectoare unice se repartizeazã beneficiarilor, astfel:
a) în cazul suporturilor şi aparatelor pentru copii înregistrate sonor, prin procedeu analogic, 40% din remuneraţie revine, în pãrţi negociabile, autorilor şi editorilor operelor înregistrate, 30% revine artiştilor interpreţi sau executanţi, iar restul de 30% revine producãtorilor de înregistrãri sonore;
b) în cazul suporturilor şi aparatelor pentru copii înregistrate audiovizual, prin procedeu analogic, remuneraţia se împarte în mod egal între urmãtoarele categorii: autori, artişti interpreţi sau executanţi şi producãtori;
c) în cazul copiilor înregistrate, prin procedeu analogic, pe hârtie, remuneraţia se împarte în mod egal între autori şi editori, iar sumele cuvenite editorilor se repartizeazã prin asociaţiile de editori, pe baza unui protocol încheiat cu acestea;
d) în cazul copiilor înregistrate prin procedeu digital, pe orice tip de suport, remuneraţia se împarte în mod egal între beneficiarii corespunzând fiecãreia dintre cele trei categorii prevãzute la lit. a), b) şi c), iar, în interiorul fiecãrei categorii, conform celor stabilite la literele amintite.
(2) Dreptul prevãzut la alin. (1) nu poate face obiectul unei renunţãri din partea beneficiarilor."
70. Articolul 108 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 108. - Remuneraţia compensatorie pentru copia privatã nu se plãteşte în cazul în care suporturile audio, video sau digitale neînregistrate, fabricate în ţarã sau importate, se comercializeazã angro cãtre producãtorii de înregistrãri sonore şi audiovizuale sau cãtre organismele de radiodifuziune şi televiziune, pentru propriile emisiuni."
71. Articolul 109 se abrogã.
72. Articolul 110 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 110. - Dispoziţiile art. 107 nu se aplicã importului de suporturi şi aparate ce permit realizarea de copii, efectuat fãrã scop comercial, în bagajul personal legal admis."
73. Articolul 111 se abrogã.
74. Dupã articolul 111 se introduce articolul 111^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 111^1 . - (1) În cazul în care un autor sau un artist interpret sau executant a transferat ori a cedat dreptul sãu de închiriere sau împrumut, în ceea ce priveşte o fonogramã ori o videogramã, unui producãtor de fonograme sau de înregistrãri audiovizuale, acesta pãstreazã dreptul de a obţine o remuneraţie echitabilã.
(2) Dreptul de a obţine o remuneraţie echitabilã pentru închiriere nu poate face obiectul unei renunţãri din partea autorilor sau artiştilor interpreţi ori executanţi, în calitate de beneficiari.
(3) Autorii şi artiştii interpreţi sau executanţi vor primi remuneraţiile cuvenite fie direct de la producãtori, conform contractelor încheiate cu aceştia, fie de la utilizatori, numai prin organismele de gestiune colectivã, conform contractelor dintre beneficiarii remuneraţiei şi producãtori."
75. Articolul 112 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 112. - Dispoziţiile art. 33, 34 şi 37 se aplicã, prin analogie, artiştilor interpreţi sau executanţi, precum şi producãtorilor de înregistrãri sonore şi audiovizuale."
76. Dupã articolul 112 se introduce articolul 112^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 112^1 . - În cazul în care titularii de drepturi beneficiazã, prin efectul legii, de o remuneraţie obligatorie, aceştia nu se pot opune utilizãrilor care o genereazã."
77. Articolul 113 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 113. - Organismele de radiodifuziune şi de televiziune au dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau de a interzice, cu obligaţia pentru cel autorizat de a menţiona numele organismelor, urmãtoarele:
a) fixarea propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune;
b) reproducerea integralã sau parţialã, directã ori indirectã, temporarã sau permanentã, prin orice mijloc şi sub orice formã, a propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune fixate pe orice fel de suport;
c) distribuirea propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune fixate pe orice fel de suport;
d) importul, în vederea comercializãrii pe piaţa internã, a propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune fixate pe orice fel de suport;
e) retransmiterea sau reemiterea propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune prin mijloace fãrã fir, prin fir, prin cablu, prin satelit sau prin orice alt procedeu similar, precum şi prin orice alt mod de comunicare cãtre public, inclusiv retransmiterea pe Internet;
f) comunicarea publicã a propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune în locuri accesibile publicului, cu plata intrãrii;
g) închirierea propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune, fixate pe orice tip de suport;
h) împrumutul propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune fixate pe orice fel de suport;
i) punerea la dispoziţia publicului a propriilor emisiuni şi servicii de programe de radiodifuziune sau de televiziune fixate pe orice fel de suport, indiferent dacã au fost emise prin fir sau fãrã fir, inclusiv prin cablu sau satelit, astfel încât sã poatã fi accesate în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de cãtre public."
78. Dupã articolul 113 se introduc articolele 113^1 şi 113^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 113^1 . - (1) Prin reemitere, în sensul prezentei legi, se înţelege emiterea simultanã, de cãtre un organism de radiodifuziune, a unui program al altui organism de radiodifuziune.
(2) Definiţiile de la art. 14, 14^1 , 14^2 , 14^3 , 14^4 , 15 alin. (1), 15^1 , art. 15^2 şi 98 alin. (2) se aplicã, prin analogie, şi drepturilor prevãzute la art. 113.
Art. 113^2 . - (1) Organismele de radiodifuziune şi de televiziune au dreptul exclusiv de a împiedica importul de copii ale propriilor programe de radiodifuziune sau de televiziune, realizate fãrã autorizarea lor şi fixate pe orice tip de suport.
(2) Dispoziţiile art. 113 lit. d) nu se aplicã atunci când importul este fãcut de o persoanã fizicã, fãrã scop comercial, în bagajul personal legal admis."
79. Articolul 114 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 114. - Durata drepturilor prevãzute în prezentul capitol este de 50 de ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului urmãtor celui în care a avut loc prima radiodifuzare a emisiunii sau a serviciului de programe ale organismului de radiodifuziune ori de televiziune."
80. Articolul 115 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 115. - Dreptul de distribuire a unui program de radiodifuziune ori de televiziune, fixat pe orice fel de suport, se epuizeazã o datã cu prima vânzare sau cu primul transfer de drept de proprietate asupra originalului ori a copiilor acestuia, pe piaţa internã, de cãtre titularul de drepturi sau cu consimţãmântul acestuia."
81. Articolul 116 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 116. - Dispoziţiile cuprinse în art. 33, 34 şi 37 se aplicã, prin analogie, şi organismelor de radiodifuziune şi de televiziune."
82. Articolul 118 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 118. - (1) În cazul în care semnalele purtãtoare de emisiuni sau de servicii de programe sunt difuzate sub o formã codificatã, introducerea lor în lanţul de comunicare este consideratã comunicare publicã, dacã dispozitivul de decodificare a emisiunii este pus la dispoziţia publicului prin organismul respectiv sau cu consimţãmântul sãu.
(2) Responsabilitatea comunicãrii publice, în cazul în care semnalele purtãtoare sunt transmise de un organism situat în afara României, este asiguratã astfel:
a) dacã semnalele sunt transmise satelitului prin intermediul unei staţii de legãturã ascensionalã situate pe teritoriul României, responsabilitatea revine persoanei care utilizeazã staţia;
b) dacã nu se apeleazã la o staţie de legãturã ascensionalã, dar comunicarea cãtre public a fost autorizatã de cãtre un organism cu sediul în România, responsabilitatea revine organismului care a autorizat-o."
83. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 119 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 119. - (1) Titularii dreptului de autor pot cesiona drepturile lor pentru comunicarea publicã prin satelit unui organism de radiodifuziune sau de televiziune, numai printr-un contract încheiat fie prin intermediul unui organism de gestiune colectivã, fie individual.
(2) Contractul-cadru încheiat între un organism de gestiune colectivã şi un organism de radiodifuziune sau de televiziune, pentru comunicarea publicã prin satelit a unei categorii de opere aparţinând unui anumit domeniu, îşi poate produce efectele şi faţã de titularii de drepturi care nu sunt reprezentaţi de organismele de gestiune colectivã, dacã aceastã comunicare cãtre public prin satelit are loc simultan cu radiodifuzarea terestrã efectuatã de cãtre acelaşi organism emiţãtor. Titularul de drepturi nereprezentat are posibilitatea, în orice moment, sã înlãture producerea efectelor contractului-cadru, printr-un contract individual."
84. Articolul 120 se abrogã.
85. Articolul 121 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 121. - (1) Titularii dreptului de autor sau de drepturi conexe îşi pot exercita drepturile lor pentru autorizarea sau interzicerea retransmisiei prin cablu, pe baza contractelor încheiate numai prin intermediul unui organism de gestiune colectivã.
(2) Cuantumul remuneraţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe, pentru retransmiterea prin cablu, se stabileşte printr-o metodologie unicã, negociatã între organismele de gestiune colectivã a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, pe de o parte, şi structurile asociative ale distribuitorilor prin cablu, pe de altã parte, potrivit procedurilor prevãzute la art. 131, 131^1 şi 131^2 .
(3) În cadrul negocierilor prevãzute la alin. (2), se va ţine seama de prevederile art. 131^1 alin. (1). Organismele de gestiune colectivã pot solicita tarife forfetare sau procentuale în limitã maximã de 1,5% pentru drepturile de autor şi, respectiv, 0,5% pentru drepturile conexe, raportate la veniturile obţinute de utilizatori, din activitatea de retransmitere a serviciilor de programe.
(4) Organismul de gestiune colectivã care este colector unic, precum şi proporţia repartizãrii remuneraţiei între categoriile de beneficiari se stabilesc potrivit prevederilor art. 133.
(5) Dacã unii titulari de drepturi nu au încredinţat gestiunea drepturilor lor unui organism de gestiune colectivã, organismul care gestioneazã drepturile din aceeaşi categorie este considerat de drept a fi şi gestionarul drepturilor lor. Dacã existã în acelaşi domeniu mai multe organisme de gestiune colectivã, titularul de drepturi poate opta între acestea. Revendicarea drepturilor de cãtre aceşti titulari se poate face în termen de 3 ani de la data notificãrii."
86. Dupã articolul 121 se introduce articolul 121^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 121^1 . - (1) Prevederile art. 121 alin. (1) nu se aplicã drepturilor exercitate de organismele de radiodifuziune sau de televiziune cu privire la propriile emisiuni şi servicii de programe, indiferent dacã drepturile în cauzã le aparţin ori le-au fost cesionate de alţi titulari de drepturi de autor sau de drepturi conexe. În acest caz, exercitarea dreptului de retransmitere prin cablu de cãtre un organism de radiodifuziune sau de televiziune se face prin contracte încheiate cu distribuitorii prin cablu, cu excepţia cazurilor în care retransmiterea prin cablu este obligatorie prin lege.
(2) Autorizarea acordatã de titularii dreptului de autor sau ai drepturilor conexe, pentru radiodifuzarea, pe teritoriul României, de cãtre un organism de radiodifuziune sau de televiziune situat în România, a unui serviciu de programe purtãtor de drepturi de autor sau de drepturi conexe, include şi autorizarea pentru retransmiterea prin cablu, fãrã platã, de cãtre distribuitorii prin cablu, a vreunei remuneraţii separate cãtre aceşti titulari."
87. Articolul 122 se abrogã.
88. Dupã articolul 122 se introduce capitolul VI al titlului II, cu articolele 122^1 -122^4 , cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VI
Drepturile sui-generis ale fabricanţilor bazelor de date
Art. 122^1 . - (1) Dispoziţiile prezentului capitol privesc protecţia juridicã a bazelor de date, în orice formã a lor.
(2) În sensul prezentei legi, prin bazã de date se înţelege o culegere de opere, de date sau de alte elemente independente, protejate ori nu prin drept de autor sau conex, dispuse într-o modalitate sistematicã ori metodicã şi în mod individual accesibile prin mijloace electronice sau printr-o altã modalitate.
(3) Protecţia prevãzutã în prezentul capitol nu se aplicã programelor pentru calculator utilizate la fabricarea sau funcţionarea bazelor de date accesibile prin mijloace electronice.
(4) În sensul prezentei legi, fabricantul unei baze de date este persoana fizicã sau juridicã ce a fãcut o investiţie substanţialã cantitativã şi calitativã în vederea obţinerii, verificãrii sau prezentãrii conţinutului unei baze de date.
Art. 122^2 . - (1) Fabricantul unei baze de date are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza şi de a interzice extragerea şi/sau reutilizarea totalitãţii sau a unei pãrţi substanţiale din aceasta, evaluatã calitativ sau cantitativ.
(2) În sensul prezentei legi, se înţelege prin:
a) extragere: transferul permanent sau temporar al totalitãţii ori al unei pãrţi, evaluatã calitativ sau cantitativ, substanţiale din conţinutul bazei de date pe un alt suport, prin orice mijloc sau sub orice formã;
b) reutilizare: orice formã de punere la dispoziţia publicului a totalitãţii sau a unei pãrţi, evaluatã calitativ sau cantitativ, substanţiale a conţinutului bazei de date prin distribuirea de copii, prin închiriere sau sub alte forme, inclusiv prin punerea la dispoziţia publicului a conţinutului bazei, astfel încât oricine sã poatã avea acces la aceasta în locul şi la momentul ales în mod individual. Prima vânzare pe piaţa internã a unei copii a bazei de date de cãtre titularul dreptului sui-generis sau cu consimţãmântul acestuia epuizeazã dreptul de a controla revânzarea acestei copii.
(3) Împrumutul public al unei baze de date nu este un act de extragere sau de reutilizare.
(4) Dreptul prevãzut la alin. (1) se aplicã în mod independent de posibilitatea de a proteja baza de date sau conţinutul acesteia prin dreptul de autor sau alte drepturi. Protecţia bazelor de date prin dreptul prevãzut la alin. (1) nu prejudiciazã drepturile existente cu privire la conţinutul lor.
(5) Nu este permisã extragerea sau reutilizarea, repetatã şi sistematicã, de pãrţi nesubstanţiale ale conţinutului bazei de date dacã aceasta ar presupune acte contrarii unei utilizãri normale a acestei baze sau ar cauza un prejudiciu nejustificat intereselor legitime ale fabricantului bazei de date.
Art. 122^3 . - (1) Fabricantul unei baze de date care este pusã la dispoziţia publicului în orice modalitate nu poate împiedica utilizarea legitimã a acesteia, prin extragerea sau reutilizarea de pãrţi nesubstanţiale din conţinutul sãu, oricare ar fi scopul utilizãrii. În cazul în care utilizatorul legitim este autorizat sã extragã sau sã reutilizeze numai o parte a bazei de date, dispoziţiile prezentului alineat se aplicã acestei pãrţi.
(2) Utilizatorul legitim al unei baze de date care este pusã la dispoziţia publicului în orice modalitate nu poate efectua acte care intrã în conflict cu utilizarea normalã a acestei baze de date sau care lezeazã în mod nejustificat interesele legitime ale fabricantului bazei de date.
(3) Utilizatorul legitim al unei baze de date care este pusã la dispoziţia publicului în orice modalitate nu poate sã aducã prejudicii titularilor unui drept de autor sau conex care se referã la opere sau la prestaţii conţinute în aceastã bazã de date.
(4) Utilizatorul legitim al unei baze de date care este pusã la dispoziţia publicului în orice modalitate poate, fãrã autorizarea fabricantului bazei de date, sã extragã sau sã reutilizeze o parte substanţialã a conţinutului acesteia:
a) în cazul în care extragerea se face în scopul utilizãrii private a conţinutului unei baze de date neelectronice;
b) în cazul în care extragerea în scopul utilizãrii se face pentru învãţãmânt sau pentru cercetare ştiinţificã, cu condiţia indicãrii sursei şi în mãsura justificatã de scopul necomercial urmãrit;
c) în cazul în care se face o extragere sau reutilizare având ca scop apãrarea ordinii publice şi a siguranţei naţionale ori în cadrul unor proceduri administrative sau jurisdicţionale.
Art. 122^4 . - (1) Drepturile fabricantului bazei de date iau naştere o datã cu definitivarea bazei de date. Durata protecţiei este de 15 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului imediat urmãtor definitivãrii bazei de date.
(2) În cazul în care baza de date a fost pusã la dispoziţia publicului în orice modalitate înainte de expirarea perioadei prevãzute la alin. (1), durata protecţiei se calculeazã începând cu data de 1 ianuarie a anului imediat urmãtor celui în care baza de date a fost pusã la dispoziţia publicului pentru prima oarã.
(3) Orice modificare substanţialã, evaluatã calitativ sau cantitativ, a conţinutului unei baze de date, constând, în special, în adãugãri, suprimãri sau schimbãri succesive şi pentru care se poate considera cã s-a efectuat o nouã investiţie substanţialã, evaluatã calitativ sau cantitativ, permite atribuirea unei durate de protecţie proprii bazei de date rezultate din aceastã investiţie."
89. Articolul 123 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 123. - (1) Titularii dreptului de autor şi ai drepturilor conexe îşi pot exercita drepturile recunoscute prin prezenta lege în mod individual sau, pe bazã de mandat, prin organismele de gestiune colectivã, în condiţiile prezentei legi.
(2) Gestiunea colectivã a drepturilor de autor se poate face numai pentru operele aduse anterior la cunoştinţã publicã, iar gestiunea colectivã a drepturilor conexe se poate face numai pentru interpretãri sau execuţii fixate ori radiodifuzate anterior, precum şi pentru fonograme ori videograme aduse anterior la cunoştinţã publicã.
(3) Titularii de drepturi de autor sau de drepturi conexe nu pot cesiona drepturile patrimoniale recunoscute prin prezenta lege cãtre organisme de gestiune colectivã."
90. Dupã articolul 123 se introduc articolele 123^1 , 123^2 , 123^3 şi 124^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 123^1 . - (1) Gestiunea colectivã este obligatorie pentru exercitarea urmãtoarelor drepturi:
a) dreptul la remuneraţie compensatorie pentru copia privatã;
b) dreptul la remuneraţie echitabilã pentru împrumutul public prevãzut la art. 14^4 alin. (2);
c) dreptul de suitã;
d) dreptul de radiodifuzare a operelor muzicale;
e) dreptul de comunicare publicã a operelor muzicale, cu excepţia proiecţiei publice a operelor cinematografice;
f) dreptul la remuneraţie echitabilã recunoscut artiştilor interpreţi şi producãtorilor de fonograme pentru comunicarea publicã şi radiodifuzarea fonogramelor de comerţ sau a reproducerilor acestora;
g) dreptul de retransmitere prin cablu.
(2) Pentru catogoriile de drepturi prevãzute la alin. (1), organismele de gestiune colectivã îi reprezintã şi pe titularii de drepturi care nu le-au acordat mandat.
Art. 123^2 . - (1) Pot fi gestionate colectiv urmãtoarele drepturi:
a) dreptul de reproducere a operelor muzicale pe fonograme sau videograme;
b) dreptul de comunicare publicã a operelor;
c) dreptul de împrumut, cu excepţia cazului prevãzut la art. 123^1 alin. (1) lit. b);
d) dreptul de radiodifuzare a operelor;
e) dreptul la remuneraţie echitabilã rezultatã din cesiunea dreptului de închiriere prevãzut la art. 111^1 alin. (1).
(2) Pentru categoriile de drepturi prevãzute la alin. (1), organismele de gestiune colectivã îi reprezintã numai pe titularii de drepturi care le-au acordat mandat şi pot elabora metodologii, în limita repertoriului gestionat. Organismele de gestiune colectivã vor pune la dispoziţia utilizatorilor, la cererea acestora, repertoriul de opere gestionat, dintre cele utilizate de solicitant, în forma prevãzutã la art. 126 alin. (2), precum şi lista titularilor de drepturi de autor şi de drepturi conexe, români şi strãini, pe care îi reprezintã. Aceastã activitate de gestiune colectivã se aflã sub supravegherea şi controlul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în calitate de garant al aplicãrii legii.
(3) Organismele de gestiune colectivã autorizeazã, la cerere, utilizarea operelor de creaţie intelectualã, numai în baza documentelor care certificã existenţa mandatului titularilor de drepturi de autor sau conexe, cu excepţia cazurilor de gestiune colectivã obligatorie.
Art. 123^3 . - Drepturile recunoscute în prezentul capitol, cu excepţia celor prevãzute la art. 123^1 şi 123^2 , pot fi gestionate prin intermediul organismelor de gestiune colectivã, numai în limita mandatului special acordat de titularii de drepturi.
Art. 123^4 . - În negocierile cu titlu individual privind drepturile recunoscute prin prezenta lege, existenţa organismelor de gestiune colectivã nu îi împiedicã pe titularii drepturilor de autor şi ai drepturilor conexe sã se adreseze unor intermediari, persoane fizice sau persoane juridice specializate, pentru a fi reprezentaţi."
91. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 125 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 125. - (1) Organismele de gestiune colectivã prevãzute în prezentul capitol se constituie în condiţiile legii, cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, şi funcţioneazã potrivit reglementãrilor privind asociaţiile fãrã scop patrimonial şi potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Aceste organisme sunt create direct de titularii drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe, persoane fizice ori juridice, şi acţioneazã în limitele mandatului încredinţat şi pe baza statutului adoptat dupã procedura prevãzutã de lege."
92. Dupã articolul 125 se introduce articolul 125^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 125^1 . - Organismele de gestiune colectivã au obligaţia sã comunice publicului, prin mijloace de informare în masã, urmãtoarele date:
a) categoriile de titulari de drepturi pe care îi reprezintã;
b) drepturile patrimoniale pe care le gestioneazã;
c) categoriile de utilizatori care au obligaţii de platã cãtre titularii de drepturi;
d) actele normative în temeiul cãrora funcţioneazã şi colecteazã remuneraţiile cuvenite titularilor de drepturi;
e) modalitãţile de colectare şi persoanele responsabile de aceastã activitate, pe plan local şi central;
f) programul de lucru."
93. Articolul 126 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 126. - (1) Avizul prevãzut la art. 125 alin. (1) se acordã organismelor de gestiune colectivã cu sediul România, care:
a) urmeazã sã se constituie sau funcţioneazã potrivit reglementãrilor legale la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
b) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor repertoriul de opere, interpretãri şi execuţii artistice, fonograme şi videograme, aparţinând propriilor membri şi pe care îl gestioneazã, precum şi contractele încheiate, pentru gestionarea de drepturi similare, cu organisme strãine;
c) au adoptat un statut care îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezenta lege;
d) au capacitate economicã de gestionare colectivã şi dispun de mijloacele umane şi materiale necesare gestionãrii repertoriului pe întregul teritoriu al ţãrii;
e) permit, potrivit procedurilor exprese din propriul statut, accesul oricãror titulari ai drepturilor de autor sau drepturi conexe din domeniul pentru care se înfiinţeazã şi care doresc sã le încredinţeze un mandat.
(2) Repertoriul menţionat la alin. (1) lit. b) se depune în format scris şi electronic, stabilit prin decizie a directorului general, şi conţine, cel puţin, numele autorului, numele titularului de drepturi, titlul operei, elementele de identificare a artiştilor interpreţi şi executanţi, a fonogramelor sau videogramelor.
(3) Avizul de constituire şi funcţionare pentru organismul de gestiune colectivã se acordã prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala organismului de gestiune colectivã."
94. Articolul 127 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 127. - (1) Statutul organismului de gestiune colectivã trebuie sã cuprindã dispoziţii cu privire la:
a) denumirea, domeniul şi obiectul de activitate şi drepturile pe care le gestioneazã pe baza repertoriului constituit în acest scop;
b) condiţiile în care se realizeazã gestionarea drepturilor pentru titularii acestora, pe baza principiului egalitãţii de tratament;
c) drepturile şi obligaţiile membrilor în raporturile cu organismul de gestiune colectivã;
d) modalitatea de desemnare şi atribuţiile administratorului general responsabil de funcţionarea organismului de gestiune colectivã, precum şi ale organelor de administrare şi de reprezentare;
e) patrimoniul iniţial şi resursele economice prevãzute;
f) regulile aplicabile repartizãrii drepturilor colectate, proporţional cu utilizarea realã a repertoriului titularilor de drepturi, precum şi regulile privind regimul sumelor nerepartizate sau nerevendicate;
g) reguli privind modalitatea de stabilire a metodologiilor ce urmeazã a fi negociate cu utilizatorii şi reguli privind reprezentarea în cadrul negocierilor;
h) modalitãţile de verificare a gestiunii economice şi financiare de cãtre membri;
i) modalitãţile de stabilire a comisionului datorat de titularii de drepturi organismului de gestiune colectivã pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionãrii;
j) orice alte dispoziţii obligatorii potrivit legislaţiei în vigoare.
(2) Din consiliul director al organismului de gestiune colectivã nu poate face parte administratorul general sau orice altã persoanã care are calitatea de angajat retribuit al organismului. Nu au calitatea de angajaţi retribuiţi membrii organismului de gestiune colectivã care primesc indemnizaţie de participare la activitãţile din cadrul organelor de conducere alese.
(3) Orice propunere de modificare a statutului se supune avizãrii, de cãtre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, cu cel puţin douã luni înainte de adunarea generalã a organismului de gestiune colectivã în cadrul cãreia modificarea urmeazã sã fie aprobatã. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã acest aviz în termen de 10 zile de la solicitare, iar avizul se depune la instanţa judecãtoreascã în vederea înregistrãrii modificãrii. În cazul în care avizul este negativ, acesta trebuie motivat.
(4) Orice modificare a statutului efectuatã şi înregistratã la instanţa judecãtoreascã fãrã avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor este nulã de drept."
95. Articolul 128 se abrogã.
96. Articolul 129 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 129. - (1) Mandatul de gestiune colectivã a drepturilor patrimoniale, de autor sau conexe, este acordat direct, prin contract scris de cãtre titularii de drepturi.
(2) Fiecare titular de drepturi care a acordat un mandat organismului de gestiune colectivã are dreptul la un vot în cadrul adunãrii generale. Artiştii interpreţi sau executanţi care au participat la o execuţie sau o interpretare colectivã a unei opere au dreptul la un singur vot în cadrul adunãrii generale, prin reprezentantul desemnat conform procedurii prevãzute la art. 99 alin. (2).
(3) Mandatul de gestiune colectivã a drepturilor patrimoniale, de autor sau conexe, poate fi acordat şi indirect de cãtre titulari, prin contracte scrise, încheiate între organisme de gestiune colectivã din România şi organisme strãine care gestioneazã drepturi similare, pe baza repertoriilor membrilor acestora. Mandatul indirect nu conferã drept de vot titularilor de drepturi.
(4) Orice titular de drepturi de autor sau de drepturi conexe poate încredinţa prin mandat administrarea drepturilor sale privind repertoriul propriu unui organism de gestiune colectivã. Organismul respectiv este obligat sã accepte administrarea acestor drepturi pe baza gestiunii colective în limita obiectului sãu de activitate.
(5) Organismele de gestiune colectivã nu pot avea ca obiect de activitate utilizarea repertoriului protejat pentru care au primit un mandat de gestiune colectivã."
97. Dupã articolul 129 se introduce articolul 129^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 129^1 . - În cazul gestiunii colective obligatorii, dacã un titular nu este asociat la nici un organism, competenţa revine organismului din domeniu, cu cel mai mare numãr de membri. Revendicarea de cãtre titularii de drepturi nereprezentaţi a sumelor cuvenite se poate face în termen de trei ani de la colectarea lor. Dupã acest termen, sumele nerepartizate sau nerevendicate sunt utilizate potrivit hotãrârii adunãrii generale."
98. Articolul 130 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 130. - (1) Organismele de gestiune colectivã au urmãtoarele obligaţii:
a) sã acorde autorizaţii neexclusive utilizatorilor, la cererea acestora, efectuatã înainte de utilizarea repertoriului protejat, în schimbul unei remuneraţii, prin licenţã neexclusivã, în formã scrisã;
b) sã elaboreze metodologii pentru domeniile lor de activitate, cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite, ce trebuie negociate cu utilizatorii în vederea plãţii acestor drepturi, în cazul acelor opere al cãror mod de exploatare face imposibilã autorizarea individualã de cãtre titularii de drepturi;
c) sã încheie, în numele titularilor de drepturi care le-au mandatat sau pe baza convenţiilor încheiate cu organisme similare din strãinãtate, contracte generale cu organizatorii de spectacole, organismele de radiodifuziune ori de televiziune sau cu distribuitorii de servicii de programe prin cablu, având ca obiect autorizarea de utilizare a repertoriului protejat;
d) sã protejeze interesele membrilor lor, în ceea ce priveşte gestionarea drepturilor cuvenite, ca urmare a utilizãrii repertoriului propriu, în afara teritoriului României, prin încheierea de contracte de reprezentare cu organismele similare din strãinãtate;
e) sã colecteze sumele datorate de utilizatori şi sã le repartizeze între titularii de drepturi, potrivit prevederilor din statut;
f) sã asigure accesul propriilor membri la informaţiile privind orice aspect al activitãţii de colectare a sumelor datorate de utilizatori şi de repartizare a acestora;
g) sã acorde asistenţã de specialitate titularilor de drepturi şi sã îi reprezinte în cadrul procedurilor legale, în limita obiectului lor de activitate;
h) sã cearã utilizatorilor comunicarea de informaţii şi transmiterea documentelor necesare, în format scris şi electronic, pentru determinarea cuantumului remuneraţiilor pe care le colecteazã, în vederea repartizãrii; informaţiile şi documentele transmise vor fi însoţite de adresã de înaintare, purtând numele reprezentantului legal, semnãtura şi ştampila;
i) sã asigure transparenţa activitãţii de gestiune colectivã în raporturile cu autoritãţile publice care au drept de control şi, prin acestea, cu utilizatorii;
j) sã îndeplineascã orice altã activitate, conform mandatului special primit de la titularii dreptului de autor sau ai drepturilor conexe, în limitele obiectului lor de activitate.
(2) Contractele de reprezentare încheiate de organismele similare din strãinãtate, prevãzute la alin. (1) lit. d), se încheie în formã scrisã, cu menţionarea modului de realizare a schimbului de informaţii privind repertoriul pãrţilor, a drepturilor gestionate, a duratei şi a modalitãţilor de platã."
99. Articolul 131 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 131 - (1) În vederea iniţierii procedurilor de negociere, organismele de gestiune colectivã trebuie sã depunã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere, însoţitã de metodologiile propuse a fi negociate, potrivit prevederilor art. 130 alin. (1) lit. b).
(2) Metodologiile se negociazã în cadrul unei comisii constituite prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, emisã în termen de maximum cinci zile de la primirea cererii de iniţiere a procedurilor de negociere. Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala organismelor de gestiune colectivã. Comisia de negociere este constituitã din:
a) câte un reprezentant al principalelor organisme de gestiune colectivã, care funcţioneazã pentru câte o categorie de drepturi;
b) câte un reprezentant al principalelor structuri asociative ale utilizatorilor, numit dintre acestea, sau, în lipsa acestora, câte un reprezentant al primilor trei utilizatori majori din domeniu, stabiliţi pe baza cifrei de afaceri, precum şi al societãţilor publice de radiodifuziune şi de televiziune, dupã caz.
(3) În vederea desemnãrii în cadrul comisiei menţionate la alin. (2), organismele de gestiune colectivã vor depune la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, o datã cu metodologiile, lista structurilor asociative ale utilizatorilor sau pe cea a utilizatorilor majori, care urmeazã a fi convocaţi pentru negocieri, precum şi elementele de identificare a acestora.
(4) Decizia de desemnare a comisiei de negociere se comunicã pãrţilor prin scrisoare recomandatã, împreunã cu propunerea de metodologii depusã de organismele de gestiune colectivã."
100. Dupã articolul 131 se introduc articolele 131^1 , 131^2 , 131^3 şi 131^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 131^1 . - (1) Metodologiile se negociazã de cãtre organismele de gestiune colectivã cu reprezentanţii prevãzuţi la art. 131 alin. (2) lit. b), ţinându-se seama de urmãtoarele criterii principale:
a) categoria titularilor de drepturi, membri sau nemembri, şi domeniul pentru care se poartã negocierea;
b) categoria de utilizatori pe care îi reprezintã la negocieri structurile asociative sau ceilalţi utilizatori desemnaţi sã negocieze;
c) repertoriul, confirmat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, gestionat de organismul de gestiune colectivã, pentru membrii proprii, precum şi pentru membrii altor organisme strãine similare, în baza contractelor de reprezentare;
d) proporţia utilizãrii repertoriului gestionat de un organism de gestiune colectivã;
e) proporţia utilizãrilor pentru care utilizatorul a îndeplinit obligaţiile de platã prin contracte directe cu titularii de drepturi;
f) veniturile obţinute de utilizatori din activitatea care utilizeazã repertoriul ce face obiectul negocierii;
g) cheltuielile ocazionate de utilizare, în cazul în care nu existã venituri.
(2) Organismele de gestiune colectivã pot solicita, de la aceeaşi categorie de utilizatori, cu excepţia distribuitorilor prin cablu, tarife forfetare sau procentuale între 1% şi 10%, pentru drepturile de autor şi, respectiv, între 0,5% şi 3%, pentru drepturile conexe, raportate la veniturile obţinute de utilizatori din activitatea care utilizeazã repertoriul, iar, în lipsa acestor venituri, la cheltuielile ocazionate de utilizare.
(3) Tarifele forfetare sau procentuale prevãzute la alin. (2) pot fi solicitate numai dacã şi în mãsura în care drepturile de autor sau drepturile conexe protejate se aflã în termenele de protecţie prevãzute de lege.
(4) Remuneraţiile datorate titularilor de drepturi, potrivit prevederilor alin. (2) şi (3), se calculeazã prin aplicarea procentelor negociate la acea parte din veniturile obţinute de utilizatori, corespunzãtoare ponderii utilizãrii repertoriului protejat în activitatea utilizatorilor.
Art. 131^2 . - (1) Negocierea metodologiilor se desfãşoarã conform programului stabilit între pãrţi pe o duratã de maximum 45 de zile calendaristice de la data constituirii comisiei.
(2) Înţelegerea pãrţilor cu privire la metodologiile negociate se consemneazã într-un protocol care se depune la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Protocolul se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala organismelor de gestiune colectivã, prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, emisã în cinci zile de la data depunerii. Metodologiile astfel publicate sunt opozabile tuturor utilizatorilor din domeniul pentru care s-a negociat.
(3) În situaţia în care, în urma negocierilor, comisia nu a convenit o formã unicã a metodologiilor, oricare dintre pãrţi poate solicita Oficiului Român pentru Drepturile de Autor iniţierea procedurii de mediere efectuatã de cãtre arbitri, la care Oficiul Român pentru Drepturile de Autor participã cu rol consultativ.
(4) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor convoacã pãrţile în vederea desemnãrii, prin tragere la sorţi, a cinci arbitri titulari, care vor constitui completul de mediere, şi a trei arbitri de rezervã. Aceştia din urmã îi vor înlocui, în ordinea tragerii la sorţi, pe arbitrii titulari indisponibili. Desemnarea arbitrilor prin tragere la sorţi se face şi în cazul absenţei pãrţilor convocate.
(5) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor convoacã, la sediul sãu, arbitrii desemnaţi şi pãrţile, în vederea constituirii completului de mediere. Completul de mediere stabileşte onorariul, în limitele uzanţelor profesionale pentru activitãţile arbitrale, primul termen şi locul medierii, şi informeazã pãrţile.
(6) Cele douã pãrţi aflate în mediere, organismele de gestiune colectivã şi, respectiv, utilizatorii, contribuie, în mod egal, la plata onorariului stabilit de arbitri. Sumele se depun la casieria Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, înainte de primul termen de mediere. Neplata în termen atrage decãderea pãrţii care nu a achitat onorariul din dreptul de a propune probe şi de a formula concluzii pe durata medierii.
(7) Arbitrii au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la primul termen al medierii, sã depunã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor hotãrârea cuprinzând forma finalã a metodologiilor supuse medierii, în vederea comunicãrii cãtre pãrţi. În mod excepţional, arbitrii pot solicita, motivat, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor prelungirea acestui termen cu maximum 15 zile. Arbitrii îşi pot ridica onorariul de la casieria Oficiului Român pentru Drepturile de Autor numai dupã depunerea hotãrârii arbitrale.
(8) Hotãrârea arbitralã privind forma definitivã a metodologiilor se comunicã pãrţilor de cãtre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala Oficiului, prin decizie a directorului general, emisã în termen de cinci zile de la data depunerii. Metodologiile astfel publicate sunt opozabile tuturor utilizatorilor din domeniul pentru care s-a negociat şi nu se pot acorda reduceri la plata remuneraţiilor datorate, altele decât cele prevãzute în metodologiile publicate.
(9) În termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotãrârii arbitrale, pãrţile pot face apel împotriva acesteia la instanţa Curţii de Apel Bucureşti, care se va pronunţa asupra cauzei, în complet civil. Hotãrârea arbitralã este executorie de drept pânã la pronunţarea soluţiei cu privire la menţinerea sau modificarea metodologiilor. Soluţia Curţii de Apel este definitivã şi irevocabilã, se comunicã Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, prin decizie a directorului general, emisã în cinci zile de la data comunicãrii.
Art. 131^3 . - Organismele de gestiune colectivã sau, dupã caz, structurile asociative ale utilizatorilor, utilizatorii majori ori societãţile publice de radiodifuziune sau de televiziune pot formula o nouã cerere de iniţiere a procedurilor de negociere a tarifelor şi metodologiilor numai dupã trei ani de la data publicãrii lor în formã definitivã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pânã la publicarea noilor metodologii, rãmân valabile vechile metodologii.
Art. 131^4 . - Remuneraţiile stabilite în sumã fixã se pot modifica anual, începând cu prima lunã a anului urmãtor celui în care s-au publicat metodologiile, de cãtre organismele de gestiune colectivã, pe baza indicelui de inflaţie, stabilit la nivel naţional. Aceste modificãri se depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, urmând a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe cheltuiala organismelor de gestiune colectivã, prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, emisã în termen de cinci zile de la data depunerii. Modificãrile devin efective începând cu luna urmãtoare publicãrii."
101. Articolul 132 se abrogã.
102. Articolul 133 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 133. - (1) Colectarea sumelor datorate de utilizatori se face de cãtre un singur organism de gestiune colectivã, pentru aceeaşi categorie de utilizatori, cu excepţia sumelor datorate pentru utilizãrile prin radiodifuzare şi prin proiecţie publicã în cinematografe, care se colecteazã de cãtre organismele de gestiune colectivã, pentru fiecare categorie de titulari de drepturi.
(2) Organismele de gestiune colectivã beneficiare stabilesc, printr-un protocol care se depune la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor:
a) proporţia repartizãrii remuneraţiei între categoriile de beneficiari;
b) organismul de gestiune colectivã care urmeazã a fi numit, dintre acestea, prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, drept colector unic;
c) modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea realã a costurilor de colectare ale organismului de gestiune care este colector unic.
(3) În cazul în care organismele de gestiune colectivã beneficiare nu depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor protocolul menţionat la alin. (2), în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a metodologiilor, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor desemneazã, dintre acestea, prin decizie a directorului general, drept colector unic, un organism de gestiune colectivã.
(4) Pentru situaţia prevãzutã la alin. (3), colectorul unic desemnat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu poate repartiza sumele colectate nici între organismele beneficiare, nici propriilor membri, decât dupã depunerea la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a unui protocol încheiat între organismele beneficiare, prin care se stabileşte numai proporţia repartizãrii sumelor colectate. Cheltuielile de colectare, în acest caz, se evidenţiazã distinct şi trebuie sã fie justificate prin documente privind acoperirea realã a costurilor de colectare ale organismului de gestiune care este colector unic.
(5) Sumele colectate de organismul de gestiune colectivã, în calitate de colector unic, potrivit prevederilor art. 107^1 alin. (1), art. 121 alin. (4) şi alin. (1) şi (3) ale prezentului articol, se evidenţiazã în conturi analitice distincte.
(6) Organismul de gestiune colectivã, care este colector unic, are obligaţia sã asigure transparenţa activitãţilor de colectare, precum şi a costurilor aferente în raporturile cu organismele de gestiune colectivã beneficiare, iar acestea au obligaţia de a sprijini activitatea de colectare.
(7) Prevederile art. 134 alin. (2) lit. f) se aplicã în mod corespunzãtor şi organismelor de gestiune colectivã care sunt colectori unici.
(8) Organismele de gestiune colectivã pot înfiinţa, cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, organisme comune de colectare pentru mai multe domenii, care sã funcţioneze potrivit prevederilor legale referitoare la federaţiile de persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial, precum şi potrivit prevederilor exprese privind organizarea şi funcţionarea organismelor de gestiune colectivã, din prezenta lege."
103. Alineatul (2) al articolului 134 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Gestiunea colectivã se exercitã potrivit urmãtoarelor reguli:
a) deciziile privind metodele şi regulile de colectare a remuneraţiei şi a altor sume de la utilizatori şi cele de repartizare a acestora între titularii de drepturi, cât şi cele privind alte aspecte mai importante ale gestiunii colective trebuie sã fie luate de membri, în cadrul adunãrii generale, potrivit statutului;
b) comisionul datorat de titularii de drepturi, care sunt membri ai unui organism de gestiune colectivã, pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale acestuia, prevãzute la art. 127 alin. (1) lit. i), cumulat cu comisionul datorat organismului de gestiune colectivã care este colector unic, potrivit prevederilor art. 133 alin. (2) lit. c) şi alin. (4), nu poate fi mai mare de 30% din sumele colectate anual;
c) în lipsa unei hotãrâri exprese a adunãrii generale, sumele colectate de un organism de gestiune colectivã nu pot fi utilizate în scopuri comune, altele decât acoperirea costurilor reale ale colectãrii şi repartizãrii cãtre membri a sumelor cuvenite; adunarea generalã poate decide ca maximum 30% din sumele colectate sã poatã fi utilizate în scopuri comune şi numai în limita obiectului de activitate;
d) sumele colectate de un organism de gestiune colectivã se repartizeazã individual titularilor de drepturi, proporţional cu utilizarea repertoriului fiecãruia, în termen de maximum şase luni de la data colectãrii; titularii de drepturi pot pretinde plata sumelor colectate nominal sau a cãror repartizare nu presupune o documentare specialã, în termen de 30 de zile de la data colectãrii;
e) comisionul datorat de titularii de drepturi se reţine acestora, din sumele cuvenite fiecãruia, dupã calcularea repartiţiei individuale, iar suma rezultatã se impoziteazã potrivit legii;
f) veniturile rezultate din plasamentele sumelor nerevendicate şi nerepartizate, aflate în depozite bancare sau obţinute din alte operaţiuni efectuate în limita obiectului de activitate, precum şi cele obţinute cu titlu de prejudicii sau daune ca urmare a încãlcãrii drepturilor de autor sau conexe, se cuvin şi se repartizeazã titularilor de drepturi şi nu pot constitui venituri ale organismului de gestiune colectivã."
104. Dupã articolul 134 se introduce articolul 134^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 134^1 . - (1) Organismele de gestiune colectivã au obligaţia sã publice, în format electronic, pe pagina proprie de Internet, urmãtoarele informaţii actualizate:
a) statutul;
b) lista membrilor organelor de conducere centrale şi locale, componenţa comisiilor interne şi lista responsabililor locali;
c) situaţia anualã privind soldul sumelor nerepartizate, sumele colectate pe categorii de utilizatori, sumele reţinute, costul gestiunii şi sumele repartizate pe categorii de titulari;
d) darea de seamã anualã;
e) informaţiile privind adunarea generalã, cum ar fi: data şi locul convocãrii, ordinea de zi, proiectele de hotãrâre şi hotãrârile adoptate;
f) alte date necesare informãrii membrilor.
(2) Orice membru are dreptul de a solicita, în nume personal sau prin reprezentant autorizat, informaţii detaliate şi documente privind sumele ce i-au fost repartizate în ultimele 12 luni, provenienţa, modul de calcul al drepturilor şi reţinerile aplicate, precum şi verificarea concordanţei acestor date cu prevederile regulamentului de repartizare.
(3) Într-un interval de timp de 30 de zile înainte de adunarea generalã, orice membru are dreptul sã consulte, la sediul organismului de gestiune colectivã:
a) darea de seamã anualã;
b) bilanţul contabil;
c) raportul organelor de conducere şi al comisiei de cenzori;
d) textul şi expunerea de motive a hotãrârilor ce urmeazã a fi supuse aprobãrilor adunãrii generale;
e) salariile individuale ale angajaţilor;
f) situaţia sumelor din conturile bancare, a plasamentelor şi a dobânzilor obţinute la închiderea ultimului exerciţiu financiar;
g) situaţia privind categoriile de utilizatori, numãrul plãtitorilor din fiecare categorie şi suma globalã colectatã de la fiecare categorie;
h) situaţia litigiilor cu utilizatorii.
(4) Accesul la informaţiile prevãzute la alin. (3) se face, în regim de confidenţialitate, pe bazã de cerere scrisã şi cu limitarea accesului la datele personale ale angajaţilor organismului de gestiune colectivã.
(5) Membrii care considerã cã li s-ar fi încãlcat dreptul de acces la informaţiile solicitate pot sesiza, în termen de trei zile, comisia permanentã specialã privind accesul la informaţii, desemnatã de adunarea generalã, formatã din cinci membri, care nu sunt angajaţi şi nu fac parte din organele de conducere. Comisia este obligatã sã rãspundã, în termen de şapte zile, atât celui care a formulat sesizarea, cât şi administratorului general. Comisia întocmeşte un raport anual asupra activitãţii sale, pe care îl înainteazã adunãrii generale şi Oficiului Român pentru Drepturile de Autor."
105. Articolul 135 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 135. - (1) Organismele de gestiune colectivã au obligaţia sã depunã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în primul trimestru al fiecãrui an, dupã desfãşurarea adunãrii generale:
a) darea de seamã anualã, aprobatã de adunarea generalã;
b) raportul anual al comisiei de cenzori, prezentat adunãrii generale;
c) hotãrârile judecãtoreşti privind înregistrarea modificãrilor la statut, avizate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor;
d) repertoriul actualizat;
e) contractele de reprezentare cu organismele similare din strãinãtate.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi d) se depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în formatul stabilit prin decizie a directorului general al Oficiului."
106. Articolul 136 se abrogã.
107. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 137 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Organizarea şi funcţionarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, precum şi structura personalului se stabilesc prin regulament aprobat prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor este numit prin decizie a primuluiministru, la propunerea ministrului coordonator."
108. Alineatul (4) al articolului 137 se abrogã.
109. Articolul 138 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 138. - (1) Atribuţiile Oficiului Român pentru Drepturile de Autor sunt urmãtoarele:
a) reglementeazã activitatea din domeniu, prin decizii ale directorului general;
b) elaboreazã proiecte de acte normative în domeniul sãu de activitate;
c) ţine evidenţa repertoriilor transmise de organismele de gestiune colectivã;
d) organizeazã şi administreazã, contra cost, înregistrarea, în registrele naţionale şi în alte evidenţe naţionale specifice, prevãzute de lege;
e) avizeazã constituirea şi supravegheazã funcţionarea organismelor de gestiune colectivã;
f) avizeazã, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, potrivit legii, înscrierea în Registrul aflat la grefa judecãtoriei, a asociaţiilor şi fundaţiilor constituite în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe, inclusiv în ceea ce priveşte asociaţiile pentru combaterea pirateriei;
g) controleazã din oficiu, pe cheltuialã proprie, respectarea legislaţiei din domeniu şi aplicã sancţiuni contravenţionale potrivit legii;
h) controleazã funcţionarea organismelor de gestiune colectivã şi stabileşte mãsurile de intrare în legalitate sau aplicã sancţiuni, dupã caz;
i) controleazã la cerere, pe cheltuiala titularilor unor drepturi protejate, activitãţile care constituie încãlcãri ale legislaţiei în domeniu, şi aplicã sancţiuni contravenţionale, potrivit legii;
j) încheie acte de constatare a infracţiunilor din domeniu, ridicã mijloace materiale de probã şi le înainteazã organelor de urmãrire penalã;
k) administreazã baza de date, la nivel naţional, privind contravenţiile sancţionate în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe;
l) asigurã secretariatul procedurilor de mediere desfãşurate potrivit legii;
m) efectueazã, contra cost, constatãri tehnico-ştiinţifice şi expertize, prin specialişti proprii, la solicitarea organelor de cercetare penalã sau a instanţelor judecãtoreşti;
n) desfãşoarã activitãţi de informare privind legislaţia din domeniu, pe cheltuialã proprie, precum şi activitãţi de instruire, pe cheltuiala celor interesaţi;
o) desfãşoarã activitãţi de reprezentare în relaţiile cu organizaţiile de specialitate similare şi cu organizaţiile internaţionale din domeniu, la care statul român este parte;
p) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege.
(2) Prin hotãrâre a Guvernului se stabilesc tarifele operaţiunilor ce pot fi efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, contra cost."
110. Dupã articolul 138 se introduc articolele 138^1 , 138^2 , 138^3 şi 138^4 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 138^1 . - Cu ocazia controalelor efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor potrivit prevederilor art. 138, persoana controlatã este obligatã sã prezinte orice documente şi informaţii solicitate de organele de control şi sã predea copii dupã acestea, dacã sunt solicitate.
Art. 138^2 . - (1) Activitatea de control a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, prevãzutã la art. 138 alin. (1) lit. h), se desfãşoarã numai cu notificarea prealabilã a organismului de gestiune colectivã controlat, comunicându-se totodatã şi obiectivele controlului. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor poate efectua controale generale o datã pe an, notificate cu 10 zile înainte de efectuarea controlului, precum şi controale punctuale privind probleme care fac obiectul unor reclamaţii, ori de câte ori este nevoie, notificate cu trei zile înainte.
(2) Cu ocazia controalelor efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, administratorul general este obligat sã prezinte orice documente şi informaţii solicitate de organele de control şi sã predea copii dupã acestea, dacã sunt solicitate. Organele de control pot lua note explicative în legãturã cu situaţiile constatate, atât administratorului general, cât şi altor persoane angajate.
(3) Concluziile organelor de control ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, împreunã cu observaţiile administratorului general, se consemneazã într-un procesverbal.
(4) Pe baza concluziilor controlului, în cazul constatãrii unor nereguli, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor poate aplica sancţiuni contravenţionale în termen de 30 de zile de la constatare.
Art. 138^3 . - În cazul în care organismul de gestiune colectivã nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 124 şi 126 sau încalcã obligaţiile prevãzute la art. 130, 133, 134, 134^1 sau 135, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor poate acorda organismului de gestiune colectivã, prin decizie a directorului general, un termen pentru intrarea în legalitate. Decizia poate fi atacatã la instanţele judecãtoreşti de contencios administrativ. În cazul nerespectãrii deciziei rãmase definitive, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor retrage avizul prevãzut la art. 125, pânã la schimbarea administratorului general de cãtre adunarea generalã.
Art. 138^4 . - (1) Pe lângã Oficiul Român pentru Drepturile de Autor funcţioneazã un corp de arbitri, format din 20 de membri, numiţi prin ordin al ministrului coordonator. Numirea se face dintre candidaţii cu pregãtire juridicã şi cu minimum 10 ani de activitate în domeniul dreptului civil, propuşi de organismele de gestiune colectivã, de structurile asociative ale utilizatorilor şi de societãţile publice de radiodifuziune şi de televiziune. Propunerile se depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, împreunã cu o prezentare a candidatului propus şi cu acceptul scris al acestuia, incluzând informaţii privind modalitãţile de convocare.
(2) Arbitrii nu au calitatea de salariaţi ai Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi au dreptul la un onorariu pentru participarea la medierea metodologiilor de colectare a drepturilor gestionate de cãtre organismele de gestiune colectivã în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
(3) Corpul de arbitri va fi reconstituit în cazul în care numãrul arbitrilor permanent disponibili este mai mic de 16."
111. Titlul capitolului III al titlului III va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Mãsuri de protecţie, proceduri şi sancţiuni"
112. Dupã titlul capitolului III se introduce secţiunea I, cu articolele 138^5 şi 138^6 , cu urmãtorul cuprins:
"Secţiunea I
Mãsuri tehnice de protecţie şi informaţii privind regimul drepturilor
Art. 138^5 . - (1) Autorul unei opere, artistul interpret sau executant, producãtorul de fonograme ori de înregistrãri audiovizuale, organismul de radiodifuziune sau de televiziune şi fabricantul de bazã de date pot sã instituie mãsuri tehnice de protecţie a drepturilor recunoscute prin prezenta lege.
(2) Prin mãsuri tehnice, în sensul prezentei legi, se înţelege utilizarea oricãrei tehnologii, a unui dispozitiv sau a unei componente care, în cadrul funcţionãrii sale normale, este destinatã sã previnã sau sã împiedice actele care nu sunt autorizate de titularii drepturilor recunoscute prin prezenta lege.
(3) Mãsurile tehnice sunt considerate eficiente atunci când utilizarea unei opere sau a oricãrui alt obiect al protecţiei este controlatã de cãtre titularul de drepturi prin aplicarea unui cod de acces sau a unui procedeu de protecţie, precum criptarea, codarea, bruierea sau orice transformare a operei ori a altui obiect al protecţiei sau printr-un mecanism de control al copierii, dacã mãsurile îndeplinesc obiectivul de asigurare a protecţiei.
(4) Titularii de drepturi care au instituit mãsuri tehnice de protecţie au obligaţia de a pune la dispoziţia beneficiarilor excepţiilor prevãzute la art. 33 alin. (1) lit. a), c) şi e), art. 33 alin. (2) lit. d) şi e) şi art. 38 mijloacele necesare pentru accesul legal la operã sau la oricare alt obiect al protecţiei.
Art. 138^6 . - (1) Titularii drepturilor recunoscute prin prezenta lege pot sã furnizeze, în format electronic, asociat unei opere sau oricãrui alt obiect al protecţiei sau în contextul comunicãrii publice a acestora, informaţii privind regimul drepturilor.
(2) Prin informaţii privind regimul drepturilor, în sensul prezentei legi, se înţelege orice informaţie furnizatã de titularii de drepturi care permite identificarea operei sau a oricãrui alt obiect al protecţiei prin prezenta lege, a autorului sau a altui titular de drepturi, precum şi condiţiile şi modalitãţile de utilizare a operei sau a oricãrui alt obiect al protecţiei, precum şi orice numãr sau cod reprezentând aceste informaţii."
113. Dupã articolul 138^6 se introduce titlul secţiunii a II-a cu urmãtorul cuprins:
"Secţiunea a II-a
Proceduri şi sancţiuni"
114. Articolul 139 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 139. - (1) Încãlcarea drepturilor recunoscute şi garantate prin prezenta lege atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, potrivit legii. Dispoziţiile procedurale sunt cele prevãzute în prezenta lege, care se completeazã cu cele de drept comun.
(2) Titularii ale cãror drepturi au fost încãlcate pot solicita instanţelor de judecatã sau altor organisme competente, dupã caz, recunoaşterea drepturilor lor şi constatarea încãlcãrii acestora şi pot pretinde repararea prejudiciului calculat potrivit normelor legale; în cazul în care prejudiciul nu poate fi determinat în acest fel, aceştia pot pretinde acordarea de despãgubiri reprezentând triplul remuneraţiilor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a fãcut obiectul faptei ilicite.
(3) În cazul încãlcãrii unor drepturi recunoscute şi protejate prin prezenta lege, titularii acestora pot cere instanţei de judecatã sau altor organe competente potrivit legii sã dispunã de îndatã luarea unor mãsuri pentru prevenirea producerii unor pagube iminente sau pentru asigurarea reparãrii acestora, dupã caz.
(4) Titularii de drepturi pot solicita instanţei judecãtoreşti ordonarea unor mãsuri de asigurare a dovezilor sau de constatare a unei stãri de fapt, atunci când existã un risc de încãlcare a drepturilor prevãzute de prezenta lege şi dacã existã un risc de distrugere a elementelor de probã.
(5) Pentru ordonarea mãsurilor provizorii şi a mãsurilor asiguratorii prevãzute la alin. (3), precum şi pentru dispunerea mãsurilor de asigurare a dovezilor sau de constatare a unei stãri de fapt prevãzute la alin. (4), precum şi pentru exercitarea cãilor de atac asupra mãsurilor luate, sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore.
(6) Instanţele judecãtoreşti sunt abilitate sã adopte mãsurile prevãzute la alin. (3) şi (4), fãrã citarea pãrţii adverse, în cazurile în care acest lucru va fi necesar, în special atunci când orice întârziere este de naturã sã cauzeze un prejudiciu ireparabil sau când existã riscul demonstrabil de distrugere a elementelor de probã.
(7) Pentru adoptarea mãsurilor prevãzute la alin. (3) şi (4), instanţele judecãtoreşti vor pretinde reclamantului sã furnizeze orice element de probã, accesibil în mod rezonabil, pentru a dovedi, cu suficientã certitudine, cã s-a adus atingere dreptului sãu ori cã o astfel de atingere este iminentã. În acest caz, instanţele judecãtoreşti pot sã cearã reclamantului sã depunã o cauţiune suficientã pentru a asigura compensarea oricãrui prejudiciu care ar putea fi suferit de pârât.
(8) Instanţa poate sã autorizeze ridicarea de obiecte şi înscrisuri care constituie dovezi ale încãlcãrii drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, în original sau în copie.
(9) Mãsurile de asigurare a dovezilor sau de constatare a unei stãri de fapt dispuse de instanţã vor fi duse la îndeplinire prin executor judecãtoresc. Titularii drepturilor ce se presupune cã au fost încãlcate ori cu privire la care existã pericolul de a fi încãlcate sau reprezentanţii acestor titulari au dreptul de a participa la punerea în executare a mãsurilor de asigurare a dovezilor ori de constatare a unei stãri de fapt.
(10) Titularii drepturilor încãlcate pot cere instanţei de judecatã sã dispunã aplicarea oricãreia dintre urmãtoarele mãsuri:
a) remiterea, pentru acoperirea prejudiciilor suferite, a încasãrilor realizate prin actul ilicit sau, dacã prejudiciile nu pot fi reparate în acest mod, remiterea bunurilor rezultate din fapta ilicitã, în vederea valorificãrii acestora, pânã la acoperirea integralã a prejudiciilor cauzate;
b) distrugerea echipamentelor şi a mijloacelor aflate în proprietatea fãptuitorului, a cãror destinaţie unicã sau principalã a fost aceea de producere a actului ilicit;
c) scoaterea din circuitul comercial, prin confiscare şi distrugere, a copiilor efectuate ilegal;
d) publicarea în mijloace de comunicare în masã a hotãrârii instanţei de judecatã, pe cheltuiala celui care a sãvârşit fapta.
(11) Dispoziţiile alin. (10) lit. c) nu se aplicã pentru construcţiile realizate cu încãlcarea drepturilor privind opera de arhitecturã, protejate prin prezenta lege, dacã distrugerea clãdirii nu este impusã de circumstanţele cazului respectiv."
115. Dupã articolul 139 se introduc articolele 139^1 , 139^2 , 139^3 , 139^4 , 139^5 , 139^6 , 139^7 , 139^8 şi 139^9 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 139^1 . - (1) Titularul dreptului de autor sau al drepturilor conexe poate fi reprezentat, în toate procedurile, negocierile şi actele juridice, pe toatã durata şi în orice stadiu al procesului civil sau penal ori în afara unui astfel de proces, prin mandatar cu procurã specialã.
(2) Pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi pentru retragerea plângerii prealabile şi împãcarea pãrţilor, mandatul se considerã special, dacã este dat pentru reprezentarea titularului de drepturi de autor sau de drepturi conexe, în orice situaţie de încãlcare a drepturilor sale.
Art. 139^2 . - Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 20.000.000 lei la 200.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) încãlcarea prevederilor art. 21;
b) încãlcarea prevederilor art. 88 şi 89;
c) încãlcarea prevederilor art. 129 alin. (4) şi (5), art. 130, alin. (1) lit. a), b), c), e), f), h) şi i), art. 134, art. 134^1 alin. (1) şi art. 135 alin. (1);
d) încãlcarea prevederilor art. 107 alin. (3);
e) fixarea, fãrã autorizarea sau consimţãmântul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a interpretãrilor sau a execuţiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune.
Art. 139^3 . - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 25.000.000 lei la 250.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) neplata remuneraţiei compensatorii pentru copia privatã;
b) neplata de cãtre utilizatori a sumelor prevãzute în tarife şi metodologii, stabilite potrivit prevederilor art. 131^2 .
(2) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100.000.000 lei la 250.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) neprezentarea de cãtre utilizatori a informaţiilor şi documentelor prevãzute la art. 130 alin. (1) lit. h);
b) neprezentarea de cãtre utilizatori cãtre titularii de drepturi sau cãtre reprezentanţii acestora a listelor cuprinzând repertoriul utilizat sau prezentarea eronatã ori incompletã;
c) încãlcarea prevederilor art. 138^1 şi art. 138^2 alin. (2).
(3) În cazul în care contravenientul desfãşoarã o activitate care se bazeazã exclusiv pe utilizarea de opere sau de produse purtãtoare de drepturi conexe, pentru repetarea sãvârşirii faptelor prevãzute la alin. (1) şi (2), în termen de un an, organul constatator aplicã şi sancţiunea complementarã a suspendãrii activitãţii contravenientului, pânã la plata sumelor datorate.
Art. 139^4 . - Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 50.000.000 lei la 250.000.000 lei şi cu confiscarea mãrfurilor pirat sau a dispozitivelor pirat de control al accesului urmãtoarele fapte:
a) distribuirea de mãrfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului ori deţinerea acestora în scopul distribuirii, atunci când aceste activitãţi se desfãşoarã în public, cu excepţia magazinelor specializate în distribuirea de produse purtãtoare de drepturi de autor sau conexe, pentru care fapta constituie infracţiune;
b) oferirea spre vânzare sau închiriere de mãrfuri pirat prin prezentarea copertelor şi a cataloagelor de mãrfuri pirat;
c) punerea la dispoziţie de cãtre agenţii economici a spaţiilor, echipamentelor, mijloacelor de transport, bunurilor sau serviciilor proprii, în vederea sãvârşirii de cãtre o altã persoanã fizicã sau juridicã a unei contravenţii prevãzute de prezenta lege.
Art. 139^5 . - (1) Sancţiunile contravenţionale prevãzute la art. 139^2 -139^4 se aplicã şi persoanelor juridice. În cazul în care contravenientul, persoanã juridicã, desfãşoarã activitãţi care implicã, conform obiectului sãu de activitate, comunicarea publicã de opere sau de produse purtãtoare de drepturi de autor sau drepturi conexe, limitele amenzilor contravenţionale se mãresc de patru ori.
(2) Contravenţiile prevãzute la art. 139^2 se constatã şi se aplicã de persoanele împuternicite de directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
(3) Contravenţiile prevãzute la art. 139^3 -139^4 se constatã, iar sancţiunile se aplicã de persoanele împuternicite de directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor sau de structurile specializate din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. În acest caz, în vederea elaborãrii de cãtre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a bazei de date necesare aplicãrii prevederilor art. 139^6 alin. (4), acesta va încheia un protocol cu Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Art. 139^6 . - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani realizarea, în scopuri comerciale, cu orice mijloace şi în orice mod, de mãrfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului, precum şi importul, tranzitul sau orice altã modalitate de introducere a acestora pe piaţa internã.
(2) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani distribuirea sau deţinerea, în scopuri comerciale, de mãrfuri pirat ori de dispozitive pirat de control al accesului, în magazine specializate în distribuirea de produse purtãtoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe.
(3) Constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani depozitarea şi transportul, în scopuri comerciale, de mãrfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului.
(4) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani, dacã anterior s-au aplicat douã sancţiuni contravenţionale pentru fapte de acelaşi fel, sãvârşirea oricãreia dintre urmãtoarele fapte:
a) distribuirea de mãrfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului sau deţinerea acestora în scopul distribuirii, atunci când aceste activitãţi se desfãşoarã în public;
b) oferirea spre vânzare sau închiriere de mãrfuri pirat prin prezentarea copertelor şi a cataloagelor de mãrfuri pirat.
(5) În cazul în care oricare dintre faptele prevãzute la alin. (1)-(3) au produs consecinţe deosebit de grave, acestea se sancţioneazã cu închisoare de la 5 la 10 ani. În acest caz, calculul prejudiciului se efectueazã ţinându-se seama de mãrfurile pirat deţinute în condiţiile prevãzute la alin. (1)-(3) şi de preţul în lei per unitate al produselor originale similare la data sãvârşirii faptei.
(6) Închirierea de mãrfuri pirat sau dispozitive pirat de control al accesului, precum şi oferirea spre vânzare sau închiriere a acestora prin anunţuri publice ori prin mijloace electronice de comunicare constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei.
(7) În sensul prezentei legi, prin mãrfuri pirat se înţelege: toate copiile realizate fãrã consimţãmântul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau parţial, dupã un produs purtãtor al dreptului de autor sau al drepturilor conexe.
(8) În sensul prezentei legi, prin dispozitive pirat de control al accesului se înţelege orice dispozitiv neautorizat realizat pentru facilitarea accesului la servicii de programe de televiziune cu acces condiţionat.
(9) Scopul comercial se prezumã dacã marfa pirat este identificatã la sediul, la punctele de lucru, în anexele acestora sau în mijloacele de transport utilizate de agenţii economici care au în obiectul de activitate reproducerea, distribuirea, închirierea, depozitarea sau transportul de produse purtãtoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe.
Art. 139^7 . - Refuzul de a declara provenienţa mãrfurilor pirat ori a dispozitivelor pirat de control al accesului se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã de la 25.000.000 lei la 200.000.000 lei.
Art. 139^8 . - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendã de la 25.000.000 lei la 400.000.000 lei punerea la dispoziţia publicului, fãrã consimţãmântul titularilor de drepturi, a produselor purtãtoare de drepturi de autor, de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date, astfel încât publicul sã le poatã accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.
Art. 139^9 . - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendã de la 100.000.000 lei la 400.000.000 lei reproducerea neautorizatã pe sisteme de calcul a programelor de calculator în oricare dintre urmãtoarele modalitãţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea."
116. Articolul 140 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 140. - (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendã de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei urmãtoarele fapte comise fãrã autorizarea sau consimţãmântul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, dacã aceste fapte nu constituie o infracţiune mai gravã:
a) distribuirea operelor sau a produselor purtãtoare de drepturi conexe;
b) importul, pe piaţa internã, a copiilor operelor sau produselor purtãtoare de drepturi conexe, realizate cu consimţãmântul titularilor;
c) închirierea operelor sau produselor purtãtoare de drepturi conexe;
d) comunicarea publicã a operelor, altele decât cele muzicale, sau a produselor purtãtoare de drepturi conexe;
e) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtãtoare de drepturi conexe;
f) retransmiterea prin cablu a operelor sau a produselor purtãtoare de drepturi conexe;
g) realizarea de opere derivate;
h) fixarea, în scop comercial, a interpretãrilor sau a execuţiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune.
(2) Prin produse purtãtoare de drepturi conexe se înţelege interpretãrile sau execuţiile artistice fixate, fonogramele, videogramele ori propriile emisiuni sau servicii de programe ale organismelor de radiodifuziune şi de televiziune."
117. Articolul 141 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 141. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendã de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fãrã drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţã publicã o operã sub un alt nume decât acela decis de autor."
118. Articolul 142 se abrogã.
119. Articolul 143 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 143. - (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei fapta persoanei care produce, importã, distribuie sau închiriazã, oferã, prin orice mod, spre vânzare sau închiriere, ori deţine, în vederea comercializãrii, dispozitive ori componente care permit neutralizarea mãsurilor tehnice de protecţie sau care presteazã servicii care conduc la neutralizarea mãsurilor tehnice de protecţie, inclusiv, în mediul digital.
(2) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã de la 50.000.000 lei la 300.000.000 lei fapta persoanei care, în cunoştinţã de cauzã şi fãrã a avea consimţãmântul titularilor de drepturi:
a) înlãturã, în cunoştinţã de cauzã şi cu scop comercial, de pe opere sau alte produse protejate, ori modificã pe acestea orice informaţie sub formã electronicã, privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe aplicabil;
b) distribuie, importã în scopul distribuirii, radiodifuzeazã ori comunicã public sau pune la dispoziţia publicului, astfel încât sã poatã fi accesate, în orice loc şi în orice moment ales în mod individual, fãrã drept, prin intermediul tehnicii digitale, opere sau alte produse protejate, pentru care informaţiile existente sub formã electronicã, privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe, au fost înlãturate ori modificate fãrã autorizaţie, ştiind cã acest lucru permite, faciliteazã, provoacã sau ascunde o infracţiune prevãzutã în prezenta lege."
120. Dupã articolul 143, se introduce art. 143^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 143^1 . - (1) Nu se pedepseşte persoana care, mai înainte de a fi începutã urmãrirea penalã, denunţã autoritãţilor competente participarea sa la o asociaţie sau înţelegere în vederea comiterii uneia dintre infracţiunile prevãzute la art. 139^6 , permiţând astfel identificarea şi tragerea la rãspundere penalã a celorlalţi participanţi.
(2) Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevãzute la art. 139^6 şi care, în timpul urmãririi penale, denunţã şi faciliteazã identificarea şi tragerea la rãspundere penalã a altor persoane care au sãvârşit infracţiuni legate de mãrfuri pirat sau de dispozitive pirat de control al accesului, beneficiazã de reducerea la jumãtate a limitelor pedepsei prevãzute de lege."
121. Articolul 144 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 144. - În cazul infracţiunilor prevãzute la art. 139^9 , 140 şi 141, acţiunea penalã se pune în mişcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate, în sensul prezentei legi. Împãcarea pãrţilor sau retragerea plângerii înlãturã rãspunderea penalã."
122. Articolul 145 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 145. - (1) Constatarea infracţiunilor prevãzute în prezenta lege se face de cãtre structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã, precum şi de cãtre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în condiţiile prevãzute de art. 214 din Codul de procedurã penalã.
(2) Constatarea infracţiunilor prevãzute la art. 139^6 alin. (6), art. 139^8 , art. 139^9 şi art. 143 se face şi de cãtre Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, în condiţiile prevãzute de art. 214 din Codul de procedurã penalã.
(3) Actele încheiate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în exercitarea atribuţiilor sale de control, urmeazã regimul prevãzut de art. 214 din Codul de procedurã penalã."
123. La articolul 146, partea introductivã şi litera c) ale literei B vor avea urmãtorul cuprins:
"B. interpretãrilor sau execuţiilor artiştilor interpreţi ori executanţi:
.......................................................................................
c) nu au fost fixate în înregistrãri sonore, dar sunt transmise prin emisiuni de radiodifuziune sau de televiziune protejate de prezenta lege;"
124. La articolul 146, pãrţile introductive ale literelor C şi D vor avea urmãtorul cuprins:
"C. înregistrãrilor sonore sau audiovizuale:
.......................................................................................
D. programelor de radiodifuziune şi de televiziune:"
125. Articolul 147 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 147. - Cetãţenii strãini, titulari ai drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe, beneficiazã de protecţia prevãzutã prin convenţiile, tratatele şi acordurile internaţionale la care România este parte, iar în lipsa acestora, beneficiazã de un tratament egal cu cel al cetãţenilor români, cu condiţia ca aceştia sã beneficieze, la rândul lor, de tratament naţional în statele respective."
126. Dupã articolul 147 se introduce articolul 147^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 147^1 . - În completarea prevederilor prezentei legi, se pot adopta reglementãri speciale pentru stabilirea unor mãsuri în vederea combaterii importului, producerii, reproducerii, distribuirii sau închirierii de mãrfuri pirat ori de dispozitive pirat de control al accesului."
127. Articolul 148 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 148. - (1) În vederea înregistrãrii, ca mijloc de probã, a operelor realizate în România, se înfiinţeazã Registrul Naţional de Opere, administrat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Înregistrarea este facultativã şi se face contra cost, potrivit normelor metodologice şi tarifelor stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Existenţa şi conţinutul unei opere se pot dovedi prin orice mijloace de probã, inclusiv prin includerea acesteia în repertoriul unui organism de gestiune colectivã.
(3) Autorii şi alţi titulari de drepturi sau deţinãtorii de drepturi exclusive ale autorilor, la care se face referire în prezenta lege, au dreptul sã înscrie, pe originalele sau pe copiile autorizate ale operelor, menţiunea de rezervare a exploatãrii acestora, semnalatã conform uzanţelor, constând într-un simbol reprezentat prin litera C, în mijlocul unui cerc, însoţit de numele lor, de locul şi anul primei publicãri.
(4) Producãtorii de înregistrãri sonore, artiştii interpreţi sau executanţi şi alţi deţinãtori de drepturi exclusive ale producãtorilor sau ale artiştilor interpreţi ori executanţi, la care se face referire în prezenta lege, au dreptul sã înscrie, pe originalele sau pe copiile autorizate ale înregistrãrilor sonore sau audiovizuale ori pe învelişul care le conţine, menţiunea de rezervare a exploatãrii acestora, semnalatã conform uzanţelor şi constând într-un simbol reprezentat prin litera P, în mijlocul unui cerc, însoţit de numele lor, de locul şi anul primei publicãri.
(5) Pânã la proba contrarã, se prezumã cã drepturile exclusive, semnalate conform uzanţelor, prin simbolurile menţionate la alin. (3) şi (4) sau prin menţiunile prevãzute la art. 104 şi 106^2 , existã şi aparţin persoanelor care le-au utilizat.
(6) Dispoziţiile alin. (3), (4) şi (5) nu condiţioneazã existenţa drepturilor recunoscute şi garantate prin prezenta lege.
(7) Autorii de opere şi titularii de drepturi, o datã cu includerea operei lor în repertoriul organismului de gestiune colectivã, îşi pot înregistra şi numele literar sau artistic, exclusiv în vederea aducerii acestuia la cunoştinţã publicã."
128. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 149 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 149. - (1) Actele juridice încheiate sub regimul legislaţiei anterioare îşi produc toate efectele conform aceleia, cu excepţia clauzelor care prevãd cesiunea drepturilor de utilizare a totalitãţii operelor pe care autorul le poate crea în viitor.
.......................................................................................
(3) Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor create înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi şi pentru care nu au expirat termenele de protecţie calculate conform procedurilor legislaţiei anterioare se prelungeşte pânã la termenul de protecţie prevãzut în prezenta lege. Prelungirea produce efecte numai de la intrarea în vigoare a prezentei legi."
ART. II
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
Organismele de gestiune colectivã care funcţioneazã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi sunt obligate sã-şi modifice statutul în conformitate cu dispoziţiile art. 127, în termen de 90 de zile.
ART. IV
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, organismele de gestiune colectivã sunt obligate sã iniţieze procedurile de negociere pentru stabilirea metodologiilor privind remuneraţiile cuvenite titularilor de drepturi. Pânã la aprobarea metodologiilor negociate conform prevederilor prezentei legi, se aplicã tabelele şi metodologiile stabilite prin actele normative în vigoare.
ART. V
<>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 60 din 26 martie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 23 iunie 2004.
Nr. 285.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016