Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 282 din 23 iunie 2004  privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 282 din 23 iunie 2004 privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 580 din 30 iunie 2004
LEGE nr. 282 din 23 iunie 2004
privind protecţia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtând asupra dobândirii unui drept de utilizare pe durata limitatã a unor bunuri imobiliare
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 580 din 30 iunie 2004

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã protecţia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor ce au ca obiect dobândirea unui drept de folosinta pe durata limitatã a unor bunuri imobiliare.
ART. 2
(1) Dispoziţiile prezentei legi reglementeazã urmãtoarele:
a) informaţiile cu privire la conţinutul contractelor şi la modalitãţile de comunicare a acestor informaţii;
b) procedurile şi modalitãţile de anulare, reziliere, rezolutiune sau denunţare unilaterala a contractului.
(2) Regimul juridic al contractelor încheiate în baza prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile din dreptul comun sau din legi speciale aplicabile, dupã caz.
ART. 3
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile folosite au urmãtoarele semnificatii:
a) contract privind dobândirea unui drept de utilizare pe durata limitatã a unor bunuri imobiliare, denumit în continuare contract - contractul sau grupul de contracte încheiat pentru o durata minima de 3 ani, cu plata unui preţ global, prin care, direct ori indirect, un drept real sau orice alt drept care priveşte folosinta unuia ori mai multor bunuri imobiliare, pentru o perioada determinata sau determinabilã a anului care nu poate fi mai mica de o saptamana, este constituit ori face obiectul unui transfer sau al unui angajament de transfer al unui astfel de drept;
b) bun imobiliar - orice imobil sau parte a acestuia, cu destinaţie de locuit, asupra cãruia poarta dreptul care face obiectul contractului;
c) vânzãtor - orice persoana fizica sau juridicã care, în cadrul activitãţii sale profesionale şi actionand în raporturile contractuale reglementate de prezenta lege, constituie, transfera sau se angajeazã sa transfere dreptul reglementat ca obiect al contractului;
d) dobanditor - orice persoana fizica actionand în scopuri ce pot fi considerate ca nu intra în sfera activitãţii sale profesionale, cãreia îi este transferat dreptul care face obiectul contractului sau în beneficiul cãreia este constituit acest drept.
ART. 4
(1) Vânzãtorul este obligat sa furnizeze oricãrei persoane care solicita informaţii despre bunul imobiliar un document care, în afarã descrierii generale a bunului imobiliar, va oferi informaţii concise şi precise cel puţin asupra elementelor prevãzute la lit. a)-g), i) şi l) din anexa care face parte integrantã din prezenta lege, precum şi asupra modului de obţinere a unor informaţii complementare.
(2) Informaţiile cuprinse în documentul prevãzut la alin. (1) sunt parte integrantã a contractului.
(3) Fãrã acordul expres al pãrţilor, modificarea informaţiilor conţinute în documentul prevãzut la alin. (1) este permisã numai în situaţia în care aceasta rezulta din cauze independente de vointa vânzãtorului.
(4) Orice modificare a informaţiilor prevãzute la alin. (1) va fi adusã la cunostinta dobânditorului înaintea momentului încheierii contractului. În contract vor fi menţionate în mod expres orice modificãri ale informaţiilor respective.
(5) Orice publicitate referitoare la bunul imobiliar în cauza va indica posibilitatea obţinerii documentului prevãzut la alin. (1), precum şi locul de unde acesta poate fi obţinut.
ART. 5
(1) Contractul se încheie în forma scrisã, sub sancţiunea nulitãţii absolute, şi va cuprinde cel puţin elementele obligatorii prevãzute în anexa. Acţiunea în constatarea nulitãţii poate fi introdusã de orice persoana interesatã şi se soluţioneazã de instanta civilã competenta.
(2) Contractul şi documentul prevãzut la art. 4 alin. (1) se redacteazã, în mod obligatoriu, în limba romana. Dacã dobanditorul este cetãţean strãin sau are resedinta în strãinãtate, contractul se va redacta şi în limba sau în una dintre limbile oficiale ale statului pe teritoriul cãruia îşi are resedinta ori al cãrui cetãţean este dobanditorul, la alegerea acestuia, în cazul în care aceasta este o limba oficialã a Comunitãţii Europene.
(3) Atunci când contractul nu a fost redactat, potrivit prevederilor alin. (2), în limba statului în care este situat bunul imobiliar, vânzãtorul trebuie sa furnizeze dobânditorului o traducere autorizata a contractului în limba sau în una dintre limbile oficiale ale acestui stat, în cazul în care aceasta este o limba oficialã a Comunitãţii Europene.
ART. 6
(1) Complementar optiunilor aflate la dispoziţia dobânditorului potrivit dreptului comun, referitoare la nulitatea sau anulabilitatea contractelor, acesta are dreptul:
a) sa denunţe unilateral contractul, fãrã a fi necesarã invocarea vreunui motiv, în termen de 10 zile calendaristice de la data semnãrii lui de ambele pãrţi contractante sau de la data la care pãrţile au semnat un antecontract, dupã caz. Termenul de 10 zile se calculeazã potrivit dreptului comun;
b) în cazul în care contractul sau antecontractul nu conţine informaţiile prevãzute la lit. a)-c), lit. d) pct. 1 şi 2, lit. h), i), k), l) şi m) din anexa în momentul semnãrii de cãtre cele doua pãrţi, sa solicite anularea contractului, respectiv a antecontractului, în termen de 3 luni de la acest moment. Dacã în perioada celor 3 luni sunt furnizate aceste informaţii, termenul în care dobanditorul poate denunta contractul prevãzut la lit. a) curge de la data la care ultima informaţie i-a fost comunicatã.
(2) Dacã la împlinirea termenului de 3 luni prevãzut la alin. (1) lit. b) dobanditorul nu şi-a exercitat dreptul de a solicita anularea contractului şi contractul încheiat nu include informaţiile prevãzute la lit. a)-c), lit. d) pct. 1 şi 2, lit. h), i), k), l) şi m) din anexa, termenul de denunţare unilaterala a contractului prevãzut la alin. (1) lit. a) va curge din ziua urmãtoare zilei în care a expirat termenul respectiv.
(3) În situaţia în care dobanditorul doreşte sa îşi exercite drepturile prevãzute la alin. (1), acesta trebuie, înainte de împlinirea termenelor prevãzute la alin. (1), sa notifice în scris persoana ale carei date de identificare apar în contract, potrivit dreptului comun şi procedurilor specificate în contract, conform lit. l) din anexa. Termenul limita va fi considerat respectat dacã notificarea scrisã este transmisã înaintea implinirii acestuia.
(4) În situaţia în care dobanditorul îşi exercita dreptul prevãzut la alin. (1) lit. a), i se poate solicita sa achite, atunci când este cazul, numai cheltuielile care, potrivit dispoziţiilor dreptului comun, sunt rezultate ca urmare a încheierii şi denunţãrii unilaterale a contractului şi care corespund formalitãţilor legale ce trebuie sa fie finalizate înainte de împlinirea termenului respectiv. Acest tip de cheltuieli trebuie sa fie menţionate în mod expres în contract.
(5) În situaţia în care dobanditorul îşi exercita dreptul de anulare prevãzut la alin. (1) lit. b), acesta nu este obligat sa achite sau sa ramburseze cheltuielile ocazionate.
ART. 7
Clauzele contractuale prin care este solicitatã dobânditorului plata în avans a oricãrei sume, înainte de împlinirea termenului în care acesta îşi poate exercita dreptul de denunţare unilaterala a contractului, sunt nule de drept.
ART. 8
În situaţia în care preţul contractului este acoperit în tot sau în parte de un credit acordat dobânditorului de cãtre vânzãtor sau de un terţ, în baza unui contract încheiat între terţ şi vânzãtor, contractul de creditare va fi reziliat fãrã penalitãţi şi dobânzi pentru dobanditor, în situaţia în care acesta îşi exercita dreptul de denunţare unilaterala a contractului prevãzut la art. 6.
ART. 9
Dreptul dobânditorului de denunţare unilaterala a contractului nu poate fi limitat de nici o clauza contractualã sau înţelegere între pãrţi, acestea fiind considerate nule de drept. Orice clauza prin care dobanditorul renunţa la drepturile pe care i le conferã prezenta lege sau prin care vânzãtorul este exonerat de rãspunderile ce îi revin potrivit prevederilor prezentei legi este nulã de drept.
ART. 10
Atunci când bunul imobiliar asupra cãruia poarta dreptul care face obiectul contractului este situat în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, iar legea aplicabilã contractului nu este conformã reglementãrilor comunitare privind protecţia dobanditorilor în cazul contractelor cu privire la dreptul real sau orice alt drept privind folosinta pe durata limitatã asupra bunurilor imobile, dobanditorul beneficiazã în mod obligatoriu de protecţia conferita de prezenta lege.
ART. 11
Drepturile şi obligaţiile rezultate din contractele încheiate în temeiul prezentei legi pot fi înstrãinate cãtre terţi, în condiţiile legii.
ART. 12
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile Codului civil, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 631/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în mãsura în care acestea nu conţin dispoziţii contrare.
ART. 13
Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 14
(1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 4 şi art. 5 alin. (2) şi (3) constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 15.000.000 lei la 75.000.000 lei.
(2) Sancţiunile se pot aplica şi persoanelor juridice, caz în care amenda este de la 30.000.000 lei la 150.000.000 lei.
(3) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare. Dispoziţiile art. 28 şi 29 nu sunt aplicabile.
(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoane cu funcţii de control împuternicite din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 15
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi, articolul 24 din <>Ordonanta Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 31 august 1999, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 631/2001 , se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Controlul respectãrii dispoziţiilor prezentei ordonanţe se face de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi ale Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor."
ART. 16
Prezenta lege transpune Directiva 94/47/CE privind protecţia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtând asupra dobândirii unui drept de utilizare pe timp parţial a unor bunuri imobiliare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L280 din 29 octombrie 1994.
ART. 17
Prezenta lege intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 23 iunie 2004.
Nr. 282.


ANEXA

Elementele obligatorii minime ale contractelor

a) numele şi domiciliul şi, dupã caz, denumirea sau sediul pãrţilor contractante, inclusiv informaţii specifice referitoare la calitatea juridicã pe care vânzãtorul o are la momentul încheierii contractului, precum şi identitatea şi domiciliul proprietarului;
b) natura exactã a dreptului care reprezintã obiectul contractului şi o clauza prin care se stabilesc condiţiile de exercitare a acelui drept pe teritoriul statului în care bunul sau bunurile imobiliare în cauza sunt situate şi dacã respectivele condiţii au fost îndeplinite ori, în caz contrar, ce condiţii mai trebuie îndeplinite;
c) când bunul imobiliar este determinat, se va face o descriere exactã a acestuia şi a localizarii;
d) în situaţia în care bunul imobiliar se afla în construcţie:
1. stadiul de realizare a imobilului;
2. termenul rezonabil la care se preconizeaza finalizarea bunului imobiliar;
3. dacã este vorba de un bun imobiliar determinat, numãrul autorizaţiei de construcţie, denumirea şi adresa exactã ale autoritãţii emitente;
4. stadiul de realizare a lucrãrilor de amenajare care fac bunul imobiliar pe deplin funcţional (alimentare cu gaze naturale, electricitate, canalizare, apa şi conexiuni telefonice);
5. garanţia privind finalizarea bunului imobiliar sau garanţia privind rambursarea oricãrei plati efectuate în situaţia în care imobilul nu este terminat şi modalitãţile de aplicare a acestor garanţii, dupã caz;
e) serviciile la care dobanditorul are sau va avea acces şi condiţiile în care îi sunt permise (electricitate, apa, întreţinere, salubritate);
f) facilitãţi comune, cum sunt: bazine de inot, sauna etc., la care dobanditorul are sau poate avea acces şi, dupã caz, în ce condiţii îi sunt permise;
g) principiile în baza cãrora se vor organiza reparaţiile şi întreţinerea proprietãţii imobiliare, administrarea, precum şi gestionarea acesteia;
h) perioada exactã în care drepturile rezultate din contract pot fi exercitate şi, dupã caz, durata contractului; data la care dobanditorul poate începe sa îşi exercite drepturile contractuale;
i) preţul ce va fi plãtit de dobanditor pentru exercitarea drepturilor contractuale; o estimare a sumei ce va fi plãtitã de cãtre dobanditor pentru folosirea facilitãţilor comune şi a serviciilor; baza pentru calcularea valorii taxelor referitoare la ocuparea imobilului, taxele legale obligatorii (taxe şi cotizatii) şi cheltuieli administrative (gestionarea/administrarea, întreţinerea şi reparaţiile imobilului);
j) o clauza care reglementeazã faptul ca din achiziţionarea/administrarea imobilului nu vor rezulta alte costuri, taxe sau obligaţii decât cele specificate în contract;
k) dacã este sau nu este posibil a folosi, a participa la un sistem privind schimbul sau revânzarea drepturilor contractuale, precum şi orice costuri pe care le implica un sistem de schimb sau de revânzare care va fi organizat de cãtre vânzãtor ori de cãtre un terţ desemnat de el în contract;
l) informaţii privind dreptul de reziliere, anulare sau denunţare unilaterala a contractului şi indicaţii privind persoana cãreia i se va notifica rezilierea, anularea sau denunţarea unilaterala a contractului, specificand, de asemenea, modalitãţile în care pot fi fãcute asemenea notificãri; indicaţii precise asupra naturii şi valorii costurilor pe care dobanditorul va trebui sa le plãteascã conform art. 6 alin. (4) din lege, dacã îşi exercita dreptul de denunţare unilaterala a contractului; dacã este cazul, informaţii privind modalitãţile de reziliere a contractului de credit aferent contractului în cauza, în eventualitatea anulãrii sau denunţãrii unilaterale a acestuia;
m) data şi locul semnãrii contractului de fiecare parte.

-----------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016