Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 280 din 17 octombrie 2007  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor industriale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 280 din 17 octombrie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor industriale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 729 din 26 octombrie 2007
LEGE nr. 280 din 17 octombrie 2007
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 729 din 26 octombrie 2007


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 193 din 26 martie 2003, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul legii se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"LEGE
privind protecţia desenelor şi modelelor"

2. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Drepturile asupra desenelor şi modelelor sunt dobândite şi protejate în România prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, denumit în continuare O.S.I.M., în condiţiile prezentei legi.
Prezenta lege se aplicã desenelor şi modelelor ce fac obiectul unei înregistrãri sau solicitãri de înregistrare în România ori care îşi produc efectele în România, ca urmare a unei protecţii comunitare sau internaţionale.
Strãinii cu domiciliul sau sediul în afara teritoriului României beneficiazã de prevederile prezentei legi în condiţiile convenţiilor internaţionale privind desenele şi modelele, la care România este parte."
3. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În înţelesul prezentei legi, termenii sau expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) Aranjamentul de la Haga - Aranjamentul privind depozitul internaţional de desene şi modele industriale, adoptat la Haga la 6 noiembrie 1925, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la care România a aderat prin <>Legea nr. 44/1992 ;
b) autor - persoana fizicã sau un grup de persoane fizice constituit pe baza unei înţelegeri, care a creat desenul sau modelul;
c) certificat de înregistrare - titlul de protecţie acordat de O.S.I.M. pentru desenele şi modelele înregistrate;
d) desen sau model - aspectul exterior al unui produs sau al unei pãrţi a acestuia, redat în douã sau trei dimensiuni, rezultat din combinaţia dintre principalele caracteristici, îndeosebi linii, contururi, culori, formã, texturã şi/sau materiale ale produsului în sine şi/sau ornamentaţia acestuia;
e) desen sau model comunitar - desenul sau modelul protejat în condiţiile Regulamentului nr. 6/2002/CE , publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L nr. 3 din 5 ianuarie 2002, de cãtre Oficiul pentru Armonizare în Piaţa Internã, cu efect pe întregul teritoriu al Comunitãţilor Europene;
f) detalii nesemnificative - acele elemente grafice sau de formã, care nu determinã caracterul individual al desenului sau modelului;
g) înregistrare - modul de dobândire a drepturilor asupra desenelor şi modelelor în temeiul prezentei legi sau al convenţiilor internaţionale la care România este parte;
h) mandatar autorizat - persoana care exercitã profesiunea de consilier în proprietate industrialã în condiţiile legii şi care poate reprezenta o parte interesatã în procedurile în faţa O.S.I.M.;
i) produs - orice articol obţinut printr-un proces industrial sau artizanal, conţinând printre altele şi elemente concepute spre a fi asamblate într-un produs complex, ambalaje, forme de prezentare, aranjamente, simboluri grafice, caractere tipografice; programele de calculator nu sunt considerate produs;
j) produs complex - un produs compus din elemente multiple ce pot fi înlocuite de o manierã care sã permitã dezasamblarea şi reasamblarea produsului;
k) solicitant - persoana fizicã sau juridicã ce solicitã la O.S.I.M. înregistrarea, respectiv eliberarea unui certificat de înregistrare a unui desen sau model;
l) titular - persoana fizicã sau juridicã cãreia îi aparţin drepturile conferite prin înregistrarea desenului sau modelului şi pentru care se elibereazã certificatul de înregistrare."
4. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare aparţine autorului desenului sau modelului ori succesorului sãu în drepturi, pentru desenele şi modelele create în mod independent.
În cazul în care mai multe persoane au creat în mod independent un desen sau model, dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare aparţine persoanei care a depus prima cererea de înregistrare.
În cazul în care desenul sau modelul a fost creat ca urmare a unor contracte cu misiune creativã sau de cãtre salariaţi, în cadrul atribuţiilor de serviciu, dreptul aparţine persoanei care l-a comandat."
5. Articolul 4 se abrogã.
6. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Pânã la proba contrarã, solicitantul este prezumat a avea dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare a desenului sau modelului."
7. Articolele 6 şi 7 se abrogã.
8. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Drepturile asupra unui desen sau model dobândite conform prezentei legi nu prejudiciazã drepturile asupra desenelor sau modelelor neînregistrate, mãrcilor şi altor semne distinctive, brevetelor de invenţie şi modelelor de utilitate, caracterelor tipografice, topografiilor de produse semiconductoare.
Protecţia desenului sau modelului înregistrat în conformitate cu prezenta lege nu exclude şi nu prejudiciazã protecţia prin drept de autor a acestuia."
9. Titlul capitolului II se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL II
Condiţii pentru protecţia desenelor şi modelelor"

10. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Obiectul cererii poate fi înregistrat în mãsura în care constituie un desen sau model, în sensul art. 2, este nou şi are un caracter individual.
Un desen sau model este considerat nou dacã niciun desen ori model identic nu a fost fãcut public înaintea datei de depunere a cererii de înregistrare sau, dacã a fost revendicatã prioritatea, înaintea datei de prioritate.
Se considerã cã desenele sau modelele sunt identice dacã trãsãturile lor caracteristice diferã numai în ceea ce priveşte detaliile nesemnificative.
Se considerã cã un desen sau model are caracter individual dacã impresia globalã pe care o produce asupra utilizatorului avizat este diferitã de cea produsã asupra unui asemenea utilizator de orice desen sau model fãcut public înaintea datei de depunere a cererii de înregistrare sau, dacã a fost revendicatã prioritatea, înaintea datei de prioritate.
La evaluarea caracterului individual trebuie sã se ia în considerare gradul de libertate a autorului în elaborarea desenului sau modelului.
Dacã un desen sau model aplicat la un produs ori încorporat într-un produs constituie o parte componentã a unui produs complex, acesta va fi considerat nou şi având caracter individual numai dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) partea componentã, odatã încorporatã în produsul complex, rãmâne vizibilã pe durata utilizãrii normale a acestuia; utilizare normalã înseamnã utilizarea de cãtre beneficiar, fãrã a include întreţinerea sau reparaţiile;
b) caracteristicile vizibile ale pãrţii componente îndeplinesc ele însele condiţiile privind noutatea şi caracterul individual."
11. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - În sensul aplicãrii art. 9, se considerã cã un desen sau model a fost fãcut public dacã a fost publicat ori dezvãluit în alt mod, expus, utilizat în comerţ, cu excepţia situaţiilor în care aceste evenimente nu ar fi putut, în mod rezonabil şi în cadrul activitãţii obişnuite, sã devinã cunoscute cercurilor specializate din sectorul în cauzã care acţioneazã în cadrul Comunitãţii Europene înainte de data de depunere a cererii de înregistrare sau, dacã a fost invocatã o prioritate, înaintea datei de prioritate. Cu toate acestea, nu se va considera cã desenul sau modelul a fost fãcut public pentru simplul motiv cã a fost dezvãluit unei terţe persoane în condiţii explicite sau implicite de confidenţialitate.
În aplicarea art. 9 alin. 2 şi 4, divulgarea nu este luatã în considerare dacã desenul sau modelul pentru care se solicitã protecţie a fost fãcut public:
a) de cãtre autor sau succesorul sãu în drepturi ori de cãtre un terţ pe baza informaţiilor furnizate sau actelor îndeplinite de autor sau succesor;
b) în perioada de 12 luni precedând data de depozit a cererii de înregistrare sau, dacã o prioritate este revendicatã, la data de prioritate.
Dispoziţiile alin. 2 sunt aplicabile şi în situaţia în care desenul sau modelul a fost fãcut public ca urmare a unui abuz în legãturã cu autorul sau succesorul sãu."
12. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Desenul sau modelul care este determinat exclusiv de o funcţie tehnicã nu poate fi înregistrat.
Nu poate fi înregistrat un desen sau model care trebuie reprodus în forma şi la dimensiunile exacte, pentru a permite ca produsul în care acesta este încorporat sau cãruia îi este aplicat sã fie conectat mecanic ori amplasat în, în jurul sau pe un alt produs, astfel încât fiecare produs sã îşi poatã îndeplini funcţia proprie.
Poate fi înregistrat un desen sau model care permite asamblãri sau conexiuni multiple între produsele interschimbabile în cadrul unui sistem modular."
13. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Sunt excluse de la protecţie desenele sau modelele contrare ordinii publice sau bunelor moravuri."
14. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Cererea de înregistrare a unui desen sau model trebuie sã cuprindã:
a) solicitarea de înregistrare a desenului sau modelului;
b) datele de identificare a solicitantului;
c) numãrul de desene sau modele pentru care se solicitã protecţia;
d) indicarea produselor în care este încorporat desenul sau modelul, dacã este cazul;
e) descrierea elementelor noi, caracteristice desenului sau modelului pentru care se solicitã protecţia, aşa cum apar în reprezentãrile grafice depuse;
f) numele autorilor sau o declaraţie pe rãspunderea solicitantului cã autorii au renunţat la dreptul de a fi menţionaţi în cerere şi/sau în publicaţiile desenului sau modelului;
g) reprezentãrile grafice ale desenului sau modelului, în 3 exemplare.
Cererea de înregistrare mai poate conţine, dupã caz, şi alte elemente care nu condiţioneazã data depozitului reglementar:
a) datele de identificare a mandatarului autorizat, în cazul în care acesta a fost desemnat în cererea de înregistrare;
b) actele de prioritate, în cazul în care se invocã una dintre prioritãţile prevãzute la art. 19 şi 20;
c) solicitarea amânãrii publicãrii;
d) procura de reprezentare în faţa O.S.I.M.;
e) declaraţia indicând informaţiile care, dupã cunoştinţa solicitantului, permit sã se dovedeascã îndeplinirea condiţiilor de acordare a protecţiei desenului sau modelului pentru care se solicitã înregistrarea."
15. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Reprezentãrile grafice trebuie sã redea complet desenul sau modelul care face obiectul cererii de înregistrare, astfel încât caracteristicile sale estetice sã fie evidenţiate. În caz contrar, cererea de înregistrare se respinge. Reprezentãrile grafice trebuie sã fie de o calitate suficientã, pentru ca toate detaliile desenului sau modelului sã fie evidenţiate şi publicarea sã fie posibilã.
În cazul unui desen, reprezentãrile grafice pot fi însoţite de 3 specimene.
Nu se admit la înregistrare desene sau modele reprezentate grafic în mod schematic sau de principiu."
16. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Cererea de înregistrare şi descrierea, prezentate conform art. 13 şi redactate în limba românã, însoţite de reprezentãrile grafice ale desenului sau modelului ori, dupã caz, de specimene, se depun la O.S.I.M. şi constituie depozitul reglementar.
O.S.I.M. înregistreazã cererea dacã sunt depuse minimum urmãtoarele: o cerere care sã conţinã solicitarea de înregistrare a desenului sau modelului, datele de identificare a solicitantului şi reprezentãrile grafice sau specimenele, într-un exemplar.
Dacã în termen de douã luni de la data depunerii cererii de înregistrare conform alin. 2 nu sunt depuse completãrile necesare pentru constituirea depozitului reglementar conform alin. 1, cererea de înregistrare se respinge.
Data depozitului reglementar este data la care au fost depuse documentele prevãzute la alin. 2 sau data care rezultã din tratatele ori convenţiile privind desenele sau modelele la care România este parte.
Cererea de înregistrare având datã de depozit se înscrie în Registrul cererilor depuse.
Registrul cererilor depuse poate sã fie realizat atât pe format hârtie, cât şi în format electronic."
17. La articolul 16, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - În procedurile în faţa O.S.I.M. solicitantul înregistrãrii sau succesorul sãu în drepturi poate fi reprezentat de un consilier în proprietate industrialã autorizat."
18. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Un depozit multiplu poate cuprinde mai multe desene sau modele ale aceleaşi categorii de produse, în conformitate cu clasificarea internaţionalã a desenelor şi modelelor.
Desenele şi modelele care fac obiectul unui depozit multiplu trebuie sã satisfacã o regulã de unitate de concepţie, de unitate de producţie sau de unitate de utilizare ori trebuie sã aparţinã aceluiaşi ansamblu sau aceleiaşi compoziţii de articole."
19. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Depozitul reglementar asigurã solicitantului un drept de prioritate, cu începere de la data constituirii acestuia, faţã de orice alt depozit ulterior privind acelaşi desen sau model."
20. Articolul 20 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Dacã solicitantul a prezentat anumite produse şi servicii în cadrul unei expoziţii internaţionale oficiale sau oficial recunoscutã, în sensul Convenţiei privind expoziţiile internaţionale, semnatã la Paris la data de 22 noiembrie 1928, ratificatã de România prin Legea nr. 246/1930 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, organizatã pe teritoriul României sau într-un stat membru al Convenţiei de la Paris pentru protecţia proprietãţii industriale, şi dacã o cerere de înregistrare a desenului sau modelului sub care au fost prezentate aceste produse a fost depusã la O.S.I.M. într-un termen de 6 luni de la data prezentãrii în expoziţie, solicitantul va beneficia de un drept de prioritate de la data introducerii produsului în expoziţie; aceastã perioadã nu prelungeşte termenul de prioritate prevãzut la art. 19."
21. La articolul 22, alineatul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Solicitantul are obligaţia sã divizeze cererea în termenul acordat de O.S.I.M., constituind câte un depozit reglementar pentru fiecare grup de desene sau modele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 17."
22. La articolul 23, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Cererea de înregistrare a desenului sau modelului, precum şi reproducerea, fotografia sau reprezentarea graficã a acestuia se publicã în Buletinul oficial de proprietate industrialã al O.S.I.M., în format electronic, în termen de maximum 4 luni de la data constituirii depozitului reglementar, în alb-negru sau, la cerere, în culori."
23. Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Persoanele interesate pot face opoziţii scrise la O.S.I.M. privind cererea de înregistrare a desenului sau modelului, în termen de douã luni de la data publicãrii acestuia, pentru motivele prevãzute la art. 25 alin. 3.
O.S.I.M. notificã solicitantului cererii opoziţia formulatã, indicând numele persoanei care a formulat-o, precum şi motivele opoziţiei privind înregistrarea desenului sau modelului.
În termen de douã luni de la data notificãrii opoziţiei, solicitantul poate prezenta punctul sãu de vedere.
Opoziţia formulatã cu privire la cererea de desen sau model publicatã se soluţioneazã de cãtre o comisie din cadrul Serviciului desene şi modele în termen de 3 luni de la depunere. Comisia emite un raport de admitere sau de respingere a opoziţiei, care va fi avut în vedere la examinarea de fond.
Soluţionarea opoziţiei poate fi suspendatã în urmãtoarele situaţii:
a) când se bazeazã pe o cerere de înregistrare a unui desen sau model, pânã la luarea unei hotãrâri cu privire la aceasta;
b) desenul sau modelul opus face obiectul unei acţiuni în anulare, pânã la soluţionarea definitivã a cauzei."
24. Articolul 25 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Cererile de înregistrare a desenelor sau modelelor se examineazã de cãtre Comisia de examinare a desenelor şi modelelor. Comisia hotãrãşte, dupã caz, înregistrarea sau respingerea desenului sau modelului, în termen de 12 luni de la data publicãrii cererii, ori poate lua act de renunţarea la cerere sau de retragerea acesteia. Comisia va lua hotãrârea de înregistrare a desenului sau modelului pe baza unui raport de examinare şi în conformitate cu prevederile art. 2, 9 şi 10.
Înregistrarea desenelor sau modelelor se face în Registrul desenelor şi modelelor şi se publicã în Buletinul oficial de proprietate industrialã al O.S.I.M.
Cererea de înregistrare a unui desen sau model va fi respinsã sau înregistrarea va fi anulatã pentru urmãtoarele motive:
a) nu sunt îndeplinite prevederile art. 2, 9 şi 10;
b) obiectul cererii se încadreazã în prevederile art. 11 şi 12;
c) încorporeazã, fãrã acordul titularului, o operã protejatã prin <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau orice alt drept de proprietate industrialã protejat;
d) constituie o utilizare improprie a oricãruia dintre obiectele menţionate în lista cuprinsã în art. 6 ter din Convenţia de la Paris pentru protecţia proprietãţii industriale, la care România a aderat prin <>Decretul nr. 1.177/1968 , sau o utilizare abuzivã a emblemelor şi stemelor, altele decât cele menţionate în art. 6 ter din convenţie;
e) solicitantul nu a fãcut dovada cã este persoanã îndreptãţitã la înregistrarea desenului sau modelului în sensul art. 3;
f) desenul sau modelul este în conflict cu un desen sau model anterior care a fãcut obiectul unei divulgãri publice dupã data de depozit a cererii de înregistrare sau dupã data de prioritate, dacã o prioritate este revendicatã, şi care este protejat de la o datã anterioarã prin înregistrarea unui desen sau model comunitar ori printr-o cerere de înregistrare a unui desen sau model comunitar, sau prin înregistrarea unui desen sau model în România ori printr-o cerere de obţinere a protecţiei în România;
g) desenul sau modelul foloseşte un semn distinctiv ce conferã titularului semnului dreptul de a interzice aceastã utilizare.
Când un desen sau model a fost respins la înregistrare ori când un drept asupra unui desen sau model a fost declarat nul în temeiul alin. 3, desenul sau modelul poate fi înregistrat ori dreptul asupra desenului poate fi menţinut într-o formã modificatã, dacã în acea formã cerinţele de protecţie vor fi îndeplinite, iar identitatea desenului sau modelului va fi pãstratã. Înregistrarea sau menţinerea într-o formã modificatã poate sã includã înregistrarea însoţitã de o renunţare parţialã din partea deţinãtorului dreptului asupra desenului sau modelului ori de înregistrarea în Registrul desenelor şi modelelor a hotãrârii judecãtoreşti a instanţei care a pronunţat nulitatea parţialã a dreptului asupra desenului sau modelului.
Dreptul asupra unui desen poate fi declarat nul chiar dupã ce a expirat sau s-a renunţat la el.
În examinarea cererii se vor lua în considerare fondul documentar de desene şi modele existent la O.S.I.M, înregistrãrile internaţionale de desene şi modele la Organizaţia Mondialã a Proprietãţii Intelectuale, desenele/modelele comunitare, precum şi orice alte documente relevante pentru procedurile de examinare depuse de persoanele interesate. În procedurile de examinare, O.S.I.M. poate solicita orice completãri necesare, iar în cazul desenelor, chiar specimene.
Dispoziţiile prezentei legi se aplicã şi cererilor internaţionale depuse conform Aranjamentului de la Haga, care îşi extind efectele lor în România, în afarã de cazul în care nu se prevede altfel."
25. Articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Dacã înregistrarea unui desen sau model, reînnoirea înregistrãrii acestuia sau înscrierea unei modificãri în Registrul de desene şi modele a fost efectuatã, în mod evident, din eroare materialã, O.S.I.M. poate, în termen de 3 luni cu începere de la data înregistrãrii sau de la data înscrierii, sã revoce înregistrarea, reînnoirea sau înscrierea modificãrii efectuate. Hotãrârea de revocare, motivatã, se comunicã persoanelor interesate în termen de 30 de zile."
26. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Hotãrârile privind cererile de înregistrare a desenului sau modelului pot fi contestate, în scris şi motivat, la O.S.I.M., în termen de 30 de zile de la comunicare.
Contestaţia va fi examinatã, în termen de cel mult 3 luni de la depunerea contestaţiei, de cãtre Comisia de contestaţii din Departamentul de apeluri al O.S.I.M."
27. Articolul 28 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - Hotãrârea Comisiei de contestaţii se comunicã pãrţilor în termen de 30 de zile de la pronunţare şi poate fi atacatã la Tribunalul Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicare.
Hotãrârile Comisiei de contestaţii rãmase definitive şi irevocabile se publicã în Buletinul oficial de proprietate industrialã al O.S.I.M., în termen de 60 de zile de la pronunţarea hotãrârii.
În faţa Comisiei de contestaţii pãrţile se pot prezenta personal sau pot fi reprezentate prin avocat, prin consilier juridic sau printr-un consilier în proprietate industrialã."
28. Articolul 30 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Eliberarea certificatelor de înregistrare de desene sau modele de cãtre O.S.I.M. se face în temeiul hotãrârilor de admitere a cererii de înregistrare a desenelor sau modelelor, în termen de 30 de zile de la data la care hotãrârea de admitere a rãmas definitivã şi irevocabilã."
29. Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Procedurile privind cererile de înregistrare de desene şi modele şi certificatele de înregistrare sunt supuse taxelor, în cuantumul şi la termenele stabilite conform legii.
Taxele se plãtesc în contul O.S.I.M. Taxele datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice cu domiciliul sau, dupã caz, cu sediul în strãinãtate se plãtesc în valutã în contul O.S.I.M.
Neplata taxelor la termenele legale atrage neefectuarea procedurii respective sau respingerea cererii de înregistrare a desenului ori modelului."
30. Articolul 33 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Pe întreaga duratã de valabilitate a înregistrãrii desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza şi de a împiedica utilizarea lor de o terţã parte care nu dispune de consimţãmântul sãu. Titularul are dreptul de a interzice terţilor sã efectueze, fãrã consimţãmântul sãu, urmãtoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vânzare, punerea pe piaţã, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul sau modelul este încorporat ori la care acesta se aplicã sau stocarea unui astfel de produs în aceste scopuri."
31. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Întinderea protecţiei este determinatã de reprezentãrile grafice ale desenelor sau modelelor înregistrate.
Protecţia acordatã unui desen sau model în baza prezentei legi se extinde la orice desen sau model care nu produce o impresie vizualã globalã diferitã asupra unui utilizator avizat.
La stabilirea sferei de protecţie se ia în considerare gradul de libertate a autorului în realizarea desenului sau modelului."
32. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Drepturile conferite la art. 33 nu se exercitã în privinţa:
a) actelor efectuate exclusiv în scop personal şi necomercial, experimental, de cercetare sau învãţãmânt, cu condiţia ca aceste acte sã nu prejudicieze exploatarea normalã a desenelor sau modelelor şi sã se menţioneze sursa;
b) activitãţilor de reproducere în domeniul cercetãrii sau învãţãmântului, în scopul citãrii ori predãrii, cu condiţia ca aceste activitãţi sã fie compatibile cu practica comercialã loialã, sã nu aducã atingere în mod nedrept exploatãrii normale a desenului sau modelului şi ca sursa sã fie menţionatã;
c) echipamentelor aflate pe vehicule de transport maritim sau aerian înregistrate într-o altã ţarã, atunci când acestea intrã temporar pe teritoriul României, ori importului de piese de schimb şi accesorii în scopul reparãrii acestor vehicule sau al executãrii de reparaţii pe aceste vehicule;
d) folosirii sau luãrii mãsurilor efective şi serioase de folosire a desenelor sau modelelor de cãtre terţi, în intervalul de timp dintre decãderea din drepturi a titularului şi revalidarea certificatului;
e) folosirii desenului sau modelului cu bunã-credinţã, în perioada cuprinsã între data publicãrii decãderii din drepturi a titularului şi data publicãrii dreptului restabilit. "
33. Articolul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - Drepturile decurgând din înregistrarea desenului sau modelului nu se vor putea exercita în cazul introducerii pe piaţa comunitarã a produselor în care sunt încorporate desene sau modele protejate ori la care acestea se aplicã, introduse pe piaţã anterior de cãtre titularul certificatului de înregistrare sau cu consimţãmântul acestuia."
34. La articolul 37, alineatul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Încãlcarea prevederilor alin. 1 atrage pentru persoanele vinovate obligaţia de despãgubire potrivit dreptului comun; titlul pentru plata despãgubirilor se poate executa numai dupã eliberarea certificatului de înregistrare a desenului sau modelului."
35. La articolul 38, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Perioada de valabilitate a unui certificat de înregistrare a desenului sau modelului este de 10 ani de la data constituirii depozitului reglementar şi poate fi reînnoitã pe 3 perioade succesive de 5 ani."
36. La articolul 39, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - Dreptul exclusiv de exploatare decurgând din înregistrarea desenului sau modelului înceteazã în urmãtoarele situaţii: ".
37. Articolul 40 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Titularii certificatelor de înregistrare a desenelor sau modelelor pot menţiona pe produse semnul D, respectiv litera «D» majusculã, înscrisã într-un cerc, însoţitã de numele titularului sau de numãrul certificatului."
38. Articolul 41 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare a desenului sau modelului, drepturile care decurg din cererea de înregistrare a desenului sau modelului, precum şi drepturile nãscute din înregistrare sunt transmisibile în tot sau în parte.
Transmiterea se poate face pe cale succesoralã, prin cesiune sau licenţã.
Transmiterea se înscrie la O.S.I.M. în Registrul desenelor şi modelelor şi produce efecte faţã de terţi numai de la data publicãrii în Buletinul oficial de proprietate industrialã al O.S.I.M. a menţiunii de transmitere.
Înscrierea transmiterii de drepturi asupra desenelor sau modelelor aflate în litigiu se suspendã pânã la data rãmânerii definitive a hotãrârilor judecãtoreşti cu privire la acestea."
39. La articolul 42, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Autorul, titular al certificatului de înregistrare a desenului sau modelului, beneficiazã de drepturi patrimoniale stabilite pe bazã de contract cu persoanele care exploateazã desenul sau modelul."
40. La articolul 43, alineatul 1 se abrogã.
41. La articolul 44, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Autorul are dreptul sã i se menţioneze numele, prenumele şi calitatea în certificatul de înregistrare eliberat, precum şi în orice acte sau publicaţii privind desenul sau modelul. "
42. La articolul 45, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Înregistrarea desenului sau modelului poate fi anulatã, în tot sau în parte, la cererea unei persoane interesate, pentru motivele prevãzute la art. 25 alin. 3."
43. Articolul 46 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Litigiile cu privire la calitatea de autor al desenului sau modelului, calitatea de titular al certificatului de înregistrare, cele cu privire la drepturile patrimoniale nãscute din contractele de cesiune sau licenţã sunt de competenţa instanţelor judecãtoreşti, potrivit dreptului comun."
44. Dupã articolul 46 se introduce un nou capitol, capitolul IV^1 "Desenele şi modelele comunitare", cuprinzând articolele 46^1-46^4, cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL IV^1
Desenele şi modelele comunitare

Art. 46^1. - Desenele şi modelele comunitare beneficiazã de protecţie pe teritoriul României, în baza Regulamentului nr. 6/2002/CE privind desenele şi modelele comunitare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L nr. 3 din 5 ianuarie 2002.
Art. 46^2. - Cererile de desene şi modele comunitare pot fi depuse direct la Oficiul pentru Armonizare în Piaţa Internã sau prin intermediul O.S.I.M.
Art. 46^3. - Când o cerere de desen sau model comunitar este depusã la O.S.I.M. în temeiul art. 35 din Regulamentul nr. 6/2002/CE privind desenele şi modelele comunitare, O.S.I.M. înscrie data primirii pe cerere şi, fãrã sã procedeze la examinare, o transmite la oficiul comunitar în termen de douã sãptãmâni, cu plata unei taxe de transmitere în cuantum de 70 lei.
Art. 46^4. - Litigiile având ca obiect desene sau modele comunitare, pentru care Regulamentul nr. 6/2002/CE atribuie competenţa tribunalelor de desene şi modelele comunitare în sensul art. 80 alin. (1) din regulament, sunt de competenţa Tribunalului Bucureşti, care soluţioneazã cauzele în primã instanţã."
45. Titlul capitolului V se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL V
Atribuţiile Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în domeniul protecţiei desenelor şi modelelor"

46. Articolul 47 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - O.S.I.M. este organul guvernamental de specialitate, cu autoritate unicã pe teritoriul României, care asigurã protecţia desenelor şi modelelor."
47. Articolul 48 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - O.S.I.M. are urmãtoarele atribuţii în domeniul protecţiei desenelor şi modelelor:
a) acordã protecţie prin eliberarea certificatului de înregistrare a desenelor şi modelelor;
b) este depozitarul Registrului cererilor depuse şi al Registrului desenelor şi modelelor;
c) efectueazã, la cerere, cercetãri documentare privind desenele şi modelele publicate şi servicii de mediere;
d) întreţine relaţii cu organizaţiile guvernamentale similare şi cu organizaţiile internaţionale de specialitate la care România este membrã;
e) informeazã Comisia Europeanã cu privire la dispoziţiile naţionale adoptate în scopul transpunerii dispoziţiilor Directivei 98/71/CE ;
f) acordã, la cerere, asistenţã în domeniul proprietãţii industriale, organizeazã cursuri de instruire pentru specialiştii în domeniu;
g) editeazã şi publicã periodic în Buletinul oficial de proprietate industrialã al O.S.I.M. date privitoare la desene şi modele."
48. Articolul 49 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - Însuşirea fãrã drept, în orice mod, a calitãţii de autor al desenului sau modelului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã de la 1.500 lei la 3.000 lei."
49. Articolul 51 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - Constituie infracţiune de contrafacere şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sãvârşirea fãrã drept a oricãrui act prevãzut la art. 33, dupã data înregistrãrii desenului sau modelului.
Dacã faptele prevãzute la alin. 1 sunt de naturã sã prezinte pericol social pentru siguranţa sau sãnãtatea consumatorilor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Organele de cercetare penalã pot dispune din oficiu în cadrul actelor premergãtoare mãsurile necesare indisponibilizãrii produselor ce poartã desene sau modele contrafãcute, precum şi conservarea probelor potrivit dreptului comun şi dispoziţiilor speciale în materie.
Pentru prejudiciile cauzate titularul are dreptul la despãgubiri, potrivit dreptului comun, şi poate solicita instanţei judecãtoreşti competente sã dispunã mãsura confiscãrii sau, dupã caz, a distrugerii produselor contrafãcute; aceste dispoziţii se aplicã şi materialelor şi echipamentelor care au servit nemijlocit la sãvârşirea infracţiunii de contrafacere."
50. La articolul 52, partea introductivã şi litera b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 52. - Titularul unui desen sau model înregistrat poate solicita instanţei judecãtoreşti:
.................................................................
b) dispunerea, imediat dupã vãmuire, a unor mãsuri de încetare a faptelor de încãlcare a drepturilor unui desen sau model ce au fost sãvârşite de un terţ cu ocazia introducerii în circuitul comercial a unor mãrfuri importate care implicã o atingere a acestor drepturi."
51. Articolul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 54. - Certificatele de înregistrare a desenelor şi modelelor în vigoare reprezintã active necorporale şi pot fi înregistrate în patrimoniul titularului, persoanã juridicã."
52. La articolul 55, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"În toate litigiile privind desenele şi modelele citarea titularilor este obligatorie."
ART. II
Cererile de înregistrare a desenelor sau modelelor pentru care nu s-a luat o hotãrâre se soluţioneazã potrivit prevederilor prezentei legi.
ART. III
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În termenul prevãzut la alin. (1), Guvernul adoptã un nou regulament de aplicare a <>Legii nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale, republicatã.
ART. IV
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, <>Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor industriale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numerotarea corespunzãtoare a textelor.

*

Prezenta lege transpune dispoziţiile Directivei 98/71/CE privind protecţia juridicã a desenelor şi modelelor comunitare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L nr. 289 din 28 octombrie 1998, şi creeazã cadrul juridic necesar aplicãrii directe, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, a Regulamentului nr. 6/2002/CE privind desenele şi modelele comunitare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L nr. 3 din 5 ianuarie 2002.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VÃCÃROIU

Bucureşti, 17 octombrie 2007.
Nr. 280.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016