Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 28 din 5 martie 2009  privind aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protectie a plantelor, precum si pentru modificarea si abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 28 din 5 martie 2009 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protectie a plantelor, precum si pentru modificarea si abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 158 din 13 martie 2009

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 41 din 22 august 2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. IV. 3 din Legea nr. 266/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 28 august 2007, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Comercializarea pe teritoriul României a produselor de protecţie a plantelor, fabricate în ţarã sau provenite din import, se poate face numai de cãtre persoanele prevãzute la art. 3, pe baza unui certificat de înregistrare eliberat de cãtre unitatea fitosanitarã în a cãrei razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor, conform modelului din anexa nr. 1, denumit în continuare certificat de înregistrare.
(2) Perioada pentru care se emite certificatul de înregistrare este de maximum 5 ani, cu vizã anualã. Nesolicitarea vizei anuale, în termen de o lunã de la expirarea acesteia, atrage nulitatea certificatului de înregistrare şi interzicerea comercializãrii produselor de protecţie a plantelor. Nulitatea se constatã de cãtre unitatea fitosanitarã în a cãrei razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor."
2. La articolul 2, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În unitãţile fitofarmaceutice pot fi comercializate şi produse auxiliare utilizate în agriculturã, cu respectarea legislaţiei specifice privind comercializarea acestora."
3. La articolul 3 alineatul (1), litera b) a punctului A şi literele a) şi b) ale punctului B se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) dispun de personal încadrat, cu pregãtire în domeniul agricol/biologic/biochimic sau silvic de nivel superior ori de nivel mediu, atestat prin certificat de atestare profesionalã, eliberat nominal, de cãtre unitatea fitosanitarã în a cãrei razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea comercialã. Modelul de certificat de atestare profesionalã pentru activitãţi de comercializare a produselor de protecţie a plantelor este prevãzut în anexa nr. 3;
..........................................................................
a) sunt autorizate pentru activitatea de comercializare a produselor de protecţie a plantelor pe care o desfãşoarã potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;
b) au pregãtire în domeniul agricol/biologic/biochimic sau silvic, de nivel superior ori de nivel mediu, şi sunt atestate prin certificat de atestare profesionalã pentru activitãţi de comercializare a produselor de protecţie a plantelor, eliberat nominal, în urma examinãrii de cãtre unitatea fitosanitarã în a cãrei razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea comercialã, conform modelului din anexa nr. 3;".
4. La articolul 6, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor pot fi înregistrate persoanele fizice sau juridice din alte state membre ale Uniunii Europene care sunt atestate de cãtre autoritãţile competente din statele respective, în condiţiile prevãzute de Directiva Consiliului 74/556/CEE de stabilire a normelor de aplicare privind mãsurile tranzitorii din domeniul activitãţilor de comerţ şi de distribuţie a produselor toxice şi activitãţilor de utilizare profesionalã a acestor produse, inclusiv activitãţile de intermediari, publicatã în Jurnalul Oficial seria L nr. 307/1974, şi Directiva Consiliului 74/557/CEE privind realizarea libertãţii de stabilire şi a libertãţii de a presta servicii pentru activitãţile independente şi activitãţile intermediarilor din comerţul şi distribuţia produselor toxice, publicatã în Jurnalul Oficial seria L nr. 307/1974, cu modificãrile ulterioare."
5. La articolul 7 punctul 1, literele a) şi d) ale articolului 15 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru fabricarea, comercializarea, importul, distribuirea şi utilizarea lor vor fi înregistrate/autorizate numai persoanele juridice care dispun de persoane calificate, confirmate prin certificatul de atestare profesionalã, cu pregãtire în domeniul agricol/biologic/biochimic sau silvic, de nivel superior ori de nivel mediu, precum şi de mijloacele necesare depozitãrii, manipulãrii şi utilizãrii în siguranţã a acestor produse, pentru eliminarea riscurilor de intoxicare a oamenilor, a animalelor şi de poluare a mediului înconjurãtor, precum şi pentru protejarea albinelor;
.........................................................................
d) utilizatorii autorizaţi pentru folosirea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) se vor înregistra la unitãţile fitosanitare şi inspectoratele teritoriale de muncã, care au obligaţia sã notifice aceasta la inspectoratele judeţene pentru protecţia muncii, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi la inspectoratele judeţene de poliţie în a cãror razã teritorialã aceştia urmeazã sã îşi desfãşoare activitatea;".
6. La articolul 7 punctul 3, litera a) a punctului 1 şi litera h) a punctului 2 ale articolului 31 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) nerespectarea obligaţiilor ce revin deţinãtorilor de terenuri agricole pentru menţinerea culturilor agricole într-o stare fitosanitarã corespunzãtoare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
.........................................................................
h) neprezentarea operatorilor economici înregistraţi/autorizaţi pentru comercializarea, utilizarea sau prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) în vederea înregistrãrii la unitãţile fitosanitare şi la inspectoratele teritoriale de muncã;".
7. La articolul 7 punctul 6, litera a) a articolului 33 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) când aceasta este cerutã de cãtre personalul împuternicit cu atribuţii de control din partea unitãţii fitosanitare, agenţiei judeţene pentru protecţia mediului, inspectoratului judeţean de poliţie, inspectoratului teritorial de muncã şi a altor unitãţi competente;".
8. Anexele nr. 1-4 se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4, care fac parte integrantã din prezenta lege.
ART. II
Prezenta lege a fost adoptatã cu respectarea prevederilor Directivei 98/34/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L 204 din 21 iulie 1998 privind procedura pentru schimb de informaţii în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, amendatã prin Directiva 98/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L 217 din 5 august 1998.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANĂ

Bucureşti, 5 martie 2009.
Nr. 28.

ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 1 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 )
-------------------------------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ
Unitatea Fitosanitarã ..........................

CERTIFICAT DE ÎNREGISTRARE
pentru comercializarea produselor
de protecţie a plantelor

nr. ...... din .......

Se înregistreazã ..............., cu sediul în localitatea ............., str. ......... nr. ....., judeţul ............, înmatriculat la registrul comerţului cu nr. ..... din ........., pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca:



- foarte toxice (T+) şi toxice (T)*): DA NU
- nocive (Xn), iritante (Xi) sau fãrã clasificare
de periculozitate*): DA NU


-----------
*) Se bareazã clasificarea produselor pentru care nu se elibereazã certificatul de înregistrare.

Prezentul certificat de înregistrare nu îl scuteşte pe deţinãtor de rãspunderile care îi revin potrivit legislaţiei în vigoare. Solicitantul înregistrãrii are obligaţia sã îl anunţe pe emitentul prezentului certificat de înregistrare despre orice modificare intervenitã în documentaţia depusã pentru înregistrare, în termen de 15 zile de la producerea modificãrii.



Director executiv adjunct,
......................

Avizul inspectoratului Avizul inspectoratului
judeţean de poliţie teritorial de muncã
Nr. ......... din ......... Nr. ......... din .........

Semnãtura şi ştampila Semnãtura şi ştampila
................ ................

NOTĂ:
Prezentul certificat de înregistrare este valabil 5 ani de la data
eliberãrii cu viza anualã.

Vize anuale
┌───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ anul .... │ anul .... │ anul .... │ anul .... │ anul .... │
└───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘



Avizul inspectoratului judeţean de poliţie şi cel al inspectoratului teritorial de muncã se solicitã numai pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T).
Avizul eliberat de poliţie pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) se obţine de la Serviciul arme, explozivi şi substanţe toxice din cadrul inspectoratului judeţean de poliţie.


ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 2 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 )
-------------------------------------------------

CONDIŢII
de organizare şi funcţionare
a unitãţilor fitofarmaceutice

I. Fitofarmacia
1. În fitofarmacii îşi desfãşoarã activitatea comercianţii înregistraţi pe baza certificatului de înregistrare şi care au ca domeniu de activitate comerţul cu amãnuntul cu produse de protecţie a plantelor clasificate ca nocive (Xn), iritante (Xi) sau a celor fãrã clasificare de periculozitate.
2. Localul fitofarmaciei trebuie sã fie situat la parterul clãdirilor şi sã aibã o suprafaţã utilã pentru desfãşurarea activitãţii.
3. Este interzisã amplasarea fitofarmaciei în spaţii improvizate, în barãci, chioşcuri sau alte construcţii provizorii.
4. Încãperile fitofarmaciei vor fi legate funcţional între ele, nefiind permisã dispersarea acestora în interiorul aceleiaşi clãdiri.
5. În cazul amplasãrii fitofarmaciei la parterul clãdirilor, accesul se face direct din stradã.
6. În cazul în care fitofarmacia este situatã la parterul unui bloc de locuinţe, este obligatoriu ca intrarea în aceasta sã fie diferitã de intrarea pentru locatari.
7. Fitofarmacia va fi racordatã la sursã de curent electric şi va fi prevãzutã cu grup sanitar care va fi racordat în mod obligatoriu la instalaţia de apã curentã sau la o sursã de apã, canalizare ori fosã septicã, dupã caz, şi va fi prevãzutã cu pardosealã din ciment sau gresie.
8. Fitofarmacia trebuie sã aibã urmãtoarele încãperi:
a) o încãpere în care are acces publicul şi în care se comercializeazã produsele pentru care are aprobare;
b) o încãpere destinatã depozitãrii şi pãstrãrii produselor de protecţie a plantelor. Produsele se depoziteazã în ambalajul original, sigilat în încãperi uscate, destinate produselor de protecţie a plantelor, fãrã acţiunea directã a razelor solare şi a cãldurii;
c) grup sanitar.
9. La sediul fitofarmaciei trebuie sã existe urmãtoarele documente:
a) acte care sã ateste provenienţa şi calitatea produselor, facturi sau note de transfer, buletine de analizã şi certificate de conformitate;
b) lista furnizorilor;
c) documente care atestã efectuarea recepţiei calitative a produselor;
d) registrul unic de control.
Documentele se vor arhiva şi se vor pãstra în fitofarmacie într-un spaţiu special amenajat, pe perioada prevãzutã de legislaţia în vigoare.
10. Personalul fitofarmaciei poate fi compus din:
a) personal cu pregãtire de specialitate corespunzãtoare, atestat prin certificat de atestare profesionalã pentru activitãţi de comercializare a produselor de protecţie a plantelor eliberat de unitatea fitosanitarã a judeţului în raza cãruia îşi desfãşoarã activitatea;
b) personal administrativ.
11. În cazul în care fitofarmacia se aflã în acelaşi imobil cu depozitul fitofarmaceutic, constituind un tot unitar, aflat în proprietatea aceleiaşi societãţi, nu se impune existenţa a douã grupuri sanitare şi nici existenţa unui depozit separat pentru depozitarea produselor care se comercializeazã în fitofarmacie.
II. Depozitul fitofarmaceutic
1. În depozitele fitofarmaceutice îşi desfãşoarã activitatea comercianţii înregistraţi pe baza certificatului de înregistrare şi care au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor de protecţie a plantelor, incluzând achiziţia, stocarea, asigurarea calitãţii acestora şi distribuţia produselor de protecţie a plantelor.
2. Spaţiul în care funcţioneazã depozitul fitofarmaceutic trebuie sã aibã o suprafaţã utilã suficientã şi adecvatã pentru desfãşurarea activitãţii. Pentru depozitarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T) se va amenaja o încãpere distinctã în cadrul depozitului, astfel încât aceste produse sã fie separate de celelalte produse.
3. Depozitul fitofarmaceutic va fi racordat în mod obligatoriu la instalaţia de apã curentã sau la o sursã de apã, canalizare ori fosã septicã, dupã caz, sursã de curent electric şi grup sanitar şi va fi prevãzut cu pardosealã din ciment sau gresie.
4. Depozitul fitofarmaceutic va fi organizat pe diviziuni, în numãr suficient, în funcţie de complexitatea activitãţii, care sã asigure recepţia/livrarea produselor, depozitarea corespunzãtoare, stocarea produselor expirate, retrase sau returnate din diferite motive.
5. Depozitul fitofarmaceutic trebuie dotat cu:
a) rafturi metalice şi paleţi;
b) sistem pentru asigurarea condiţiilor optime de climatizare;
c) sisteme de prevenire şi stingere a incendiilor şi sisteme antiefracţie.
6. La sediul depozitului fitofarmaceutic trebuie sã existe urmãtoarele documente:
a) acte care sã ateste provenienţa şi calitatea produselor, facturi sau note de transfer, buletine de analizã şi certificate de conformitate;
b) registru special de evidenţã a distribuirii pentru produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) şi toxice (T);
c) lista furnizorilor;
d) documente care atestã efectuarea recepţiei calitative a produselor;
e) registrul unic de control.
Documentele se vor arhiva şi se vor pãstra în depozitul fitofarmaceutic într-un spaţiu special amenajat, pe perioada prevãzutã de legislaţia în vigoare.


ANEXA 3
-------
(Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 )
-------------------------------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ
Unitatea Fitosanitarã ..........................

CERTIFICAT DE ATESTARE PROFESIONALĂ
pentru activitãţi de comercializare
a produselor de protecţie a plantelor

nr. ....... din ............

Subsemnaţii, .................., desemnaţi pentru verificarea profesionalã a specialistului prezentat în fişa de prezentare depusã la dosarul Cererii nr. ........ din .......... pentru obţinerea certificatului de înregistrare, am procedat astãzi,.........., la atestarea profesionalã a domnului/doamnei .........(numele şi prenumele)........., domiciliat(ã) în .........(domiciliul stabil).............., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ........ nr. ......., eliberat(ã) de .............. la data de ..........., şi apreciem cã are competenţa şi experienţa necesare pentru desfãşurarea activitãţii de comercializare a produselor de protecţie a plantelor.

Data ........ Semnãtura examinatorilor
..............

NOTĂ:
Se admite la atestare profesionalã numai personalul cu studii medii şi superioare, absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt cu profil agricol/biologic sau silvic.


ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 4 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 )
-------------------------------------------------

CERERE
privind obţinerea certificatului de înregistrare
pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor

Solicitantul, .............., cu sediul în localitatea ..........., str. ............. nr. ....., judeţul ..........., înmatriculat la registrul comerţului cu nr. ........ din ............., reprezentat prin ................., având funcţia de ................ (numele şi prenumele persoanei împuternicite), solicit eliberarea certificatului de înregistrare pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor clasificate ca:



- foarte toxice (T+) şi toxice (T)*): DA NU
- nocive (Xn), iritante (Xi) sau fãrã clasificare
de periculozitate*): DA NU


------------
*) Se bareazã clasificarea produselor pentru care nu se elibereazã certificatul de înregistrare.

Declar pe propria rãspundere cã nu am suferit sancţiuni în legãturã cu activitatea pentru care solicitãm înregistrarea şi ne-am însuşit dispoziţiile legale cu privire la normele generale de comerţ, precum şi dispoziţiile speciale referitoare la comercializarea produselor de protecţie a plantelor.

Semnãtura solicitantului
...................

Data ..........

NOTĂ:
1. Certificatul de înregistrare se solicitã şi se elibereazã pentru fiecare unitate fitofarmaceuticã.
2. Cererile se verificã obligatoriu pe teren şi se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la înregistrare, dacã documentaţia depusã şi situaţia din teren sunt conforme cu dispoziţiile legale.
3. Cererea va fi însoţitã de documentele prevãzute la <>art. 4 sau 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protecţie a plantelor, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016