Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 279 din 5 octombrie 2005 (*republicata*)  privind ucenicia la locul de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 279 din 5 octombrie 2005 (*republicata*) privind ucenicia la locul de munca

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 522 din 25 iulie 2011

-----------
    *) Republicatã în temeiul art. IV din Legea nr. 106/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 20 iunie 2011, dându-se textelor o nouã numerotare.
    Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 907 din 11 octombrie 2005 şi a mai fost modificatã şi completatã prin:
    - Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 126/2008 privind modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eliminãrii legãturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã şi al stabilirii mãsurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 din 14 octombrie 2008, aprobatã prin Legea nr. 55/2009, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 7 aprilie 2009.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Ucenicia la locul de muncã reprezintã formarea profesionalã realizatã în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã.
    ART. 2
    Ucenicul este persoana fizicã încadratã în muncã în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã.
    ART. 3
    (1) Angajatorul are obligaţia de a desemna un coordonator de ucenicie pentru formarea profesionalã a ucenicului realizatã în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã.
    (2) Coordonatorul de ucenicie este salariat al angajatorului care organizeazã ucenicia la locul de muncã.
    (3) În cazul în care ucenicia la locul de muncã este organizatã de cãtre un întreprinzãtor persoanã fizicã, în condiţiile legii, coordonatorul de ucenicie este chiar întreprinzãtorul persoanã fizicã.

    CAP. II
    Contractul de ucenicie la locul de muncã

    ART. 4
    (1) Contractul de ucenicie la locul de muncã este un contract individual de muncã de tip particular, încheiat pe duratã determinatã, în temeiul cãruia o persoanã fizicã, denumitã ucenic, se obligã sã se pregãteascã profesional şi sã munceascã pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligã sã îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formãrii profesionale.
    (2) Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncã se fac în condiţiile respectãrii reglementãrilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicatã, referitoare la ucenicie şi la contractul individual de muncã.
    (3) Contractul de ucenicie la locul de muncã se încheie obligatoriu în formã scrisã, în limba românã, şi se înregistreazã în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncã judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti. Obligaţia de încheiere a contractului de ucenicie la locul de muncã, în formã scrisã, revine angajatorului.
    (4) Anterior începerii activitãţii, contractul de ucenicie la locul de muncã se înregistreazã şi în registrul general de evidenţã a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncã.
    (5) Pe lângã elementele obligatorii ale contractului individual de muncã, contractul de ucenicie la locul de muncã cuprinde şi clauze cu privire la:
    a) calificarea pe care urmeazã sã o dobândeascã ucenicul;
    b) numele coordonatorului de ucenicie şi calificarea acestuia;
    c) locul/locurile în care se desfãşoarã activitatea de formare profesionalã;
    d) durata necesarã pregãtirii teoretice şi practice prin ucenicie la locul de muncã;
    e) alte clauze potrivit legii.
    (6) Drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie la locul de muncã, ce se completeazã cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de muncã aplicabil şi prin regulamentele interne, dupã caz.
    (7) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de muncã se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
    ART. 5
    (1) Poate fi încadratã ca ucenic în muncã orice persoanã fizicã ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizeazã ucenicia la locul de muncã.
    (2) Persoana fizicã poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncã, în calitate de ucenic, şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã. Lipsa acordului pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali atrage dupã sine nulitatea absolutã a contractului de ucenicie.
    (3) Se pot încadra în muncã în calitate de ucenici şi urmãtoarele categorii:
    a) cetãţenii strãini, precum şi apatrizii care au obţinut permis de muncã în România, conform reglementãrilor legale în vigoare;
    b) cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European şi membrii de familie ai acestora.
    (4) Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncã.
    (5) Ucenicii care au împlinit vârsta de 18 ani au dreptul la întreţinere, acestora aplicându-li-se prevederile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilatã cu cea de continuare a studiilor.
    ART. 6
    (1) Prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate încheia contracte de ucenicie la locul de muncã şi:
    a) persoana fizica autorizatã, dacã face dovada cã presteazã de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizatã;
    b) întreprinderea familialã, prin reprezentantul acesteia, dacã face dovada cã presteazã de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca întreprindere familialã.
    (2) Persoana fizicã autorizatã şi întreprinderea familialã pot organiza ucenicie la locul de muncã pentru maximum 3 ucenici care se pregãtesc concomitent şi numai pentru nivelul 1 de calificare, potrivit dispoziţiilor legale.
    (3) Persoana fizicã autorizatã sau, dupã caz, reprezentantul desemnat al întreprinderii familiale pregãteşte ucenici având în acelaşi timp şi calitatea de coordonator de ucenicie.
    (4) Dispoziţiile prezentei legi referitoare la încheierea contractului de ucenicie la locul de muncã sunt aplicabile şi în cazul raporturilor de muncã ale ucenicilor încadraţi de asociaţiile cooperatiste, reglementate prin legi speciale.
    ART. 7
    (1) Durata contractului de ucenicie la locul de muncã nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai micã de 12 luni.
    (2) Ucenicul poate fi supus unei perioade de probã care nu va depãşi 30 de zile lucrãtoare.
    (3) Formarea profesionalã prin ucenicie la locul de muncã cuprinde pregãtirea teoreticã şi pregãtirea practicã sau numai pregãtirea practicã.
    (4) Timpul necesar pregãtirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncã.
    (5) Salariul de bazã lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncã, este cel puţin egal cu salariul de bazã minim brut pe ţarã, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe sãptãmânã.
    (6) Programul normal de muncã pentru persoanele încadrate în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã este de maximum 8 ore pe zi, în regim de maximum 5 zile pe sãptãmânã.

    CAP. III
    Statutul ucenicului

    ART. 8
    (1) Persoana încadratã în muncã în baza contractului de ucenicie la locul de muncã are statut de ucenic.
    (2) La încheierea contractului de ucenicie, pãrţile pot conveni ca, la încetarea acestuia, activitatea sã poatã continua prin încheierea unui contract individual de muncã pentru exercitarea ocupaţiei în care ucenicul va fi calificat.
    ART. 9
    (1) Statutul de ucenic îi conferã acestuia toate drepturile şi obligaţiile prevãzute de legislaţia muncii, precum şi drepturile şi obligaţiile prevãzute de prezenta lege.
    (2) Ucenicul beneficiazã de dispoziţiile legale aplicabile celorlalţi salariaţi, în mãsura în care acestea nu sunt contrare statutului ucenicului.
    ART. 10
    În vederea formãrii profesionale a ucenicului, angajatorul are obligaţia sã asigure ucenicului accesul la pregãtire teoreticã şi practicã, precum şi toate condiţiile necesare astfel încât coordonatorul de ucenicie sã îşi îndeplineascã sarcinile în ceea ce priveşte formarea ucenicului.

    CAP. IV
    Organizarea uceniciei la locul de muncã

    ART. 11
    (1) Ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru nivelurile 1, 2 şi 3 de calificare, stabilite prin legislaţia în vigoare.
    (2) Ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru calificãrile stabilite prin legislaţia în vigoare şi pentru ocupaţiile cuprinse în Clasificarea ocupaţiilor din România, pentru care existã standarde de pregãtire profesionalã, respectiv standarde ocupaţionale.
    ART. 12
    (1) Pregãtirea ucenicului se desfãşoarã în locuri de muncã care sã permitã dobândirea tuturor competenţelor prevãzute de standardul ocupaţional, respectiv de standardul de pregãtire profesionalã.
    (2) Este interzisã utilizarea ucenicilor la prestarea altor activitãţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afara celor care au ca obiect pregãtirea teoreticã şi practicã conform contractului de ucenicie la locul de muncã.
    ART. 13
    (1) Angajatorul are obligaţia de a organiza evaluarea pregãtirii teoretice şi practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale, şi de a suporta costurile evaluãrii şi certificãrii formãrii profesionale prin ucenicie la locul de muncã.
    (2) Evaluarea şi certificarea formãrii profesionale prin ucenicie la locul de muncã se realizeazã în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind competenţele obţinute în sistem nonformal şi informal.
    (3) În cazul în care ucenicul nu a obţinut competenţele profesionale specifice programului de formare prin ucenicie, în condiţiile alin. (1), evaluarea acestuia se mai poate face o singurã datã, în termen de 60 de zile de la data comunicãrii deciziei Comisiei de evaluare, eliberatã potrivit legii.
    (4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), contractul de ucenicie la locul muncã se poate prelungi, în mod corespunzãtor, cu cel mult 60 de zile.
    ART. 14
    Ucenicul are urmãtoarele obligaţii:
    a) de a se forma profesional în scopul obţinerii Certificatului de competenţe profesionale, corespunzãtor tuturor competenţelor profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificãri, în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregãtire profesionalã;
    b) de a participa la procesul de evaluare şi de a depune toate diligenţele necesare în vederea obţinerii certificatului prevãzut la lit. a).

    CAP. V
    Susţinerea financiarã a uceniciei la locul de muncã

    ART. 15
    (1) Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncã, conform prezentei legi, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pe perioada derulãrii contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o sumã egalã cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare, prevãzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã:
    a) pe perioada de probã prevãzutã în cuprinsul contractului de ucenicie la locul de muncã;
    b) pe perioada în care raporturile de muncã sunt suspendate;
    c) pe perioada de prelungire a contractului de ucenicie, prevãzutã la art. 13 alin. (4).
    (3) Suma lunarã prevãzutã la alin. (1) se acordã angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnã al ucenicului.
    ART. 16
    Nu beneficiazã de prevederile art. 15 angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de muncã, au avut cu persoana în cauzã încheiat un alt contract de ucenicie la locul de muncã.
    ART. 17
    Modul de acordare a sumei prevãzute la art. 15 alin. (1), din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 18
    (1) În scopul asigurãrii formãrii profesionale a ucenicilor, angajatorii care beneficiazã de facilitãţile prevãzute la art. 15 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncã încheiat.
    (2) În situaţia în care ucenicul nu obţine nici a doua oarã Certificatul de competenţe profesionale, angajatorul este obligat sã restituie, în totalitate, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sumele încasate de la bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data primirii celei de-a doua decizii a Comisiei de evaluare, eliberatã potrivit legii.
    (3) În situaţia în care contractul de ucenicie la locul de muncã înceteazã anterior datei prevãzute în contract, angajatorul este obligat sã restituie agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sumele încasate de la bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data încetãrii contractului de ucenicie, dacã încetarea acestuia a avut loc din motivele prevãzute la art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. d) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicatã.
    (4) Pentru sumele restituite în condiţiile alin. (2), angajatorul are drept de regres împotriva ucenicului care, cu rea-credinţã sau din neglijenţã, nu îşi îndeplineşte obligaţia prevãzutã la art. 14 lit. b).
    ART. 19
    Controlul respectãrii obligaţiilor privind menţinerea raporturilor de muncã încheiate între ucenici şi angajatorii care beneficiazã de sume din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în temeiul art. 15, se efectueazã de organele de control din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    ART. 20
    Inspectorii de muncã au competenţa de a controla modul de încheiere, executare, modificare, suspendare şi încetare a contractului de ucenicie la locul de muncã în situaţiile şi în condiţiile prevãzute de normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.
    ART. 21
    Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, exercitã controlul asupra modului în care este organizatã şi se desfãşoarã ucenicia la locul de muncã.
    ART. 22
    Conflictele în legãturã cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncã se soluţioneazã conform prevederilor legale privind conflictele de muncã.
    ART. 23
    Constituie contravenţie şi se sancţioneazã de cãtre persoanele stabilite cu atribuţii de control conform art. 20, cu amendã de 10.000 lei, încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 3, art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), (2) şi (4), art. 6 alin. (2) şi (3), art. 7 alin. (1), (2), (4)-(6), art. 9, 10, art. 12 alin. (2) şi art. 13.
    ART. 24
    Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale elaboreazã şi supune spre aprobare Guvernului normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 25
    Mãsurile de natura ajutorului de stat sunt notificate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, potrivit legislaţiei în vigoare, şi se vor acorda numai dupã autorizare, în condiţiile legii.
    ART. 26
    Prezenta lege intrã în vigoare la 120 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.*)

    NOTĂ:
    Reproducem mai jos prevederile art. II şi III din Legea nr. 106/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã, care nu sunt încorporate în forma republicatã a Legii nr. 279/2005 şi care se aplicã, în continuare, ca dispoziţii proprii ale actului modificator:
    "Art. II. - Prevederile art. I intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.**)
   Art. III. - În termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I**), Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va elabora şi va supune spre aprobare modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 234/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
-------------
    *) Legea nr. 279/2005 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 907 din 11 octombrie 2005.
    **) Legea nr. 106/2011 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 20 iunie 2011.

                                --------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016