Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 279 din 5 octombrie 2005  privind ucenicia la locul de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 279 din 5 octombrie 2005 privind ucenicia la locul de munca

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 907 din 11 octombrie 2005
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Ucenicia la locul de muncã reprezintã formarea profesionalã realizatã în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã.
ART. 2
Ucenicul este persoana fizicã încadratã în muncã în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã.
ART. 3
(1) Maistrul de ucenicie este persoana atestatã în condiţiile prezentei legi, care coordoneazã formarea profesionalã a ucenicului.
(2) Maistrul de ucenicie este salariat al angajatorului care organizeazã ucenicia la locul de muncã.
(3) În cazul în care ucenicia la locul de muncã este organizatã de cãtre o persoanã fizicã autorizatã sã desfãşoare activitãţi economice în mod independent sau o asociaţie familialã, maistrul de ucenicie este chiar persoana fizicã autorizatã sau un membru al asociaţiei familiale.

CAP. II
Contractul de ucenicie la locul de muncã

ART. 4
(1) Contractul de ucenicie la locul de muncã este un contract individual de muncã de tip particular, încheiat pe duratã determinatã, în temeiul cãruia o persoanã fizicã, denumitã ucenic, se obligã sã se pregãteascã profesional şi sã munceascã pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligã sã-i asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formãrii profesionale.
(2) Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncã se fac în condiţiile respectãrii reglementãrilor <>Legii nr. 53/2003 - Codul muncii referitoare la ucenicie şi la contractul individual de muncã.
(3) Contractul de ucenicie la locul de muncã se încheie obligatoriu în formã scrisã, în limba românã, şi se înregistreazã în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncã judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti. Obligaţia de încheiere a contractului de ucenicie la locul de muncã, în formã scrisã, revine angajatorului.
(4) Pe lângã elementele obligatorii ale contractului individual de muncã, contractul de ucenicie la locul de muncã cuprinde şi urmãtoarele clauze cu privire la:
a) calificarea, respectiv competenţele pe care urmeazã sã le dobândeascã ucenicul;
b) numele maistrului de ucenicie şi calificarea acestuia;
c) locul în care se desfãşoarã activitatea de formare profesionalã;
d) repartizarea programului de pregãtire practicã şi a celui de pregãtire teoreticã, dupã caz;
e) durata necesarã obţinerii calificãrii sau competenţelor;
f) avantajele în naturã acordate ucenicului.
(5) Drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale ucenicului se stabilesc prin contractul de ucenicie la locul de muncã, ce se completeazã cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de muncã aplicabil şi prin regulamentele interne, dupã caz.
(6) Modelul-cadru al contractului de ucenicie la locul de muncã se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 5
(1) Poate fi încadratã, ca ucenic în muncã, orice persoanã fizicã ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizeazã ucenicia la locul de muncã.
(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncã, în calitate de ucenic, şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã. Lipsa acordului pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali atrage dupã sine nulitatea absolutã a contractului de ucenicie.
(3) Se pot încadra în muncã în calitate de ucenici şi urmãtoarele categorii:
a) cetãţenii strãini, precum şi apatrizii care au obţinut permis de muncã în România, conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European şi membrii de familie ai acestora.
(4) Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncã.
(5) Ucenicii care au împlinit vârsta de 18 ani au dreptul la întreţinere, acestora aplicându-li-se prevederile Codului familiei, perioada de ucenicie fiind asimilatã cu cea de continuare a studiilor.
ART. 6
(1) Pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncã, în calitate de angajatori, numai persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Prin derogare de la prevederile <>Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent, pot încadra în muncã ucenici şi:
a) persoana fizicã autorizatã, dacã face dovada cã presteazã de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizatã;
b) asociaţia familialã, prin reprezentantul acesteia, dacã face dovada cã presteazã de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca asociaţie familialã.
(3) Persoana fizicã autorizatã, respectiv asociaţia familialã, pot organiza ucenicie la locul de muncã pentru maximum trei ucenici care se pregãtesc concomitent şi numai pentru nivelul I de calificare, potrivit dispoziţiilor legale.
(4) Dispoziţiile prezentei legi referitoare la încheierea contractului de ucenicie la locul de muncã sunt aplicabile şi în cazul raporturilor de muncã ale ucenicilor încadraţi de asociaţiile cooperatiste, reglementate prin legi speciale.
ART. 7
(1) Durata contractului de ucenicie la locul de muncã nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai micã de 6 luni.
(2) Ucenicul poate fi supus unei perioade de probã care nu va depãşi 30 de zile lucrãtoare.
(3) Formarea profesionalã prin ucenicie la locul de muncã cuprinde pregãtirea teoreticã şi pregãtirea practicã sau numai pregãtirea practicã.
(4) Timpul necesar pregãtirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncã.
(5) Salariul de bazã lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncã, este cel puţin egal cu salariul de bazã minim brut pe ţarã, în vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe sãptãmânã.
(6) Programul normal de muncã pentru persoanele încadrate în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã este de maximum 8 ore pe zi, în regim de maximum 5 zile pe sãptãmânã.
(7) Pe perioada încadrãrii în muncã în baza contractului de ucenicie la locul de muncã, angajatorul are obligaţia sã asigure ucenicului care are domiciliul stabil în altã localitate, fãrã posibilitãţi de navetã zilnicã, condiţii de cazare şi de masã în regim de 3 mese pe zi, în unitãţi de profil autorizat, conform legii.
(8) Condiţiile de cazare trebuie sã fie asigurate de cãtre angajator şi suportate de ucenic, iar contravaloarea acestora nu poate depãşi 50% din venitul net salarial realizat de cãtre ucenic la locul de muncã, conform contractului de ucenicie în vigoare.

CAP. III
Statutul ucenicului

ART. 8
(1) Persoana încadratã în muncã în baza contractului de ucenicie la locul de muncã are statut de ucenic.
(2) La încheierea contractului de ucenicie, angajatorul poate solicita absolventului angajarea obligaţiei de a rãmâne în unitatea respectivã cu contract de muncã pe o perioadã negociatã între pãrţi. În caz contrar, ucenicul va rambursa contravaloarea cheltuielilor fãcute de angajator cu formarea sa profesionalã.
ART. 9
(1) Statutul de ucenic îi conferã acestuia toate drepturile şi obligaţiile prevãzute de legislaţia muncii, precum şi drepturile şi obligaţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Ucenicul beneficiazã de dispoziţiile legale aplicabile celorlalţi salariaţi, în mãsura în care acestea nu sunt contrare statutului ucenicului.
ART. 10
(1) În vederea formãrii profesionale a ucenicului, angajatorul are obligaţia sã asigure ucenicului accesul la pregãtire teoreticã şi practicã, precum şi toate condiţiile necesare pentru ca maistrul de ucenicie sã-şi îndeplineascã sarcinile în ceea ce priveşte formarea ucenicului.
(2) Coordonarea activitãţii de formare profesionalã a ucenicului se realizeazã de cãtre maistrul de ucenicie, definit conform prevederilor art. 3.
(3) Persoana fizicã autorizatã şi membrul asociaţiei familiale pregãtesc ucenici în nume propriu, având în acelaşi timp şi calitatea de maiştri de ucenicie.

CAP. IV
Autorizarea angajatorului şi atestarea maistrului de ucenicie

ART. 11
Autorizarea angajatorului şi atestarea maistrului de ucenicie se realizeazã de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza avizului comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constituite potrivit legii.
ART. 12
Autorizarea angajatorului şi atestarea maistrului de ucenicie se fac pentru o perioadã de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire.
ART. 13
(1) Retragerea autorizaţiei angajatorului şi a atestatului de maistru de ucenicie se face de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Modalitatea de autorizare a angajatorului şi de atestare a maistrului de ucenicie, precum şi retragerea autorizaţiei, respectiv a atestatului, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

CAP. V
Organizarea uceniciei la locul de muncã

ART. 14
(1) Ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru nivelurile 1, 2 şi 3 de calificare, stabilite prin legislaţia în vigoare.
(2) Ucenicia la locul de muncã se organizeazã pentru calificãrile stabilite prin legislaţia în vigoare şi pentru ocupaţiile cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România, pentru care existã standarde de pregãtire profesionalã, respectiv standarde ocupaţionale.
ART. 15
(1) Pregãtirea teoreticã se desfãşoarã la un furnizor de formare profesionalã autorizat, conform prevederilor legale în vigoare pentru calificarea sau ocupaţia respectivã.
(2) Pregãtirea practicã se desfãşoarã în locuri de muncã care sã permitã dobândirea tuturor competenţelor prevãzute de standardul ocupaţional, respectiv de standardul de pregãtire profesionalã.
(3) Este interzisã utilizarea ucenicilor la prestarea altor activitãţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afara celor care au ca obiect pregãtirea teoreticã şi practicã conform contractului de ucenicie la locul de muncã.
ART. 16
(1) Evaluarea finalã a pregãtirii teoretice şi practice a ucenicului este organizatã de angajator.
(2) Comisia de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, la solicitarea angajatorului, desemneazã o comisie de examinare constituitã din specialişti în domeniul de activitate în care s-a realizat formarea profesionalã a ucenicului.
(3) Evaluarea şi certificarea formãrii profesionale prin ucenicie la locul de muncã se realizeazã în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind formarea profesionalã a adulţilor.

CAP. VI
Susţinerea financiarã a uceniciei la locul de muncã

ART. 17
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane, în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã conform prezentei legi, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pe perioada derulãrii contractului de ucenicie, pentru fiecare persoanã:
a) o sumã egalã cu 50% din salariul de bazã minim brut pe ţarã, în vigoare;
b) o sumã egalã cu contravaloarea lunarã a serviciilor de instruire teoreticã a ucenicului, fãrã a putea depãşi 20% din salariul de bazã minim brut pe ţarã, în vigoare.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã pe perioada de probã prevãzutã în cuprinsul contractului de ucenicie la locul de muncã, precum şi pe perioada în care raporturile de muncã sunt suspendate.
(3) Suma lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. a) se acordã angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnã al ucenicului.
ART. 18
Nu beneficiazã de prevederile art. 17 angajatorii care, anterior încheierii contractului de ucenicie la locul de muncã, au avut cu persoana în cauzã încheiat un alt contract de ucenicie la locul de muncã.
ART. 19
Modul de acordare a sumelor prevãzute la art. 17 alin. (1), din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 20
(1) Calificãrile sau competenţele profesionale pentru care se acordã sumele prevãzute la art. 17 se stabilesc anual prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã.
(2) Stabilirea anualã a calificãrilor sau competenţelor profesionale pentru care se acordã sumele prevãzute la art. 17 nu produce efecte asupra finanţãrii contractelor de ucenicie aflate în derulare la data apariţiei ordinului menţionat la alin. (1).

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 21
(1) În scopul asigurãrii formãrii profesionale a ucenicilor, angajatorii care beneficiazã de facilitãţile prevãzute la art. 17 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã ale acestora pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncã încheiat.
(2) În situaţia în care raporturile de muncã încheiate între angajator şi ucenic înceteazã anterior datei expirãrii contractului de ucenicie la locul de muncã, angajatorii sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sumele încasate de la bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru fiecare ucenic, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) şi f) şi <>art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 22
Controlul respectãrii obligaţiilor privind menţinerea raporturilor de muncã încheiate între ucenici şi angajatorii care beneficiazã de sume din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în temeiul art. 17, se efectueazã de organele de control din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 23
(1) Inspectorii de muncã au competenţa de a controla modul de încheiere, executare, modificare, suspendare şi încetare a contractului de ucenicie la locul de muncã în situaţiile şi în condiţiile prevãzute de normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.
(2) La sesizarea inspectorilor de muncã se poate declanşa procedura de retragere a autorizaţiei angajatorului sau a atestatului maistrului de ucenicie.
ART. 24
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, exercitã controlul asupra modului în care este organizatã şi se desfãşoarã ucenicia la locul de muncã.
ART. 25
Conflictele în legãturã cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie la locul de muncã se soluţioneazã conform prevederilor legale privind conflictele de muncã.
ART. 26
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã de cãtre persoanele stabilite cu atribuţii de control conform art. 23, cu amendã de 50.000.000 lei (5.000 lei RON), încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 4 alin. (3), art. 5 alin. (1), (2) şi (4), art. 6 alin. (1) şi (3), art. 7 alin. (1), (2), (4)-(8), art. 9, art. 10 alin. (1) şi (2), art. 15 şi art. 17 alin. (3).
(2) În cazul în care se constatã cã au fost încãlcate de 3 ori într-un an dispoziţiile sancţionate la alin. (1), se solicitã retragerea autorizaţiei angajatorului de încadrare a ucenicilor la locul de muncã şi a dreptului de a obţine o nouã autorizaţie pe o perioadã de 4 ani de la data retragerii acesteia.
ART. 27
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei elaboreazã şi supune spre aprobare Guvernului normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 28
Mãsurile de natura ajutorului de stat, prevãzute la art. 17, vor fi notificate de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, conform <>Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se vor acorda numai dupã autorizarea acestora de Consiliul Concurenţei.
ART. 29
Prezenta lege intrã în vigoare la 120 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
MIRON TUDOR MITREA

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 5 octombrie 2005.
Nr. 279.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016