Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 278 din 4 iulie 2006  pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 278 din 4 iulie 2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 iulie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Codul penal al României, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Dupã articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 19^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19^1 - Condiţiile rãspunderii penale a persoanelor juridice
Persoanele juridice, cu excepţia statului, a autoritãţilor publice şi a instituţiilor publice care desfãşoarã o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, rãspund penal pentru infracţiunile sãvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice, dacã fapta a fost sãvârşitã cu forma de vinovãţie prevãzutã de legea penalã.
Rãspunderea penalã a persoanei juridice nu exclude rãspunderea penalã a persoanei fizice care a contribuit, în orice mod, la sãvârşirea aceleiaşi infracţiuni."

2. La articolul 21, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul persoanei juridice, tentativa se sancţioneazã cu amendã cuprinsã între minimul special şi maximul special al amenzii prevãzute de lege pentru infracţiunea consumatã, reduse la jumãtate. La aceastã pedeapsã se pot adãuga una sau mai multe pedepse complementare."

3. La articolul 34, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Pedeapsa principalã în caz de concurs de infracţiuni sãvârşite de persoana fizicã".

4. La articolul 35, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Mãsurile de siguranţã de naturã diferitã sau de aceeaşi naturã, dar cu un conţinut diferit, luate în cazul infracţiunilor concurente, se cumuleazã."

5. La articolul 35, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Dacã s-au luat mai multe mãsuri de siguranţã de aceeaşi naturã şi cu acelaşi conţinut, dar pe durate diferite, se aplicã o singurã datã mãsura de siguranţã cu durata cea mai lungã. În cazul mãsurilor de siguranţã de aceeaşi naturã şi cu acelaşi conţinut, luate conform art. 118 alin. 1 lit. a)-e), acestea se cumuleazã."

6. La articolul 36, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Contopirea pedepselor pentru infracţiuni concurente sãvârşite de persoana fizicã".

7. La articolul 37, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Recidiva în cazul persoanei fizice".

8. La articolul 37, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37 - Existã recidivã pentru persoana fizicã în urmãtoarele cazuri:".

9. La articolul 39, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Pedeapsa în caz de recidivã pentru persoana fizicã".

10. La articolul 40, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul persoanei juridice, dacã nu sunt întrunite condiţiile prevãzute în art. 40^2 alin. 1 lit. a), pedeapsa se aplicã potrivit regulilor pentru concursul de infracţiuni."

11. Dupã articolul 40 se introduc douã noi articole, articolele 40^1 şi 40^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 40^1 - Pedeapsa în caz de concurs de infracţiuni sãvârşite de persoana juridicã
În caz de concurs de infracţiuni sãvârşite de persoana juridicã, se stabileşte pedeapsa amenzii pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplicã amenda cea mai mare, care poate fi sporitã pânã la maximul special prevãzut în art. 71^1 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor, se poate adãuga un spor de pânã la o treime din acel maxim.
Dispoziţiile alin. 1 se aplicã şi în cazul în care persoana juridicã condamnatã definitiv este judecatã ulterior pentru o infracţiune concurentã, precum şi atunci când dupã ce o hotãrâre de condamnare a rãmas definitivã, se constatã cã persoana juridicã suferise şi o altã condamnare definitivã pentru o infracţiune concurentã. În aceste cazuri, partea din amenda executatã se scade din amenda aplicatã pentru infracţiunile concurente.
Dispoziţiile art. 35 se aplicã în mod corespunzãtor.

Art. 40^2 - Recidiva în cazul persoanei juridice
Existã recidivã pentru persoana juridicã în urmãtoarele cazuri:
a) când dupã rãmânerea definitivã a unei hotãrâri de condamnare, persoana juridicã sãvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie, iar amenda pentru infracţiunea anterioarã nu a fost executatã;
b) când dupã rãmânerea definitivã a unei hotãrâri de condamnare, persoana juridicã sãvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie, iar amenda pentru infracţiunea anterioarã a fost executatã sau consideratã ca executatã.
În cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. a), amenda stabilitã pentru infracţiunea sãvârşitã ulterior şi amenda aplicatã pentru infracţiunea anterioarã se contopesc, potrivit art. 40^1 alin. 1 şi 3. Sporul prevãzut în art. 40^1 alin. 1 se poate mãri pânã la jumãtate.
Dacã amenda anterioarã a fost executatã în parte, contopirea se face între amenda ce a mai rãmas de executat şi amenda aplicatã pentru infracţiunea sãvârşitã ulterior.
În cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. b), se aplicã pedeapsa amenzii pânã la maximul special prevãzut în art. 71^1 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor, se poate adãuga un spor de pânã la douã treimi din acel maxim.
Dacã dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare şi mai înainte ca amenda sã fi fost executatã sau consideratã ca executatã, se descoperã cã persoana juridicã condamnatã se aflã în stare de recidivã, instanţa aplicã dispoziţiile din alin. 2, în cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. a), şi dispoziţiile din alin. 4, în cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. b)."

12. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42 - Pedeapsa pentru infracţiunea continuatã
Infracţiunea continuatã se sancţioneazã cu pedeapsa prevãzutã de lege pentru infracţiunea sãvârşitã, la care se poate adãuga un spor, potrivit dispoziţiilor art. 34 sau, dupã caz, art. 40^1 alin. 1."

13. La articolul 53, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Felurile pedepselor aplicabile persoanei fizice".

14. La articolul 53 punctul 1, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda de la 100 lei la 50.000 lei."

15. La articolul 53, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Pedeapsa accesorie constã în interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64, în condiţiile prevãzute în art. 71."

16. Dupã articolul 53 se introduc douã noi articole, articolele 53^1 şi 53^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 53^1 - Felurile pedepselor aplicabile persoanei juridice
Pedepsele sunt principale şi complementare.
Pedeapsa principalã este amenda de la 2.500 lei la 2.000.000 lei.
Pedepsele complementare sunt:
a) dizolvarea persoanei juridice;
b) suspendarea activitãţii persoanei juridice pe o duratã de la 3 luni la un an sau suspendarea uneia dintre activitãţile persoanei juridice în legãturã cu care s-a sãvârşit infracţiunea pe o duratã de la 3 luni la 3 ani;
c) închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o duratã de la 3 luni la 3 ani;
d) interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o duratã de la unu la 3 ani;
e) afişarea sau difuzarea hotãrârii de condamnare.

Art. 53^2 - Aplicarea şi executarea pedepselor complementare în cazul persoanei juridice
Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare se dispune atunci când instanţa constatã cã, faţã de natura şi gravitatea infracţiunii, precum şi faţã de împrejurãrile în care a fost sãvârşitã, aceste pedepse sunt necesare.
Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare este obligatorie când legea prevede aceastã pedeapsã.
Pedepsele complementare prevãzute în art. 53^1 alin. 3 lit. b)-e) se pot aplica în mod cumulativ.
Executarea pedepselor complementare începe dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare."

17. La titlul III, capitolul III va avea urmãtoarea denumire:

"CAPITOLUL III
Pedepsele principale aplicabile persoanei fizice"

18. La titlul III capitolul III, înaintea secţiunii I se introduce o nouã secţiune, secţiunea "Regimul de executare a pedepselor principale privative de libertate", respectiv articolele 53^3 şi 53^4, cu urmãtorul cuprins:
Art. 53^3 - Reguli generale ale executãrii pedepselor principale privative de libertate
Executarea pedepselor principale privative de libertate se bazeazã pe sistemul progresiv. Condamnaţii au posibilitatea sã treacã dintr-un regim de executare în altul în condiţiile prevãzute de legea privind executarea pedepselor.
Pedepsele privative de libertate se executã în unul din urmãtoarele regimuri:
a) regimul de maximã siguranţã;
b) regimul închis;
c) regimul semideschis;
d) regimul deschis.
Regimul executãrii pedepselor privative de libertate se bazeazã pe posibilitatea condamnaţilor de a presta, cu acordul lor, o muncã utilã, dacã sunt apţi pentru muncã, pe educarea condamnaţilor, pe respectarea de cãtre aceştia a ordinii interioare a locurilor de deţinere, precum şi pe stimularea şi recompensarea celor stãruitori în muncã, disciplinaţi, şi care dau dovezi temeinice de îndreptare.
Dupã împlinirea vârstei de 60 de ani pentru bãrbaţi şi 55 de ani pentru femei, condamnaţii pot presta o muncã numai la cererea acestora, dacã sunt apţi pentru muncã.
Toate mijloacele folosite în cadrul regimului executãrii pedepselor privative de libertate trebuie sã contribuie la reintegrarea în societate a celor condamnaţi şi la prevenirea sãvârşirii de noi infracţiuni de cãtre aceştia.

Art. 53^4 - Regimul de muncã
Munca prestatã de condamnaţi este remuneratã, cu excepţia muncii cu caracter gospodãresc, necesare locului de deţinere, şi a celei prestate în caz de calamitate.
Condiţiile de prestare a muncii, durata şi plata acesteia, precum şi repartizarea veniturilor cuvenite condamnaţilor sunt stabilite prin legea privind executarea pedepselor."

19. Articolele 56 şi 58 se abrogã.

20. La articolul 63, alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Ori de câte ori legea prevede cã o infracţiune se pedepseşte numai cu amendã, fãrã a-i arãta limitele, minimul special al acesteia este de 150 lei, iar maximul de 10.000 lei.
Când legea prevede pedeapsa amenzii fãrã a-i arãta limitele, alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult un an, minimul special al amenzii este de 300 lei şi maximul special de 15.000 lei, iar când prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de un an, minimul special este de 500 lei şi maximul special de 30.000 lei."

21. La titlul III, capitolul IV va avea urmãtoarea denumire:

"CAPITOLUL IV
Pedepsele complementare şi pedepsele accesorii aplicabile persoanei fizice"

22. Articolul 71 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 71 - Conţinutul şi modul de executare a pedepsei accesorii
Pedeapsa accesorie constã în interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64.
Condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţã sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64 lit. a)-c) din momenul în care hotãrârea de condamnare a rãmas definitivã şi pânã la terminarea executãrii pedepsei, pânã la graţierea totalã sau a restului de pedeapsã ori pânã la împlinirea termenului de prescripţie a executãrii pedepsei.
Interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64 lit. d) şi e) se aplicã ţinându-se seama de natura şi gravitatea infracţiunii sãvârşite, de împrejurãrile cauzei, de persoana infractorului şi de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutelã sau curatelã.
Pe durata amânãrii sau a întreruperii executãrii pedepsei detenţiunii pe viaţã sau a închisorii, condamnatul poate sã îşi exercite drepturile pãrinteşti şi dreptul de a fi tutore sau curator, în afarã de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotãrârea de condamnare.
Pe durata suspendãrii condiţionate a executãrii pedepsei închisorii sau a suspendãrii sub supraveghere a executãrii pedepsei închisorii, se suspendã şi executarea pedepselor accesorii."

23. La titlul III, dupã capitolul IV se introduce un nou capitol, capitolul IV^1, respectiv articolele 71^1 - 71^7, cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL IV^1
Pedepsele aplicabile persoanei juridice

Art. 71^1 - Conţinutul pedepsei amenzii
Pedeapsa amenzii constã în suma de bani pe care persoana juridicã este condamnatã sã o plãteascã.
Când legea prevede pentru infracţiunea sãvârşitã de persoana fizicã pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda, minimul special al amenzii pentru persoana juridicã este de 5.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 600.000 lei.
Când legea prevede pentru infracţiunea sãvârşitã de persoana fizicã pedeapsa detenţiunii pe viaţã sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, minimul special al amenzii pentru persoana juridicã este de 10.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 900.000 lei.

Art. 71^2 - Conţinutul pedepsei complementare a dizolvãrii persoanei juridice
Pedeapsa complementarã a dizolvãrii persoanei juridice se aplicã atunci când persoana juridicã a fost constituitã în scopul sãvârşirii de infracţiuni sau când obiectul sãu de activitate a fost deturnat în acest scop.
În caz de neexecutare, cu rea-credinţã, a uneia dintre pedepsele complementare prevãzute în art. 53^1 alin. 3 lit. b)-d), instanţa dispune dizolvarea persoanei juridice.
Pedeapsa complementarã a dizolvãrii persoanei juridice are ca efect deschiderea procedurii de lichidare, potrivit legii, iar o copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat aceastã pedeapsã va fi comunicatã, de îndatã, instanţei civile competente, care va proceda la desemnarea lichidatorului.

Art. 71^3 - Conţinutul pedepsei complementare a suspendãrii activitãţii sau a uneia dintre activitãţile persoanei juridice
Pedeapsa complementarã a suspendãrii activitãţii persoanei juridice constã în interzicerea desfãşurãrii activitãţii sau a uneia dintre activitãţile persoanei juridice, în realizarea cãreia a fost sãvârşitã infracţiunea.
În caz de neexecutare, cu rea-credinţã, a pedepsei complementare prevãzute în art. 53^1 alin. 3 lit. e), instanţa dispune suspendarea activitãţii sau a uneia dintre activitãţile persoanei juridice pânã la punerea în executare a pedepsei complementare, dar nu mai mult de 3 luni.
Dacã pânã la împlinirea termenului prevãzut în alin. 2 pedeapsa complementarã nu a fost pusã în executare, instanţa dispune dizolvarea persoanei juridice.

Art. 71^4 - Neaplicarea dizolvãrii sau suspendãrii activitãţii persoanei juridice
Pedepsele complementare prevãzute în art. 53 1 alin. 3 lit. a) şi b) nu pot fi aplicate partidelor politice, sindicatelor, patronatelor şi organizaţiilor religioase ori aparţinând minoritãţilor, constituite potrivit legii.
Dispoziţiile prevãzute în alin. 1 se aplicã şi persoanelor juridice care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul presei.

Art. 71^5 - Conţinutul pedepsei complementare a închiderii unor puncte de lucru ale persoanei juridice
Pedeapsa complementarã a închiderii unor puncte de lucru ale persoanei juridice constã în închiderea unuia sau a mai multora dintre punctele de lucru aparţinând persoanei juridice cu scop lucrativ, în care s-a desfãşurat activitatea în realizarea cãreia a fost sãvârşitã infracţiunea.
Dispoziţiile prevãzute în alin. 1 nu se aplicã persoanelor juridice care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul presei.

Art. 71^6 - Conţinutul pedepsei complementare a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice
Pedeapsa complementarã a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice constã în interzicerea de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevãzute de lege.

Art. 71^7 - Conţinutul pedepsei complementare a afişãrii sau difuzãrii hotãrârii de condamnare
Afişarea hotãrârii definitive de condamnare sau difuzarea acesteia se realizeazã pe cheltuiala persoanei juridice condamnate.
Prin afişarea sau difuzarea hotãrârii de condamnare nu poate fi dezvãluitã identitatea victimei, afarã de cazul în care existã acordul acesteia sau al reprezentantului sãu legal.
Afişarea hotãrârii de condamnare se realizeazã în extras, în forma şi locul stabilite de instanţã, pentru o perioadã cuprinsã între o lunã şi 3 luni.
Difuzarea hotãrârii de condamnare se face în extras şi în forma stabilitã de instanţã, prin intermediul presei scrise sau audiovizuale ori prin alte mijloace de comunicare audiovizualã, desemnate de instanţã.
Dacã difuzarea se face prin presa scrisã sau audiovizualã instanţa stabileşte numãrul apariţiilor, care nu poate fi mai mare de 10, iar în cazul difuzãrii prin alte mijloace audiovizuale, durata acesteia nu poate depãşi 3 luni."

24. La articolul 72, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"La stabilirea şi aplicarea pedepselor pentru persoana juridicã se ţine seama de dispoziţiile pãrţii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsã fixate în partea specialã pentru persoana fizicã, de gravitatea faptei sãvârşite şi de împrejurãrile care atenueazã sau agraveazã rãspunderea penalã."

25. La articolul 75 alineatul 1, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) sãvârşirea infracţiunii pe temei de rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenenţã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infecţie HIV/SIDA;".

26. La articolul 76, partea introductivã şi literele e) şi f) ale alineatului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76 - În cazul în care existã circumstanţe atenuante, pedeapsa principalã pentru persoana fizicã se reduce sau se schimbã, dupã cum urmeazã:
..................................................................................
e) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboarã sub acest minim, pânã la minimul general, sau se aplicã o amendã care nu poate fi mai micã de 250 lei, iar când minimul special este sub 3 luni, se aplicã o amendã care nu poate fi mai micã de 200 lei;
f) când pedeapsa prevãzutã de lege este amenda, aceasta se coboarã sub minimul ei special, putând fi redusã pânã la 150 lei în cazul când minimul special este de 500 lei sau mai mare, ori pânã la minimul general, când minimul special este sub 500 lei."

27. La articolul 76, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care existã circumstanţe atenuante, amenda pentru persoana juridicã se reduce dupã cum urmeazã:
a) când minimul special al amenzii este de 10.000 lei sau mai mare, amenda se coboarã sub acest minim, dar nu mai mult de o pãtrime;
b) când minimul special al amenzii este de 5.000 lei sau mai mare, amenda se coboarã sub acest minim, dar nu mai mult de o treime."

28. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78 - Efectele circumstanţelor agravante
În cazul în care existã circumstanţe agravante, persoanei fizice i se poate aplica o pedeapsã pânã la maximul special. Dacã maximul special este neîndestulãtor, în cazul închisorii se poate adãuga un spor de pânã la 5 ani, care nu poate depãşi o treime din acest maxim, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.
În cazul în care existã circumstanţe agravante, persoanei juridice i se aplicã amenda care poate fi sporitã pânã la maximul special, prevãzut în art. 71^1 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor se poate adãuga un spor de pânã la o pãtrime din acel maxim."

29. La articolul 80, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul aplicãrii concomitente a dispoziţiilor cu privire la circumstanţe agravante, recidivã şi concurs de infracţiuni, pedeapsa amenzii pentru persoana juridicã poate fi sporitã pânã la maximul general."

30. La articolul 81, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81 - Instanţa poate dispune suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumitã duratã, dacã sunt întrunite urmãtoarele condiţii:".

31. La articolul 81, alineatele 3 şi 4 se abrogã.

32. Articolul 84 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 84 - Revocarea în cazul neexecutãrii obligaţiilor civile
Dacã pânã la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotãrârea de condamnare, instanţa dispune revocarea suspendãrii executãrii pedepsei, afarã de cazul când cel condamnat dovedeşte cã nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii."

33. La articolul 86^1, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86^1 - Instanţa poate dispune suspendarea executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere, dacã sunt întrunite urmãtoarele condiţii:".

34. La articolul 86^1, alineatul 3 se abrogã.

35. La articolul 86^1, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile art. 81 alin. 5 şi 6 se aplicã şi în cazul suspendãrii executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere."

36. La articolul 86^3, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã se prezinte, la datele fixate, la judecãtorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socialã a infractorilor;".

37. La articolul 86^3, alineatele 2 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Datele prevãzute în alin. 1 lit. b), c) şi d) se comunicã judecãtorului sau serviciului stabilit în alin. 1 lit. a).
..................................................................................
Supravegherea executãrii obligaţiilor stabilite de instanţã conform alin. 3 lit. a)-f) se face de judecãtorul sau serviciul prevãzut în alin. 1 lit. a). În caz de neîndeplinire a obligaţiilor, judecãtorul sau serviciul desemnat cu supravegherea condamnatului sesizeazã instanţa pentru luarea mãsurii prevãzute în art. 86^4 alin. 2."

38. La articolul 86^4, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã cel condamnat nu îndeplineşte, cu rea-credinţã, mãsurile de supraveghere prevãzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanţã, aceasta revocã suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei."

39. La articolul 86^7, alineatul 3 se abrogã.

40. La articolul 90, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) pedeapsa prevãzutã de lege pentru infracţiunea sãvârşitã este închisoarea de cel mult un an sau amendã ori s-au sãvârşit infracţiunile prevãzute în art. 208, 213, art. 215 alin. 1, art. 215^1 alin. 1, art. 217 alin. 1, art. 219 alin. 1, dacã valoarea pagubei nu depãşeşte 10 lei sau infracţiunea prevãzutã în art. 249, dacã valoarea pagubei nu depãşeşte 50 lei;".

41. La articolul 91, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda de la 10 lei la 1.000 lei."

42. Articolul 118 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 118 - Confiscarea specialã
Sunt supuse confiscãrii speciale:
a) bunurile produse prin sãvârşirea faptei prevãzute de legea penalã;
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, la sãvârşirea unei infracţiuni, dacã sunt ale infractorului sau dacã, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Aceastã mãsurã nu poate fi dispusã în cazul infracţiunilor sãvârşite prin presã;
c) bunurile produse, modificate sau adaptate în scopul sãvârşirii unei infracţiuni, dacã au fost utilizate la comiterea acesteia şi dacã sunt ale infractorului. Când bunurile aparţin altei persoane confiscarea se dispune dacã producerea, modificarea sau adaptarea a fost efectuatã de proprietar ori de infractor cu ştiinţa proprietarului;
d) bunurile care au fost date pentru a determina sãvârşirea unei fapte sau pentru a rãsplãti pe fãptuitor;
e) bunurile dobândite prin sãvârşirea faptei prevãzute de legea penalã, dacã nu sunt restituite persoanei vãtãmate şi în mãsura în care nu servesc la despãgubirea acesteia;
f) bunurile a cãror deţinere este interzisã de lege.
În cazul prevãzut în alin. 1 lit. b), dacã valoarea bunurilor supuse confiscãrii este vãdit disproporţionatã faţã de natura şi gravitatea infracţiunii, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bãnesc, ţinând seama de urmarea infracţiunii şi de contribuţia bunului la producerea acesteia.
În cazurile prevãzute în alin. 1 lit. b) şi c), dacã bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu sunt ale infractorului, iar persoana cãreia îi aparţin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se confiscã echivalentul în bani al acestora.
Dacã bunurile supuse confiscãrii nu se gãsesc, în locul lor se confiscã bani şi bunuri pânã la concurenţa valorii acestora.
Se confiscã, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscãrii, cu excepţia bunurilor prevãzute în alin. 1 lit. b) şi c).
Instanţa poate sã nu dispunã confiscarea bunului dacã acesta face parte din mijloacele de existenţã, de trebuinţã zilnicã ori de exercitare a profesiei infractorului sau a persoanei asupra cãreia ar putea opera mãsura confiscãrii speciale."

43. La articolul 122, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 122 - Termenele de prescripţie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:".

44. La articolul 122, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Termenele de prescripţie a rãspunderii penale pentru persoana juridicã sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea sãvârşitã de persoana fizicã pedeapsa detenţiunii pe viaţã sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea sãvârşitã de persoana fizicã pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda."

45. La articolul 122, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Rãspunderea penalã a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevãzute de lege pentru persoana fizicã, dispoziţiile prevãzute în art. 121-124 aplicându-se în mod corespunzãtor."

46. La articolul 126, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 126 - Termenele de prescripţie a executãrii pedepsei pentru persoana fizicã sunt:".

47. La articolul 126, dupã alineatul 1 se introduc douã noi alineate, alineatele 1^1 şi 1^2, cu urmãtorul cuprins:
"Termenul de prescripţie a executãrii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.
Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a cãror activitate nu poate fi suspendatã se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executatã sau consideratã ca executatã."

48. La articolul 126, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Termenele arãtate în alin. 1 şi 1^1 se socotesc de la data când hotãrârea de condamnare a rãmas definitivã, iar cele arãtate în alin. 2 curg de la rãmânerea definitivã a hotãrârii sau, dupã caz, de la data când poate fi pusã în executare, potrivit legii, ordonanţa prin care s-a aplicat sancţiunea."

49. Articolul 134 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 134 - Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnãrii la amendã sau la pedeapsa închisorii care nu depãşeşte un an, dacã în decurs de 3 ani condamnatul nu a sãvârşit nicio altã infracţiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacã în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupã caz, pedeapsa complementarã, a fost executatã sau consideratã ca executatã şi persoana juridicã nu a mai sãvârşit nicio altã infracţiune."

50. Dupã articolul 141 se introduce un nou articol, articolul 141^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 141^1 - Pedeapsã prevãzutã de lege
Prin pedeapsã prevãzutã de lege se înţelege pedeapsa prevãzutã în textul de lege care incrimineazã fapta sãvârşitã în forma consumatã, fãrã luarea în considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei."

51. Articolul 146 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 146 - Consecinţe deosebit de grave
Prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubã materialã mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de gravã a activitãţii, cauzatã unei autoritãţi publice sau oricãreia dintre unitãţile la care se referã art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice."

52. Articolul 166^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 166^1 - Acţiuni împotriva ordinii constituţionale
Întreprinderea oricãrei acţiuni pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţã a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi."

53. Articolul 168^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 168^1 - Comunicarea de informaţii false
Comunicarea sau rãspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, dacã prin aceasta se pune în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."

54. La articolul 176 alineatul 1, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) de cãtre un judecãtor sau procuror, poliţist, jandarm sau militar, în timpul sau în legãturã cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora,".

55. La articolul 193, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 193 - Fapta de a ameninţa o persoanã cu sãvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãşi sancţiunea prevãzutã de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţãrii."

56. Articolele 205, 206, 207 şi 236^1 se abrogã.

57. Articolul 239 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 239 - Ultrajul
Ameninţarea sãvârşitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implicã exerciţiul autoritãţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã.
Lovirea sau orice acte de violenţã, sãvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implicã exerciţiul autoritãţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
Vãtãmarea corporalã, sãvârşitã împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implicã exerciţiul autoritãţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vãtãmarea corporalã gravã, sãvârşitã împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implicã exerciţiul autoritãţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani."

58. Articolul 239^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 239^1 - Cazuri speciale de pedepsire
În cazul infracţiunilor prevãzute în art. 180-182, art. 189 şi 193, sãvârşite împotriva soţului, copiilor sau pãrinţilor unui judecãtor, procuror, poliţist, jandarm ori militar, în scop de intimidare sau de rãzbunare pentru acte sau fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, maximul pedepsei se majoreazã cu 2 ani."

59. Articolul 247 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 247 - Abuzul în serviciu prin îngrãdirea unor drepturi
Îngrãdirea, de cãtre un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenenţã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani."

60. Articolul 250 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 250 - Purtarea abuzivã
Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţã de o persoanã, de cãtre un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã.
Ameninţarea sãvârşitã de cãtre un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã.
Lovirea sau alte acte de violenţã sãvârşite de cãtre un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
Vãtãmarea corporalã sãvârşitã de cãtre un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vãtãmarea corporalã gravã sãvârşitã de cãtre un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani."

61. Dupã articolul 253 se introduce un nou articol, articolul 253^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 253^1 - Conflictul de interese
Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participã la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul sãu, o rudã ori un afin pânã la gradul II inclusiv, sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de servicii sau foloase de orice naturã, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publicã pe duratã maximã.
Dispoziţiile alin. 1 nu se aplicã în cazul emiterii, aprobãrii sau adoptãrii actelor normative."

62. La articolul 271, alineatele 1 şi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 271 - Împotrivirea la executarea unei hotãrâri judecãtoreşti, prin ameninţare faţã de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârşitã prin acte de violenţã, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
..................................................................................
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoreşti, prin sustragerea de la executarea mãsurilor de siguranţã prevãzute în art. 112 lit. c), d) şi g), se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã."

63. La articolul 271, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Nerespectarea hotãrârilor judecãtoreşti, prin neexecutarea, cu rea-credinţã, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevãzute în art. 71^4 şi art. 71^5 alin. 2, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã."

64. Dupã articolul 285 se introduce un nou articol, articolul 285^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 285^1 - Sancţionarea persoanei juridice
Dacã una dintre faptele prevãzute în art. 282-285 a fost sãvârşitã de o persoanã juridicã, pe lângã pedeapsa amenzii se aplicã şi pedeapsa complementarã a dizolvãrii persoanei juridice sau a suspendãrii activitãţii ori a uneia dintre activitãţile persoanei juridice, dupã caz."

65. Articolul 304 se abrogã.

66. Articolul 317 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 317 - Instigarea la discriminare
Instigarea la urã pe temei de rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenenţã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã."

67. Articolul 327 se abrogã.

68. Articolul 335 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 335 - Lovirea superiorului
Lovirea superiorului de cãtre inferior sau a şefului de cãtre subordonat se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Dacã fapta prevãzutã în alin. 1 a fost sãvârşitã în timp de rãzboi, maximul pedepsei se sporeşte cu 2 ani."

69. Articolul 336 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 336 - Lovirea inferiorului
Lovirea inferiorului sau subordonatului de cãtre un superior sau şef se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la un an.
Dispoziţiile alin. 1 nu se aplicã în timp de rãzboi, dacã fapta a fost determinatã de o necesitate militarã."

70. Articolul 337 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 337 - Punerea în mişcare a acţiunii penale
Acţiunea penalã pentru infracţiunile prevãzute în art. 331-334 se pune în mişcare numai la sesizarea comandantului."

71. Articolul 353 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 353 - Sustragerea de la recrutare
Sustragerea de la recrutare în timp de rãzboi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."

72. Articolul 354 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 354 - Neprezentarea la încorporare sau concentrare
Neprezentarea la încorporare sau concentrare ori neprezentarea celor încorporaţi sau concentraţi la unitatea unde au fost repartizaţi, în timp de mobilizare sau rãzboi, în termenul precizat în ordin, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Termenul de prezentare prevãzut în alineatul precedent se prelungeşte cu 10 zile, în cazul în care cei chemaţi la mobilizare sau concentrare se aflã în strãinãtate."

ART. II
Expresia pedepse complimentare din cuprinsul Codului penal sau al altor acte normative în vigoare se înlocuieşte cu expresia pedepse complementare.

ART. III
Alineatul 2 al articolului 58 din <>Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 15 octombrie 2002, cu modificãrile ulterioare, se abrogã.

ART. IV
<>Legea nr. 188/2000 privind executorii judecãtoreşti, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 559 din 10 noiembrie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã:
- La articolul 53, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Nerespectarea, cu rea-credinţã, de cãtre executorul judecãtoresc a obligaţiei stabilite în alin. (5) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârşitã din culpã, cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã."

ART. V
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 243/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã:
- La articolul 70, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Fapta prevãzutã la alin. (1) sãvârşitã de o victimã a traficului de persoane nu se pedepseşte."

ART. VI
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovãrii cultului persoanelor vinovate de sãvârşirea unor infracţiuni contra pãcii şi omenirii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 107/2006 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 4, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4 - (1) Rãspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea rãspândirii sau vânzãrii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi."

2. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Propaganda constã în rãspândirea în mod sistematic sau în apologia unor idei, concepţii ori doctrine, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi."

3. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6 - Negarea, contestarea, aprobarea sau justificarea, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului, genocidului sau a crimelor contra umanitãţii ori a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendã."

4. Articolele 8-11 se abrogã.

ART. VII
<>Legea nr. 299/2004 privind rãspunderea penalã a persoanelor juridice pentru infracţiunile de falsificare de monede sau de alte valori, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 593 din 1 iulie 2004, se abrogã.

ART. VIII
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor privind persoana juridicã, ce intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 4 iulie 2006.
Nr. 278.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016