Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 27 din 17 mai 1994 *** Republicat  privind impozitele si taxele locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 27 din 17 mai 1994 *** Republicat privind impozitele si taxele locale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 273 din 22 iulie 1998
*) Republicatã în temeiul <>art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84 din 23 decembrie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 24 decembrie 1997, dându-se textelor o noua numerotare.
<>Legea nr. 27 din 17 mai 1994 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 127 din 24 mai 1994 şi a mai fost modificatã prin:
- <>Ordonanta Guvernului nr. 24 din 11 august 1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 193 din 25 august 1995 (aprobatã prin <>Legea nr. 114 din 29 noiembrie 1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 5 decembrie 1995);
- <>Legea nr. 105 din 24 iunie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 136 din 30 iunie 1997;
- Ordonanta Guvernului nr. 61 din 28 august 1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 30 august 1997 (aprobatã prin <>Legea nr. 194 din 17 noiembrie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 324 din 24 noiembrie 1997);
- Ordonanta Guvernului nr. 68 din 28 august 1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 30 august 1997 (aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 73 din 7 aprilie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 8 aprilie 1998);
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84 din 23 decembrie 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 24 decembrie 1997 (aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 105 din 26 mai 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 28 mai 1998).

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Impozitele şi taxele locale constituie venituri proprii ale bugetelor unitãţilor administrativ-teritoriale şi sunt reglementate prin prezenta lege.
ART. 2
Fondurile bãneşti constituite din impozitele şi taxele locale se utilizeazã pentru acoperirea cheltuielilor care se finanţeazã de la bugetele proprii ale unitãţilor administrativ-teritoriale, în condiţiile legii.
ART. 3
Persoanele fizice, persoanele juridice, asociaţiile familiale, asociaţiile agricole, unitãţile economice ale unor persoane juridice, precum şi cele ale organizaţiilor politice şi obşteşti, instituţiilor publice, fundaţiilor şi altora asemenea, unitãţile de cult, filialele, sucursalele şi reprezentantele autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, aparţinând persoanelor fizice şi juridice strãine, şi altele similare, denumite în continuare contribuabili, au obligaţia de a plati impozitele şi taxele locale reglementate prin prezenta lege.

CAP. 2
Impozitul pe clãdiri

ART. 4
Impozitul pe clãdiri este anual şi se datoreazã de cãtre contribuabili pentru clãdirile aflate în proprietatea acestora, indiferent de locul unde acestea sunt situate şi de destinaţia acestora.
În cazul clãdirilor proprietate de stat, aflate în administrarea sau folosinta, dupã caz, a contribuabililor, impozitul pe clãdiri se datoreazã de cãtre cei care le au în administrare sau în folosinta.
Pentru clãdirile care constituie fondul locativ de stat, impozitul pe clãdiri se datoreazã de cãtre unitãţile care le administreazã.
ART. 5
Impozitul pe clãdirile proprietatea persoanelor fizice se calculeazã prin aplicarea unei cotei stabilite de cãtre consiliile locale, potrivit legii, care poate fi cuprinsã între 1,0-1,5% asupra valorii stabilite potrivit criteriilor şi normelor de evaluare prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta lege.
ART. 6
Pentru clãdirile altor contribuabili decât cei prevãzuţi la art. 5, impozitul se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite de cãtre consiliile locale, potrivit legii, ce poate fi cuprinsã între 1,0-1,5% asupra valorii la care sunt înscrise clãdirile în evidenta contabila a acestora.
ART. 7
La determinarea impozitului pe clãdiri, în cazul contribuabililor, cu excepţia celor prevãzuţi la art. 5, se au în vedere atât clãdirile aflate în funcţiune, cat şi cele în rezerva sau conservare.
ART. 8
Clãdirile aflate în funcţiune şi a cãror valoare a fost recuperatã integral pe calea amortizarii sunt supuse în continuare impozitului pe clãdiri, calculat pe baza valorii la care au fost înscrise în evidenta contabila.
Lista clãdirilor şi construcţiilor care nu sunt supuse impozitului pe clãdiri este redata în anexa nr. 2 la prezenta lege.
ART. 9
Clãdirile noi, dobândite în cursul anului, indiferent sub ce forma, se impun cu începere de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care acestea au fost dobândite. Impozitul se calculeazã pe numele noului contribuabil, proporţional cu perioada de timp rãmasã pana la sfârşitul anului.
ART. 10
Clãdirile demolate în condiţiile legii, clãdirile distruse şi cele transmise în administrarea sau, dupã caz, în proprietatea altor contribuabili, în cursul anului, se scad de la impunere cu începere de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a produs una dintre aceste situaţii.
Scãderea de la impunere se acorda numai pentru partea de clãdire demolata, distrusa sau transmisã în administrarea sau în proprietatea altor contribuabili.
ART. 11
Impozitul pe clãdiri, în cazul contribuabililor persoane fizice, se stabileşte pe baza declaraţiei de impunere, depusa în condiţiile prezentei legi de cãtre proprietarul clãdirii la organul fiscal teritorial pe raza cãruia se afla clãdirea. Pentru ceilalţi contribuabili, impozitul se calculeazã de cãtre aceştia prin declaraţie de impunere, care se depune la organele fiscale teritoriale şi se verifica de cãtre acestea.
ART. 12
Impozitul anual pe clãdiri se plãteşte trimestrial, în rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

CAP. 3
Impozitul pe teren

ART. 13
Contribuabilii, definiţi potrivit legii, care deţin în proprietate suprafeţe de teren, situate în municipii, oraşe şi comune, datoreazã impozitul pe teren conform dispoziţiilor legii.
ART. 14
Impozitul pe teren se stabileşte anual, în suma fixa pe metru patrat de teren, diferenţiat pe categorii de localitãţi, iar în cadrul localitãţilor, pe zone, dupã cum urmeazã:


- lei/mp -


Categoria localitãţii
---------------------------------------------
Zona în cadrul localitãţii municipii oraşe comune
-------------------------------------------------------------------------------
A 120 90 20
B 70 50 15
C 45 30 -
D 30 20 -
-------------------------------------------------------------------------------

Contribuabilii, persoane fizice, care deţin în proprietate suprafeţe de teren aferente curţilor, neocupate de clãdiri, de pana la 1.000 mp inclusiv, situate în municipii, oraşe şi comune, sunt scutiţi de impozitul pe teren. Pentru suprafeţele care depãşesc 1.000 mp se datoreazã impozit pe venitul agricol, conform prevederilor legale.
ART. 15
Încadrarea terenurilor pe zone, în cadrul localitãţilor, se face de cãtre consiliile locale, în funcţie de poziţia terenurilor fata de centrul localitãţilor, de caracterul zonei respective (zona de locuit sau industriala), apropierea sau depãrtarea fata de cãile de comunicaţie, precum şi de alte elemente specifice fiecãrei localitãţi în parte.
ART. 16
Contribuabilii care dobândesc dreptul de proprietate pentru unele terenuri proprietate de stat, avute anterior în administrare sau în folosinta, datoreazã impozitul pe terenuri începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a survenit aceasta modificare.
ART. 17
Impozitul pe terenurile situate în oraşele care trec în categoria municipiilor sau în comunele care trec în categoria oraşelor, dupã caz, se modifica corespunzãtor noii incadrari a localitãţii în care sunt situate terenurile, începând cu data de 1 ianuarie a anului urmãtor celui în care a survenit aceasta modificare.
ART. 18
Impozitul pe teren, prevãzut la acest capitol, nu se aplica terenurilor pentru care se plãteşte taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decât pentru agricultura sau silvicultura, datoratã potrivit legii.
Impozitul pe teren nu se aplica terenurilor ocupate de clãdirile şi construcţiile prevãzute în anexa nr. 2, precum şi terenurilor din perimetrul cimitirelor.
ART. 19
Impozitul pe teren se stabileşte, se modifica şi se încaseazã potrivit prevederilor art. 9-12.

CAP. 4
Taxa asupra mijloacelor de transport

ART. 20
Taxa asupra mijloacelor de transport cu tracţiune mecanicã, aparţinând contribuabililor, se stabileşte în funcţie de capacitatea cilindrica a motorului, pentru fiecare 500 cmc sau fracţiune de capacitate sub 500 cmc, dupã cum urmeazã:


- lei/an -


- autoturisme 4.000
- autobuze, autocare, microbuze, autocamioane de orice fel 12.000
- autotrenuri de orice fel 14.000
- tractoare înmatriculate în evidentele organelor de poliţie 8.000
- motociclete, motorete şi scutere 2.000
- biciclete şi tricicluri cu motor 1.500.


Pentru remorci de orice fel, semiremorci şi rulote, aparţinând contribuabililor, taxele anuale se stabilesc, în funcţie de capacitatea acestora, astfel:


Capacitatea - lei/an -


a) pana la o tona inclusiv 6.000
b) între 1-3 tone inclusiv 20.000
c) între 3-5 tone inclusiv 30.000
d) peste 5 tone 38.000.

Pentru atase, taxa anuala se stabileşte la nivelul a 50% din taxa datoratã pentru motociclete, motorete şi scutere.
Sunt scutite de taxa autoturismele, motocicletele cu atas şi triciclurile cu motor care aparţin invalizilor şi sunt adaptate invaliditatii acestora.
ART. 21
Capacitatea cilindrica a motorului şi capacitatea remorcilor se dovedesc cu cartea de identitate a autovehiculului, respectiv a remorcii, cu factura de cumpãrare sau cu alte documente legale din care sa rezulte acestea.
ART. 22
Taxa asupra mijloacelor de transport pe apa, care aparţin contribuabililor, se stabileşte anual, pentru fiecare mijloc de transport în parte, dupã cum urmeazã:


- lei/an -


- luntre, barci fãrã motor, folosite pentru uz şi
agrement personal 1.000
- barci fãrã motor, folosite în alte scopuri 7.000
- barci cu motor 20.000
- bacuri, poduri plutitoare 15.000
- şalupe 40.000
- iahturi 500.000
- remorchere şi slepuri 200.000
- vapoare - pentru fiecare 1.000 tdw sau fracţiune
de 1.000 tdw 50.000.

Barcile şi luntrele, folosite de localnicii din Delta Dunãrii şi Insula Mare a Brailei pentru transport de uz personal, nu sunt supuse taxei asupra mijloacelor de transport.
ART. 23
Taxa asupra mijloacelor de transport se datoreazã începând cu data de întâi a lunii în care au fost dobândite, iar în cazul înstrãinãrii sau radierii în timpul anului din evidentele organelor de poliţie sau ale capitaniilor porturilor, dupã caz, taxa se da la scãdere începând cu data de întâi a lunii în care a apãrut una dintre aceste situaţii.
ART. 24
Taxa asupra mijloacelor de transport se stabileşte de cãtre organele fiscale teritoriale pe raza cãrora contribuabilii îşi au domiciliul sau sediul, dupã caz, pe baza declaraţiei de impunere, depusa în condiţiile prezentei legi.
ART. 25
Instituţiile publice, precum şi persoanele juridice care au ca profil de activitate transportul de cãlãtori în comun, din interiorul localitãţilor, sunt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.
Transportul de cãlãtori în comun, din interiorul localitãţilor, se referã şi la cel care parcurge o distanta în afarã localitãţii, dacã se practica tarife stabilite în condiţiile transportului în comun.
ART. 26
Taxa asupra mijloacelor de transport se plãteşte trimestrial, în rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru mijloacele de transport dobândite în cursul anului, taxa datoratã se repartizeazã în sume egale, la termenele de plata rãmase pana la sfârşitul anului.
Persoanele fizice sau juridice strãine, care solicita înmatricularea temporarã a mijloacelor de transport, au obligaţia de a achitã integral taxa datoratã, la data luãrii în evidenta de cãtre organele fiscale.

CAP. 5
taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor

ART. 27
Certificatele, avizele şi autorizaţiile în domeniul construcţiilor, eliberate contribuabililor, sunt supuse unor taxe diferenţiate, în funcţie de valoarea construcţiilor sau a instalaţiilor, de suprafata terenurilor şi de natura serviciilor prestate, astfel:


1. Certificatul de urbanism:


Suprafata terenurilor pentru care Taxa
se solicita certificatul - lei -
- mp -
------------------------------------------------------------------------------
Pentru mediul urban:
a) pana la 150 1.000 - 1.450
b) pana la 250 1.500 - 1.950
c) pana la 500 2.000 - 2.450
d) pana la 750 2.500 - 2.950
e) pana la 1.000 3.000 - 3.500
f) peste 1.000 3.500 + 5 lei/mp
pentru suprafeţele mai mari de
1.000 mp
- pentru mediul rural se percepe 50% din taxa prevãzutã pentru mediul urban.
-------------------------------------------------------------------------------


2. Autorizaţia de construire pentru lucrãrile care se autorizeaza potrivit legii:
- 1% din valoarea autorizata a lucrãrii sau a construcţiei, inclusiv instalaţiile aferente acesteia, pentru lucrãri cu valoare pana la 1 miliard lei inclusiv;
- 0,5% pentru lucrãri peste 1 miliard lei, dar nu mai puţin de 10 milioane lei şi nu mai mult de 300 milioane lei.
Pentru construcţiile de locuinţe, taxele se reduc cu 50% .
Taxele prevãzute la acest punct nu se datoreazã în cazul eliberãrii de autorizaţii pentru lacasuri de cult, inclusiv construcţiile-anexe ale acestora, precum şi pentru construcţiile ai cãror beneficiari sunt instituţii publice.

3. Autorizarea de foraje şi excavari, necesare studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariera, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatãri:
- pentru fiecare mp .............. 1.500 - 2.000 lei.

4. Autorizarea construcţiilor provizorii de şantier, necesare execuţiei lucrãrilor de baza, dacã nu au fost autorizate o data cu acestea:
- 3% din valoarea autorizata a construcţiilor provizorii.

5. Autorizaţii de construire pentru organizarea de tabere de corturi, casute sau rulote, campinguri:
- 2% din valoarea autorizata a lucrãrii sau a construcţiei.

6. Autorizarea construcţiilor pentru lucrãri cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spaţii de expunere situate pe cãile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi panourilor de afisaj, a firmelor şi reclamelor:
- pentru fiecare mp 600 lei, dar nu mai puţin de 3.500 lei.

7. Autorizaţia de desfiinţare, parţialã sau totalã, a construcţiilor şi a amenajãrilor se taxeaza cu 0,1% din valoarea impozabilã a acestora. În cazul desfiinţãrii parţiale, cuantumul taxei se calculeazã proporţional cu suprafata construitã dezafectata.

8. Pentru prelungirea certificatului de urbanism, precum şi a autorizaţiilor, conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor şi unele mãsuri pentru realizarea locuinţelor, taxa care se percepe este de 50% din valoarea taxei iniţiale.

9. Autorizaţiile pentru lucrãrile de racorduri şi bransamente la reţele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica şi telefonie:


- pentru fiecare instalatie 2.000 - 3.000 lei.

10. Avizul comisiei de urbanism şi amenajare a
teritoriului 10.000 - 15.000 lei.

11. Certificat nomenclatura stradala şi adresa
2.000 - 2.500 lei.



12. taxe pentru eliberarea autorizaţiilor de orice fel, cu excepţia celor din domeniul construcţiilor, precum şi viza anuala a acestora

A. Autorizaţii de funcţionare pentru activitãţi lucrative şi viza anuala a acestora:


a) pentru meseriasi şi cãrãuşi 1.700 - 2.500 lei
b) pentru cazane de fabricat rachiu 2.500 - 5.000 lei
c) pentru liber-profesionisti 5.000 - 8.000 lei
d) pentru mori, prese de ulei şi darace 8.300 - 15.000 lei
e) pentru alte activitãţi neprevãzute mai sus 16.600 - 25.000 lei

B. Autorizaţii sanitare de funcţionare
eliberate contribuabililor ................ 3.400 - 5.000 lei.

13. Alte lucrãri:
a) copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, deţinute de consiliile locale, de fiecare mp de plan:
- la scara 1: 500 10.000 lei
- la scara 1:1.000 15.000 lei
- la scara 1:2.000 20.000 lei;
b) eliberarea sau viza anuala
a autorizaţiilor ce dau
dreptul de a executa
proiecte 15.000 lei.



ART. 28
Valoarea autorizata a lucrãrilor pentru care se percep taxe se stabileşte pe baza celor declarate de solicitant în cererea pentru eliberarea autorizaţiei de construire.
Consiliile judeţene şi consiliile locale, prin organele tehnice de specialitate, vor regulariza taxa pentru autorizaţia de construire, prin declararea de cãtre solicitant a valorii reale a lucrãrii, în termen de 15 zile de la data expirãrii termenului de executare stabilit prin autorizaţia de construire.
ART. 29
Cuantumul taxelor menţionate la art. 27 pct. 1, 3, 6, 9, 10, 11 şi 12 se stabileşte, în limitele prevãzute de lege, de cãtre consiliile judeţene şi consiliile locale.
Taxele prevãzute la acest capitol se plãtesc înainte de eliberarea certificatelor, a avizelor şi a autorizaţiilor.
Dovada plãţii taxei se pãstreazã de cãtre organul care a eliberat documentele respective.

CAP. 6
taxe pentru folosirea mijloacelor de publicitate, afisaj şi reclama

ART. 30
Contribuabilii, definiţi potrivit art. 3, care folosesc mijloace de publicitate prin afisaj şi reclama, datoreazã urmãtoarele taxe:
a) taxe pentru publicitate, afisaj şi reclama, datorate în funcţie de dimensiuni:


- lei/an -


- sub 0,5 mp inclusiv 5.000 - 12.000
- între 0,5 şi 1 mp inclusiv 9.000 - 23.000
- între 1 şi 2 mp inclusiv 18.000 - 35.000
- între 2 şi 3 mp inclusiv 34.000 - 75.000
- între 3 şi 5 mp inclusiv 94.000 -190.000
- peste 5 mp 26.000 - 70.000
pentru fiecare mp sau fracţiune;

b) taxele prevãzute pentru firmele instalate la locul exercitãrii activitãţii de cãtre contribuabili:

- lei/an -
-----------------
- pana la 0,5 mp inclusiv 3.000 - 4.000
- între 0,5 şi 1 mp inclusiv 5.000 - 8.000
- între 1 şi 2 mp inclusiv 7.000 - 12.000
- peste 2 mp 5.000 - 8.000
pentru fiecare mp sau fracţiune.


Pentru afisele de publicitate şi reclama tipãrite, taxele prevãzute la lit. a) şi b) din cuprinsul acestui articol se datoreazã pe fiecare exemplar şi se reduc cu 50% .
Cuantumul taxelor prevãzute la lit. a) şi b) se stabileşte de cãtre consiliile locale pe teritoriul cãrora se realizeazã publicitatea, afisajul sau reclama, în limitele prevãzute mai sus.
ART. 31
Pentru firmele, reclamele, afisajele şi publicitatea realizate exclusiv într-o limba strãinã, taxele prevãzute la art. 30 lit. a) şi b) se majoreazã de 5 ori.
ART. 32
Contribuabilii, definiţi potrivit art. 3, care solicita efectuarea serviciului de reclama şi publicitate pe panouri exterioare, mijloace de transport şi afisaj public, pentru tigari, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, exceptând berea sub 12% alcool, pe baza de contract scris, sunt obligaţi sa plãteascã la bugetele locale o taxa de 20% din valoarea contractului.
Taxa devine exigibilã la data intrãrii în vigoare a contractului.
Taxa nu se datoreazã pentru activitãţile sponsorizate în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 33
Taxa pentru afisele şi biletele de publicitate netiparite este de 1.000 lei pentru fiecare exemplar. Plata taxei se face prin aplicarea de timbre fiscale - vârf şi matca -, astfel încât sa nu poatã fi dezlipite şi refolosite.
ART. 34
Contribuabilii care efectueazã reclama şi publicitate în contul altora, prin expunerea de afişe şi panouri în scop de reclama şi publicitate, în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 32 şi 33, sunt obligaţi sa plãteascã o taxa fixa, egala cu taxa prevãzutã la art. 30 lit. a).
Pentru obiectele expuse în scop de reclama şi publicitate în contul altora şi care nu sunt destinate vânzãrii şi desfãşurãrii propriei activitãţi se plãteşte o taxa lunarã de 5.000 lei/obiect.
ART. 35
Taxa de publicitate, afisaj şi reclama, datoratã potrivit art. 30, 31 şi 34, se plãteşte anticipat la bugetul consiliului local în raza cãruia se realizeazã publicitatea, afisajul sau reclama.
În situaţiile în care mijloacele de publicitate sau de reclama au o durata mai mare de un an, taxa se plãteşte în cursul lunii ianuarie a fiecãrui an.
ART. 36
Taxa pentru reclama şi publicitate, datoratã potrivit art. 32 şi 33, se vãrsa la bugetul consiliului local în raza cãruia se realizeazã aceste activitãţi, pana la data de 10 a lunii urmãtoare celei în care taxa a devenit exigibilã şi, respectiv, încasatã.
ART. 37
Confecţionarea afiselor şi a biletelor de publicitate sau de reclama de cãtre persoanele fizice sau persoanele juridice se poate efectua numai dupã ce se face dovada achitãrii taxei pentru întregul tiraj.
În cuprinsul tipariturii efectuate se face menţiunea cu privire la tirajul tipãrit, cuantumul taxei de afisaj şi documentul de plata a acesteia.

CAP. 7
Taxa pentru şederea în staţiunile turistice

ART. 38
Pentru şederea, pe o durata mai mare de 48 de ore, în staţiunile turistice, declarate conform legii, consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, dupã caz, stabilesc taxa pentru şederea în respectivele staţiuni turistice.
Taxa pentru şederea în staţiunile turistice se plãteşte de cãtre persoanele fizice în varsta de peste 18 ani.
ART. 39
Persoanele care au domiciliul în aceste localitãţi, cele aflate în deplasare în interesul serviciului, turistii cazati la cabanele turistice aflate în afarã staţiunilor turistice, persoanele cu handicap, pensionãrii de orice fel, elevii şi studenţii sunt scutiţi de plata taxei pentru şederea în staţiunile turistice.
ART. 40
Taxa pentru şederea în staţiunile turistice se încaseazã de cãtre persoanele juridice prin intermediul cãrora se realizeazã cazarea sau se face tratamentul balnear, o data cu luarea în evidenta a turistilor, şi se vãrsa la bugetul consiliului local în termen de 10 zile de la aceasta data.
ART. 41
În cazul în care taxa pentru şedere în staţiunile turistice este inclusã în chitanţa sau în costul biletului de odihna şi tratament, persoanele juridice prevãzute la art. 40 vor vãrsa la bugetul consiliului local suma aferentã acesteia, recuperatã de la agenţiile de turism prin intermediul cãrora a fost valorificatã chitanţa sau biletul de odihna şi tratament, în termen de 10 zile de la luarea în evidenta a turistilor.

CAP. 8
Alte taxe locale

ART. 42
În exercitarea atribuţiilor ce le revin în administrarea domeniului public şi privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, consiliile locale sau judeţene, dupã caz, pot institui taxe pentru: utilizarea temporarã a locurilor publice; deţinerea în proprietate sau în folosinta, dupã caz, de utilaje autorizate sa funcţioneze în scopul obţinerii de venit; vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura şi arheologie, precum şi alte taxe.
Sumele provenite din taxele menţionate la alineatul precedent constituie venituri proprii ale bugetelor locale.
ART. 43
Consiliile locale pot institui şi alte taxe, altele decât cele reglementate de lege, pentru serviciile publice create la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor sau judeţelor, în scopul satisfacerii unor necesitaţi ale locuitorilor, cu condiţia ca taxele percepute sa asigure cel puţin acoperirea cheltuielilor cu înfiinţarea, întreţinerea şi, dupã caz, funcţionarea acestor servicii.
Taxele speciale, instituite potrivit alineatului precedent, constituie venituri cu afectatie specialã ale bugetelor locale, fiind destinate satisfacerii scopurilor pentru care au fost înfiinţate.
Sumele rãmase neutilizate, stabilite la sfârşitul exerciţiului bugetar ca diferenţa între veniturile încasate şi cheltuielile efectuate, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
ART. 44
Instituirea de noi taxe se publica în presa şi se afişeazã la sediile consiliilor locale, precum şi în alte locuri publice, cu cel puţin 30 de zile înainte de aplicare.
ART. 45
Pentru evidenta, urmãrirea şi încasarea taxelor prevãzute la art. 38 şi 43, consiliile locale pot folosi, pentru localitãţile unde volumul taxelor o justifica, personal angajat prin convenţii civile, plãtit pe baza de tarife din încasãri stabilite ca atare de cãtre consiliile locale respective.
Sumele plãtite drept remiza se supun impozitului pe salarii, în condiţiile legii.

CAP. 9
Dispoziţii comune şi tranzitorii

ART. 46
Contribuabilii sunt obligaţi sa depunã declaraţii de impunere la organele fiscale teritoriale în raza cãrora îşi au domiciliul, sediul sau se afla bunurile impozabile sau taxabile, dupã caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii clãdirilor, construcţiilor, terenurilor, mijloacelor de transport şi a altor bunuri supuse obligaţiilor fiscale, potrivit prezentei legi, sau de la data la care au intervenit schimbãri care conduc la modificarea impozitului sau a taxei datorate.
ART. 47
Pentru neplata la termen a impozitelor şi taxelor locale se datoreazã majorãri de întârziere, conform dispoziţiilor legale în materie.
În cazul în care ultima zi a termenului de plata este zi nelucrãtoare, plata impozitului sau a taxei, dupã caz, se face fãrã majorãri de întârziere, în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare.
În situaţiile în care impozitele şi taxele locale datorate nu au fost stabilite ca urmare a nedepunerii declaraţiei ori datele declarate nu corespund realitãţii, stabilirea sau modificarea impozitului sau a taxei, dupã caz, se poate face pe 5 ani anteriori celui în care s-a efectuat constatarea.
Termenul de prescripţie pentru dreptul de a cere executarea silitã este de 5 ani.
Impozitul sau taxa, respectiv diferenţa de impozit sau de taxa, stabilite în condiţiile menţionate în cuprinsul acestui articol, se plãtesc în termen de 30 de zile de la data comunicãrii.
La diferenţele de impozit sau de taxe stabilite se calculeazã majorãri de întârziere de la data când impozitul sau taxa era datoratã.
Funcţionarul vinovat de nestabilirea la timp a impozitelor şi taxelor datorate rãspunde pecuniar, în limita majorãrilor de întârziere calculate.
ART. 48
Obiectiunile, contestaţiile şi plângerile formulate la actele de control sau de impunere se soluţioneazã conform dispoziţiilor legale în materie.
ART. 49
Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti pot acorda, de la caz la caz, pentru motive temeinic justificate, în cazul impozitelor şi taxelor care sunt venituri ale bugetelor acestora şi nu au fost plãtite în termen, eşalonãri la plata în cel mult 12 rate lunare, amânãri la plata pana la sfârşitul anului calendaristic, precum şi reduceri sau scutiri de majorãri de întârziere aferente impozitelor şi taxelor locale neachitate.
Impozitul pe clãdirile şi construcţiile utilizate în mod exclusiv în agricultura, ca: grajduri, saivane, padocuri, magazii şi patule pentru depozitarea furajelor şi a produselor agricole şi alte asemenea clãdiri şi construcţii, se reduce cu 50% pana la data de 31 decembrie 1998.
Impozitele şi taxele locale, stabilite în sume fixe, vor putea fi majorate sau diminuate, anual, de cãtre consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, cu pana la 30% . Hotãrârea de modificare trebuie adoptatã pana la data de 31 octombrie a fiecãrui an şi se aplica în anul urmãtor.
ART. 50
Persoanele fizice, veterani de rãzboi, şi cele prevãzute la <>art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990 , republicat, sunt scutite de plata impozitelor şi taxelor locale reglementate prin prezenta lege.
Persoanele fizice, vaduve de rãzboi, sunt scutite de impozitele şi taxele prevãzute la cap. II, III şi VII. Pentru impozitele prevãzute la cap. II şi III, scutirile se aplica şi vãduvelor nerecãsãtorite ale veteranilor de rãzboi.
Prevederile <>art. 10 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã, referitoare la scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru clãdiri şi terenul aferent, pentru autoturisme hycomat şi mototricicluri, se menţin şi în condiţiile prezentei legi.
Facilitãţile prevãzute în prezentul articol se acorda persoanelor fizice menţionate mai sus, în proporţie de 100% pentru bunurile proprii şi de 50% pentru bunurile comune soţilor, stabilite conform prevederilor legale, în cazurile în care unul dintre soţi beneficiazã de facilitãţile menţionate.
Scutirea de impozite şi taxe locale se acorda proporţional cu perioada rãmasã pana la sfârşitul anului, începând cu luna urmãtoare celei în care persoanele în cauza prezintã actele doveditoare prin care se atesta situaţia respectiva.
Sunt scutite de la plata impozitelor şi taxelor locale, reglementate prin prezenta lege, fundaţiile testamentare constituite potrivit legii, cu scopul de a întemeia, întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultura nationala, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural.
ART. 51
Contribuabilii din strãinãtate, cu activitate în România, plãtesc impozitele şi taxele locale, majorãrile aferente şi amenzile contravenţionale stabilite potrivit prezentei legi, în lei, prin transformarea valutei necesare la cursul de schimb valutar în vigoare la data când se face plata.
ART. 52
Constituie contravenţii la prezenta lege urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu constituie infracţiuni:
a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevãzute la art. 46;
b) nedepunerea declaraţiilor de impunere prevãzute la art. 46.
Contravenţia menţionatã la lit a) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 250.000 lei, iar cea de la lit. b), cu amenda de la 250.000 lei la 1.000.000 lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele fiscale teritoriale.
Contravenţiilor prevãzute mai sus li se aplica dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.
Dispoziţiile prezentului articol nu sunt aplicabile contribuabililor, persoane juridice, pentru care se aplica dispoziţiile legale specifice.
ART. 53
Stabilirea, constatarea, controlul, urmãrirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, a majorãrilor de întârziere, precum şi a amenzilor se efectueazã de cãtre organele de specialitate ale consiliilor locale.
În cursul anului 1998, consiliile locale au obligaţia organizãrii de compartimente de specialitate, în vederea preluãrii atribuţiilor prevãzute la alin. 1, stabilite conform legislaţiei referitoare la administraţia publica localã, începând cu data de 1 ianuarie 1999, data pana la care acestea se vor realiza prin organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
Începând cu anul 1999 se va adopta o noua procedura de soluţionare a obiectiunilor, contestaţiilor şi plangerilor formulate la actele de control sau de impunere.
ART. 54
În cazul neachitarii la termen a impozitelor şi a taxelor locale reglementate de prezenta lege, organele fiscale teritoriale şi organele consiliilor locale, pentru cele stabilite de acestea, pot dispune achitarea sumelor restante din conturile agenţilor economici, pe cale de decontare bancarã, care constituie titlu executoriu, sau prin aplicarea gradelor de urmãrire silitã, prevãzute de lege, asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.
ART. 55
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Guvernul va aproba, la propunerea Ministerului Finanţelor, norme privind metodologia de calcul, formularistica corespunzãtoare referitoare la aşezarea şi urmãrirea impozitelor şi a taxelor locale*).
ART. 56
Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, precum şi materialã sau civilã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 57
Impozitele şi taxele locale, reglementate prin prezenta lege, constituie venituri ale bugetelor locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale în care contribuabilii îşi au domiciliul, sediul sau în care se afla bunurile impozabile sau taxabile, cu excepţia taxelor care, potrivit dispoziţiilor legale, se gestioneazã, se administreazã şi se utilizeazã ca venituri extrabugetare.
ART. 58
Impozitele şi taxele locale, stabilite în sume fixe, valorile impozabile prevãzute în anexa nr. 1, precum şi amenzile se indexeazã, anual, prin hotãrâre a consiliilor locale, pana la data de 30 noiembrie a fiecãrui an fiscal, pe baza indicelui de inflaţie aferent unei perioade de 12 luni, care se sfârşeşte la 1 noiembrie a aceluiaşi an şi atunci când creşterea acestuia depãşeşte 20%**).

------------
*) Prin Hotãrârea Guvernului nr. 506/1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 254 din 9 septembrie 1994, au fost aprobate Normele privind metodologia de calcul şi formularistica corespunzãtoare referitoare la aşezarea impozitelor şi taxelor locale, rectificate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 19 octombrie 1994.
**) A se vedea şi <>art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/1997 , astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 105/1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 28 mai 1998.

ART. 59
Dispoziţiile prezentei legi se aplica şi persoanelor fizice şi persoanelor juridice strãine, în mãsura în care, prin convenţii sau prin alte acorduri internaţionale la care România este parte ori, pe baza de reciprocitate, nu se stabileşte altfel.
ART. 60
În cazul impozitelor şi taxelor locale datorate pana la data de 31 decembrie 1997 inclusiv, pentru contestaţiile aflate pe rol şi pentru plângerile la instanţele judecãtoreşti se aplica legislaţia în vigoare pana la aceasta data.
ART. 61
Prevederile prezentei legi se aplica începând cu data de întâi a lunii urmãtoare publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, cu excepţia cap. II, III şi IV, care se vor aplica de la data de 1 ianuarie 1995*).
ART. 62
Pe data aplicãrii dispoziţiilor prezentei legi se abroga: <>Legea nr. 25/1981 privind impozitele şi taxele locale; <>Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale; Decretul nr. 504/1957 privind producţia, vânzarea, circulaţia şi desfacerea bãuturilor alcoolice; <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele şi taxele locale, aprobatã prin <>Legea nr. 114/1992 , şi pct. 3 din cap. I, pct. 5, 6, 7 şi 9 din cap. II din anexa la aceasta ordonanta; pct. 8 lit. a), b) şi c) paragraful 3^1 din <>Legea nr. 114/1992 ; art. 2, 3, 5, 6 şi anexele nr. 2, 3 şi 4 din <>Legea nr. 45/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice şi juridice şi introducerea plãţii taxei asupra mijloacelor de transport cu tracţiune mecanicã şi a mijloacelor de transport pe apa, deţinute de regiile autonome, societãţile comerciale şi de ceilalţi agenţi economici organizati ca persoane juridice; <>Ordonanta Guvernului nr. 26/1992 privind taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor; cap. VIII, XII, XIII, XIV, XV, XVI ŞI XVII din anexa nr. 2 la <>Ordonanta Guvernului nr. 10/1993 privind actualizarea, în funcţie de rata inflaţiei, a unor taxe stabilite în sume fixe pentru serviciile prestate în favoarea unor persoane fizice şi juridice, precum şi orice alte dispoziţii contrare**).

------------
*) A se vedea şi datele de intrare în vigoare a actelor normative modificatoare.
**) A se vedea şi abrogarile introduse prin actele normative modificatoare.

ANEXA 1



VALORILE IMPOZABILE PE METRU PATRAT
la clãdiri şi la alte construcţii aparţinând persoanelor fizice


Nr. Felul şi destinaţia clãdirilor şi a altor Valoarea impozabilã
crt. construcţii pe mp - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
I. Clãdiri şi alte construcţii situate în comune, precum şi
în satele apartinatoare municipiilor şi oraşelor

1. Clãdiri de locuit, cu excepţia celor de la pct. 3:
a) cu pereţi din caramida arsa, piatra, beton şi alte
materiale asemãnãtoare 6.700
b) cu pereţi din lemn, caramida nearsa, valatuci, chirpici,
pãmânt batut şi alte materiale asemãnãtoare 4.600

2. Alte clãdiri, cu excepţia celor de la pct. 3:
a) cu pereţi din caramida arsa, piatra, beton şi alte
materiale asemãnãtoare 4.800
b) cu pereţi din lemn, caramida nearsa, valatuci, chirpici,
pãmânt batut şi alte materiale asemãnãtoare 2.000

3. Clãdiri şi alte construcţii pentru orice destinaţie, cu
pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau
coceni 2.000

II. Clãdiri şi alte construcţii situate în municipii şi
oraşe, precum şi în localitãţile componente ale acestora

1. Construcţii, cu excepţia celor de la pct. 2-6:
a) cu pereţi din beton sau din cadre de beton armat:
- cu încãlzire centrala 16.800
- fãrã încãlzire centrala 15.700
b) cu pereţi din caramida arsa sau piatra - fãrã cadre de
beton armat - şi alte materiale asemãnãtoare:
- cu instalaţii (de apa, lumina etc.) 14.500
- fãrã instalaţii 11.600
c) cu pereţi din lemn, caramida nearsa, valatuci, chirpici,
pãmânt batut şi alte materiale asemãnãtoare:
- cu instalaţii (de apa, lumina etc.) 6.700
- fãrã instalaţii 5.800

2. Construcţii-anexe din afarã corpului principal al clãdirilor:
a) cu pereţi din caramida arsa, piatra, beton şi alte
materiale asemãnãtoare 2.900
b) cu pereţi din lemn, caramida nearsa, valatuci, chirpici,
pãmânt batut şi alte materiale asemãnãtoare 1.500

3. Clãdiri servind pentru ocupaţii profesionale (ateliere, etc.):
a) cu pereţi din caramida arsa, piatra, beton şi alte
materiale asemãnãtoare 7.300
b) cu pereţi din lemn, caramida nearsa, valatuci, chirpici,
pãmânt batut şi alte materiale asemãnãtoare 4.400

4. Subsoluri locuibile 60% (
5. Mansarde locuibile 50% ( din norma pe mp a
6. Pivnite din corpul clãdirilor: ( clãdirii din care
a) tencuite sau pavate 50% ( fac parte
b) netencuite şi nepavate 30% (
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 2

LISTA
clãdirilor şi a construcţiilor care nu sunt supuse impozitului

1. Clãdirile instituţiilor publice, cu excepţia celor folosite în alte scopuri.
2. Clãdirile care, potrivit legii, sunt considerate monumente istorice, de arhitectura şi arheologie, precum şi muzeele şi casele memoriale, cu excepţia spaţiilor acestora folosite pentru activitãţi economice sau comerciale.
3. Clãdirile care, prin destinaţie, constituie lacasuri de cult, aparţinând cultelor recunoscute de lege.
4. Construcţii şi amenajãri funerare din cimitire.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016