Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 27 din 17 mai 1994  privind impozitele si taxele locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 27 din 17 mai 1994 privind impozitele si taxele locale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 24 mai 1994

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Impozitele şi taxele locale constituie venituri proprii ale bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi sunt reglementate prin prezenta lege.
    ART. 2
    Fondurile băneşti constituite din impozitele şi taxele locale se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor care se finanţează de la bugetele proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale, în condiţiile legii.
    ART. 3
    Persoanele fizice, persoanele juridice, asociaţiile familiale, asociaţiile agricole, unităţile economice ale unor persoane juridice, precum şi cele ale organizaţiilor politice şi obşteşti, instituţiilor publice, fundaţiilor şi altora asemenea, unităţile de cult, filialele, sucursalele şi reprezentantele autorizate să funcţioneze pe teritoriul României, aparţinând persoanelor fizice şi juridice străine, şi altele similare, denumite în continuare contribuabili, au obligaţia de a plăti impozitele şi taxele locale reglementate prin prezenta lege.

    CAP. II
    Impozitul pe clădiri

    ART. 4
    Impozitul pe clădiri este anual şi se datorează de către contribuabili pentru clădirile aflate în proprietatea acestora, indiferent de locul unde acestea sînt situate şi de destinaţia acestora.
    În cazul clădirilor proprietate de stat, aflate în administrarea sau folosinţa, după caz, a contribuabililor, impozitul pe clădiri se datorează de către cei care le au în administrare sau în folosinţă.
    Pentru clădirile care constituie fondul locativ de stat, impozitul pe clădiri se datorează de către unităţile care le administrează.
    ART. 5
    Impozitul pe clădirile proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii stabilite potrivit criteriilor şi normelor de evaluare prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta lege.
    Unităţile care administrează clădirile din fondul locativ de stat, utilizate de persoanele fizice ca locuinţe, plătesc impozitul pe clădiri calculat cu cota prevăzută la primul alineat al acestui articol.
    ART. 6
    Pentru clădirile altor contribuabili decât cei prevăzuţi la art. 5, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii la care sunt înscrise clădirile în evidenţa acestora, indiferent de locul unde sunt situate acestea. Cu cota de 1,5% se impun şi clădirile persoanelor fizice unde sunt înregistrate sedii de societăţi comerciale sau alte activităţi economice, organizate potrivit legii.
    În cazul folosirii parţiale a spaţiului cu sedii de societăţi comerciale sau alte activităţi economice, cota de 1,5% se stabileşte numai asupra acestei părţi din imobil.
    ART. 7
    La determinarea impozitului pe clădiri în cazul contribuabililor, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 5, se au în vedere atât clădirile aflate în funcţiune, cât şi cele în rezervă sau conservare.
    ART. 8
    Clădirile aflate în funcţiune şi a căror valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării sunt supuse în continuare impozitului pe clădiri, calculat pe baza valorii la care au fost înscrise în evidenţă.
    Lista clădirilor care nu sunt supuse impozitului pe clădiri este redată în anexa nr. 2.
    ART. 9
    Clădirile noi, dobândite în cursul anului, indiferent sub ce formă, se impun cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care acestea au fost dobândite. Impozitul se calculează pe numele noului contribuabil, proporţional cu perioada de timp rămasă până la sfârşitul anului.
    ART. 10
    Clădirile demolate în condiţiile legii, clădirile distruse şi cele transmise în administrarea sau, după caz, în proprietatea altor contribuabili, în cursul anului, se scad de la impunere cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a produs una dintre aceste situaţii.
    Scăderea de la impunere se acordă numai pentru partea de clădire demolată, distrusă sau transmisă în administrarea sau în proprietatea altor contribuabili.
    ART. 11
    Impozitul pe clădiri, în cazul contribuabililor persoane fizice, se stabileşte pe baza declaraţiei de impunere depusă în condiţiile prezentei legi de către proprietarul clădirii la organul fiscal teritorial pe raza căruia se afla clădirea. Pentru ceilalţi contribuabili, impozitul se calculează de către aceştia prin declaraţie de impunere, care se depune la organele fiscale teritoriale şi se verifică de către acestea.
    ART. 12
    Impozitul pe clădiri se plăteşte trimestrial, în rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

    CAP. III
    Impozitul pe terenuri ocupate de clădiri şi alte construcţii

    ART. 13
    Contribuabilii, astfel cum sunt definiţi la art. 3 din prezenta lege, care deţin în proprietate suprafeţe de teren situate în municipii, oraşe şi comune, datorează impozit pe terenuri ocupate de clădiri şi alte construcţii.
    ART. 14
    Impozitul pe teren se stabileşte anual, în suma fixă pe metru pătrat de teren, diferenţiat pe categorii de localităţi, iar în cadrul localităţilor, pe zone, după cum urmează:

                                                                   - lei/mp -
-------------------------------------------------------------------------------
                                          Categoria localităţii
                                  ---------------------------------------------
  Zona în cadrul localităţii municipii oraşe comune
-------------------------------------------------------------------------------
              A 120 90 20
              B 70 50 15
              C 45 30 -
              D 30 20 -
-------------------------------------------------------------------------------


    ART. 15
    Încadrarea terenurilor pe zone, în cadrul localităţilor, se face de către consiliile locale, în funcţie de poziţia terenurilor faţă de centrul localităţilor, de caracterul zonei respective (zona de locuit sau industrială), apropierea sau depărtarea faţă de căile de comunicaţie, precum şi de alte elemente specifice fiecărei localităţi în parte.
    ART. 16
    Contribuabilii care dobândesc dreptul de proprietate pentru unele terenuri proprietate de stat, avute anterior în administrare sau în folosinţă, datorează impozitul pe terenuri începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a survenit această modificare.
    ART. 17
    Impozitul pe terenurile situate în oraşele care trec în categoria municipiilor sau în comunele care trec în categoria oraşelor, după caz, se modifică corespunzător noii încadrări a localităţii în care sunt situate terenurile, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a survenit aceasta modificare.
    ART. 18
    Impozitul pe teren, prevăzut la acest capitol, nu se aplica terenurilor pentru care se plăteşte taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat în alte scopuri decît pentru agricultura sau silvicultura, datorată potrivit legii.
    ART. 19
    Impozitul pe teren se stabileşte, se modifica şi se încasează potrivit prevederilor art. 9-12 din prezenta lege.

    CAP. IV
    Taxa asupra mijloacelor de transport

    ART. 20
    Taxa asupra mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică, aparţinînd contribuabililor, se stabileşte în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, pentru fiecare 500 cmc sau fracţiune de capacitate sub 500 cmc, după cum urmează:

                                                                 - lei/an
                                                          ---------------------
  - autoturisme 4.000
  - autobuze, autocare, microbuze, autocamioane de orice fel 12.000
  - autotrenuri de orice fel 14.000
  - tractoare 8.000
  - motociclete, motorete şi scutere 2.000
  - biciclete şi tricicluri cu motor 1.500


    Pentru remorci de orice fel, semiremorci şi rulote aparţinînd contribuabililor, taxele anuale se stabilesc, în funcţie de capacitatea acestora, astfel:

  - până la 1 tonă - 50% din taxa stabilită pentru autoturisme;
  - între 1-3 tone inclusiv - 50% din taxa stabilită pentru tractoare;
  - peste 3 tone - 50% din taxa stabilită pentru autotrenuri.


    Pentru atase, taxa anuală se stabileşte la nivelul a 50% din taxa datorată pentru motociclete, motorete şi scutere.
    Sunt scutite de taxa autoturismele, motocicletele cu ataş şi triciclurile cu motor care aparţin invalizilor şi sunt adaptate invalidităţii acestora.
    ART. 21
    Capacitatea cilindrică a motorului şi capacitatea remorcilor se dovedeşte cu cartea de indentitate a autovehiculului, respectiv a remorcii, cu factura de cumpărare sau alte documente legale din care sa rezulte acestea.
    ART. 22
    Taxa asupra mijloacelor de transport pe apă, care aparţin contribuabililor, se stabileşte anual, pentru fiecare mijloc de transport în parte, după cum urmează:

                                                               - lei/an -
                                                            -------------------
  - luntre, bărci fără motor, folosite pentru uz si
    agrement personal 1.000
  - bărci fără motor, folosite în alte scopuri 7.000
  - bărci cu motor 20.000
  - bacuri, poduri plutitoare 15.000
  - şalupe 40.000
  - iahturi 500.000
  - remorchere şi slepuri 200.000
  - vapoare - pentru fiecare 1.000 tone sau fracţiune
    de 1.000 tone 50.000


    Bărcile şi luntrele, folosite de localnicii din Delta Dunării şi Insula Mare a Brăilei pentru transport de uz personal, nu sunt supuse taxei asupra mijloacelor de transport.
    ART. 23
    Taxa asupra mijloacelor de transport se datorează începând cu data de întâi a lunii în care au fost dobândite, iar în cazul înstrăinării sau radierii în timpul anului din evidentele organelor de poliţie sau ale căpităniei porturilor, după caz, taxa se da la scădere începînd cu data de întîi a lunii în care a apărut una dintre aceste situaţii.
    ART. 24
    Taxa asupra mijloacelor de transport se stabileşte de către organele fiscale teritoriale pe raza cărora contribuabilii îşi au domiciliul sau sediul, după caz, pe baza declaraţiei de impunere, depusa în condiţiile prezentei legi.
    ART. 25
    Instituţiile publice, precum şi persoanele juridice care au ca profil de activitate transportul de călători în comun, din interiorul localităţilor, sînt scutite de plata taxei asupra mijloacelor de transport.
    Transportul de călători în comun, din interiorul localităţilor, se referă şi la cel care parcurge o distanţă în afară localităţii, dacă se practică tarife stabilite în condiţiile transportului în comun.
    ART. 26
    Taxa asupra mijloacelor de transport se plăteşte trimestrial, în rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
    Pentru mijloacele de transport dobîndite în cursul anului, taxa datorată se repartizează în sume egale, la termenele de plată rămase până la sfârşitul anului.
    Peroanele fizice sau juridice străine, care solicită înmatricularea temporară a mijloacelor de transport, au obligaţia de a achita integral taxa datorată, la data luării în evidenţă de către organele fiscale.

    CAP. V
    Taxa pentru folosirea locurilor publice

    ART. 27
    Contribuabilii, definiţi potrivit prevederilor art. 3 din prezenta lege, datorează o taxă zilnică pentru folosirea locurilor publice de desfacere din municipii, oraşe şi comune, diferenţiat în raport cu gradul de dotare a spaţiilor puse la dispoziţia acestora, cu natura produselor desfăcute, cu vârsta şi specia animalelor aduse spre vînzare, cu serviciile prestate populaţiei şi cu suprafaţa ocupată, după cum urmează:

                                                            - lei/zi -
-------------------------------------------------------------------------------
 Nr. Modul de folosire a locurilor publice
crt.
-------------------------------------------------------------------------------
  1. Pentru vânzarea produselor de orice fel din vehicule
     sau autovehicule 300 - 500
  2. Pentru folosirea platourilor, meselor, tarabelor şi a
     altor spaţii din pieţe, târguri şi oboare, de fiecare
     metru pătrat 250 - 400
  3. Pentru vânzarea de animale şi păsări, de fiecare animal
     sau pasăre, astfel:
     a) bovine, bubaline, cabaline şi porci peste 6 luni 3.000 - 5.000
     b) porcine până la 6 luni, ovine şi caprine 1.000 - 1.500
     c) animale mici şi păsări, cu excepţia puilor de o
        zi, de fiecare animal sau pasare 250 - 500
     d) pui de o zi, de fiecare pui 20 - 30
  4. Pentru ocuparea locurilor necesare vânzării produselor,
     rezultate din exercitarea unei activităţi autorizate pe
     cont propriu, de fiecare metru patrat 1.000 - 1.500
  5. Pentru ocuparea locurilor necesare vinzarii obiectelor
     de ocazie, de fiecare metru patrat 500 - 1.000
  6. Pentru ocuparea locurilor şi platourilor cu mijloace de
     transport expuse spre vînzare:
     a) biciclete cu motor, motorete, scutere, motociclete,
        tricicluri, cu sau fără ataş, pentru fiecare mijloc
        de transport 2.000 - 5.000
     b) alte mijloace de transport cu tracţiune mecanică,
        de fiecare mijloc de transport, inclusiv remorci de
        orice fel 10.000 -20.000
  7. Intrarea în târguri în care se vând obiecte de ocazie 100 - 200
-------------------------------------------------------------------------------


    Taxele prevăzute în prezentul articol se stabilesc de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, în cadrul limitelor menţionate.
    ART. 28
    Pentru produse, bunuri sau servicii, altele decât cele prevăzute la articolul precedent, consiliile locale pot stabili taxe zilnice de aceeaşi natura, în limitele taxelor menţionate la art. 27.
    ART. 29
    Taxele pentru folosirea locurilor publice de desfacere se încasează de către organele administraţiei pieţelor, tirgurilor şi oboarelor ori de alte organe împuternicite în acest scop de către consiliile locale, după caz.
    ART. 30
    Persoanele fizice şi juridice care ocupa temporar sau permanent locuri publice, altele decît cele prevăzute la art. 27, precum şi suprafeţe în fata magazinelor sau atelierelor de prestări de servicii, după caz, datorează următoarelor taxe:

                                                             - lei/mp/zi -
                                                           --------------------
  a) pentru vânzarea de produse sau prestări de servicii 800 - 1.200
     diverse
  b) pentru depozitarea de diverse materiale 800 - 1.000
  c) pentru confecţionarea de produse 1.000 - 1.500


    Taxele prevăzute în cadrul acestui articol se stabilesc de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, în cadrul limitelor menţionate, iar ocuparea locurilor publice se face numai cu aprobarea acestor organe şi cu plata anticipata a taxelor datorate.
    Taxele nu se datorează în cazul ocupării trotuarului din fata locuinţei sau a sediului, pentru reparaţia clădirii sau aprovizionarea cu combustibil sau alte materiale necesare gospodariilor sau societăţilor comerciale, pe o perioadă de timp de maximum 48 de ore inclusiv.
    ART. 31
    Taxele prevăzute la art. 27 şi 30 nu se datorează în cazul în care se plăteşte chirie, potrivit legii.
    ART. 32
    Taxele pentru folosirea locurilor publice de desfacere pot fi majorate cu pînă la 30% de către consiliile locale, în funcţie de asigurarea cu apa curenta pentru spalarea produselor, iluminat, spaţii acoperite, suprafeţe asfaltate, precum şi de gradul de amenajare şi dotare a pieţelor.
    ART. 33
    Termenul de vărsare a taxelor încasate, conform prevederilor acestui capitol, este ziua lucrătoare imediat următoare încasării acestora.

    CAP. VI
    Taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor

    ART. 34
    Certificatele, avizele şi autorizaţiile în domeniul construcţiilor eliberate contribuabililor sînt supuse unor taxe diferenţiate, în funcţie de valoarea construcţiilor sau a instalaţiilor, de suprafaţa terenurilor şi de natura serviciilor prestate, astfel:

  1. Certificatul de urbanism
-------------------------------------------------------------------------------
   Suprafaţa terenurilor pentru care se solicită Taxa
     certificatul (mp) - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
  - Pentru mediul urban:
  a) până la 150 1.000 - 1.450
  b) până la 250 1.500 - 1.950
  c) până la 500 2.000 - 2.450
  d) până la 750 2.500 - 2.950
  e) până la 1.000 3.000 - 3.500
  f) peste 1.000 3.500 + 5 lei/mp
                                            pentru suprafeţele mai mari de
                                                          1.000 mp
  - pentru mediul rural se percepe 50% din taxa prevăzută pentru mediul urban
-------------------------------------------------------------------------------


    2. Autorizaţia de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, efectuate la construcţii, reprezentind monumente, ansambluri istorice, arheologice, de arhitectura, arta, cultura, cai de comunicaţie, dotări tehnico-edilitare subterane şi aeriene,amenajări de spaţii verzi, parcuri, pieţe şi celelalte lucrări de amenajare a spaţiilor publice:
    2% din valoarea autorizată a lucrării sau a construcţiei, inclusiv instalaţiile aferente acesteia.
    Pentru construcţiile de locuinţe, taxele astfel stabilite vor fi reduse cu 50% .
    3. Autorizarea de foraje şi excavari necesare studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, de exploatări de cariera, balastiere, sonde de gaze şi petrol, precum şi alte exploatări:
    pentru fiecare mp 1.500 - 2.000 lei.
    4. Autorizarea construcţiilor provizorii de şantier necesare execuţiei lucrărilor de baza, dacă nu au fost autorizate o data cu acestea:
    3% din valoarea autorizată a construcţiilor provizorii.
    5. Autorizaţii de construire pentru organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau rulote, campinguri:
    2% din valoarea autorizata a lucrării sau a construcţiei.
    6. Autorizarea construcţiilor pentru lucrări cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spaţii de expunere situate pe căile şi în spaţiile publice, precum şi pentru amplasarea corpurilor şi panourilor de afişaj, firmelor şi reclamelor:
    pentru fiecare mp 600 lei, dar nu mai puţin de 3.500 lei.
    7. Autorizaţia de desfiinţare parţială sau totală a construcţiilor şi amenajărilor pentru care s-a eliberat autorizaţia de la pct. 2-6 se taxeaza cu 50% din taxa plătită la autorizare.
    8. Pentru prelungirea certificatului de urbanism, cît şi a autorizaţiilor, conform prevederilor din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, taxa ce se percepe este de 50% din valoarea taxei iniţiale.
    9. Autorizaţiile pentru lucrările de racorduri şi bransamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termice, energie electrică şi telefonie:

    de fiecare instalaţie
                        2.000 - 3.000 lei
    10. Aviz comisie urbanism şi amenajarea teritoriului
                       10.000 - 15.000 lei
    11. Certificat nomenclatura stradala şi adresa
                        2.000 - 2.500 lei

    12. taxe pentru eliberarea autorizaţiilor de orice fel, cu excepţia celor din domeniul construcţiilor, precum şi viza anuala a acestora:

    A. Autorizaţii de funcţionare pentru activităţi lucrative şi viza anuală a acestora:

  a) pentru meseriasi şi cărăuşi 1.700 - 2.500 lei;
  b) pentru cazane de fabricat rachiu 2.500 - 5.000 lei;
  c) pentru liber-profesionişti 5.000 - 8.000 lei;
  d) pentru mori, prese de ulei şi darace 8.300 - 15.000 lei;
  e) pentru alte activităţi neprevăzute mai sus 16.600 - 25.000 lei.

    B. Autorizaţii sanitare eliberate persoanelor particulare:
                 3.400 - 5.000 lei.

    13. Alte lucrări:
    a) copii heliografice de pe planuri cadastrale sau alte asemenea planuri, deţinute de consiliile locale, de fiecare mp de plan:

  - la scara 1 : 500 10.000 lei;
  - la scara 1 :1.000 15.000 lei;
  - la scara 1 :2.000 20.000 lei;

    b) eliberarea sau viza anuală a autorizaţiilor ce dau dreptul de a executa proiecte: 15.000 lei.
    ART. 35
    Valoarea autorizată a lucrărilor pentru care se percep taxe se stabileşte pe baza celor declarate de solicitant în cererea pentru eliberarea autorizaţiei de construire.
    Consiliile locale, prin organele tehnice de specialitate, vor regulariza taxa pentru autorizaţia de construire, prin declararea de către solicitant a valorii reale a lucrării, în termen de 15 zile de la data expirării termenului de executare stabilit prin autorizaţia de construire.
    ART. 36
    Cuantumul taxelor de la art. 34 pct. 1, 3, 6, 9, 10, 11 şi 12 se stabileşte în limitele prevăzute de lege de către consiliile locale.
    Taxele prevăzute la acest capitol se plătesc înainte de eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor.
    Dovada plăţii taxei se păstrează de organul care a eliberat documentele respective.

    CAP. VII
    Taxe pentru folosirea mijloacelor de publicitate, afişaj şi reclama

    ART. 37
    Contribuabilii, definiţi potrivit art. 3 din prezenta lege, care folosesc mijloace de publicitate prin afişaj şi reclama, datorează următoarele taxe:
    a) taxe pentru publicitate, afişaj şi reclama, datorate în funcţie de dimensiuni:

                                                           - lei/an -
                                                      -------------------------
  - sub 1/2 mp inclusiv 5.000 - 12.000
  - între 1/2 şi 1 mp inclusiv 9.000 - 23.000
  - între 1 şi 2 mp inclusiv 18.000 - 35.000
  - între 2 şi 3 mp inclusiv 34.000 - 75.000
  - între 3 şi 5 mp inclusiv 94.000 -190.000
  - peste 5 mp 26.000 - 70.000
                                             pentru fiecare mp sau fracţiune


    b) taxele prevăzute pentru firmele instalate la locul exercitării activităţii de către contribuabili:

                                                           - lei/an
                                                    ---------------------------
  - până la 1/2 mp inclusiv 3.000 - 4.000
  - între 1/2 şi 1 mp inclusiv 5.000 - 8.000
  - între 1 şi 2 mp inclusiv 7.000 - 12.000
  - peste 2 mp 5.000 - 8.000
                                              pentru fiecare mp sau fracţiune


    Pentru afişele de publicitate şi reclama tipărite, taxele prevăzute la lit.a) şi b) din cuprinsul acestui articol se datorează de fiecare exemplar şi se reduc cu 50%.
    Cuantumul taxelor prevăzute la lit. a) şi b) se stabileşte de către consiliile locale pe teritoriul cărora se realizează publicitatea, afişajul sau reclama, în limitele de mai sus.
    ART. 38
    Pentru firmele, reclamele, afişajele şi publicitatea realizate exclusiv într-o limbă străină, taxele prevăzute la art. 37 lit. a) şi b) se majorează de 5 ori.
    ART. 39
    Contribuabilii care efectuează reclama şi publicitate sub diverse forme, în baza unui contract încheiat în acest sens, sunt obligaţi să plătească la bugetele locale o taxă de 10% din valoarea contractului.
    Taxa devine exigibilă la data intrării în vigoare a contractului.
    Taxa nu se datorează pentru activităţile sponsorizate în condiţiile prevăzute de lege.
    ART. 40
    Pentru publicitatea şi reclama făcute în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 39, taxa este de 12% din suma bruta a prestaţiei şi se plăteşte de către contribuabilul care realizează publicitatea sau reclama.
    Taxa pentru afişele şi biletele de publicitate netiparite este de 1.000 lei de fiecare exemplar. Plata taxei se face prin aplicarea de timbre fiscale - vârf şi matca -, astfel încât să nu poată fi dezlipite şi refolosite.
    ART. 41
    Contribuabilii care efectuează reclama şi publicitate în contul altora, prin expunerea de afişe şi panouri cu scop de reclama şi publicitate, în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 39 şi 40, sunt obligaţi să plătească o taxă fixă, egală cu taxa prevăzută la art. 37 lit. a).
    Pentru obiectele expuse cu scop de reclama şi publicitate în contul altora şi care nu sînt destinate vinzarii şi desfăşurării propriei activităţi, se plăteşte o taxa lunară de 5.000 lei/obiect.
    ART. 42
    Pentru reclama şi publicitatea pe orice cale la ţigări, produse din tutun şi băuturi alcoolice, taxa se majorează cu 500% .
    ART. 43
    Taxa de publicitate, afişaj şi reclamă, datorată potrivit art. 37, 38 şi 41, se plăteşte anticipat la bugetul consiliului local în raza căruia se realizează publicitatea, afişajul sau reclama.
    În situaţiile în care mijloacele de publicitate sau reclama au o durata mai mare de un an, taxa se plăteşte în cursul lunii ianuarie a fiecărui an.
    ART. 44
    Taxa pentru reclama şi publicitate, datorată potrivit art. 39 şi 40, se vărsa la bugetul consiliului local în raza căruia se realizează aceste activităţi, pînă la data de 10 a lunii următoare celei în care taxa a devenit exigibilă si, respectiv, încasată.
    ART. 45
    Confecţionarea afiselor şi a biletelor de publicitate sau reclama de către persoanele fizice sau persoanele juridice se poate efectua numai după ce se face dovada achitării taxei pentru întregul tiraj.
    În cuprinsul tipariturii efectuate se face menţinerea cu privire la tirajul tipărit, cuantumul taxei de afişaj şi documentul de plata a acesteia.

    CAP. VIII
    Taxa pentru şederea în staţiunile balneoclimaterice

    ART. 46
    Pentru şederea în staţiunile balneoclimaterice stabilite potrivit legii, pe o durată mai mare de 48 de ore, persoanele fizice în vârstă de peste 18 ani datorează o taxă fixă de 500 lei de persoană, stabilită pentru durata şederii în staţiunea respectivă.
    Elevii şi studenţii nu plătesc taxa pentru şederea în staţiunile balneoclimaterice.
    Persoanele handicapate şi pensionării de orice fel nu plătesc taxa pentru şederea în staţiunile balneoclimaterice în cazul în care efectuează tratament.
    ART. 47
    Taxa pentru şederea în staţiunile balneoclimaterice nu se datorează în cazul cazării la cabanele turistice aflate în afară staţiunilor balneoclimaterice, precum şi de către persoanele care au domiciliul în aceste localităţi, cele aflate în deplasare în interesul serviciului, elevii şi studenţii aflaţi în tabere de odihna sau în acţiuni de instruire, documentare şi pregătire.
    ART. 48
    Taxa pentru şederea în staţiunile balneoclimaterice se încasează de către persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea sau de cele în cadrul cărora se face tratamentul balnear, o data cu luarea în evidenta a persoanelor respective.
    Pentru persoanele venite pe cont propriu, taxa se încasează de către consiliile locale pe raza cărora se afla staţiunea balneoclimaterică.
    ART. 49
    În cazul persoanelor fizice străine, care vin la odihnă sau la tratament în staţiunile balneoclimaterice, iar taxa respectivă este cuprinsă în costul biletului, persoana juridică care a emis biletul de odihnă sau de tratament are obligaţia de a vărsa la bugetul consiliului local pe raza căruia se afla staţiunea balneoclimaterică taxele încasate, în termen de 10 zile de la încasarea sumei pentru biletul eliberat.

    CAP. IX
    Taxa pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectură şi arheologie

    ART. 50
    Pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura şi arheologice, subordonate consiliilor locale, se stabilesc de către acestea taxe de vizitare cuprinse între 200 şi 1.000 lei de persoana, care vor fi diferenţiate anual, în funcţie de valoarea artistică, istorica şi arhitecturala a obiectivelor respective.
    ART. 51
    Elevii, studenţii şi militarii în termen care vizitează muzeele, casele memoriale sau monumentele istorice, de arhitectură şi arheologie, prevăzute la art. 50, beneficiază de o reducere cu 50% din taxa pentru vizitare, iar când vizitarea este realizată în grupuri, organizate de instituţii de învăţămînt sau de unităţi militare, în zilele de duminica, aceştia sunt scutiţi de taxa pentru vizitare.
    ART. 52
    Consiliile locale vor putea stabili o zi pe săptămână în care taxele de vizitare a muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura şi arheologice vor fi reduse cu până la 50% .
    De Ziua naţională a României, vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura şi arheologice se face fără plata taxelor reglementate la acest capitol.

    CAP. X
    Alte taxe locale

    ART. 53
    Contribuabilii care au în proprietate sau în folosinţa, după caz, cazane de fabricat rachiu, prese de ulei, mori de cereale şi ferastraie mecanice pentru lemn plătesc o taxa anuala, de fiecare utilaj, de 50.000 lei, iar cei cu darace, pive şi mori pentru boia de ardei, o taxa de 20.000 lei, care se face venit la bugetul consiliului local pe teritoriul căruia se afla instalat utilajul respectiv.
    Taxa se datorează pentru fiecare utilaj autorizat sa funcţioneze şi se plăteşte în doua rate egale, prima rata la 30 aprilie, iar a doua rata pînă la 30 septembrie ale fiecărui an.
    ART 54
    Contribuabilii care deţin câini de pază, câini de agrement şi de vânătoare plătesc o taxa anuală, diferenţiată în raport cu numărul câinilor deţinuţi şi cu scopul pentru care sunt folosiţi, astfel:

  a) câini de pază:
     - pentru cel de-al doilea câine 1.000 lei
     - pentru al treilea câine şi următorii,
       de fiecare câine 4.000 lei
  b) câini de vânătoare :
     - pentru primul câine 5.000 lei
     - pentru al doilea ciine şi următorii,
       de fiecare ciine 10.000 lei
  c) câini de agrement :
     - pentru primul câine 15.000 lei
     - pentru al doilea ciine şi următorii,
       de fiecare ciine 20.000 lei.


    Prin câini de agrement, în sensul prezentei legi, se înţeleg câini ţinuţi şi crescuţi în locuinţă.
    ART. 55
    Pentru câinii necesari pazei animalelor, pentru câinii de orice fel, de pînă la 6 luni, precum şi pentru câinii însoţitori ai nevăzătorilor şi cei folosiţi de echipele de salvamont, nu se datorează taxă.
    ART. 56
    Taxele datorate se plătesc pînă la 30 mai inclusiv a fiecărui an sau în termen de 30 de zile de la declarare.
    În cazul în care deţinerea câinilor încetează, indiferent de cauză, taxa anuală nu se recalculează.
    ART. 57
    Organele sanitar-veterinare vor verifica, cu ocazia prezentării câinilor la vaccinare, dovada plăţii taxelor prevăzute de prezenta lege, aducând la cunoştinţa organelor fiscale cazurile de neprezentare a dovezii de plată.
    ART. 58
    Consiliile locale pot institui şi alte taxe, altele decât cele reglementate de prezenta lege, pentru serviciile publice nou-create la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor sau judeţelor, în scopul satisfacerii unor necesitaţi ale locuitorilor, cu condiţia ca taxele percepute sa asigure cel puţin acoperirea cheltuielilor cu înfiinţarea, întreţinerea si, după caz, funcţionarea acestor servicii.
    Domeniile în care pot fi instituite noi taxe, fără a se limita, sunt cele prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta lege.
    ART. 59
    Instituirea de noi taxe se publică în presă şi se afişează la sediile consiliilor locale, precum şi în alte locuri publice, cu cel puţin 30 de zile înainte de aplicare.
    ART. 60
    Pentru evidenţa, urmărirea şi încasarea taxelor prevăzute la art. 48 alin. 2 şi art. 58, consiliile locale pot folosi, pentru localităţile unde volumul taxelor o justifica, personal angajat prin convenţii civile, plătit pe baza de tarife din încasări stabilite ca atare de consiliile locale respective.
    Sumele plătite drept remiza se supun impozitului pe salarii, în condiţiile legii.

    CAP. XI
    Dispoziţii comune şi tranzitorii

    ART. 61
    Contribuabilii sunt obligaţi să depună declaraţii de impunere la organele fiscale teritoriale pe raza cărora îşi au domiciliul, sediul sau se află bunurile impozabile sau taxabile, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii clădirilor, construcţiilor, terenurilor, mijloacelor de transport şi altor bunuri supuse obligaţiilor fiscale, potrivit prezentei legi, sau de la data la care au intervenit schimbări care conduc la modificarea impozitului sau a taxei datorate.
    ART. 62
    Pentru neachitarea în termen a impozitelor şi taxelor locale reglementate prin prezenta lege, contribuabilii plătesc o majorare de 0,3% pentru fiecare zi de intirziere, calculată din ziua imediat următoare de cînd impozitul sau taxa era datorată, dar fără a depăşi suma datorată.
    În cazul în care ultima zi a termenului de plată este zi nelucrătoare, plata impozitului sau a taxei, după caz, se face, fără majorări de intirziere, în ziua lucrătoare imediat următoare.
    În situaţiile în care impozitele şi taxele locale datorate nu au fost stabilite ca urmare a nedepunerii declaraţiei ori datele declarate nu corespund realităţii, stabilirea sau modificarea impozitului sau a taxei, după caz, se poate face pe 2 ani anterior celui în care s-a efectuat constatarea.
    Termenul de prescripţie pentru dreptul de a cere executarea silită este de 2 ani.
    Impozitul sau taxa, respectiv diferenţa de impozit sau de taxa, stabilite în condiţiile menţionate în cuprinsul acestui articol, se plătesc în termen de 30 de zile de la data comunicării.
    La diferenţele de impozit sau de taxe stabilite se calculează majorări de intirziere de la data cînd impozitul sau taxa era datorată.
    Funcţionarul vinovat de nestabilirea la timp a impozitelor şi taxelor datorate răspunde pecuniar, în limita majorărilor de intirziere calculate.
    ART. 63
    Contribuabilii pot face contestaţie privind aşezarea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, în termen de 30 de zile de la data primirii înştiinţării de plata, la Direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţeana sau a municipiului Bucureşti, după caz, care are obligaţia sa o rezolve în termen de 30 de zile de la înregistrare.
    Pentru soluţionarea contestaţiilor se va cere şi avizul consiliului local.
    Împotriva deciziei date de Direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţeana sau a municipiului Bucureşti, după caz, contribuabilii pot face plîngere, în termen de 30 de zile de la primirea deciziei, la Ministerul Finanţelor care, în termen de 40 de zile, are obligaţia sa o soluţioneze.
    Împotriva soluţiei date de Ministerul Finanţelor se poate face plîngere în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia la judecătoria în a carei raza teritorială contribuabilul îşi are domiciliul sau, după caz, sediul principal.
    Depunerea contestaţiei sau a plingerii nu suspenda urmărirea şi încasarea impozitelor şi a taxelor locale şi a majorărilor de intirziere datorate.
    Impozitele şi taxele plătite în plus se compensează sau se restituie, după caz, în termen de 30 de zile de la data comunicării plusului sau a deciziei respective.
    ART. 64
    Contestaţiile cu privire la aşezarea şi încasarea impozitelor şi a taxelor locale sînt supuse unei taxe de timbru de 2% calculată la suma impozitului sau a taxei contestate. Aceasta taxa nu poate fi mai mica de 1.000 lei.
    Plângerile impotriva deciziei date se timbrează cu jumătate din taxa plătită la contestaţie.
    Taxa de timbru se datorează indiferent dacă o alta contestaţie sau plîngere, cu acelaşi obiect, înregistrată şi rezolvată anterior, a fost taxată.
    Contribuabilii sunt obligaţi să specifice în cuprinsul contestaţiei sau al plingerii cuantumul impozitului sau al taxei contestate.
    În situaţia admiterii integrale sau parţiale a contestaţiei, taxa de timbru se restituie integral sau proporţional cu reducerea impozitului sau a taxei contestate. Taxele pentru care s-au anulat timbre fiscale nu se restituie.
    ART. 65
    Consiliile locale şi judeţene pot acorda, de la caz la caz, pentru motive temeinic justificate, eşalonări de plati în cel mult 12 rate lunare, aminari de plati pînă la sfîrşitul anului calendaristic, precum şi reduceri sau scutiri de majorări de intirziere aferente impozitelor şi taxelor locale neachitate.
    ART. 66
    Persoanele fizice, veterani şi invalizi de război şi beneficiari ai prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, se scutesc de plata impozitelor şi taxelor locale reglementate prin prezenta lege.
    ART. 67
    Contribuabilii din străinătate, cu activitate în România, plătesc impozitele şi taxele locale, majorările aferente şi amenzile contravenţionale stabilite potrivit prezentei legi, în lei, prin transformarea valutei necesare la cursul de schimb valutar în vigoare la data cînd se face plata.
    ART. 68
    Constituie contravenţii la prezenta lege următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu constituie infracţiuni:
    a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 61;
    b) nedepunerea declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 61;
    c) sustragerea de la impunere a unor bunuri supuse impozitării sau taxarii.
    Contravenţia menţionată la lit a) se sancţionează cu amenda de la 100.000 lei la 250.000 lei, iar cele de la lit. b) şi c), cu amenda de la 250.000 lei la 1.000.000 lei.
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele fiscale teritoriale.
    Contravenţiilor prevăzute mai sus li se aplica dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25, 26 şi 27.
    Sancţiunile se aplica şi persoanelor juridice. Plîngerea acestora se adresează judecătoriei în aceleaşi condiţii ca şi în cazul persoanelor fizice.
    ART. 69
    Organele fiscale teritoriale au obligaţia de a verifica la persoanele fizice şi la persoanele juridice realitatea declaraţiilor de impunere şi modul de aşezare şi de încasare a impozitelor şi taxelor locale reglementate prin prezenta lege.
    În situaţia în care, din controalele efectuate, se constata diferenţe de impozite şi taxe, se vor lua măsuri pentru recalcularea şi încasarea acestora potrivit legii sau, după caz, pentru compensarea sau restituirea lor, la cerere.
    ART. 70
    În cazul neachitării la termen a impozitelor şi a taxelor locale reglementate de prezenta lege, organele fiscale teritoriale şi organele consiliilor locale, pentru cele stabilite de acestea, pot dispune achitarea sumelor restante din conturile agenţilor economici, pe cale de decontare bancară, care constituie titlu executoriu, sau prin aplicarea gradelor de urmărire silită, prevăzute de lege, asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.
    ART. 71
    În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, la propunerea Ministerului Finanţelor, norme privind metodologia de calcul, formularistica corespunzătoare referitoare la aşezarea şi urmărirea impozitelor şi a taxelor locale.
    ART. 72
    Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, precum şi materială sau civilă, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
    ART. 73
    Impozitele şi taxele locale reglementate prin prezenta lege constituie venituri ale bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale unde contribuabilii îşi au domiciliul, sediul sau se afla bunurile impozabile sau taxabile, cu excepţia taxelor care, potrivit dispoziţiilor legale, se gestionează, administrează şi utilizează ca venituri extrabugetare.
    ART. 74
    Impozitele şi taxele locale stabilite în sume fixe, precum şi normele din anexa nr. 1 la prezenta lege, se modifica anual prin hotărîre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei, cu 3 luni înainte de începerea anului următor.
    ART. 75
    Dispoziţiile prezentei legi se aplica şi persoanelor fizice şi persoanelor juridice străine, în măsura în care, prin convenţii sau alte acorduri internaţionale la care România este parte ori, pe baza de reciprocitate, nu se stabileşte altfel.
    ART. 76
    Prevederile prezentei legi se aplica începînd cu data de întîi a lunii următoare publicării ei în Monitorul Oficial al României, cu excepţia cap. 2, 3, 4, care se vor aplica de la 1 ianuarie 1995.
    ART. 77
    Pe data aplicării dispoziţiilor prezentei legi se abroga: Legea nr. 25/1981 privind impozitele şi taxele locale; Decretul nr. 425/1981 privind stabilirea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale; Decretul nr. 504/1957 privind producţia, vînzarea, circulaţia şi desfacerea băuturilor alcoolice; art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1992 cu privire la impozitele şi taxele locale, aprobată prin Legea nr. 114/1992, şi pct. 3 din cap. 1, pct. 5, 6, 7 şi 9 din cap. 2 din anexa la aceasta ordonanţa; pct. 8 lit. a), b) şi c) paragraful 3^1 din Legea nr. 114/1992; art. 2, 3, 5, 6 şi anexele nr. 2, 3 şi 4 din Legea nr. 45/1992 privind stabilirea nivelului unor taxe în sume fixe datorate statului, în lei, de persoanele fizice şi juridice şi introducerea plăţii taxei asupra mijloacelor de transport cu tracţiune mecanică şi a mijloacelor de transport pe apa, deţinute de regiile autonome, societăţile comerciale şi de ceilalţi agenţi economici organizati ca persoane juridice; Ordonanţa Guvernului nr. 26/1992 privind taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor; cap. 8, 12, 13 şi 14, 15, 16 şi 17 din anexa nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 10/1993 privind actualizarea, în funcţie de rata inflaţiei, a unor taxe stabilite în sume fixe pentru serviciile prestate în favoarea unor persoane fizice şi juridice, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 25 aprilie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                PREŞEDINTELE SENATULUI
           prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Aceasta lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 aprilie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                            ION RATIU

    ANEXA 1

               VALORILE IMPOZABILE PE METRU PĂTRAT
    la clădiri şi la alte construcţii aparţinând persoanele fizice

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Felul şi destinaţia clădirilor şi altor construcţii Valoarea impozabilă
crt. pe mp - lei -
-------------------------------------------------------------------------------
    I. Clădiri şi alte construcţii situate în comune, precum şi în satele
        aparţinătoare municipiilor şi oraşelor
  1. Clădiri de locuit, cu excepţia celor de la pct. 3:
     a) cu pereţi din cărămida arsă, piatră, beton şi alte
     materiale asemănătoare 6.700
     b) cu pereţi din lemn, cărămida nearsă, vălătuci, chirpici,
     pămînt bătut şi alte materiale asemănătoare 4.600
  2. Alte clădiri, cu excepţia celor de la pct. 3:
     a) cu pereţi din cărămida arsă, piatră, beton şi alte
     materiale asemănătoare 4.800
     b) cu pereţi din lemn, cărămida nearsă, vălătuci, chirpici,
     pămînt bătut şi alte materiale asemănătoare 2.000
  3. Clădiri şi alte construcţii pentru orice destinaţie, cu
     pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau
     coceni 2.000

         II. Clădiri şi alte construcţii situate în municipii şi
             oraşe, precum şi în localităţile componente ale
             acestora
  1. Construcţii, cu excepţia celor de la pct. 2-6:
     a) cu pereţi din beton sau din cadre de beton armat:
     - cu încălzire centrală 16.800
     - fără încălzire centrală 15.700
     b) cu pereţi din cărămidă arsă sau piatră - fără cadre de
     beton armat - şi alte materiale asemănătoare :
     - cu instalaţii (de apa, lumina etc.) 14.500
     - fără instalaţii 11.600
     c) cu pereţi din lemn, cărămida nearsă, vălătuci, chirpici,
     pământ bătut şi alte materiale asemănătoare:
     - cu instalaţii (de apă, lumină etc.) 6.700
     - fără instalaţii 5.800
  2. Construcţii anexe din afară corpului principal al clădirilor:
     a) cu pereţi din cărămida arsa, piatra, beton şi alte
     materiale asemănătoare 2.900
     b) cu pereţi din lemn, cărămida nearsa, vălătuci, chirpici,
     pământ bătut şi alte materiale asemănătoare 1.500
  3. Clădiri servind pentru ocupaţii profesionale (ateliere, etc):
     a) cu pereţi din cărămidă arsă, piatră, beton şi alte
     materiale asemănătoare 7.300
     b) cu pereţi din lemn, cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici,
     pământ bătut şi alte materiale asemănătoare 4.400
  4. Subsoluri locuibile 60%
  5. Mansarde locuibile 50% - din norma pe mp a
                                                     clădirii din care fac
                                                              parte
  6. Pivnite din corpul clădirilor:
     a) tencuite sau pavate 50%
     b) netencuite şi nepavate 30%
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 2

                   LISTA
    clădirilor care nu sunt supuse impozitului

    1. Clădirile instituţiilor publice, cu excepţia celor folosite în alte scopuri.
    2. Clădirile care, potrivit legii, sînt considerate monumente istorice, de arhitectura şi arheologie, precum şi muzeele şi casele memoriale, cu excepţia spaţiilor acestora folosite în alte scopuri.
    3. Clădirile care prin destinaţie constituie lacasuri de cult, aparţinînd cultelor recunoscute de lege.

    ANEXA 3

                   LISTA
serviciilor publice în care consiliile locale pot institui noi taxe potrivit art. 58 din lege

    1. Verificarea şi întreţinerea reţelei în domeniul apei potabile şi industriale.
    2. Colectarea deşeurilor menajere.
    3. Utilizarea bailor publice.
    4. Prestarea serviciilor de vidanjare.
    5. Valorificarea nisipului şi a pietrisului din albiile râurilor, din cariere etc.
    6. Folosirea păşunilor şi izlazurilor comunale
    7. Folosirea reproducatorilor comunali
    8. taxe pentru animale aduse la oborul comunal
    9. taxe pentru tăierea animalelor în unităţile specializate ale consiliilor locale
    10. taxe pentru cintaritul mărfurilor.
                        ----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016