Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 269 din 7 noiembrie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 269 din 7 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 768 din 14 noiembrie 2008


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 20 aprilie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Profesia de tehnician dentar se exercitã, pe teritoriul României, în condiţiile prezentei legi, de cãtre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare în profesia de tehnician dentar, care pot fi:
a) cetãţeni ai statului român;
b) cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene;
c) membri de familie ai unui cetãţean al unuia dintre statele prevãzute la lit. b), aşa cum sunt definiţi la <>art. 2 alin. (1) pct. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 260/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) cetãţeni ai statelor terţe, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România;
e) beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung, acordat de cãtre unul dintre statele prevãzute la lit. b).
(2) În sensul prezentei legi, prin titlu oficial de calificare în profesia de tehnician dentar se înţelege diplomele, titlurile sau certificatele care atestã formarea şi perfecţionarea în profesia de tehnician dentar, dobândite de persoanele prevãzute la alin. (1) în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţianã şi recunoscute conform legii.
(3) Diplomele, titlurile sau certificatele care atestã formarea şi perfecţionarea în profesia de tehnician dentar, dobândite într-un alt stat decât cele prevãzute la alin. (2) de cãtre persoanele prevãzute la alin. (1), se echivaleazã potrivit legii. Excepţie de la aceste prevederi fac cele care au fost recunoscute de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţianã."
2. La articolul 3 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Ordinul Tehnicienilor Dentari din România are obligaţia furnizãrii datelor şi a informaţiilor privind exercitarea profesiei de tehnician dentar cãtre coordonatorul naţional de recunoaştere a calificãrilor profesionale."
3. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Profesia de tehnician dentar se exercitã în regim independent şi/sau în regim salarial, cu respectarea prevederilor prezentei legi."
4. La articolul 7, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Profesia de tehnician dentar poate fi exercitatã pe teritoriul României de orice persoanã prevãzutã la art. 1 alin. (1), care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) este posesoare a unui titlu oficial de calificare în profesia de tehnician dentar, prevãzut de prezenta lege;
b) este aptã din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei profesii;
c) nu are antecedente penale;
d) este membrã a Ordinului Tehnicienilor Dentari din România."
5. La articolul 8, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) sã se perfecţioneze prin programe cu conţinut şi duratã specifice, în specializãrile prevãzute de prezenta lege;".
6. La articolul 9, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) sã se pregãteascã prin programe de educaţie profesionalã continuã, avizate de Ordinul Tehnicienilor Dentari din România şi de Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar;".
7. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Exercitarea profesiei de tehnician dentar se face pe baza certificatului de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, eliberat pe baza urmãtoarelor documente:
a) diploma, titlul sau certificatul de absolvire a unei forme de învãţãmânt cu profil de tehnicã dentarã;
b) certificatul de cazier judiciar;
c) certificatul de sãnãtate fizicã şi psihicã.
(2) Documentul prevãzut la alin. (1) lit. c) este valabil 3 luni de la data emiterii."
8. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) În România, accesul tehnicienilor dentari cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene la activitãţile profesionale exercitate în regim temporar sau ocazional, precum şi recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare de tehnician dentar, eliberate de aceste state persoanelor prevãzute la <>art. 1 alin. (1), se fac în condiţiile prevãzute de Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 10, în caz de prestare temporarã sau ocazionalã de servicii, tehnicienii dentari care întrunesc condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. b), c) sau e) trebuie sã înştiinţeze Ministerul Sãnãtãţii Publice cu privire la prestarea temporarã sau ocazionalã de servicii medicale pe teritoriul României şi sã fie înregistraţi pe aceastã perioadã la Ordinul Tehnicienilor Dentari din România."
9. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - În România, formarea tehnicienilor dentari se realizeazã în instituţii de învãţãmânt de profil recunoscute de lege."
10. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Specializarea tehnicianului dentar se realizeazã prin programe specifice, cu duratã de 6 luni, în unitãţi de învãţãmânt cu profil de tehnicã dentarã acreditate.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) tehnicienii dentari cu vechime de cel puţin 5 ani în domeniul tehnicii dentare sau în instituţii de învãţãmânt şi cercetare cu profil biomedical."
11. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Programele de pregãtire profesionalã continuã se realizeazã de furnizori acreditaţi, cu avizul Ordinului Tehnicienilor Dentari din România."
12. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Activitãţile de tehnicã dentarã se exercitã în România cu titlul profesional de tehnician dentar."
13. Articolul 17 se abrogã.
14. La articolul 26, literele d), h) şi k) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"d) elaboreazã Codul de eticã şi deontologie a profesiei de tehnician dentar;
...............................................................................................
h) elaboreazã reglementãrile privind înregistrarea în Registrul unic al tehnicienilor dentari din România;
...............................................................................................
k) întocmeşte, actualizeazã permanent Registrul unic al tehnicienilor dentari din România şi administreazã pagina de internet pe care este publicat."
15. La articolul 27, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Membrii Ordinului Tehnicienilor Dentari din România sunt înscrişi în Registrul unic al tehnicienilor dentari din România."
16. La articolul 42 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) retragerea calitãţii de membru al Ordinului Tehnicienilor Dentari din România."
17. Dupã articolul 50 se introduce un nou articol, articolul 501, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 50^1. - Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 200/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. II
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
<>Legea nr. 96/2007 privind exercitarea profesiei de tehnician dentar, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Tehnicienilor Dentari din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 20 aprilie 2007, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 7 noiembrie 2008.
Nr. 269.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016