Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 269 din 17 iunie 2003  privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 23 iunie 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta lege reglementeazã Statutul Corpului diplomatic şi consular al României.
(2) Membrii Corpului diplomatic şi consular sunt, de regula, diplomati de cariera şi au un statut socioprofesional specific, conferit de atribuţiile şi rãspunderile ce le revin pentru înfãptuirea politicii externe a României, conform prevederilor prezentei legi.
ART. 2
(1) Au calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României:
a) ministrul afacerilor externe;
b) secretarii de stat şi subsecretarii de stat din Ministerul Afacerilor Externe;
c) secretarul general şi secretarul general adjunct din Ministerul Afacerilor Externe;
d) personalul diplomatic şi consular care îşi desfãşoarã activitatea în administraţia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, la ambasadele, misiunile permanente pe lângã organizaţiile internaţionale şi oficiile consulare ale României, inclusiv persoanele provenind de la Departamentul de Comerţ Exterior şi de la alte ministere şi instituţii, pe perioada trimiterii lor în misiune în strãinãtate cu grade diplomatice sau consulare.
(2) Ministrul afacerilor externe, secretarii de stat, subsecretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct fac parte de drept din Corpul diplomatic şi consular al României, pe durata exercitãrii funcţiei.
ART. 3
(1) Statutul Corpului diplomatic şi consular al României se completeazã cu prevederile cuprinse în legislaţia muncii şi în Statutul funcţionarilor publici, dacã prin prezentul statut nu se stabileşte altfel.
(2) Pe perioada cat se afla în misiune în strãinãtate, membrilor Corpului diplomatic şi consular li se aplica şi prevederile tratatelor la care România este parte, precum şi alte reguli care decurg din normele dreptului internaţional.

CAP. II
Gradele şi funcţiile diplomatice sau consulare. Modul de acordare, echivalare şi pãstrare a acestora

SECŢIUNEA 1
Gradele diplomatice sau consulare

ART. 4
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României pot dobândi urmãtoarele grade:
a) gradele diplomatice:
- ambasador;
- ministru plenipotenţiar;
- ministru-consilier;
- consilier diplomatic;
- secretar I;
- secretar II;
- secretar III;
- atasat diplomatic;
b) gradele consulare:
- consul general;
- consul;
- viceconsul;
- agent consular.
ART. 5
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României ocupa, în administraţia centrala a Ministerului Afacerilor Externe şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, funcţii diplomatice şi consulare echivalente gradelor diplomatice sau consulare pe care le deţin.

SECŢIUNEA a 2-a
Modul de acordare, echivalare şi pãstrare a gradelor diplomatice sau a celor consulare

ART. 6
(1) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţioneazã Comisia pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare. Comisia propune acordarea gradelor diplomatice sau consulare la admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României şi pentru promovarea în grad diplomatic sau consular.
(2) Organizarea şi funcţionarea comisiei prevãzute la alin. (1), inclusiv criteriile privind selecţionarea pentru admiterea la Academia Diplomaticã, pentru promovarea în grade diplomatice şi consulare şi la alte concursuri pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(3) Acordarea gradelor diplomatice şi consulare se face prin ordin al ministrului afacerilor externe, cu excepţia gradului diplomatic de ambasador, în limita numãrului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate.
ART. 7
Gradul diplomatic de atasat sau gradul consular de agent consular se acorda candidaţilor care au promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României.
ART. 8
Organizarea şi funcţionarea Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe sunt stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 9
(1) Promovarea în grad diplomatic sau consular se face pe baza îndeplinirii condiţiilor de stagiu prevãzute la art. 13, a evaluãrii activitãţii desfãşurate şi a calificarilor obţinute la Academia Diplomaticã sau la alte instituţii de formare profesionalã, din ţara sau din strãinãtate.
(2) Cu ocazia Zilei Diplomaţiei Romane, ministrul afacerilor externe, prin derogare de la prevederile alin. (1), poate promova în grad diplomatic sau consular, membri ai Corpului diplomatic şi consular al României cu rezultate deosebite în activitate, cu îndeplinirea a jumãtate din condiţiile de stagiu, asa cum sunt prevãzute la art. 13.
ART. 10
Gradul diplomatic de ambasador se acorda prin decret, de cãtre Preşedintele României, la propunerea ministrului afacerilor externe.
ART. 11
Celelalte grade diplomatice sau consulare se acorda prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare.
ART. 12
Ministerul Afacerilor Externe este singura instituţie care acorda grade diplomatice şi consulare, cu excepţia gradului de ambasador.
ART. 13
Stagiul pentru promovarea în grad diplomatic sau consular este:
a) pentru gradele diplomatice:
- 2 ani, de la atasat diplomatic la secretar III;
- 3 ani, de la secretar III la secretar II;
- 4 ani, de la secretar II la secretar I;
- 3 ani, de la secretar I la consilier diplomatic;
- 4 ani, de la consilier diplomatic la ministru-consilier;
- 2 ani, de la ministru-consilier la ministru plenipotenţiar;
b) pentru gradele consulare:
- 4 ani, de la agent consular la viceconsul;
- 4 ani, de la viceconsul la consul;
- 4 ani, de la consul la consul general.
ART. 14
(1) Persoanelor admise prin concurs în Corpul diplomatic şi consular al României, precum şi absolvenţilor Academiei Diplomatice li se acorda grade diplomatice sau consulare în funcţie de vechimea avutã în domenii de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe, echivalenta cu stagiile pentru gradele diplomatice sau consulare.
(2) Domeniile de activitate apropiate de cele ale Ministerului Afacerilor Externe se stabilesc, prin ordin al ministrului afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice sau consulare.
ART. 15
(1) Trecerea de la un grad consular la unul diplomatic se face cu respectarea urmãtoarei echivalente a gradelor:
a) consul general - consilier diplomatic, ministru-consilier;
b) consul - secretar I;
c) viceconsul - secretar III, secretar II;
d) agent consular - atasat diplomatic.
(2) Echivalarea gradelor diplomatice cu cele consulare se aproba de ministrul afacerilor externe, la propunerea Comisiei pentru acordarea gradelor diplomatice şi consulare, cu acordul persoanei în cauza.
ART. 16
Gradul diplomatic sau consular deţinut se pãstreazã cu titlu onorific.

CAP. III
Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României

SECŢIUNEA 1
Condiţii

ART. 17
(1) Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României poate fi dobandita de persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) are dreptul sa ocupe o funcţie publica, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare;
b) se bucura de toate drepturile politice şi civile prevãzute în Constituţie şi în legile în vigoare;
c) nu face parte din partide politice;
d) a urmat studii superioare de lungã durata la o instituţie de învãţãmânt superior din ţara sau din strãinãtate, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, recunoscuta de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
e) cunoaşte cel puţin o limba strãinã;
f) are o stare de sãnãtate corespunzãtoare, atestata pe baza de act medical de specialitate, emis de centrul medical care deserveste Ministerul Afacerilor Externe;
g) a absolvit Academia Diplomaticã sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfãşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe;
h) nu a fost condamnata pentru sãvârşirea unei infracţiuni.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c) şi g) persoanele care urmeazã a fi numite în funcţiile de ministru, secretar de stat sau subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. g) persoanele provenind din alte ministere şi instituţii centrale, trimise în misiune temporarã în strãinãtate cu funcţii echivalente gradelor diplomatice şi consulare.
ART. 18
Concursurile de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României se organizeazã pentru funcţiile diplomatice sau consulare vacante, pe baza regulamentului de organizare şi desfãşurare a concursului, aprobat prin ordin al ministrului afacerilor externe.
ART. 19
Pentru numirea în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, ministrul afacerilor externe propune, de regula, diplomati de cariera care, la încheierea misiunii, nu depãşesc varsta legalã de pensionare. În mod excepţional pot fi propuse pentru numire în aceasta funcţie personalitãţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.
ART. 20
Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar este reprezentantul unic al României în ţara în care a fost acreditat şi îl reprezintã pe Preşedintele României pe lângã şeful statului acreditar.

SECŢIUNEA a 2-a
Depunerea jurãmântului de credinţa

ART. 21
(1) Persoanele care devin membri ai Corpului diplomatic şi consular al României depun jurãmântul de credinţa în momentul dobândirii calitãţii de membru al Corpului diplomatic şi consular al României.
(2) Jurãmântul scris se rosteste, se semneazã şi se depune astfel: ambasadorul, în fata Preşedintelui României, consulul general, în fata primului-ministru; ceilalţi membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, în fata ministrului afacerilor externe sau a unei persoane desemnate de acesta: secretar de stat sau ambasador.
(3) Ambasadorii şi consulii generali din serviciul exterior vor depune jurãmântul de credinţa cu ocazia primei deplasãri în România, în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 22
(1) Jurãmântul de credinţa fata de statul roman este obligatoriu şi are urmãtorul conţinut: "Jur sa promovez şi sa apar interesele României şi ale cetãţenilor romani în relaţiile internaţionale. Jur sa-mi îndeplinesc cu responsabilitate, loialitate şi demnitate atribuţiile care imi revin în promovarea politicii externe a României. Jur sa respect Constituţia şi legile tarii, drepturile şi libertãţile fundamentale ale omului, angajamentele internaţionale asumate de România, cu pãstrarea stricta a secretului şi confidenţialitãţii asupra informaţiilor pe care le deţin ca membru al Corpului diplomatic şi consular al României. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
(2) Referirea la divinitate din formula jurãmântului se poate schimba potrivit credinţei religioase a persoanei care depune jurãmântul.
(3) Jurãmântul se poate depune şi fãrã formula religioasã de încheiere. În acest caz persoana care depune jurãmântul va declara pe onoare şi constiinta ca va respecta jurãmântul.
(4) Refuzul de a depune jurãmântul de credinţa fata de statul roman determina pierderea calitãţii de membru al Corpului diplomatic şi consular al României.

CAP. IV
Drepturile şi obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular al României

SECŢIUNEA 1
Drepturile membrilor Corpului diplomatic şi consular al României

ART. 23
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au urmãtoarele drepturi specifice:
a) sa fie promovati în funcţii diplomatice şi consulare în administraţia centrala a Ministerului Afacerilor Externe ori la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, în raport cu gradul diplomatic sau consular deţinut, vechimea în munca diplomaticã sau consularã şi experienta dobandita;
b) sa beneficieze de formele de perfecţionare a pregãtirii profesionale şi de specializare organizate de Ministerul Afacerilor Externe sau de alte instituţii publice romane sau strãine;
c) sa beneficieze în strãinãtate de privilegiile, imunitãţile şi facilitãţile pe care le conferã dreptul internaţional şi convenţiile în materie la care România este parte;
d) sa desfãşoare activitate didactica şi ştiinţificã, în ţara şi în strãinãtate, cu respectarea prevederilor prezentului statut;
e) sa adere la şi sa activeze în cadrul asociaţiilor profesionale şi al organizaţiilor ştiinţifice din ţara şi din strãinãtate, cu respectarea prevederilor prezentului statut;
f) sa beneficieze, în ţara şi în strãinãtate, de distincţiile şi onorurile specifice funcţiei diplomatice sau consulare pe care o exercita;
g) sa fie insotiti, pe durata misiunii permanente, de soţ sau sotie şi de copiii minori, precum şi de copiii pana la varsta de 25 de ani care urmeazã studii în strãinãtate;
h) sa fie înscrişi în Anuarul Corpului diplomatic şi consular al României.
ART. 24
(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au dreptul la un salariu şi la alte drepturi bãneşti, bazate pe evaluarea corecta a complexitatii şi dificultatii funcţiei diplomatice sau consulare, ţinându-se seama de activitatea depusa, importanta acesteia şi performanta profesionalã.
(2) Salarizarea şi acordarea altor drepturi bãneşti, inclusiv sporurile de vechime, de confidenţialitate, pentru cunoaşterea mai multor limbi strãine, sporul pentru titlul ştiinţific de doctor, premiile, primele şi salariile de merit acordate membrilor Corpului diplomatic şi consular al României care îşi desfãşoarã activitatea în administraţia centrala şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor fi reglementate prin lege specialã.
ART. 25
(1) Pe perioada în care îşi desfãşoarã activitatea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi membrii de familie care îi însoţesc beneficiazã de asistenta medicalã, pe baza de asigurare obligatorie, realizatã de Ministerul Afacerilor Externe sau convenitã prin acorduri cu statele strãine respective sau, acolo unde nu este posibil, de decontarea cheltuielilor medicale.
(2) Cuantumul şi condiţiile asigurãrii obligatorii, precum şi ale decontãrii cheltuielilor medicale se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 26
(1) În ţara, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, în activitate ori pensionari, precum şi soţul sau sotia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiazã în mod gratuit de asistenta medicalã, medicamente şi proteze, în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate specific apãrãrii, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autoritãţii judecãtoreşti, în condiţiile achitãrii contribuţiilor legale la sistemul de asigurãri de sãnãtate în perioada de activitate.
(2) Condiţiile de acordare gratuita a asistenţei medicale, a medicamentelor şi protezelor se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului. Aceste drepturi nu se impoziteazã.
ART. 27
(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au dreptul la concedii de odihna, de studii, fãrã plata, medicale, de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, concedii suplimentare pentru lucru în tari cu clima greu de suportat, precum şi în alte situaţii, în condiţiile legii.
(2) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiazã de concediu de odihna de 30 de zile lucrãtoare pe an, plãtit în moneda nationala a României.
(3) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au dreptul, pe lângã o indemnizaţie de concediu de odihna, şi la o prima egala cu salariul de baza în lei, din luna anterioarã plecãrii în concediu de odihna.
(4) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au dreptul la decontarea cheltuielilor pentru transportul bunurilor personale şi ale membrilor de familie care îi însoţesc, la trimiterea şi revenirea din misiune permanenta în strãinãtate, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor externe.
ART. 28
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României care pleacã în misiune permanenta în strãinãtate pot beneficia de o indemnizaţie de reprezentare, în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 29
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României care îşi desfãşoarã activitãţile în condiţii deosebite sau vãtãmãtoare de munca au dreptul la încadrarea în aceasta categorie. Încadrarea se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, potrivit <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 30
(1) Cheltuielile pentru transportul internaţional al membrilor Corpului diplomatic şi consular al României care sunt trimişi în misiune de lungã durata în exterior, precum şi pentru membrii lor de familie aflaţi în întreţinere permanenta legalã în exterior, în condiţiile prezentei legi, se suporta de cãtre instituţia trimitatoare, în urmãtoarele cazuri:
a) la plecarea în misiune în exterior şi la revenirea definitiva în ţara;
b) pentru deplasãri în interes de serviciu, în România şi în strãinãtate;
c) pentru efectuarea în ţara a concediului de odihna pe anul calendaristic respectiv, cu excepţia anului în care îşi încheie misiunea;
d) pentru concediu medical şi naşteri în România;
e) pentru deplasarea întregii familii în România, în caz de deces al unui copil ori al sotiei/soţului şi numai pentru deplasarea unuia dintre soţi în caz de deces al unui pãrinte, frate sau sora;
f) în cazuri de forta majorã.
(2) De asemenea, instituţia trimitatoare suporta, o singura data pe an, costul transportului internaţional dus-întors pentru sotia/soţul şi pentru copiii aflaţi în întreţinere în ţara, pentru a-şi vizita soţul/sotia, respectiv pãrinţii aflaţi în misiune în exterior.

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular al României

ART. 31
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt obligaţi sa îşi îndeplineascã cu responsabilitate, profesionalism, loialitate, corectitudine, promptitudine şi conştiinciozitate îndatoririle de serviciu şi sa se abţinã de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii României.
ART. 32
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au datoria sa acţioneze cu loialitate, demnitate şi rãspundere în scopul infaptuirii politicii externe a României şi au urmãtoarele obligaţii specifice:
a) sa promoveze şi sa apere interesele statului şi ale cetãţenilor romani în cadrul relaţiilor externe, inclusiv prin acordarea protecţiei diplomatice şi consulare şi a sprijinului necesar cetãţenilor romani, în limitele competentelor lor şi cu respectarea prevederilor tratatelor internaţionale la care România este parte;
b) sa respecte secretul de stat şi secretul de serviciu, în condiţiile legii, precum şi confidenţialitatea în legatura cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunostinta în exercitarea funcţiei;
c) sa aibã în toate împrejurãrile o conduita profesionalã şi morala ireprosabila şi sa dea dovada de demnitate şi responsabilitate în îndeplinirea atribuţiilor lor;
d) sa respecte, fãrã a aduce atingere privilegiilor şi imunitãţilor lor, legile statelor pe teritoriul cãrora îşi desfãşoarã activitatea şi sa nu se lase implicaţi în activitãţi care ar reprezenta un amestec în treburile interne ale tarii în care sunt acreditaţi sau care ar afecta în orice alt mod relaţiile României sau ar aduce atingere statutului lor diplomatic şi consular;
e) sa solicite acordul ministrului afacerilor externe pentru primirea distincţiilor strãine;
f) sa informeze imediat conducerea ministerului în legatura cu orice schimbare intervenita în situaţia lor, care le-ar putea afecta calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României;
g) sa nu abuzeze de privilegiile şi imunitãţile de care beneficiazã în strãinãtate ca membri ai Corpului diplomatic şi consular al României.
ART. 33
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu excepţia ministrului afacerilor externe, a secretarilor de stat şi a subsecretarilor de stat, au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, sa se abţinã de la manifestarea în public a convingerilor lor politice.
ART. 34
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României au obligaţia sa îşi perfecţioneze continuu pregãtirea profesionalã.

CAP. V
Trimiterea în misiune permanenta a membrilor Corpului diplomatic şi consular al României la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României

ART. 35
(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu excepţia ambasadorilor şi a consulilor generali, sunt trimişi în misiune permanenta în strãinãtate, prin concurs, în funcţie de gradul diplomatic sau consular.
(2) Comisia pentru trimiterea în misiune permanenta în strãinãtate, precum şi condiţiile şi modalitãţile de desfãşurare a concursului se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(3) Funcţiile diplomatice şi consulare care devin vacante în cursul unui an calendaristic sunt anunţate cu cel puţin 3 luni înaintea începerii anului respectiv.
(4) Înaintea trimiterii în misiune, membrii Corpului diplomatic şi consular al României vor efectua, obligatoriu, un stagiu de pregãtire în Ministerul Afacerilor Externe.
(5) Durata misiunii în strãinãtate este, de regula, de 4 ani, iar în ţãrile cu clima dificila este de 3 ani.
ART. 36
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiazã de un spor la salariu în valuta, pe perioada în care îşi desfãşoarã activitatea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, pentru soţul sau sotia şi copiii minori care îi însoţesc.
ART. 37
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiazã la misiune de o indemnizaţie lunarã în suma fixa în valuta pentru fiecare copil care urmeazã studii elementare, gimnaziale, liceale şi universitare în strãinãtate, pana la varsta de 25 de ani, cu condiţia promovãrii anului de studiu precedent.
ART. 38
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României pe perioada în care îşi desfãşoarã activitatea în strãinãtate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, beneficiazã în ţara de o indemnizaţie în lei necesarã pentru plata cheltuielilor de întreţinere a locuinţei, în cazul în care nu realizeazã venituri din chirii, pentru plata contribuţiilor prevãzute de lege în raport cu drepturile salariale corespunzãtoare funcţiei pe care membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt încadraţi în ţara, precum şi pentru soţul sau sotia care se afla în ţara, dacã nu realizeazã venituri.
ART. 39
Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României li se aplica, pe perioada în care îşi desfãşoarã activitatea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, majorãrile salariale şi indexarile aplicate la salariile de încadrare în lei în ţara.
ART. 40
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, precum şi membrii familiilor lor, aflaţi în întreţinere în strãinãtate, beneficiazã pe perioada misiunii de asigurare de viata.
ART. 41
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiazã de un spor la salariu, în valuta, pentru activitatea desfasurata în strãinãtate în zone de risc şi de conflicte armate.
ART. 42
Soţul sau sotia membrului Corpului diplomatic şi consular al României, pe perioada deplasarii sale în strãinãtate împreunã cu acesta şi cãruia/cãreia i se suspenda raporturile de munca pe perioada respectiva, beneficiazã de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de cãtre unitatea trimitatoare a contribuţiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut înaintea plecãrii.
ART. 43
La încheierea misiunii unui membru al Corpului diplomatic şi consular al României, soţul sau sotia care l-a însoţit la post poate solicita reintegrarea la autoritatea sau instituţia publica, regia autonomã sau societatea nationala la care a fost încadrat. Aceasta se acorda de drept.
ART. 44
Dacã reintegrarea soţului sau a sotiei nu va fi posibila în termen de 90 de zile calendaristice de la data încheierii misiunii, membrul Corpului diplomatic şi consular al României beneficiazã de o indemnizaţie de sprijin pentru familie. Condiţiile de acordare şi cuantumul indemnizaţiei se stabilesc prin lege.
ART. 45
Dacã un membru al Corpului diplomatic şi consular al României îşi însoţeşte soţul sau sotia în misiune permanenta în strãinãtate, în calitate de soţ sau sotie neincadrat/neincadrata în munca, pe perioada misiunii i se suspenda raporturile de munca, iar la revenire va fi integrat cu acelaşi grad diplomatic sau consular.
ART. 46
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României pot fi trimişi în misiune în strãinãtate, de regula, dupã o perioada de un an de activitate în Ministerul Afacerilor Externe.
ART. 47
Ambasadorii extraordinari şi plenipotentiari, precum şi consulii generali dispun, de la data rechemarii din misiune, de o perioada de 3 luni pentru a reveni în ţara.
ART. 48
(1) Pentru acoperirea necesarului de personal specializat din Ministerul Afacerilor Externe, detasarea sau încadrarea pe perioada determinata se face pe durata misiunilor permanente, în serviciul exterior, iar în centrala ministerului, pe durata prevãzutã de legislaţia în vigoare.
(2) Persoanele detasate vor fi salarizate în conformitate cu sistemul de salarizare din Ministerul Afacerilor Externe.

CAP. VI
Incompatibilitãţi şi interdicţii

ART. 49
Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României este incompatibilã cu orice alta funcţie publica sau privatã, cu excepţia funcţiilor didactice din cadrul instituţiilor de învãţãmânt universitar acreditate.
ART. 50
(1) Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României le este interzis:
a) sa facã parte din partide politice;
b) sa desfãşoare propaganda prin orice alte mijloace sau alte activitãţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice;
c) sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru alţii, în considerarea funcţiei lor, avantaje materiale sau de alta natura care ar putea aduce atingere loialitatii, responsabilitãţii şi prestigiului lor;
d) sa efectueze, în perioada îndeplinirii misiunii în strãinãtate, direct, prin membrii de familie sau prin persoane interpuse, activitãţi comerciale;
e) sa detina funcţii în regiile autonome, societãţile comerciale ori în alte unitãţi cu scop lucrativ;
f) sa declare sau sa participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a) ministrul afacerilor externe, secretarii de stat şi subsecretarii de stat.

CAP. VII
Încetarea calitãţii de membru al Corpului diplomatic şi consular al României

ART. 51
(1) Calitatea de membru al Corpului diplomatic şi consular al României înceteazã în urmãtoarele cazuri:
a) cu acordul pãrţilor;
b) demisie;
c) pierderea capacitãţii de munca, în condiţiile legii;
d) incompatibilitate, în sensul dispoziţiilor art. 49;
e) încetarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. a) şi b) ori nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 32 sau a interdictiilor prevãzute la art. 50;
f) desfacerea disciplinarã a contractului individual de munca încheiat cu Ministerul Afacerilor Externe;
g) reducerea numãrului de funcţii diplomatice ca urmare a reorganizãrii;
h) în cazul arestãrii preventive pe o perioada mai mare de 60 de zile sau al condamnãrii definitive pentru o infracţiune de natura sa îl facã incompatibil cu calitatea sa.
(2) Dacã, ulterior reducerii numãrului de funcţii diplomatice şi consulare, Guvernul hotãrãşte o majorare a acestora, persoanele afectate de mãsura reducerii numãrului de funcţii au prioritate la angajare, la cerere, cu acordarea gradului diplomatic sau consular deţinut anterior.
ART. 52
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiazã, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de o pensie care se va stabili prin lege specialã.
ART. 53
(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime în activitatea diplomaticã sau consularã de cel puţin 15 ani pentru femei şi 20 de ani pentru bãrbaţi beneficiazã, la pensionare, de o indemnizaţie egala cu 5 salarii de baza nete, plãtite din bugetul unitãţii trimitatoare.
(2) De indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) beneficiazã şi membrii Corpului diplomatic şi consular al României la încetarea calitãţii de membru ca urmare a reducerii numãrului de funcţii diplomatice sau consulare în urma reorganizãrii.
(3) Indemnizaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) se acorda o singura data în cursul carierei diplomatice.
ART. 54
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României care beneficiazã de pensie pot fi încadraţi în Ministerul Afacerilor Externe, pe durata nedeterminatã sau pe durata determinata, dupã caz, beneficiind de drepturile salariale corespunzãtoare funcţiei în care sunt încadraţi, inclusiv de sporul de vechime corespunzãtor vechimii în munca, dobândite pana la data pensionãrii.
ART. 55
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României care împlinesc varsta legalã de pensionare îşi pot continua activitatea cu acordul ministrului afacerilor externe.
ART. 56
În caz de deces al unui membru al Corpului diplomatic şi consular al României, membrii de familie care au, potrivit legii, dreptul la pensie de urmaş primesc, pe o perioada de 3 luni, echivalentul salariului de baza net din ultima luna de activitate a celui decedat, plãtit din bugetul unitãţii trimitatoare.

CAP. VIII
Rãspunderea juridicã

ART. 57
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României rãspund, conform legii, în legatura cu activitatea lor profesionalã desfasurata în administraţia centrala a Ministerului Afacerilor Externe sau la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
ART. 58
Încãlcarea de cãtre membrii Corpului diplomatic şi consular al României a prevederilor prezentei legi şi neîndeplinirea cu buna-credinţa a îndatoririlor de serviciu atrag rãspunderea disciplinarã, patrimonialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 59
(1) Condiţiile angajãrii rãspunderii şi sancţiunile aplicabile sunt cele prevãzute de lege şi de regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Faptele care genereazã raspunderi şi sancţiuni pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt examinate de Consiliul de Onoare, care face propuneri ministrului afacerilor externe. Organizarea şi funcţionarea Consiliului de Onoare se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.
ART. 60
Dacã s-a dispus începerea urmãririi penale impotriva unui membru al Corpului diplomatic şi consular al României pentru o infracţiune de natura sa îl facã incompatibil cu statutul sau, ministrul afacerilor externe va lua mãsura suspendãrii raporturilor de munca.

CAP. IX
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 61
Pentru omagierea traditiei diplomatice româneşti şi pentru stimularea activitãţii Corpului diplomatic şi consular al României, în fiecare an, în luna septembrie, se sarbatoreste Ziua Diplomaţiei Romane, la o data stabilitã de ministrul afacerilor externe.
ART. 62
(1) Pentru contribuţii meritorii la afirmarea diplomaţiei româneşti pe plan internaţional, se instituie Ordinul "Nicolae Titulescu" clasele I, II şi III şi medalia "Meritul Diplomatic" clasele I, II şi III.
(2) Ordinele şi medaliile prevãzute la alin. (1) se acorda de cãtre Preşedintele României, la propunerea ministrului afacerilor externe.
ART. 63
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României detasati la alte autoritãţi sau instituţii din România sau în strãinãtate îşi pãstreazã calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României pe perioada detaşãrii.
ART. 64
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României care sunt trimişi de statul roman în calitate de funcţionari la organizaţii interguvernamentale îşi pãstreazã calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României pe perioada exercitãrii funcţiei internaţionale. Pe aceasta perioada li se suspenda raporturile de munca, iar la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în munca şi în activitatea diplomaticã.
ART. 65
(1) Membrii Corpului diplomatic şi consular al României care participa la cursuri, stagii de practica şi specializare sau perfecţionare în strãinãtate, cu aprobarea conducerii Ministerului Afacerilor Externe, pe o durata care depãşeşte 90 de zile calendaristice, şi cãrora, pe timpul absentei din ţara, li se suspenda raporturile de munca îşi menţin pe aceasta perioada calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, iar la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în munca şi în activitatea diplomaticã.
(2) Pe perioada studiilor, aceste persoane beneficiazã, în ţara, de o indemnizaţie lunarã în moneda nationala, necesarã pentru plata contribuţiilor prevãzute de lege şi pentru plata cheltuielilor de întreţinere a locuinţei, în cazul în care nu realizeazã venituri din chirii, în raport cu drepturile salariale corespunzãtoare funcţiei pe care membrii Corpului diplomatic şi consular al României sunt încadraţi în administraţia centrala. Cuantumul indemnizaţiei va fi stabilit prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 66
(1) Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României numiţi în funcţii de demnitate publica li se suspenda raporturile de munca pe perioada mandatului.
(2) La încetarea funcţiei de demnitate publica şi la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în activitatea diplomaticã sau consularã.
ART. 67
Pe durata numirii membrilor Corpului diplomatic şi consular al României în cabinetele demnitarilor din Ministerul Afacerilor Externe, li se suspenda contractele individuale de munca şi li se recunoaşte vechimea în activitatea diplomaticã, pastrandu-şi calitatea de membri ai Corpului diplomatic şi consular al României.
ART. 68
De drepturile prevãzute la art. 24-30, art. 36-45 şi art. 48 beneficiazã, dupã caz, şi celelalte categorii de personal angajat în Ministerul Afacerilor Externe.
ART. 69
Hotãrârile Guvernului şi ordinele ministrului afacerilor externe emise în aplicarea prezentei legi se vor adopta în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a acesteia.
ART. 70
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Afacerilor Externe va fi actualizat în conformitate cu prevederile prezentei legi, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acesteia.
ART. 71
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.070/1990 pentru aprobarea Statutului Corpului Diplomatic şi Consular al României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 2 noiembrie 1990, precum şi orice dispoziţii contrare prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 20 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 22 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Bucureşti, 17 iunie 2003.
Nr. 269.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016