Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 266 din 7 noiembrie 2008  a farmaciei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 266 din 7 noiembrie 2008 a farmaciei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 765 din 13 noiembrie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Asistenţa farmaceuticã a populaţiei se asigurã, în condiţiile prezentei legi, prin intermediul farmaciilor comunitare şi al drogheriilor.
ART. 2
(1) Farmacia comunitarã asigurã asistenţa farmaceuticã a populaţiei prin urmãtoarele activitãţi:
a) eliberarea la preţul cu amãnuntul a medicamentelor care se acordã pe bazã de prescripţie medicalã;
b) eliberarea la preţul cu amãnuntul, în conformitate cu prevederile legale, a medicamentelor fãrã prescripţie medicalã;
c) prepararea medicamentelor magistrale şi oficinale sau a altor produse de sãnãtate;
d) eliberarea medicamentelor de uz veterinar;
e) vânzarea de produse cosmetice, produse parafarmaceutice, dispozitive şi aparaturã medicalã de uz individual şi consumabile pentru acestea, suplimente alimentare şi alimente cu destinaţie specialã, plante anodine şi produse pe bazã de plante anodine, produse de puericulturã, articole destinate întreţinerii igienei personale, echipamente, materiale sau produse destinate protecţiei ori îmbunãtãţirii sãnãtãţii, produse pentru protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexualã sau cu acţiune contraceptivã, produse homeopate, produse destinate aromaterapiei, alte produse destinate utilizãrii în unele stãri patologice;
f) informarea şi consilierea pacienţilor privind utilizarea corectã şi raţionalã a medicamentelor şi întreţinerea stãrii de sãnãtate;
g) testarea unor parametri biologici cu aparaturã destinatã utilizãrii individuale de cãtre pacienţi, precum şi administrarea de vaccinuri, în condiţiile prevãzute prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(2) În farmaciile comunitare este interzisã utilizarea tehnicii de vânzare "cu autoservire" pentru medicamentele de uz uman sau veterinar.
(3) Eliberarea medicamentelor se face numai prin farmacia comunitarã sau prin drogherie.
(4) Este interzisã eliberarea medicamentelor de uz uman prin farmaciile veterinare.
(5) Farmacia comunitarã participã la programe şi campanii de promovare şi ocrotire a sãnãtãţii populaţiei, în conformitate cu competenţele profesionale ale personalului acesteia.
(6) Eliberarea medicamentelor se face numai cu amãnuntul, cu excepţia produselor destinate truselor de urgenţã impuse prin lege.
ART. 3
(1) Activitatea farmaceuticã din spital sau din alte unitãţi în care este necesarã existenţa unei farmacii cu circuit închis se organizeazã în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(2) În condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, asistenţa farmaceuticã din spital poate fi externalizatã farmaciilor comunitare.
ART. 4
Drogheria asigurã asistenţa farmaceuticã a populaţiei prin activitãţile prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b), e) şi g), cu excepţia vânzãrii produselor homeopate.
ART. 5
(1) Activitãţile prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a), c), d) şi f) se realizeazã numai de cãtre farmacişti.
(2) Activitãţile prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b), e) şi g) se pot realiza şi de cãtre asistenţii medicali de farmacie în farmacia comunitarã sau în drogherie, cu excepţia vânzãrii produselor homeopate care se elibereazã numai pe bazã de prescripţie medicalã.

CAP. II
Farmacia comunitarã

SECŢIUNEA 1
Înfiinţarea farmaciei comunitare

ART. 6
(1) Farmacia comunitarã se înfiinţeazã şi funcţioneazã în cadrul unei societãţi comerciale organizate potrivit prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Societatea comercialã prevãzutã la alin. (1) va avea în obiectul de activitate comercializarea cu amãnuntul a produselor farmaceutice.
ART. 7
Farmaciile comunitare sunt conduse de un farmacist-şef. Poate fi farmacist-şef farmacistul cu drept de liberã practicã.
ART. 8
(1) Farmacia comunitarã funcţioneazã pe baza autorizaţiei de funcţionare emise de Agenţia Naţionalã a Medicamentului, în condiţiile prezentei legi.
(2) Activitatea farmaciei comunitare se desfãşoarã în conformitate cu Regulile de bunã practicã farmaceuticã, elaborate de Ministerul Sãnãtãţii Publice, cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România, şi aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
ART. 9
Autorizaţia de funcţionare prevãzutã la art. 8 alin. (1) conferã urmãtoarele drepturi:
a) dreptul de a desfãşura activitãţile prevãzute de lege;
b) dreptul de a deţine, de a prepara şi de a elibera, în condiţiile legii, substanţe şi produse toxice şi psihotrope folosite în scop medical;
c) dreptul de a deţine, de a prepara şi de a elibera, în condiţiile legii, substanţe şi produse stupefiante ori precursori ai acestora, folosite în scop medical;
d) dreptul de a încheia contracte cu societãţile de asigurãri sociale de sãnãtate privind furnizarea de servicii farmaceutice.
ART. 10
(1) Autorizaţia de funcţionare prevãzutã la art. 8 alin. (1) se acordã pe numele persoanei juridice şi al farmacistului-şef de farmacie de cãtre Agenţia Naţionalã a Medicamentului.
(2) Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare prevãzute la art. 8 alin. (1), solicitantul va depune urmãtoarele documente:
a) cererea-tip;
b) avizul de oportunitate asupra deschiderii unitãţii, care se elibereazã persoanelor prevãzute la alin. (1) în baza avizului consultativ al Colegiului Farmaciştilor din România, emis de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin autoritãţile de sãnãtate publicã, şi care nu este transmisibil;
c) contractul de muncã sau dovada exercitãrii profesiei în formã liberalã, pentru o normã întreagã cu durata timpului de lucru de 8 ore, pentru farmacistul-şef al unitãţii, şi certificatul de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, eliberat în condiţiile legii, însoţit de certificatul profesional curent, emis de Colegiul Farmaciştilor din România;
d) fişele de atribuţii ale farmaciştilor, avizate de Colegiul Farmaciştilor din România;
e) actul constitutiv al societãţii comerciale prevãzute la art. 6 alin. (1);
f) copia certificatului de înregistrare a solicitantului la oficiul registrului comerţului;
g) certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, care atestã înregistrarea ca punct de lucru a spaţiului destinat farmaciei comunitare sau, dupã caz, a sediului social cu activitate, pentru care se solicitã autorizarea;
h) schiţa şi datele privind localul unitãţii;
i) lista cu dotarea cu mobilier, ustensile şi aparaturã, masã de analizã, conform ordinului ministrului sãnãtãţii publice.
(3) Documentaţia prevãzutã la alin. (2) se va depune la Ministerul Sãnãtãţii Publice în termen de maximum 45 de zile de la obţinerea avizului de oportunitate prevãzut la art. 12. Pentru motive obiective, Ministerul Sãnãtãţii Publice poate prelungi acest termen pe perioade succesive de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile.
(4) Termenul de 45 de zile prevãzut la alin. (3) este un termen de decãdere pentru solicitant. Dacã solicitantul nu depune documentaţia prevãzutã la alin. (2) în acest termen, pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare va trebui sã obţinã un nou aviz de oportunitate.
(5) Autorizaţia de funcţionare prevãzutã la art. 8 alin. (1) va fi eliberatã în urma unui raport de inspecţie favorabil acordat de Direcţia farmaceuticã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, prin autoritãţile de sãnãtate publicã, care vor avea personal specializat în acest sens. Inspecţia va fi efectuatã în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii documentaţiei prevãzute la alin. (2).
(6) În cazul unui raport de inspecţie nefavorabil, se va acorda un termen de maximum 45 de zile pentru remedierea deficienţelor.
(7) Autorizaţia de funcţionare emisã în condiţiile prezentei legi include autorizaţia sanitarã de funcţionare, autorizaţia pentru deţinere şi manipulare de substanţe şi produse toxice, stupefiante, psihotrope şi precursori, folosite în scop medical.
(8) Autorizaţia de funcţionare prevãzutã la art. 8 alin. (1) va fi eliberatã în maximum 15 zile de la efectuarea inspecţiei, în cazul unui raport de inspecţie favorabil.
(9) În cazul în care farmacia comunitarã îşi schimbã deţinãtorul autorizaţiei prevãzute la alin. (1), Agenţia Naţionalã a Medicamentului va elibera o nouã autorizaţie de funcţionare pe numele noului deţinãtor, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii. Pânã la eliberarea noii autorizaţii farmacia comunitarã va funcţiona în baza vechii autorizaţii.
(10) Personalul care are calitatea de a autoriza sau de a controla farmaciile comunitare ori drogheriile trebuie sã aibã gradul profesional de farmacist primar şi o vechime de minimum 10 ani în specialitate.
ART. 11
(1) Certificatul profesional curent al Colegiului Farmaciştilor din România se obţine la solicitarea farmacistului-şef.
(2) Orice modificare ulterioarã a listei personalului de specialitate se comunicã filialei judeţene a Colegiului Farmaciştilor din România şi Ministerului Sãnãtãţii Publice, în termen de 30 de zile de la modificare.
ART. 12
(1) Avizul de oportunitate se va solicita înaintea înfiinţãrii farmaciei comunitare şi se elibereazã în termen de maximum 15 zile de la depunerea cererii de eliberare, de cãtre autoritatea de sãnãtate publicã în raza cãreia se solicitã înfiinţarea farmaciei comunitare, cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) în mediul urban, o farmacie comunitarã se poate înfiinţa la minimum 3.000 de locuitori în municipiul Bucureşti, la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţã de judeţ şi la minimum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe;
b) în mediul rural, o farmacie comunitarã se poate înfiinţa la minimum 4.000 de locuitori în localitãţile cu peste 4.000 de locuitori şi maximum o farmacie în localitãţile cu sub 4.000 de locuitori.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se mai poate înfiinţa câte o farmacie comunitarã în gãri şi aerogãri, precum şi în centrele comerciale cu o suprafaţã de vânzare de minimum 3.000 mp în care se desfãşoarã activitãţi de comercializare cu amãnuntul de produse şi de alimentaţie publicã, situate într-un singur imobil care utilizeazã o infrastructurã comunã şi utilitãţi adecvate.
(3) Ministerul Sãnãtãţii Publice şi autoritãţile de sãnãtate publicã au obligaţia sã publice pe paginile de internet proprii listele cu localitãţile din judeţ unde se pot deschide farmacii comunitare, în conformitate cu condiţiile specificate la alin. (1), precum şi cu solicitanţii care au depus cereri pentru aviz de oportunitate, în ordinea depunerii lor, menţionându-se data la care s-au depus aceste cereri.
ART. 13
(1) Societãţile comerciale care au înfiinţate farmacii comunitare pot înfiinţa câte o oficinã localã de distribuţie în localitãţile fãrã servicii farmaceutice.
(2) Autorizaţia de funcţionare a oficinelor locale de distribuţie se înscrie pe autorizaţia de funcţionare a farmaciei comunitare titulare.
(3) Oficina comunitarã localã de distribuţie şi farmacia din mediul rural funcţioneazã în prezenţa farmacistului, care îşi desfãşoarã activitatea potrivit competenţelor, dupã un orar stabilit şi anunţat publicului şi comunicat filialei judeţene a Colegiului Farmaciştilor din România.
(4) În cazul în care în localitatea respectivã se înfiinţeazã o farmacie comunitarã, oficina existentã se desfiinţeazã.

SECŢIUNEA 2
Organizarea şi funcţionarea farmaciei comunitare

ART. 14
(1) Farmacia comunitarã va fi amplasatã numai la parterul clãdirilor, cu acces liber şi direct din stradã, cu excepţia farmaciilor comunitare amplasate în centrele comerciale, în gãri şi aerogãri, la care accesul se poate face şi din incinta acestora. Farmaciile comunitare din cadrul unitãţilor sanitare şi centrelor comerciale pot fi amplasate cel mult la etajul 1 al acestora.
(2) Localul farmaciei comunitare va avea o suprafaţã utilã de minimum 50 mp, excluzând din aceastã suprafaţã holurile şi grupurile sanitare.
ART. 15
Farmacia comunitarã funcţioneazã numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care îşi exercitã personal profesia, neputând fi înlocuit de o persoanã de o altã profesie.
ART. 16
(1) Personalul de specialitate al farmaciei comunitare se compune din:
a) farmacistul-şef;
b) farmacişti;
c) asistenţi medicali de farmacie.
(2) Sub îndrumarea şi controlul unui farmacist cu drept de liberã practicã, în farmacia comunitarã îşi pot desfãşura activitatea, în limita competenţelor lor, studenţi şi farmacişti rezidenţi sau alte persoane aflate în procesul de învãţãmânt farmaceutic ori de stagiu profesional în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior cu profil farmaceutic.
(3) Asistenţii medicali de farmacie îl ajutã pe farmacist în activitate şi lucreazã sub directa îndrumare a acestuia.
(4) Orice persoanã care desfãşoarã activitate farmaceuticã în farmacia comunitarã trebuie sã poarte un ecuson inscripţionat cu numele şi prenumele sãu, calificarea şi titlurile profesionale, precum şi cu numele farmaciei comunitare.
(5) Orice alt personal necesar funcţionãrii farmaciei comunitare îşi va desfãşura activitatea sub controlul farmacistului-şef.
ART. 17
(1) Firma farmaciei comunitare va include sintagma "farmacia" şi, dupã caz, o denumire care sã o deosebeascã de alte astfel de unitãţi. În incinta farmaciei comunitare trebuie sã se organizeze un spaţiu de confidenţialitate, destinat discuţiilor cu pacienţii, afişat la loc vizibil. În situaţia în care sediul farmaciei comunitare nu permite acest lucru, discuţiile confidenţiale vor avea loc în biroul farmacistului-şef.
(2) Emblema farmaciei comunitare va purta ca semn distinctiv simbolul crucii cu laturile intersectate în unghi drept, de dimensiuni egale, de culoare verde pe fond alb.
(3) Afişarea emblemei şi a firmei farmaciei comunitare este scutitã de plata oricãrei taxe.
ART. 18
(1) Programul de funcţionare al farmaciei comunitare se stabileşte în concordanţã cu numãrul farmaciştilor angajaţi, conform prevederilor titlului XIV din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Modalitatea de asigurare a asistenţei farmaceutice a populaţiei în timpul nopţii sau în zilele nelucrãtoare şi de sãrbãtori legale este stabilitã de Ministerul Sãnãtãţii Publice, cu avizul Colegiului Farmaciştilor din România, şi este obligatorie pentru toate farmaciile comunitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), farmaciile comunitare care îşi desfãşoarã activitatea în centre comerciale vor respecta programul acestora.
ART. 19
Organizarea şi funcţionarea oficinei locale de distribuţie se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.

SECŢIUNEA 3
Mutarea sediului, transferul, întreruperea temporarã şi încetarea activitãţii farmaciei comunitare

ART. 20
(1) Mutarea sediului unei farmacii comunitare se comunicã Ministerului Sãnãtãţii Publice şi Colegiului Farmaciştilor din România.
(2) Începerea activitãţii la noul sediu se poate face numai dacã sunt îndeplinite condiţiile de autorizare şi dupã obţinerea, în condiţiile prezentei legi, a autorizaţiei de funcţionare pentru noul sediu.
(3) Dispoziţiile prezentului articol se aplicã şi farmaciilor comunitare înfiinţate conform prevederilor art. 12 alin. (2).
ART. 21
Mutarea sediului se poate face numai în aceeaşi localitate. Pânã la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, farmaciile comunitare înfiinţate în condiţiile art. 12 alin. (2) se pot muta numai în aceleaşi condiţii.
ART. 22
(1) Pentru motive întemeiate sau pentru motive obiective invocate de deţinãtorul autorizaţiei prevãzute la art. 10 alin. (1), Ministerul Sãnãtãţii Publice poate aproba întreruperea activitãţii farmaciei comunitare pe o perioadã de pânã la 180 de zile.
(2) Farmacia comunitarã îşi poate suspenda activitatea în mod voluntar pentru o perioadã de maximum 60 de zile calendaristice. Dacã perioada de suspendare depãşeşte 30 de zile calendaristice, este obligatorie anunţarea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi a Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 23
Farmacia comunitarã îşi înceteazã activitatea prin anularea autorizaţiei de funcţionare emise de Agenţia Naţionalã a Medicamentului, în urmãtoarele situaţii:
a) la cererea titularului autorizaţiei de funcţionare;
b) dizolvarea societãţii comerciale prevãzute la art. 6 alin. (1);
c) retragerea autorizaţiei de funcţionare;
d) faliment;
e) întreruperea activitãţii pentru o perioadã de peste 180 de zile.

CAP. III
Drogheria

ART. 24
(1) Societãţile comerciale care au în obiectul de activitate comercializarea cu amãnuntul a produselor farmaceutice pot înfiinţa drogherii.
(2) Drogheria este condusã de un farmacist-şef sau de un asistent medical de farmacie şef.
(3) Poate fi farmacist-şef sau asistent medical de farmacie şef, în condiţiile alin. (2), farmacistul cu drept de liberã practicã, membru al Colegiului Farmaciştilor din România, respectiv asistentul medical de farmacie cu drept de liberã practicã, membru al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.
(4) Drogheria funcţioneazã numai în prezenţa cel puţin a unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist.
ART. 25
(1) Autorizaţia de funcţionare a drogheriei se acordã pe numele persoanei juridice şi al farmacistului-şef sau al asistentului medical de farmacie şef, dupã caz, de Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin Direcţia farmaceuticã.
(2) Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare prevãzute la alin. (1), solicitantul va depune urmãtoarele documente:
a) cererea-tip;
b) certificatul profesional curent al Colegiului Farmaciştilor din România pentru farmacistul-şef, respectiv al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România pentru asistentul medical de farmacie şef;
c) actul constitutiv al societãţii comerciale;
d) copia certificatului de înregistrare a solicitantului la oficiul registrului comerţului;
e) certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, care atestã înregistrarea ca punct de lucru a spaţiului destinat drogheriei sau, dupã caz, a sediului social cu activitate, pentru care se solicitã autorizarea;
f) schiţa şi datele privind localul unitãţii, conform ordinului ministrului sãnãtãţii publice;
g) lista cu dotarea cu mobilier, ustensile şi aparaturã, masã de analizã, conform ordinului ministrului sãnãtãţii publice.
(3) Autorizaţia de funcţionare prevãzutã la alin. (1) va fi eliberatã în urma unui raport de inspecţie favorabil acordat de Direcţia farmaceuticã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(4) În cazul unui raport de inspecţie nefavorabil se va acorda un termen de maximum 45 de zile pentru remedierea deficienţelor.
(5) Autorizaţia de funcţionare emisã în condiţiile prezentei legi include autorizaţia sanitarã de funcţionare.
(6) Autorizaţia de funcţionare prevãzutã la alin. (1) va fi eliberatã în maximum 15 zile de la efectuarea inspecţiei, în cazul raportului favorabil. În cazul în care termenul de 15 zile nu este respectat, drogheria se considerã a fi autorizatã conform procedurii autorizãrii tacite.
(7) În cazul în care drogheria îşi schimbã deţinãtorul autorizaţiei prevãzute la alin. (1), Ministerul Sãnãtãţii Publice va elibera o nouã autorizaţie de funcţionare pe numele noului deţinãtor, în termen de 30 zile de la data solicitãrii. Pânã la eliberarea noii autorizaţii de funcţionare drogheria va funcţiona în baza vechii autorizaţii.
ART. 26
(1) Localul drogheriei trebuie sã fie amplasat la parterul clãdirilor, într-un spaţiu dedicat numai activitãţii de drogherie.
(2) Localul drogheriei va avea o suprafaţã utilã de minimum 30 m2, excluzând din aceastã suprafaţã holurile, grupul sanitar şi biroul asistentului medical de farmacie şef.
ART. 27
La mutarea sediului drogheriei se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 20.
ART. 28
(1) Pentru cauze de forţã majorã, Ministerul Sãnãtãţii Publice poate aproba întreruperea activitãţii drogheriei pe o perioadã de pânã la 180 de zile.
(2) Drogheria îşi poate suspenda activitatea în mod voluntar pentru o perioadã de maximum 60 de zile calendaristice. Dacã perioada de suspendare depãşeşte 30 de zile calendaristice, este obligatorie anunţarea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi a Colegiului Farmaciştilor din România.
ART. 29
Drogheria îşi înceteazã activitatea prin anularea autorizaţiei de funcţionare emise de Ministerul Sãnãtãţii Publice, în urmãtoarele situaţii:
a) la cererea deţinãtorului autorizaţiei de funcţionare;
b) dizolvarea societãţii comerciale prevãzute la art. 24 alin. (1);
c) decesul titularului, respectiv al titularilor licenţei de înfiinţare;
d) retragerea autorizaţiei de funcţionare;
e) întreruperea activitãţii pentru o perioadã de peste 180 de zile.
ART. 30
Condiţiile de organizare şi funcţionare a drogheriei se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
ART. 31
(1) Este interzisã folosirea de cãtre drogherii a însemnelor farmaciei comunitare.
(2) Firma drogheriei va conţine obligatoriu numai denumirea de "drogherie", urmatã de o denumire care sã o deosebeascã de alte astfel de unitãţi aparţinând altor persoane juridice.
(3) Este interzisã utilizarea în denumirea drogheriei a cuvântului "farmacie" sau a unui nume derivat ori prescurtat din acest cuvânt.

CAP. IV
Supravegherea şi inspecţia

ART. 32
(1) Supravegherea şi inspecţia în farmacii comunitare şi în drogherii se exercitã de Agenţia Naţionalã a Medicamentului.
(2) Inspecţia se face împreunã cu reprezentanţi ai Colegiului Farmaciştilor din România, în baza unui protocol.
ART. 33
Inspecţia în farmacii comunitare şi în drogherii se face cel puţin o datã la 2 ani.

CAP. V
Rãspunderi şi sancţiuni

ART. 34
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, contravenţionalã şi civilã.
ART. 35
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 200 lei la 1.000 lei urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea programului de funcţionare a farmaciei comunitare sau a drogheriei;
b) nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la firma farmaciilor comunitare şi a drogheriilor.
ART. 36
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 500 lei la 1.500 lei urmãtoarele fapte:
a) împiedicarea activitãţii organelor de inspecţie şi control;
b) afişarea, cu încãlcarea reglementãrilor în materie, în incinta farmaciei comunitare sau a drogheriei, a reclamelor privind produsele medicamentoase.
ART. 37
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 10.000 lei angajarea de personal farmaceutic de specialitate care nu posedã drept de liberã practicã, cu excepţia farmaciştilor şi a asistenţilor aflaţi în perioada de stagiu.
ART. 38
În cazul în care organele de inspecţie prevãzute la art. 32 constatã abateri repetate privind organizarea, dotarea şi funcţionarea farmaciei comunitare sau a drogheriei, pot dispune suspendarea activitãţii şi închiderea unitãţii pânã la remedierea abaterilor.
ART. 39
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei şi închiderea farmaciei comunitare, respectiv a drogheriei urmãtoarele fapte:
a) funcţionarea unei farmacii comunitare sau a unei drogherii fãrã autorizaţie de funcţionare emisã de Agenţia Naţionalã a Medicamentului sau de Ministerul Sãnãtãţii Publice, dupã caz, respectiv fãrã un raport favorabil de inspecţie farmaceuticã;
b) deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor produse medicamentoase ale cãror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie;
c) încãlcarea prevederilor art. 15 şi ale art. 24 alin. (4).
ART. 40
Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre inspectorii din cadrul Inspecţiei sanitare de stat din Ministerul Sãnãtãţii Publice.
ART. 41
Contravenţiilor prevãzute în prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 42
(1) Farmaciile comunitare şi drogheriile înfiinţate anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi rãmân înfiinţate şi îşi vor continua activitatea.
(2) În termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, unitãţile prevãzute la alin. (1) sunt obligate sã se reautorizeze şi sã se înregistreze în Registrul naţional de evidenţã a farmaciilor, respectiv în Registrul naţional al drogheriilor.
(3) Noile autorizaţii de funcţionare eliberate pentru farmaciile comunitare prevãzute la alin. (1) conferã drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1).
ART. 43
Dispoziţiile art. 10 alin. (2) lit. b), alin. (3) şi (4), precum şi ale art. 12 se aplicã pânã la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
ART. 44
(1) Taxele şi cuantumul taxelor prevãzute de prezenta lege se vor stabili prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Taxele prevãzute la alin. (1) se fac venit la bugetul de stat.
ART. 45
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea şi autorizarea unitãţilor farmaceutice, precum şi a Condiţiilor de organizare şi funcţionare a acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 8 octombrie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 7 noiembrie 2008.
Nr. 266.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016