Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 262 din 5 octombrie 2005  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 262 din 5 octombrie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 904 din 10 octombrie 2005

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 298 din 28 decembrie 1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prevederile prezentei legi se aplicã la prepararea, producerea, procesarea, experimentarea, deţinerea, tranzitarea pe teritoriul ţãrii, transmiterea sub orice formã, transferul, transportul, introducerea pe piaţã, depozitarea, încãrcarea, încartuşarea, delaborarea, distrugerea, mânuirea, comercializarea şi folosirea de cãtre persoanele juridice sau fizice autorizate a materiilor explozive.
Prin materii explozive, în sensul prezentei legi, se înţelege explozivii de uz civil, emulsiile explozive, amestecurile explozive, pirotehnice şi simple, încãrcãturile speciale, mijloacele de iniţiere, cele auxiliare de aprindere, precum şi orice alte substanţe sau amestecuri de substanţe destinate sã dea naştere la reacţii chimice instantanee, cu degajare de cãldurã şi gaze la temperaturã şi presiune ridicatã.
Prezenta lege nu aduce atingere regimului juridic al explozivilor de uz civil, aşa cum este reglementat de legislaţia naţionalã armonizatã cu normele comunitare."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Producerea şi procesarea de materii explozive sunt permise numai persoanelor juridice care posedã autorizaţie din partea inspectoratului teritorial de muncã pe raza cãruia îşi desfãşoarã activitatea."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Amestecurile explozive simple pot fi preparate manual sau mecanizat numai de persoane juridice autorizate în acest scop, pe baza instrucţiunilor tehnice şi de securitate şi sãnãtate a muncii elaborate în acest sens.
Materiile explozive noi cu destinaţie militarã, indiferent de provenienţã, pot fi folosite numai cu aprobarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, pe baza avizului structurii de specialitate din subordinea acestui minister, desemnatã în acest scop prin hotãrâre a Guvernului."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Furnizorii, inclusiv producãtorii, au obligaţia de a garanta materiile explozive şi de a inscripţiona ambalajele cu datele prevãzute de reglementãrile în vigoare.
Termenul de garanţie poate fi prelungit numai cu acordul producãtorului."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Introducerea pe piaţã a explozivilor de uz civil se poate face numai dupã ce aceştia au fost certificaţi de cãtre un organism notificat din unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau de cãtre un organism naţional recunoscut şi desemnat de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei."
6. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Pentru a putea prepara materii explozive persoanele juridice care, prin actul constitutiv al societãţii, au ca obiect de activitate astfel de operaţiuni sunt obligate sã obţinã în prealabil autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncã şi de la Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cãrora îşi desfãşoarã activitatea.
Obligaţia de a obţine în prealabil autorizaţia revine şi persoanelor juridice şi fizice care deţin, folosesc sau comercializeazã materii explozive, cu excepţia unitãţilor şi formaţiunilor Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului de Protecţie şi Pazã şi Serviciului Român de Informaţii.
Persoanele care produc, deţin, transferã sau comercializeazã obiecte artizanale şi de distracţie pe bazã de amestecuri pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncã şi de la Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cãrora îşi desfãşoarã activitatea, dupã caz.
Autorizarea se obţine numai la solicitarea celui interesat şi pe o duratã determinatã, cu posibilitate de prelungire.
Îndeplinirea activitãţilor prevãzute în autorizaţie prin intermediari neautorizaţi este interzisã."
7. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Materiile explozive pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncã.
Depozitele de materii explozive construite şi amenajate în condiţiile alin. 1 pot funcţiona numai dupã obţinerea prealabilã a autorizaţiei, emisã în comun de cãtre inspectoratul teritorial de muncã şi Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie, dupã caz.
Se interzice autorizarea producerii, preparãrii, experimentãrii, deţinerii sau depozitãrii materiilor explozive în clãdiri cu locuinţe.
În autorizaţia de funcţionare a oricãrui depozit se stabileşte capacitatea maximã de depozitare în echivalent trotil.
Depozitarea materiilor explozive în depozitele de stoc şi la unitãţile care au ca obiect de activitate producerea/procesarea de materii explozive se face numai în spaţii proiectate, construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice.
Inspectoratele teritoriale de muncã pot aviza depãşirea temporarã a capacitãţilor de depozitare autorizate cu maximum 25%, pentru o perioadã de cel mult 3 luni.
Conducerile persoanelor juridice care au ca obiect de activitate producerea/procesarea de materii explozive pot aviza depãşirea capacitãţilor de depozitare uzinale şi de stoc cu maximum 25%, pentru o perioadã de cel mult 3 luni."
8. Dupã articolul 9 se introduce articolul 9^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - În situaţia în care un depozit de materii explozive este utilizat de mai mulţi agenţi economici, în baza unor contracte de custodie, evidenţele se pãstreazã separat pentru fiecare agent economic."
9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Inspectoratul teritorial de muncã sau Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti ori inspectoratul judeţean de poliţie poate, dupã caz, suspenda sau restrânge activitãţile pentru producere, preparare, deţinere, transfer, transport, folosire ori comercializare a materiilor explozive sau poate retrage autorizaţiile dacã sunt încãlcate reglementãrile legale în vigoare cu privire la respectarea normelor de securitate.
Retragerea autorizaţiei atrage încetarea dreptului acordat persoanelor juridice şi fizice de a mai efectua activitãţile pentru care aceasta a fost acordatã.
La încetarea activitãţii este obligatorie predarea, în termen de 15 zile, a autorizaţiei, instituţiei care a emis-o."
10. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Persoanele juridice autorizate care executã lucrãri, cu caracter temporar, de prospecţiuni şi explorãri geologice sau în cadrul intervenţiilor cu mijloace antigrindinã sunt obligate sã anunţe inspectoratul teritorial de muncã şi inspectoratul judeţean de poliţie sau Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, dupã caz, în raza cãrora se aflã localitãţile unde îşi vor desfãşura activitatea, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea lucrãrilor."
11. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Orice transfer sau transport de materii explozive se efectueazã numai cu mijloace de transport amenajate în acest scop, pe baza documentelor eliberate conform reglementãrilor legale în vigoare şi semnate de cei în drept.
Transportul de la depozitele de consum la firidele artificierilor şi la locurile de muncã sau la atelierele de procesare a materiilor explozive când acestea se gãsesc în cadrul aceluiaşi amplasament este permis pe baza documentelor de ridicare a materiilor explozive din depozit."
12. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Încãrcarea, transferul, transportul, descãrcarea, depozitarea şi distrugerea materiilor explozive în timpul nopţii sunt interzise.
Fac excepţie transferurile pe calea feratã sau pe apã, transporturile din fabrica producãtoare la depozitele proprii, precum şi cele executate în cadrul aceluiaşi amplasament."
13. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Transferul sau transportul în acelaşi mijloc de transport al materiilor explozive împreunã cu alte materiale sau materii cu care acestea sunt incompatibile, precum şi accesul în mijlocul de transport al persoanelor fãrã atribuţii de serviciu în ceea ce priveşte transferul sau transportul respectiv sunt interzise.
Se excepteazã de la prevederile alin. 1 mijloacele de transport folosite de echipele de prospecţiuni geologice, perforãri de sonde, construcţii hidroenergetice, hidrotehnice, reparaţii sau construcţii de drumuri, cãi ferate şi poduri sau intervenţii antigrindinã, dacã sunt amenajate conform reglementãrilor legale."
14. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Transferul, transportul sau depozitarea în comun a mai multor tipuri de explozivi se face numai în condiţiile stabilite în anexa la prezenta lege."
15. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Paza transferurilor de materii explozive de la producãtor la depozitele de bazã sau de stoc, indiferent de mijlocul de transport, se asigurã cu efective de jandarmi, pe cheltuiala beneficiarului.
Pentru transferul de materii explozive şi subansambluri explozive utilizate la intervenţiile antigrindinã de la depozitele de bazã sau de stoc la depozitele de consum, la locurile de utilizare sau la atelierele de procesare a materiilor explozive când acestea nu se aflã în acelaşi amplasament cu depozitul de consum, paza se asigurã de cãtre agenţii economici, prin personal dotat cu arme de foc, în condiţiile legii.
Pentru transferul de materii explozive de la depozitele de bazã la depozitele de consum, agenţii economici sunt obligaţi sã anunţe în prealabil organul de poliţie pe teritoriul cãruia se efectueazã transferul.
Paza materiilor explozive, în tranzit pe teritoriul României, se asigurã contra cost numai cu efective de jandarmi, dupã verificarea prealabilã a integritãţii sigiliilor aplicate de expeditor, în conformitate cu procedurile privind transporturile şi expediţiile internaţionale de mãrfuri periculoase.
Paza transferurilor şi transporturilor de materii explozive cu destinaţie militarã, pe teritoriul României, se asigurã de cãtre unitãţile Ministerului Apãrãrii Naţionale."
16. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Asupra amplasamentului şi cantitãţii maxime de materii explozive destinate depozitãrii pentru firidele artificierilor, precum şi pentru încãperile în care se depoziteazã şi se mânuiesc materii explozive pentru perforãri de sonde, articole de vânãtoare, obiecte pirotehnice de distracţie, pistoale pentru împlântat bolţuri, mijloace antigrindinã, capse de alarmare CFR şi capse de asomare este necesar avizul dat de inspectoratul teritorial de muncã."
17. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Terenul aferent depozitelor de suprafaţã sau subterane de materii explozive de uz civil, nelegate de reţeaua minei, precum şi depozitelor de stoc de materii explozive trebuie împrejmuit conform reglementãrilor legale."
18. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Gestionarul depozitului de materii explozive de uz civil, precum şi înlocuitorul acestuia sunt desemnaţi de conducãtorul unitãţii deţinãtoare din rândul artificierilor autorizaţi şi rãspund, dupã caz, disciplinar, administrativ, civil sau penal pentru gestiunea încredinţatã.
Gestionarii depozitelor de materii explozive din cadrul uzinelor producãtoare sau ai depozitelor de stoc de materii explozive, precum şi înlocuitorii acestora sunt desemnaţi de conducãtorii unitãţii deţinãtoare numai din rândul pirotehniştilor care cunosc şi îşi asumã în mod liber riscurile la care sunt supuşi în operaţiunile de mânuire şi depozitare a materiilor explozive."
19. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Lucrãrile de împuşcare sunt executate numai de persoane autorizate ca artificier, cu excepţia celor care îndeplinesc funcţiile prevãzute la art. 25.
Nu necesitã a fi autorizate ca artificier urmãtoarele categorii de personal:
a) personalul calificat care produce, verificã şi experimenteazã materii explozive la producãtor şi la laboratoarele de specialitate autorizate în acest scop;
b) personalul care mânuieşte şi foloseşte materii explozive la activitãţi specifice în cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului de Protecţie şi Pazã şi Serviciului Român de Informaţii;
c) personalul care mânuieşte şi foloseşte materii explozive, altele decât explozivi şi mijloace de iniţiere şi aprindere."
20. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Autorizarea calitãţii de artificier se face de cãtre inspectoratul teritorial de muncã, dupã care se înregistreazã la organul de poliţie în raza cãruia se aflã locul de muncã al celui autorizat.
Autorizarea calitãţii de pirotehnist în unitãţile care produc/proceseazã materii explozive se face de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului."
21. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. 2, art. 14, 19, 21, 23, art. 24 alin. 1 şi 2, art. 25, 27 şi art. 28 alin. 1, 2 şi 4, cu amendã de la 1.000 lei la 2.500 lei (RON);
b) nerespectarea prevederilor art. 8, art. 10 alin. 3, art. 11, 12, 13, 20, 29 şi 30, cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei (RON);
c) nerespectarea prevederilor art. 29^2, 29^3, 29^4 şi 29^5, cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei (RON);
d) nerespectarea prevederilor art. 3, 4, 5, 7, 9, 15, 16, 17, 18, 22, art. 24 alin. 3, art. 26 alin. 1 şi art. 29^1, cu amendã de la 5.000 lei la 7.500 lei (RON).
Sancţiunile contravenţionale cu amendã pot fi aplicate şi persoanelor juridice."
22. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Contravenţiilor prevãzute la <>art. 32 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
23. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Controlul privind respectarea obligaţiilor tehnice, precum şi respectarea mãsurilor de securitate referitoare la producerea, prepararea, procesarea, experimentarea, deţinerea, folosirea, comercializarea, depozitarea şi transportul materiilor explozive se exercitã de cãtre personalul de specialitate desemnat din cadrul Inspecţiei Muncii şi persoanele special desemnate de cãtre conducerile unitãţilor care folosesc materii explozive.
Controlul privind transferurile de materii explozive, precum şi cel privind modul cum sunt asigurate cerinţele de siguranţã în cadrul acestor transferuri se exercitã de cãtre personalul special desemnat din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române."
24. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Reglementarea regimului materiilor explozive în unitãţile care produc/proceseazã materii explozive se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului în termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I."
ART. II
Pânã la data de 1 octombrie 2005 Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Economiei şi Comerţului vor modifica şi vor completa corespunzãtor Normele tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive în orice alte operaţiuni specifice în activitãţile deţinãtorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehniştilor.
ART. III
<>Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DAN RADU RUŞANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 5 octombrie 2005.
Nr. 262.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016