Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 260 din 23 iunie 2006  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 187/2005 pentru modificarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 260 din 23 iunie 2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 187/2005 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 575 din 4 iulie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 187 din 14 decembrie 2005 pentru modificarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea mãsurilor speciale pentru reabilitarea termicã a unor clãdiri de locuit multietajate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.188 din 29 decembrie 2005, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Partea introductivã a articolului I va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. I. - Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea mãsurilor speciale pentru reabilitarea termicã a unor clãdiri de locuit multietajate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 890 din 9 decembrie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 211/2003 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:".
2. La articolul I, înainte de punctul 1 se introduc patru noi puncte cu urmãtorul cuprins:
"- Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 1. - (1) Prezenta ordonanţã de urgenţã instituie mãsuri speciale pentru reabilitarea termicã a unor blocuri de locuinţe-condominii, realizate în perioada 1950-1990, în vederea creşterii performanţei energetice a acestora.
(2) Reabilitarea termicã a unei clãdiri de locuit, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, reprezintã operaţiunile realizate în scopul creşterii eficienţei energetice a clãdirii, prin reducerea consumurilor şi a pierderilor energetice.»
- Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 2. - (1) Blocurile de locuinţe-condominii se includ în programe anuale de acţiuni pentru reabilitarea termicã, denumite în continuare programe anuale.
(2) Programele anuale se elaboreazã de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în baza propunerilor stabilite de consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi se aprobã prin ordin al ministrului, în limita resurselor bugetare alocate în acest scop.
(3) Condiţiile de eligibilitate luate în considerare la stabilirea programelor anuale sunt urmãtoarele:
a) existenţa hotãrârii consiliilor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, de includere a blocurilor de locuinţe-condominii în programele anuale;
b) existenţa convenţiei încheiate de autoritatea administraţiei publice locale cu asociaţia de proprietari, întocmitã în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã;
c) alte criterii stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Principalele criterii avute în vedere la includerea în programele anuale sunt urmãtoarele:
a) vechimea construcţiei, prioritate având clãdirile cu o vechime mai mare;
b) sistemul constructiv al anvelopei clãdirii, prioritate având clãdirile realizate din prefabricate din beton armat;
c) pierderile termice ale construcţiei în raport cu un consum specific de energie maxim acceptabil, stabilit prin normele metodologice;
d) zona climaticã de amplasare;
e) numãrul de apartamente, prioritate având clãdirile cu un numãr mai mare de apartamente;
f) alte criterii stabilite prin normele metodologice.
(5) Pentru locuinţele din clãdirile de locuit, aflate în proprietatea/administrarea consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, opţiunea privind reabilitarea termicã aparţine proprietarului.
(6) Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, sunt obligate, dupã caz:
a) sã constituie comisii pentru eficienţã energeticã care coordoneazã activitãţile ce decurg din obligaţiile prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã inventarieze toate clãdirile care vor fi incluse în programele anuale de reabilitare termicã;
c) sã execute expertiza şi auditul energetic al clãdirilor inventariate;
d) sã notifice asociaţiilor de proprietari condiţiile de eligibilitate şi criteriile de selecţie, etapele de intervenţie, costul estimat al reabilitãrii termice, condiţiile de rambursare a costurilor care revin asociaţiei şi modul de finanţare a lucrãrilor, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã;
e) sã obţinã din partea asociaţiei de proprietari hotãrârea adunãrii generale privind acceptul de a include clãdirea în programul de reabilitare termicã şi dovada existenţei resurselor financiare pentru începerea lucrãrilor;
f) sã punã la dispoziţia Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului datele şi documentele necesare fundamentãrii programelor anuale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(7) În vederea fundamentãrii soluţiilor tehnico-economice privind reabilitarea termicã a blocurilor de locuinţe-condominii, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului iniţiazã studii, audit şi realizarea de prototipuri, finanţate din fondul constituit potrivit prevederilor <>art. 40 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, precum şi din alte surse constituite în condiţiile legii.»
- Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 3. - (1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã mãsurile speciale pentru reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit cuprind urmãtoarele:
a) izolarea termicã a pereţilor exteriori, terasei, planşeului peste subsol, realizarea şarpantelor şi acoperişurilor ori repararea sau înlocuirea acestora, înlocuirea sau dublarea ferestrelor şi uşilor exterioare, repararea, consolidarea şi zugrãvirea pereţilor exteriori şi alte elemente structurale şi nestructurale care constituie anvelopa clãdirilor;
b) intervenţii la conductele şi armãturile cu pierderi din subsolul/canalul termic aflat în proprietatea indivizã a asociaţiei de proprietari.
(2) Mãsurile speciale de reabilitare termicã se fundamenteazã prin expertizã şi audit energetic şi se realizeazã cu respectarea cerinţelor de calitate şi a celorlalte obligaţii impuse prin <>Legea nr. 10/1995 , cu modificãrile ulterioare şi a reglementãrilor tehnice în domeniu.»
- Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 4. - (1) Coordonarea unitarã a programelor privind reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit se realizeazã prin Unitatea de management al proiectului, constituitã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, şi conform prevederilor anexei nr. 1 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 462/2006 pentru aprobarea programului "Termoficare 2006-2009, calitate şi eficienţã" şi înfiinţarea Unitãţii de management al proiectului.
(2) Unitatea de management al proiectului va coordona:
a) programele anuale de acţiuni pentru reabilitarea termicã;
b) Programul operaţional pentru reabilitarea termicã a blocurilor de locuinţe-condominii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare;
c) programul de reabilitare termicã a anvelopei clãdirilor, respectiv a faţadelor, teraselor şi a tâmplãriei exterioare, cuprins în programul "Termoficare 2006-2009, calitate şi eficienţã".»"
3. La articolul I, punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 5. - Asociaţiile de proprietari vor acţiona pentru:
a) aprobarea în adunarea generalã a proprietarilor a solicitãrii privind includerea clãdirii în programul de reabilitare termicã şi pentru a primi documentaţia prevãzutã la art. 2 alin. (6) lit. d);
b) aprobarea în adunarea generalã a proprietarilor a demarãrii lucrãrilor de reabilitare termicã a clãdirii;
c) încheierea convenţiei cu autoritatea administraţiei publice locale privind includerea în programele anuale;
d) participarea, la solicitarea autoritãţii administraţiei publice locale, în comisiile de recepţie a lucrãrilor de reabilitare termicã, stabilite prin hotãrâre a consiliului local.»"
4. La articolul I, punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Alineatele (1), (2) şi (4) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
«Art. 6. - (1) Coordonatorii programelor anuale sunt primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv primarii sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Coordonatorii programelor anuale iau mãsurile necesare pentru efectuarea expertizei şi auditului energetic al clãdirii şi pentru încheierea convenţiilor cu asociaţiile de proprietari din clãdirile de locuit nominalizate în programele anuale pentru continuarea acţiunilor privind proiectarea şi executarea lucrãrilor de reabilitare termicã a clãdirilor de locuit.
...........................................................................
(4) Contractarea expertizãrii şi auditului energetic, a proiectãrii şi execuţiei lucrãrilor pentru reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit nominalizate în programele anuale se face de cãtre coordonatorii programelor anuale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.»"
5. La articolul I punctul 3, articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor pentru reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit nominalizate în programele anuale se asigurã astfel:
a) 34% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
b) 33% din fonduri aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetele locale şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene;
c) 33% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene."
6. La articolul I, dupã punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmãtorul cuprins:
"5. Dupã articolul 9 se introduc trei noi articole, articolele 9^1 -9^3, cu umãtorul cuprins:
«Art. 9^1. - Prin excepţie de la prevederile art. 8 lit. b) şi c), fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrãrilor pentru reabilitarea termicã a locuinţelor/clãdirilor de locuit aflate în proprietatea/ administrarea autoritãţilor publice, nominalizate în programele anuale, se asigurã astfel:
a) 34% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
b) 66% din fonduri aprobate anual cu aceastã destinaţie în bugetele locale şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene.
Art. 9^2. - Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în afarã de cuantumul prevãzut la art. 8 lit. b), pot hotãrî şi preluarea finanţãrii cheltuielilor ce revin în sarcina asociaţiilor de proprietari, în funcţie de starea tehnicã a clãdirii şi de situaţia materialã a proprietarilor.
Art. 9^3. - Autorizaţia de construire pentru execuţia lucrãrilor de reabilitare termicã la clãdirile de locuit nominalizate în programele anuale se elibereazã, prin exceptare de la prevederile legale, cu scutire de taxã.»"
7. La articolul I, punctul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"5. Articolul 10 se abrogã."
8. La articolul I, dupã punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
"5^1. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 11. - (1) Costurile reabilitãrii termice pe care le suportã asociaţia de proprietari sunt cele stabilite prin prevederile art. 8 lit. c), din care se scad:
a) costul reabilitãrii termice a teraselor, dacã pe acestea se construiesc locuinţe prin mansardare odatã cu lucrãrile de reabilitare termicã, aceste costuri fiind incluse în costul mansardelor respective;
b) costul reabilitãrii termice a spaţiilor cu altã destinaţie decât cea de locuit, deţinute de operatori economici, instituţii sau alte organisme.
(2) Costurile reabilitãrii termice pe care le suportã asociaţia de proprietari, conform alin. (1), se repartizeazã pe fiecare proprietar, care va suporta:
a) costul lucrãrilor de reabilitare termicã aferente locuinţei proprii;
b) cotã-parte din costul celorlalte lucrãri de reabilitare termicã corespunzãtoare proprietãţii indivize, proporţional cu suprafaţa deţinutã în proprietate.
(3) Costurile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) vor fi suportate de cãtre proprietarii locuinţelor sau spaţiilor respective.
(4) Sumele rezultate din vânzarea locuinţelor realizate prin mansardare de cãtre autoritatea administraţiei publice locale se constituie venit la bugetul local.»"
9. La articolul I, punctul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"6. În tot cuprinsul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 174/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 211/2003 , sintagma «clãdiri de locuit multietajate» se înlocuieşte cu sintagma «blocuri de locuinţe-condominii»."
10. Articolul II va avea urmãtorul cuprins:
"Art. II. - Dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului va actualiza, în termen de 60 de zile, Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea mãsurilor speciale pentru reabilitarea termicã a unor clãdiri de locuit multietajate, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.070/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 661 din 18 septembrie 2003."
ART. II
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 174/2002 privind instituirea mãsurilor speciale pentru reabilitarea termicã a unor clãdiri de locuit multietajate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 890 din 9 decembrie 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 211/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 23 iunie 2006.
Nr. 260.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016