Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 26 din 2 martie 2010  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 26 din 2 martie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 5 martie 2010
LEGE nr. 26 din 2 martie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 5 martie 2010


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din 22 august 2003, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Auditul financiar reprezintã activitatea efectuatã de auditorii financiari în vederea exprimãrii unei opinii asupra situaţiilor financiare sau a unor componente ale acestora, exercitarea altor misiuni de asigurare şi servicii profesionale potrivit standardelor internaţionale de audit şi altor reglementãri adoptate de Camera Auditorilor Financiari din România, denumitã în continuare Camera.
(2) Auditul financiar cuprinde şi auditul statutar, desfãşurat potrivit legii."
2. La articolul 3, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Auditorii financiari care au dobândit aceastã calitate şi sunt membri ai Camerei, în exercitarea independentã a profesiei, desfãşoarã, în principal, urmãtoarele activitãţi:
a) auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, în situaţiile prevãzute de lege;
b) auditul financiar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare consolidate ale entitãţilor care au optat pentru auditarea situaţiilor financiare anuale;
c) misiuni de revizuire a situaţiilor financiare anuale, a situaţiilor financiare consolidate, precum şi a situaţiilor financiare interimare;
d) misiuni de asigurare şi alte misiuni şi servicii profesionale, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu şi cu alte reglementãri adoptate de Camerã;
e) audit intern.
(3) Auditorii financiari pot desfãşura şi alte activitãţi, precum:
a) consultanţã financiar-contabilã;
b) management financiar-contabil;
c) pregãtire profesionalã de specialitate în domeniu;
d) expertizã contabilã, evaluare, reorganizare judiciarã şi lichidare, consultanţã fiscalã, cu respectarea reglementãrilor specifice fiecãreia dintre activitãţile respective şi a principiului independenţei, dupã caz."
3. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Se înfiinţeazã Camera Auditorilor Financiari din România, persoanã juridicã autonomã, potrivit legii, care funcţioneazã ca organizaţie profesionalã de utilitate publicã fãrã scop patrimonial.
(2) Camera este autoritatea competentã care organizeazã, coordoneazã şi autorizeazã desfãşurarea activitãţii de audit financiar în România.
(3) Camera elaboreazã urmãtoarele reglementãri:
a) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului. Regulamentul cuprinde prevederi referitoare la:
- organele de conducere a Camerei şi modul de alegere a acestora;
- atribuţiile şi rãspunderile Camerei;
- regulile şi condiţiile de atribuire, respectiv de retragere a calitãţii de auditor financiar, în condiţiile legii;
- cerinţele privind asigurarea pentru riscul profesional în exercitarea activitãţii de audit financiar;
- regulile privind investigarea abaterilor disciplinare, dispunerea sancţiunilor disciplinare şi procedura de disciplinã, în condiţiile legii;
- alte norme necesare ducerii la îndeplinire a atribuţiilor Camerei;
b) codul etic;
c) standardele de audit;
d) normele de desfãşurare a examenului de aptitudini profesionale;
e) normele privind procedurile de control al calitãţii auditului financiar;
f) regulile privind pregãtirea continuã a auditorilor financiari;
g) normele privind procedurile minimale de audit;
h) normele privind documentarea în audit;
i) normele privind sistemul de asigurare a calitãţii;
j) normele privind raportarea auditului.
(4) Reglementãrile prevãzute la alin. (3) lit. b)-j) se aprobã prin hotãrâri ale Consiliului Camerei.
(5) Camera are urmãtoarele atribuţii:
a) atribuie calitatea de auditor financiar şi emite autorizaţii pentru exercitarea acestei profesii în condiţiile stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare;
b) organizeazã şi urmãreşte programul de pregãtire continuã a auditorilor financiari;
c) controleazã calitatea activitãţii de audit financiar;
d) promoveazã actualizarea legislaţiei prin instituţiile abilitate, precum şi a normelor de audit financiar şi audit intern, în concordanţã cu prevederile legii şi cu reglementãrile instituţiilor profesionale europene şi internaţionale în domeniu;
e) adoptã normele interne privind activitatea Camerei;
f) retrage dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar, în condiţiile prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei;
g) asigurã reprezentarea internaţionalã a profesiei de auditor financiar din România;
h) adoptã alte norme privind auditul statutar, în condiţiile legii;
i) adoptã reguli, norme şi instrucţiuni în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţã, prin care sã se asigure respectarea prevederilor legii."
4. La articolul 6, alineatul (5) se abrogã.
5. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Camera are ca membri auditori financiari persoane fizice care, din punctul de vedere al dreptului de exercitare a profesiei, pot fi activi sau nonactivi şi persoane juridice.
(2) Sunt auditori financiari nonactivi membrii Camerei care sunt incompatibili cu exercitarea activitãţii de audit financiar. Situaţiile de incompatibilitate se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei, în condiţiile legii.
(3) Auditorii financiari, membri ai Camerei, se înscriu în Registrul public pe cele douã categorii, activi sau nonactivi, în baza declaraţiei date pe propria rãspundere."
6. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Sunt stagiari în activitatea de audit financiar persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile stabilite prin normele aprobate de Camerã.
(2) Pentru a asigura capacitatea de aplicare în practicã a cunoştinţelor teoretice a cãror testare este inclusã în examen, persoana fizicã efectueazã un stagiu de pregãtire practicã de cel puţin 3 ani, care cuprinde, printre altele, participarea la auditarea situaţiilor financiare anuale sau a situaţiilor financiare anuale consolidate.
(3) Camera poate stabili, prin norme proprii, condiţiile în care pot fi acordate derogãri cu privire la testul de cunoştinţe în domeniul financiar-contabil, în vederea accesului la stagiu, la reducerea vechimii în activitatea financiar-contabilã cerutã pentru accesul la stagiu, precum şi de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţã profesionalã."
7. Titlul capitolului III se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Atribuirea calitãţii de auditor financiar, educaţie continuã şi recunoaştere reciprocã"
8. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Condiţiile şi criteriile pe care trebuie sã le îndeplineascã candidaţii pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar se stabilesc prin regulamentul emis de Camerã."
9. Articolul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Camera stabileşte norme pentru aprobarea auditorilor financiari care au fost autorizaţi în alte state membre ale Uniunii Europene, precum şi pentru înregistrarea auditorilor financiari şi a entitãţilor de audit din terţe ţãri."
10. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Calitatea de auditor financiar se atribuie pe bazã de examen de competenţã profesionalã prin care trebuie sã se certifice un nivel corespunzãtor de cunoştinţe teoretice, precum şi aptitudinea de a le aplica.
(2) Examenele pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar se organizeazã de Camerã, conform prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei. Este interzisã instituirea oricãror excepţii de la testul de aplicare a cunoştinţelor în practicã din cadrul examenului de competenţã profesionalã."
11. Dupã articolul 13 se introduc douã noi articole, articolele 13^1 şi 13^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - (1) Auditorii financiari trebuie sã urmeze programe adecvate de formare profesionalã continuã, pentru a-şi menţine cunoştinţele teoretice şi competenţele profesionale la un nivel înalt. Camera emite norme cuprinzând obligaţiile ce revin auditorilor financiari cu privire la formarea profesionalã continuã a acestora.
(2) Nerespectarea cerinţelor privind formarea profesionalã continuã se sancţioneazã potrivit reglementãrilor emise în acest sens.
(3) Camera adoptã standardele de eticã profesionalã şi normele de control intern de calitate al activitãţii auditorilor financiari.
Art. 13^2. - (1) Camera este autoritatea competentã pentru efectuarea de revizuiri în vederea asigurãrii calitãţii serviciilor prestate de auditorii financiari.
(2) Camera emite norme şi proceduri de revizuire a calitãţii activitãţii de audit financiar, precum şi a altor activitãţi desfãşurate de auditorii financiari, potrivit legii."
12. Articolul 17 se abrogã.
13. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Profesia de auditor financiar poate fi exercitatã numai de persoanele care îndeplinesc condiţiile de independenţã şi integritate prevãzute de legislaţia în domeniu."
14. Articolul 19 se abrogã.
15. Titlul capitolului VII se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VII
Supravegherea publicã"
16. Articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Activitatea Camerei se desfãşoarã sub supravegherea Consiliului pentru Supravegherea Publicã a Activitãţii de Audit Statutar, potrivit legii."
17. Articolele 27 şi 28 se abrogã.
18. Articolul 29 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - La entitãţile economice ale cãror situaţii financiare trebuie auditate, precum şi la entitãţile care opteazã pentru auditarea situaţiilor financiare auditul se efectueazã potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã şi legislaţiei în vigoare."
19. Articolul 30 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Ministerul Finanţelor Publice elaboreazã şi promoveazã spre adoptare proiecte de acte normative care reglementeazã organizarea şi funcţionarea Camerei, cu consultarea acesteia şi a Consiliului pentru Supravegherea Publicã a Activitãţii de Audit Statutar."
20. Titlul capitolului VIII se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VIII
Registrul public"
21. Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Auditorii financiari activi şi nonactivi se înscriu în Registrul public.
(2) Registrul public se publicã anual în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Modificãrile intervenite în Registrul public se publicã trimestrial în Monitorul Oficial al României, Partea I."
22. Titlul capitolul IX se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL IX
Investigaţii şi sancţiuni"
23. Articolul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Art. 32. - Încãlcarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, precum şi a reglementãrilor emise de Camerã atrage, dupã caz, rãspunderea administrativã sau disciplinarã."
24. Dupã articolul 32 se introduce un nou articol, articolul 32^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 32^1. - Abaterile pentru care se aplicã sancţiuni, procedura de constatare şi sancţionare a acestora, precum şi rãspunderea auditorului financiar se stabilesc prin norme emise de Camerã."
25. Articolul 33 se abrogã.
26. Capitolul X "Dispoziţii tranzitorii", cuprinzând articolele 34-37, se abrogã.
27. Articolul 38 se abrogã.
28. La articolul 39, alineatul (2) se abrogã.
29. Dupã articolul 39 se introduce un nou articol, articolul 40, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Hotãrârile Conferinţei Camerei, ale Consiliului Camerei, precum şi legislaţia care reglementeazã organizarea şi funcţionarea Camerei Auditorilor Financiari din România se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
ART. II
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din 22 august 2003, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã .


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ


Bucureşti, 2 martie 2010.
Nr. 26.
_________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016