Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 257 din 19 iulie 2007  privind hranirea, echiparea, asigurarea medicala, precum si cu tehnica, produse si materiale de resort a personalului din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 257 din 19 iulie 2007 privind hranirea, echiparea, asigurarea medicala, precum si cu tehnica, produse si materiale de resort a personalului din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 506 din 27 iulie 2007

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
(1) Starea de mobilizare şi de rãzboi se declarã, iar starea de asediu şi de urgenţã se instituie potrivit legii.
(2) Trecerea de la starea de pace la starea de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã impune completarea patrimoniului unitãţilor existente la pace, precum şi al celor care se transformã sau se înfiinţeazã, cu tehnicã, produse şi materiale specifice hrãnirii, echipãrii şi asigurãrii medicale, potrivit organizãrii la rãzboi.
(3) Prin unitate, în sensul prezentei legi, se înţelege toate elementele din structura organizatoricã a instituţiilor componente ale sistemului de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã, care au stat de organizare, denumire şi/sau indicativ proprii.
ART. 2
(1) Necesarul de tehnicã, produse şi materiale specifice hrãnirii, echipãrii şi asigurãrii medicale pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã se stabileşte pe baza prevederilor statelor de organizare, normelor de înzestrare la rãzboi şi eşalonãrii stocurilor de produse şi materiale.
(2) Eşalonarea stocurilor de produse şi materiale se aprobã de conducãtorii Ministerului Apãrãrii, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Justiţiei - Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pazã şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
ART. 3
Înzestrarea unitãţilor, potrivit statelor de organizare, pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã, cu tehnicã, produse şi materiale specifice hrãnirii, echipãrii şi asigurãrii medicale se face din existentul la pace, stocurile instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2), constituite în timp de pace pentru completare/rezerve proprii, şi achiziţii/rechiziţii de la operatorii economici.
ART. 4
Documentele de mobilizare privind asigurarea cu tehnicã, produse şi materiale specifice hrãnirii, echipãrii şi asigurãrii medicale pentru starea de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã se actualizeazã ori de câte ori modificãrile intervenite în statele de organizare a unitãţilor prevãzute la art. 1 variazã cu mai mult de 10% din personal sau când intervin modificãri în normele de înzestrare.
ART. 5
Personalul din instituţiile publice prevãzute la art. 2 alin. (2) are dreptul, pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã, la hranã gratuitã.
ART. 6
(1) Hrãnirea personalului instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2) pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã se face, de regulã, în limita unor plafoane calorice diferenţiate pe categorii de personal, care constituie norme de hranã zilnice.
(2) Normele de hranã pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru care se acordã şi instituţiile publice în care se aplicã se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Hrãnirea personalului din instituţiile publice prevãzute la art. 2 alin. (2) se poate face şi pe bazã de alocaţie valoricã, cu aprobarea conducãtorilor acestora.
(4) Rezerviştii primesc, pe timpul concentrãrii la starea de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã, aceleaşi drepturi de hranã ca şi militarii activi.
ART. 7
(1) Structura normelor de hranã care se aplicã personalului din instituţiile din domeniul apãrãrii, ordinii publice şi securitãţii naţionale se stabileşte în mod unitar de Ministerul Apãrãrii împreunã cu celelalte instituţii publice prevãzute la art. 2 alin. (2), în limita valorii calorice a fiecãrei norme, în concordanţã cu nevoile nutritive ale personalului şi în raport cu eforturile depuse pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã, precum şi în procesul de instruire şi îndeplinire a misiunilor, condiţiile de mediu şi alţi factori specifici.
(2) Hrãnirea personalului se face, de regulã, prin unitãţi proprii.
(3) În situaţia în care hrãnirea personalului nu se poate asigura potrivit alin. (2), aceasta se va realiza prin operatori economici de profil, în limita valorii financiare a normei de hranã la care are dreptul. Cheltuielile directe şi indirecte aferente activitãţii de preparare şi servire a hranei, precum şi profitul negociat ce revine operatorului economic de profil vor fi suportate de la bugetul de stat, în condiţiile legii.
(4) Personalul instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2), care are dreptul la hranã gratuitã potrivit normelor, atunci când nu beneficiazã de hranã preparatã, primeşte valoarea financiarã neimpozabilã a normei de hranã la care are dreptul.
(5) Pentru aplicarea normelor de hranã, precum şi a celor referitoare la înzestrarea cu tehnicã, produse şi materiale specifice hrãnirii, echipãrii şi asigurãrii medicale, conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2) vor emite instrucţiuni proprii.
ART. 8
(1) Pentru asigurarea hrãnirii în situaţii neprevãzute a personalului propriu, instituţiile publice prevãzute la art. 2 alin. (2) pot aproviziona, din creditele bugetare alocate, un stoc de siguranţã de produse agroalimentare neperisabile, peste cantitãţile destinate nevoilor de consum lunar, calculat pentru 30 de zile.
(2) În cazul unor unitãţi izolate, stocul de siguranţã prevãzut la alin. (1) poate fi asigurat pentru o perioadã mai mare, în funcţie de situaţia concretã a acestora.
(3) Aprovizionarea cu produse pentru iarnã se poate face fãrã a depãşi nevoile de consum pentru un an.
ART. 9
(1) Instituţiile publice prevãzute la art. 2 alin. (2) pot înfiinţa în unitãţile subordonate şi în garnizoane popote, pentru care cheltuielile de organizare şi funcţionare se suportã din creditele bugetare aprobate.
(2) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor se asigurã din avansuri de credite bugetare, în condiţiile legii, urmând ca justificarea lor sã se facã, pe mãsura recuperãrii contravalorii produselor consumate, de la abonaţii popotei.
(3) Instituţiile prevãzute la art. 2 alin. (2) pot constitui stocuri de siguranţã pentru popote, în vederea asigurãrii consumului pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare.
(4) Produsele agroalimentare necesare popotelor se asigurã, în principal, prin depozitele unitãţilor, la preţurile la care acestea au fost aprovizionate.
(5) Pentru felurile de mâncare şi preparatele ce se desfac prin popote sau puncte de hrãnire, care au fost supuse unor prelucrãri culinare, preţurile de vânzare se calculeazã prin însumarea valorii produselor folosite ca materie primã calculate la preţurile cu care au fost aprovizionate, la care se adaugã o cotã de pânã la 3%. Sumele încasate din aceastã cotã se vor folosi pentru îmbunãtãţirea meselor servite şi pentru acoperirea eventualelor pierderi sau deprecieri de produse ori materiale.
(6) Cota de 3% prevãzutã la alin. (5) nu se aplicã în cazul hrãnirii prin normele în naturã care se realizeazã prin popotã.
(7) Regulamentele privind organizarea şi funcţionarea popotelor se aprobã de cãtre conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 10
Valoarea financiarã a normelor de hranã pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã se stabileşte şi se actualizeazã conform reglementãrilor în vigoare pe timp de pace.
ART. 11
(1) Persoanele reţinute şi prizonierii de rãzboi beneficiazã de o normã de hranã specialã, sub formã de hranã preparatã care se serveşte în sãli de mese separate de cele ale trupelor proprii.
(2) Norma de hranã pentru persoanele reţinute şi prizonierii de rãzboi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, elaboratã în concordanţã cu tratatele la care România este parte.
ART. 12
(1) Înzestrarea unitãţilor prevãzute la art. 2 alin. (2) cu tehnicã şi materiale pentru aprovizionat şi depozitat produse agroalimentare, pentru preparat, transportat şi servit hrana, precum şi pentru dotarea atelierelor de resortul logisticii şi spãlãtoriilor se realizeazã potrivit normelor de înzestrare, în funcţie de prevederile statelor de organizare la rãzboi.
(2) Normele de înzestrare prevãzute la alin. (1) se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, iar structura acestora se aprobã de cãtre conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2).
(3) Tehnica şi materialele de resortul hrãnirii se vor gestiona potrivit regulilor stabilite prin instrucţiunile de evidenţã a materialelor pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã.
(4) În afarã de tehnica şi materialele de resortul hrãnirii prevãzute în normele de înzestrare, pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã se va folosi şi tehnica, precum şi celelalte materiale de resortul hrãnirii existente în timp de pace asupra unitãţilor militare.
ART. 13
(1) Pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã, personalul militar, funcţionarii publici cu statut special, studenţii din instituţiile de învãţãmânt superior de formare a ofiţerilor, elevii şcolilor militare şi ai instituţiilor de învãţãmânt organizate în subordinea instituţiilor prevãzute la art. 2 alin. (2) au dreptul la echipament gratuit şi nu mai primesc drepturile de echipament cuvenite pe timp de pace.
(2) Normele de echipare şi de asigurare cu materiale de resortul echipamentului pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special care, datoritã specificului, sunt obligaţi sã poarte în majoritatea timpului ţinutã civilã pot primi drepturile de echipament sub formã bãneascã, potrivit prevederilor normelor din timp de pace, cu aprobarea conducãtorilor instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2).
(4) În unele situaţii speciale, conducãtorii instituţiilor publice prevãzute la art. 2 alin. (2) pot aproba modificãri în compunerea normelor de echipare şi ţinutã a militarilor pe timp de rãzboi.
(5) Normele de echipare şi de asigurare cu materiale de resortul echipamentului pentru persoanele reţinute şi prizonierii de rãzboi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(6) Pentru echiparea şi asigurarea cu materiale de resortul echipamentului a rezerviştilor, la declararea stãrii de mobilizare sau de rãzboi ori la instituirea stãrii de asediu sau de urgenţã, se constituie stocuri din timp de pace, pe baza normelor de echipare la rãzboi.
ART. 14
(1) Pe timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgenţã, personalul din instituţiile publice prevãzute la art. 2 alin. (2) are dreptul la asigurare medicalã, asistenţã medicalã, respectiv servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, gratuite, în condiţiile plãţii contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Normele de înzestrare cu medicamente, instrumentar, aparaturã medicalã şi inventare sanitare, categoriile de personal pentru care se acordã şi instituţiile publice în care se aplicã se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 15
Hrãnirea animalelor prevãzute în statele de organizare se face, pe timp de rãzboi, în conformitate cu reglementãrile adoptate în timp de pace.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 19 iulie 2007.
Nr. 257.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016