Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 255 din 30 decembrie 1998  privind protectia noilor soiuri de plante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 255 din 30 decembrie 1998 privind protectia noilor soiuri de plante

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 525 din 31 decembrie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul protecţiei
Drepturile amelioratorului asupra noilor soiuri de plante din toate genurile şi speciile sunt recunoscute şi aparate pe teritoriul României prin eliberarea unui brevet de soi de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
ART. 2
Definiţii
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos semnifica, dupã cum urmeazã:
a) soi - grup de plante aparţinând unui taxon botanic de cel mai jos rang cunoscut, care poate fi:
1. definit prin expresia caracterelor rezultând dintr-un anumit genotip sau dintr-o anumitã combinatie de genotipuri;
2. distinct fata de orice alt grup de plante prin expresia a cel puţin unuia dintre caracterele menţionate la pct. 1;
3. considerat ca o entitate, cu privire la capacitatea sa de a fi reprodus ca atare.
Este considerat soi şi hibridul cu formele parentale;
b) soi protejat - soi cultivat pentru care a fost acordat un brevet de soi de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
c) material de înmulţire - seminţe, plante întregi sau diferite pãrţi de plante, care au capacitatea sa reproduca plante întregi;
d) ameliorator este:
1. persoana care a creat sau a descoperit şi dezvoltat un nou soi;
2. persoana care a angajat persoana prevãzutã la pct. 1 sau care i-a comandat acesteia activitatea de creare ori de descoperire de noi soiuri, când legea aplicabilã în cauza sau contractul prevede ca dreptul de ameliorator aparţine celui dintâi;
3. succesorul în drepturi al persoanei prevãzute la pct. 1 sau pct. 2, dupã caz;
e) solicitant - persoana care a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci protecţia prin brevet a unui nou soi;
f) titular al brevetului de soi - persoana care deţine brevetul de soi;
g) oficiu - Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
h) teste de creştere - experientele organizate în vegetaţie pentru determinarea distinctivitatii, omogenitatii şi stabilitatii noului soi fata de un soi-martor.
ART. 3
Tratamentul naţional
De dispoziţiile prezentei legi beneficiazã şi persoanele fizice sau juridice strãine cu domiciliul, respectiv cu sediul în afarã teritoriului României, în condiţiile convenţiilor internaţionale privind protecţia noilor soiuri, la care România este parte.
ART. 4
Reprezentare
Persoanele fizice şi juridice care solicita protecţia pentru un nou soi pot fi reprezentate în procedurile privind protecţia de noi soiuri, în fata Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, de cãtre un mandatar autorizat, cu domiciliul, respectiv cu sediul în România. Pentru persoanele strãine reprezentarea prin mandatar autorizat este obligatorie.

CAP. 2
Brevetabilitatea noilor soiuri de plante

ART. 5
Condiţii pentru acordarea protecţiei
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci acorda protecţie pentru un nou soi de planta şi elibereazã brevetul de soi, dacã acesta este:
a) nou;
b) distinct;
c) omogen;
d) stabil;
e) poarta o denumire în conformitate cu prevederile art. 15.
ART. 6
Noutatea
(1) Soiul este nou, dacã la data înregistrãrii cererii de brevet de soi sau la data invocarii prioritatii materialul de înmulţire sau recoltat nu a fost vândut şi nici nu a fost pus, printr-un alt mod, la dispoziţie terţilor de cãtre ameliorator sau cu acordul acestuia, în scopul exploatãrii comerciale a noului soi:
a) pe teritoriul României, cu mai mult de un an înaintea depunerii cererii de brevet de soi;
b) pe teritoriul altor state, cu mai mult de 6 ani înaintea depunerii cererii de brevet de soi pentru pomi fructiferi, vita de vie şi arbori ornamentali şi cu mai mult de 4 ani pentru celelalte specii.
(2) De asemenea, nu îşi pierde noutatea soiul care:
a) face obiectul unui contract de transmitere de drepturi, dacã anterior înregistrãrii cererii nu a avut loc exploatarea comercialã a noului soi;
b) face obiectul unui acord între ameliorator şi o alta persoana, în virtutea cãruia amelioratorul autorizeaza producerea materialului de înmulţire sub controlul sau;
c) face obiectul unui acord al amelioratorului cu un terţ privind efectuarea unui studiu sau experiment în plin camp sau în laborator ori a unor experimentari pe un esantion mic de plante în vederea evaluãrii noului soi;
d) a fost pus la dispoziţie unui terţ, sub forma de material de înmulţire sau ca material recoltat, ca urmare a folosirii în scopurile specificate la art. 29, şi care nu este folosit pentru inmultiri ulterioare, aceste acte nefiind considerate ca exploatare comercialã a noului soi, în sensul prevederilor art. 29;
e) a fost pus la dispoziţie, ca urmare a faptului ca amelioratorul a expus soiul într-o expoziţie recunoscuta oficial;
f) a fost pus la dispoziţie unui organism oficial, în cadrul unei obligaţii legale sau pe baza de contract, în vederea producerii, reproducerii, multiplicãrii, conditionarii sau a depozitarii, fãrã ca persoana care a solicitat protecţia sa îşi piardã dreptul exclusiv de exploatare a soiului, cu condiţia ca nici o alta punere la dispoziţie în scop comercial sa nu fi fost facuta anterior; dacã o astfel de punere la dispoziţie a soiului a fost utilizata pentru producerea unui hibrid şi acesta a fost comercializat, se aplica prevederile alin. (1);
g) a fost pus la dispoziţie de o unitate sau de o firma unei alte unitãţi sau unei firme cãreia îi este subordonata sau dacã amândouã unitãţile sau firmele aparţin în întregime unei terţe unitãţi sau firme, cu condiţia sa nu fi avut loc o alta punere la dispoziţie.
ART. 7
Distinctivitatea
(1) Soiul este distinct, dacã se deosebeşte clar, prin unul sau mai multe caractere relevante care rezulta dintr-un anumit genotip sau dintr-o combinatie de genotipuri, de orice alt soi a cãrui existenta este notoriu cunoscutã la data depunerii cererii de brevet de soi la Oficiul se Stat pentru Invenţii şi Mãrci sau, dupã caz, la data de prioritate invocatã.
(2) Caracterele care definesc şi determina distinctivitatea unui nou soi pot fi de natura morfologica sau fiziologica, cu condiţia ca aceste caractere sa poatã fi recunoscute şi descrise.
(3) Este considerat notoriu cunoscut la data depunerii cererii de brevet de soi în special acel soi care a fãcut obiectul unui titlu de protecţie, al unei cereri depuse pentru acordarea unui brevet de soi sau al unei alte forme de protecţie similarã sau care este înregistrat într-un registru oficial de soiuri din orice ţara, cu condiţia ca cererea sa conducã la acordarea protecţiei solicitate pentru acel soi.
ART. 8
Omogenitatea
Soiul este omogen, dacã, supus variatiilor previzibile pe parcursul ciclului de înmulţire, plantele rãmân suficient de uniforme în caracterele relevante, inclusiv în examinarea distinctivitatii soiului, ca şi în orice alte caractere folosite pentru descrierea soiului.
ART. 9
Stabilitatea
Soiul este stabil, dacã, dupã inmultiri repetate sau în cazuri speciale, la sfârşitul fiecãrui ciclu de înmulţire, caracterele relevante pentru stabilirea distinctivitatii sau oricare alte caractere folosite pentru descrierea soiului rãmân neschimbate.

CAP. 3
Dreptul la protecţie

ART. 10
Dreptul la eliberarea brevetului de soi
(1) Dreptul la eliberarea brevetului de soi aparţine amelioratorului. În cazul în care acest drept a fost transmis în condiţiile art. 35, dreptul aparţine persoanei cãreia i s-a transmis acest drept.
(2) Dacã mai mulţi amelioratori au creat în comun un nou soi, dreptul la eliberarea brevetului de soi aparţine în comun acestora.
(3) Dreptul la eliberarea brevetului de soi poate aparţine în comun amelioratorului şi oricãrei alte persoane, dacã amelioratorul şi cealaltã persoana declara în scris ca sunt de acord sa detina în comun dreptul asupra brevetului de soi.
(4) Amelioratorul care a creat un nou soi în timpul serviciului este îndreptãţit, dacã nu este altfel prevãzut în contractul sau individual de munca, sa i se recunoascã dreptul de ameliorator şi sa primeascã o remuneraţie echitabila.
(5) La stabilirea cuantumului remuneraţiei se vor avea în vedere valoarea economicã a soiului, precum şi veniturile unitãţii care ar putea fi obţinute din exploatarea soiului, estimate pe toatã durata de valabilitate a brevetului de soi. Mãrimea remuneraţiei se stabileşte printr-un contract încheiat între ameliorator/amelioratori şi unitate, iar în lipsa acordului dintre pãrţi, de instanta judecãtoreascã.
(6) În cazul în care printr-o hotãrâre judecãtoreascã se constata ca o persoana, alta decât cea menţionatã în brevetul de soi, este indreptatita la eliberare, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci elibereazã brevetul de soi persoanei îndreptãţite şi publica schimbarea în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.

CAP. 4
Procedura de examinare a cererii de eliberare a brevetului de soi

ART. 11
Depunerea cererii de brevet de soi
Cererea de brevet de soi se depune la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci de orice persoana fizica sau juridicã care are dreptul la eliberarea brevetului de soi, conform art. 10, sau de reprezentantul acesteia, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 12
Conţinutul cererii de brevet de soi
(1) Cererea de brevet de soi trebuie sa conţinã:
a) solicitarea eliberãrii unui brevet de soi şi datele de identificare a solicitantului sau, dacã este cazul, a solicitanţilor;
b) propunerea privind denumirea noului soi;
c) precizarea taxonului botanic, denumirea în limba latina şi denumirea populara;
d) chestionarul tehnic în care noul soi este prezentat într-o forma standardizata;
e) invocarea prioritatii, decurgând dintr-o prima cerere depusa într-un alt stat, dacã este cazul.
(2) Cererea de brevet de soi va fi însoţitã de:
a) dovada de plata a taxei de înregistrare a cererii;
b) documentele care confirma prioritatea, în cazul în care aceasta este revendicata;
c) procura, în cazul în care solicitantul este reprezentat de un mandatar autorizat;
d) o declaraţie a solicitantului pe propria rãspundere, din care sa rezulte ca soiul pentru care se solicita protecţia nu a fost exploatat comercial, în conformitate cu prevederile art. 6;
e) numele amelioratorului/amelioratorilor şi o declaraţie din partea solicitantului, potrivit cãreia, dupã propria sa cunostinta, nici o alta persoana nu a mai fost implicata în ameliorarea sau în descoperirea şi dezvoltarea noului soi;
f) actul de cesiune a dreptului la eliberarea brevetului de soi, dacã solicitantul nu este aceeaşi persoana cu amelioratorul;
g) orice alte documente şi informaţii, care pot da indicaţii despre provenienta şi testarea noului soi sau despre o prima cerere de brevet de soi depusa într-o alta ţara;
h) originea geograficã a soiului.
(3) Cererea de brevet de soi trebuie sa se refere numai la un singur soi.
(4) Intreaga documentaţie trebuie prezentatã în limba romana.
ART. 13
Data depozitului reglementar al cererii de brevet de soi
(1) Data depozitului reglementar al cererii de brevet de soi este data înregistrãrii cererii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, conţinând cel puţin elementele cuprinse la art. 12 alin. (1) lit. a)-d), însoţitã de dovada plãţii taxei de înregistrare a cererii.
(2) Data depozitului reglementar al cererii de brevet de soi este cea stabilitã la alin. (1) şi în cazul în care, pentru motive justificate, solicitantii, persoane fizice sau juridice strãine, au depus documentaţia într-o limba strãinã, cu condiţia ca în termen de 3 luni de la înregistrarea cererii de brevet de soi sa depunã o traducere în limba romana a documentaţiei.
ART. 14
Dreptul de prioritate
(1) Depozitul cererii de brevet de soi asigura un drept de prioritate, cu începere de la data constituirii acestuia, fata de orice alt depozit efectuat ulterior pentru un soi care nu se poate distinge clar de acest soi, conform art. 7.
(2) Orice persoana care a depus anterior o prima cerere într-un stat membru al unei convenţii internaţionale în domeniul protecţiei noilor soiuri, la care România este parte, beneficiazã de un drept de prioritate de 12 luni de la data depunerii primei cereri, dacã solicita în acest termen la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci eliberarea unui brevet pentru acelaşi soi, cu condiţia ca prima cerere sa existe la data invocarii prioritatii.
(3) Pentru dovedirea prioritatii din alt stat, solicitantul trebuie sa prezinte la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, într-un interval de 3 luni de la depunerea cererii, o copie autentificatã de pe documentele primei cereri, precum şi materialul de înmulţire sau alte documente din care sa rezulte ca soiul este identic pentru ambele cereri.
(4) Recunoaşterea prioritatii solicitate conform alin. (3) se face sub condiţia achitãrii taxei de prioritate prevãzute de lege.
(5) Nerespectarea termenului prevãzut la alin. (2) sau neplata taxei de prioritate atrage nerecunoasterea prioritatii invocate.
(6) Actele sãvârşite în intervalul prevãzut la alin. (2), cum ar fi depunerea altei cereri, publicarea sau folosirea soiului care constituie obiectul primei cereri, nu constituie un motiv de respingere a cererii ulterioare şi nici nu dau naştere la drepturi pentru terţi.
ART. 15
Denumirea soiului
(1) Soiul va purta o denumire generica pentru a permite identificarea acestuia.
(2) Denumirea soiului se menţioneazã în brevetul eliberat şi va fi folositã şi dupã expirarea duratei de valabilitate a brevetului de soi.
(3) Denumirea soiului trebuie sa fie diferita de orice denumire care desemneazã un alt soi existent, aparţinând aceleiaşi specii de plante sau unei specii înrudite îndeaproape cu aceasta.
(4) Denumirea soiului nu trebuie sa fie compusa numai din cifre, cu excepţia cazurilor când aceasta practica este recunoscuta pentru desemnarea anumitor soiuri.
(5) Denumirea soiului nu trebuie sa induca în eroare sau sa dea naştere la confuzii cu privire la caracterele soiului, la valoarea sau la identitatea acestuia sau a amelioratorului.
(6) Dacã o cerere de eliberare a unui brevet de soi este depusa în acelaşi timp în România şi în alte tari, soiul trebuie sa fie înregistrat cu aceeaşi denumire în toate ţãrile în care s-a depus o astfel de cerere, cu excepţia cazului când denumirea este apreciatã de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci ca nepotrivita.
(7) Dacã, în virtutea unui drept obţinut anterior, o denumire este folositã pentru un alt soi sau poate crea confuzie în utilizarea denumirii altui soi, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci va cere solicitantului sa stabileascã o alta denumire pentru soiul sau.
(8) În vederea stabilirii unei denumiri corecte, solicitantul poate cere la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu plata taxei de examinare prealabile, efectuarea unei cercetãri documentare privind denumirea soiului.
(9) Orice persoana care oferã, spre vânzare sau comercializare, material de înmulţire aparţinând soiului protejat este obligatã sa foloseascã denumirea acestui soi, chiar dupã expirarea termenului de valabilitate a protecţiei soiului.
(10) În cazul în care soiul protejat este oferit spre vânzare sau este comercializat, pe soiul protejat se poate aplica o marca de produs sau un alt semn distinctiv, care sa permitã identificarea soiului pe piata.
(11) Denumirea soiului se înregistreazã în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate o data cu eliberarea brevetului de soi.
(12) În cazul în care cel puţin una dintre condiţiile prevãzute la alin. (1)-(9) nu este îndeplinitã, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate hotãrî radierea denumirii înregistrate.
ART. 16
Examinarea formala a cererii de brevet de soi
(1) În termen de doua luni de la depunerea cererii de brevet de soi pentru un nou soi, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci examineazã documentaţia depusa de solicitant, sub aspectul regularitatii formale, respectiv al îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1)-(4) şi la art. 12.
(2) Dacã în urma examinãrii formale se constata ca cererea îndeplineşte condiţiile prevãzute la alin. (1), aceasta se înregistreazã în Registrul Naţional al Cererilor de Brevete de Soiuri. Înscrierea în Registrul Naţional al Cererilor de Brevete de Soiuri se notifica solicitantului.
(3) Cererile de brevet de soi pentru noile soiuri înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se publica, în termen de 3 luni de la data înregistrãrii, în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, secţiunea Soiuri protejate prin brevete.
(4) În cazul în care cererea de brevet de soi nu îndeplineşte una dintre condiţiile prevãzute la art. 10 şi 12, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci hotãrãşte, în cadrul unei comisii de examinare, respingerea cererii.
ART. 17
Examinarea în fond a cererii de brevet de soi
(1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci va examina în fond, în termen de 9 luni de la data înregistrãrii cererii, documentaţia cererii de brevet de soi privind noutatea şi denumirea soiului, în conformitate cu prevederile art. 6, 15 şi 16.
(2) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci notifica solicitantului sau succesorului sau în drepturi rezultatul examinãrii în fond a cererii; în cazul unui rezultat negativ, se acorda un termen de maximum 3 luni pentru rãspuns.
(3) Pentru motive justificate, solicitantul poate cere prelungirea cu doua luni a termenului de rãspuns acordat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(4) Dacã în urma examinãrii în fond Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci hotãrãşte, în cadrul comisiei de examinare, ca cererea îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 6, 10, 12 şi 16, aceasta va fi supusã examinãrii tehnice de cãtre autoritatea nationala competenta, cãreia Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci îi va transmite documentaţia în termen de o luna de la luarea hotãrârii.
(5) Dacã cererea nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 6, 10, 12 şi 16, iar solicitantul nu rãspunde în termen notificãrii Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi nici nu cere o prelungire a termenului de rãspuns, oficiul respinge cererea.
ART. 18
Examinarea tehnica a noului soi
(1) Soiul va fi supus unei examinari tehnice pentru a se stabili:
a) dacã soiul aparţine taxonului botanic declarat;
b) îndeplinirea condiţiilor de distinctivitate, omogenitate şi stabilitate, prevãzute la art. 7-9;
c) descrierea oficialã a soiului.
(2) Examinarea tehnica a noului soi va fi efectuatã de cãtre o autoritate nationala competenta, dacã solicitantul nu prezintã la înregistrarea cererii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci teste de creştere efectuate de o alta autoritate competenta, recunoscuta internaţional.
(3) În cazul în care testele de creştere pentru un nou soi nu au fost efectuate de autoritatea nationala sau de o autoritate recunoscuta internaţional, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate lua în considerare raportul tehnic efectuat de o alta autoritate competenta, cu acordul solicitantului, cumpãrat sub condiţia plãţii taxei prevãzute de lege.
(4) Autoritatea nationala competenta sau unitatea delegatã pentru testare efectueazã lucrãrile necesare verificãrii îndeplinirii prevederilor art. 7-9. Solicitantul va pune la dispoziţie executantului testelor materialul de înmulţire în cantitatea cerutã şi va notifica Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci data transmiterii materialului de înmulţire.
(5) În termen de 2 ani de la iniţierea testelor de creştere, autoritatea nationala competenta, pe baza rezultatelor obţinute, întocmeşte un raport care trebuie sa conţinã rezultatele testarilor, caracterele morfologice şi fiziologice ale soiului testat în comparatie cu soiul-martor şi concluziile cu privire la îndeplinirea prevederilor art. 7-9.
(6) Dacã testele sunt efectuate de o autoritate competenta strãinã sau de cãtre ameliorator, acestea pot fi supuse unei analize de cãtre autoritatea nationala. Confirmarea valabilitãţii testelor se face printr-o notificare, transmisã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în termen de 6 luni de la primirea documentaţiei. Respingerea valabilitãţii testelor se va face în scris şi motivat de cãtre autoritatea nationala.
(7) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci respinge cererea de brevet de soi, dacã valabilitatea testelor este infirmata de cãtre autoritatea nationala.
(8) Hotãrârea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate fi contestatã de solicitant la comisia de reexaminare din cadrul oficiului în termen de 3 luni de la comunicare.
(9) Comisia de reexaminare poate hotãrî:
a) admiterea contestaţiei solicitantului, dispunând acordarea brevetului de soi;
b) admiterea contestaţiei solicitantului, dispunând retransmiterea cererii pentru examinarea de fond şi, dupã caz, refacerea testelor;
c) respingerea contestaţiei solicitantului.
ART. 19
Testarea noului soi
(1) În vederea testarii noului soi, autoritatea nationala poate sa organizeze teste de creştere proprii sau se poate baza pe testele efectuate de solicitant.
(2) Testele de creştere se organizeazã în conformitate cu metodologia aprobatã de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, pe baza normelor internaţionale privind testarea noilor soiuri.
(3) Dupã primirea documentaţiei şi efectuarea examinãrii formale, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci stabileşte, împreunã cu autoritatea nationala, locul şi cantitatea de material necesarã organizãrii experientelor şi le notifica solicitantului, invitandu-l sa transmitã materialul de înmulţire solicitat. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi autoritatea nationala pot cere solicitantului sa transmitã toate informaţiile, documentele şi materialele necesare pentru desfãşurarea examinãrii tehnice în bune condiţii.
(4) Dacã în intervalul acordat informaţiile, documentele şi materialele cerute nu au fost transmise, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci respinge cererea de brevet de soi.
(5) Solicitantul are dreptul ca, pe perioada de testare a noului soi, sa ceara vizitarea culturilor.
ART. 20
Hotãrârile Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci
(1) Pe baza raportului tehnic al autoritãţii naţionale sau al unei autoritãţi recunoscute internaţional, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci stabileşte dacã noul soi îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 7-9 şi la art. 16 şi, dupã caz, acorda brevet de soi sau respinge cererea de brevet de soi.
(2) O hotãrâre de respingere poate fi luatã de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci numai dupã ce solicitantului i-au fost notificate motivele respingerii şi dupã ce i-a fost acordat un termen de cel puţin 3 luni pentru rãspuns.
(3) Hotãrârile de acordare a brevetelor de soi, la care se anexeazã descrierea soiului protejat, se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de 3 luni de la luarea hotãrârii.
(4) Pe baza evoluţiei cunoştinţelor agrobiologice şi a metodologiei de descriere a soiului, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci sau solicitantul poate, dupã o consultare reciprocã, sa adapteze descrierea oficialã a soiului protejat în cursul duratei de valabilitate a brevetului, fãrã modificarea întinderii protecţiei acordate şi a caracteristicilor noului soi. Adaptarile aduse descrierii oficiale se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
(5) Hotãrârile luate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pot fi contestate, motivat, de cãtre solicitant la comisia de reexaminare din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, potrivit prevederilor art. 38 alin. (1).
ART. 21
Protecţia provizorie
(1) Pe perioada de la data publicãrii cererii de brevet de soi, conform art. 16 alin. (3), pana la data eliberãrii brevetului de soi, solicitantul beneficiazã provizoriu de aceleaşi drepturi conferite titularului de brevet, prevãzute la art. 27.
(2) Încãlcarea drepturilor prevãzute la alin. (1) de cãtre terţi atrage, pentru persoanele vinovate, obligaţia de despãgubire, potrivit dreptului comun, titlul pentru plata despãgubirilor fiind executoriu dupã eliberarea brevetului de soi.
(3) Persoanele care în perioada de protecţie provizorie savarsesc, fãrã autorizaţia titularului, actele prevãzute la art. 27 poarta rãspunderea conform art. 40 alin. (2).
(4) În cazul în care cererea de brevet de soi a fost respinsã, solicitantul nu beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (1).
ART. 22
Prelungirea termenului limita
Termenele privind examinarea cererii de brevet de soi, precum şi pentru verificarea testelor de creştere a plantelor pot fi prelungite cu un an, cu plata taxelor prevãzute la nr. crt. 3 şi 4 din anexa.
ART. 23
Retragerea cererii de brevet de soi
Cererea de brevet de soi poate fi retrasã în orice moment, pana la luarea hotãrârii de eliberare a brevetului de soi, printr-o notificare depusa de cãtre solicitant la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
ART. 24
Revocarea hotãrârii de acordare a brevetului de soi
(1) Orice persoana interesatã poate cere Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în termen de 3 luni de la publicare, revocarea hotãrârii de acordare a brevetului de soi, dacã nu este îndeplinitã cel puţin una dintre condiţiile prevãzute la art. 6-10 şi la art. 15; cererea se face în scris şi trebuie motivatã.
(2) Cererea de revocare va fi examinata de cãtre comisia de reexaminare în termen de 3 luni de la depunerea ei la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(3) Dacã considera necesar, comisia de reexaminare poate solicita autoritãţii naţionale sa repete testele de creştere pentru soiul în cauza sau sa foloseascã serviciile unui specialist care sa participe la reexaminarea noului soi.
(4) Hotãrârea comisiei de reexaminare se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare.
(5) Hotãrârea comisiei de reexaminare poate fi supusã cãilor de atac prevãzute la art. 38.
(6) Hotãrârile rãmase definitive se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala în termen de 30 de zile.
ART. 25
Eliberarea brevetului de soi şi înregistrarea denumirii soiului
(1) Brevetul de soi este eliberat de cãtre directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în temeiul hotãrârii de acordare a brevetului de soi.
(2) Brevetul de soi şi denumirea soiului se înscriu în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate, care este public şi poate fi consultat de terţi, cu plata taxei de inspectare prevãzute de lege.
(3) În cazul cererii depuse de mai mulţi solicitanti, brevetul de soi se elibereazã primului solicitant menţionat în cerere, iar celorlalţi li se elibereazã câte un duplicat al brevetului de soi.
(4) Amelioratorul, în cazul în care nu este titularul brevetului, este îndreptãţit sa primeascã, la cerere, o copie de pe brevetul de soi eliberat.

CAP. 5
Protecţia soiului

ART. 26
Durata protecţiei soiului
(1) Durata protecţiei soiului este de 25 de ani; termenul curge de la data eliberãrii brevetului de soi.
(2) Pentru soiurile noi de pomi fructiferi, vita de vie şi arbori ornamentali durata protecţiei este de 30 de ani; termenul curge de la data eliberãrii brevetului de soi.

CAP. 6
Drepturile titularului

ART. 27
Dreptul exclusiv al titularului de brevet de soi
(1) Titularul brevetului de soi beneficiazã de dreptul exclusiv de exploatare a noului soi şi de dreptul de a interzice oricãrei persoane sa efectueze, fãrã autorizaţia sa, urmãtoarele acte privind materialul de înmulţire şi materialul recoltat din soiul protejat:
a) producerea sau reproducerea;
b) condiţionarea în scopul inmultirii;
c) oferirea spre vânzare;
d) vânzarea sau orice alta forma de comercializare;
e) importul;
f) exportul;
g) depozitarea pentru unul din scopurile menţionate la lit. a)-f).
(2) Prevederile alin. (1) se aplica şi pentru soiurile care:
a) sunt esentialmente derivate din soiul protejat, în cazul în care soiul protejat nu este el însuşi derivat;
b) nu se disting în mod clar de soiul protejat, în conformitate cu prevederile art. 7;
c) pentru a fi produse, este necesarã folosirea repetatã a soiului protejat.
(3) În sensul prevederilor alin. (2) lit. a), un soi este considerat esentialmente derivat din altul, dacã:
a) este predominant derivat din soiul iniţial sau dintr-un soi care, la rândul sau, este predominant derivat din soiul iniţial;
b) este distinct, în conformitate cu art. 7, de soiul iniţial din care a derivat;
c) este în esenta identic cu soiul iniţial în expresia caracterelor care rezulta din genotipul sau din combinatia de genotipuri ale acestuia, cu excepţia deosebirilor care rezulta din derivare.
ART. 28
Excepţii de la dreptul exclusiv al titularului de brevet de soi
(1) Drepturile titularului de brevet de soi, prevãzute la art. 27, nu se extind asupra urmãtoarelor acte:
a) folosirea soiului în scop personal şi în scopuri necomerciale;
b) folosirea soiului în scopuri experimentale, precum şi în procesul de ameliorare, ca material iniţial pentru obţinerea altor soiuri.
(2) Persoanele care folosesc soiul protejat în scopurile prevãzute la alin. (1) sunt obligate sa furnizeze titularului de brevet de soi informaţiile cerute de cãtre acesta.
ART. 29
Epuizarea dreptului titularului de brevet de soi
Dreptul titularului de brevet de soi nu se extinde asupra actelor referitoare la materialul de înmulţire şi la materialul recoltat din soiul protejat sau dintr-un soi la care se referã art. 27 alin. (2) şi nici asupra celor referitoare la oricare parte de planta din soiul protejat sau la oricare material derivat din acest soi care a fost vândut sau a fost comercializat de cãtre titular ori cu consimţãmântul acestuia, decât dacã astfel de acte implica:
a) înmulţirea soiului protejat;
b) exportul de material din soiul protejat într-o ţara terta care nu protejeaza soiurile de plante din genurile sau speciile cãrora le aparţine soiul protejat, cu excepţia cazului când materialul exportat este destinat consumului alimentar.

CAP. 7
Încetarea efectelor brevetului de soi

ART. 30
Anularea brevetului de soi
(1) Persoana interesatã poate solicita Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, oricând pe durata protecţiei soiului, anularea brevetului de soi.
(2) Comisia de reexaminare va anula brevetul de soi, dacã constata una dintre situaţiile urmãtoare:
a) soiul nu era nou, în sensul art. 6, sau distinct, în sensul art. 7, la data depunerii cererii sau, dacã este cazul, la data invocarii prioritatii;
b) acordarea brevetului de soi s-a bazat pe experimentarile desfãşurate, pe informaţiile şi pe documentele furnizate de ameliorator şi soiul nu a fost omogen potrivit art. 8, sau stabilit conform art. 9, la data acordãrii brevetului de soi;
c) persoana cãreia i s-a eliberat brevetul de soi nu era indreptatita la aceasta, cu excepţia cazului când a avut loc o transmitere a dreptului cãtre persoana indreptatita.
(3) Hotãrârea comisiei de reexaminare se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi poate fi supusã cãilor de atac prevãzute la art. 38.
(4) Hotãrârea de anulare a brevetului de soi, rãmasã definitiva, se înscrie în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate şi se publica în Buletinul Oficial pentru Proprietate Industriala, secţiunea Soiuri protejate prin brevete.
(5) Hotãrârea de anulare a brevetului de soi produce efecte de la data depunerii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci a cererii de brevet de soi.
ART. 31
Decãderea din drepturi a titularului de brevet de soi
(1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci decade titularul de brevet de soi din drepturile decurgând din acesta, atunci când constata una dintre urmãtoarele situaţii:
a) titularul de brevet de soi nu îşi îndeplineşte obligaţia de menţinere a soiului protejat, prevãzutã la art. 33 alin. (1);
b) titularul de brevet de soi nu da curs cererii Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci sau a autoritãţii naţionale de a furniza informaţii sau material, în scopul verificãrii soiului protejat pe parcursul perioadei de valabilitate a brevetului de soi;
c) titularul de brevet de soi nu propune, în termenul acordat, o denumire adecvatã pentru soi, atunci când Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci solicita schimbarea denumirii soiului, deoarece aceasta nu mai satisface condiţiile prevãzute la art. 15;
d) titularul de brevet de soi nu plãteşte taxele de menţinere în vigoare a brevetului de soi.
(2) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci nu va proceda la decãderea titularului de brevet de soi din drepturi înainte de a-i notifica neîndeplinirea uneia dintre obligaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-c). Decãderea titularului de brevet de soi din drepturi se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala şi produce efecte de la data înscrierii în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate.
(3) Titularul de brevet de soi poate cere la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci revalidarea brevetului de soi pentru motive justificate, în termen de 6 luni de la data publicãrii decãderii.
(4) Hotãrârea comisiei de reexaminare privind cererea de revalidare a brevetului de soi se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi poate fi supusã cãilor de atac prevãzute la art. 38. Revalidarea brevetului se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
(5) Nu constituie o încãlcare a drepturilor prevãzute la art. 25 şi 27 exploatarea soiului de cãtre terţi în intervalul cuprins între decãderea din drepturi a titularului de brevet de soi şi revalidarea brevetului.
ART. 32
Renunţarea la brevetul de soi
(1) Titularul de brevet de soi poate renunţa oricând, pe durata protecţiei soiului, la brevetul de soi, pe baza unei declaraţii scrise, depusa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(2) Titularul brevetului de soi este obligat sa comunice amelioratorului intenţia sa de renunţare. La cererea amelioratorului, titularul este obligat sa-i transmitã acestuia dreptul asupra brevetului înainte de depunerea declaraţiei scrise de renunţare.
(3) Renunţarea la brevetul de soi produce efecte de la data înregistrãrii ei la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci. Renunţarea se înscrie în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate şi se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
(4) Dacã brevetul de soi a fãcut obiectul unui contract de licenta, renunţarea este posibila numai cu acordul beneficiarului licenţei.

CAP. 8
Exploatarea soiului protejat

ART. 33
Menţinerea soiului protejat
(1) Titularul de brevet de soi este obligat ca, pe toatã durata de valabilitate a brevetului de soi, sa menţinã soiul, astfel încât acesta sa-şi pãstreze toate caracterele prezentate în descrierea oficialã la data eliberãrii brevetului de soi.
(2) Pentru verificarea distinctivitatii, omogenitatii şi a stabilitatii noului soi, autoritatea nationala poate cere titularului de brevet de soi sa furnizeze seminţe, material de înmulţire, documente sau orice alte informaţii necesare verificãrii.
(3) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate cere titularului de brevet de soi, pe toatã durata de valabilitate a brevetului, informaţii şi documente din care sa rezulte existenta soiului şi menţinerea caracteristicilor acestuia.
(4) Dacã nu da curs cererii adresate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, titularul de brevet de soi este decãzut din drepturile conferite de brevetul de soi, conform art. 31 alin. (1) lit. a).
ART. 34
Transmiterea drepturilor asupra soiului
(1) Dreptul la eliberarea brevetului de soi, dreptul asupra brevetului de soi, drepturile ce decurg din înregistrarea cererii de brevet de soi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, precum şi drepturile nãscute din brevetul de soi pot fi transmise altor persoane fizice sau juridice.
(2) Transmiterea drepturilor se efectueazã printr-un contract de cesiune, printr-un contract de licenta sau prin succesiune legalã ori testamentarã.
(3) Drepturile asupra unui nou soi se transmit şi în cazul urmãririi silite a titularului de brevet de soi, în condiţiile legii.
(4) Transmiterea drepturilor nu afecteazã drepturile dobândite de terţi înainte de data transmiterii.
(5) Cesiunea sau licenta exclusiva se înscrie, dupã caz, în Registrul Naţional al Cererilor de Brevete de Soiuri sau în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate şi devine opozabilã terţilor de la data înscrierii.
ART. 35
Contractul de cesiune
Soiul pentru care s-a depus cerere de brevet sau pentru care s-a acordat un brevet poate constitui obiectul unui contract de cesiune.
ART. 36
Contractul de licenta
(1) Un soi pentru care s-a eliberat un brevet poate constitui obiectul unui contract de licenta.
(2) În cazul licenţei exclusive, licentiatul beneficiazã de dreptul exclusiv de exploatare a noului soi, în limitele prevãzute în contractul de licenta.
(3) Atunci când se acorda licenta neexclusiva, titularul de brevet de soi îşi pãstreazã dreptul de a acorda licenta şi altor persoane. Licentiatul nu are dreptul sa acorde terţilor un drept de exploatare a soiului pentru care a primit licenta.
(4) Titularul de brevet de soi poate publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala oferta sa de a acorda o licenta de exploatare a soiului protejat.
(5) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci va inregistra contractul de licenta exclusiva în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate şi îl va publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala. La solicitarea persoanei interesate, se pot inregistra şi celelalte contracte de licenta.
ART. 37
Licenta obligatorie
(1) La cererea oricãrei persoane interesate, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate acorda o licenta obligatorie la expirarea unui termen de 5 ani de la data eliberãrii brevetului de soi, dacã:
a) titularul de brevet de soi nu exploateazã soiul protejat sau nu îşi poate justifica inactiunea;
b) soiul protejat prezintã un interes public.
(2) Licenta obligatorie este neexclusiva şi este acordatã în condiţii determinate în ceea ce priveşte durata, exploatarea soiului şi nivelul drepturilor bãneşti cuvenite titularului de brevet de soi.
(3) Licenta obligatorie conferã beneficiarului acesteia dreptul de a primi de la titularul de brevet de soi materialul de înmulţire original.
(4) Acordarea unei licenţe obligatorii nu impiedica titularul de brevet de soi sa exploateze soiul sau sa acorde licenţe de exploatare unor terţi.
(5) Licenta obligatorie se acorda de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci prin comisia de reexaminare, din a carei componenta vor face parte şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
(6) În cazul constatãrii neîndeplinirii de cãtre beneficiarul licenţei a obligaţiei de exploatare a soiului, în condiţiile stabilite, licenta obligatorie poate fi retrasã, la cererea titularului de brevet de soi, de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, prin comisia prevãzutã la alin. (5).
(7) Hotãrârile comisiei de reexaminare privind acordarea sau retragerea licenţei obligatorii se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi sunt supuse cãilor de atac prevãzute la art. 38.
(8) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci înregistreazã licenta obligatorie în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate şi o publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.

CAP. 9
Apãrarea drepturilor privind noile soiuri de plante

ART. 38
Cãile de atac impotriva hotãrârilor Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci
(1) Hotãrârile Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pot fi contestate la oficiu de cãtre persoanele interesate în termen de 3 luni de la comunicare.
(2) Contestaţia sau, dupã caz, cererea de revocare sau de anulare a brevetului de soi va fi examinata, în termen de 3 luni de la înregistrarea acesteia, de cãtre comisia de reexaminare. Componenta acestei comisii va fi alta decât cea a comisiei de examinare şi va fi formatã din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(3) Hotãrârea comisiei de reexaminare se comunica pãrţilor în termen de 15 zile de la pronunţare şi poate fi atacatã la Tribunalul Municipiului Bucureşti în termen de 30 de zile de la comunicare.
(4) Decizia Tribunalului Municipiului Bucureşti poate fi atacatã cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 15 zile de la comunicare.
(5) La cererea instanţei judecãtoreşti, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci este obligat sa înainteze acesteia actele, documentele şi informaţiile necesare judecãrii cauzei cu care a fost investitã.
ART. 39
Competentele instanţelor judecãtoreşti
Litigiile cu privire la calitatea de ameliorator, titular de brevet de soi sau cele cu privire la alte drepturi nãscute din brevetul de soi, inclusiv drepturile patrimoniale ale amelioratorului, din contractul de cesiune sau licenta ori cele referitoare la nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (1) şi ale art. 34 sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti.

CAP. 10
Infracţiuni şi pedepse

Secţiunea 1

ART. 40
Infracţiunile de contrafacere şi divulgare
(1) Constituie infracţiune de contrafacere, în sensul prezentei legi, efectuarea, fãrã autorizaţia titularului brevetului de soi, a oricãrui act prevãzut la art. 27, precum şi a oricãrui act din cele prevãzute mai jos:
a) folosirea pentru materialul de înmulţire, produs şi vândut, a unei alte denumiri decât denumirea înregistratã a noului soi;
b) folosirea denumirii înregistrate a unui nou soi pentru materialul de înmulţire, produs şi vândut, care nu aparţine acestui soi;
c) atribuirea pentru materialul de înmulţire, produs şi vândut, a unei denumiri foarte apropiate de cea a soiului protejat, astfel încât sa poatã produce confuzii;
d) vânzarea de material de înmulţire, cu menţiunea falsa ca aparţine soiului pentru care s-a acordat brevet de soi, inducand astfel în eroare cumpãrãtorul;
e) falsul la înscrierea unui soi în Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate;
f) întocmirea de rapoarte false, precum şi falsificarea documentaţiilor cerute de prezenta lege;
g) furnizarea de documente care conţin informaţii false.
(2) Faptele prevãzute la alin. (1) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 3 milioane lei la 15 milioane lei, cuantumul acesteia fiind reactualizat prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei. Tentativa se pedepseşte.
(3) Divulgarea de date şi informaţii reprezentând un secret comercial referitor la un nou soi pentru care s-a depus o cerere de acordare a unui brevet de soi se pedepseşte conform legii penale. Tentativa se pedepseşte.
(4) Dacã vreuna dintre infracţiunile prevãzute la alin. (1) şi (3) este sãvârşitã de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(5) Acţiunea penalã se pune în mişcare la plângerea prealabilã a partii vãtãmate.
(6) Pentru prejudiciile cauzate titularului de brevet de soi acesta are dreptul la despãgubiri potrivit dreptului comun, iar produsele contrafãcute pot fi confiscate potrivit legii penale.

Secţiunea a 2-a

ART. 41
Acţiunea în contrafacere
(1) O acţiune în contrafacere poate fi pornitã de titular numai dupã publicarea cererii de brevet de soi.
(2) Când o licenta a fost acordatã şi dacã în contract nu se prevede altfel, beneficiarul licenţei nu poate introduce în justiţie o acţiune în contrafacere fãrã consimţãmântul titularului brevetului de soi.
(3) Deţinãtorul unei licenţe exclusive poate introduce o acţiune în contrafacere, dacã l-a înştiinţat pe titularul brevetului de soi şi dacã acesta nu a acţionat în termenul solicitat de licenţiat.
(4) Când o acţiune în contrafacere a fost pornitã de cãtre titularul brevetului de soi, oricare dintre licentiati poate sa intervinã pentru a solicita repararea prejudiciului cauzat ca urmare a contrafacerii sãvârşite.

CAP. 11
Mãsuri asiguratorii, probe şi taxe

ART. 42
Mãsuri asiguratorii, probe
(1) Titularul brevetului unui nou soi poate solicita instanţei judecãtoreşti:
a) ordonarea unor mãsuri asiguratorii, atunci când exista un risc de încãlcare a drepturilor decurgând din brevetul de soi şi dacã aceasta încãlcare risca sa cauzeze un prejudiciu ireparabil şi dacã exista un risc de distrugere a elementelor de proba;
b) ordonarea, imediat dupã urmãrire, a unor mãsuri privind încetarea faptelor de încãlcare a drepturilor decurgând din brevetul de soi, sãvârşite de o terta persoana cu ocazia introducerii în circuitul comercial a unor mãrfuri importate, care implica o atingere a acestor drepturi;
c) ordonarea mãsurii confiscãrii sau a distrugerii materialului de înmulţire prevãzut la art. 40 alin. (1) lit. b)-d).
(2) Instanta va putea dispune autorului încãlcãrii drepturilor decurgând din brevetul de soi sa informeze titularul asupra identitãţii terţilor care au participat la producerea şi distribuirea materialelor de înmulţire prevãzute la art. 40 alin. (1) lit. b)-d).
(3) Pentru ordonarea mãsurilor prevãzute la alin. (1) sunt aplicabile dispoziţiile art. 581 şi 582 din Codul de procedura civilã.
(4) Când ordonã mãsuri asiguratorii, instanta poate obliga reclamantul la plata unei cauţiuni, în suma stabilitã de aceasta.
(5) Instanta va putea cere reclamantului sa furnizeze orice elemente probatorii de care dispune, pentru a dovedi ca este deţinãtorul dreptului care a fost încãlcat ori a cãrui încãlcare este inevitabila.
(6) În cazurile în care mijloacele de proba în susţinerea pretenţiilor reclamantului se afla sub controlul pârâtului, instanta va putea ordonã ca probele sa fie produse de cãtre parat, sub condiţia garantarii confidenţialitãţii informaţiilor, potrivit legii.
(7) Instanta va putea ordonã reclamantului sa plãteascã toate daunele cauzate pârâtului, ca urmare a unei exercitari abuzive a drepturilor procedurale cu privire la un nou soi.
ART. 43
Taxe
(1) Taxele pentru procedurile prevãzute de prezenta lege se plãtesc în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în cuantumul şi la termenele prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
(2) Persoanele fizice şi juridice romane, solicitanti sau titulari de brevete de soi, plãtesc taxele în lei. Persoanele fizice şi juridice strãine, care sunt solicitanti, titulari de brevete de soi sau care au preluat un drept de proprietate industriala, plãtesc taxele datorate în valuta. În cazul în care sunt mai mulţi solicitanti sau titulari de brevete de soi, romani şi strãini, taxele datorate în comun se plãtesc în valuta.
(3) Solicitantii sau titularii de brevete de soi, care nu au preluat sau nu au transmis în condiţiile legii dreptul lor pana la data plãţii, plãtesc taxele prevãzute în anexa, reduse cu 50% din fiecare taxa, dacã este persoana fizica sau juridicã ori unitate de cercetare sau de învãţãmânt autohtona.
(4) Reducerea prevãzutã la alin. (3) se aplica, la data plãţii, pentru fiecare procedura în parte, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alineatul respectiv şi dacã sunt susţinute cu acte doveditoare la data plãţii.
(5) Taxele pentru cererile de brevet de soi şi pentru brevetele de soi privind procedurile în fata Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci constituie venituri ale acestuia şi se utilizeazã în regim extrabugetar, în condiţiile legii.
(6) Din taxele încasate Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci va achitã autoritãţilor tehnice naţionale sau internaţionale, dupã caz, tarifele datorate pentru efectuarea testelor de creştere.
ART. 44
Competente
(1) Competentele pentru punerea în aplicare a prezentei legi aparţin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, ca organ de specialitate în subordinea Guvernului şi unica autoritate pe teritoriul României pentru acordarea protecţiei în domeniul proprietãţii industriale, acorda brevete de soi pentru noile soiuri, în conformitate cu prezenta lege şi cu respectarea convenţiilor internaţionale la care România este parte, şi are urmãtoarele atribuţii:
a) înregistreazã, publica şi examineazã cererile de acordare a brevetelor de soi pentru noile soiuri;
b) organizeazã şi tine Registrul Naţional al Cererilor de Brevete de Soiuri şi Registrul Naţional al Brevetelor de Soiuri Protejate;
c) editeazã periodic Buletinul Oficial de Proprietate Industriala - secţiunea Soiuri protejate prin brevete, care conţine informaţii cu privire la cererile de brevet de soi, la denumirea de noi soiuri şi propunerile de denumiri, precum şi la noile soiuri pentru care s-au acordat brevete;
d) asigura schimbul de publicaţii cu administraţiile naţionale similare strãine şi cu organismele şi organizaţiile internaţionale de profil;
e) stabileşte, împreunã cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, caracteristicile cuprinse în chestionarul tehnic, în conformitate cu normele internaţionale privind protecţia noilor soiuri;
f) atesta reprezentanţii autorizaţi pentru procedurile privind protecţia noilor soiuri în fata Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(3) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în exercitarea atribuţiilor sale:
a) decide, din punct de vedere tehnic, asupra metodologiei de testare a noilor soiuri;
b) coopereazã cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu asociaţiile amelioratorilor, ale titularilor de brevete de soi, cu asociaţia producãtorilor de seminţe şi de material de înmulţire, cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", cu institutele şi staţiunile de cercetare de profil, în vederea stabilirii caracteristicilor legate de protecţia noilor soiuri;
c) desemneazã reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei în cadrul comisiei de reexaminare.
(4) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei dezvolta relaţii cu organizaţiile guvernamentale similare şi cu organizaţiile internaţionale specializate, la care România este parte, în domeniul protecţiei noilor soiuri.
ART. 45
Protecţia noilor soiuri în strãinãtate
Persoanele fizice şi juridice romane au dreptul sa îşi aleagã statul în care vor sa depunã, pentru prima data, cererea de acordare a brevetului de soi sau a unui titlu de protecţie similar.

CAP. 12
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 46
(1) Cererile de brevete de soi, înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în condiţiile <>Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 152/1992 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a <>Legii nr. 64/1991 , pentru care nu s-a luat o hotãrâre de admitere sau de respingere, se soluţioneazã potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Prezenta lege intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
(3) În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Guvernul va aproba, la propunerea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, regulamentul pentru aplicarea prezentei legi.
(4) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga dispoziţiile referitoare la protecţia soiurilor şi hibrizilor de plante, prevãzute la art. 7 alin. 3 şi la <>art. 11 din Legea nr. 64/1991 , dispoziţiile referitoare la soiuri şi hibrizi de plante din <>cap. III al Hotãrârii Guvernului nr. 152/1992 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 24 septembrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 25 noiembrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PAULA IVANESCU

ANEXA 1



TERMENELE DE PLATA ŞI CUANTUMUL TAXELOR
pentru cererile de brevet de soi şi pentru brevetele de soi

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Obiectul Termenul de Cuantum Cuantum
crt. plãţii plata - mii lei*) - - dolari
S.U.A. -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Înregistrarea cererii o data cu cererea 140 20
de brevet de soi de înregistrare
2. Invocarea prioritatii: la depunerea cererii 350 50
a) o data cu inregistra- de brevet de soi sau
rea cererii la 3 luni de la
depunere
b) în termen de pana la data solicitãrii 700 100
la 3 luni de la
depunerea cererii
de brevet de soi
3. Examinarea cererii de
brevet de soi pe grupe,
pentru fiecare an de
examinare
1 la data solicitãrii 910 130
2 şi 3 la data solicitãrii 560 80
4 la data solicitãrii 350 50
4. Verificarea testelor o data cu solicitarea 1.400 200
de creştere (la cerere)
5. Examinarea prealabilã o data cu solicitarea 350 50
a denumirii unui soi
6. Eliberarea brevetului dupã 6 luni de la 700 100
de soi data publicãrii
hotãrârii de
acordare
7. Examinarea unei o data cu 350 50
contestaţii solicitarea
8. Examinarea unei cereri o data cu 1.050 50
de revocare solicitarea
9. Examinarea unei cereri o data cu 1.050 50
de anulare solicitarea
10. Menţinerea în vigoare la încheierea 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5
a unui brevet de soi: fiecãrui an de 38 350 315 280 55 50 45 40
- de la anul 1 pana protecţie
la anul 5
- anii urmãtori, pentru la încheierea 77 700 630 560 110 100 90 80
fiecare an în parte fiecãrui an de
protecţie
11. Examinarea unei cereri o data cu 700 100
de revalidare a solicitarea
brevetului de soi
12. Cumpãrarea raportului o data cu 2.450 350
tehnic internaţional a solicitarea de
unui nou soi cãtre Oficiul de
Stat pentru
Invenţii şi Mãrci
13. Inspectarea Registrului la cerere 350 50
Naţional al Brevetelor
de Soiuri Protejate
14. Înregistrarea unei
modificãri în situaţia
juridicã a cererii de
brevet sau a brevetului
de soi:
a) cesiuni o data cu inregis- 140 20
trarea şi solicitarea
înscrierii
b) licenţe idem 350 50
c) alte modificãri idem 175 25
15. Eliberarea de duplicate, o data cu 70 10
copii, adeverinte înregistrarea
la Oficiul de
Stat pentru
Invenţii şi Mãrci
a solicitãrii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupuri de soiuri: 1. cereale şi plante tehnice;
2. plante furajere;
3. pomi şi arbuşti fructiferi, vita de vie;
4. plante legumicole, floricole şi arbori ornamentali.


*) Se calculeazã la cursul oficial al Bãncii Naţionale a României la data plãţii.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016